標題: [本港新聞評論] 有國泰工會晤管理層 拒簽新約按原有合約與勞工法例賠償 [打印本頁]

作者: aj4577    時間: 2020-10-23 11:20 PM     標題: 有國泰工會晤管理層 拒簽新約按原有合約與勞工法例賠償

國泰航空大裁員後,獲留用的空中服務員要簽新合約,薪酬及福利減少。有工會與管理層會面,就新合約條款提出要求,公司就指已有足夠員工簽新約,不簽只會按原有合約和勞工法例賠償。

根據國泰的新合約,空中服務員底薪最多減四成,自行調更不計入「飛行時數」。有在國泰工作約七年的機艙服務員表示,不會簽新約。

機艙服務員梁小姐(化名)指:「以後即使我短途機變成長途機,也只能有短途機的薪金。如果我們現在不簽新約,他們會當我們是星期三被解僱的那批員工那樣。只不過我們會再少一個月通知金。有很多同事都會說,如果是這樣,倒不如那天解僱我。」

國泰空中服務員工會代表下午跟管理層會面,商討新合約安排。工會指航空業有望在數年後恢復,期望新合約只是過渡性質;亦要求延長員工的考慮時間,如果不簽新約,賠償應跟被裁減員工一樣、即有多一個薪金賠償等。

另一方面,國泰就向員工發內部電郵,稱會繼續聆聽工會對新合約的意見,但不會就條款和工會談判,因為新合約對他們保留最多員工很重要作用;又指已有足夠員工簽新約,員工下月四日前若不簽新約就會被解僱,只會按原有合約和勞工法例賠償。

國泰空中服務員工會主席王思敏表示:「其實都頗失望,因為(管理層)將這段文字放上內聯網時,正是我們剛剛踏入房時。我們都未入房,就說原來是沒可以談的,(設限)都是有少少恐嚇大家?要早些去簽。」

她指會再就新合約事宜諮詢法律及勞工處意見,下星期會再跟管理層開會。

要有骨氣,唔好簽

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/local/5f92f145335d19e17be50b49/有國泰工會晤管理層-拒簽新約按原有合約與勞工法例賠償
作者: kw_lam    時間: 2020-10-23 11:30 PM

工會收皮啦,完全沒有談判籌碼,跟勞工法例賠償你肯唔肯
作者: aj4577    時間: 2020-10-23 11:38 PM

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-10-23 11:30 PM 發表

已有足夠員工簽約
你咪唔好簽囉....
作者: testfriend    時間: 2020-10-23 11:40 PM

而家都無飛機開,唔簽咪炒囉,復飛先再請人,而家通街被炒嘅空中服務員,未計學生
作者: wow...    時間: 2020-10-23 11:45 PM

工會做乜要問勞工署意見?政府的意見可信嗎?你地咪唔信政府同反政府的嗎?
作者: andonlyu    時間: 2020-10-23 11:53 PM

拒簽新約員工賠償要同裁員看齊, 即係輸打贏要. 唔好咁on9.
作者: 豬木屍吃河童    時間: 2020-10-24 12:12 AM

唔撚係你d工會上年開始搆搆震, 搆機場趕客打客人, 支持黑暴到處破壞, 原本賺錢的國泰和港龍收入大減, 外國和大陸旅客唔敢來香港, 真係抵撚死,香港人唔會可憐哩班飛機
作者: 無極獅子座    時間: 2020-10-24 12:13 AM

我覺得,做得唔開心真係唔好再做,每日承受呢份低人工,咁大壓力,捱都捱到病,到時仲要洗錢睇心理醫生,幾唔化算
作者: snoopy_fa    時間: 2020-10-24 12:14 AM

工會 成日以為自己揸住五條煙係手 無料扮四條 
作者: terada    時間: 2020-10-24 12:23 AM

係你們食碗面反碗底
依家求仁得仁
嘈咩?
作者: songsong17    時間: 2020-10-24 12:38 AM

幾年後搵新人加入教過仲好...
作者: kwan1516    時間: 2020-10-24 12:47 AM

又話要攬炒,又要玩罷工又想無代價?以為自己玩晒…… 公司係做生意不是搞政治。依足法例終止合約就無問題啦,公司合約無答應過要比你做一世架嘛。
作者: cool_stone    時間: 2020-10-24 12:49 AM

引用:
原帖由 aj4577 於 2020-10-23 11:38 PM 發表

已有足夠員工簽約
你咪唔好簽囉....
相信果班大部分係籃,言下之意YC員工最好唔簽
作者: Bakadono    時間: 2020-10-24 12:52 AM

工會應該再發起3罷,等公司知道工會嘅厲害。
作者: 買大陸股等數錢    時間: 2020-10-24 12:53 AM

引用:
原帖由 kwan1516 於 2020-10-24 12:47 AM 發表

又話要攬炒,又要玩罷工又想無代價?以為自己玩晒…… 公司係做生意不是搞政治。依足法例終止合約就無問題啦,公司合約無答應過要比你做一世架嘛。
黃曱on 99,唔會顧後果,下一批到東區醫院罷工醫曱就正
作者: ChatLaw    時間: 2020-10-24 03:25 AM

自行調更不計入「飛行時數」。

機艙服務員梁小姐(化名)指:「以後即使我短途機變成長途機,也只能有短途機的薪金

自行調更喎 如果公司叫你由短變長應該有喎
作者: 影分身之術    時間: 2020-10-24 05:04 AM

人工減四成,即係人工比較市價高出四成但又唔值四成囉。
減係應該嘅
作者: 商界長長主題    時間: 2020-10-24 06:09 AM

引用:
原帖由 aj4577 於 2020-10-23 11:20 PM 發表

國泰航空大裁員後,獲留用的空中服務員要簽新合約,薪酬及福利減少。有工會與管理層會面,就新合約條款提出要求,公司就指已有足夠員工簽新約,不簽只會按原有合約和勞工法例賠償。

根據國泰的新合約,空中服務員底薪最多減四成,自行調更不計入「飛行時數」。有在國泰工作約七年的機艙服務員表示,不會簽新約。

機艙服務員梁小姐(化名)指:「以後即使我短途機變成長途機,也只能有短途機的薪金。如果我們現在不簽 ...
多你一個唔多,少你一個唔少,請君隨便🤭🤭
作者: 門前送行    時間: 2020-10-24 06:15 AM

支持拒簽
作者: 紅星加盈    時間: 2020-10-24 07:16 AM

大三罷阻機場
預左有此報啦
作者: 虎門叮噹    時間: 2020-10-24 07:23 AM

食完肥雞餐再簽新約得唔得
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-24 07:26 AM

典解班員工唔快啲跟工會割席🤔🤔
作者: Watergor    時間: 2020-10-24 07:36 AM

On9,唔簽
而家搞事之後唔會請返,服從命令疫情過咗九成請番你因為唔使training。
好心唔好撚聽埋啲濕鳩政客講嘢啦!
作者: ballking13    時間: 2020-10-24 07:51 AM

引用:
原帖由 Watergor 於 2020-10-24 07:36 AM 發表

On9,唔簽
而家搞事之後唔會請返,服從命令疫情過咗九成請番你因為唔使training。
好心唔好撚聽埋啲濕鳩政客講嘢啦!
On9
以後請人就是用呢個合約
你现在唔想做

以後也不會想做

呢份工就係咁多,以後等其他接受到的人做啦
作者: simon_mme    時間: 2020-10-24 07:56 AM

工會真係玩攬炒,未炒果D員工想搞死埋,員工真係慘有個曱甴工會。
作者: simon_mme    時間: 2020-10-24 07:58 AM

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-24 12:14 AM 發表

工會 成日以為自己揸住五條煙係手 無料扮四條 
渣二仔底以為自己鋤緊大弟
作者: simon_mme    時間: 2020-10-24 08:00 AM

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-24 12:38 AM 發表

幾年後搵新人加入教過仲好...
一次過換血,將搞事既全部清走,留返D真正做野既員工幫公司。
作者: ironsirleroy    時間: 2020-10-24 08:01 AM

你吾簽, 出面咁多舊有同伴成為你揾工競爭者, 咁有骨氣吾好簽, 回想你當日咁有霸氣罷工攬炒。
作者: hoishui    時間: 2020-10-24 08:02 AM

職工盟死撚咗去邊?仲唔攪大罷工。
作者: soilvvang    時間: 2020-10-24 08:03 AM

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-10-23 11:30 PM 發表

跟勞工法例賠償
合法例,即是自己唔撈送一個月糧+長期服務金,其他乜都無
作者: 4300dtns    時間: 2020-10-24 08:03 AM

引用:
原帖由 wow... 於 2020-10-23 11:45 PM 發表

工會做乜要問勞工署意見?政府的意見可信嗎?你地咪唔信政府同反政府的嗎?
其实佢地係去劳工署登記揾工之麻。
作者: 倉田哲夫    時間: 2020-10-24 08:07 AM

曱甴又俾職工盟跣一獲
作者: snoopy_fa    時間: 2020-10-24 08:08 AM

引用:
原帖由 虎門叮噹 於 2020-10-24 07:23 AM 發表

食完肥雞餐再簽新約得唔得
航空業規模縮水九成飛機多到泊去沙漠, 可以去沙漠見工呀
作者: 城裡的月亮    時間: 2020-10-24 08:09 AM

好想知道最後有幾多人唔簽
求跟進
作者: 老納    時間: 2020-10-24 08:11 AM

你哋工會根本就無嘢可以同公司傾,你估而家好好景?可以靠工業行動去拖死公司?現在應該叫會員俾心機幫公司搵錢,亦要幫被炒的同事轉工或提供經濟上的支援!啲工會代表真係無腦
作者: snoopy_fa    時間: 2020-10-24 08:11 AM

引用:
原帖由 倉田哲夫 於 2020-10-24 08:07 AM 發表

曱甴又俾職工盟跣一獲
牛唔飲水唔禁得牛頭低 一班成日諗住攬炒得天下嘅員工 同罷工盟一拍即合
作者: 小魔怪    時間: 2020-10-24 08:13 AM

鐘意玩嘢班舊人,唔好留喇,對佢地仁慈會害死自己
作者: 加燦    時間: 2020-10-24 08:13 AM

做曱甴要有骨氣, 一於拒簽.
作者: FX2036    時間: 2020-10-24 08:13 AM

究竟要簽新合約那些員工是否黃色物體? 如果不是的話,國泰太衰格。
作者: 韓風哈考試    時間: 2020-10-24 08:17 AM

唔好簽!搵李卓人聯合其他員工進行大罷工!
作者: 加燦    時間: 2020-10-24 08:17 AM

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-10-24 03:25 AM 發表

自行調更不計入「飛行時數」。

機艙服務員梁小姐(化名)指:「以後即使我短途機變成長途機,也只能有短途機的薪金

自行調更喎 如果公司叫你由短變長應該有喎
自行調更會唔會犯法? 好多曱甴空雞空鴨係唔准飛越大陸領空嗰噃.

作者: 綠腳趾    時間: 2020-10-24 08:18 AM

引用:
公司就指已有足夠員工簽新約,不簽只會按原有合約和勞工法例賠償
越遲簽越危,下一輪優先
作者: disclaimer18    時間: 2020-10-24 08:22 AM

引用:
原帖由 aj4577 於 2020-10-23 11:20 PM 發表

機艙服務員梁小姐(化名)指:「以後即使我短途機變成長途機,也只能有短途機的薪金。如果我們現在不簽 ...
🤣🤣

風向轉左啦,執笠大晒。

👏👏👏👏👍👍👍
作者: wilsonwatch    時間: 2020-10-24 08:22 AM

引用:

國泰當然唔會妥協, 因為有五千幾人等緊呢班人放棄, 佢地就有得簽新約
作者: andy94    時間: 2020-10-24 08:23 AM

惡曬公會唔知自己已經冇曬籌碼!仲以為以前咩
除左抵撚死外都冇野講佢地
作者: disclaimer18    時間: 2020-10-24 08:24 AM

引用:

去搵李卓仁幫手啦。

國泰仲未執笠,攬炒尚未成功,各位仍需努力。

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-10-24 08:24 AM, 112.07 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: mobile_2.jpg (2020-10-24 08:24 AM, 217.05 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: mobile_3.jpg (2020-10-24 08:24 AM, 231.86 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: montejo    時間: 2020-10-24 08:26 AM

引用:

………如果我們現在不簽新約,他們會當我們是星期三被解僱的那批員工那樣。只不過我們會再少一個月通知金。有很多同事都會說,如果是這樣,倒不如那天解僱我。」…………

其實有冇啲想唔撈但你又唔裁佢㗎?
作者: lpj88    時間: 2020-10-24 08:26 AM

攬炒都冇本事, 干炒就有份.
作者: disclaimer18    時間: 2020-10-24 08:26 AM

引用:
原帖由 kwan1516 於 2020-10-24 12:47 AM 發表

仲要罷飛大陸。

港龍全部係大陸線,家陣執左唔使飛啦

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-10-24 08:26 AM, 112.07 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: mobilesss    時間: 2020-10-24 08:26 AM

全部吾好做,等运到,签乜呀
作者: sillystar    時間: 2020-10-24 08:27 AM

無棋行啦
一早就預咗會咁
係yc 以為自己有本錢同一個國家鬥
作者: 元朗雞地前住户4    時間: 2020-10-24 08:28 AM

引用:

而家又要 R 多一個月遣散費,同被裁嗰班睇齊... dllm 肉撚酸到呢!

呢一刻都仲想搬 “工會” 兩個字出嚟嚇鬼,真正 on 9 到頂峰... 咪撚簽啦 dllmcfh!
作者: banjo.    時間: 2020-10-24 08:29 AM

依家國泰係主塲, 工會已經冇L哂籌碼.
作者: ~JustinBeaver~    時間: 2020-10-24 08:29 AM

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2020-10-24 07:16 AM 發表

大三罷阻機場
預左有此報啦
靠機場搵食搞喎自己個場,真係好on 鳩
作者: 元朗雞地前住户4    時間: 2020-10-24 08:30 AM

引用:
原帖由 買大陸股等數錢 於 2020-10-24 12:53 AM 發表

黃曱on 99,唔會顧後果,下一批到東區醫院罷工醫曱就正
熱切期待呀!

清潔香港,消滅曱甴!
作者: bonod    時間: 2020-10-24 08:32 AM

有瘦雞餐唔食係要逼公司同你揸正來做, 咁咪食勞工法例餐囉
只補1個月薪金即走, 用MPF來對沖遣散費囉
咁既時勢信工會政棍只會做烈士葬公墓
作者: isaacmadtk    時間: 2020-10-24 08:36 AM

要怨就怨當初搞三罷果d人
現在攬炒成功,恭喜
作者: 沙漠默默的幻象    時間: 2020-10-24 08:36 AM

其實工會玩呢著,國泰點會估唔到,D隱藏嘅曱甴蒲面,可除之,國泰不知幾高興。
作者: dueduefing    時間: 2020-10-24 08:38 AM

願榮光歸勞工法例
作者: 隔夜忠心的馬    時間: 2020-10-24 08:39 AM

唔做X就喇死曱甴!
廢時比你地整汚槽個機場。
作者: seikohk    時間: 2020-10-24 08:39 AM

十卜你要有骨氣,咪簽齊齊下崗,一野打爛个飯碗!否則就解散工会,宣誓支持國安法,自動按公司offer 減多一成,
作者: bestsinger2    時間: 2020-10-24 08:40 AM

黃私當日玩香港人,今日自食其果

毒媒犯民政棍不斷將每樣事政治化,製造更多反政府市民反政府而獲取紅利(選票),香港人冷靜思考下我們需要什麼?呢d政棍為社會民生又做過什麼?不要淪為犯民政棍利用上位嘅工具。

圖片附件: 1603500047516.jpg (2020-10-24 08:40 AM, 195.32 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1603500047543.jpg (2020-10-24 08:40 AM, 507.33 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: ballhorsedog    時間: 2020-10-24 08:41 AM

工會喎,好巴閉呀🤣🤣🤣
作者: seikohk    時間: 2020-10-24 08:43 AM

引用:
原帖由 bonod 於 2020-10-24 08:32 AM 發表

有瘦雞餐唔食係要逼公司同你揸正來做, 咁咪食勞工法例餐囉
只補1個月薪金即走, 用MPF來對沖遣散費囉
咁既時勢信工會政棍只會做烈士葬公墓
一早要甘啦,公義呀馬
作者: 想出聲    時間: 2020-10-24 08:45 AM

你啅淫死咗咩?點解唔出嚟幫會員爭取權益?不如發動全港罷工聲援CX曱甴員工....
作者: ricowong2503    時間: 2020-10-24 08:47 AM

間公司同個行業都睇唔到起息,反正都係咁,再講班友手中亦冇筹码,唔簽公司都唔會痛,當日玩攪炒,以為公司冇佢唔得亦大把銀紙燒,而家燒干燒淨,玩撚完
作者: arhon009    時間: 2020-10-24 08:49 AM

尋晚睇新聞, 國泰內部郵件講明冇得傾。條工會嘅傻西話要去咨詢勞工處同法律意見至採取下一步行動....
低能的, 宜家係改合約, 你咪唔簽囉, 唔簽即係即炒....
人地跟足勞工法例去做, 有乜好跟進???
根本無談判籌碼, 以為自己工會巴屎閉, 最叻咪又玩罷工.... 到時唔簽果班被攬炒, 佢自己就撈政治本錢, 國泰班傻仔仲信工會

作者: 神殿老子    時間: 2020-10-24 08:51 AM

罷工(以前最拿手戈招現在行唔通)
作者: Bunryuu    時間: 2020-10-24 08:52 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-10-23 11:53 PM 發表

拒簽新約員工賠償要同裁員看齊, 即係輸打贏要. 唔好咁on9.
即係唔簽 仲慘過被炒

咁被炒果個 可能仲著數過留低既人

如果唔想簽 又冇得同被炒體齊

如果本身都唔想接受新約 果時寧願被炒仲著數

留低又要接受不合理待遇 趁後生好走啦
作者: lctj9    時間: 2020-10-24 08:59 AM

又話寧願減薪都想保住份工,到真係減薪果時又話寧願被裁
可惜員工係唔可能自己揀減薪及被裁的
作者: 想出聲    時間: 2020-10-24 08:59 AM

引用:
原帖由 老納 於 2020-10-24 08:11 AM 發表

你哋工會根本就無嘢可以同公司傾,你估而家好好景?可以靠工業行動去拖死公司?現在應該叫會員俾心機幫公司搵錢,亦要幫被炒的同事轉工或提供經濟上的支援!啲工會代表真係無腦
呢啲政治工會只識攪罷工,其他冇樣識....
作者: IMS    時間: 2020-10-24 08:59 AM

引用:
原帖由 testfriend 於 2020-10-23 11:40 PM 發表

而家都無飛機開,唔簽咪炒囉,復飛先再請人,而家通街被炒嘅空中服務員,未計學生
將來登廣告請人,又大把人申請,唔怕無人
作者: 那些年    時間: 2020-10-24 09:00 AM

跟足勞工法例,用Mpf 對沖埋都仲得…
作者: 高老師    時間: 2020-10-24 09:00 AM

只要睇通佢話已有足夠員工簽左新約,就明白工會啲友仔無籌碼傾啦,飛都無得飛,唔減人工唔通加咩?
作者: 想出聲    時間: 2020-10-24 09:01 AM

引用:
原帖由 加燦 於 2020-10-24 08:13 AM 發表

做曱甴要有骨氣, 一於拒簽.
但事實上人形曱甴係最冇骨氣....
作者: ken61680    時間: 2020-10-24 09:01 AM

其實吾岩做咪吾好簽囉!出邊大把世界!人過得安逸嘅日子太耐,好似吾記得咗人就係要去適應環境,吾係要環境去遷就你,世界吾係圍住你黎轉架!自由市場就係咁架啦!到你自己有好路數你咪又係走,咪又係最多一個月通知,我就吾信你到時會同公司請感情同人情囉!

跟本上就係講廢話!

咁咪試下一齊吾好簽新約,睇下國泰請吾請到人囉!
作者: CHLO(賤佬)    時間: 2020-10-24 09:01 AM

班友真係活係自己的世界,與外面的社會脱節,全世界的航空公司都大規模抄人(中國除外),國泰留你已是祖宗積陰,唔簽根本揾唔翻本行,真係白痴無極限。
作者: 2013gundam    時間: 2020-10-24 09:05 AM

早就講左 只係得簽同唔簽
最多俾你拖一陣 睇大圍點做
不過而家班飛雞根本就無議價能力
佢地最大既武器 - 罷工
已經無得用
所以而家得返用道德綁架 良知公審
不過今次國泰都已經講到咁白
愛簽不簽
作者: ricowong2503    時間: 2020-10-24 09:06 AM

引用:
原帖由 Bakadono 於 2020-10-24 12:52 AM 發表

工會應該再發起3罷,等公司知道工會嘅厲害。
而家公司都玩第四罷,叫罷就,咪撚做吖笨
作者: DZDD    時間: 2020-10-24 09:07 AM

引用:

贊成唔簽, 一個都不能少
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2020-10-24 09:07 AM

引用:

炒晒堆垃圾
作者: ricowong2503    時間: 2020-10-24 09:09 AM

睇番d留言就知真係香港嘅人有幾撚討厭你班黑暴黃友,完全不得人心,而得你地最好即時再仆街d,冇人會撑
作者: keung1997    時間: 2020-10-24 09:09 AM

炒!沒用天使!
作者: 上海妹    時間: 2020-10-24 09:10 AM

引用:

國泰載客量倒退98%,最多只需要10%員工就可以營運,工會完全沒有籌碼談判。
作者: badhotdog    時間: 2020-10-24 09:10 AM

工會成日無料扮四條 
作者: wkkenneth    時間: 2020-10-24 09:12 AM

呢個工會以為自己仲有 bargaining power? 你唔簽埋罷就囉, 國泰無諗住留你喎
作者: tkinwong    時間: 2020-10-24 09:19 AM

唔做國泰,咁唯有去大灣區航空
作者: 漆哥    時間: 2020-10-24 09:21 AM

情況係咁,有員工一邊叫人唔好簽,自己就簽 
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-10-24 09:22 AM

公司就指已有足夠員工簽新約,不簽只會按原有合約和勞工法例賠償。

唔簽都唔志在
作者: LWCW    時間: 2020-10-24 09:24 AM

吾好簽。要有骨氣
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-10-24 09:27 AM

其實單野有幾難解決?

簽留低減一半人工。
唔簽按現有勞工法例賠償走人。

搞咁多嘢托咩垃圾工會
作者: 大江東去    時間: 2020-10-24 09:27 AM

對,又去玩和你飛嘛。飛天使
作者: LWCW    時間: 2020-10-24 09:27 AM

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-10-24 12:49 AM 發表

相信果班大部分係籃,言下之意YC員工最好唔簽
有骨氣啲yc一定吾會簽。可惜佢哋無囉
作者: cck27    時間: 2020-10-24 09:28 AM

引用:

自行解僱
作者: fcw99    時間: 2020-10-24 09:30 AM

罷工囉,你班黃畜都慣啦
作者: k514    時間: 2020-10-24 09:31 AM

引用:
原帖由 simon_mme 於 2020-10-24 07:58 AM 發表

渣二仔底以為自己鋤緊大弟
最慘重要比對家睇咗底牌
作者: 睇天做人    時間: 2020-10-24 09:31 AM

說好的齊上齊落呢?!
作者: 逆風的肥牛    時間: 2020-10-24 09:34 AM

真係以為全香港納稅人都欠左你班空中待應咩 ? 
作者: mayywong    時間: 2020-10-24 09:38 AM

其實香港人對班空中侍應,司機,被炒無咩興趣!!
作者: lionking9    時間: 2020-10-24 09:38 AM

引用:

你情我願,無人逼你,唔簽罷就。被炒或離職者,借助工會繼續嘈嘈閉,人見人怕,想揾新僱主接收唔易,聽乞米。