標題: [本港新聞評論] 【陳同佳赴台】涂謹申:台方已表示願意商討 港府不答應說不過去 [打印本頁]

作者: boymeetsgirl    時間: 2020-10-23 09:29 PM     標題: 【陳同佳赴台】涂謹申:台方已表示願意商討 港府不答應說不過去

台灣殺人案疑犯陳同佳在本港出獄滿一年,潘曉穎母親今日向傳媒透露,台灣當局已經已就案件與她聯絡,表示願意誠意地與香港警方坐下來商討刑偵移交資料及投案安排,現時等待香港警方聯絡。民主黨立法會議員涂謹申認為,現時台方已表示願意商討,為了一名港人女子遇害案件的公義得以彰顯,港府沒理由不答應,否則是說不過去。

對於保安局指出解決事情的第一步是台方批准陳同佳入境,涂謹申認為,港府就交接安排設立此先決條件十分奇怪,認為交接安排就是要雙方坐下來才能商討的細節,不應有任何前設,又指管轄權問題需要雙方政府坐下來商討。 他續指,兩年前港台雙方也曾就陳同佳洗黑錢案商討移交證據,港府當時並未表示沒有法律基礎接收台方提交的證據,質疑現時在陳同佳案件上突然說沒有法律基礎為雙重標準,令港人難以服氣。

涂謹申又表示,由一位死者家屬主動安排兩個政府會面是十分可悲的事,並指台方現時已表示願意和港方商討,港府已沒有理由拒絕。他又認為,若台方的要求真的是無理的或強人所難,例如台方要求港警押送陳同佳上機,或台方要求來港執法押送陳同佳上機,這些都是法律上做不到的,港府可以公開說明,否則做得到的就應盡做,才是尋求公義的務實做法。

有什麼要商討?只要台灣給陳同佳入境就可以完全解決一切啦

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 台方已表示願意商討-港府不答應說不過去
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-10-23 09:31 PM

自首駛 L 移交
作者: 睇天做人    時間: 2020-10-23 09:33 PM

返去戴綠帽啦
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-10-23 09:34 PM

陳同佳肯去台灣自首,但台灣又不給他簽證,什麼玩法?

作者: simonfdf    時間: 2020-10-23 09:34 PM

比入就比1入,傾春咩
作者: lam4451    時間: 2020-10-23 09:35 PM

投案、自首呢兩個詞唔係咁難明咋嘛,商乜撚野討呀DLLM。
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-10-23 09:37 PM

整件案件都在台灣發生,都唔知可以商什麼
作者: 逆風的肥牛    時間: 2020-10-23 09:40 PM

商你老母 ! 台灣用咩身份用咩條約同香港商討呀 ? 而家咁多香港逃犯係台灣,台灣有無交過比香港呀 ?

作者: 阿柒回歸    時間: 2020-10-23 09:44 PM

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-23 09:40 PM 發表

商你老母 ! 台灣用咩身份用咩條約同香港商討呀 ? 而家咁多香港逃犯係台灣,台灣有無交過比香港呀 ?
老蕭算唔算係??
作者: ichthys2    時間: 2020-10-23 09:45 PM

奸邪妖獸只想藉機會見傳媒,以爭取選票。
作者: kikola    時間: 2020-10-23 09:46 PM

討你條毛咩
佢申入台証 畀佢入 就係咁簡單
冇嘢需要傾
作者: 版煮報夢.    時間: 2020-10-23 09:46 PM

殺人犯落口供 ,唔係同政府落口供呀台灣省
作者: 逆風的肥牛    時間: 2020-10-23 09:51 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-10-23 09:44 PM 發表

老蕭算唔算係??
唔算
作者: ax7ax    時間: 2020-10-23 09:54 PM

宜加係台灣唔批證,你訓L醒未,涂生,係咪連中文都唔識呀
作者: 阿爾拔    時間: 2020-10-23 09:58 PM

逃緊生已經做咗台獨黨隻汪汪!
作者: jlam829    時間: 2020-10-23 09:58 PM

條貓尾唔只2边扯, 遲下再加埋美國和西方插嘴, 可能有5边互扯。
作者: chokman3    時間: 2020-10-23 09:59 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-23 09:29 PM 發表

台灣殺人案疑犯陳同佳在本港出獄滿一年,潘曉穎母親今日向傳媒透露,台灣當局已經已就案件與她聯絡,表示願意誠意地與香港警方坐下來商討刑偵移交資料及投案安排,現時等待香港警方聯絡。民主黨立法會議員涂謹申認為,現時台方已表示願意商討,為了一名港人女子遇害案件的公義得以彰顯,港府沒理由不答應,否則是說不過去。

對於保安局指出解決事情的第一步是台方批准陳同佳入境,涂謹申認為,港府就交接安排設立此先決條件十分 ...
台灣把口話商討其實要香港跟佢條件玩
作者: 三碌木    時間: 2020-10-23 10:01 PM

台灣批入台證,香港警察陪佳佳一齊坐飛機,去到台警拉人,就係咁簡單,有咩好傾?
作者: 大大個肚腩    時間: 2020-10-23 10:05 PM

順便問埋個5件,無名無姓,情況點樣
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-10-23 10:05 PM

引用:
原帖由 三碌木 於 2020-10-23 10:01 PM 發表

台灣批入台證,香港警察陪佳佳一齊坐飛機,去到台警拉人,就係咁簡單,有咩好傾?
你諗得太簡單啦!!
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-10-23 10:05 PM

我敢肯定台灣100%不會給陳同佳簽證
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-10-23 10:06 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-10-23 10:05 PM 發表

你諗得太簡單啦!!
會有幾咁不簡單?
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-10-23 10:08 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-23 09:29 PM 發表

對於保安局指出解決事情的第一步是台方批准陳同佳入境,涂謹申認為,港府就交接安排設立此先決條件十分 ...
擺明就係台獨L的陷阱。
直接批入台證,
但陳同佳唔肯去都無辦法。
作者: hk_mask    時間: 2020-10-23 10:09 PM

陳在香港唔係犯人,香港政府點可能移交!佢嘅自由香港政府唔需要尊重嗎?😷台灣只要批入境就可解決,點解唔做?😖涂條L樣點做律師耳猿?😳
作者: 2013gundam    時間: 2020-10-23 10:12 PM

商討 有乜野要商討
台灣俾人過去自首 咁就無問題
就係咁簡單
作者: 明亮的晨星二    時間: 2020-10-23 10:12 PM

引用:
原帖由 jlam829 於 2020-10-23 09:58 PM 發表

條貓尾唔只2边扯, 遲下再加埋美國和西方插嘴, 可能有5边互扯。
坐低傾?根本係天仙局,坐低就乃野

台灣一直都引誘特區政府同佢地開會傾,特區一應承,就墮入陷阱
作者: 佢係乜水    時間: 2020-10-23 10:13 PM

引用:
原帖由 三碌木 於 2020-10-23 10:01 PM 發表

不用香港警察陪上機, 只要台灣刑偵在台灣航空公司的飛機上, 等陳同佳在香港一登機就可接收或拘捕佢, 因為他們航機是管轄區的延伸
作者: stabber    時間: 2020-10-23 10:14 PM

商乜L野討呀?佳仔喺香港無犯法,用咩罪名拉佢再交俾呆灣佬?唯一係佢自己過去,仆街6委會又唔俾佳仔自己去,攪條鐵咩!
作者: 年月是流水    時間: 2020-10-23 10:18 PM

商你老味
作者: 佢係乜水    時間: 2020-10-23 10:18 PM

涂謹申做了台灣的代表人, 身為律師, 熟知香港法律, 而台灣一而再, 再而三不尊重香港法律, 涂謹申一句捍衛香港法律的話都冇講過
作者: 巴巴先生    時間: 2020-10-23 10:19 PM

神童雞響香港已經服刑完畢,一個響香港再無犯罪既人警方可以拉佢乜野?

叫湖塗佬自己拉佢囉...不過咁做會係非法禁錮喎.....
作者: IdoUdo    時間: 2020-10-23 10:22 PM

陳同佳去台灣自首,關香港咩事,要香港答應咩呀
作者: frankdom    時間: 2020-10-23 10:29 PM

都吾知佢地仲商乜L野
作者: dorachicken    時間: 2020-10-23 10:30 PM

陳係香港係自由之身,憑咩捉佢?唯一係過台灣自首
作者: 消失的香蕉    時間: 2020-10-23 10:31 PM

引用:

上年吾出嚟講?而家講匆7
作者: 宇宙浪漫的核心    時間: 2020-10-23 10:35 PM

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-10-23 10:12 PM 發表

坐低傾?根本係天仙局,坐低就乃野

台灣一直都引誘特區政府同佢地開會傾,特區一應承,就墮入陷阱
台灣就係想人認佢一個主權國家
作者: 豬木屍吃河童    時間: 2020-10-23 10:35 PM

叫班黑曱甴坐船走佬去呆灣時帶埋陳同佳咪得囉
作者: DZDD    時間: 2020-10-23 10:35 PM

引用:

曱甴已完真on 9
作者: ifung5    時間: 2020-10-23 10:36 PM

等於綠帽逃話已經戴咗頂綠帽,仲要同的士佬講戴得好舒服,好似説不過去喎
作者: kmh623000    時間: 2020-10-23 10:40 PM

呢條友真係美國台灣最忠心既狗,美國台灣講咩佢都話岩,香港政府就講咩佢都話唔岩
作者: payday    時間: 2020-10-23 10:41 PM

777要潘老母釋懷
作者: prmark    時間: 2020-10-23 10:43 PM

畀入台證就可,冇乜好商量!陳同佳係香港係自由身,香港政府在法律上不可能對他再做什麼
作者: redredeapple    時間: 2020-10-23 10:44 PM

因為台灣要香港承認台灣是一個獨立國家!這個當然無得傾!
作者: suzume    時間: 2020-10-23 10:44 PM

邊有話唔討
台灣跳步咋
批左台証咪討囉
作者: 三碌木    時間: 2020-10-23 10:45 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-10-23 10:05 PM 發表

你諗得太簡單啦!!
係你啲手足簡單複雜化⋯⋯
作者: suzume    時間: 2020-10-23 10:46 PM

條黑氣神係咪律師黎
有乜法例要港府捉移式比外地
作者: kwaileung2012    時間: 2020-10-23 10:46 PM

逃生做乜咁耐唔出來呀!
做幕後悶呀?

戲做完要出場了:但都是癈人一個
作者: 陸離光怪    時間: 2020-10-23 10:47 PM

商你老母咩?唔通涂緊申覺得台灣批個入台證都要同香港政府商量?你咁樣矮化台灣,第時著草人哋唔俾你入境點算?
作者: lavender18    時間: 2020-10-23 10:48 PM

講咗成年,都係台想提升自己至國家級地位及證明去年修例冇必要!你話?有咩好商討?!蔡都痴線!!隻逃狗仲痴線,當香港人傻架??!
作者: ansonkpl    時間: 2020-10-23 10:48 PM

越商討就越傾唔埋欄,唔好簡單複雜化,容許陳上機赴台便可解決,佢到咗台灣,你咪當通緝犯拉佢囉,唔需要入台證啦,屌
作者: tacticsolve    時間: 2020-10-23 10:49 PM

商討?
消費死人就真啦!
作者: 股壇垃圾佬    時間: 2020-10-23 10:49 PM

引用:

陳同佳左香港是自由身,香港政府可以做什麼、有什麼好商討?

作者: tacticsolve    時間: 2020-10-23 10:51 PM

漢奸喺香港特別多...
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-10-23 10:51 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-23 09:34 PM 發表

陳同佳肯去台灣自首,但台灣又不給他簽證,什麼玩法?
短香港承認台灣有主權國

作者: lpj88    時間: 2020-10-23 10:52 PM

我睇咁耐, 完全唔知台灣想點.

不如上大陸認罪唔駛審, 體現中國系台灣正式主權國.
作者: kelvin180    時間: 2020-10-23 10:52 PM

反應派一向立場,聯外反政府,正垃圾!
作者: 烏咀    時間: 2020-10-23 10:53 PM

真係商咩撚嘢討? 
大粒默係呆灣犯謀殺罪關香港咩撚嘢事?,香港係可以捉佢一早就捉9咗佢啦

你呆灣咪唔好撚俾佢自首囉,可以俾到世上只要係正常d既人,都會睇到你呆灣為咗玩政治有幾撚無恥

作者: touya08    時間: 2020-10-23 10:55 PM

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-10-23 09:40 PM 發表

商討交接疑犯?我們出同佳,呆灣出福佳
作者: ultane    時間: 2020-10-23 10:55 PM

引用:

今早我都有聽, 條涂謹申都發神經, 不停話台方冇問題, 只係特區政府唔願意同台方傾.
當主持問佢點知台方開出咩條件, 佢又話唔知台方點啦, 不過只要特區政府主動問人有咩要求, 照做就可以.
我以前真係唔太憎涂謹申, 雖係泛民但總算係講吓道理, 但近幾年都上埋腦, 不停明插暗踩政府同大陸, 歪理連篇...
點解要特區政府俾台灣牽住走? 盲嘅都睇到台灣係要借呢件事, 話俾人聽逃犯條例係錯, 係多餘, 冇都得, 你不可能俾佢助攻得逞, 今日條女個老母仲話台灣主動聯絡佢, 一係個老母老作, 唔係就係台灣擺明玩野, 你點解唔直接搵特區政府而搵個老母? 搵佢老母同特區政府 deal? 咁即係點?
佢老母一年之後, 成身包都實, 冇人知佢身份, 出黎話三話四, 日日都話政府點點點, 今日你仲話台灣政府聯絡你, 係咁著緊嘅, 點解你唔上台灣講清楚呢? 14日咪14日囉, 你究竟真實用意何在, 路人皆見.
作者: josonlai    時間: 2020-10-23 10:56 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-23 10:05 PM 發表

我敢肯定台灣100%不會給陳同佳簽證
其實冇所謂喎,出通輯令嗰個冇面啫。。。
作者: richard1022    時間: 2020-10-23 10:57 PM

堂堂正正把門關,
鬼鬼祟祟歡迎來。
作者: 安迪2000    時間: 2020-10-23 10:58 PM

唔通要陳同佳偷渡去臺灣?再拖落去,陳同佳直接去大陸投案算了。
作者: estateman    時間: 2020-10-23 11:01 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-10-23 09:33 PM 發表

返去戴綠帽啦
同亞冮互相笠交流?
作者: Cire    時間: 2020-10-23 11:03 PM

呢個涂狗又講唔出商討 d 乜
作者: kenyu4190    時間: 2020-10-23 11:04 PM

引用:
原帖由 ifung5 於 2020-10-23 10:36 PM 發表

等於綠帽逃話已經戴咗頂綠帽,仲要同的士佬講戴得好舒服,好似説不過去喎
可能曾經做過!
作者: ctchan20f    時間: 2020-10-23 11:07 PM

引用:

台方要跟他的劇本辦事
作者: 明亮的晨星二    時間: 2020-10-23 11:08 PM

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-10-23 10:52 PM 發表

我睇咁耐, 完全唔知台灣想點.

不如上大陸認罪唔駛審, 體現中國系台灣正式主權國.
台灣真正想講既仍然未講出口,只係一直都引誘特區政府同佢開會

樓上有師兄提過,台灣真正目的:1.證明上年反修例並無需要 2.承認台灣係主權國家
作者: 9988hk    時間: 2020-10-23 11:10 PM

陳同佳申請入台證,台灣批左,然後陳同佳坐飛機去台灣,入境然後台方拉人,就係咁簡單,港方响冇引渡條例下有乜角色?逃生你律師牌呃返嚟㗎?

作者: zhangan    時間: 2020-10-23 11:11 PM

真係多L魚,香港冇權扣留陳同佳,陳同佳有權自由出境,只要台灣批出入台證,喺陳同佳入境時拉佢,就係咁簡單,都唔明仲要商乜L嘢討
作者: 棧道    時間: 2020-10-23 11:13 PM

涂生,,你係咪帶綠帽帶到傻西左
作者: autobahn    時間: 2020-10-23 11:14 PM

一百幾十年來,漢奸點解都係有咁多?
作者: 求求其其又一天    時間: 2020-10-23 11:15 PM

係咪如果要傾要求你先除咗條褲都要做,人哋表示同你傾你唔除真係說不過去。
作者: ho501501    時間: 2020-10-23 11:15 PM

其實鬼島呆灣用乜理由拒絕神童佳唔批入呆證俾佢?(真心想知理由)
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-10-23 11:15 PM

6帽皇如同台灣發言人
作者: MatCoop    時間: 2020-10-23 11:16 PM

Ha, 綠帽王的logic, 咱們識條鐵咩
作者: 暴徒黑衣人    時間: 2020-10-23 11:16 PM

引用:

涂謹申係台灣官方特務,定係香港已軟
作者: UniversalTooth    時間: 2020-10-23 11:17 PM

呢條狗都唔知係咪香港狗嚟嘅,做埋啲嘢咁撚狗嘅?
作者: montejo    時間: 2020-10-23 11:18 PM

引用:

佢係自首投案,其實港警連陪佢都無必要
作者: 井底默默的主席    時間: 2020-10-23 11:19 PM

奴才已員,咪扮L晒嘢
作者: eliskw2000    時間: 2020-10-23 11:19 PM

台灣要香港用外交方式商討呀低能仔,外交係中國承認對方係國家,俾香港傾香港先可以傾嫁。台灣目的好明顯啦,就係要大陸承認台灣係國家呀。你叫香港點傾呀? 痴線,叫台灣食屎啦。
作者: 劉本仁    時間: 2020-10-23 11:20 PM

一個支持黃屍既國家就知佢地係法律係排第二
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-10-23 11:23 PM

逃狗生你隻港毒撚,又出來刷存在感?
作者: ckn929    時間: 2020-10-23 11:23 PM

引用:

即係佢老婆比綠帽佢帶,同佢講聲就得,佢唔可以唔比
作者: singsings    時間: 2020-10-23 11:25 PM

討你老母咩!跟程序吧!
作者: 痴漢電梯    時間: 2020-10-23 11:27 PM

不如由逃緊生陪街仔去
作者: kitkityuan    時間: 2020-10-23 11:27 PM

鬼畜
作者: 炎小子    時間: 2020-10-23 11:29 PM

明明陳同佳自己去台灣投案就可以解決,都唔知有咩好商討?行一步就可到終點,係都要繞一大圈。
作者: allgoals    時間: 2020-10-23 11:30 PM

陳同佳只係一個香港市民,佢要去台灣,要既係台灣簽證,又關香港政府事?
作者: skyeyes    時間: 2020-10-23 11:31 PM

呢隻走狗真係以為好有料
挑撥離間 有本事就帶住班曱甴暴動作亂
作者: pk426624    時間: 2020-10-23 11:32 PM

引用:

成班飯民不得好死

搞搞陣正仆街
作者: manhong1128    時間: 2020-10-23 11:33 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 23-10-2020 09:29 PM 發表

塗議員,我唔明白點解要香港同台灣傾,既然台灣 ok,你推佢去台灣咪得囉!係到日吠夜吠講條撚
作者: yellowpapershit    時間: 2020-10-23 11:35 PM

呆灣菜又玩証治行先,不知所謂
作者: 旺季失控的科技    時間: 2020-10-23 11:35 PM

政治大於正義,呆灣等阿爺收拾啦
作者: 期怪俠    時間: 2020-10-23 11:35 PM

呆灣果然痴痴呆呆
作者: 股市係我提款機    時間: 2020-10-23 11:35 PM

傾咩撚野? 批個入台證都唔肯, 台灣有誠意? 如果平時有殺人犯到警署自首, 唔通警察仲會同你講, 坐低傾下先, 有好多細節我都要傾架, 所以我唔拉得你架咁呀? 而家擺明台灣玩野講到好似香港錯咁
作者: kf569517    時間: 2020-10-23 11:35 PM

塗議員,你唔係反對逃犯條例咩?點解咁落力呀?
作者: eliskw2000    時間: 2020-10-23 11:36 PM

引用:
原帖由 炎小子 於 2020-10-23 11:29 PM 發表

明明陳同佳自己去台灣投案就可以解決,都唔知有咩好商討?行一步就可到終點,係都要繞一大圈。
台灣利用呢單野玩政治呀,先係令香港政府中計走去搞逃犯修訂,一修訂就同一時間適用於台灣同大陸,咁就俾位泛民入,話係送中,再搞示威整死香港,用香港問題爭取國際支持台獨。宜家又想搞野,只要香港照做,台灣就會向國際聲稱大陸間接承認台灣係國家,咁台灣就可以向聯合國要求承認台灣既獨立國家地位。之後大陸武統就變成侵略,美國同盟友出兵更易得到自己國家人民既支持。

成件事係一個局,香港政府已經衰咗一次,再衰就大陸都唔會忍,直接取消一國兩制,派人黎管治香港。
作者: 果個變態的獅子    時間: 2020-10-23 11:37 PM

引用:

你諗得太簡單啦!!
有幾複雜呀 阿柒
作者: cwmmike    時間: 2020-10-23 11:38 PM

笑話。台灣係自己決定通諿佳哥,唔係應香港要求。而家佳哥自願去投案,為何一定要香港配合?仲有乜嘢好配合?
作者: siuhung    時間: 2020-10-23 11:38 PM

老實講啦,有乜嘢需要同香港警方商討呢?個犯自己去台灣自首,到時咪問個犯問到夠囉,使鳩香港警方答咩?
況且,台灣都出咗通緝,卻又唔比個犯自己去台灣,呢樣就已經代表台灣在玩嘢啦,潘媽仲好意思鬧香港政府,應該鬧台灣政府,直接向台灣政府施壓先至係路。
涂狗就更加唔使講啦,關佢狗事,若果我係潘媽,一定吊條涂狗多鳩事!