標題: [趣聞評論] 台國防部長:若蔡英文發出動員令台第一時間有45萬兵力作戰 [打印本頁]

作者: ichthys2    時間: 2020-10-23 12:30 PM     標題: 台國防部長:若蔡英文發出動員令台第一時間有45萬兵力作戰

兩岸情勢緊繃,也帶動台灣立法院對於台軍後備改革的關心。台灣國防部部長嚴德發於周四(22日)在台灣立法院備詢時表示,一旦台灣總統發出動員令...........

台灣國防部長聲稱,只要蔡英文一聲令下,立即有四十五萬兵力作戰。但我恐怕只要中國大陸一聲令下開火,蔡英文連下達動員令的時間都沒有了。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/539090/台國防部長-若蔡英文發出動員令-台第一時間有45萬兵力作戰

圖片附件: Untitled.png (2020-10-23 12:31 PM, 1.01 MB) / 該附件被下載次數 2

作者: samuiwolf    時間: 2020-10-23 12:32 PM

乜年代?講兵力?大陸做乜裁軍?如果兵力等如戰力?
作者: 天下唯攻2.0    時間: 2020-10-23 12:32 PM

演習就可能有,但堅打呢?到時大部份玩失蹤都似。
作者: chichunlo    時間: 2020-10-23 12:33 PM

動員先得45萬兵力?
作者: Ct4683    時間: 2020-10-23 12:33 PM

可能係呆灣45幻軍隊參與嘅(台)南(台)北戰爭。
作者: ansonkpl    時間: 2020-10-23 12:36 PM

若果大陸圍住台灣嚟打,45萬兵力可否守得住所有要塞
作者: 理+誠    時間: 2020-10-23 12:37 PM

好勁呀!
呆灣No 1。
作者: luckyma    時間: 2020-10-23 12:39 PM

不堪一擊😏
作者: 老納    時間: 2020-10-23 12:40 PM

曱甴吹雞都200萬喇!你菜英文先得45萬,台灣真係冇鬼用!
作者: 台灣小榴槤    時間: 2020-10-23 12:42 PM

支持大陸核武攻台!一個核彈已經搞定你45萬人
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-10-23 12:42 PM

中國都出無人機咯,你仲出兵力送死?你話出45萬架有導彈既無人機就話系個對手咯
作者: kid_a    時間: 2020-10-23 12:43 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-23 12:30 PM 發表

兩岸情勢緊繃,也帶動台灣立法院對於台軍後備改革的關心。台灣國防部部長嚴德發於周四(22日)在台灣立法院備詢時表示,一旦台灣總統發出動員令...........

台灣國防部長聲稱,只要蔡英文一聲令下,立即有四十五萬兵力作戰。但我恐怕只要中國大陸一聲令下開火,蔡英文連下達動員令的時間都沒有了。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/539090/台國防部長-若蔡英文發出動員令-台第一時間有45萬兵力作戰
我既理解係... 菜菜子一聲令下就有45萬個活靶子....
作者: dtw    時間: 2020-10-23 12:43 PM

係45萬炮灰
夠唔夠body bag? 草蓆都應該唔夠喎!
作者: workdboy169    時間: 2020-10-23 12:44 PM

D同志少爺兵會入伍?
作者: 劉婕    時間: 2020-10-23 12:44 PM

蔡英文首先要杜絕閱兵笑話
https://www.youtube.com/watch?v=xUYXYi0wl-4
作者: dogdogchiV    時間: 2020-10-23 12:46 PM

你講我實信格,灣灣撒豆成軍都得啦

睇有幾多人服兵役,兵役點服法,好易知啫
作者: 年月是流水    時間: 2020-10-23 12:50 PM

45萬  

係咪要講句好驚
作者: lung_block    時間: 2020-10-23 12:53 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-23 12:30 PM 發表

新聞來源連結:
45萬兵力中,有40萬即時會表示投降,有4千9百就棄械走路,剩番民蠢黨一班政客要捉住剩番個班渣直升機投奔最近既美軍基地...
作者: 錢太多4    時間: 2020-10-23 12:53 PM

大陸一聲令下有14億人作戰
作者: 都没有    時間: 2020-10-23 12:54 PM

台灣省預備咗45萬戰俘?
作者: 真。理性的牛牛    時間: 2020-10-23 12:55 PM

蔡英文一人之力,能敵45萬台兵,厲害
作者: estateman    時間: 2020-10-23 12:59 PM

引用:
原帖由 老納 於 2020-10-23 12:40 PM 發表

有245萬兵米全宇宙最強軍力?
作者: SayingLoveU    時間: 2020-10-23 01:01 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 23/10/2020 12:30 PM 發表

新聞來源連結:
45万一秒變炮灰
作者: siutatbo    時間: 2020-10-23 01:02 PM

中共係咪應該要好驚?
作者: chichunlo    時間: 2020-10-23 01:04 PM

吹到全民皆兵動員先得45萬、蔡英文冇乜號召力囉
作者: 堂朝    時間: 2020-10-23 01:05 PM

香港都2OO幻+1啦
作者: 酥皮蛋撻    時間: 2020-10-23 01:11 PM

引用:

新聞來源連結:
菜菜子真係會害死好多人
作者: HKusers    時間: 2020-10-23 01:12 PM

想知動員下 可以有幾多台妹
作者: benben999    時間: 2020-10-23 01:14 PM

引用:
原帖由 samuiwolf 於 2020-10-23 12:32 PM 發表

乜年代?講兵力?大陸做乜裁軍?如果兵力等如戰力?
台灣D兵...... ..... 演練按錯制射出左導彈, 導彈射左發現竟然係真貨, 真貨射出左打唔中目標, 打唔中目標打中左漁船, 打中左漁船卻不爆炸, 不爆炸卻打死了台灣漁夫....

呢一大串令人意外的事故, 發生的機會低過中六合彩, 卻在台灣軍隊中發生了
作者: 3個濃濃的隊長    時間: 2020-10-23 01:14 PM

國民解放軍會一舉殲滅,留島不留人
作者: 七個委屈的薯仔    時間: 2020-10-23 01:14 PM

45萬?一開戰走剩4,5人我就信🤭🤭🤭
作者: 大林林    時間: 2020-10-23 01:15 PM

引用:

新聞來源連結:
國防部買左45萬枝掃把未
作者: 出入夜婆仔    時間: 2020-10-23 01:15 PM

引用:
原帖由 chichunlo 於 2020-10-23 12:33 PM 發表

動員先得45萬兵力?
鍵盤戰士45幻。國際線打倒解放軍。
作者: discusskok    時間: 2020-10-23 01:15 PM

如果喺三國時代,就應該係睇邊個兵多。根本個個都知打起上嚟台灣一定唔夠打。只係外國會唔會插手。
作者: BAN你媽媽    時間: 2020-10-23 01:16 PM

On9 中國要打台灣, 將五分一導彈發射去, 幾分鐘就滅你
作者: 華倫枝    時間: 2020-10-23 01:17 PM

45萬兵力唔係問題,其中40萬以上士兵都有菜刀分配。
作者: 大林林    時間: 2020-10-23 01:17 PM

引用:
原帖由 老納 於 2020-10-23 12:40 PM 發表

台灣吹雞只有保護傘完工報到
作者: chenflie    時間: 2020-10-23 01:20 PM

引用:
原帖由 年月是流水 於 2020-10-23 12:50 PM 發表

45萬  

係咪要講句好驚
當年國共內戰,國軍總兵力500萬!中共120萬,然後民國打到退守台灣……
45萬可以做到d咩?
作者: 13個加速馬達    時間: 2020-10-23 01:20 PM

有冇齊草莓兵三寶,槍,地席同太陽傘先?
作者: 廚房橙色採購    時間: 2020-10-23 01:21 PM

45萬,嚇死寶寶了
作者: thunderpig    時間: 2020-10-23 01:22 PM

講人力🤣🤣🤣咩年代呀?

未打先投降😑中國可以放心武統台灣了
作者: 邪惡死神    時間: 2020-10-23 01:22 PM

引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2020-10-23 12:42 發表

支持大陸核武攻台!一個核彈已經搞定你45萬人
同灣灣打..唔需要用核武...
作者: cmd1503    時間: 2020-10-23 01:24 PM

蔡省長應首先立法,禁止適齡參戰男性離開台灣。
作者: 股票輸爆廠    時間: 2020-10-23 01:25 PM

九吾搭八
作者: 炭屎郎    時間: 2020-10-23 01:25 PM

老解登陸,呆灣即時投降
作者: Domson    時間: 2020-10-23 01:25 PM

台灣民調98%的19-20歲青年話會為台灣打仗。而20幾30歲過班有80%幾係話唔會幫。問題來啦,台灣早幾年改制唔使強制服兵役。前者係得益者!反而當過兵既就表示唔會做爛頭兵
作者: eclipseone    時間: 2020-10-23 01:26 PM

千祈不好走
作者: applebbkk1982    時間: 2020-10-23 01:26 PM

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-10-23 12:32 PM 發表

扭傷腳,傷風,咳。。。。病晒
作者: ookkman    時間: 2020-10-23 01:27 PM

引用:

新聞來源連結:
早日收回呆灣拉 呆灣甘能多動作
作者: ookkman    時間: 2020-10-23 01:28 PM

引用:
原帖由 廚房橙色採購 於 2020-10-23 01:21 PM 發表

45萬,嚇死寶寶了
呀爺有450萬
作者: eos888    時間: 2020-10-23 01:29 PM

台灣抽籤當兵🤣🤣

https://youtu.be/VmHuuJcsXvg

作者: 中國香港001    時間: 2020-10-23 01:29 PM

引用:

正確係30萬,其餘係吹番嚟。
作者: 沙頭角原住民    時間: 2020-10-23 01:29 PM

打飛機?

先停左同大陸經貿再講啦
作者: 伍皓昌    時間: 2020-10-23 01:29 PM

引用:
原帖由 Domson 於 2020-10-23 01:25 PM 發表

台灣民調98%的19-20歲青年話會為台灣打仗。而20幾30歲過班有80%幾係話唔會幫。問題來啦,台灣早幾年改制唔使強制服兵役。前者係得益者!反而當過兵既就表示唔會做爛頭兵
可能未服過兵疫的,以為當兵同打機差唔多......
作者: Domson    時間: 2020-10-23 01:29 PM

引用:
原帖由 benben999 於 2020-10-23 01:14 PM 發表

台灣D兵...... ..... 演練按錯制射出左導彈, 導彈射左發現竟然係真貨, 真貨射出左打唔中目標, 打唔中目標打中左漁船, 打中左漁船卻不爆炸, 不爆炸卻打死了台灣漁夫....

呢一大串令人意外的事故, 發生的機會低過中六合彩, 卻在台灣軍隊中發生了
海軍海邊訓練,1.5米水深都浸呱後尾改為泳池訓練。d武器本來係尾國已經放到臨期,後期保養又要錢錢錢
作者: abrahamlai2014    時間: 2020-10-23 01:30 PM

引用:

新聞來源連結:
咁少?香江起碼200萬啦
作者: Video    時間: 2020-10-23 01:31 PM

台灣騙子一定有曱甴信😂
作者: 高大冰凍的世界    時間: 2020-10-23 01:31 PM

引用:

新聞來源連結:
台灣講有多少兵都係洗台灣人的腦
請台灣人早點清醒
睇下美國如何打伊拉克呀
就知武統台灣,台灣人的下場
作者: 電腦怪傑    時間: 2020-10-23 01:32 PM

45萬兵可以硬食幾多粒東風?
作者: nelsoncph    時間: 2020-10-23 01:32 PM

引用:

咁即時無條件收二百幻曱甴過去做炮灰啦。

作者: IMS    時間: 2020-10-23 01:32 PM

射到島沉,有幾多兵力都無用
作者: Domson    時間: 2020-10-23 01:32 PM

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-10-23 01:29 PM 發表

可能未服過兵疫的,以為當兵同打機差唔多......
台灣街訪,解放軍打到來第一時間投降有人教個仔,第一時間擊斃自己啊頭再投降
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-10-23 01:33 PM

45萬兵力作戰...............我駛唔駛哈...哈....哈.....回應呀
作者: starstar2000    時間: 2020-10-23 01:33 PM

是450,000兵力即時投降
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-10-23 01:33 PM

引用:

新聞來源連結:
45萬?🤣
頂30分鐘得唔得
作者: pandan07    時間: 2020-10-23 01:34 PM

哈哈,繼續吹
作者: babypanda    時間: 2020-10-23 01:34 PM

請問上面個D要血洗台灣嘅人係咪中國人?
作者: johnso56    時間: 2020-10-23 01:35 PM

你話有45萬支反導反空導彈就話遮
作者: 寒冬豐滿的妹頭    時間: 2020-10-23 01:35 PM

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-23 12:44 PM 發表

蔡英文首先要杜絕閱兵笑話
https://www.youtube.com/watch?v=xUYXYi0wl-4

作者: yuk777044    時間: 2020-10-23 01:36 PM

佢都唔識、搵番d識打仗既人幫手啦。俾佢咁搞,隨時一個錯誤決定 葬送三軍
作者: 33Chris    時間: 2020-10-23 01:36 PM

但有44萬9千會立即投降
作者: Samam    時間: 2020-10-23 01:36 PM

引用:

新聞來源連結:
菜菜婆自己坐不坐上馬車作戰?😁😁
作者: williamsze31    時間: 2020-10-23 01:36 PM

點人去送死!
這臭婆娘好毒!
😠
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-10-23 01:37 PM

45萬兵力可以頂得到幾多支東風
作者: johnny9236    時間: 2020-10-23 01:37 PM

係島內45萬兵又有鬼用咩???
現時代係用導彈打妳台灣.
作者: Arthur_Everett    時間: 2020-10-23 01:37 PM

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-10-23 12:32 PM 發表

在家演習仲唔止添
作者: 一個中國人!    時間: 2020-10-23 01:38 PM

引用:

新聞來源連結:
如果習主席出動員令,最少可以有2000萬解放軍埋位喔,喺咪咗曬馬?
作者: 割C字    時間: 2020-10-23 01:38 PM

支巷曱甴力都有2百幻啦
作者: andonlyu    時間: 2020-10-23 01:38 PM

引用:

新聞來源連結:
呆灣派45萬軍兵打咀炮.
作者: 鬼屋發現了手袋    時間: 2020-10-23 01:38 PM

引用:

新聞來源連結:
真笑死人!
作者: 花生之友    時間: 2020-10-23 01:38 PM

得閒調動下啲飛機大炮嚇下你,等你全國動員下都咪話唔過癮。
作者: Samam    時間: 2020-10-23 01:39 PM

燒藥丸都要出埋精😄
作者: krypto2    時間: 2020-10-23 01:39 PM

引用:

新聞來源連結:
呆灣衛生部門話:肺炎期間,在家作算戰。😁😁
作者: ricowong2503    時間: 2020-10-23 01:39 PM

攻佔呆灣早早已經唔係問題,問題係佔完之後嘅善後爛攤子,經濟民生等等,會拖大陸後腿,所以大陸而家只係等呆灣自然枯死,但老尾如過份介入呆灣就唔敢包啦,反正而家都反晒面
作者: 飲馬度秋水    時間: 2020-10-23 01:40 PM

作者: 花生之友    時間: 2020-10-23 01:41 PM

引用:
原帖由 babypanda 於 2020-10-23 01:34 PM 發表

請問上面個D要血洗台灣嘅人係咪中國人?
請問台灣嘅人係咪中國人?
作者: 一個中國人!    時間: 2020-10-23 01:41 PM

引用:

新聞來源連結:
對此共軍非常震驚,畢竟殺45萬隻豬都需要時間,何況喺傻豬?
作者: seven3137    時間: 2020-10-23 01:42 PM

一陣撞機又撞車又浸死左一半就唔好啦
作者: babypanda    時間: 2020-10-23 01:42 PM

引用:
原帖由 花生之友 於 2020-10-23 01:41 PM 發表

請問台灣嘅人係咪中國人?
唔通唔係
作者: CP-KELVIN    時間: 2020-10-23 01:43 PM

引用:

新聞來源連結:
呆蛙命賤
作者: siu80    時間: 2020-10-23 01:43 PM

真打可能40 萬改投解放軍
作者: Moses79    時間: 2020-10-23 01:43 PM

老竇已準備教仔
作者: hkgoingup    時間: 2020-10-23 01:43 PM

咩年代? 人海戰術? 咁用幾十億美金買番黎個D武器用黎睇?  
作者: fwjlxh    時間: 2020-10-23 01:43 PM

引用:

新聞來源連結:
咁樣講己經輸了。
作者: 沙頭角原住民    時間: 2020-10-23 01:44 PM

引用:

新聞來源連結:
最重要肥西千祈咪自己走左去美國先
作者: 花生之友    時間: 2020-10-23 01:45 PM

引用:
原帖由 babypanda 於 2020-10-23 01:42 PM 發表

唔通唔係
你應該問佢地係咪!佢地話唔係所以先有戰爭
作者: eliskw2000    時間: 2020-10-23 01:45 PM

大陸可能有好多無人戰機仲未公開。
作者: Jackishere    時間: 2020-10-23 01:45 PM

引用:

新聞來源連結:
哈哈!認同
作者: BC0101    時間: 2020-10-23 01:46 PM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-10-23 12:36 PM 發表

若果大陸圍住台灣嚟打,45萬兵力可否守得住所有要塞
游水去福建。
作者: 平常森    時間: 2020-10-23 01:46 PM

台灣若是掂就统一了大陸啦!使乜屈在台灣呀小!