標題: [本港新聞評論] 12年員工被炒 斥國泰不近人情:電郵催速遞還制服 醫療福利即停 - 20201023 - 要聞 [打印本頁]

作者: pugbb     時間: 2020-10-23 05:40 AM

【明報專訊】國泰航空裁員5900人,有受影響員工向本報表示,估計有約1300名年資10年以上機艙乘務長受影響,是今次大裁員「重災區」。她批評公司只不斷以電郵通知他們交還制服及其他後續事宜,無詳細交代被裁原因及提供協助,而公司聲稱向受影響員工提供的輔導,卻是由未被裁的同事負責,甚為荒謬。她說多年來同事努力工作,但一夜間連醫療保險都被即時中止,對前景極為徬惶,批評國泰不近人情。

【明報專訊】國泰航空裁員5900人,有受影響員工向本報表示,估計有約1300名年資10年以上機艙乘務長受影響,是今次大裁員「重災區」。她批評公司只不斷以電郵通知他們交還制服及其他後續事宜,無詳細交代被裁原因及提供協助,而公司聲稱向受影響員工提供的輔導,卻是由未被裁的同事負責,甚為荒謬。她說多年來同事努力工作,但一夜間連醫療保險都被即時中止,對前景極為徬惶,批評國泰不近人情。
陳小姐(化名)12年前甫畢業即加入國泰任空中服務員,至今升為機艙乘務長。她前日早上發現手機內的國泰程式消失,未幾收到電郵,告知她其合約已被中止,然後國泰繼續以電郵發送大量文件要她簽署,涉及歸還制服及員工證等物品及其他後續程序,但過程中無人致電解說和提供協助,她亦不能返回公司,要透過速遞將公司物資寄返。

逾千乘務長當災 開群組互助
由於缺乏公司協助,受影響同事唯有建立多個群組,交換消息互助。陳估計群組內七至八成同事均為年資10年以上的機艙乘務長,更有同事透露被裁乘務長多達1300人,另有逾250人為高級事務長或年資20年以上的機艙服務經理。她亦認識有夫婦同時被裁走,不少同事心情低落抑鬱,有同事更在子女面前哭起來。
留職者輔導被炒者 轟安排荒謬
她批評公司待員工十分苛刻和不近人情,有同事向提供醫療服務的機構查詢,發現醫療福利已被即時中止,之前已預約的診症亦要自付全費。此外,國泰雖聲稱會提供心理及就業輔導,卻是由留下的同事提供輔導,十分荒謬,「很多同事都話唔會浪費時間接受服務……」
懷孕空服:昔共渡時艱今被離棄
陳小姐疫情前的職級月薪約2萬至2.5萬元,每月津貼少於5000元。要供養父母的她說,突然失業令她十分徬徨無助,雖有保險等其他行業已發信息向他們招手,但她需時消化信息,暫未有打算,亦說近日大批親友的關心問候,對她亦構成壓力。
任職10多年、懷孕4個月的港龍機艙服務員Joey昨在商台《在晴朗的一天出發》稱,過往公司不景氣,要求員工與公司共渡時艱,員工都願接受,曾有一年時薪僅加薪1%,即約0.8元,但員工相信情况會好轉,願與公司「捱下去」;她形容現時大家都有困難,但「公司選擇離棄我們」,她一度哽咽說:「很無良心的公司才做得出。」她說已停工大半年,每月領取萬多元底薪,被裁加重經濟壓力,期望資方可待她生產後,完成產假才正式解僱她讓她可繼續領薪及用醫療卡等福利

國泰任空中服務員:批評國泰不近人情...醫療福利即時中止...診症亦要自付全費...「公司選擇離棄我們」「很無良心的公司才做得出」...呢個時間講呢不近人情無良心...請回帶一年前...「和你飛」大罷工...癱瘓霸佔機場...毆打旅客...航班取消...旅客滯留受阻...要求內地航班停飛...支持封閉香港機場...機師涉暴動罪...地勤外洩警員乘客資料...更有國泰港龍機氧樽漏氣...
國泰員工半點"讉責"都沒有...助長黑暴氣焰...搞垮旅遊航空業...搞垮香港機場...政治行先的態度...香港由經濟城市變成政治城市...算是爭取攬炒成功的結果?攬炒得益者389個本土泛民區議員...年薪有40萬元再加津貼!叫囂美國制裁...這些攬炒行為...今日國泰...明日香港...

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20201023/s00001/1603390651462
作者: andy1958_1     時間: 2020-10-23 05:41 AM

總之今次職工盟又贏一仗
作者: hw1chan     時間: 2020-10-23 05:48 AM

斥國泰不近人情...

早就睇到啦 !
作者: Video     時間: 2020-10-23 05:56 AM

欖炒👍欖炒💪欖炒😂
作者: (ツ)     時間: 2020-10-23 06:02 AM

得你哋徬徨咩
作者: beelzebub     時間: 2020-10-23 06:12 AM

全港罷工最多的公司,員工突然好想返工,真係好矛盾
作者: siutatbo     時間: 2020-10-23 06:15 AM

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2020-10-23 05:41 AM 發表

總之今次職工盟又贏一仗
攪死英航港部後,再見奇功
作者: siutatbo     時間: 2020-10-23 06:30 AM

被炒後,福利唔係即刻停,駛唔駛等佢退休至停?兇姐果然要飛,思想離地,

以後日日和你飛,日日大三罷,又成功攬炒,仲有乜唔合意呢?
作者: 呼吸也會肥的人     時間: 2020-10-23 06:31 AM

今日國泰搞成咁不是曱甴所期望嗎?攬炒以為唔會影響自己?今日國泰,明日香港
作者: emerald7086     時間: 2020-10-23 06:39 AM

引用:
原帖由 Video 於 2020-10-23 05:56 AM 發表

欖炒👍欖炒💪欖炒😂
恭喜👍恭喜💪恭喜😂
作者: 黑色勇士     時間: 2020-10-23 06:43 AM

社會一般對國泰栽员無有負面態度
作者: Chobis     時間: 2020-10-23 06:44 AM

有成五千人一齊被罷工,大三罷初見成效,攬炒派今次開心死
作者: 正在始動真陰公     時間: 2020-10-23 06:46 AM

炒你就講感情、黑暴你又玩抗爭、dllm, Y狗死剩把口
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2020-10-23 06:48 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-10-23 05:40 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20201023/s00006/2f4c47dceafbe0edd4623b0967c4b53b.jpg ...
時薪僅加薪1%,即約0.8元 ..

即係有成 $80 個鐘

職位只係服務員 , 人工都算好高啦 .
作者: sony99hk     時間: 2020-10-23 06:49 AM

早知今日 何必當初!停國內航班?玩罷工!
作者: disclaimer18     時間: 2020-10-23 06:50 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-10-23 05:40 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20201023/s00006/2f4c47dceafbe0edd4623b0967c4b53b.jpg ...
太好啦。

攬炒變自炒。

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
作者: thunderpig     時間: 2020-10-23 06:51 AM

詳情人人皆知,仲要國泰交代什麼?
作者: skk009     時間: 2020-10-23 06:56 AM

攬炒成功😂
作者: ATA6038     時間: 2020-10-23 06:57 AM

公會真心勁

圖片附件: 1603407529197.jpg (2020-10-23 06:58 AM, 193.19 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 1603407529230.jpg (2020-10-23 06:58 AM, 370.5 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: 1603418302760.jpg (2020-10-23 09:58 AM, 136.44 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: ATA6038     時間: 2020-10-23 06:58 AM

公司要人幫忙!!你地有冇比人情公司?
作者: 桃谷繪里香     時間: 2020-10-23 06:59 AM

原因咪係罷工搞死自己公司囉,咁簡單都唔明
作者: pqrdownloader     時間: 2020-10-23 07:00 AM

外資公司係咁ga啦,國泰如是,匯豐亦都係咁,生意一唔掂,裁嘅一定係香港員工先。
作者: gn00260418     時間: 2020-10-23 07:02 AM

之前加薪1%好慘,咁叫同公司共渡時艱....佢係咪傻架,真係早抄早着
作者: 都没有     時間: 2020-10-23 07:04 AM

罷工盟成功爭取大家唔使返工
作者: tom012345     時間: 2020-10-23 07:06 AM

引用:
原帖由 Video 於 2020-10-23 05:56 AM 發表

欖炒👍欖炒💪欖炒😂
錯字錯字錯字
作者: zxcvbnm741     時間: 2020-10-23 07:06 AM

飛雞唔係鍾意和你乜咩。

而家和你乜柒都得啦,做啦仆街
作者: whbryan     時間: 2020-10-23 07:06 AM

明知公司無生意仲要迫人出糧, 太不近人情了
作者: 賢豬     時間: 2020-10-23 07:06 AM

飛雞天使咁可愛嘅,乜返份工就算被裁都要包埋佢地生養死葬?難怪未被裁時冇事都成日攪大罷工
作者: martinipsir     時間: 2020-10-23 07:08 AM

恭喜炒人
作者: 66infinity     時間: 2020-10-23 07:09 AM

引用:

話公司不近人情無良心,乜你地自己又好有人情味好有良心咩?
作者: 陸離光怪     時間: 2020-10-23 07:09 AM

公司福利當然員工先享有,炒咗cut 晒所有福利正常不過啦。唔係人哋不近人情,係你唔識諗堅離地啫。
作者: 賢豬     時間: 2020-10-23 07:09 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-10-23 05:48 AM 發表

斥國泰不近人情...

早就睇到啦 !
國泰冇陪錢咩?唔係喎,職工盟尋日話係唔夠非常優厚咋喎,飛雞天使太貪想就算被炒都要國泰養佢地過世,貪到呢
作者: 賢豬     時間: 2020-10-23 07:11 AM

引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-10-23 06:30 AM 發表

被炒後,福利唔係即刻停,駛唔駛等佢退休至停?兇姐果然要飛,思想離地,

曱甴思維所有人都係欠佢哋
作者: Tokyo2040     時間: 2020-10-23 07:12 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-10-23 05:48 AM 發表

斥國泰不近人情...

早就睇到啦 !
X2,只有仆街冇良心嘅人先至會同不近人情嘅僱主打工。
作者: 1234pk     時間: 2020-10-23 07:13 AM

制服都收返?
人哋點去做飛鷄呀
作者: molittlemo     時間: 2020-10-23 07:13 AM

引用:

斥國泰不近人情...

早就睇到啦 !
井底蛙
睇下全世界各大航空公司
國泰炒人算炒得遲啦
作者: tiger115     時間: 2020-10-23 07:14 AM

引用:

躝癱垃圾曱甴

圖片附件: F08D6296-732F-4311-8CE7-44009179E912.jpeg (2020-10-23 07:14 AM, 259.93 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: ballball1212     時間: 2020-10-23 07:14 AM

擺工話加人工加得小就識,而家吾洗出添啦😣
作者: 4000cc     時間: 2020-10-23 07:14 AM

既然講到國泰咁唔好做,早走早著。
作者: 出入肉肉高潮     時間: 2020-10-23 07:14 AM

梗係啦,搞罷工搞黑暴,其他中資航空公司有錢都5救你啦
作者: big@john     時間: 2020-10-23 07:15 AM

時薪重有1%加?公司好好啦,我身邊朋友全部凍薪,坐響屋企唔使做有萬幾蚊低薪出,出面好多人萬幾蚊做到仆街,當咗自己人上人?e療?我間公司直頭冇啦!其實全部正常做法,已好好了!
作者: fairview     時間: 2020-10-23 07:15 AM

5-8-19    當日幾巴閉
香港民眾在今日(5)發起「三罷」運動(罷工、罷課、罷市),航空、港鐵與巴士交通狀況都大受影響,其中國泰、港龍航空已於官網上公布受影響的航班名單,台港異動航班涵蓋5、6兩日。
反送中香港民眾在今天發起「三罷」運動,要求港府回應5大訴求,在罷工前已有多位航空業人員表態響應,今日國泰、港龍航空有至少2000人請病假,約170航班取消,地勤人員也有數百人請假,機場快線香港站與九龍站的部分預辦登機櫃檯暫停服務。
國泰航空表示,5日往來台港之取消航班有31班,6日也有4航班受影響,詳細航班如下:
8/5
台北─香港:CX403、KA485、CX467、CX485、CX473、KA483、CX479
台中─香港:KA491
高雄─香港:KA453、KA433、KA443、KA437、KA455
香港─台北:KA486, CX406、CX484、CX472、KA482、CX402、CX478、CX468
香港─台中:KA490
香港─高雄:KA430、KA432、KA422、KA436、KA454
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2020-10-23 07:18 AM

空姐制服有利可圖。哈哈。無得玩制服誘惑。
作者: lammankane     時間: 2020-10-23 07:19 AM

臭雞,每個月仲有成萬蚊底薪,但停工大半年?

保險停撚哂啦!****1,得你慘呀
作者: 海邊笨拙的榴槤     時間: 2020-10-23 07:20 AM

引用:

和你炒
作者: ballhorsedog     時間: 2020-10-23 07:20 AM

之前每隔幾年就玩罷工,你地班人有冇諗過僱主?
上年成班人搞罷工罷飛,你地有冇諗過僱主?
解僱後叫還制服同停醫療福利係天經地義,有乜唔妥?
所以你地呢班人一味只顧自己,抵炒👍🏻
作者: scorertop     時間: 2020-10-23 07:21 AM

作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2020-10-23 07:22 AM

引用:

斥國泰不近人情...

早就睇到啦 !
都唔知曱甴嬲咩? 成功爭取攬炒,手足應該開開心心開支香檳慶祝。。。
作者: ballhorsedog     時間: 2020-10-23 07:22 AM

引用:
原帖由 1234pk 於 2020-10-23 07:13 AM 發表

制服都收返?
人哋點去做飛鷄呀
連淘寶費用都想慳返😂
作者: maggietsoi3     時間: 2020-10-23 07:22 AM

公司炒人重要包醫療?可以去政府排街症😂😂
作者: dannyocean     時間: 2020-10-23 07:24 AM

跟足法例俾足遣散就得,當日佢地玩「大三罷」、和你塞機場時有冇諗過不近人情
作者: sillystar     時間: 2020-10-23 07:24 AM

逼人停飛嗰時
請問有冇近人情
話你知, 玩足年半
有排你還,你以為唔洗還?
作者: MySamSam     時間: 2020-10-23 07:25 AM

引用:
原帖由 陸離光怪 於 2020-10-23 07:09 AM 發表

公司福利當然員工先享有,炒咗cut 晒所有福利正常不過啦。唔係人哋不近人情,係你唔識諗堅離地啫。
無左平價機票事大!!
作者: jelly     時間: 2020-10-23 07:26 AM

都岸狗,算抄得你遲啦,大把公司,二三月開始抄人啦
作者: az222     時間: 2020-10-23 07:27 AM

引用:

今日國泰...明日香港
炒哂曱甴,從新出發!
作者: superpeter     時間: 2020-10-23 07:28 AM

攬炒完又想出糧。
作者: 正傻西4     時間: 2020-10-23 07:28 AM

其實肯去做雞做鴨、拍AV,一樣大把工作做,正所謂貴有貴做,平有平做,男女都可以做,100元1Q都係錢,年紀大咪30元1Q,再唔係用口,點都有出路,拍AV更可以爭取機會成為大明星。

前國泰員工,努力吧!帶頭發展AV港及風俗港,真係靠哂你地。
作者: 陸離光怪     時間: 2020-10-23 07:29 AM

引用:
原帖由 MySamSam 於 2020-10-23 07:25 AM 發表

無左平價機票事大!!
係,反正空姐老底只係副業,走水貨/提供服務先係正職,所以炒佢時唔嘈,反而催收制服同cut 福利就瓜瓜叫
作者: dannyocean     時間: 2020-10-23 07:30 AM

當日在機場幾十人打一個大6記者,都只係象徵式拉4件交差,你班話人不近人情既空姐,都唔知有幾多個換件黑衫打埋一份
作者: mwt     時間: 2020-10-23 07:31 AM

有人工加叫共渡時艱?咁減人工甚麼冇糧出係乜?停飛大半年出底薪比你哋即係已經白養班人大半年叫不近人情?明知公司已經停飛,要政府注資,係這個時候走去懷孕?係公司最賺錢嘅時候走去擺工,傷害公司商譽,令巿民對國泰唔敢係長假期買國泰去飛,但對我哋講對公司好有感情?其實佢地係咪傻架?
作者: Latourcarnet     時間: 2020-10-23 07:32 AM

引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-10-23 06:30 AM 發表

炒左仲冇得出人工Tim.
作者: 武涼深     時間: 2020-10-23 07:33 AM

引用:

欖炒👍欖炒💪欖炒😂
系成功嘅
作者: 馬沙拉蒂     時間: 2020-10-23 07:34 AM

輔導當然係由未被裁員的同事負責(可能係HR)。唔通找個己彼裁既同事咩。空姐真白痴。
作者: mike240681     時間: 2020-10-23 07:35 AM

引用:
原帖由 fairview 於 2020-10-23 07:15 AM 發表

5-8-19    當日幾巴閉
香港民眾在今日(5)發起「三罷」運動(罷工、罷課、罷市),航空、港鐵與巴士交通狀況都大受影響,其中國泰、港龍航空已於官網上公布受影響的航班名單,台港異動航班涵蓋5、6兩日。
反送中香港民眾在今天發起「三罷」運動,要求港府回應5大訴求,在罷工前已有多位航空業人員表態響應,今日國泰、港龍航空有至少2000人請病假,約170航班取消,地勤人員也有數百人請假,機場快線香 ...
宜家黎埋怨公司無人情味。
搞罷工時,佢地對公司就真係有人情味??

宜家睇返個報導,真係覺得佢地係自作自受
作者: owen11223344     時間: 2020-10-23 07:35 AM

可以長期罷工抗爭喔,唔係應該好開心既咩?
作者: 乾坤360     時間: 2020-10-23 07:36 AM

無得飛落地做雞啦
作者: 1234pk     時間: 2020-10-23 07:36 AM

引用:
原帖由 ballhorsedog 於 2020-10-23 07:22 AM 發表

連淘寶費用都想慳返😂
慳得就慳吖嘛,另外曱甴話唔淘寶嫁!
重點係可以既刻開工
作者: sexkiller3     時間: 2020-10-23 07:36 AM

我想全港最有趣的人就是國泰的黃C. 用自己飯碗嚇全港市民. 本想玩玩半年沒什麼危險; 點知來了個肺炎疫情直接把自己飯碗打沒了.  算是惡人終有惡報. 原本沒你們搞事, 政府國泰少點損失, 可用於支援的資源自然也多一些. 國泰應該可以多撐大半年. 運氣好的話明年疫苗也可能出來. 現在好了, 一切歸於平靜.
作者: 坐六年     時間: 2020-10-23 07:36 AM

搞罷工時又唔見你體諒公司,體諒巿民,你班仆街鐘意就罷工,鐘意就搞機場又唔見你同使用機場嘅人士講人情,而家你不仁不義在先,公司有難仲使銀同你客氣,仲唔炒銀晒你班死曱甴咩。

作者: laichikwok88     時間: 2020-10-23 07:36 AM

引用:

假嘅,係我心目中胸姐點會咁很肥!

圖片附件: B42E4A5B-7EF2-477C-8837-01DC7F946AAE.jpeg (2020-10-23 07:36 AM, 213.88 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 乾坤360     時間: 2020-10-23 07:36 AM

黃色經濟圈請人呀
作者: mike240681     時間: 2020-10-23 07:37 AM

引用:
原帖由 ballhorsedog 於 2020-10-23 07:22 AM 發表

連淘寶費用都想慳返😂
襯住雙十一,飛曱甴可以入手制服
作者: 你封我唔到     時間: 2020-10-23 07:37 AM

黃畜曱甴自作自受!
作者: FASST     時間: 2020-10-23 07:37 AM

玩罷工玩到失業 冚家剷抵L死
作者: 乾坤360     時間: 2020-10-23 07:37 AM

上年8.5咪好嶋惡呀。🤭
作者: 何水     時間: 2020-10-23 07:38 AM

港龍是國泰的子公司,而家係執笠呀~曱甴攪清楚未呀?攬炒成功應該高慶才是,為什麼會感到難受?難過的應該係安守本份的同事喎!
作者: 九叔2005     時間: 2020-10-23 07:39 AM

引用:

仲可以做機場交通壓力測試
相當好玩的

作者: ahpoohmo     時間: 2020-10-23 07:39 AM

有份罷工就抵死,冇份罷工就俾你哋害死,你班仆街輸打贏要,改革係要付出代價
作者: jumboleung     時間: 2020-10-23 07:39 AM

梗係要佢哋拿拿聲交還的制服啦 ! 否則佢地攞啲制服出去兼職,噉咪影響個公司形象囉 !
作者: lctj9     時間: 2020-10-23 07:41 AM

醫保即日停係正常吧
作者: 戲碼     時間: 2020-10-23 07:42 AM

炒左点解仲要有福利?咩思維
作者: 熊本肥熊     時間: 2020-10-23 07:42 AM

可以去大灣區航空
作者: 金沙12少     時間: 2020-10-23 07:43 AM

打工 說人情 ,堅離地,真的開玩笑
作者: hk_fletcher     時間: 2020-10-23 07:43 AM

唔洗用強積金對沖,仲想點?再賠2個月,夠你捱過疫情先搵番新工啦
作者: freetongg     時間: 2020-10-23 07:43 AM

幾時到黑衣護?
作者: 胡姫爸爸     時間: 2020-10-23 07:44 AM

免得佢拎套制服去做雞,快D還
作者: montejo     時間: 2020-10-23 07:45 AM

引用:

睇呢句就知老作………她前日早上發現手機內的國泰程式消失

圖片附件: 1603410355298.jpg (2020-10-23 07:45 AM, 249.01 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: afternoon     時間: 2020-10-23 07:46 AM

引用:

斥國泰不近人情...

早就睇到啦 !
炒魷即停正常架喎
如果唔係條數好點計?點樣斷尾?
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-10-23 07:46 AM

香港每個公司都係咁做,職員離開公司肯定要清曬手尾,互不拖欠,不存在不近人情。
作者: 勁蠢人一名     時間: 2020-10-23 07:47 AM

咁又係 最重要就係件制服 又要人還!!真不近人情,日日同啲客玩架!
作者: cm923     時間: 2020-10-23 07:48 AM

所有公司都唔會理你做左幾耐!只會向錢看架啦!
作者: Annieeeee     時間: 2020-10-23 07:49 AM

其實都唔洗做好多個月又有糧出,捱到依家先裁真係仁至義盡
作者: alipaopao     時間: 2020-10-23 07:50 AM

引用:
原帖由 laichikwok88 於 2020-10-23 07:36 AM 發表

假嘅,係我心目中胸姐點會咁很肥!
人哋條褲都有寫juicy啊!點會唔肥!
作者: 央走     時間: 2020-10-23 07:50 AM

呢个世界係咁架啦,無利用价值,咪好似衛生巾一样,被人用完即棄,所以永遠都要靠自己,居安思危
作者: YFC07     時間: 2020-10-23 07:50 AM

多啲人帮条Lunch哥座阵嘛!
作者: 泛民假仁假義     時間: 2020-10-23 07:51 AM

引用:

斥國泰不近人情...

早就睇到啦 !
你多谢黑暴同職工盟啦!
作者: sillystar     時間: 2020-10-23 07:52 AM

幾十年順景以為必然
慢慢捱啦
作者: bnqmaksir1     時間: 2020-10-23 07:53 AM

引用:

飛雞所謂罷工時,行為有冇諗過
作者: 青瓜俠     時間: 2020-10-23 07:55 AM

點解其他✈️公司又唔使裁員呢?...
作者: suffocation     時間: 2020-10-23 07:55 AM

cx=atv no. 2