標題: [本港新聞評論] 【國泰大裁員】工會指減薪高達36%留職員工感彷徨 去信政府求助 ... [打印本頁]

作者: ufo2018    時間: 2020-10-22 12:33 PM     標題: 【國泰大裁員】工會指減薪高達36%留職員工感彷徨 去信政府求助 ...

國泰空中服務員工會主席王思敏表示,國泰早前獲政府注資200多億元,理應節衣縮食,而非大裁員及停止營運國泰港龍。工會內務副主席孫德妍則指,「有得留低」的員工均十分彷徨,公司要他們在14天內決定是否簽署新合約,底薪和時薪減幅由14%至36%。

王思敏在一個電台節目表示,無被裁減的員工獲發新合約,但條款不平等,薪酬減幅最高可達36%,工會接獲員工反映,指新合約年期應改為2、3年,否則當航空業復蘇時,難以追上原先應有的待遇。她說,工會早前向資方提出,員工若自願離職,應可獲3至4個月工資賠償、不與強積金對沖,但公司現時提出的離職方案並不慷慨。她說,已去信特首林鄭月娥及運輸及房屋局局長陳帆要求協助。

孫德妍則表示,國泰宣布重組後,員工均心情沉重,即使員工有幸獲留職,也要簽署一份新合約並要減底薪,減幅由14%至36%不等,員工福利等多項細節亦有很大轉變,他們要在14天內決定是否簽署新合約,很多員工都非常彷徨,難以做決定。

而家就識得搵政府求助,之前罷工咪好型,係型就型到尾,唔好笠水
呢次又要靠黃色經濟圈衆籌

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1403982/即時-港聞-國泰大裁員-工會指減薪高達36-留職員工感彷徨-去信政府求助

作者: 初級投資者    時間: 2020-10-22 12:34 PM

應該揾職工淫,李呃人
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-22 12:35 PM

可以留下的會即簽新合約,並會要求重新選工會🤔🤔
作者: skirt333    時間: 2020-10-22 12:35 PM

被炒既, 又話寧願0薪留職, 有得留底既, 減薪都話感彷徨
作者: 幸福財星    時間: 2020-10-22 12:37 PM

冇眼睇
作者: banjo.    時間: 2020-10-22 12:37 PM

留職都話徬徨, 咁炒咗個啲呢? 咁咪要跳樓.
作者: 炎皇子孫    時間: 2020-10-22 12:39 PM

有得留低仲想點? 
作者: lung_block    時間: 2020-10-22 12:39 PM

引用:
原帖由 ufo2018 於 2020-10-22 12:33 PM 發表

國泰空中服務員工會主席王思敏表示,國泰早前獲政府注資200多億元,理應節衣縮食,而非大裁員及停止營運國泰港龍。工會內務副主席孫德妍則指,「有得留低」的員工均十分彷徨,公司要他們在14天內決定是否簽署新合約,底薪和時薪減幅由14%至36%。

王思敏在一個電台節目表示,無被裁減的員工獲發新合約,但條款不平等,薪酬減幅最高可達36%,工會接獲員工反映,指新合約年期應改為2、3年,否則當航空業復蘇時 ...
唔係搵黑暴大三罷要政府回應訴求嗎???
作者: 年月是流水    時間: 2020-10-22 12:40 PM

助你老味.....
你地要攬炒罷工丫麻
報應呀
作者: ichthys2    時間: 2020-10-22 12:41 PM

奸邪妖獸由昨年至今,不是要政府死的麼?既然要政府死,又為何要向政府求助?
作者: Domson    時間: 2020-10-22 12:42 PM

炒人咪節衣縮食咯連用來穩食既飛機都要變賣,就知唔使咁多人手啦,炒人係必然
作者: dtw    時間: 2020-10-22 12:46 PM

其實可以唔簽㗎!
去政府求助咩呢?
作者: 笨豬傻咪    時間: 2020-10-22 12:53 PM

係自由社會之下
明買明賣
政府點可以管理公司政策呀
而且政府一插手又話專制
有事就識搵政府
無事就吊膠政府

作者: ahongkongpeople    時間: 2020-10-22 12:55 PM

如果覺得新合約唔平等咪唔好簽囉,又唔係有人揾槍迫你簽!講到好L委屈咁!
作者: 錢太多4    時間: 2020-10-22 12:56 PM

罷工
作者: MGPAKC    時間: 2020-10-22 12:57 PM

Ys集资買起港龍,請返d人,1个不炒,
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-10-22 12:57 PM

求政府????
作者: snoopy_fa    時間: 2020-10-22 12:59 PM

日日反政府, 揾政府都無用
作者: Tokyo2040    時間: 2020-10-22 01:01 PM

點解唔係向吳敏兒、施安娜求助?
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-10-22 01:13 PM

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2020-10-22 01:01 PM 發表

點解唔係向吳敏兒、施安娜求助?
好似係譚文豪提議+帶隊攪機場
攪屎棍最早比國泰雞
作者: ATA6038    時間: 2020-10-22 01:15 PM

還記得當天大家一齊做過乜

https://m.youtube.com/watch?feat ... =enCZhejW9ww#dialog

圖片附件: 1603343825856.jpg (2020-10-22 01:17 PM, 323.3 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: batboy27    時間: 2020-10-22 01:17 PM

引用:
原帖由 ufo2018 於 2020-10-22 12:33 PM 發表

王思敏在一個電台節目表示,無被裁減的員工獲發新合約,但條款不平等,薪酬減幅最高可達36%,工會接獲員工反映,指新合約年期應改為2、3年,否則當航空業復蘇時 ...
香港電台都應該咁樣
作者: wkkenneth    時間: 2020-10-22 01:18 PM

有事就求政府,無事就反政府
作者: kopahin    時間: 2020-10-22 01:19 PM

唔係好憎政府咩?不如求助台灣政府收購國泰啦
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-10-22 01:20 PM

引用:
原帖由 kopahin 於 2020-10-22 01:19 PM 發表

唔係好憎政府咩?不如求助台灣政府收購國泰啦
搵美國主人收留啦
作者: pooh1971    時間: 2020-10-22 01:21 PM

共渡時艱...呢4個字真係咁難明嗎?
作者: 大王來巡山    時間: 2020-10-22 01:22 PM

型到尾
作者: edobingo    時間: 2020-10-22 01:23 PM

種乜嘢因就得乜嘢果!呢句說話好鬼啱啫
作者: 12345678    時間: 2020-10-22 01:23 PM

引用:

公司執笠都要得到你地批准?黃絲黑暴真係惡。
作者: 66infinity    時間: 2020-10-22 01:24 PM

引用:

死到臨頭都仍然想搵著數
作者: 海賊戰隊    時間: 2020-10-22 01:26 PM

引用:
原帖由 大王來巡山 於 2020-10-22 01:22 PM 發表

型到尾
×2
作者: lamlampeter1    時間: 2020-10-22 01:26 PM

呢D所謂工會都on99,航空業而家去到垂死,國泰每月蝕15~20億,你地仲想可有豐厚保償?
留低既都冇可能唔大幅減薪!要捱兩、三年!公司冇晒錢唯又執粒!
你去信政府做乜?政府只係被動股東!
作者: cannabisbaby    時間: 2020-10-22 01:26 PM

引用:
原帖由 初級投資者 於 2020-10-22 12:34 PM 發表

應該揾職工淫,李呃人
仲揾佢地?死快d添啦!
作者: 桑下樽前    時間: 2020-10-22 01:26 PM

唔夠一年前話要攪死香港要脅政府
依家全香港人一齊陪葬
做乜香港政府仲要科水幫你
(香港政府只識科水,要幫應該只係會科水)
作者: chichunlo    時間: 2020-10-22 01:27 PM

比你地留底重要比你諗住幾多年要追返薪酬、其實應該全部炒哂再招聘、唔駛比呢班曱甴再太多幻想!!!
作者: kitkityuan    時間: 2020-10-22 01:31 PM

要求加薪36%
作者: ufo2018    時間: 2020-10-22 01:33 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-22 12:39 PM 發表

唔係搵黑暴大三罷要政府回應訴求嗎???
自己要撚炒怪得誰
作者: 大宝    時間: 2020-10-22 01:34 PM

引用:
原帖由 年月是流水 於 2020-10-22 12:40 PM 發表

助你老味.....
你地要攬炒罷工丫麻
報應呀
x2.   E+搵政府.嗌攬炒時情況又記得嗎?
作者: 司恆從    時間: 2020-10-22 01:34 PM

人無恥已無敵,飛雞何須向政府乞食!
作者: JNC117    時間: 2020-10-22 01:35 PM

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-10-22 12:37 PM 發表

留職都話徬徨, 咁炒咗個啲呢? 咁咪要跳樓.
停飛即係冇野做,但64%出糧!咁都唔滿足?
作者: imissyousomuch    時間: 2020-10-22 01:36 PM

引用:

如怕航空業復蘇追不上之前待遇,是否應將新合約改為臨時合約?那不更具彈性方便勞資雙方隨時提高合約待遇?
作者: legend_dreamer    時間: 2020-10-22 01:36 PM

完全無野做都出到6成糧仲想點
以佢地既專業,減3成人工都唔會搵到另一份
仲要佢地而家係無做野
有本事咪轉行囉
作者: ufo2018    時間: 2020-10-22 01:37 PM

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-10-22 12:53 PM 發表

係自由社會之下
明買明賣
政府點可以管理公司政策呀
而且政府一插手又話專制
有事就識搵政府
無事就吊膠政府
曱甴本色,
有事警察,無事黑警
有事鄭越鵝,無事小天使
作者: superpeter    時間: 2020-10-22 01:38 PM

反政府又求政府:反送中又自動送中。
作者: 愛香港愛和平    時間: 2020-10-22 01:38 PM

引用:

點解要求政府?佢哋一向反政府,留呢的垃圾轉頭經濟好時又玩擺工擺飛。
作者: lctj9    時間: 2020-10-22 01:39 PM

裁員就係節衣縮食啦
唔做最終全間公司執
你唔想裁員, 咁全體減薪9成, 你願意嗎?
唔願意的話, 又有咩可行方案呢?
作者: fcw99    時間: 2020-10-22 01:39 PM

原來罷工唔彷徨
作者: Visita    時間: 2020-10-22 01:40 PM

HR 連這小事也拖泥帶水,難怪黑暴空服罷工攬炒無有怕。只要講明簽新約新職是名額有限要先到先得,幸運留職的撲到簽啦,怎會還在搞風搞雨呢? 做得HR就要夠辣,不是請返來一味計糧單派福利,治得到搞事友是最基本。

作者: 東方純情的馬桶    時間: 2020-10-22 01:40 PM

不平等呀
應該一律裁員
作者: 紫縈仙子    時間: 2020-10-22 01:40 PM

停一停,諗一諗
當初好似好X多人反對政府用公帑救國泰架喎
依家又求助政府
作者: siuhung    時間: 2020-10-22 01:41 PM

減薪就感彷徨,咁咪唔好做,伸綜援啦,到時就 豬豬服服 ,日日罷工坐係度都仲有錢逗,幾好呀!
當日個工會仲講話「共渡時艱」,咁依家咪共渡囉,又感彷徨呀!
作者: ufo2018    時間: 2020-10-22 01:41 PM

引用:
原帖由 ATA6038 於 2020-10-22 01:15 PM 發表

還記得當天大家一齊做過乜

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=enCZhejW9ww#dialog
奧運金牌得主定打勝仗?
作者: Essentials    時間: 2020-10-22 01:41 PM

香港全部係人才,梗係全部劈炮,大把公司爭住請,返屋企慢慢等!
作者: langke666666    時間: 2020-10-22 01:42 PM

新約覺得不合里可以唔簽,有人攞槍指住你要你簽?
作者: ~JustinBeaver~    時間: 2020-10-22 01:42 PM

政府呼籲市民做病毒測試又有幾多個空服人員走去做呢?仆街喇又求助政府
作者: 貓腩    時間: 2020-10-22 01:43 PM

引用:
原帖由 dtw 於 2020-10-22 12:46 PM 發表

其實可以唔簽㗎!
去政府求助咩呢?
梗係揾李呃人搅三罷
作者: 前往大大核心    時間: 2020-10-22 01:43 PM

引用:
原帖由 skirt333 於 2020-10-22 12:35 PM 發表

人性囉
作者: pwgsy    時間: 2020-10-22 01:44 PM

又準備罷工???
作者: 一個討論者3.0    時間: 2020-10-22 01:45 PM

引用:

覺得新合約唔平等妳可以唔撈㗎~
冇人逼妳撈國泰……窮L不嬲冇談判籌碼㗎啦~
如果唔係當年共產黨就唔會搞無產階級革命
作者: discuss-5    時間: 2020-10-22 01:45 PM

引用:
原帖由 langke666666 於 2020-10-22 01:42 PM 發表

新約覺得不合里可以唔簽,有人攞槍指住你要你簽?
支持唔好簽, 劈炮
作者: zxr234    時間: 2020-10-22 01:45 PM

工會去信林鄭求助?唔撚係呀話
作者: 股市係我提款機    時間: 2020-10-22 01:46 PM

咁委屈你咪唔好簽囉, 而家大把人肯做
作者: lung_block    時間: 2020-10-22 01:48 PM

引用:
原帖由 大宝 於 2020-10-22 01:34 PM 發表

x2.   E+搵政府.嗌攬炒時情況又記得嗎?
可以向803基金篤灰身邊黑暴凶者,拿獎金頂住下先...
作者: AppleMan7208    時間: 2020-10-22 01:48 PM

玩擺工咁白痴,低撚死啦,好好地一個香港就比你地一班垃圾已員,教師,空服,護士,仆街垃圾學生,白痴曱甴一次拖累了,這個現在就是你們想見的爦炒
作者: zxr234    時間: 2020-10-22 01:48 PM

工會去信林鄭求助?唔撚係呀話?型就同我型到底,轉個頭同我笠水?
作者: Duncan_Nadal    時間: 2020-10-22 01:48 PM

得賞所願

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-10-22 01:48 PM, 266.63 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: Visita    時間: 2020-10-22 01:48 PM

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-10-22 01:39 PM 發表

裁員就係節衣縮食啦
唔做最終全間公司執
你唔想裁員, 咁全體減薪9成, 你願意嗎?
唔願意的話, 又有咩可行方案呢?
Take it or leave it .

番鬼老就是這簡單,HR 卻搞到不湯不水,被黑暴工賊玩返轉頭,怎搞的?
作者: yuk777044    時間: 2020-10-22 01:48 PM

有工開有人工加就搞事,俾人炒就搵政府幫手,咩道理?
你班人話要攬炒既喎,而家成功左,唔係應該開心既咩
作者: anglelinyuen315    時間: 2020-10-22 01:48 PM

仆街咁都唔使對沖MPF
作者: cattiedog    時間: 2020-10-22 01:49 PM

引用:
原帖由 chichunlo 於 2020-10-22 01:27 PM 發表

比你地留底重要比你諗住幾多年要追返薪酬、其實應該全部炒哂再招聘、唔駛比呢班曱甴再太多幻想!!!
x2
作者: 借蝦敬柒    時間: 2020-10-22 01:49 PM

飛曱甴明明話要攪炒
作者: 高達0.1    時間: 2020-10-22 01:50 PM

引用:

https://youtu.be/DxsVpaZ0iRI
精簡架構!過剩企業職位淘汰係正常市場調整!超高肥雞賠償偷笑都嚟唔切!重想向政府R爛腳!人心不足蛇吞象貪得無厭!黃嘢收黑金收慣!慣性貪心嚟!卑劣人格!
作者: ken61680    時間: 2020-10-22 01:50 PM

幫!一定幫,政府吾幫我都會幫,社會本質就係應該係有能力嘅人去幫能力較低嘅人,做人吾可以太計較,咁先社會先和諧
作者: 跛喬峰    時間: 2020-10-22 01:50 PM

見到國泰同港龍呢堆員工...真係覺得佢地好無恥又樣衰.....!
當日咁囂張要攪罷工...而家無左份工就成隻狗咁乞求公司要用番佢地...簡直就係現眼報...自作孽....! 
作者: bbkidd    時間: 2020-10-22 01:51 PM

引用:

由去年月月搞”三罷”到依家”攬炒革命”成功。佢哋唔係應該自豪咩,不過傷港仲未變返漁村,”革命尚未成功,👋🏼🦶🏼仍需努力”
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-10-22 01:51 PM

引用:

班「手足」係咪個個都低能㗎?反政府,但係要政府救?
作者: 200888    時間: 2020-10-22 01:51 PM

200萬黃色經齊圈見死不救,罷工時講好齊上齊落既
作者: 少洛    時間: 2020-10-22 01:51 PM

引用:
原帖由 skirt333 於 2020-10-22 12:35 PM 發表

黃色思維係正常人諗唔明架🤭
又唔俾人做生意但係又要出糧仲要唔想炒人,條數講得通就唔係黃色思維啦🙈
作者: johnchu777    時間: 2020-10-22 01:52 PM

唔係要攪罷工咩, 駛乜向政府求助.
作者: 我有隻Poodle    時間: 2020-10-22 01:52 PM

要反政府又要政府幫?!
YC個腦真係有病唔係扮架喎!
作者: ufo2018    時間: 2020-10-22 01:52 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-22 01:48 PM 發表

可以向803基金篤灰身邊黑暴凶者,拿獎金頂住下先...
應該都比人笠晒,邊仲有錢剩,你話我話啦
作者: bbkidd    時間: 2020-10-22 01:52 PM

引用:

依家要去信求助,咁算唔算違背初衷。
作者: pm1109    時間: 2020-10-22 01:53 PM

你地班pk玩罷工,攪cx啲機個時咁過隱,以為cx大公司唔會比人炒。  依家人地都無生意,炒你地都賠足,仲想點。  減薪有得簡留定唔留,間間公司都係咁啦。又唔見搵政府幫手。
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-10-22 01:53 PM

引用:
原帖由 Visita 於 2020-10-22 01:40 PM 發表

HR 連這小事也拖泥帶水,難怪黑暴空服罷工攬炒無有怕。只要講明簽新約新職是名額有限要先到先得,幸運留職的撲到簽啦,怎會還在搞風搞雨呢? 做得HR就要夠辣,不是請返來一味計糧單派福利,治得到搞事友是最基本。
HR唔使雞???
作者: mousehunter    時間: 2020-10-22 01:53 PM

攬炒成功
作者: yeungph    時間: 2020-10-22 01:53 PM

最好將之前有份搞罷工個D炒埋,襯呢個機會正本清源。以後少好多煩惱。
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2020-10-22 01:53 PM

恭喜恭喜 曱甴揽炒
作者: kitkityuan    時間: 2020-10-22 01:53 PM

有事就求政府 無事就鬧政府。
作者: 007star    時間: 2020-10-22 01:54 PM

引用:
原帖由 少洛 於 2020-10-22 01:51 PM 發表

黃色思維係正常人諗唔明架🤭
又唔俾人做生意但係又要出糧仲要唔想炒人,條數講得通就唔係黃色思維啦🙈
Trump's style
作者: ChiNa使用支付寶    時間: 2020-10-22 01:54 PM

ChiNa武漢肺炎一出,你地仲唔趴街
作者: lilily97    時間: 2020-10-22 01:54 PM

咩工會唔系想擺工唔做而家求仁得仁, 以後唔洗甘辛苦玩擺工, 系永遠唔洗做
作者: Ct4683    時間: 2020-10-22 01:55 PM

引用:

e+國泰賺大錢?做咩裁員救公司都要咁慷慨?有錢都留返黎出糧俾留低嘅員工啦,白癡!
作者: 200888    時間: 2020-10-22 01:55 PM

曱甴保持隊形!香港腳已經係馬鞍山立國,唱榮光歌頌國王黃痴瘋,記住捐錢!
作者: 山邊委屈的老闆    時間: 2020-10-22 01:56 PM

又是識搵政府 無事走去罷工咗塞道路封機場 剷除政府 而家啲香港人是什麼邏輯
作者: Clumsy117    時間: 2020-10-22 01:56 PM

公司蝕錢,炒人好正常。又唔諗下之前罷工,攪亂香港的時侯害左幾多人失業,以為自己行空業係鐵飯碗,今次真係應有此報

作者: 出入夜婆仔    時間: 2020-10-22 01:56 PM

如果合符勞工法例規定。 政府可以幫到什麼?
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-10-22 01:57 PM

引用:
原帖由 ChiNa使用支付寶 於 2020-10-22 01:54 PM 發表

ChiNa武漢肺炎一出,你地仲唔趴街
大陸10-1中秋連假報復式旅遊
不過d曱甴又要反大陸, 又唔要健康碼咪冇份lor

大陸有疫苗, 曱甴記得唔好打呀

作者: ufo2018    時間: 2020-10-22 01:58 PM

引用:
原帖由 高達0.1 於 2020-10-22 01:50 PM 發表

https://youtu.be/DxsVpaZ0iRI
精簡架構!過剩企業職位淘汰係正常市場調整!超高肥雞賠償偷笑都嚟唔切!重想向政府R爛腳!人心不足蛇吞象貪得無厭!黃嘢收黑金收慣!慣性貪心嚟!卑劣人格!
智商有問題,無機會同同事道別,講好咗撚炒,應該一早知
仲要點同屋企人道別?
作者: 16610joey    時間: 2020-10-22 01:59 PM

屌你屎忽!有事就求政府!玩野嗰時有無諗過丫!而家報應黎喇
作者: 股市係我提款機    時間: 2020-10-22 01:59 PM

炒曬攪罷工的曲街, 否則後患無窮