標題: 討論是否因秦始皇限制人民思想的自由導致中國無法發生工業革命 [打印本頁]

作者: rtrtrt2006     時間: 2020-10-22 08:03

秦始皇為統一人們的思想,大造天神,統一文字,強行教化。
使今日的中國人迷信中央集權制度,喜歡強行統一國家,壓制了中國創新,使工業革命沒有在中國發生。

參見:
1. 秦始皇
2. 中國500年來對人類的創新貢獻為零

作者: 貓男     時間: 2020-10-22 09:37

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-22 08:03 發表
使今日的中國人迷信中央集權制度,喜歡強行統一國家,壓制了中國創新,使工業革命沒有在中國發生。

參見:
1. 秦始皇
2. 中國500年來對人類的創新貢獻為零 ...
1 統一文字度量衡,有助學術和科研發展。
引用:
李斯建議:「史書只保留秦國史書,其他國家的史書都焚毀;《詩經》、《書經》及諸子百家之書只有博士官可以保留,民間的都限期交出燒毀;醫藥、卜筮、農業之書民間可以保留;想學法律的人以官吏為師。」秦始皇下旨同意。 史稱「焚書。
2 秦始皇認為政治有關嘅學術,應該由政府監管傳授,但其他科然生活嘅書籍卻可在民間同行。
中國對科研打壓得最厲害嘅唔係秦始皇,而係"罷黜百家,獨尊儒術"嘅董仲舒。

中國人不過係習慣中央集權制度,認同"讓專業搞政治嘅人搞政治"。
當搞政治嘅人唔專業,中國就會衰落,
當搞政治嘅人專業,中國就能中興,
當中國中興,人民就富強,
人民富强,領子班底專業,中國就會崛起。

中國今天要守住嘅係如何確保"領子班底專業",

民主不過係確保專業嘅其中一個方案,
沒有陰影中央集權和大統一,中國跟本擺脫不了列强嘅瓜分。
作者: robin09     時間: 2020-10-22 10:22

欧洲的工业革命是个偶然,并不是一定会在欧洲发生。和文化关系不大。
欧洲的工业革命,根源要归功于1350年的黑死病大流行。黑死病导致欧洲基督教的桎梏松动了,人民的思想解放了。
欧洲工业革命的科学思维,来自于古希腊,特别是欧几里得的“公理化”的推导模式。但是欧几里得是公元前300年的人物,距离欧洲15世纪的文艺复兴已经过了1800年,这1800年欧洲一直处于蒙昧之中,科技发展一直不如中东和中国。实际上欧洲的复兴得益于阿拉伯世界的“大翻译”。
所以,欧洲的科学复兴和工业革命,实际上也是偶然的,并非必然。 而中国也并非就一定不能率先进入工业革命。
假如欧洲没有黑死病大流行,也可能会继续在黑暗蒙昧中再过1800年。
作者: .任展鑾.     時間: 2020-10-22 11:32

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-22 08:03 AM 發表

參見:
1. 秦始皇
2. 中國500年來對人類的創新貢獻為零 ...
你自己要集權洗腦統1思想做咩賴秦始皇
作者: .任展鑾.     時間: 2020-10-22 11:37

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-22 09:37 AM 發表

2 秦始皇認為政治有關嘅學術,應該由政府監管傳授,但其他科然生活嘅書籍卻可在民間同行。
中國對科研打壓得最厲害嘅唔係秦始皇,而係"罷黜百家,獨尊儒術"嘅董仲舒。

中國人不過係習慣中央集權制度,認同"讓專業搞政治嘅人搞政治"。
人民富强, ...
歐洲咁X多文字
咪又係帶領大量科研學術發展~
所以你講嘅冇必然關係只係偶然
作者: .任展鑾.     時間: 2020-10-22 11:39

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-22 10:22 AM 發表
欧洲的工业革命是个偶然,并不是一定会在欧洲发生。和文化关系不大。
欧洲的工业革命,根源要归功于1350年的黑死病大流行。黑死病导致欧洲基督教的桎梏松动了,人民的思想解放了。
欧洲工业革命的科学思维,来自于古希腊,特别是欧几里得的“公理化”的推导模式。但是欧几里得是公元前300年的人物,距离欧洲15世纪的文艺复兴已经过了1800年,这1800年欧洲一直处于蒙昧之中,科技发展一直不如中东和中国。实 ...
自打嘴巴
又要唔服人文化
又要賴人宗教放權
又係公字都贏
作者: 貓男     時間: 2020-10-22 12:30

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-22 11:37 發表

歐洲咁X多文字
咪又係帶領大量科研學術發展~
所以你講嘅冇必然關係只係偶然
你講解吓多文字如何有助科研學術發展先啦!
如果歐洲唔係言語不通搞分裂嘅話,白人一早就統一咗地球啦!
作者: .任展鑾.     時間: 2020-10-22 12:53

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-22 12:30 PM 發表

你講兩點都冇根據
科研學術發展係尖端小眾嘢嚟
事實證明不會被文字阻隔
當日不會,今日更加冇可能
and當日就係希魔爭啲統1地球!
作者: 貓男     時間: 2020-10-22 14:11

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-22 12:53 發表

你講兩點都冇根據
科研學術發展係尖端小眾嘢嚟
事實證明不會被文字阻隔
當日不會,今日更加冇可能
and當日就係希魔爭啲統1地球!
呵呵~
是嗎?

咩事實咁巴閉?
作者: .任展鑾.     時間: 2020-10-22 14:53

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-22 02:11 PM 發表

呵呵~
是嗎?

咩事實咁巴閉?
你今日用緊嘅眾多數學物理科研囉
呵呵~
作者: 貓男     時間: 2020-10-22 15:53

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-22 14:53 發表

你今日用緊嘅眾多數學物理科研囉
呵呵~
睇唔出喎~
作者: .任展鑾.     時間: 2020-10-22 16:00

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-22 03:53 PM 發表

睇唔出喎~
你嘅答覆已說明1切
呵呵~
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-10-22 19:46

如果講秦始皇焚書影響學術發展,倒不如講董仲舒獨尊儒學影響更大

秦始皇只專政十幾年,秦朝倒台之時,諸子百家的學者尚存於世,實際影響並不大。秦始皇其實將諸子百家(加上夏商周)書籍,貯藏在皇室書庫之中,可惜被項羽一燒而盡
作者: 得閒看看     時間: 2020-10-24 14:04

我哋有四大發明!
作者: 神經箭     時間: 2020-10-24 14:07

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-22 09:37 發表

人民富强, ...
真知灼见!👍👍👍
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-10-31 23:19

我堅信中國人走上了發展的錯誤道路是因為秦始皇為中國人建立了中央集權的傳統,因為統一文字和制度,使人活得安逸,自然失去了發展科技的競爭力。人們享受到國家帶來的安全感和繁榮,但一切都並不是可持續發展的勢態,敗給西方是必然。今日的中國卻愈來愈超前,是因為學來了自己沒有的科技,加上中國傳統的統一性和服從性有助在國家規劃上的成功,而西方卻要承受自由的混亂。西方人的前半部發展是絕對正確的,後半部卻要淘汰太多人,所以遊戲是愈來愈難玩。中國人的前半部看似是絕對錯誤的,但來到今日卻能將自己的失敗轉化為高生產力和高效的國家模式。其實西方的模式的確是更優秀,但太過暴力,這是唯一的缺點。一個是先得到服從,然後讓領導去規劃發展,不過只要領導出錯,國家就會一敗塗地。另一個是讓人先得到自由,再來統一協議,制定自由之下的一些規則,失敗的地方是生活高壓力,發展緩慢,人們心裡不能容忍錯誤,歧視異己,不懂合作,遊戲必定會變得愈來愈難玩。

作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-10-31 23:51

秦始皇是實用主義者,在當時秦始皇發動大軍去探索世界,修復萬里長城,統一貨幣和度量衡,道路和河道有一定標準和要求。秦國武器精良,軍馬桶,墓穴集合科技,藝術和天馬行空
作者: wilsonkf     時間: 2020-10-31 23:54

不統一的話,中國係公元1000年,應該仲係幾個到十幾個國家
太平洋洋流不利中國發現新大陸,即係學英國靠新大陸資源引發工業革命呢招都行唔通
仲有中國戰國時期戰爭烈度已經比起歐洲一戰強,死打爛打人口唔可能上去

更加唔好提北方越黎越強大既外夷,幾時會一個唔該消滅諸夏,文明要重新來過,歐洲已經試過一鑊
匈奴,鮮卑,柔然,突厥,契丹,女真,蒙古,每代既北方外夷都升幾級,點頂

作者: A1899     時間: 2020-11-1 00:09

題目有點怪,主語、賓語不相配。

作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-1 02:10

引用:
原帖由 A1899 於 1-11-2020 00:09 發表
題目有點怪,主語、賓語不相配。
各下認為應該改成什麼標題呢?
在下考慮考慮!
作者: A1899     時間: 2020-11-1 11:11

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-1 02:10 AM 發表

各下認為應該改成什麼標題呢?
在下考慮考慮!
限制人民思想配文藝復興。經濟、技術、向外界探索等配工業革命會不會有好些?
作者: A1899     時間: 2020-11-1 11:17

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-10-22 07:46 PM 發表
如果講秦始皇焚書影響學術發展,倒不如講董仲舒獨尊儒學影響更大

秦始皇只專政十幾年,秦朝倒台之時,諸子百家的學者尚存於世,實際影響並不大。秦始皇其實將諸子百家(加上夏商周)書籍,貯藏在皇室書庫之中,可惜被項羽一燒而盡
秦始皇最大功勞係統一中國,定位成一個中央集權國家。
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-1 11:25

引用:
原帖由 A1899 於 1-11-2020 11:11 發表

限制人民思想配文藝復興。經濟、技術、向外界探索等配工業革命會不會有好些?
So complicated. I don't understand quite well.
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-1 11:26

引用:
原帖由 A1899 於 1-11-2020 11:17 發表

秦始皇最大功勞係統一中國,定位成一個中央集權國家。
如果中央集權不是正確的發展之路?
如果中央集權式民主又好不好?
作者: 虎榮     時間: 2020-11-1 11:41

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-22 11:32 AM 發表

你自己要集權洗腦統1思想做咩賴秦始皇
黃人唔想統一思想?那為什麽要文 宣?
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-1 12:52

引用:
原帖由 虎榮 於 1-11-2020 11:41 發表

如果黃絲唔想統一思想,就唔會成日去私了異見者啦!
因為異見者令人羣思想不統一,妨礙整體羣衆前進幹壞事。
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-1 13:13

引用:
原帖由 虎榮 於 2020-11-1 11:41 AM 發表

人地言論自由有乜文唔文宣?
不如你定義吓咩叫做文宣?
美帝民主自由人權法治
左派媒體社交媒體洗地滅聲幫拜登護航
你可以屌,可以發表平衡意見
但唔可以唔俾人講囉
起碼美帝就冇中宣部統1稿件
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-1 15:43

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 1-11-2020 13:13 發表

美帝民主自由人權法治
但唔可以唔俾人講囉
你去睇下騰訊新聞,下面對留言都好自由,只不過全部都是由中國人的角度出發。我都支持中國要解封網絡圍牆,讓中國人更好地觀看外面的世界。不過,我不期望他們的蟻民會像中國上層精英一樣祟洋,因為他們根本什麼都不理解,留在牆內反而對他們更好一點,至少不容許他們亂講廿四。西方文化未有深刻地植根在中國蟻民思想上,我可以相當肯定他們連自己日常使用的電力和電燈都不知道從那裡來,因為他們的世界就只有細小的範圍。但我們至少要知道是誰導致了這一切的現實情況。

作者: 虎榮     時間: 2020-11-1 18:37

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-1 01:13 PM 發表

美帝民主自由人權法治
但唔可以唔俾人講囉
“文宣” 一詞係黃人發明GA wo.....
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-2 09:14

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-1 03:43 PM 發表

你去睇下騰訊新聞,下面對留言都好自由,只不過全部都是由中國人的角度出發。我都支持中國要解封網絡圍牆,讓中國人更好地觀看外面的世界。不過,我不期望他們的蟻民會像中國上層精英一樣祟洋,因為他們根本什麼都不理解,留在牆內反而對他們更好一點,至少不容許他們亂講廿四。西方文化未有深刻地植根在中國蟻民思想上,我可以相當肯定他們連自己日常使用的電力和電燈都不知道從那裡來,因為他們的世界就只有細小的範圍。但我 ...
我唔明你想講咩
你想話大6言論永遠都咁自由
大6人接觸資訊永遠都咁自由?
定純粹打自己兩巴?
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-2 09:16

引用:
原帖由 虎榮 於 2020-11-1 06:37 PM 發表

“文宣” 一詞係黃人發明GA wo.....
我冇留意典故
我係問代表咩啫~
即係“支那”,“negro”都有典故
咁你想講咩至得架
作者: prmark     時間: 2020-11-2 09:39

基本上秦始皇只是反對貴族思維的儒家,認為貴族不應該世襲,應該給予平民能夠有上升的機會,所以秦國是二戰論工以對國家貢獻論工去提升平民書文的地位,所以引發貴族的反對。這就是焚書坑儒的真正原因,因為坑的儒生都是支持復辟貴族地位,所焚的書都是那些支持貴族的書。

其實在科技上,秦是非常支持發展的,所以秦國開闢靈渠,發展水利工程,青銅的冶練技術使青銅的運用比鐵更好。

秦國亦是一個以法治國的國家,沒有人有特權,所以對於傳統貴族來說是一個打擊。
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-2 10:21

引用:
原帖由 prmark 於 2020-11-2 09:39 AM 發表
基本上秦始皇只是反對貴族思維的儒家,認為貴族不應該世襲,應該給予平民能夠有上升的機會,所以秦國是二戰論工以對國家貢獻論工去提升平民書文的地位,所以引發貴族的反對。這就是焚書坑儒的真正原因,因為坑的儒生都是支持復辟貴族地位,所焚的書都是那些支持貴族的書。

其實在科技上,秦是非常支持發展的,所以秦國開闢靈渠,發展水利工程,青銅的冶練技術使青銅的運用比鐵更好。

秦國亦是一個以法治國的國家,沒有人有特 ...
係?
有冇片?
作者: 坐飛機走先     時間: 2020-11-2 21:58

5GAI咪工業革命囉
作者: finalsm     時間: 2020-11-2 22:19

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-22 08:03 AM 發表

參見:
1. 秦始皇
2. 中國500年來對人類的創新貢獻為零
樓主,討論集權專制令中國有無工業革命要經不重要,因為己經過去了。
現代,踏入AI開發年代,全球化時代,重講過去工業?
而家中國政府內部集權統一,這任何人也改不了。
而外國,歐美等國對華打壓,必然也需要。唔壓一下我地中國邊有反彈力?
如果有朝一日,中共及中華人民共和國做到萬邦來朝,我敢講,中共及新中國滅亡快了。
作者: finalsm     時間: 2020-11-2 22:20

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-22 12:30 PM 發表

正是佢地無統一語文。地球先有2百多國。
作者: finalsm     時間: 2020-11-2 22:28

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-1 11:26 AM 發表

如果中央集權不是正確的發展之路?
如果中央集權式民主又好不好?
樓主,本人睇法係:國家能否強大重點唔係內部權力架構。內部係集權資本還是民主都唔重要。
由中國歷史所見,所有朝代更替都係由外力所誘發,內部制度如何一點不重要。
作者: wilsonkf     時間: 2020-11-3 00:07

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-2 10:21 AM 發表

係?
有冇片?
黃人係咪腦退化,無片睇就會死.

睇書啦死蠢。
作者: salabit     時間: 2020-11-3 04:13

中世紀歐洲師徒制度繁茂,石匠公會, 木匠公會開遍各地,現代會計學就是來源於荷蘭銀行業界經驗累積而成,計量用到等數學公式形成亦由師徒知識樹般愈漸愈狀大,在如此優良"繼承" 環境下法國神童為繁複數學符號化繁為簡,在當時有了實用的科學測算工具加上海權堀起拉扯作用,工業革命已不遠矣
作者: PaoHow     時間: 2020-11-3 11:23

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-31 11:19 PM 發表
我堅信中國人走上了發展的錯誤道路是因為秦始皇為中國人建立了中央集權的傳統,因為統一文字和制度,使人活得安逸,自然失去了發展科技的競爭力。人們享受到國家帶來的安全感和繁榮,但一切都並不是可持續發展的勢態,敗給西方是必然。今日的中國卻愈來愈超前,是因為學來了自己沒有的科技,加上中國傳統的統一性和服從性有助在國家規劃上的成功,而西方卻要承受自由的混亂。西方人的前半部發展是絕對正確的,後半部卻要淘汰太多人 ...
原來使人活得安逸係錯嘅。

西方突然爆出個工業革命,主因係對電的發現及應用。

中國跟得遲,係因為慈僖誤國,以及國家之後長期處於內亂。

一句'不聞機杼聲',已說出手動機器在中國一早已存在。中國人對機械嘅製造一啲都唔差。
一早就係絲綢陶瓷輸出大國,係古代嘅世界公廠。
作者: PaoHow     時間: 2020-11-3 11:26

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-1 03:43 PM 發表

你去睇下騰訊新聞,下面對留言都好自由,只不過全部都是由中國人的角度出發。我都支持中國要解封網絡圍牆,讓中國人更好地觀看外面的世界。不過,我不期望他們的蟻民會像中國上層精英一樣祟洋,因為他們根本什麼都不理解,留在牆內反而對他們更好一點,至少不容許他們亂講廿四。西方文化未有深刻地植根在中國蟻民思想上,我可以相當肯定他們連自己日常使用的電力和電燈都不知道從那裡來,因為他們的世界就只有細小的範圍。但我 ...
不要將思維停留在20/30/40年前。

疫情前,中國毎年有多少學子出國留學,多少人次出國旅遊。

騰訊見到嘅係平民百性,帶領科研前進的是另外一班精英。重點係有多少人可以上大學修博士,培養出更多的精英,唔係靠你同我啲吹水嘢。這亦是國家近年於科技上有急速發展的主因。

聽聞華為內博士比例超高。中國 5G 上的成就不是偶然。教育發展得好,社會上又有應用配套得以發揮,現在正進入收成期。
作者: Mannerdm     時間: 2020-11-3 12:13

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-3 11:23 AM 發表

一句'不聞機杼聲',已說出手動機器在中國一早已存在。中國人對機械嘅製造一啲都唔差。
英國工業革命都係靠地球自然石油之力結合人力,但後果就是人民個個都中鉛毒,空氣污染嚴重
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-3 12:22

引用:
原帖由 PaoHow 於 3-11-2020 11:23 發表

中國的機械認知應該沒有西方來得有系統和應用良好。
沒有把握機會好好發展就是無比的失敗。
所以慈僖是垃圾人物。

作者: 崖上的地獄     時間: 2020-11-3 13:38

自從法家獨霸天下,思想影嚮幾千年,所以奴性最強

作者: 崖上的地獄     時間: 2020-11-3 13:40

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-3 12:22 PM 發表

所以慈僖是垃圾人物。
唔關事,係根的問題

作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-3 14:27

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 3-11-2020 13:40 發表

唔關事,係根的問題
根的問題?
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-3 14:39

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-3 11:26 AM 發表

不要將思維停留在20/30/40年前。

疫情前,中國毎年有多少學子出國留學,多少人次出國旅遊。

騰訊見到嘅係平民百性,帶領科研前進的是另外一班精英。重點係有多少人可以上大學修博士,培養出更多的精英,唔係靠你同我啲吹水嘢。這亦是國家近年於科技上有急速發展的主因。

聽聞華為內博士比例超高。中國 5G 上的成就不是偶然。教育發展得好,社會上又有應用配套得以發揮,現在正進入收成期。
5G其實國際傾咗好很多年
唔好當自己發明先得架~
歐洲佬韓仔1早推出嚟
大6人缺乏嘅係科學精神
作者: 崖上的地獄     時間: 2020-11-3 15:28

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-3 02:27 PM 發表

根的問題?
是是
作者: vanga     時間: 2020-11-3 15:49

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-3 02:39 PM 發表

唔好當自己發明先得架~
歐洲佬韓仔1早推出嚟
大6人缺乏嘅係科學精神
咁 TRUMP 有無科學精神 ?
作者: PaoHow     時間: 2020-11-3 17:57

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-3 02:39 PM 發表

唔好當自己發明先得架~
歐洲佬韓仔1早推出嚟
大6人缺乏嘅係科學精神
所謂傾只係協調各自的研發,方便日後的網絡互通及兼容

有冇可以落實嘅方案,就要睇各自的科研實力。華為得唔代表一齊傾嘅人都得。
作者: PaoHow     時間: 2020-11-3 18:01

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-3 12:22 PM 發表

所以慈僖是垃圾人物。
西方早期的工業革命,只係低端機械及以蒸汽機推動,產品以紡織業為主,佢地嘅紡織業加上昂貴嘅運費,根本無法動搖當時嘅滿清社會,反而中國嘅優質絲綢可賺取西方大量黃金,最後西方就利用鴉片賺回中國人嘅錢。

日本一個明治維新,已即時將當時的科技追回來,証明一個政權怎樣面對這個'',才最關鍵。

之後嘅工業革命,於''及以矽為基礎的電子零件面世,工業發展出現大突破,短短百年間急劇變化,西方國家間都你追我趕互相淘汰,而中國時卻處於政局大動盪時刻,即時變成大落後。

從歷史角度睇,中國的落後只是一個短時期的落後,而不是一個傳統的慣性落後。

作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-3 18:25

引用:
原帖由 PaoHow 於 3-11-2020 18:01 發表

西方早期的工業革命,只係低端機械及以蒸汽機推動,產品以紡織業為主,佢地嘅紡織業加上昂貴嘅運費,根本無法動搖當時嘅滿清社會,反而中國嘅優質絲綢可以賺取西方大量黃金,最後西方就利用鴉片賺回中國人嘅錢。

日本一個明治維新,已即時將當時的科技追回來,証明一個政權怎樣面對這個'變',才最關鍵。

之後嘅工業革命,於'電'及以矽為基礎的電子零件面世,工業發展出現大突破,短短百年間急劇變化,西方國 ...
解釋得相當好。
面對未知的事物時,人們應該會感到異常恐懼和不知所措。
但有時候只要勇於面對,嘗試革新,就會找到應對的方法。

作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-3 18:34

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 3-11-2020 14:39 發表

唔好當自己發明先得架~
歐洲佬韓仔1早推出嚟
大6人缺乏嘅係科學精神
西方對物理科學的探索比中國人要先進得多,但中國人不是沒有科技和科學,中國人的科學都是整體性的科學,關顧全局,重視所有人。由古至今的中國學者都在研究「治國科學」,如何使社會穩定,探索人理,而非物理。這個是西方人認知上所缺乏的地方,也因為這個地方而引致一大堆問題,他們的價值觀使社會常常處於暴力和不穩定來提升人們的創造力。

作者: chenflie     時間: 2020-11-3 19:19

穩日去大陸旅行,去西安 秦始皇兵馬俑,親自睇睇。上網穩返套“復活的軍團”紀錄片(西安導遊推薦)睇睇。
你會發覺,秦皇中央集權制度下邊所創造個科技,管理制度,生產方式。係同佢一個時代個世界裏邊,大秦簡直係外星人咁。

大秦作為2000幾年前個中央集權制國家,居然有標準化工業生產流水線。每把兵器都系統一標準,統一質量。而咁個行為,西方直到18世紀,先開始有。而且工廠管理體系基本就係ISO體制個雛形。

秦朝有精密加工,模塊化設計。高速公路概念。有大規模水利工程設計。而且仲識得鍍鉻防銹呢種1920年先由美國同德國發明個技術。

中央集權係秦始皇當代,根本無錯。而錯係,後代無因時而變嗻。秦始皇打破分封制度。努力革新,到左清朝就無能保守,唔識得呢種革新精神。

作者: 狂人甲     時間: 2020-11-4 01:22

中央集權制,第一兩代一定冇問題,冇雄才偉亮,又如何爭得天下。

問題係後邊嗰班,搞行政出身嘅控制國家。
一面就怕將軍唔聽話作反,自己又對軍事唔熟,一就亂咁搞,一就唔想搞。

一面又怕企業家搵到錢,唔聽話作反。自己又唔識做生意,一就亂咁搞,一就唔敢搞。

結果就係文又唔得,武又唔得!!

明朝朱元璋梗係冇問題㗎!後邊嗰幾個皇帝呢?
皇帝知自己問題嘅,喺皇宮入邊玩下木工,信下人,或者仲可以頂得住!
好似崇禎王咁,自以為是,咪亡國囉!

講穿咗蘇聯都係咁嘅啫,史太林當然雄才偉亮啦,後邊嗰班呢?成個領導核心,對軍人又有戒心,搞經濟又唔識,搞下搞下咪衰咗囉!

美國的確係金錢政治,唔同嘅金主,控制住民主黨,控制住共和黨,但係嗰啲金主唔係固定嘅家族,佢哋都要面對競爭。

美國好多金主,其實都係企業家,資本家,大地主,佢哋互相競爭,保持住國家嘅競爭力。

其實所謂中央集權制,或者西方式嘅金錢政治,關鍵都係要公平。
美國嘅問題,根本就係,狂印銀紙,破壞咗社會嘅公平。
同樣中央集權制嘅國家,政府不停干預社會每一個環節,不過真係可以做到冇私咩,中央可能做到,地方官員又做唔做到呢?

作者: 狂人甲     時間: 2020-11-4 01:40

又講吓滿清,努爾哈赤,皇太極,康熙,梗係掂㗎,咁你又睇吓乾隆皇帝,見到英國佬嚟搵佢,同人哋講儒家思想,結果係點,大家都知啦!
作者: 狂人甲     時間: 2020-11-4 01:45

又講香港啦,聽話,勤力嘅建制派,都唔一定鬥得過,滿口謊言,貪婪嘅黃色死曱甴㗎!
關鍵係建制派係得到照顧,黃色死曱甴,佢搶唔到,就乜都冇,做嘢特別狠,去到盡。

有時都要明白英國人嘅邏輯,英國人相信,人嘅最大動力,就係爭奪自己嘅利益,合作只係為咗爭奪個人嘅更大利益,英國佬係依靠海盜,打敗西班牙無敵艦隊,得到海上霸權。

作者: mickyhon     時間: 2020-11-4 02:19

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-3 07:19 PM 發表
穩日去大陸旅行,去西安 秦始皇兵馬俑,親自睇睇。上網穩返套“復活的軍團”紀錄片(西安導遊推薦)睇睇。
你會發覺,秦皇中央集權制度下邊所創造個科技,管理制度,生產方式。係同佢一個時代個世界裏邊,大秦簡直係外星人咁。

大秦作為2000幾年前個中央集權制國家,居然有標準化工業生產流水線。每把兵器都系統一標準,統一質量。而咁個行為,西方直到18世紀,先開始有。而且工廠管理體系基本就係ISO體制個雛形。
...
路過多口一言,
滿族人本以遊牧為生,何來文化智慧,入關後須努力學習漢族文化及前人智識,但滿族人往往因天性及本身能力所限,在學術上無法超越漢人,而產生妒忌自卑,想盡一切方法打壓漢人,才使用封建方法制度漢人。。。

後因過度的封建才使中國無法前進而沉淪腐敗,這種封閉式管理亦是因為對漢人的恐懼而來。。。

滿人對漢人的恐成因有很多,在下例舉其中。。。
一>漢人比滿人多很多很多倍
二>漢人學習能力及智慧較高
三>滿人當初入關名不正
在種種原因下,滿清早巳埋下滅朝的種子,只是在後清年期慈禧將封建制度發揮得淋漓盡致而巳。。。
作者: PaoHow     時間: 2020-11-4 15:27

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-4 01:22 AM 發表
中央集權制,第一兩代一定冇問題,冇雄才偉亮,又如何爭得天下。

問題係後邊嗰班,搞行政出身嘅控制國家。
一面就怕將軍唔聽話作反,自己又對軍事唔熟,一就亂咁搞,一就唔想搞。

一面又怕企業家搵到錢,唔聽話作反。自己又唔識做生意,一就亂咁搞,一就唔敢搞。

結果就係文又唔得,武又唔得!!

明朝朱元璋梗係冇問題㗎!後邊嗰幾個皇帝呢?
皇帝知自己問題嘅,喺皇宮入邊玩下木工,信下人,或者仲可以頂得住!
好 ...
帝制嘅後繼人,就係班皇子,好多時只會以長子為繼任人,即係冇得揀。遇著一個體質差嘅皇帝生左個弱智太子繼位,皇朝往往會即時衰落。

共產黨嘅領導人係黨內選賢與能,管治能力有政績支持,如果咁都選唔到一個好領導人,真係唔知仲有乜嘢其他更好方法。

目前嘅制度,關鍵係點樣可以監察共產黨核心真的係為人民服務,不會變質成為替黨特權階級謀私利。黨核心係冇王管。

美國嘅制度,好明顯係為超級富豪階級服務,係超級富豪而不是普通富人。

共產黨核心就等同美國金主,當共產黨核心變質,就會像美國那樣為特權階級服務。但領導人嘅質素會俾美國總統會更高。
作者: ilovenikita     時間: 2020-11-4 16:58

第一次工業革命發生在英國
討論是否法國,德國,俄國,日本,韓國等等君主限制了人民思想的自由?

中國全面進入了5G+Ai +智能生產快進第四次工業革命

討論是否民主制度限制了加拿大,英國,波蘭,西班牙,烏克蘭,丹麥,義大利,印度,蒙古,澳洲等等等
國家的思想的自由?

再討在中共一黨專政下,中國世界經濟第二,軍事綜合第二,科技綜合第二,這是否
中共限制人民思想自由導致
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-7 10:00

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-3 05:57 PM 發表

所謂傾只係協調各自的研發,方便日後的網絡互通及兼容。

有冇可以落實嘅方案,就要睇各自的科研實力。華為得唔代表一齊傾嘅人都得。
所以美帝歐洲佬韓仔1早就推出咗囉
而且人地有chip,赤共冇
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-7 10:17

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-3 06:01 PM 發表

西方早期的工業革命,只係低端機械及以蒸汽機推動,產品以紡織業為主,佢地嘅紡織業加上昂貴嘅運費,根本無法動搖當時嘅滿清社會,反而中國嘅優質絲綢可以賺取西方大量黃金,最後西方就利用鴉片賺回中國人嘅錢。

日本一個明治維新,已即時將當時的科技追回來,証明一個政權怎樣面對這個'變',才最關鍵。

之後嘅工業革命,於'電'及以矽為基礎的電子零件面世,工業發展出現大突破,短短百年間急劇變化,西方國 ...
仲有內燃機,飛機
鐵路,汽車,鬼槍
你呢種片面認知堆砌說法正是缺乏科學精神
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-7 11:03

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-3 06:34 PM 發表

西方對物理科學的探索比中國人要先進得多,但中國人不是沒有科技和科學,中國人的科學都是整體性的科學,關顧全局,重視所有人。由古至今的中國學者都在研究「治國科學」,如何使社會穩定,探索人理,而非物理。這個是西方人認知上所缺乏的地方,也因為這個地方而引致一大堆問題,他們的價值觀使社會常常處於暴力和不穩定來提升人們的創造力。
謬論
人地唔會學大6人咁道德淪亡
如果唔係8國聯軍相信各位仲係紥住條辮
算把啦你~
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-7 11:13

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-3 07:19 PM 發表

...
大規模勞役嘅時候搞些標準化
怎箇就證明獨裁正確冇錯了?
事實民間生產也有各樣標準吧?
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-7 11:22

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-11-4 04:58 PM 發表
第一次工業革命發生在英國
討論是否法國,德國,俄國,日本,韓國等等君主限制了人民思想的自由?

中國全面進入了5G+Ai +智能生產快進第四次工業革命

討論是否民主制度限制了加拿大,英國,波蘭,西班牙,烏克蘭,丹麥,義大利,印度,蒙古,澳洲等等等
國家的思想的自由?

再討在中共一黨專政下,中國世界經濟第二,軍事綜合第二,科技綜合第二,這是否
中共限制人民思 ...
赤共靠港台義日投資發展
大半副身家靠美帝賺返嚟
但幾時變咗軍事第二了?
當俄佬契哥流的嗎?
作者: chenflie     時間: 2020-11-7 11:45

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-7 11:13 AM 發表

大規模勞役嘅時候搞些標準化
怎箇就證明獨裁正確冇錯了?
事實民間生產也有各樣標準吧?
問題係2000年前。2000幾年前,邊個識得咁樣做?考古證據,全世界,就係秦朝獨一無二。 今日話題係,如果唔係自由企業,自由思維係發明唔到超前制度同科技。事實證明係可以。
民間生產有各種標準,係你今日睇到個結果。而我都講左,係西方係18世紀先開始有呢種創造。
而標准化創造,係可以大規模提升效率,同有效性,對經濟同人民勞動強度進行合理化分工。即系用科技來降低你工作難度。係人性化操作。
而所謂獨裁係所謂嗻。因為考古證明,秦朝中央集權係精英管理,唔係盲目獨裁。
盲目獨裁係後世其他朝代出過,大清就係最嚴重。
所以中央集權產生個科技 創新並唔差。而中央集權減少左內亂,內戰。提高左效率,導致國家快速發展,就係造福個陣個秦朝。
作者: 狂人甲     時間: 2020-11-7 12:00

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-7 11:45 AM 發表

問題係2000年前。2000幾年前,邊個識得咁樣做?考古證據,全世界,就係秦朝獨一無二。 今日話題係,如果唔係自由企業,自由思維係發明唔到超前制度同科技。事實證明係可以。
民間生產有各種標準,係你今日睇到個結果。而我都講左,係西方係18世紀先開始有呢種創造。
而標准化創造,係可以大規模提升效率,同有效性,對經濟同人民勞動強度進行合理化分工。即系用科技來降低你工作難度。係人性化操作。
而所謂獨裁係 ...
問題唔係咁樣嘅,秦朝本身都係互相競爭中誕生!

就因為春秋戰國時代太亂,個個君主,都要想盡辦法保護自己,喺競爭中大家各自奮鬥,創新!!

秦嘅中央集權制,我估你唔想做人!
你只不過係一個生產力,或者係個戰鬥力,一切都係為皇室奮鬥,呢啲咁嘅日子,你想過?

作者: chenflie     時間: 2020-11-7 12:06

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-7 12:00 PM 發表

問題唔係咁樣嘅,秦朝本身都係互相競爭中誕生!

就因為春秋戰國時代太亂,個個君主,都要想盡辦法保護自己,喺競爭中大家各自奮鬥,創新!!

陳嘅中央集權制,我估你唔想做人!
你只不過係一個生產力,或者係個戰鬥力,一切都係為皇室奮鬥,呢啲咁嘅日子,你想過?
你攞今日個優厚科技生活講,秦個時代生活邊個會想?
但你攞返當時來講。如果唔想,一早推翻曬啦。 軍功爵制度保證左你只要肯做就有機會出人頭地。比今日你無機會入上流社會,起碼秦簡單直接,做好就得。
作者: 狂人甲     時間: 2020-11-7 12:07

利益驅使,競爭必然係進步嘅最大動力!
秦,做嘅所有嘢,都係為咗統一天下,當佢統一天下後,再無對手,急速衰落。

作者: 狂人甲     時間: 2020-11-7 12:10

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-7 12:06 PM 發表

你攞今日個優厚科技生活講,秦個時代生活邊個會想?
但你攞返當時來講。如果唔想,一早推翻曬啦。 軍功爵制度保證左你只要肯做就有機會出人頭地。比今日你無機會入上流社會,起碼秦簡單直接,做好就得。
最重要一點,秦朝需要軍隊,先至制定獎罰。
但係當佢統一之後,佢根本就唔需要公平對待軍隊。

軍隊就開始沒落。
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-11-7 12:19

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 7-11-2020 10:17 發表

仲有內燃機,飛機
鐵路,汽車,鬼槍
你呢種片面認知堆砌說法正是缺乏科學精神
白人說:「你們看看東亞人因為要令國家崛起而引起何等巨大的問題,國家被分裂了,人心都分裂了。一個大國落後了,就要承受如此巨大的痛苦,但他們別無他法,這個世界是弱肉強食的,也沒有人要關顧他們。怪就怪他們沒有找準機會去發展自己的科技。」

香港人是愚昧的,你看看有那一個西方國家的人沒有對自己國家的國家觀念。西方人當然也不希望你們對自己的國家有國家觀念,這樣方便你們投入西方勢力,幫助瓦解中國勢力,反正你們亦對自己的國家如此自卑,不是正中大家的下懷嗎?

你看白人的影響力多大,也怪不得我們白人驕傲地說自己是最優等的民族。我們懂的自由,擁有最高的創造力,令人類進入了新時代,我們都是天才。
作者: freeyauchan     時間: 2020-11-7 13:04

冇左秦始皇  呢度重有幾多人 生存緊未知之數  五胡亂華  中國人囗剩底4分1 冇統一文字統一文化 中國早就吾存在!同其他文明古國一樣  一早四分五烈 中國人內戰幾千年來共同特性  就係統一中國!   歐洲人 點解而家要搞歐盟?  歐洲三段 統一戰線  都純粹搶奪 羅馬都係因搶奪而亡  而吾係學中國人一心統一帝國   任何言論請提供論點  謝謝
作者: chenflie     時間: 2020-11-7 13:16

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-7 12:10 PM 發表

最重要一點,秦朝需要軍隊,先至制定獎罰。
但係當佢統一之後,佢根本就唔需要公平對待軍隊。

軍隊就開始沒落。
軍隊並無沒落,實際當時點解秦亡,今日仲系一個研究課題。隨著考古證據越多越指明唔係制度問題。而係施政問題。
關鍵係無即時將戰時國家運作轉為和平時期。
軍功爵要改成勞工爵先得架。都無大仗打。點立咁多軍功? 征南越打匈奴都唔係長期戰爭。咁人民上升進取通道一下就斷左。而為左國家建設。秦始皇仲按照戰爭時代速度建設。大型工程一個接一個。即系野就照樣OT。但獎金同升職渠道無左。

而軍隊並無地位降低。如果真系降低就唔會係劉邦,而係陳胜吳广做皇帝啦。秦軍剿滅之前義軍能力都好出色。係遇到項羽呢個戰鬥力非凡個戰神先撲左街。而當時三十萬係廣東個南方秦軍集團無北上勤王又係關鍵。 所以人心向背係因為施政違反左。而制度結構係無錯。
作者: chenflie     時間: 2020-11-7 13:19

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-7 12:07 PM 發表
利益驅使,競爭必然係進步嘅最大動力!
秦,做嘅所有嘢,都係為咗統一天下,當佢統一天下後,再無對手,急速衰落。
咁就係秦始皇無進行好過施政改變。同樣用中央集權個漢朝點解無仗打又無急速衰退?處理得好啊嘛。

作者: A1899     時間: 2020-11-7 18:27

引用:
原帖由 prmark 於 2020-11-2 09:39 AM 發表

秦國亦是一個以法治國的國家,沒有人有特 ...
唔記得邊度睇,好似只係坑200幾個儒生,唔係全部
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-8 20:53

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-7 11:45 AM 發表

而所謂獨裁係 ...
2000年前冇問題呀
古埃及人2700BC已建金字塔
叉燒包民間都有標準
事實證明唔使中央集權
今日萬物標準都唔係由中央集權來定係由民間定
10分有效
同集權無關
我知你地好想找理由撐獨裁L
但唔使隨便攝位叨光囉
首先呢啲嘢唔需要中央集權做
做到亦唔係咩大不了
and秦始皇整咗火藥咪又係on9~
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-8 20:56

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-7 12:19 PM 發表

白人說:「你們看看東亞人因為要令國家崛起而引起何等巨大的問題,國家被分裂了,人心都分裂了。一個大國落後了,就要承受如此巨大的痛苦,但他們別無他法,這個世界是弱肉強食的,也沒有人要關顧他們。怪就怪他們沒有找準機會去發展自己的科技。」

香港人是愚昧的,你看看有那一個西方國家的人沒有對自己國家的國家觀念。西方人當然也不希望你們對自己的國家有國家觀念,這樣方便你們投入西方勢力,幫助瓦解中國勢力, ...
我都唔知你想駁乜
寫小說
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-8 20:58

引用:
原帖由 A1899 於 2020-11-7 06:27 PM 發表

唔記得邊度睇,好似只係坑200幾個儒生,唔係全部
日皇軍殺中國人也不是全部
作者: A1899     時間: 2020-11-8 22:54

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-8 08:58 PM 發表

日皇軍殺中國人也不是全部
明白了
作者: chenflie     時間: 2020-11-9 00:30

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-8 08:53 PM 發表

2000年前冇問題呀
叉燒包民間都有標準
事實證明唔使中央集權
10分有效
同集權無關
但唔使隨便攝位叨光囉
做到亦唔係咩大不了
同樣證明,係唔係中央集權。對科技爆發無關。 但中央集權保證左秦軍百萬級別個供應同質量。
你埃及有咁個級數?
整幾多麪包啊
最重要,有咁個標準級數。你埃及就唔會係卡疊石輸俾赫梯帝國啦。
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-11-9 01:35

秦始皇思想功利如果發現有奇妙科技,只要國家富强和軍力强大,一定運用,秦始皇用楚人李斯。秦始皇可能比康熙更實際
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-11-9 01:39

秦始皇焚書坑儒(方士)貴族因秦國統一天下,想分封守舊政經制度
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-11-9 01:41

貴族想分封這些舊思想形成將來士族制度,秦始皇用强硬手段推行新政
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-11-9 01:43

美國川普大帝想對付和輕視美國傳統士族和世族
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-11-9 01:53

川普大帝用(康熙國策用南書房)總統內閣和幕僚取代參眾二院和任免法官,加強總統權力
作者: 狂人甲     時間: 2020-11-11 18:09

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-7 01:19 PM 發表

咁就係秦始皇無進行好過施政改變。同樣用中央集權個漢朝點解無仗打又無急速衰退?處理得好啊嘛。
我唔係太想討論秦朝漢朝歷史問題,我只係想講,個人貪念產生動力,動力產生競爭,競爭推動社會進步。

中國係競爭中產生出中央集權制,同埋儒家思想,
政府代表權威,
儒家思想,感化,安撫。
呢套咁嘅系統,就係為咗人盡量減低貪婪,繼續社會和諧。基層願意接受更大嘅壓榨。

同樣問題又來啦,因為人冇咗貪念,就冇咗進步動力。所以先後比其他民族征服。
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-12 09:05

引用:
原帖由 A1899 於 2020-11-8 10:54 PM 發表

明白了
美帝也不是全部黑人中東人殺掉
更不是制裁大6所有企業
你們就是整天放大來看咬著美帝不放
看不到美帝的好,唔感恩
作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-12 09:12

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-9 12:30 AM 發表

同樣證明,係唔係中央集權。對科技爆發無關。 但中央集權保證左秦軍百萬級別個供應同質量。
你埃及有咁個級數?
整幾多麪包啊
最重要,有咁個標準級數。你埃及就唔會係卡疊石輸俾赫梯帝國啦。
科乜技
只係標準化大量制作
話科技你又即刻話證明集權發展科技
你根本就冇科學精神
冇邏輯
作者: chenflie     時間: 2020-11-12 18:31

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-12 09:12 AM 發表

科乜技
只係標準化大量制作
話科技你又即刻話證明集權發展科技
你根本就冇科學精神
冇邏輯
咁好啊,你解析埋融合鉻冶煉技術。尾翼氣渦流穩定技術。
沉降性弩機發射部件。
堰塞湖高低二級水壩建造設計理論
逆向高度差運河
當時世界最先進農業工具
壓力製冰法
造紙
火藥

呢D秦到漢朝中央集權制度下誕生個d野叫咩?
你呢d無任何科技從業經驗,但口口聲聲叫人無科學精神個人,我見過好多,開口埋口就希臘式,實驗,歸納總結,提煉原理。
中國人無咩?得你識總結理論啊,因為你有套野流傳其他就唔係科學啊? 咁羅馬所有技術都無希臘式個原理總結。咁你去起個鬥獸場我睇過? 偉大羅馬建築咪又系帝國時期中央集權下邊做到。

邏輯? 你配同我講邏輯? 你係照搬你個所謂學識,但好明顯,你唔知道咩係邏輯。大型標準化個使用。你去跟下ISO9001體系,瞭解佢建立管理機制。你睇下係唔系一個無邏輯個人可以理解。

唔問細節,唔親自嘗試,連邏輯講求多線關聯,注重因果推論你都唔知。
攞一個麵包因為約定俗成,低標準,自然形成,無提煉出有效分析。然後想用低標準來講由專家,學者,有研究方向,有推導,有嘗試,有修正個標準理論。

好明顯,你只不過強調你自己都唔理解個所謂民主同競爭力。你有負責過科學研究項目咩?我就負責緊啦。

作者: wilsonkf     時間: 2020-11-13 07:23

無法集權既國家被淘汰。呢個係戰國時代歷史。

同樣亦係歐洲歷史。
作者: wilsonkf     時間: 2020-11-13 07:25

淫生不過係一條唔知科學係乜係度扮晒野既戇鳩仔,拋佢兩拋就現形。
求其搵張圖出黎扮野居然完全唔知出處,完全唔知幅圖表達緊乜野。
大佬呀,求其一個碩士仔都必備既技能,淫生你無就唔好出黎獻世啦

同佢講咁多都無用。你令佢感受到自己無知,佢就會踢你入黑名單。

作者: wilsonkf     時間: 2020-11-13 07:32

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-8 08:53 PM 發表

2000年前冇問題呀
叉燒包民間都有標準
事實證明唔使中央集權
10分有效
同集權無關
但唔使隨便攝位叨光囉
做到亦唔係咩大不了
古埃及既金字塔,正正係高度集權既象徵。
你唔會諗住阿貓阿狗都可以起個金字塔出黎掛?
大既金字塔,要幾萬到幾十萬人去起架。

外國標準,基本都由官方規定,呢D全部都有據可查。你所謂既民間規定不過係笑話。
就單係時間一樣,個個地方都以日照中天為正午,差一兩百公里就已經亂晒大籠了。唔係英國點解要制定標準時間?

作者: captkkk

作者: .任展鑾.     時間: 2020-11-13 10:39

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-12 06:31 PM 發表

咁好啊,你解析埋融合鉻冶煉技術。尾翼氣渦流穩定技術。
沉降性弩機發射部件。
堰塞湖高低二級水壩建造設計理論
逆向高度差運河
當時世界最先進農業工具
壓力製冰法
造紙
火藥

呢D秦到漢朝中央集權制度下誕生個d野叫咩?
你呢d無任何科技從業經驗,但口口聲聲叫人無科學精神個人,我見過好多,開口埋口就希臘式,實驗,歸納總結,提煉原理。
中國人無咩?得你識總結理論啊,因為你有套野 ...
你邏輯就係大6SARS1又SARS2
證明集權搞出沙士囉
你搞緊咩科研?
石正麗BB?
作者: wilsonkf     時間: 2020-11-13 18:20

淫生又邏輯不清啦。

好彩佢係黃,唔愛國。有呢D豬隊友真係仆街都快一半。
係香討做縮頭烏龜無所謂。現實呢?