標題: 哦,美防長說“中俄盟國加一起不到10個” [打印本頁]

作者: 鏡花如水月     時間: 2020-10-21 19:28

“中国和俄罗斯加起来,可能也只有不到10个盟国。”

当地时间10月20日,美国国防部长埃斯珀在大西洋理事会举行的活动上发表演讲,说出了这样的话。

根据美媒报道,埃斯珀当天的主题其实是给美军“造势”,强调其当前要务是加强美国与盟国合作。但他显然不满足只说自身,而是强拉上中俄,宣称“美国全球同盟的实力是中国或俄罗斯等竞争对手无法匹敌的”。不料,这番表态很快“翻车”,不少网友在社交媒体上表达了反对意见,有人纠正这位美防长:怕是美国才没有什么盟友了吧……

埃斯珀(资料图)

圖片附件: military.jpg (2020-10-21 19:29, 28.49 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: 鏡花如水月     時間: 2020-10-21 19:31

中國是不結盟國家,沒盟國正常吧?
作者: cnfr     時間: 2020-10-21 19:50

而家係單極世界。但係單極世界唔係呢個世界嘅常態,祗不過有啲人習慣咗呢幾十年的狀態就以為呢個世界一直以來以至永遠都係單極世界。
作者: Peter_H

作者: momo481716

作者: ntworks     時間: 2020-10-21 21:10

唔到十個盟友又點?
文鬥,喺聯合國贏成條街。
武鬥,你哋敢發動戰爭嗎?
老美而家真係淪落到要夜行吹哨嘅地步嗎?
作者: 長者     時間: 2020-10-22 09:30

如果回教國家豬肉銷量低,係咪回教徒窮到食唔起豬肉呢?
作者: 大林林     時間: 2020-10-22 13:25

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2020-10-21 07:28 PM 發表

当地时间10月20日,美国国防部长埃斯珀在大西洋理事会举行的活动上发表演讲,说出了这样的话。

根据美媒报道,埃斯珀当天的主题其实是给美军“造势”,强调其当前要务是加强美国与盟国合作。但他显然不满足只说自身,而是强拉上中俄,宣称“美国全球同盟的实力是中国或俄罗斯等竞争对手无法匹敌的”。不料,这番表态很快“翻车”,不少网友在社交媒体 ...
乜菊花井底唔知中國係不結民國家腦殘都知中國一個盟友都無
作者: ooxx13     時間: 2020-10-22 13:29

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-10-21 07:51 PM 發表
唔知今日有冇發現逃兵
美國日日都有逃兵,唔需要去發現。
作者: vghy1234     時間: 2020-10-22 13:33

引用:
原帖由 ooxx13 於 2020-10-22 01:29 PM 發表

美國日日都有逃兵,唔需要去發現。
台湾无逃兵,因为在家训练。
作者: ooxx13     時間: 2020-10-22 13:37

引用:
原帖由 vghy1234 於 2020-10-22 01:33 PM 發表

台湾无逃兵,因为在家训练。
呢樣我真係反駁唔到
台灣省只有網軍了

作者: 乾州人家

作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-10-22 17:43

引用:
原帖由 momo481716 於 2020-10-21 08:50 PM 發表
聯合國投票老尾盟國死撚哂去邊
搞到百幾對2票咁撚肉酸
又係話,竟然得番以色列肯幫拖,班手足失晒蹤既。
作者: 鏡花如水月     時間: 2020-10-22 19:22

引用:
原帖由 大林林 於 2020-10-22 01:25 PM 發表

乜菊花井底唔知中國係不結民國家腦殘都知中國一個盟友都無
看事物實質比形式重要,雖然沒文件,巴基瀾坦是中國實質上的盟友,柬埔寨也可算上半個
作者: howevera     時間: 2020-10-22 20:29

美國有盟國, 打仗時都係食花生
作者: 大林林     時間: 2020-10-22 21:08

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2020-10-22 07:22 PM 發表

看事物實質比形式重要,雖然沒文件,巴基瀾坦是中國實質上的盟友,柬埔寨也可算上半個
只有黑社會大佬美國霸權才需要收小弟!拉幫結派去侵略破壞別人家園
中國同巴巴羊只係全天候戰略伙伴
作者: starr     時間: 2020-10-22 23:55

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2020-10-21 07:28 PM 發表

根据美媒报道,埃斯珀当天的主题其实是给美军“造势”,强调其当前要务是加强美国与盟国合作。但他显然不满足只说自身,而是强拉上中俄,宣称“美国全球同盟的实力是中国或俄罗斯等竞争对手无法匹敌的”。不料,这番表态很快“翻车”,不少网友在社交媒体 ...
盟國最基本就係共同防禦

當中有好有壞,好處顯然易見被手時有援手,壞處係容易被拖入不想打的戰爭中

連中俄都唔係盟國關係,但亦係咁制制美國的兩個方向;
如果歐洲方向對俄出兵,亦不能調走太平洋兵力;反之對中國出兵,亦不能調走歐洲兵力
作者: 漆哥     時間: 2020-10-23 01:43

中俄伊聯手,其實已夠美國煩
作者: stunt790     時間: 2020-10-23 13:55

睇返韓戰中俄朝不輸比西人聯軍,仲要紅軍未出手就打完,冇人贏
作者: leslielo     時間: 2020-10-23 16:16

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2020-10-21 07:31 PM 發表
中國是不結盟國家,沒盟國正常吧?
中國的不結盟,是相對於歐美拉幫結盟對付其他國家。中國不會主動打擊其他國家,不會主動跟別國敵對。
作者: treo000     時間: 2020-10-23 16:31

我地無盟國, 只有鐵杆兄弟