標題: [本港新聞評論] 陳肇始回應傳遭建制派篤灰求撤換 僅稱「冇補充」 李梓敬曾批:廢官,淨係識喊 ... [打印本頁]

作者: 生果轉貼員    時間: 2020-10-21 07:45 AM     標題: 陳肇始回應傳遭建制派篤灰求撤換 僅稱「冇補充」 李梓敬曾批:廢官,淨係識喊 ...

護士出身的食衞局局長陳肇始,持有曼徹斯特大學教育碩士、哈佛大學公共衞生碩士及香港大學哲學博士學位,出任局長以來,表現未如理想。去年回應傳媒查詢國產催淚彈成份時,坦承當局對成份的無知,稱當局只是翻查文獻,向公眾提供清洗催淚煙指引。

今年陳局長領軍抗疫亦未孚眾望,限聚令進退失據,實施全日禁堂食天怒人怨,翌日即告取消更離地謂「禁堂食先發現好多人仲要返工」 。

[h2]陳肇始背書講兩分鐘抗疫「政績」[/h2]

周二陳肇始與商經局局長邱騰華出席記者會交代最新社交距離措施時,有記者問陳肇始有關撤換傳聞,又問陳對自己過去一年防疫方面有何評價。陳肇始對撤換傳聞僅稱「其實我冇補充」,再用逾兩分鐘「背書」式回顧抗疫政績。

陳指:「我哋過去喺食物及衞生局,同埋全個政府各政策局,以及我哋嘅同事,包括我哋好多義工,喺過去差唔多大半年,喺防疫抗疫工作一向都係盡心盡力,大家都係付出好多,我哋前線嘅醫護人員亦都係一直為住呢場抗疫戰,無論係公共衞生定係醫院方面都盡我哋最大努力,而家疫情雖然稍為回落,但宏觀國際仍然嚴峻同仍然有啲爆發,所以一方面我哋繼續嚴防輸入;另一方面我哋亦都喺本地監控疫情下盡量睇番有邊啲空間可以放寬,以及喺有效控制、有序咁樣令市民同經濟活動可以放寬。
「最後,我哋亦都會留意嚟緊會唔會有第四波,所以喺而家嘅情況底下,我哋亦都有多項工作準備,一旦第四波疫情來臨,我哋可以總結過去嘅經驗,同埋我哋而家嘅工作有乜嘢係需要細緻化,睇吓有乜嘢需要加強,我哋一直都係做緊呢方面嘅工作。」
據了解,除了政界人士不滿陳肇始表現,不少公立醫生對陳都有微言,認為她冇料到,能力不足,今次抗疫的甩碌表現可見一斑。不過,有政界中心認為由於距離林鄭特首任期結束不足兩年,加上未必有人肯接這個燙手山芋,相信中央不會輕言撤換陳肇始。「佢應該可以平平安安做埋嗰年幾嘅,但係下屆就唔使旨意冧莊。」

[h2]以淚擋駕拒撐醫護[/h2]

陳肇始口口聲聲感謝前線醫護盡最大努力打抗疫戰,惟曾任護士的她,今年2月前線醫護因政府拒絕封關及缺乏防護物資,擬發起罷工,陳肇始未有支持醫護要求封關,只在電台節目表示對情況感擔心,更以淚擋駕拒絕回應訴求:「擔心醫護人員情緒……另一方面……(擔心)我哋服務啦」,又指「希望一定要保護到前線醫護人員,前線好辛勞工作,感受到佢哋壓力好大」。前高官王永平在facebook轟陳肇始「對鏡頭喊係無用嘅」,認為她應該支持醫護人員,「對住林鄭喊」,否則要「辭職唔撈」。
建制中人如李梓敬今年7月亦於facebook批陳肇始:「陳肇始係廢官,我話嘅。」斥陳未「嚴懲逃兵醫護」之餘,亦沒有一早要求向歐美來港人士強制隔離,禁堂食朝令夕改,「淨係識得喊」。公民黨郭家麒年初在武肺未於香港爆發前,已拍片呼籲市民要靠自己做好防禦措施,「唔好靠政府」,舉例指台灣澳門等鄰近地區已加強陸路口岸檢疫,對所有從武漢抵達的旅客量度體溫,惟港府當時仍不動如山,斥陳肇始是肺炎的「廢」。
---------------------------

嘩嘩嘩獻世派真係越來越有勢力。唔鐘意邊個邊個就可以直接上書,換人。獻出嘅人就要錢有錢,要官做官,阿爺都要買佢哋怕!所以話喺香港無得撈無飯開就加入獻世派啦!

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/local/ ... UZCZXF645E57TF3ZX4/

圖片附件: 1603237516009.jpg (2020-10-21 07:45 AM, 255.08 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 逆風的肥牛    時間: 2020-10-21 07:47 AM

毒果講D野都係放係床下底先,下一秒都可能變左另一個版本
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-10-21 08:01 AM

傳:
剪貼狗
全族有遺傳统症
衛生局長應該幫幫
作者: banjo.    時間: 2020-10-21 08:34 AM

傳聞9成9係毒果老作, 冇乜好回應.
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-21 08:37 AM

傳🤔🤔
作者: 返工會暈    時間: 2020-10-21 10:09 PM

證明獻世派大公無私
作者: Peter_H    時間: 2020-10-21 10:14 PM

冇得再出外升學移民同旅行⋯當然谷住唔順😁
食唔千方百計報復

作者: tkinwong    時間: 2020-10-21 10:24 PM

醫學界本身就論資排輩,護士點都食唔住啲醫生。
作者: 87er    時間: 2020-10-21 10:27 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-21 07:45 AM 發表

護士出身的食衞局局長陳肇始,持有曼徹斯特大學教育碩士、哈佛大學公共衞生碩士及香港大學哲學博士學位,出任局長以來,表現未如理想。去年回應傳媒查詢國產催淚彈成份時,坦承當局對成份的無知,稱當局只是翻查文獻,向公眾提供清洗催淚煙指引。

https://hk.appledaily.com/resizer/20kXEITf5ZoiAvZdZegylVTN334=/720x405/filters:quali ...
咁多高官中,
聽其言,觀其行,
覺得前警隊盧xx及陳x始係黃官。
作者: ballking13    時間: 2020-10-21 10:30 PM

實在係廢
之前又唔強制隔離外來人士

搞到一波接一波
作者: 123火車頭    時間: 2020-10-21 10:33 PM

乜都唔識做只懂對住電視大喊都可以做官
作者: 半頁地獄路人    時間: 2020-10-21 10:53 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-21 07:45 AM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/20kXEITf5ZoiAvZdZegylVTN334=/720x405/filters:quali ...
有時間不如諗下點幫你班港龍支持者眾籌。
作者: 東方自信的西瓜    時間: 2020-10-21 11:43 PM

有咩證據呀? 噏得就噏。
作者: cwilson1    時間: 2020-10-21 11:52 PM

哈佛大學

呢間嘢先唔可信, 
盧偉聰都係呢間嘢出來, 全港巿民都知佢攪緊乜, 
而家陳又佢嗰度出來, 唔怪得攪到咁
作者: cwilson1    時間: 2020-10-21 11:55 PM

高永文做呢個位時, 好似醫療界冇咁亂.
作者: cwilson1    時間: 2020-10-21 11:59 PM

食環署班輾人, 都係歸佢管,
多個月的流膿牆唔清, 但最剛剛過的10月1日國慶, 深水埗掛的國旗就半天未夠, 食環就出來拆晒

劉利群呢隻死曱甴婆, 佢一句都未譴責過,

陳肇始你做漢奸就去趴街啦!

作者: cwilson1    時間: 2020-10-22 12:00 AM

全港人都應支持炒陳肇始,

拘捕劉利群同佢老公

最後捉埋林鄭
作者: eclipseone    時間: 2020-10-22 12:02 AM

傭官廢話
作者: 草原大水牛    時間: 2020-10-22 12:28 AM

禁堂食原來咁多人要食飯。唔食飯食香呀。超級庸官。炒得。
作者: MeoMeo88    時間: 2020-10-22 02:18 AM

不過佢確實係一個廢官..喊你條毛
作者: andonlyu    時間: 2020-10-22 02:22 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-21 11:55 PM 發表

高永文做呢個位時, 好似醫療界冇咁亂.
咁個時都無新冠疫情。
作者: 查少爺    時間: 2020-10-22 02:45 AM

點只陳呢件係廢, 上至豬頭中, 下至食環署, 教肓局長全是廢物.
作者: billy80    時間: 2020-10-22 03:00 AM

哇毒果轉貼員撐政府官員!?黄屍曱甴們好混亂啊!
作者: Jackishere    時間: 2020-10-22 06:10 AM

引用:

點夠泛民勁呀?鍾意點就點,阻人走又得、阻你發言又得,再唔係call你班㭍頭小黃人曱甴去打人、放火又得。
出少啲垃圾post啦!
作者: tom012345    時間: 2020-10-22 06:30 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-21 11:59 PM 發表

食環署班輾人, 都係歸佢管,
多個月的流膿牆唔清, 但最剛剛過的10月1日國慶, 深水埗掛的國旗就半天未夠, 食環就出來拆晒

劉利群呢隻死曱甴婆, 佢一句都未譴責過,

陳肇始你做漢奸就去趴街啦! ...
好笑, 人丁單薄的藍絲掛得果百零支旗緊係清得快

黃絲人多勢眾, 連儂牆貼了數以百萬計街招點清得哂
作者: chess8    時間: 2020-10-22 07:10 AM

控制到第三波證明唔算太差啦
作者: 信哂你    時間: 2020-10-22 07:32 AM

毒果毒果
作者: cwilson1    時間: 2020-10-22 07:53 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-10-22 02:22 AM 發表

咁個時都無新冠疫情。
那時有佔中.
作者: top999    時間: 2020-10-22 07:54 AM

引用:
原帖由 tom012345 於 22-10-2020 06:30 發表

死曱甴數以十億計,專爬屎渠食屎
作者: cwilson1    時間: 2020-10-22 07:56 AM

引用:
原帖由 tom012345 於 2020-10-22 06:30 AM 發表

你咪玩偷玩概念, 流膿牆是攤了成半年都唔清, 要成班建設派議員出來小, 不斷小陳肇始及劉利群都唔清
作者: 初出熱身    時間: 2020-10-22 08:03 AM

佢確實廢到嘔,防疫政策差到震,搞到香港市民生活喺惶恐之中,我都贊成換咗佢
作者: cwilson1    時間: 2020-10-22 08:12 AM

食物環境衞生署
食物環境衞生署署長        劉利群
副署長        黃淑嫻(環境衛生)、
陳靜婉(行政及發展)
助理署長        蔡雨聖、 陳耀強、霍炳林、勞紹安 陳國衛 趙汝洲 張美儀 徐樂堅

署長同佢老公都黄到趴街
佢D馬又係成班黄人

作者: cwilson1    時間: 2020-10-22 08:13 AM

引用:
原帖由 初出熱身 於 2020-10-22 08:03 AM 發表

佢確實廢到嘔,防疫政策差到震,搞到香港市民生活喺惶恐之中,我都贊成換咗佢
上次原來170萬人檢咗疫單嘢, 都係由聶德權主理, 真係想問佢做過乜???
作者: cwilson1    時間: 2020-10-22 08:17 AM

建議先炒劉利群及食環裡面的禍港曱甴,

再俾機會陳肇始上政譠新秀來辯白
解釋唔到, 就都要被炒
作者: 坐飛機走先    時間: 2020-10-22 08:28 AM

出賣靈魂幫毒果誤人子弟
令願一輩子獻世
個人成就同領導才能兩回事
作者: 前往粗野的樓主    時間: 2020-10-22 08:31 AM

成個男人樣😖
作者: 肥妹呀見過    時間: 2020-10-22 08:45 AM

引用:

幾個月都唔肯去清潔流膿牆嗰個先係應該炒喎
作者: bobho    時間: 2020-10-22 08:45 AM

黃官無所謂,持平公正就得,同我炒班臨陣脫逃嘅醫護就得
作者: cwilson1    時間: 2020-10-22 08:49 AM

引用:
原帖由 肥妹呀見過 於 2020-10-22 08:45 AM 發表

幾個月都唔肯去清潔流膿牆嗰個先係應該炒喎
呢件事我反而想知詳情, 但食環署管理層應先被炒

陳肇始應出來講下, 佢過去一年, 究竟攪乜, 做咩咁多嘢佢可以唔洗理?????如果全係佢主意, 唔止炒, 應被國安拘捕.

所以, 先俾機會佢同公眾解釋....
作者: billyfung11    時間: 2020-10-22 08:49 AM

陳局長份人好好
我以前坐counter, 佢仲係副局個時
佢經過都會同我講早晨
新年仲有派利是俾我
大拿拿100蚊
好過d常秘派都唔派
作者: 十二子    時間: 2020-10-22 08:54 AM

呢d 垃圾官員,太平盛世咪開開心心嘆英式下午茶。有乜事起上黎,真係驚到自己姓乜都唔記得。難怪香港政府全體比國內同台灣官員恥笑。
作者: ho3218    時間: 2020-10-22 10:54 AM

管理不善,医管局乞衣?罷工怎么办?
作者: billy80    時間: 2020-10-22 11:25 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-22 12:00 AM 發表

全港人都應支持炒陳肇始,

拘捕劉利群同佢老公

最後捉埋林鄭
三個閪婆
作者: 習總囊囊    時間: 2020-10-22 11:35 AM

引用:

條8婆既情況同當年老董1樣,志大才疏,累死港人
作者: rigby    時間: 2020-10-24 11:02 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-21 07:45 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/20kXEITf5ZoiAvZdZegylVTN334=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/SHOX4BRSTFGNLI3LZ6FWIENWIQ.jpg ...
在個人層面上,
不夠紅是主因,
鬼叫牠無後台或硬度微軟?

在舔共黨層面上,
僧多粥少,
而且分多 o的 錢永遠是好事,
當然需要牠的收入補貼一 o下!

作者: tomymt    時間: 2020-10-24 11:10 AM

有學位不等於識從政?有好些阿姐阿哥都有XX博士學位啦!
作者: 689倒轉又係689    時間: 2020-10-24 11:56 AM

西門梓好惡喎
作者: cwilson1    時間: 2020-10-24 12:08 PM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-22 08:17 AM 發表

建議先炒劉利群及食環裡面的禍港曱甴,

再俾機會陳肇始上政譠新秀來辯白
解釋唔到, 就都要被炒
官員上去政壇新秀被審,好過去俾港台有立場的利君雅審

梁良斯文高貴,從來都會俾機會嘉賓講

但去到利君雅面前,條婆娘從來都有佢嗡冇人嗡,佢嗡9成半,你先講到半成

所以政壇新秀真係高級,做大事個港台好多!

港台除了嘥公帑,勾結反政府組織,真諗唔到佢有咩用!

作者: cwilson1    時間: 2020-10-24 12:11 PM

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-10-24 11:56 AM 發表

西門梓好惡喎
惡劣得過燒藥丸班班黃營kol先老屈啦!
作者: siuhung    時間: 2020-10-24 12:16 PM

同飯民一樣係咁廢!
夠膽講廷任違反基本法,可是自己卻又「知法犯法」;仲叫政府聽民意,自己就逆民意去廷任!
簡直係廢物中的超級廢物!
作者: abcde2008    時間: 2020-10-24 01:22 PM

呢條友,晨早要炒啦。流膿牆,唔清,黑户罷工,唔炒,全民檢测,唔掂。

一句話,一事無成。

幾十萬月薪,掟落海好過。
作者: Joeycky    時間: 2020-10-24 01:41 PM

難得有一個泛建制都覺得做得不好的高官,隨時是泛民建制破冰握手第一步。
作者: 佛口蛇心十一    時間: 2020-10-26 03:52 PM

保皇你又話佢保皇,批評你又話佢批評~
係嘞喎,監察政府係得犯民可以?