標題: 可打北京上海 美射程1610公里超級砲將成主戰艦強心劑 [打印本頁]

作者: catcloud     時間: 2020-10-19 18:33

https://www.chinatimes.com/realt ... headl_p01&chdtv

美國偷德國技術既納粹超級大炮,終於完成,可以由台北打到去北京。
作者: 棧道     時間: 2020-10-19 18:50

呆灣反抗,死傷會很更加嚴重
作者: cwilson1     時間: 2020-10-19 18:54

咁冇得揀啦,佢一射過黎,中俄只能選核平美國本土啦!
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-10-19 19:23

完全無制導的炮彈,怎可能在1600公里外擊中敵艦?還要在戰艦上發射?地面目標都打不中喇
作者: fouly123     時間: 2020-10-19 19:41

戰區外多重投送火力, 係未來具備潛力的發展.
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2020-10-19 20:03

個人認為不切實際。
兩個比較貼近嘅例子係
打到130公里嘅巴黎炮或者坦克主炮脫殼穿甲彈。
後者只能使用小口徑彈竿,對地作用不大。即使勉強開發我亦唔見得佢可以將炮彈加速至十幾倍音速而滿足標題上面嘅射程。要知道最高的坦克炮炮口速度亦只有六倍音速。

後者比較貼近,不過巴黎炮有大量技術問題,首先此類炮炮管非常長,要用非常麻煩嘅方法將砲管拉直,機動性極低。另外呢種炮填裝時間好長,每日衹能打20發。
此炮膛線燒蝕非常嚴重,當年發射時要準備一大堆漸增口徑的炮彈。最後此炮口徑雖然有200多毫米彈炸藥量祇有七公斤和一發155炮差不多。性價比極低。

比較可行的方法是利用16寸火炮作基礎製作滑膛炮發射直徑300毫米的次口徑彈藥,放棄傳統火藥,改用液氫液氧,彈藥本身有沖壓發動機,發射後點火增加射程。

不過如果呢招真係得中國點會唔整吖。
作者: ichthys2     時間: 2020-10-19 20:04

美國展現強大武器,台灣一定視之為「定心丸」了。
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-10-19 21:06

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-19 06:54 PM 發表
贊同
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-10-19 21:08

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-19 08:04 PM 發表
美國展現強大武器,台灣一定視之為「定心丸」了。
未等佢開炮已被大陸炸曬。假如是武統,大陸肯定會先發制人。
作者: Win晨     時間: 2020-10-19 22:55

引用:
原帖由 catcloud 於 2020-10-19 06:33 PM 發表
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20201019003819-260417?ctrack=pc_armament_headl_p01&chdtv

美國偷德國技術既納粹超級大炮,終於完成,可以由台北打到去北京。 ...
你咁叻知道美國佬偷德國技術?? 我以為偷大陸技術添, 大陸遠程炮可以打萬九幾公里
作者: 橋頭巨額蝦仁

作者: jipyrbo     時間: 2020-10-20 17:40

引用:
原帖由 catcloud 於 2020-10-19 06:33 PM 發表
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20201019003819-260417?ctrack=pc_armament_headl_p01&chdtv

美國偷德國技術既納粹超級大炮,終於完成,可以由台北打到去北京。 ...
內文頭段咁寫:
美軍正在研製射程可達1,150英里(約1850公里)的新型大砲,要是技術可行………
姐係研制中。
作者: 逆風的肥牛     時間: 2020-10-20 17:45

美國又抄人,真係無出息

專家被特工暗殺 薩達姆打造「巴比倫大炮」計劃流產

https://kknews.cc/military/ov5e4go.html
作者: 逆風的肥牛     時間: 2020-10-20 17:47

美軍計畫射程上千公里的火砲:淺談超級大砲

https://www.chinatimes.com/realtimenews/20180923002380-260417?chdtv

原來已經係舊聞
作者: ray99hk     時間: 2020-10-20 18:23

引用:

要發揮大炮威力,係要先假設中國無法找到艘戰艦,再假設導彈射吾到艘戰艦。
作者: simpson777     時間: 2020-10-20 22:14

這樣太浪費能源,要多大能源才可讓炮彈飛千幾公里
作者: 神殿老子     時間: 2020-10-20 22:21

引用:

除非射出外太空再入返地球,在大氣層內冇可能。
作者: 一個局外人     時間: 2020-10-20 22:40

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-19 08:03 PM 發表
個人認為不切實際。
兩個比較貼近嘅例子係
打到130公里嘅巴黎炮或者坦克主炮脫殼穿甲彈。
後者只能使用小口徑彈竿,對地作用不大。即使勉強開發我亦唔見得佢可以將炮彈加速至十幾倍音速而滿足標題上面嘅射程。要知道最高的坦克炮炮口速度亦只有六倍音速。

後者比較貼近,不過巴黎炮有大量技術問題,首先此類炮炮管非常長,要用非常麻煩嘅方法將砲管拉直,機動性極低。另外呢種炮填裝時間好長,每日衹能打20發 ...
南韓舊年咪好似玩過一支,試射時砲管斷咗㗎,1610公里啵,電磁砲?中國好似試裝咗上艦啵
作者: 大林林     時間: 2020-10-20 22:51

美軍最勁大炮車
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2020-10-20 23:15

引用:
原帖由 simpson777 於 2020-10-20 10:14 PM 發表
這樣太浪費能源,要多大能源才可讓炮彈飛千幾公里
絕大部份能量係浪費咗喺地面至海拔20公里。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2020-10-20 23:16

引用:
原帖由 一個局外人 於 2020-10-20 10:40 PM 發表

南韓舊年咪好似玩過一支,試射時砲管斷咗㗎,1610公里啵,電磁砲?中國好似試裝咗上艦啵
佢不如整只打到200公里嘅出嚟睇睇先啦。
作者: cwilson1     時間: 2020-10-20 23:28

打咁遠,又冇得衛星導航,誤差甚大,

何不用激光炮或導彈呢?
作者: yuen3333     時間: 2020-10-21 12:00

核平美國狗
日本狗 台灣狗 澳洲狗 全部都要核平!
作者: 黃金肥牛     時間: 2020-10-21 13:08

引用:
原帖由 Win晨 於 2020-10-19 10:55 PM 發表

你咁叻知道美國佬偷德國技術?? 我以為偷大陸技術添, 大陸遠程炮可以打萬九幾公里
你唔係智障呀~德國二戰戰敗,美國押解大批德國科研人員返美國,連核彈都係德國原先研發項目…
作者: Win晨     時間: 2020-10-21 14:39

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2020-10-21 01:08 PM 發表

你唔係智障呀~德國二戰戰敗,美國押解大批德國科研人員返美國,連核彈都係德國原先研發項目…
麻煩你讀下歷史先啦, 成日睇大陸果D文宣話美國佬搶德國科學家? 維基有晒料啦:
https://zh.wikipedia.org/wiki/韦恩赫尔·冯·布劳恩#战俘时期
"1912年3月23日-1977年6月16日),德國/美國火箭專家,二十世紀航太事業的先驅之一[2]。曾是納粹德國著名的V2火箭的總設計師[3]二戰結束後,美國將他和他的設計小組帶到美國。移居美國後,馮·布朗任美國國家航空暨太空總署的太空研究開發項目的主設計師,主持設計了阿波羅4號的運載火箭農神5號。NASA用以下的話來形容馮·布勞恩:「無庸置疑的,他是史上最偉大的火箭科學家。他最大成就是在擔任NASA馬歇爾太空飛行中心總指揮時,主持農神5號的研發,成功地在1969年7月首次達成人類登陸月球的壯舉。」"
二戰末期,美國和蘇聯對包括馮·布朗在內的德國科學家展開了一場秘密的追逐活動,最終美軍俘虜了馮·布朗。

ornberger-Axter-von_Braun.jpg" target="_blank" class="bburl">

被俘時的馮·布朗(手上打著石膏)1945年春,蘇軍挺進到離其駐地佩訥明德約160km的地區,馮·布朗開始和手下商議投降事宜,究竟是蘇聯還是美國。由於懼怕蘇聯在戰後虐待戰犯,馮·布朗和他的手下決定設法投降美軍。此時黨衛軍領導漢斯·卡姆勒下令馮·布朗和他的團隊撤到德國中部,然而來自軍方的命令卻命其固守當地。為了躲避蘇軍,馮·布朗決定違背軍方命令,編造了份檔案並率領500多名成員前往Mittelwerk地區,繼續他的工作。由於擔心檔案和圖紙被黨衛軍銷毀,馮·布朗讓手下把重要資料藏匿於哈茨山區廢棄的礦井中[6]
4月,隨著盟軍深入到德國腹地,卡姆勒命令科學家們乘火車前往南部阿爾卑斯山區的小鎮上阿瑪高,為了不使這些科學家落入盟軍手中,卡姆勒準備在最後時刻將他們處決。然而馮·布朗卻說服了黨衛軍少校卡姆勒將其部隊在小鎮附近分散,以避免成為盟軍轟炸的靶子[6]
1945年5月2日,馮·布朗的弟弟和另外一位火箭工程師秘密地與美軍第44步兵師接上了頭,兩人騎著腳踏車,用極其蹩腳的英語說到:「我是馮·布朗,我的哥哥發明了V2火箭,我們要投降」[7]
美國尋夢[編輯]軍方生涯[編輯]

沃納·馮·布勞恩在美國國家航空諮詢委員會(NACA)的關於空間技術特別委員會第二次世界大戰以後,馮·布朗作為「頭腦財富」來到美國。1945年6月20日,美國國務卿科德爾·赫爾批准將馮·布朗和他的專家組轉移至美國境內,此舉至1945年10月1日前一直未對公眾公開[8]
首批7名技師於1945年9月20日抵達威明頓南部的紐卡斯爾機場,隨後飛往波士頓並乘船前往位於波士頓港斯壯堡的美軍情報機構。後來,除馮·布朗外,所有人被轉移至馬里蘭州亞伯丁試驗場,清理由Peenemünde帶來的資料,以恢復他們之前的火箭研製工作。
最終,馮·布朗和他的組員被轉移至德克薩斯州布利斯堡艾爾帕索北部一處規模巨大的軍事設施)。在這個新家,他們給軍方、廠方和大學的人士培訓有關火箭和飛彈複雜的設計製造技術。作為愛馬仕計劃的一部分,馮·布朗和他的組員在新墨西哥州白沙飛彈靶場協助恢復了一支從德國運回的V2火箭。他們也繼續著給軍方以及研究機構有關未來火箭的研製工作。同時馮·布朗和他的隊員也不能在未獲軍方保護的情況下離開Fort Bliss。

馮·布朗之妻瑪麗亞·路易絲·馮·奎斯托普布利斯堡期間,馮·布朗通過書信的方式向他的表妹,18歲的瑪麗亞·路易絲·馮·奎斯托普求婚。1947年3月1日,在得到批准後,馮·布朗回到德國,與瑪麗亞·路易絲在蘭茨胡特路德教教堂結婚。並在1947年3月26日攜妻子一家返回紐約。1948年12月9日,他們的第一個女兒,愛麗絲·凱琳在Fort Bliss的軍醫院誕生。馮·布朗此後又添2個子女——瑪格麗特·塞西爾於1952年5月8日出生,彼得·康斯坦丁在1960年6月2日降生。1955年4月15日,馮·布朗正式成為美國公民。
1950年韓戰爆發後,馮·布朗和他的手下轉移到阿拉巴馬州亨茨維爾,在此度過了20年歲月。1950年至1956年間,他率領軍方火箭研製組在雷德斯通阿森納成功研發紅石飛彈,成為美軍第一代核彈的洲際飛彈載具。
作者: 黃金肥牛     時間: 2020-10-21 14:45

內容咪講二戰德國科研人員幫美國囉~有咩唔同?
作者: 6674     時間: 2020-10-21 15:09

無野做,年三十晩謝灶。
三十年前,伊拉克也搞過巴比倫大炮。
如果要二次點火,那些叫做飛彈火箭,已有。
當荷理活大片便好了。

圖片附件: by default 2020-10-21 上午8.09.33.png (2020-10-21 15:09, 603.66 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: pooh24680     時間: 2020-10-21 17:20

美國一直都有一支大炮封鎖一大片區域構想
原本係寄望磁電炮
死左就攪超級大炮
又睇下係咪車大炮

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-10-21 17:20, 152.51 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: chowcn     時間: 2020-10-21 18:02

白痴
作者: 建國川     時間: 2020-10-21 18:06

為左世界和平,呆灣人可以游水去太平洋整個島獨立建國,或者同美國爸爸傾下可唔可以賣個夏威夷?
作者: 機龍     時間: 2020-10-21 20:42

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2020-10-21 13:08 發表

德國理論模型錯左注定造唔出
作者: 機龍     時間: 2020-10-21 20:57

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-20 23:16 發表

佢不如整只打到200公里嘅出嚟睇睇先啦。
一支牙籤仔想取代中程導彈

不如直接造巨石陣

作者: momo481716

作者: caorenjie

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2020-10-21 21:39

引用:
原帖由 機龍 於 2020-10-21 08:57 PM 發表

一支牙籤仔想取代中程導彈

不如直接造巨石陣

砲射比火箭嘅優勢有,槍口初速高,火藥用量較低,無導航彈丸來講精度較高。

缺點我就唔講喇,總之計嚟計去都係冇鬼用啦。
作者: marcominnie     時間: 2020-10-21 22:28

引用:

搞咗60年先完成
作者: cwilson1     時間: 2020-10-21 23:40

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-21 09:39 PM 發表

砲射比火箭嘅優勢有,槍口初速高,火藥用量較低,無導航彈丸來講精度較高。

缺點我就唔講喇,總之計嚟計去都係冇鬼用啦。
所以中國咪發展電磁炮, 及激光炮
作者: robertr     時間: 2020-10-22 11:16

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-19 06:54 PM 發表
我睇呢個可以
作者: wangqion

作者: cwilson1     時間: 2020-10-23 08:40

引用:
原帖由 robertr 於 2020-10-22 11:16 AM 發表

我睇呢個可以
係丫嘛, 你估係阿柳進肛, 黑暴射了佢老婆, 佢只能匿埋喊!!!!

美國有GPS, 中國有更勁的北斗, 及太空武器, 你老美揾支炮亂Q咁射, 咪揾埋俄羅斯過來揼你老美囉
作者: chenflie     時間: 2020-10-23 13:42

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2020-10-20 05:40 PM 發表

內文頭段咁寫:
美軍正在研製射程可達1,150英里(約1850公里)的新型大砲,要是技術可行………
姐係研制中。
咪就係電磁大炮咯,美國個支仲系陸地上邊做緊理論測試。
大陸就已經小型化,擺左上戰艦度啦。
美國係濕電變壓,軌道炮管系統,打一炮,要叉電30分鐘。
大陸係干電變壓,線圈炮管系統,打完唔需要叉電,原則上可以做到連發。

你美國慢慢研究
作者: 得閒看看     時間: 2020-10-23 23:44

納粹最大嘅列車炮部部署喺克里米亞,要偷都比蘇聯偷咗先喇!
作者: jaccjacc     時間: 2020-10-24 21:23

引用:
原帖由 catcloud 於 2020-10-19 18:33 發表

美國偷德國技術既納粹超級大炮,終於完成,可以由台北打到去北京。
正研究……
作者: lyk898     時間: 2020-10-24 23:57

引用:
原帖由 Win晨 於 2020-10-19 10:55 PM 發表

你點知架?中國磁軌炮,用左中國人發明的直流電推動,射程已經超過洲際導彈喇,老美咁落後仲搞呢啲笑死
作者: 13個加速馬達     時間: 2020-10-25 07:14

究竟炮台會點設計呢,如果唔用電磁,純用化學動能ㄧ炮過。

大和咁嘅炮台都只打40公里,要打成千幾公里。係咪要隻艦成百萬噸先頂得住呢?
作者: stormy10     時間: 2020-10-25 11:05

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-10-25 07:14 AM 發表

大和咁嘅炮台都只打40公里,要打成千幾公里。係咪要隻艦成百萬噸先頂得住呢?
真空加速。
作者: cwilson1     時間: 2020-10-25 11:21

始終覺這支 "超級 大炮 "  , 打漏了個車字
作者: cwilson1     時間: 2020-10-25 11:30

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-10-25 07:14 AM 發表

超級大炮XM1299

呢度都講佢的射程是65公里.

過千公里的大炮???仲要係裝在艦上???除了導彈, 激光炮, 電磁炮!!!!!

傳統的大炮後坐力會震爆隻艦

https://daynews.co/news/1005262/
作者: cwilson1     時間: 2020-10-25 11:36

我估這款電磁炮如安裝在055艦上, 美國12隻航母齊出都要低頭

https://youtu.be/DqnWegYjNp0

500公里的射程, 連珠炮發, 真係美國艦被打爆都唔知咩事

作者: 機龍     時間: 2020-10-25 18:49

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-25 11:30 發表

超級大炮XM1299

呢度都講佢的射程是65公里.

過千公里的大炮???仲要係裝在艦上???除了導彈, 激光炮, 電磁炮!!!!!

傳統的大炮後坐力會震爆隻艦

https://daynews.co/news/1005262/
XM1299射程比M109多三倍,難聽啲依家先追上中、德火炮水準

幾十年前嘅巴巴托斯炮,用兩支16寸炮焊埋一齊勉強摸到低軌道,新體制火炮(e.g輕氣體炮)未有突破就超越唔到局限
作者: cwilson1     時間: 2020-10-25 19:08

引用:
原帖由 機龍 於 2020-10-25 06:49 PM 發表

XM1299射程比M109多三倍,難聽啲依家先追上中、德火炮水準

幾十年前嘅巴巴托斯炮,用兩支16寸炮焊埋一齊勉強摸到低軌道,新體制火炮(e.g輕氣體炮)未有突破就超越唔到局限
輕氣炮彈丸的初速可達10千米/秒!!!!!!!!

慢過電磁炮的6馬赫彈速, 唔怪得發展有限

激光炮, 電磁炮及超滅力的超高音速導彈才是將來的主流

作者: cwilson1     時間: 2020-10-25 21:47

引用:
原帖由 wangqion 於 2020-10-25 08:12 PM 發表
美国武器先进,但其种族主义和自私自利的资本主义社会制度注定赢不了对世界的斗争。
中國唔會諗呢d,

中國人諗的只係,唔研究出比美國更強幾倍的武器,不能守護每一個中華人民,讓中國人重鑊世界平等對待及尊重!
作者: 心水清     時間: 2020-10-25 21:49

車大炮就有。
作者: 機龍     時間: 2020-10-25 22:24

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-25 19:08 發表

輕氣炮彈丸的初速可達10千米/秒!!!!!!!!

慢過電磁炮的6馬赫彈速, 唔怪得發展有限

激光炮, 電磁炮及超滅力的超高音速導彈才是將來的主流
六馬赫得2km/s囉...

輕氣體炮膛内氣體震動難以預測,令彈道性能唔穩定,至今仍只用於實驗裝置
作者: hkguy001     時間: 2020-10-25 23:13

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-10-19 07:23 PM 發表
完全無制導的炮彈,怎可能在1600公里外擊中敵艦?還要在戰艦上發射?地面目標都打不中喇
一粒砲彈沒推進器, 要射1600公里遠, 不超過大氣層(30000米) 初速要......10256.34758m/s (音速30倍)
但其實再加上風阻, 隨時需要再大很多
附圖的武器炮管細到呢?
嘿嘿一聽就知騙行外人

圖片附件: sdfhhhsdf.jpg (2020-10-25 23:27, 64.38 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-10-25 23:47

引用:
原帖由 hkguy001 於 2020-10-25 11:13 PM 發表

一粒砲彈沒推進器, 要射1600公里遠, 不超過大氣層(30000米) 初速要......10256.34758m/s (音速30倍)
但其實再加上風阻, 隨時需要再大很多
附圖的武器炮管細到呢?
嘿嘿一聽就知騙行外人
只需看看二戰納粹德軍的鐵道巨炮,就知道遠程大炮實際上難以實行(或量產)

1600公里射程,除非有forward observer近距離較正,否則根本無可能打中地面目標,更何況從海上發射
作者: Hung196108     時間: 2020-10-26 00:52

應該無乜人用過「長火」?
有時間旅行,去到觀景台,有些係有望遠鏡提供(多數收費),用來望吓遠野。
有經驗的人都知,郁小小,就唔知睇左邊度!
這些大炮最多保證射得出同距離,至於射左去邊,無人估到。
作者: Hung196108     時間: 2020-10-26 00:58

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-10-25 11:47 PM 發表

只需看看二戰納粹德軍的鐵道巨炮,就知道遠程大炮實際上難以實行(或量產)

1600公里射程,除非有forward observer近距離較正,否則根本無可能打中地面目標,更何況從海上發射
在海上因波浪而搖擺中的船體上的炮塔向目的物射擊,要賭彩數,提議船上開賭,由「賭神」射擊。
玩過射擊的都知,就算企定定射固定靶,係可以除左個靶之外,任何地方都射到。
作者: 6674     時間: 2020-10-26 07:08

參觀過珍珠港的密蘇里號,雄偉!
懂少少物理便明白超級千里炮放在主戰艦係天方夜談。牛吾係咁吹。

Iowa class 排水量四萬五千噸
16吋大炮
800吋炮管(50倍)
二千五磅彈頭。
六個火藥發射包。
最後結果 => 射程25英里

初中幾何:如果是無制導的傳統彈道炮彈,因船隻晃動0.5 度,一千公里外會偏離多少?
作者: 6674     時間: 2020-10-26 07:17

圖片附件: 16 inch.PNG (2020-10-26 07:17, 1.16 MB) / 該附件被下載次數 3

作者: 6674     時間: 2020-10-26 07:25

最近元帥兵工廠,負責人提到坦克導向炮要克服的困難。
G Force
他説制導零件要承受幾千至上萬G壓力!
作者: cwilson1     時間: 2020-10-26 07:59

引用:
原帖由 機龍 於 2020-10-25 10:24 PM 發表

六馬赫得2km/s囉...

輕氣體炮膛内氣體震動難以預測,令彈道性能唔穩定,至今仍只用於實驗裝置
輕氣炮那個是初速, 無用的, 原來在炮管時那彈丸的速度拆損太厲害了, 出來大打折扣, 而彈丸的MASS亦太少,

射程要大那發射器的体積亦大, 不似電磁炮的發展潛力及威力, 包括可輕易上到7000米一秒, 及炮彈的成本輕