標題: [國際新聞評論] 印度紡織定單轉移中國 [打印本頁]

作者: boymeetsgirl    時間: 2020-10-18 03:13 AM     標題: 印度紡織定單轉移中國

(星島日報報道)中國抗疫成功的「紅利」浮現!由於新冠疫情仍未受控,印度多家大型出口紡織企業無法保證正常交貨,已經有多個原本在印度生產的定單轉移到中國生產,以毛巾、浴巾、牀單等定單量較大,包括國際品牌ZARA的幾十萬條桌布定單。據報有內地紡織企業單月定單猛增四至五倍,一口氣新增二十台生產設備應付。但對於「回流單」能否持續,內地業界仍然觀望,因為歐美等國已出現第二波疫情,未來市況還有諸多不確定性。

中國內地四月起有效控制疫情後,全國復工復產進展順利,大部分行業恢復到疫情前的產能。相反,鄰國印度每日新增確診數目多達六萬宗以上,嚴重窒礙該國的製造業。中國紡織業界近期傳出消息,已有多個本來在印度生產的定單轉移到中國生產,國內不少紡織企業的定單已經排到明年五月。

河北高陽縣榮天紡織有限公司銷售經理王歡,近日接到了一筆來自印度的定單。他對內地《每日經濟新聞》表示,之前公司內貿和外貿業務各佔一半,主要生產毛巾、浴巾等家紡類產品。不過九月份以來,海外定單迅速增多,「一個月下來,僅毛巾的定單就達到二百萬條,數量相當於去年同期的兩倍,這些定單當中大部分來自印度。」就在接受電話採訪的過程中,王歡表示:「剛剛又來了一個定單,是洗碗的抹布和訂製浴巾。從款式設計要求來看,明顯是國外的風格。」

來自浙江金華的民企「橫崗家紡」早前更接到來自國際品牌ZARA幾十萬條桌布的出口大單。該公司總經理舒介武說,ZARA這個定單之前是由印度企業來代工生產的。「前期有過一些溝通,到六月份的時候,ZARA突然就把這個定單給我們了,而且是長期定單,每個月都有。」舒介武略顯激動地表示,這一定單佔到公司六成以上的產能,也造成公司六月份定單量突然猛增四至五倍。

報道稱,內地一些紡織類民營企業對海外定單的回流躍躍欲試,更有企業開始新增設備、擴大產能。榮天紡織的王歡表示,公司九月份一口氣新增了二十台圓機針織機,現在共有五十台機器。包裝工人今年也至少增加了一點五倍,有時候還會僱臨時工。

對於有印度定單轉移中國,中國商務部對外貿易司司長李興乾表示,當前新冠疫情對全球經濟造成巨大衝擊,中方真誠希望印度能早日遏制疫情,恢復正常生產生活。他說,跨國公司及國際採購商根據生產能力選擇供應商,這都是正常市場行為。中國科學統籌疫情防控和經濟社會發展取得顯著成效,率先實現復工復產,支撐了國際產業鏈供應鏈順暢運轉。

三哥不是嗎,怎會這樣?

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/daily/article/2292447/日報-中國-印度紡織定單轉移中國
作者: 殖民犬末日    時間: 2020-10-18 04:24 AM

印度還是 先 抗疫  吧 
作者: ken-man    時間: 2020-10-18 04:57 AM

問過印度果邊D朋友。
原來所謂走左既單,只不過係D中國人去果邊開既廠,而家政局改變,加上出口去大陸又吾好,咪走人囉。
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-10-18 05:15 AM

引用:
原帖由 ken-man 於 2020-10-18 04:57 AM 發表

問過印度果邊D朋友。
原來所謂走左既單,只不過係D中國人去果邊開既廠,而家政局改變,加上出口去大陸又吾好,咪走人囉。
你印度有朋友?住在那裡?
作者: 13個加速馬達    時間: 2020-10-18 05:21 AM

老美重玩咁多民主响東南亞,遲早迫到製造業回歸大陸!
作者: bigbean    時間: 2020-10-18 05:26 AM

利害了我的國 都話咗芧士㗎啦
作者: jipyrbo    時間: 2020-10-18 05:31 AM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-18 03:13 AM 發表

(星島日報報道)中國抗疫成功的「紅利」浮現!由於新冠疫情仍未受控,印度多家大型出口紡織企業無法保證正常交貨,已經有多個原本在印度生產的定單轉移到中國生產,以毛巾、浴巾、牀單等定單量較大,包括國際品牌ZARA的幾十萬條桌布定單。據報有內地紡織企業單月定單猛增四至五倍,一口氣新增二十台生產設備應付。但對於「回流單」能否持續,內地業界仍然觀望,因為歐美等國已出現第二波疫情,未來市況還有諸多不確定性。

...
估計都係暫時性,除非三哥全國民中招。
作者: 我愛四版    時間: 2020-10-18 08:03 AM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-18 05:15 AM 發表

佢个印度老豆
作者: robin09    時間: 2020-10-18 08:18 AM

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2020-10-18 05:31 AM 發表

估計都係暫時性,除非三哥全國民中招。
阿三全民感染是一定的了,完全不受控了。
不过会当成没事,只要自己不当回事,就没事。
作者: 果個變態的獅子    時間: 2020-10-18 08:21 AM

引用:
原帖由 ken-man 於 2020-10-18 04:57 AM 發表

問過印度果邊D朋友。
如果你講大話必遭天譴 今世報應不絕呀 記住你做傷天害理嘅事更會天打雷劈呀
作者: soilvvang    時間: 2020-10-18 08:24 AM

印度的GDP可能是負50%
作者: IMS    時間: 2020-10-18 08:35 AM

印度抵死,正仆街
作者: iapple2    時間: 2020-10-18 08:37 AM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-18 05:15 AM 發表

住香港的印度朋友的印度朋友
作者: Barocc0122073    時間: 2020-10-18 08:49 AM

幾 個月前,外國入囗,冰鮮,魚,肉瓜果,係好多地方都驗到有19,,,你係品牌..毛巾呢D野,,直接hi手hi腳,,三哥真實數據一早超車,,出囗既毛巾,,,驗出有19..成個品牌收得皮~你話呢~?
作者: 輪皇    時間: 2020-10-18 08:52 AM

引用:

佢自己就係印度人
作者: willy222    時間: 2020-10-18 08:52 AM

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-18 08:18 發表

好似台灣咁
作者: Arthur_Everett    時間: 2020-10-18 08:58 AM

身毒說好的要取代華夏,成世界工廠呢?
作者: kmh623000    時間: 2020-10-18 08:58 AM

印度仲點抗疫,都已經過千萬人中招,仲要人口多到咁,落後到咁,有疫苗都無錢買咁多劑,大陸既平疫苗仲未必肯賣比你,根本中招數字就只會越升越快
作者: wangqion    時間: 2020-10-18 09:01 AM

作者: jipyrbo    時間: 2020-10-18 09:02 AM

引用:
原帖由 willy222 於 2020-10-18 08:52 AM 發表

好似台灣咁
台灣再一次證明給世上人知,領導騙子台灣省最多。 台灣只有流感沒有肺炎。
作者: Lobo1717    時間: 2020-10-18 09:04 AM

中國領導真係做得好. 加上中國人民配合國家, 至可以打個一個真正有民化, 有活力大國. 努力加油
作者: 香江人    時間: 2020-10-18 09:08 AM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-18 03:13 AM 發表

...
文匯報轉載來的假新聞。
作者: willy222    時間: 2020-10-18 09:09 AM

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2020-10-18 09:02 發表

台灣再一次證明給世上人知,領導騙子台灣省最多。 台灣只有流感沒有肺炎。
最神奇係只有輸出,但島內無人病發。
作者: 116M    時間: 2020-10-18 09:39 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
中國人可以完全不用和當地人合資,自己係印度開工廠??
作者: 正在始動真陰公    時間: 2020-10-18 09:45 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
你係喬暴暴?
作者: ken-man    時間: 2020-10-18 09:46 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 我係Miss大佬    時間: 2020-10-18 09:47 AM

班阿差冇tiktok玩,冇晒心情開工
作者: 2013gundam    時間: 2020-10-18 09:49 AM

之前我都諗唔明
印度疫情嚴重程度
同美國有得揮
但果時係咁吹話要將廠搬去印度
又話蘋果去搵印度代工生產
心諗 疫情真係無影響
而家睇黎
其他我唔敢講
不過日用品 尤其是貼身果D
我諗真係無乜邊間公司敢係呢個時候搵印度生產
作者: ansonkpl    時間: 2020-10-18 09:53 AM

印度唔係話要搶中國海外市場咩,所以話,未做到成績時千祈唔好咁大口氣,否則其他人看在眼裏,心卻在笑你
作者: 農場深情的烈女    時間: 2020-10-18 09:55 AM

引用:
原帖由 kmh623000 於 2020-10-18 08:58 AM 發表

印度仲點抗疫,都已經過千萬人中招,仲要人口多到咁,落後到咁,有疫苗都無錢買咁多劑,大陸既平疫苗仲未必肯賣比你,根本中招數字就只會越升越快 ...
疫苗大陸應該係一早有

圖片附件: 1602986150789.jpg (2020-10-18 09:55 AM, 81.12 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: hamsomeking    時間: 2020-10-18 09:56 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
香港及大陸紡織界話俾你知,中國在印度設紡織廠的數量好很少,反而細好多嘅孟加拉會有好多大陸投資嘅紡織廠,因為孟加拉有好多製衣廠,而在孟加拉生產嘅布類紡織品,出口到美國有特別稅務優惠,講高檔嘅紡織品,印度生產唔出,講低檔嘅,大陸入面大把又平又靚工廠,無人咩笨實走去印度開廠造毛巾
作者: 艾斯    時間: 2020-10-18 09:59 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
你問過印度啲炮友😂😂😂你確定你啲炮友無點你😂
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-18 10:01 AM

引用:
原帖由 iapple2 於 2020-10-18 08:37 AM 發表

住香港的印度朋友的印度朋友
Lunch 哥?🤔🤔
作者: andy1958_1    時間: 2020-10-18 10:02 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
唔知你有冇皮蛋西咁犀利,
佢講到自己差不多每個國家地區都有朋友
作者: 面交player    時間: 2020-10-18 10:04 AM

一暫時間有單就增生產線, 萬一過半年d單又走, 買機錢蝕埋。

真係有商戰頭腦係開間空殼公司簽印度公司單, 到時唔交貨, 等印度佬比國際大公司告到破產。再將佢地客戶訂既產品推出市場。

Zara個d單就唔同
作者: 南區宇宙的師兄    時間: 2020-10-18 10:05 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
我都問過你表哥同埋你契哥,你契哥嗰啲嘢真係搬咗去中國做喎

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-10-18 10:05 AM, 230.06 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: mobile_2.jpg (2020-10-18 10:05 AM, 186.14 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: kcsam    時間: 2020-10-18 10:06 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
印度果邊D朋友, 就係毒果報的弱智轉帖員
作者: 漆哥    時間: 2020-10-18 10:08 AM

這種回流非同小可,印仔想再搶灘冇上次咁易了
作者: fcw99    時間: 2020-10-18 10:08 AM

痴英美咁多年得都了什麼?
作者: kcsam    時間: 2020-10-18 10:08 AM

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-10-18 08:52 AM 發表

佢自己就係印度人
冇錯,牠老豆係差差,所以牠都係差差
作者: hamsomeking    時間: 2020-10-18 10:09 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
印度出口紡織品去大陸?你係唔係講緊笑話?請問有邊啲紡織品種類?
作者: Wachi師兄    時間: 2020-10-18 10:19 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
咁又有乜野分別呢?印度生產都系少咗,而中國生產就系多咗,
作者: 生生不息2014    時間: 2020-10-18 10:22 AM

引用:
原帖由 我愛四版 於 2020-10-18 08:03 AM 發表

佢个印度老豆
重要咁啱佢老豆都係做嗰行又咁啱同嗰啲廠佬有啲交情先收到料。
作者: fb2e7b6e2a4872    時間: 2020-10-18 10:22 AM

引用:
原帖由 果個變態的獅子 於 2020-10-18 08:21 AM 發表

如果你講大話必遭天譴 今世報應不絕呀 記住你做傷天害理嘅事更會天打雷劈呀
中南海日日都打雷 🤫🤫
作者: siu_siu_nei_00    時間: 2020-10-18 10:22 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
作故仔都作好d曱甴智障是常識
作者: 生生不息2014    時間: 2020-10-18 10:26 AM

引用:
原帖由 willy222 於 2020-10-18 09:09 AM 發表

最神奇係只有輸出,但島內無人病發。
有法輪大法護台只要唔離開台灣就無事。😁
作者: 自在放下    時間: 2020-10-18 10:29 AM

引用:

住重慶大廈
作者: touya08    時間: 2020-10-18 10:41 AM

引用:

...
誰能抗疫成功,就先能復蘇經濟
作者: 87er    時間: 2020-10-18 10:41 AM

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-10-18 05:21 AM 發表

而家泰國咁亂,
投資者怕下一個亂的國家會唔會係自己投資的國家,
加上原料供應、運輸、穩定的水電供應…得中國較完善。
作者: free33sky    時間: 2020-10-18 10:42 AM

創造就業
作者: jalsen8888    時間: 2020-10-18 10:43 AM

勞動密集型生產, 唔好轉去大陸, 最好轉去美國, 特朗普好鍾意.

用美國棉花 美國工人, 到時美國一條毛巾成本都已經 50美元.  

作者: chichunlo    時間: 2020-10-18 10:43 AM

印度生產去到邊個國家都有排比人做化檢、
作者: 必佬    時間: 2020-10-18 10:44 AM

引用:

...
人仔又創新高
作者: 果個變態的獅子    時間: 2020-10-18 10:47 AM

引用:
原帖由 ken-man 於 2020-10-18 09:46 AM 發表

做生意既人,你來我往。東家西坐。
有物出奇。
印度近來反華情緒高漲,又有疫情,商家走人有乜奇怪。
係報都報在果班人啦。
你地班人都痴線, 唔怪得全世界都有反華情緒啦。 ...
咁你有冇講大話吖 如果你講大話必遭天譴 今世報應不絕呀
作者: Peter_H    時間: 2020-10-18 10:47 AM

繼續發夢 
作者: 怒風    時間: 2020-10-18 10:50 AM

三哥唔係牛糞可防疫?
作者: 果個變態的獅子    時間: 2020-10-18 10:50 AM

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2020-10-18 10:22 AM 發表

中南海日日都打雷 🤫🤫
係用嚟劈嗰啲漢奸契弟曱甴 如果你講大話必遭天譴 今世報應不絕呀 記住你做傷天害理嘅事更會天打雷劈呀
作者: expedia    時間: 2020-10-18 10:53 AM

最後都要選邊站遠離美國肺炎
作者: 香港先生    時間: 2020-10-18 10:57 AM

印度人咁DIRTY,死多幾億都好
作者: hiro0500    時間: 2020-10-18 11:00 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
你真係好弱智, 再作過好D la.
作者: beelzebub    時間: 2020-10-18 11:00 AM

三哥人民長期強姦,好難保持適當社交距離
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-10-18 11:01 AM

引用:

...
唔怪之得要同呆灣扮友好啦,明晒。
作者: hiro0500    時間: 2020-10-18 11:03 AM

引用:

...
好消息,加油。
作者: 香煎小小名車    時間: 2020-10-18 11:04 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
我印度朋友話印度d野全部有菌冇人敢郁。你個fd流料wor
作者: 阿努阿圖阿圖    時間: 2020-10-18 11:04 AM

浸浸話齋:一定係假新聞!
作者: 睇天做人    時間: 2020-10-18 11:05 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
去印度開廠?!
作者: garry9692    時間: 2020-10-18 11:06 AM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 18/10/2020 03:13 發表

...
印度一直想做世界工廠,取代中國架🤔
作者: 隨風隨緣    時間: 2020-10-18 11:09 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
原來好境果陣啲印度單都係中國人嘅?
大巴大巴車落去啲曱甴塊面到
佢地成日都好興奮咁講製造業轉移,而家佢地對眼又盲晒
作者: 貝才貝才    時間: 2020-10-18 11:12 AM

老美呢D所謂強國又眼紅了!
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-10-18 11:13 AM

三哥就快超越美國成世界第一了
作者: josechong@@    時間: 2020-10-18 11:14 AM

引用:

...
點解印度佬叫三哥嘅?

咪臭係呢個原因囉🤪

作者: dogdogchiV    時間: 2020-10-18 11:14 AM

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-18 08:18 AM 發表

對啊,大不了死人,印度才不怕
作者: 普羅旺斯少年    時間: 2020-10-18 11:15 AM

各大品牌質量下降,唯有回歸中國製造才可保名聲!
作者: bigmouth2006    時間: 2020-10-18 11:17 AM

那年花開月正圓情節
接得太多要特別小心
作者: 普羅旺斯少年    時間: 2020-10-18 11:17 AM

引用:
原帖由 隨風隨緣 於 2020-10-18 11:09 AM 發表

原來好境果陣啲印度單都係中國人嘅?
大巴大巴車落去啲曱甴塊面到
佢地成日都好興奮咁講製造業轉移,而家佢地對眼又盲晒
老一輩的香港商家才是操盤手!
作者: kcsam    時間: 2020-10-18 11:19 AM

引用:
原帖由 josechong@@ 於 2020-10-18 11:14 AM 發表

點解印度佬叫三哥嘅?

咪臭係呢個原因囉🤪
印度阿三,指印度人,帶有種族歧視意味的貶義稱呼。“印度阿三”來自“十裡洋場”時內期的上海話,當地人極喜加“阿”字,而上海話中與“三”相關的詞彙(阿三、八三、癟三、十三點、豬頭三)多為貶義詞。上海當年的英租界中經常會有從印度調來的“公務員”,負責一些雜事,而這些印度人是英國人的忠實“爪牙”,整天警棍亂舞,因此上海人便蔑稱其為“阿三”。而今,“印度阿三”一詞已經廣泛流傳開來,多含國人嘲弄印度之意。
作者: our_photoo    時間: 2020-10-18 11:22 AM

引用:

...
呢啲新聞放響呢度一流
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-10-18 11:22 AM

三哥又話搶中國 d 客仔
作者: type100q    時間: 2020-10-18 11:23 AM

印度牛唔夠多,牛屎夠多就無事的了
作者: kof2002um    時間: 2020-10-18 11:24 AM

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-10-18 05:21 AM 發表

大陸都唔想再玩低端製造業, 錢少又污染環境
轉玩高端製造業先係出路!
作者: 大林林    時間: 2020-10-18 11:27 AM

引用:

...
唔係嘛
越制裁訂單越多
作者: 羊谷c叔    時間: 2020-10-18 11:28 AM

印度出品全都有新冠病毒。那些貨誰敢買。比番中国造正常
作者: 大林林    時間: 2020-10-18 11:29 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
朋乜友?鄉里就鄉里,比人知係印度人好失禮咩
作者: 大林林    時間: 2020-10-18 11:31 AM

引用:

印度人全國都有印度朋友,問佢鄉下係邊仲好
作者: 足智阿拉丁    時間: 2020-10-18 11:31 AM

黃屍很傷心了
作者: 大林林    時間: 2020-10-18 11:32 AM

引用:
原帖由 我愛四版 於 2020-10-18 08:03 AM 發表

佢个印度老豆
咁衰仔!老豆都唔認
作者: ray99hk    時間: 2020-10-18 11:35 AM

引用:

...

比較美國印度檢測量,印度染疫人口應該係政府公布的三四倍。

圖片附件: 1602992105940.jpg (2020-10-18 11:35 AM, 480.36 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: ray99hk    時間: 2020-10-18 11:37 AM

引用:
原帖由 kof2002um 於 2020-10-18 11:24 AM 發表

大陸都唔想再玩低端製造業, 錢少又污染環境
轉玩高端製造業先係出路!
中國出口四成幾是機電產品,紡織製衣佔少數。
作者: 泛民假仁假義    時間: 2020-10-18 11:37 AM

引用:

問過印度果邊D朋友。
你有朋友?仲要話係印度朋友?繼續吹落去!
作者: ray99hk    時間: 2020-10-18 11:38 AM

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-10-18 11:35 AM 發表

比較美國印度檢測量,印度染疫人口應該係政府公布的三四倍。
印度每100萬人口檢測量是美國六分一
作者: free33sky    時間: 2020-10-18 11:41 AM

難怪美國印度英國肺炎創新高,生產唔到轉移返國內好正常。
作者: 普羅旺斯少年    時間: 2020-10-18 11:42 AM

歐美品牌質量極速下降,相反中國品牌,例如:E順、美特c邦等,質量好,價錢平!消費者不是笨蛋!
作者: pencil1000    時間: 2020-10-18 11:43 AM

阿3邋遢係人都知, 而家仲話要用牛尿洗臉去病毒, 諗起都驚, 國際品牌的工廠設在印度只會影低自己身價, 唔值得!!  
作者: 大林林    時間: 2020-10-18 11:43 AM

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-10-18 08:24 AM 發表

印度的GDP可能是負50%
不是可能
作者: 一個中國人!    時間: 2020-10-18 12:04 PM

引用:

...
fake news, 三哥天下………唔喺,喺宇宙無敵!!
作者: 1333333    時間: 2020-10-18 12:11 PM

阿三去完廁所無水洗手就順手拿紡織品清潔隻手 所以大部份有咖哩味
作者: Visita    時間: 2020-10-18 12:34 PM

中國的經濟風向指標,其中一個是睇白羽。年頭時,電視上見到白羽是憂懷國事,眉頭深鎖;到了近月,蓮子容面口,喜形於色。這表明何止中國紡織訂單增加,其他生產亦應一樣。經濟上,政治穩,軍事強,國事為重的領導自然心情佳。
作者: den1731    時間: 2020-10-18 12:39 PM

引用:
原帖由 ken-man 於 2020-10-18 04:57 發表

問過印度果邊D朋友。
原來 Ken-man又係呀义一族
作者: kk2964    時間: 2020-10-18 12:43 PM

印軍怕冷?着多件衫
作者: 海灣捉高峰    時間: 2020-10-18 12:44 PM

引用:

佢个印度老豆
佢老公係印男,去到因為被姦,經過同印警調解,已結婚順利入籍!

印度的合法化強姦:女子在家遭性侵報警後警方撮合倆人結婚!