標題: 不會武統台灣 [打印本頁]

作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 13:51

起码目前不会。
我个仔同女婿都系黃丝,佢地唔睬我,block咗屈湿与电话。我可以点?打七佢地?有用咩?女儿都系黃,不过费事理我的「政见」,当我儍嘅。
我可以点?
信仰可以改变,但一定要有使人改观的「理由」。民主是港、台新一代的共识,在大陆也大不乏人。要改,请用「亊实」说服他们。

此消待彼长
尚未见文章
一党真雄起
归心不用強
作者: Max_lee     時間: 2020-10-15 14:17

雖則大多跟武統無關,不過希望你早日搵到溝通既方法吧
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 15:06

引用:
原帖由 Max_lee 於 2020-10-15 14:17 發表
雖則大多跟武統無關,不過希望你早日搵到溝通既方法吧
两个block咗,一个当我儍。除了等,就是等,等到中国真正雄起囉。果时唔使我多费唇舌了。
作者: Retired2019     時間: 2020-10-15 15:28

樓主,佢兩個入左腦冇得改,一個唔好彩比你up中,中國雄起來, 你準備少兩個親戚吧。
作者: Perfect     時間: 2020-10-15 16:04

好多父母為同仔女溝通扮黃

難得樓主堅持到自己,讚!

女大女世界,唔理得咁多,婚都結埋,你已完成責任

好好享受自己人生,一解封,立刻北上遊歴返一兩個月
作者: ichthys2     時間: 2020-10-15 18:30

世事變化萬千,誰能保證甚麼?
作者: caorenjie

作者: wilsonkf     時間: 2020-10-15 19:05

民主係共識,邊種民主係共識?
而大陸政府支持度遠比任何一個西方國家政府高。

幾百年前有班戇鳩傳教士黎到中國,話拜祖先係迷信。佢地識條撚。何況西方當時都用不同方法拜偶像,比起同年代中國更迷信。

宜家西方班政客一鬼樣。佢地自己下限低,唔改革自己,偏偏要走去要求人地。自己都搞唔掂民主,話人地無民主。
作者: finalsm     時間: 2020-10-15 19:53

屋企人不要傾政見,時間證明一切。
作者: 小西灣三少爺     時間: 2020-10-15 20:53

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 03:06 PM 發表

两个block咗,一个当我儍。除了等,就是等,等到中国真正雄起囉。果时唔使我多费唇舌了。
教仔我唔識,我分享下訓練鸚鵡,第一要餓,如果你日日比佢食唔晒的糧,佢就會挑愛吃的,鸚鵡不挑食,挑食是主人寵出來的,日日放幾百係子女抬面,正常學生係用唔晒,自然就當起大佬大姐收馬,後果係點唔洗講都知.
第2,不可無故餵食,訓練鸚鵡不達效果不餵食,否則鸚鵡知道不跟指揮同樣有食物,跟指揮的不就是笨蛋?

第3,不可放鸚鵡在肩膀,鸚鵡會覺得跟主人平起平坐,下一步佢就會企係主人頭上拉屎.
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:16

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-10-15 20:53 發表

教仔我唔識,我分享下訓練鸚鵡,第一要餓,如果你日日比佢食唔晒的糧,佢就會挑愛吃的,鸚鵡不挑食,挑食是主人寵出來的,日日放幾百係子女抬面,正常學生係用唔晒,自然就當起大佬大姐收馬,後果係點唔洗講都知.
第2,不可無故餵食,訓練鸚鵡不達效果不餵食,否則鸚鵡知道不跟指揮同樣有食物,跟指揮的不就是笨蛋?

第3,不可放鸚鵡在肩膀,鸚鵡會覺得跟主人平起平坐,下一步佢就會企係主人頭上拉屎. ...
可惜佢地已经长大成人,唔使人喂。
有條件唔睬老豆。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:19

引用:
原帖由 Retired2019 於 2020-10-15 15:28 發表
樓主,佢兩個入左腦冇得改,一個唔好彩比你up中,中國雄起來, 你準備少兩個親戚吧。
咁又唔怕,人会变;想当年我次次参加六四游行,一心想中国民主。
好在我醒得早姐。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:20

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-10-15 16:04 發表
好多父母為同仔女溝通扮黃

難得樓主堅持到自己,讚!

女大女世界,唔理得咁多,婚都結埋,你已完成責任

好好享受自己人生,一解封,立刻北上遊歴返一兩個月 ...
同意!唔理得咁多,最紧要对得住自己。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:23

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 18:41 發表

东沙岛被围了
新华社今天发布一张图片不知道什么意思
今日凌晨美军侦察机飞进汕头外海
早上人民日报出文勿谓言之不预
香港飞行情报区拒绝台军方包机民航机进入 ...
希望即时武统台湾,然後收番香港治权。一天都光晒!
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:27

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-15 19:05 發表
民主係共識,邊種民主係共識?
而大陸政府支持度遠比任何一個西方國家政府高。

幾百年前有班戇鳩傳教士黎到中國,話拜祖先係迷信。佢地識條撚。何況西方當時都用不同方法拜偶像,比起同年代中國更迷信。

宜家西方班政客一鬼樣。佢地自己下限低,唔改革自己,偏偏要走去要求人地。自己都搞唔掂民主,話人地無民主。 ...
你知我知系唔夠嘅,睇下六四晚会人数未減,港、台反中比例唔细也!
我所见的青年人,反中仍然系多数。
作者: 小西灣三少爺     時間: 2020-10-15 21:30

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 09:16 PM 發表

有條件唔睬老豆。
都唔好比人企在頭上拉屎
作者: @海東青     時間: 2020-10-15 21:32

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 21:19 發表

咁又唔怕,人会变;想当年我次次参加六四游行,一心想中国民主。
好在我醒得早姐。
如來如此,正是因果自負
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:33

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-10-15 21:30 發表

都唔好比人企在頭上拉屎
咁又未咁严重。
作者: wilsonkf     時間: 2020-10-15 21:34

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 09:27 PM 發表

你知我知系唔夠嘅,睇下六四晚会人数未減,港、台反中比例唔细也!
我所见的青年人,反中仍然系多数。
醫生唔會同病人講民主, 學校唔會同學生講民主.

唔識野既就唔好阻住人地做野.
識野既從來都唔會認為佢一定要說服到班傻仔, 講到咪講, 唔得咪算.
所有政權都係由暴力機關支持, 原因正正係咁.

作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:36

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-10-15 21:32 發表

如來如此,正是因果自負
当年绝大部分港人支持民主,次次游行都好墟䧟。大陆都过半数人想民主,包括不少共产党员。
作者: @海東青     時間: 2020-10-15 21:38

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 21:36 發表

当年绝大部分港人支持民主,次次游行都好墟䧟。大陆都过半数人想民主,包括不少共产党员。
當年…
我好多同學話維園有囡又有免費餐,但我一次都冇去
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:39

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-15 21:34 發表

醫生唔會同病人講民主, 學校唔會同學生講民主.

唔識野既就唔好阻住人地做野.
識野既從來都唔會認為佢一定要說服到班傻仔, 講到咪講, 唔得咪算.
所有政權都係由暴力機關支持, 原因正正係咁. ...
哈哈哈哈!香港依家医护讲民主、学校大讲民主。黃丝讲民主、藍丝都系讲紧民主。死未?

作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:41

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 21:36 發表

如果你女人不忍你,你怎么办?
可否教教我
好彩我老婆唔黃唔藍,不過黃都冇计,最多约法三章;屋企不谈政治。唔通离婚咩?
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:43

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-10-15 21:38 發表

當年…
我好多同學話維園有囡又有免費餐,但我一次都冇去
当年唔会,参与的人系真心自发的。(受薪例外)
作者: @海東青     時間: 2020-10-15 21:45

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 21:43 發表

当年唔会,参与的人系真心自发的。(受薪例外)
所以咪講咗:因果自負

作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:47

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 21:40 發表

好少人忽悠了一个事实
8964香港应该没有人支持共产党
现在香港支持共产党的有没有比六四多?
到底是谁失去了民心?
咁又真系多咗好多人醒觉。不過我唔满意;建制都要追求普选,咁即系点?
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 21:50

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 21:46 發表

说句实话,香港当初与现在支持暴徒的台湾本质上系一样
现在只是大陆换成香港,香港变成台湾
唔明?

作者: wilsonkf     時間: 2020-10-15 21:52

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 09:39 PM 發表

哈哈哈哈!香港依家医护讲民主、学校大讲民主。黃丝讲民主、藍丝都系讲紧民主。死未?
所有民主, 都係做事既人內部講.
有權有責,中國式民主就係集體決策,集體實行,集體負責,但唔關事既人行埋一二邊。無份做既出乜野聲?

解放軍講基層民主, 個個兵都有聲出, 打到國軍一仆一碌. 當然打贏國軍無乜好認叻.
原先垃圾級戰鬥力既國軍換左解放軍一套制度, 係韓戰同樣打到英軍美軍聞風喪膽, 打到韓軍未戰先潰
解放軍韓戰最恐怖既係神出鬼沒,美軍無壓到性既科技、後勤同火力優勢的話,早就比解放軍趕落海了
點解解放軍可以神出鬼沒?因為可以化整為零,同時可以貫徹戰術
唔好睇少呢一點,一隊軍隊拆散晒,無任何遠距離通訊手段,其他軍隊黎講,同潰散無分別,就算好似皇軍咁好戰,同樣會因為無法配合比人分化消滅,偏偏解放軍就係靠呢招起家。
點解可以做到?民主呀。個個兵都有聲出,都知自己要做乜,都為集體決定負責。唔會無左上級就變遊魂

作者: @海東青     時間: 2020-10-15 21:55

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 21:53 發表

我作为大陆人来看
你们当初的行为与现在台湾的行为本质一样
甚至比他们力度更大
南蠻甚難教化

作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 22:09

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 21:53 發表

我作为大陆人来看
你们当初的行为与现在台湾的行为本质一样
甚至比他们力度更大
你讲紧争取民主?
連建制都系。依家香港冇政客话推崇一党专政。
作者: Perfect     時間: 2020-10-15 22:10

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 21:20 發表

同意!唔理得咁多,最紧要对得住自己。
加油💪🏻

作者: wilsonkf     時間: 2020-10-15 22:15

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 10:09 PM 發表

你讲紧争取民主?
連建制都系。依家香港冇政客话推崇一党专政。
特首不可以屬任何政黨,制度上早就排除左以黨執政。

作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 22:26

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 22:22 發表

当初系谁对吾儿开西和北京暴徒捐钱捐物?
国际声援它们?
吾儿开西他们又系从哪里跑去国外的?
香港记者当初是如何报道六四事件?
如果这帮人真的成功,你们才是真正罪人
香港当时比台湾更加过份在于香港当时还不属于中国 ...
几乎人人有份,一次又一次,神某都捐咗唔少。

作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 22:33

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 21:50 發表

你是从何得来的过半?
北京从各个军区调兵,已经证明其他地方并没有出现北京一样情况
驻守黄陂的十五军调到北京,如果真是全国性的那么部队根本不敢调防 ...
你应该好年輕,唔知六四亊。当年清场,最先系武警唔掂,跟住軍人唔掂,唔系一个,系好多隊軍人都入唔到城。唔少国民自发支持佔领,送飯送水。搞足一个月。
最後邓公出動四川軍,佢地亊先被禁闭多天,不准接触任何外人,出发时讲明有人作反,要用「不排除任何手段」去清场先正搞掂。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 22:35

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 22:31 發表

还有最初香港保钓的陈毓祥
为什么官方至今不提这个人?
再看看2012年香港保钓的一群人就明白为什么了
保釣系有心為中央添烦添乱;竟然豎起两枝「国」旗在国际上展示。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 22:37

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-15 21:52 發表

所有民主, 都係做事既人內部講.
有權有責,中國式民主就係集體決策,集體實行,集體負責,但唔關事既人行埋一二邊。無份做既出乜野聲?

解放軍講基層民主, 個個兵都有聲出, 打到國軍一仆一碌. 當然打贏國軍無乜好認叻.
原先垃圾級戰鬥力既國軍換左解放軍一套制度, 係韓戰同樣打到英軍美軍聞風喪膽, 打到韓軍未戰先潰
解放軍韓戰最恐怖既係神出鬼沒,美軍無壓到性既科技、後勤同火力優勢的 ...
佢地讲「一人一票天赋人权,冇人可以代替佢地选择管治者」。

作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 23:27

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 22:39 發表

拉倒吧
其他地方根本只系零星时间
并没有像北京一样大规模
当初真的是全国性质共产党真会倒台
当时我六岁,每到吃完晚饭就去看大学生做在东风车上游行喊口号
要说全国一半人支持当时暴动,根本系吹牛 ...
应该上海、广州、深圳都有,不過规模细好多。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 23:28

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 22:39 發表

拉倒吧
其他地方根本只系零星时间
并没有像北京一样大规模
当初真的是全国性质共产党真会倒台
当时我六岁,每到吃完晚饭就去看大学生做在东风车上游行喊口号
要说全国一半人支持当时暴动,根本系吹牛 ...
香港新華社员工,得一个支持邓公。其他全部支持「民主」。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-15 23:30

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 23:28 發表

香港新華社员工,得一个支持邓公。其他全部支持「民主」。
搞到某新華社员工返广州探親,因为带咗好多录像带,要逐一由头睇到尾,睇咗大半日。
作者: 巴巴先生     時間: 2020-10-15 23:33

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 09:16 PM 發表

有條件唔睬老豆。
放心,呢D人遲早會報落佢地既子女身上....

相信佢地會考慮移民,係既話你就要多加鼓勵佢地快D走.....

去到外國佢地就會有報應....
作者: ricebuket     時間: 2020-10-15 23:49

引用:

有條件唔睬老豆。
咁咪好囉,慳返啲雀粟,自已食好啲。
作者: ricebuket     時間: 2020-10-15 23:50

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 09:19 PM 發表

好在我醒得早姐。
同路人

作者: ginppl     時間: 2020-10-16 00:34

你仔女看甚麼報紙?
你老婆又睇邊份?

一個人對抗毒播真的不容易.

你不斷給他們真相, 也不及傳媒每天發放毒養份
作者: hanE     時間: 2020-10-16 01:14

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 03:06 PM 發表

唔使爭論咪重好。
作者: 三万光年     時間: 2020-10-16 01:26

何為民主,我只知民權
作者: 泉船     時間: 2020-10-16 04:41

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 01:51 PM 發表
起码目前不会。
我个仔同女婿都系黃丝,佢地唔睬我,block咗屈湿与电话。我可以点?打七佢地?有用咩?女儿都系黃,不过费事理我的「政见」,当我儍嘅。
我可以点?
信仰可以改变,但一定要有使人改观的「理由」。民主是港、台新一代的共识,在大陆也大不乏人。要改,请用「亊实」说服他们。

此消待彼长
尚未见文章
一党真雄起
归心不用強 ...
如真要收復台灣,相信沒有資訊先行流傳。
一打到位,直攻綠營中的行動派。
作者: 巴巴先生     時間: 2020-10-16 06:24

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 10:37 PM 發表

佢地讲「一人一票天赋人权,冇人可以代替佢地选择管治者」。
放心...依家內地民眾知道西方的"一人一票"係萬惡之源,並不能選賢與能......

所以佢地仍然支持內地選領導仍然維持"等額選舉"制度去穩定社會......
作者: 巴巴先生     時間: 2020-10-16 06:25

引用:
原帖由 泉船 於 2020-10-16 04:41 AM 發表

依家綠營響度"扮驚"去賣芒果乾.....
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 07:08

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-10-15 23:50 發表

同路人
欢迎!👍👍👍☕😊
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 07:10

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-10-15 23:33 發表

放心,呢D人遲早會報落佢地既子女身上....

相信佢地會考慮移民,係既話你就要多加鼓勵佢地快D走.....

去到外國佢地就會有報應....
真系唔知佢地点惗嘢。佢地全部唔生。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 07:13

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-10-15 23:49 發表

咁咪好囉,慳返啲雀粟,自已食好啲。
个女都识得每月醒我多少。仔就唔使惗。唔同我度水已经阿彌陀佛。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 07:14

引用:
原帖由 ginppl 於 2020-10-16 00:34 發表
你仔女看甚麼報紙?
你老婆又睇邊份?

毒果!
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 07:15

引用:
原帖由 ginppl 於 2020-10-16 00:34 發表
你仔女看甚麼報紙?
你老婆又睇邊份?

分咗家好耐了。幼小时候识得讲「我是中国人」。依家唔知。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 07:17

引用:
原帖由 泉船 於 2020-10-16 04:41 發表

依家連经济制裁都冇提。若制裁、撤民。咁我就信。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 07:18

引用:
原帖由 三万光年 於 2020-10-16 01:26 發表
何為民主,我只知民權
其实用乜名唔重要,点样去解读先正系要点。

作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 07:25

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-10-16 06:24 發表

放心...依家內地民眾知道西方的"一人一票"係萬惡之源,並不能選賢與能......

所以佢地仍然支持內地選領導仍然維持"等額選舉"制度去穩定社會...... ...
呢点我明白,对政府支持度中国领先国际。
因为中国政府真系做咗好多好嘢。

个女有时攞的大陆衰嘢诘问。我答「你果的全部系坚料,但系睇人又好,睇国家又好,一定要睇全面。中国成绩斐然,证明「做对了的亊一定比做錯了的多」。香港小姐競选佳麗,边个冇得弹」?
作者: 雨點子     時間: 2020-10-16 08:11

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 13:51 發表
起码目前不会。
我可以点?

此消待彼长
尚未见文章
一党真雄起
归心不用強 ...
係香港长大读香港教育的大教书,怎么改变?由幼儿园开始就读金岛国将被黑魔侵害的故事。读到中学就愤怒黑魔的各种行为,因为坏事都是黑魔做的,入了大教自然相信教主的教导。只是她们不知道坏事原来是教主策划出来的。一入邪教如何翻身呢???善哉!!!
作者: breadstick     時間: 2020-10-16 08:44

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 01:51 PM 發表
起码目前不会。
我可以点?

此消待彼长
尚未见文章
一党真雄起
归心不用強 ...
武統之後,完全解決台獨.港獨.

一些攪港獨的人, 連立足之地,後退的避難所, 都沒有.

其他發夢的人,
便會醒.
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 08:54

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-10-16 08:44 發表

武統之後,完全解決台獨.港獨.

一些攪港獨的人, 連立足之地,後退的避難所, 都沒有.

其他發夢的人,
便會醒.
最好系咁,不過我睇唔到大陆搞呢瓣。
作者: breadstick     時間: 2020-10-16 08:58

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-16 08:54 AM 發表

最好系咁,不過我睇唔到大陆搞呢瓣。
wait & see
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 09:00

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-10-16 08:58 發表

wait & see
颈都长晒啦!
作者: breadstick     時間: 2020-10-16 09:01

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-16 09:00 AM 發表

颈都长晒啦!
打仗,唔使心急,

風火山林

不動如山,
最高境界.
作者: breadstick     時間: 2020-10-16 09:05

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-16 09:00 AM 發表

颈都长晒啦!
其實,蔡英文政府暗地裡出錢出力攪香港暴動.

也快有報應.
天網恢恢.
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 09:08

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-10-16 09:05 發表

其實,蔡英文政府暗地裡出錢出力攪香港暴動.

也快有報應.
天網恢恢.
天网网开一面果度惨也!
作者: ricebuket     時間: 2020-10-16 10:03

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-16 09:08 AM 發表

天网网开一面果度惨也!
箭兄,時勢而已,今日中國已無甚顧忌,考慮嘅係時機同最小嘅影響。
作者: 口腔花花留言     時間: 2020-10-16 10:09

引用:
起码目前不会。
我可以点?

此消待彼长
尚未见文章
一党真雄起
归心不用強 ...
民主毒真系可怕,什么共识。越来越觉得民主毒同白粉一样。民主毒根本就是种姓制度。阶级固化。美帝为什么喜欢推销民主毒。睇下台湾政治,国民党想做只无甘听话不自带狗粮的看门狗。结果就美帝养的听话又肯自备狗粮的民进党打败。国民党最终被瓦解就是因为国民党内部已经被CIA渗透。
台湾被听话又自备狗粮的民进党控制之后,以后乖乖做美帝奴。
作者: 口腔花花留言     時間: 2020-10-16 10:11

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-10-16 10:03 AM 發表

箭兄,時勢而已,今日中國已無甚顧忌,考慮嘅係時機同最小嘅影響。
民主毒同白粉一样,中了以后,就失去自我
作者: 小西灣三少爺     時間: 2020-10-16 10:46

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-16 07:10 AM 發表

真系唔知佢地点惗嘢。佢地全部唔生。
有無聽過用老鼠搞的沉淪實驗?

有興趣自己搜沉淪實驗.
作者: 劉婕     時間: 2020-10-16 11:04

引用:

block你是他們的損失。
未block你的那個算孝順了, 跟她風花雪月就行了。
始終去年那麼難捱都捱過了。
世界局勢也不是個人主觀愿望能左右的, 由他吧!
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 12:40

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-10-16 10:03 發表

应该系,所以认为大陆唔会武统台湾。香港唔会一制。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 12:43

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2020-10-16 10:09 發表

民主毒真系可怕,什么共识。越来越觉得民主毒同白粉一样。民主毒根本就是种姓制度。阶级固化。美帝为什么喜欢推销民主毒。睇下台湾政治,国民党想做只无甘听话不自带狗粮的看门狗。结果就美帝养的听话又肯自备狗粮的民进党打败。国民党最终被瓦解就是因为国民党内部已经被CIA渗透。
台湾被听话又自备狗粮的民进党控制之后,以后乖乖做美帝奴。 ...
十分认同,民主最恐怖系
無法制止外力、無法对付坏人。一上瘾就沉迷落去。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 12:46

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-10-16 10:46 發表

有無聽過用老鼠搞的沉淪實驗?

有興趣自己搜沉淪實驗.
香港扮演紧啦。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 12:47

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-16 11:04 發表

block你是他們的損失。
未block你的那個算孝順了, 跟她風花雪月就行了。
始終去年那麼難捱都捱過了。
世界局勢也不是個人主觀愿望能左右的, 由他吧! ...
同意,女儿对我唔錯,只系政见唔同姐。
作者: 克人憎     時間: 2020-10-16 13:09

幸福非必然
民主必然術,迷惑人心!
受過苦的孩子才懂事。
今日疫情,小學生多珍惜上學的日子!
染上民主毒的父母看得懂嗎!?
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 15:53

引用:
原帖由 克人憎 於 2020-10-16 13:09 發表
幸福非必然
民主必然術,迷惑人心!
受過苦的孩子才懂事。
今日疫情,小學生多珍惜上學的日子!
染上民主毒的父母看得懂嗎!?
佢地相信「一人一票普选必须争取」。父母就一半半啦。

始终未试过民主瘾,对民主总有好奇。

作者: 9個野性的羔羊     時間: 2020-10-16 16:30

討獨檄文未發出,集结号尚未吹响!同樣適用於中印之爭!
倘若突襲,史家如何下笔,教課書又如何能上架?
真心不明白仗从何而来
作者: 克人憎     時間: 2020-10-16 16:48

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-16 03:53 PM 發表

佢地相信「一人一票普选必须争取」。父母就一半半啦。

始终未过,对民主总有好奇。
民主非必然
美國歷史民主尤來是死剩種才有的民主投票權,還要是戰爭后戰勝方死剩種才有的特權!
戰敗方民主從何說起?!
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 17:13

引用:
原帖由 克人憎 於 2020-10-16 16:48 發表

民主非必然
美國歷史民主尤來是死剩種才有的民主投票權,還要是戰爭后戰勝方死剩種才有的特權!
戰敗方民主從何說起?!
依的系你知我知,不過佢地唔知。
中央冇话「民主冇漆用」,香港政府与建制更加系推波助澜。
作者: 劉婕     時間: 2020-10-16 17:17

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-16 12:47 PM 發表

很多家庭都因為政見不同而被撕裂, 我的家族也難逃此運.....
難過一陣子好了, 要深信有福依然在, 要後悔的是他們。
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 17:29

引用:
原帖由 9個野性的羔羊 於 2020-10-16 16:30 發表
討獨檄文未發出,集结号尚未吹响!同樣適用於中印之爭!
倘若突襲,史家如何下笔,教課書又如何能上架?
真心不明白仗从何而来
中印唔会打。因為印度唔系果皮。
中国唔想打,因為打赢之後一厘着数都冇。
作者: 一個普普通人     時間: 2020-10-16 18:06

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-16 07:13 AM 發表

个女都识得每月醒我多少。仔就唔使惗。唔同我度水已经阿彌陀佛。
當今世代一般係女較懂孝順...黃未必全部差...不支持暴力就好...一把年紀就唔好成日找麻煩..尋苦惱...
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 18:12

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2020-10-16 18:06 發表

當今世代一般係女較懂孝順...黃未必全部差...不支持暴力就好...一把年紀就唔好成日找麻煩..尋苦惱...
完全同意。
作者: 一個普普通人     時間: 2020-10-16 18:12

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-16 12:47 PM 發表

唔好再同佢講政治...或試圖去改變佢..只要不做犯法事...讓她自己思考吧...剛才新聞說有團體建議國家在大灣區撥地給香港...真係...不孝子仲想分身家...發夢冇咁早...
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 18:26

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2020-10-16 18:12 發表

唔好再同佢講政治...或試圖去改變佢..只要不做犯法事...讓她自己思考吧...剛才新聞說有團體建議國家在大灣區撥地給香港...真係...不孝子仲想分身家...發夢冇咁早... ...
依家大陆的地都好值钱。中央肯地方都唔肯。
作者: breadstick     時間: 2020-10-16 18:30

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-16 05:17 PM 發表

很多家庭都因為政見不同而被撕裂, 我的家族也難逃此運.....
難過一陣子好了, 要深信有福依然在, 要後悔的是他們。
我比較好,近親一條心.
遠親,得啖笑.

睇得開, 只係傻仔,可憐人,一班.

世界之大, 但幸福不是必然.

支持破壞自己家園(香港).
有咩結果?

好一些流落他鄉.

民主鬥仕?
only a piece of shit.

對自己,對父母,對家庭,對社會,對國家,對人類.
毫無貢獻.
作者: breadstick     時間: 2020-10-16 18:33

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-16 05:29 PM 發表

中印唔会打。因為印度唔系果皮。
中国唔想打,因為打赢之後一厘着数都冇。
環境就是敵人.

上次洞朗, 遇寒必退.
下次, 印度真的傻得很.
已經走唔甩.
到最後, 究竟軍隊有幾多損失?

可能好慘痛
作者: 神經箭     時間: 2020-10-16 18:53

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-10-16 18:30 發表

我比較好,近親一條心.
遠親,得啖笑.

睇得開, 只係傻仔,可憐人,一班.

世界之大, 但幸福不是必然.

支持破壞自己家園(香港).
有咩結果?

好一些流落他鄉.

民主鬥仕?
only a piece of shit.

對自己,對父母,對家庭,對社會,對國家,對人類.
毫無貢獻. ...
最啱移民,移唔到就填海。
作者: @海東青     時間: 2020-10-16 19:26

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2020-10-16 18:12 發表

唔好再同佢講政治...或試圖去改變佢..只要不做犯法事...讓她自己思考吧...剛才新聞說有團體建議國家在大灣區撥地給香港...真係...不孝子仲想分身家...發夢冇咁早... ...
最多留個山頭埋棺材