標題: 梁君彥:立法會如期處理法案 接獲邀請前往深圳出席經濟特區成立40周年大會 [打印本頁]

作者: KONODIODA     時間: 2020-10-13 16:53

立法會主席梁君彥表示,昨日早上與特首林鄭月娥會面,並獲通知對方將押後發表新一份施政報告。由於《憲報》已公布明天是本年度立法會第一次會議,因此會議將如常舉行,並處理上年度餘下的4項政府法案,而本周四的行政長官答問會將取消,而原定於下月11日至13日的致謝議案辯論亦改期舉行。
梁君彥昨在立法會內接受傳媒追訪時表示,特首月底需到北京與不同部委商討一系列惠港措施,待她回港再決定何時發表施政報告,期望「越早越好」。對於有傳媒提出,擔心今次延期會否影響立法會的整體運作,梁君彥表示尊重林鄭月娥的決定,特首亦已經在記者會上交代清楚,立法會的議程可作出調整。
梁並透露,他個人也接獲邀請前往深圳出席經濟特區成立40周年大會,但由於他要留港主持立法會會議,故未能赴深。

https://www.youtube.com/watch?v=KvD4vYkFSzY

林鄭特首於12日下午率領特區政府代表團前赴深圳,出席14日舉行深圳經濟特區建立40周年慶祝大會。2020深圳經濟特區建立40周年嘅重要時刻。1980826日,深圳經濟特區正式成立,轉眼已然係特區成立四十周年之際,也係建設粵港澳大海灣區和深圳建設嘅關鍵之年。此次深圳特區40周年活動,也讓香港人們感到感慨萬分。作為毗鄰深圳特區嘅老香港居民,這40年來可以話係見證咗這座邊陲小城發展成為現如今這個現代化城市嘅全過程。

林鄭特首認為,深圳改革開放歷程中,香港既貢獻者,也受惠者,此話確實不假。八九十年代,香港曾經作為「亞洲四小龍」,當時嘅香港注重執行出口導向、跨過咗「中等收入陷阱」,並從70年代開始轉型成為金融中心和轉口貿易中心,晉級為發達經濟體。而當時與香港只有一河之隔嘅深圳,作為中國改革開放和現代化建設先行先試嘅地區,吸引咗唔少港商喺改革開放初期前往深圳投資,也從一定程度上推動咗深圳經濟高速發展。香港喺促進深圳發展這一方面,投入咗好多。時至今日,香港仍係深圳最大嘅外資來源地。

深圳等大灣區城市學習香港經驗、飛速成長嘅同時。香港卻似乎滿足於「亞洲四小龍」嘅輝煌,放緩咗經濟發展嘅節奏。互聯網時代嘅浪潮席捲全球,中國經受住咗金融危機嘅打擊,異軍突起,佔據咗強勢嘅國際經濟地位,而香港卻像係與浪潮隔絕嘅避風港一般,20年來與互聯網嘅發展幾乎絕緣。如今,久久不能平息嘅紛爭更係讓曾經強勢嘅旅遊業疲敝不堪,如今嘅中環、銅鑼灣、旺角已經唔係當年熙熙攘攘嘅人流,而係唔係被黑衣人嘅遊行示威和暴亂佔領。2003年香港岩岩開放內地自由行時,遊客紛至遝來,當時嘅內地人,大多以一種仰視嘅態度睇住香港嘅時髦與發達,香港嘅一切事物都使內地同胞感到新潮和憧憬香港。然而反修例事件起後,香港就少有大陸觀光客再光顧,新冠疫情全球爆發,更係讓這種狀況雪上加霜。街邊店鋪紛紛關門,甚至香港人嘅樂園海洋公園也難以逃脫幾乎要倒閉關門嘅困境。有,香港就好似手扶電梯,現走得越來越慢,越來越平。我認為如果香港若再不恢復安定,甚至可能會走上倒退嘅電梯。
近一年多來喺香港所發生嘅呢啲事,必定會讓國家重新審視城市佈局。如今不少港人喺討論著香港深圳之間嘅關係,有一部分人深圳嚴重阻礙咗香港嘅發展,甚至認為深圳終將取代香港。但其實不然,好似中國咁樣一個人口基數龐大嘅經濟體,需要多個面向世界嘅窗口,深圳呢個異軍突起嘅城市地位、功能嘅提升,對香港絕唔係一件壞事,適度嘅競爭,更能激發出城市嘅創造力與一定嘅動力。而香港與深圳作為粵港澳大灣區中心城市,將以優勢互補,共同推進大灣區發展,特別係建設國際科技創新中心嘅工作,也能有很大嘅作用促進發展。加快完善公平開放嘅市場環境,更好地促進金融業、航運業,對香港地區嚟講也係利大於弊。
林鄭特首近日表示,她即將前往北京參與部委協調會議,商討中央支持香港發展嘅政策,並爭取11月底發表新嘅《施政報告》。對於特首此次進京,我哋也係充滿期待,她此次主動梳理咗關於金融互通、科創發展嘅一系列政策建議,希望能得到中央嘅進一步政策支持。香港嘅經濟恢復,絕離不開中央嘅支持,相信香港人都衷心希望香港我哋嘅家能夠早日撥開亂象迷霧,從經濟發展困局中早日走出來,像40年來飛速發展嘅深圳一樣成就屬於我哋嘅新輝煌。
作者: 琴聲如瑟月微暗     時間: 2020-10-13 17:43

多謝特首林太實施全民檢測,必定支持
作者: 旖旎暗香     時間: 2020-10-13 17:44

林太辛苦啦,加油!
作者: 巴士靚筍盤     時間: 2020-10-13 17:49

有豁免檢疫,全民檢測就係廢,浪費金錢人力時間,仲好意思叫人去排隊
作者: 君悅君兮君不知     時間: 2020-10-13 17:49

支持特首.感謝中央.香港早日控制疫情.
作者: 風雪的冬日時光     時間: 2020-10-13 17:52

感謝林太、感謝特區政府、感謝中央政府支援
作者: 活出高姿態

作者: 忘南忘北不忘你     時間: 2020-10-13 17:55

謝謝中央的支持,謝謝林太和特區政府的抗疫工作。願普及社區檢測計劃能幫助找出隱形傳播者,減低社區傳染機會。
作者: 伴我多久     時間: 2020-10-13 17:59

支持香港政府 和特首!
作者: 今天綠色的富豪     時間: 2020-10-13 18:00

我已在國內等了很久, 9月份我地都要回港覆診了(排期都等了一年多), 不知香港何時才能取消隔離14日??? 其實廣東省珠海及中山這邊都早已沒有疫情, 是否應該能只提供核酸檢測就可以免隔離地回港覆診呢?(希望香港的黃官不要再為難我地在廣東省的港人, 能盡快取消隔離令, 讓我們能早日回港辦理銀行、覆診及個人事務吧!)
作者: 牛奶煮蘿莉     時間: 2020-10-13 18:04

支持林鄭, 支持全民檢測!
作者: 花花世界一場戲     時間: 2020-10-13 18:05

支持林太,辛苦晒
作者: 天天活潑的綿羊     時間: 2020-10-13 18:08

支持林太
作者: 夜麻麻騎士     時間: 2020-10-13 18:10

支持香港政府
作者: 萬家純情的鳳凰     時間: 2020-10-13 18:11

林太,多谢你為了香港市民 健康, 謝謝!
作者: 門外奇怪湯圓     時間: 2020-10-13 18:11

林太繼續加油!
作者: 呢喃醉酒鞭名馬

作者: 記憶昰座荒島     時間: 2020-10-13 18:14

支持中國,支持特區,一定參與。多謝特首努力安排。
作者: 崖上巧名車

作者: 廚房默默的世界     時間: 2020-10-13 18:18

支持林太,請你做對的事便應強硬起來
作者: 江湖人稱瀟灑哥

作者: 後天奇怪魚蝦

作者: 海灣默默的師姐

作者: 電梯狂野的大樹

作者: 一誠抵萬惡

作者: 遺失的love     時間: 2020-10-13 18:26

支持特首,支持普及檢測,多謝中央政府,多謝來港幫忙的醫護人員及有關人員,感恩❤❤❤
作者: 淡忘咁傷

作者: 橋頭怪異婆仔     時間: 2020-10-13 18:27

一定支持 全民檢測~~
作者: 做個猪猪女孩     時間: 2020-10-13 18:30

支持林太❤️
作者: 海薄暮歸     時間: 2020-10-13 18:31

今日9宗,林太做得好好,多謝妳。
作者: 紅燭昏羅帳     時間: 2020-10-13 18:32

安心去啦,唔使返喇!
作者: 若即若離山     時間: 2020-10-13 18:32

順便探下二公子呀!
作者: 逃避全世界人     時間: 2020-10-13 18:33

今日驗左唔等於聽日唔會中,我同屋企人都唔會驗
作者: 成熟羙人     時間: 2020-10-13 18:35

林太,希望你盡快放寬晚間堂食禁令.救人如救火,既然疫情已隱定下來應盡早作出相對放寛.
作者: 勳學霸任性     時間: 2020-10-13 18:36

做香港特首真是太辛苦了
作者: 堪稱英俊     時間: 2020-10-13 18:37

好行唔送
作者: 攢一口袋星星     時間: 2020-10-13 18:37

救命 仲活係自己幻想中
作者: 繞指柔天然酸     時間: 2020-10-13 18:39

你一意孤行,唔聆聽市民意見!
作者: 願有時光回首     時間: 2020-10-13 18:41

皇天擊殺林鄭月娥及陳肇始
作者: 被沖淡的悲傷     時間: 2020-10-13 18:41

支持条撚L
作者: 前往會馬桶

作者: 早班車小夥     時間: 2020-10-13 18:42

加油 !
作者: 表哥一弟弟

作者: 山下扁扁的鼓手     時間: 2020-10-13 18:47

又正如年年驗身令你放心,主動驗測可以及早發現隱形疾病。如有餘下未驗測資源,我亦希望可以隔周再驗測,令自己放心不會影響家人。
作者: 焦急捉廁紙

作者: 做快樂的女子

作者: 海灘自信的西瓜

作者: 星女飯美過天     時間: 2020-10-13 18:52

堅定地唔封關,允許入境免檢疫,但係就要全香港人全民檢疫(即係入境果班你肯定冇病,一直留守香港嘅你就唔知佢哋有冇病),然後仲要問反對全民檢疫嘅人,係乜嘢心腸;巫婆,你又係乜嘢心腸呀?
作者: 如初亂一世狂傲     時間: 2020-10-13 18:52

堅定地唔封關,允許入境免檢疫,但係就要全香港人全民檢疫(即係入境果班你肯定冇病,一直留守香港嘅你就唔知佢哋有冇病),然後仲要問反對全民檢疫嘅人,係乜嘢心腸;巫婆,你又係乜嘢心腸呀?
作者: 一身傲骨     時間: 2020-10-13 18:53

特首,请你对破坏香港的坏分子要采取强硬的态度,要维护香港的正常秩序,早日恢复香港以往的正常生活!
作者: 弦撥飛烟     時間: 2020-10-13 19:08

感謝林太,辛苦了