標題: 【大棋盤】港府研修例引入「強制檢測」安排 [打印本頁]

作者: adolfchan-417     時間: 2020-10-8 10:24

本港疫情再有反彈迹象。衞生防護中心昨天公布的確診個案再次出現雙位數,達到十一宗,其中九宗為本地個案,三宗更是源頭不明。這個數字雖然與第三波疫情逾百宗個案的高峰期仍有差距,但現在距離中秋假聚會頻繁的日子只有數天,現時的宗數仍未反映假日聚會的感染情況,港府內部以及專家對於疫情發展都大表憂慮。 政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉表示,病毒即時繁殖率過去兩日有上升趨勢,現已超過零點六,可預測未來數日可能升至一的水平,即是一名患者可傳染一人,亦即疫情將會更加擴大,不幸的話個案數字甚至會以幾何級數上升。他認為應及早考慮是否要收緊部分社交距離措施,否則本港可能面臨大規模爆發。
要防範疫情出現大爆發,不外乎收緊社交距離措施,以及對病毒進行追蹤堵截,前者對經濟發展有嚴重的破壞。本港的防疫措施剛剛放寬,經濟活動稍為恢復,若再收緊,對業界勢必有新一輪打擊。港府過去數個月已推出千億計的紓困措施,令今年財赤高達三千億,再要求庫房「放水」救巿,將有莫大困難。另一邊廂,保就業計畫十一月就完結,港府內部正在擔心,十一月之後失業大潮又會殺到。港府本來期望疫情受控後,可以逐漸開通與內地的健康碼安排,增加跨境經濟活動,以刺激經濟發展。可是,若然疫情又再反彈,今年通關機會將更為渺茫。
至於另一個防疫措施,即對病毒進行追蹤堵截,對經濟的損害較小。現時衞生防護中心的做法,是在高危群組主動進行檢測,包括發現有確診個案的相關群組「派樽」,無疑,現時政府的檢測能力及數量經已大大提高,這對控制疫情大有幫助。可是,「派樽」做法始終屬自願性質,在堵截病毒方面難免有漏網之魚。據了解,為了增強堵截病毒,衞生署正在研究修例,引入「強制檢測」安排,授權某一官員,在特定情況下對某一高危群組的人士進行強制檢測;例如,若某座大廈出現爆疫,會要求所有大廈居民進行強制檢測。據悉,港府內部對於「強制檢測」的原則已有共識,但具體技術安排則仍在研究之中,例如進行強制檢測的條件、拒絕檢測的罰則等等。
港府的防疫專家已多次警告,第四波疫情在秋冬季節必會到來,港府期望「強制檢測」安排,能夠更有效地堵截病毒散播,減少對社交距離措施的依賴,減輕對經濟的損害。

港府的防疫專家已多次警告,第四波疫情在秋冬季節必會到來,港府期望「強制檢測」安排,能夠更有效地堵截病毒散播,減少對社交距離措施的依賴,減輕對經濟的損害。

「自願檢測」都比黑醫護攪破壞,除非比「黑醫學會」可從中獲取暴利,黑醫護才唔會攪破壞。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/politics/article/1392189/政治-時局解碼-大棋盤-港府研修例引入-強制檢測-安排
作者: cannabisbaby

作者: denis789     時間: 2020-10-8 10:34

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2020-10-8 10:25 AM 發表
一早要啦,不過炒晒班黑e先做就最好
班黑e一日存在都掌握住病毒,上次七一搞集會一星期後爆疫,今次十一又係,兩三個月出嚟播一次毒,無疫苗做咩都無用

作者: 中頑童     時間: 2020-10-8 10:35

保就業 3千億倒水落海 無改變過

檢測又做到半桶水 就屈落其他人到唔去到點

沒有時間觀點的人最恐怖做咩都唔會解決到
作者: xshellsolong     時間: 2020-10-8 10:36

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-10-8 10:24 AM 發表
本港疫情再有反彈迹象。衞生防護中心昨天公布的確診個案再次出現雙位數,達到十一宗,其中九宗為本地個案,三宗更是源頭不明。這個數字雖然與第三波疫情逾百宗個案的高峰期仍有差距,但現在距離中秋假聚會頻繁的日子只有數天,現時的宗數仍未反映假日聚會的感染情況,港府內部以及專家對於疫情發展都大表憂慮。 政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉表示,病毒即時繁殖率過去兩日有上升趨勢,現已超過零點六,可預測未來數日可能升 ...
強制檢測, 外國一定話你無人權, 本港反亂份子一定多方炒作
就睇下政府夠唔夠膽狠起來做,
最好停工停市一星期, 有登記做檢測/ 做完檢測先比出街.
作者: 2013gundam     時間: 2020-10-8 10:37

而家最重要做好三件事
一嚴格把關 做好入境檢疫
二嚴格防控 落實措施截斷本地傳播鏈
三早作準備 無人知秋冬是否真係會有一輪大爆發
就算爆發 亦無人可以肯定規模大小
所以要搵定地方 做隔離 以及醫治
物資亦要早作預備
唔好又要臨渴先去掘井
作者: cskch     時間: 2020-10-8 10:38

成日慢半拍. 面對客人/市民的服務人員, 要強制定期檢測.

制定惜施, 跟地區/行業/全港性強制檢測. (強制)檢測可以用政府資助的, 或法定合資格機構做檢測(自資). 咁小黃人米無能力鬧你咯.
另外做野要快半拍. 某行有群組就要即停7日, 檢測後再開.

作者: RockMe     時間: 2020-10-8 10:40

我估今日15宗至20宗
作者: timtimmy     時間: 2020-10-8 10:41

一早就應該強制檢測
慢人幾步
作者: 中頑童     時間: 2020-10-8 10:42

引用:
原帖由 RockMe 於 2020-10-8 10:40 AM 發表
我估今日15宗至20宗
中間 約17

應該大部份是那間泰吧
作者: 希夷     時間: 2020-10-8 10:42

如果唔強制,隱形人根本就揾唔晒,
黑暴黑護係唔會驗,
香港經濟咁樣,明年都搞唔掂。
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-10-8 10:43

支持強制檢測
作者: 初級投資者     時間: 2020-10-8 10:44

一陣黃屍又喊晒dna送中
作者: 瑪卡     時間: 2020-10-8 10:46

依家至諗?不如等疫苗出黎至諗啦。。。。。。。。。。卜街🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-10-8 10:47

引用:
原帖由 cskch 於 2020-10-8 10:38 AM 發表

制定惜施, 跟地區/行業/全港性強制檢測. (強制)檢測可以用政府資助的, 或法定合資格機構做檢測(自資). 咁小黃人米無能力鬧你咯.
另外做野要快半拍. 某行有群組就要即停7日, 檢測後再開. ...
半拍?慢左8個月啦😭😭
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2020-10-8 10:48

一定要強制檢測!!!

另外,對入境者要從嚴!!!造假的文件一定不能入境!!!越期居留者亦要嚴懲!!!
作者: 笨豬傻咪     時間: 2020-10-8 11:11

做強測就一定要跟埋禁足令先得
如果唔係,驗完之後就個個出街,咁有鬼用咩
作者: billy80     時間: 2020-10-8 11:14

仲要研究?半年後有結果?
不如強制林鄭退休啦!
作者: 番攤士碌架     時間: 2020-10-8 11:16

如去檢測 每人每次派 $1000

我每日都去驗
作者: cannabisbaby

作者: LX8000     時間: 2020-10-8 11:32

早就應該全民檢測加健康碼控制疫情,班pk嘅假民主自由大唔過人命!
作者: sylm01     時間: 2020-10-8 11:36

阻人發達喎, 點都會反對 
作者: 老爺你袋左5豪     時間: 2020-10-8 11:45

研你老味咩大陸派人過嚟幫手果陣你唔搞
作者: 返工會暈     時間: 2020-10-8 11:47

一早就應強制檢疫
狠狠停工停市一星期
一次過攪掂佢
否則拖X到出年
個X個唔係病死係餓死
作者: lrr174     時間: 2020-10-8 11:50

上次已應該做,  連所有在港遊客都應強迫做,   唔願意 就即日譴返 或 自費隔離14日

作者: 星風月霧     時間: 2020-10-8 11:55

上次檢測絕多數是建制支持者參與,檢出帶毒者比例極低。再有大爆發,應該入反政府黃人數。
作者: 農場深情的牛牛     時間: 2020-10-8 12:09

太遲啦!要早一早就應該做
作者: democrazyboy     時間: 2020-10-8 12:24

炒咗林鄭班子,關機埸客運,投疫成功二缺一都不可!
作者: 耀恆     時間: 2020-10-8 12:40

強制檢測都冇用,全部人驗曬又點者,到時咪又係海外流入,強制檢測別有用心...
作者: 9個野性的羔羊     時間: 2020-10-8 12:41

臭蟹娥要做必定可做到,不肯做什么也做不了!DKLM臭化西
作者: L010986     時間: 2020-10-8 12:44

強制檢疫?叫班藍閪驗哂先囉,藍閪自己都唔撚驗,仲好意思賴人?真係賤過隻狗
作者: fathoz     時間: 2020-10-8 12:59

強制啦,班仆街唔見棺材唔流淚,係個鼻度了兩下都作成萬字陰謀論出黎,唔好再理佢地講乜啦
作者: ballking13     時間: 2020-10-8 13:00

政府唔控制好外國入的人

是無用的
作者: touya08     時間: 2020-10-8 13:08

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-10-8 10:24 AM 發表
本港疫情再有反彈迹象。衞生防護中心昨天公布的確診個案再次出現雙位數,達到十一宗,其中九宗為本地個案,三宗更是源頭不明。這個數字雖然與第三波疫情逾百宗個案的高峰期仍有差距,但現在距離中秋假聚會頻繁的日子只有數天,現時的宗數仍未反映假日聚會的感染情況,港府內部以及專家對於疫情發展都大表憂慮。 政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉表示,病毒即時繁殖率過去兩日有上升趨勢,現已超過零點六,可預測未來數日可能升 ...
想知道政府點做強制檢疫? 係咪對照身份証及出世紙, 護照等在港人口..等數據確定是全民檢疫??? 但好似12瞞逃咁屈蛇來港既咪無從可跟? 我覺得對全面封關14天, 及宵禁14天比較有用, 堵了隱形撚, 再看看採取什麼方法預防將來
作者: $_$_$     時間: 2020-10-8 13:10

引用:
強制再請中國醫護幫手,資料全部中方保管
作者: 理+誠     時間: 2020-10-8 13:12

上次全民檢測就應該強制性喇!
作者: 前後抽插     時間: 2020-10-8 13:34

疫苗都就來出 而家先來搞
作者: walkera2006     時間: 2020-10-8 13:37

修例强搶香港人DNA資料
作者: LT311     時間: 2020-10-8 14:01

班黃c唔肯,唔通要落孖葉捉佢去驗咩
作者: 強大師     時間: 2020-10-8 14:02

引用:
唔使強制 只要去自願檢測 完成咗嘅人 每人派三仟加健康碼  就得啦
作者: 90年代     時間: 2020-10-8 14:06

唔洗用到[強制檢測]...先再用自願檢測 但今次有啲唔同 只要檢測者如發現有新冠病毒就有10萬蚊補助 咁應該有9成自願檢測
作者: 福建一幫     時間: 2020-10-8 14:08

引用:
好,咁可以強制出黎行班曱甴,全部有14日隔離成本, 就睇下班曱甴重出唔出黎行先!
作者: richardli008     時間: 2020-10-8 14:08

機場入境既上機前一定要有檢測證明落機到步要強制檢疫十四天先至可以做到滴水不漏。香港唔做唔洗唸通關!
作者: ki2007     時間: 2020-10-8 14:14

我識的黄屍話政府奇實係想攞佢哋的高尚DNA去做復製人,最後就會殺死真身,尾國的科幻片都有好多案例,所以千萬不要去檢測。
作者: po999hk     時間: 2020-10-8 14:18

又唔封關賴人
作者: powerantivirus     時間: 2020-10-8 14:22

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-10-8 09:46 AM 發表
無錯

而家幾個個案
带菌泰女點解入到境
問題不是本地

就算一次强制
不代表以後不再感染
再有人入港一樣輸入個案
作者: democrazyboy     時間: 2020-10-8 14:23

唔炒林鄭災星,唔關機埸客運,強制檢測只會激起民憤,我呢個老藍都唔配合,拉我去檢測啦笨!放!咁多外來歐美印巴泰病君入境,睇到好嬲!
作者: fb95c9207ee716     時間: 2020-10-8 14:59

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-10-8 11:11 AM 發表
做強測就一定要跟埋禁足令先得
如果唔係,驗完之後就個個出街,咁有鬼用咩
d仆街唔會留喺屋企,寧願死都要出街、吃飯、聚會。
作者: lrr174     時間: 2020-10-8 15:10

強制檢測(免費) 違反自由人權 , 俾佢地 可揀 戴手環自我隔離14日啦 (全自費)

作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-10-8 15:50

最好配合埋健康碼,可追蹤監控。
作者: 香港神仙     時間: 2020-10-8 16:23

禁止60歲以上出街啦!
反正對社會沒貢獻,只有炒樓,玩女人,又飲酒吸煙。

呢批高危年齡人仕,有乜貢獻出來,咪C19貢獻囉!
作者: 雨中花花榴槤     時間: 2020-10-8 16:28

引用:
一早就應該強制檢測啦!
作者: mpchan     時間: 2020-10-8 16:59

好多專家都講, 除左戒嚴唔準出街, 然後響一至兩日內全部驗曬, 否則全民檢測只係形式, 上午驗完, 下午食飯都可能中招, 而且而家政府用的檢測試濟應該係中共生產外國退貨果批, 即使帶菌驗出的機會只有三成, 驗完陰性其實仲可以響社區播毒, 帶菌者的假陰性仲差過唔去驗。
作者: 球場上的貴公子     時間: 2020-10-8 17:10

根本一早就要强制,唔係d「優秀」香港人又以為無事,周圍去人多地方互相交叉感染,最好有埋健康碼,好似泰國咁入商場或去公共地方都要嘟QR code,記錄行踪同體温資料等等
作者: tomymt     時間: 2020-10-8 17:19

拉了嗰 80 多人强制先檢!跟住區議!垃圾會!
作者: Jackishere     時間: 2020-10-8 17:21

認同
作者: 大粒星門大欺客     時間: 2020-10-8 17:32

支持全民強制檢測!
作者: kowaiyip     時間: 2020-10-8 17:33

肯去做檢測,係人就派三仟,睇怕99%人都做啦,除非係畜牲冇人性果D至會唔做,邊個夠膽出來鬧政府實俾人屌到爆菊花,阻人收錢喎!
作者: bbcc520     時間: 2020-10-8 17:54

好期待
作者: 港式片皮鴨     時間: 2020-10-8 18:04

會唔會觸發全港黑暴黃絲大逃亡去台灣省?
作者: 百厭超人     時間: 2020-10-8 18:55

引用:
原帖由 lrr174 於 2020-10-8 03:10 PM 發表
強制檢測(免費) 違反自由人權 , 俾佢地 可揀 戴手環自我隔離14日啦 (全自費)
要佢哋自願戴手帶自我隔離?師兄你唔記得咗之前有班孟加拉剪手帶甚至手帶都唔剪就大搖大擺週街行呀?
作者: 香港神仙     時間: 2020-10-8 21:17

引用:
原帖由 cskch 於 2020-10-8 10:38 AM 發表

另外做野要快半拍. 某行有群組就要即停7日, 檢測後再開. ...
限制跨境學童入來香港,成日出出入入,或多或少都帶有隱形病毒。
其次是內地商團。

佢地就可以豁免,點解香港入境處唔把關佢地,佢地大哂呀。
作者: 香港神仙     時間: 2020-10-8 21:37

引用:
原帖由 kowaiyip 於 2020-10-8 05:33 PM 發表
肯去做檢測,係人就派三仟,睇怕99%人都做啦,除非係畜牲冇人性果D至會唔做,邊個夠膽出來鬧政府實俾人屌到爆菊花,阻人收錢喎!
一皮差唔多。
作者: 家中平平無奇     時間: 2020-10-8 22:30

早就應該啦,攪咗成9個幾月,後知後覺。之前重要賴市民唔合作,都唔識自我檢討一下點解攪成咁
作者: 前往大大核心     時間: 2020-10-9 00:02

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2020-10-8 10:25 AM 發表
一早要啦,不過炒晒班黑e先做就最好
如果大家都參與全民檢測,就唔使咁。部分人政見行頭冇腦。
作者: Money7     時間: 2020-10-9 02:27

唔驗唔出健康碼,冇得去日本,問你死未
作者: 4000cc     時間: 2020-10-9 15:33

自認係曱甴唔係人就下唔驗,但送你去個無人島住30日先返。
作者: ailisiewuyu     時間: 2020-10-9 16:28

「強制檢測」安排,能夠更有效地堵截病毒散播
作者: seikohk     時間: 2020-10-9 18:56

一早要啦
作者: 87141635     時間: 2020-10-13 04:54

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-10-8 10:46 AM 發表
無線新聞有播,等英美疫苗最快要2021年7-9月
作者: 瑪卡     時間: 2020-10-13 07:19

引用:
原帖由 87141635 於 2020-10-13 04:54 AM 發表

無線新聞有播,等英美疫苗最快要2021年7-9月
支持正苦好痛苦😰😰
作者: artsevergreen     時間: 2020-10-13 07:49

早前我有做全民檢測, 之後
上星期六(十月十日)又因工
作需要(公司要花$1950.-)
去 黃竹坑 港怡醫院  做檢測。
就算日日做檢測,並不表示自
己有免疫同抗體,打疫苗先係真。