標題: 拉達克峽谷大雪封山,四萬印軍饑寒交迫,莫迪:不惜一切代價營救 [打印本頁]

作者: catcloud     時間: 2020-10-5 22:11

https://dy.163.com/article/FO2N80AG0534MVYE.html

据俄罗斯卫星通讯社10月2日报道,目前印度在东北部边境地区的4万大军正在面临严重的后勤问题,其中最大的问题就是饮水的短缺。因为东北部边境地区海拔较高,所以这些地区在冬季将会面临大量河流干涸的问题,而这些河流的干涸,将会导致驻扎在这个地区的印度军队面临缺水的严重为题。而班公湖的湖水是咸水,不能直接饮用,所以在饮水这个方面,就使得印度军队面临无水可用的困境。

溶左雪水咪可以飲囉,煲熱佢嘛,咪有熱水囉 !仲可以沖印度奶茶。
作者: 前往可愛的菠菜     時間: 2020-10-5 22:36

🤔點解唔直接問問中國冬天開唔開打?
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

我就覺得中國唔會攻打印,點解印要咁辛苦守,
為面子值不值得?
作者: fouly123     時間: 2020-10-5 22:48

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-10-5 10:36 PM 發表
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

為面子值不值得? ...
唔係面子問題,只是成本問題,印度人幾乎向該地區投資過半國力的人力同物資.
作者: 神殿老子     時間: 2020-10-5 23:10

唔使中國動手,老天爺巳經消滅左印軍。
作者: 棧道     時間: 2020-10-5 23:12

點解咁高既山上面都有咁多咸水
作者: 大林林     時間: 2020-10-5 23:16

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-10-5 10:36 PM 發表
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

唔係莫敵叫果二十萬留係度食雪,係果20萬逃避德里肺炎,靈遠係山上凍死
作者: 大林林     時間: 2020-10-5 23:28

引用:
原帖由 棧道 於 2020-10-5 11:12 PM 發表
乜你無聽過內陸地方有岩鹽咩

岩鹽 vs 海鹽 vs 餐桌鹽很多人會因為餐桌鹽是精製的,而轉食岩鹽和海鹽,認為這樣比較健康。但事實又是否真的比較健康呢? 近年不少研究都指出岩鹽和海鹽都不比餐桌鹽健康,它們只是有礦物質,但鈉含量並不低的。今次一次過跟大家分析這三種鹽的分別啦!

岩鹽
來源:鹽湖中沉積多年而成的

坊間聲稱岩鹽無添加和純天然的,而且有多種礦物質。其實岩鹽所含的礦物質是很微量,不足人體一日所需的,當攝取到足夠的礦物質又會造成鈉超標。另外, 無經過加工的岩鹽還殘留著對人體無用,反而有害的礦物質,例如:水銀、鉛等重金屬,更甚是砒霜。不過正如以上所說,礦物質是很少,短期食用不會有大問題,但長期食用會患上心臟病等。

海鹽
來源:海水曬乾

以為由鹽田天然曬乾就等於健康?並不是,根據英國衛報,美國紐約州立大學與明尼蘇達大學檢驗10款來自世界各地的海鹽,均發現微膠粒。最主要是來自潔面產品或化妝品的。不單止海鹽受到污染,近年均有研究指出海鮮等食品也受到微膠粒的污染。

餐桌鹽
來源:化學精製

很多人一聽到化學精製就認為是有害,避而遠之。但並沒有大家想像中那麼可怕的,首先大家要了解精製的過程。所有鹽也是由原鹽所提煉出來的,再經過蒸發和乾燥等步驟才能生產出平時所見的餐桌鹽,以供大家食用。即是說這個步驟是幫助過濾掉有害的礦物質和雜質,提高食鹽的食用安全。
作者: cwilson1     時間: 2020-10-5 23:35

莫迪而家先知喜瑪拉雅10月要封山 架!?唔係蠢到咁嘛?

係就快d啦,否則,幾萬士兵,個個凍到冇手冇腳,都咪話唔係人間慘劇!
作者: cwilson1     時間: 2020-10-5 23:38

引用:
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

我上個月都有此一問,根本山上已快到無人生還的境界,唔知佢地仲要死留係上面朽風濕咩!

好儍,印度這個總司令根本不食人間煙火般
作者: mflyer     時間: 2020-10-5 23:54

XXX 大兵條命唔值$$$!!! 
燒人糞 取水, 又怕 美國肺炎!!! 
作者: 奶少     時間: 2020-10-5 23:55

呢d係咪叫不戰而屈人之兵幾十萬兵力虛耗之餘仲要冇得著,阿三腦迴路果然異於常人
作者: cwilson1     時間: 2020-10-6 00:04

引用:
原帖由 奶少 於 2020-10-5 11:55 PM 發表
呢d係咪叫不戰而屈人之兵幾十萬兵力虛耗之餘仲要冇得著,阿三腦迴路果然異於常人
印度佬硬膠啫, 好似唔知喜馬拉雅10月尾的寒鋒到來會變成人間地獄咁, 唔走???又冇頂得住的裝備??真係死得人多
作者: hlover96     時間: 2020-10-6 00:08

兵马未动,粮草先行...中国小孩子都朗朗上口 
可见这个国家  人,连基本浅显的 军事 思想都不懂
作者: cwilson1     時間: 2020-10-6 00:12

引用:
原帖由 hlover96 於 2020-10-6 12:08 AM 發表
兵马未动,粮草先行...中国小孩子都朗朗上口 
可见这个国家  人,连基本浅显的 军事 思想都不懂
咪係, 所以我在這裡由上個月小佢莫迪做乜仲唔撤軍, 佢以為山上會好似佢坐空調房咁舒服, 過埋多兩個星期後到十月尾仲未走得的話, 一係求中國救, 否則印度又多幾萬個寡婦...
作者: chenflie     時間: 2020-10-6 00:48

引用:
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

印度唔係呢個時候做野,佢幾時可以做? 等春暖花開? 中國國力係印度5倍。而且號稱基建狂魔。西藏地區鐵路同前線公路都好完善。而老解就唔使講, 連美軍同佢打都系55波。

咁印度唔係大雪封山個陣,留駐,等老解人落山避寒個時段,造成前線兵力優勢,多建哨站,趁老解過冬人少,係前線佢地多越界 佔位?

而老解其實係大把牌打,何必同你挨凍嗻。封山咪落山咯,阿差真系大打,咁咩反擊個陣先上山咯。反正交通老解一向優秀過阿差, 何必排咁多人係上邊?
老解食硬阿差,搞到佢地其實無辦法。 寒冬唔留守,咁其他時間無機會。而任何時段,大規模打,阿差無勝算。 而留守,後勤阿差鬥唔贏個天
作者: chenflie     時間: 2020-10-6 00:58

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-5 11:38 PM 發表

我上個月都有此一問,根本山上已快到無人生還的境界,唔知佢地仲要死留係上面朽風濕咩!

好儍,印度這個總司令根本不食人間煙火般
所謂兵行險著。老解唔上山,佢地咪留守想造成既成事實啊嘛。
而佢地唔會認為印度軍隊挨唔到凍。 因為有先例。1962年 印度都系一樣係大雪封山個10月 對老解發動進攻。
所以莫迪覺得當年個阿差都頂得住寒冷,今日會唔得?
不過莫迪好明顯無繼續讀歷史咯。 因為62年 老解係更寒冷個11月,發動全線反擊架。仲要一戰就打沉曬班阿差。

我都唔明白,印度人係唔係真係無吸取歷史經驗教訓……佢地都唔研究下。 老解曾經係零下40度 同美軍激戰過。62年同樣溫度,老解一個反擊打沉佢印度阿差。
即系印度忽視左一個重大問題:鬥挨凍,老解可以認世界第二了掛。印度玩得過老解?
想靠邊個挨得凍,逼老解先撤軍,佢地霸贏塊地……?傻左咯
作者: 明日平平美人     時間: 2020-10-6 01:17

https://youtu.be/rxlF_6LFDvk
作者: 明日平平美人     時間: 2020-10-6 01:24

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-10-6 01:17 AM 發表
要陪三哥癲,老解都好慘,今人好心痛。中國軍人好嘢令人肅然起敬!
作者: Wildgarden     時間: 2020-10-6 01:45

唔知64大將點睇法呢呵
作者: starr     時間: 2020-10-6 04:27

引用:
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

從來都唔係中國打印,而係印度出於自身目的挑起事端
第一係印度政權轉移包括疫情在內既國內問題
第二係向美國遞上投名狀
第三係印度長期既前進政策蠶食中國領土
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-6 05:29

引用:
原帖由 catcloud 於 2020-10-5 10:11 PM 發表
https://dy.163.com/article/FO2N80AG0534MVYE.html

据俄罗斯卫星通讯社10月2日报道,目前印度在东北部边境地区的4万大军正在面临严重的后勤问题,其中最大的问题就是饮水的短缺。因为东北部边境地区海拔较高,所以这些地区在冬季将会面临大量河流干涸的问题,而这些河流的干涸,将会导致驻扎在这个地区的印度军队面临缺水的严重为题。而班公湖的湖水是咸水,不能直接 ...
呢D咁嘅假消息唔好POST出嚟呃人啦, 睇下真正印度 PRINT 新聞網站點講啦, 寒冷冬季係好難頂, 但不至於缺水缺糧, 只係需要有後勤補給.
印度新聞網站“The Print”10月1日報道稱,“拉達克地區”較高海拔地區氣溫已開始降至零下5攝氏度以下,與此同時,印軍已開始采購大量帳篷、玻璃纖維小屋和特殊的冬衣。
然而,大量的采購可能耗時一個月,也增加了印軍體溫過低和患上其他與寒冷相關傷病的風險。
總部設在“拉達克地區”的印軍第14軍前指揮官拉凱什•夏爾馬(Rakesh Sharma)(已退役)告訴“The Print”,預計印軍今年面臨的挑戰與以往大不相同。
“他們(印軍士兵)駐紮在基地,常去實控線巡邏,然後又回來。但是今年,大量部隊駐紮在挖好的(頭頂有庇護的)戰壕裏,這些地方自1962年來就沒人待過。”
夏爾馬說。他繼續列舉印軍面臨的挑戰說:“佐吉拉(山口)很容易發生雪崩,而且(路)會被堵塞……所以,送往前線地區的更多冬季儲備必須盡早完成。”
夏爾馬還提及印軍缺乏新鮮飲用水的問題,因為河流凍結,前線地區的湖水無法飲用。
“因此,除口糧外,為部隊獲取飲用水、烹飪所需的燃料以及為他們保暖將是未來幾個月的其它挑戰。”
印度士兵在“拉達克地區”  圖源:亞洲新聞社
此外,印軍還面臨高寒帶來的醫療挑戰。報道稱,曾在靠近印控克什米爾控制線附近錫亞琴服役的軍官阿爾溫德•庫馬爾•塔吉(Arvind Kumar Tyagi)(已退役)也告訴印媒,在這些高海拔地區,低溫和稀薄的空氣會帶來挑戰,風速每增加3公裏(每小時),氣溫就降低1攝氏度。
“在這種條件下建立哨所,需要大量的後勤計劃,以避免帳篷被風吹走或小屋被大雪堵塞。”該軍官說。這些挑戰需要更多的醫務人員,也為其帶來了更大的工作量。
塔吉說,印軍常受高海拔和與寒冷相關因素的侵害,患上如肺水腫、腦水腫、體溫過低、凍瘡凍傷等疾病。
報道稱,為應對上述挑戰,據估計“拉達克地區”印軍大約需要1萬到1.2萬個各式各樣的留守點。
“The Print”援引印國防部消息人士稱,這些留守點包括可容納3至4人的帳篷以及兩種類型的玻璃纖維小屋——一種可容納4至6人,另一種可容納8至10人。印軍還在采購可容納約20人的臨時避難棚和商店。
不僅如此,印軍還在大規模采購適合高寒地區的特殊衣物。該消息人士稱:“由於數量龐大,時間有限,(印軍)將從多個渠道采購。”
在9月29日的記者會上,有記者就印方在中印邊境地區修建公路一事提問,中國外交部發言人汪文斌表示:中方不承認印度非法設立的所謂“拉達克中央直轄區”,我們也反對在邊境爭議地區開展以軍事爭控為目的的基礎設施建設。根據中印雙方近期達成的共識,任何一方都不應在邊境地區采取任何導致局勢復雜化的行動,以避免影響雙方為緩和局勢所作的努力。
而此前8月的記者會上,也有記者提問“印度政府宣布成立‘拉達克中央直轄區’”,其中涉及中印邊界西段領土”一事,中國外交部發言人華春瑩當時表示:中方一直反對印方將中印邊界西段的中方領土劃入印行政管轄範圍。這一立場是堅定、一貫的,從無任何改變。近日印方以單方面修改國內法律的形式,繼續損害中方的領土主權,這一做法不可接受,也不會產生任何效力。我們敦促印方在邊界問題上謹言慎行,嚴格遵守雙方達成的相關協定,避免采取導致邊界問題進一步復雜化的舉動。
https://www.tongmedia.com.hk/Tcm ... 0013958/TWA001.html
作者: YouKnowWho     時間: 2020-10-6 06:06

引用:
原帖由 棧道 於 2020-10-5 11:12 PM 發表
遠古時期係海洋, <<攀登者>>中國登山隊在珠峰上掘到貝殼。
作者: 黑蟑螂群毆     時間: 2020-10-6 06:29

時事版豬收咁多黑金,俾萬分一都夠印軍用3年
作者: 小西灣三少爺     時間: 2020-10-6 07:12

引用:
原帖由 大林林 於 2020-10-5 11:28 PM 發表

乜你無聽過內陸地方有岩鹽咩

岩鹽 vs 海鹽 vs 餐桌鹽很多人會因為餐桌鹽是精製的,而轉食岩鹽和海鹽,認為這樣比較健康。但事實又是否真的比較健康呢? 近年不少研究都指出岩鹽和海鹽都不比餐桌鹽健康,它們只是有礦物質,但鈉含量並不低的。今次一次過跟大家分析這三種鹽的分別啦!

岩鹽
來源:鹽湖中沉積多年而成的
http://pic.daydaycook.com/ ...
食用鹽最主要是去除了海水中的重金屬,如果只是簡單蒸餾就可從海水中提取食用鹽,大家去海邊抽桶水煮鹽都有幾斤.
作者: ichthys2     時間: 2020-10-6 07:30

我看不出有甚麼方法營救了。
作者: 6674     時間: 2020-10-6 07:48

采購還在進行中,真係後知後覺。今日我教大家一句成語: 臨渴掘井

沒有新鮮水注入,湖水會變咸。美國在千五米高有著名的Salt Lake,大部分食鹽從那裡出產。老香港有曬鹽場。

就算百鳥歸巢,要縫製的冬衣起碼要六十天。算三十天準備印花布疋丶夾綿丶拉鍊等副料,再加三十天車縫。呢類冬季工作服,一個工人每天頂龍車一件。
不同採購員,各有各落單搵食,三丶四人營幕直頭低效!可能是限聚軍令吧!
作者: 輪皇     時間: 2020-10-6 09:10

引用:
原帖由 6674 於 2020-10-6 07:48 AM 發表
采購還在進行中,真係後知後覺。今日我教大家一句成語: 臨渴掘井

沒有新鮮水注入,湖水會變咸。美國在千五米高有著名的Salt Lake,大部分食鹽從那裡出產。老香港有曬鹽場。

就算百鳥歸巢,要縫製的冬衣起碼要六十天。算三十天準備印花布疋丶夾綿丶拉鍊等副料,再加三十天車縫。呢類冬季工作服,一個工人每天頂龍車一件。
不同採購員,各有各落單搵食,三丶四人營幕直頭低效!可能是限聚軍令吧! ...
仲有運上山又要30天,送到時已經1月尾2月初了。
作者: 6674     時間: 2020-10-6 09:19

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-10-6 09:10 AM 發表

仲有運上山又要30天,送到時已經1月尾2月初了。
correct!

lead time
- 30 days fabric & accessory
- 30 days sewing
- 15 days shipment from offshore countries
- 30 days up hill
==> total 105 days

To do business with Indian, must insist at least 50% deposit in advance, balance TT before ex factory.
作者: Frontcrawl     時間: 2020-10-6 09:24

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-6 05:29 AM 發表

呢D咁嘅假消息唔好POST出嚟呃人啦, 睇下真正印度 PRINT 新聞網站點講啦, 寒冷冬季係好難頂, 但不至於缺水缺糧, 只係需要有後勤補給.
印度新聞網站“The Print”10月1日報道稱,“拉達克地區”較高海拔地區氣溫已開始降至零下5攝氏度以下,與此同時,印軍已開始采購大量帳篷、玻璃纖維小屋和特殊的冬衣。
然而,大量的采購可能耗時一 ...
咁近中國邊境,D物資咪直接响淘寶買囉,冇嘢食試下叫美團都得。
作者: 6674     時間: 2020-10-6 09:43

世上只有中國可以一條龍生產冬季工作服:防水透氣布料丶高級保溫綿丶電池丶大量車衣工人。
在越南造,很多材料要入口,lead time 又要加多15天(中國會出口軍需品嗎?)
冚家拉印度海關貪污到離哂普,工人又起吾到貨,環境惡劣隨時集體中蕉。
作者: chowcn     時間: 2020-10-6 09:57

雪加熱就是水,點解會缺水,請高人指教。
作者: 大林林     時間: 2020-10-6 10:14

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-10-6 07:12 AM 發表

食用鹽最主要是去除了海水中的重金屬,如果只是簡單蒸餾就可從海水中提取食用鹽,大家去海邊抽桶水煮鹽都有幾斤.
你好聰明
用柴煮定用煤?電?石油氣?天然氣?可然冰煮?
煮完每斤鹽要賣50蚊
作者: 小西灣三少爺     時間: 2020-10-6 10:25

引用:
原帖由 大林林 於 2020-10-6 10:14 AM 發表

你好聰明
用柴煮定用煤?電?石油氣?天然氣?可然冰煮?
煮完每斤鹽要賣50蚊
很多人好奇用海水煮鹽,是不是可食用,已經不用自己去試啦.
作者: you2B     時間: 2020-10-6 10:30

引用:
班公湖中國一側是淡水是高海拔,阿三那邊是低海拔,鹽份都往下沉,所以同一個湖中國淡水魚產,阿三是鹽水沒魚產,所以阿三一直想往中國邊邊佔。
作者: wangqion

作者: 棧道     時間: 2020-10-6 11:19

引用:
原帖由 you2B 於 2020-10-6 10:30 AM 發表

班公湖中國一側是淡水是高海拔,阿三那邊是低海拔,鹽份都往下沉,所以同一個湖中國淡水魚產,阿三是鹽水沒魚產,所以阿三一直想往中國邊邊佔。 ...
咁三哥唔養咸水魚,珊瑚礁重靚d
作者: vghy1234     時間: 2020-10-6 11:26

引用:
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

阿差军队离开,高官点贪污啊。民主狗,军队贪腐是黑洞。
作者: kapan609     時間: 2020-10-6 11:47

引用:
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

吾係印度在守,而係印度入侵想賴死唔走。中國唔想搞大,但唔怕印度搞大
作者: yeungph     時間: 2020-10-6 11:52

驚奇國度。
作者: 亞裔閹割犬1842     時間: 2020-10-6 12:00

不惜犧牲,咖喱系傻戀咗?
作者: ilovenikita     時間: 2020-10-6 12:21

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-6 05:29 AM 發表

然而,大量的采購可能耗時一 ...
後勤補給跟唔上,嘛缺水缺量囉,有咩問題?
作者: ilovenikita     時間: 2020-10-6 12:25

引用:
原帖由 chowcn 於 2020-10-6 09:57 AM 發表
補給唔夠,唔夠燃料,嘛缺水囉
現在系4萬人,唔系40人

幾萬大軍,唔好講食水,連大小便都系問題, 打仗就系講後勤
5,6個人先維持到前線1個士兵 系古代,差唔多10個養1個
作者: muilow     時間: 2020-10-6 12:27

老解真會玩

阿三留在山上夜不能眠了。

圖片附件: 192553qkv10gx9rulgv26p.png (2020-10-6 12:27, 266.32 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: KIDD00132     時間: 2020-10-6 12:37

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-10-5 11:10 PM 發表
唔使中國動手,老天爺巳經消滅左印軍。
卵度人:唔通連合天都唔鐘意我🥶🥶🥶
作者: 6674     時間: 2020-10-6 13:06

阿差讀書少,吾知道老解百戰百勝的絕技: 圍點打援

大約在冬季,長春圍城五月,黃埔四期小弟完勝老師和一期師兄。
你可以話老共圍而不攻殘忍,但國軍還有三個選擇:早早投降,或學劉關張帶百姓逃生,或舉傾國之力救援。
作者: 6674     時間: 2020-10-6 13:13

引用:
原帖由 muilow 於 2020-10-6 12:27 PM 發表
老解真會玩
阿三留在山上夜不能眠了。
莫非是失傳千百年達摩老祖的天竺梵音?
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-10-6 13:21

印度現在每日近8萬人染疫,好快會追上美國,勇闖第一,美國都要被迫退居第二,特朗普到時會祝賀佢,並可能幫印度打支雞血針,又能令印度興奮了。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-10-6 13:29

引用:
遠古時代,地殼移動,印度地殼板塊撞上亞洲板塊,喜瑪拉雅山原本在海底,因板塊衝撞而上升,過程中困住兩大陸中間的海水;所以中印邊界+橫斷山脈+川西地區都有大量岩鹽+地下咸水

作者: you2B     時間: 2020-10-6 13:40

引用:
原帖由 棧道 於 2020-10-6 11:19 AM 發表

死海咁的鹽份,養咩?😆
作者: you2B     時間: 2020-10-6 13:42

引用:
原帖由 chowcn 於 2020-10-6 09:57 AM 發表
光頭光禿禿,用咩燒?燃料要補給,通常係燒耗牛屎,但係冇咁多。
作者: 大林林     時間: 2020-10-6 13:48

引用:
原帖由 棧道 於 2020-10-6 11:19 AM 發表

內陸鹹水湖只會越來越鹹,可能鹹度已超過石斑生存
作者: 6674     時間: 2020-10-6 13:49

大雪封山,一遍死寂,真係人都癲。
結果好似佢咁.....

圖片附件: 1B5C9B40-D081-4711-A107-3BC33A4FFCB4.jpeg (2020-10-6 13:49, 180.13 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: cardreadermp3     時間: 2020-10-6 14:16

唔識孫子兵法,都唔可以怪佢
作者: chowcn     時間: 2020-10-6 15:08

無野食好易兵變
作者: cwilson1     時間: 2020-10-6 15:30

引用:
原帖由 you2B 於 2020-10-6 01:40 PM 發表

死海咁的鹽份,養咩?😆
話唔埋,12瞞徒話挽兩桶水去釣魚,可能就係想去班公湖釣魚,釣了上來,揾兩桶淡水養住喎

真係佢老豆講大話,講到變笑話!

作者: mflyer     時間: 2020-10-6 16:20

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-10-5 11:54 PM 發表
XXX 大兵條命唔值$$$!!! 
燒人糞 取水, 又怕 美國肺炎!!! 
用 AG600 送水 得唔得?
作者: 清晨的豬豬     時間: 2020-10-7 00:55

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-10-6 01:17 AM 發表
片头唱歌的就是驻守加勒万河谷,稍早前打柒阿三的英雄部队,致敬!
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-7 02:25

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-10-6 12:25 PM 發表

5,6個人先維持到前線1個士兵 系古代,差唔多10個養1個 ...
你睇下資料先啦:
印度未冰封前已用4千輛卡車運送15萬噸物資上前線啦......
https://www.youtube.com/watch?v=joEpFuRE4pM&amp;t=99s
作者: 今生何求     時間: 2020-10-7 05:07

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-6 01:25 PM 發表

你睇下資料先啦:
印度未冰封前已用4千輛卡車運送15萬噸物資上前線啦......
https://www.youtube.com/watch?v=joEpFuRE4pM&amp;t=99s
   15萬噸物資運到前線度就搵當地嘅市民一個一個咁揹上山,靠果幾百市民揹上山嘅物資都不知什麼牛年馬日至運晒上去。
作者: 秋風秋雨     時間: 2020-10-7 06:11

引用:
原帖由 wangqion 於 2020-10-6 10:55 AM 發表
一場,根本冇需要嘅嘅鬧劇
印度寫下了悲劇嘅劇本!

作者: 秋風秋雨     時間: 2020-10-7 06:19

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-10-6 12:25 PM 發表

5,6個人先維持到前線1個士兵 系古代,差唔多10個養1個 ...
4萬印軍駐在那裏?

列城有幾多駐軍?
列城會否也有補給問題?

作者: 呢個濃濃的貓奴     時間: 2020-10-7 07:29

引用:
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

其實莫敵係準備給中國出一道難題,再過一排大雪封山後,到時廿萬印度大軍舉高雙手越界投降,你話到時中國受降唔受降?受降,到時要照顧廿萬降兵嘅衣食住,怎辦?唔受降,學項羽?
作者: 場外吶喊人     時間: 2020-10-7 07:44

引用:
原帖由 呢個濃濃的貓奴 於 2020-10-7 07:29 AM 發表

其實莫敵係準備給中國出一道難題,再過一排大雪封山後,到時廿萬印度大軍舉高雙手越界投降,你話到時中國受降唔受降?受降,到時要照顧廿萬降兵嘅衣食住,怎辦?唔受降,學項羽? ...
唔接受投降
要印軍返回印度
過界就係侵略
該做什麼做什麼

作者: wwwvv0701     時間: 2020-10-7 09:25

引用:
原帖由 清晨的豬豬 於 2020-10-7 12:55 AM 發表

片头唱歌的就是驻守加勒万河谷,稍早前打柒阿三的英雄部队,致敬!
向保家衛國既英雄們致敬!
作者: tongtong2047     時間: 2020-10-7 09:39

呀三自尋死穴
作者: ilovenikita     時間: 2020-10-7 09:43

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-10-7 06:19 AM 發表

4萬印軍駐在那裏?

列城有幾多駐軍?
列城會否也有補給問題?

真系唔知喎,應是山頂一帶
阿三號稱20萬大軍一定在山腳如列城..
作者: wangqion

作者: stormy10     時間: 2020-10-7 09:49

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-10-7 09:43 AM 發表

真系唔知喎,應是山頂一帶
阿三號稱20萬大軍一定在山腳如列城..
美日澳印(小北約),印度太上心。
作者: 6674     時間: 2020-10-7 09:52

引用:
原帖由 呢個濃濃的貓奴 於 2020-10-7 07:29 AM 發表

其實莫敵係準備給中國出一道難題,再過一排大雪封山後,到時廿萬印度大軍舉高雙手越界投降,你話到時中國受降唔受降?受降,到時要照顧廿萬降兵嘅衣食住,怎辦?唔受降,學項羽? ...
軍神白起長平之戰,在太行山河谷坑殺降兵四十萬。
(有點誇大,我懷疑沒有這麼多人,還有大部分應該是死後才坑葬)
講笑啫!

內戰時老解有陰毒招,放走不願投誠丶也不想再戰的低階俘虜,等佢哋返去問國民政府出糧。
作者: 明日平平美人     時間: 2020-10-7 11:27

引用:
原帖由 清晨的豬豬 於 2020-10-7 12:55 AM 發表

查証佐係6月15日,係加勒万河谷滅印軍啲英雄連隊(由印方被俘軍人指認)。
祖國山河無樣,戍邊啲中國軍隊功高至偉。致敬PLA!!!
作者: kapan609     時間: 2020-10-7 12:10

引用:
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

吾係印度在守,而係印度入侵想賴死唔走。中國唔想搞大,但唔怕印度搞大
作者: 大林林     時間: 2020-10-7 12:22

引用:
原帖由 you2B 於 2020-10-6 01:42 PM 發表

光頭光禿禿,用咩燒?燃料要補給,通常係燒耗牛屎,但係冇咁多。
請民退黨去教用愛發電
作者: 大林林     時間: 2020-10-7 12:25

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-6 03:30 PM 發表

話唔埋,12瞞徒話挽兩桶水去釣魚,可能就係想去班公湖釣魚,釣了上來,揾兩桶淡水養住喎

真係佢老豆講大話,講到變笑話!
12暪逃想去班公湖同呀三切初掟磚
作者: 大林林     時間: 2020-10-7 12:32

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-7 02:25 AM 發表

你睇下資料先啦:
15萬噸軍火有能用咩
作者: stormy10     時間: 2020-10-7 12:41

印度貪腐程度頭號都算軍方,政黨都不相伯仲。
作者: 葵扇鼻     時間: 2020-10-7 14:10

引用:
原帖由 大林林 於 2020-10-7 12:32 PM 發表

15萬噸軍火有能用咩
咁點樣樣先有用呀?? 一億噸物資係網軍心目中都係冇用, 大陸一噸就贏成條街? 厲害了, 我的國
作者: ilovenikita     時間: 2020-10-7 15:31

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-7 02:25 AM 發表

你睇下資料先啦:
神燈既片留返自己打飛機
作者: ilovenikita     時間: 2020-10-7 15:34

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-7 02:10 PM 發表

咁點樣樣先有用呀?? 一億噸物資係網軍心目中都係冇用, 大陸一噸就贏成條街? 厲害了, 我的國
現代戰爭,講導彈火炮既射程,只有阿三同你咁既無腦反,覺得咁多物資堆系前線有無1
唔駛厲害了, 我的國!都知道,有點軍事常識都知道
作者: ilovenikita     時間: 2020-10-7 15:36

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-10-7 09:49 AM 發表

美日澳印(小北約),印度太上心。
除咗美國可以幫手在外,日澳都系充人頭
作者: banjo.     時間: 2020-10-7 15:44

同中國鬥, 阿差攞嚟賤.
作者: ilovenikita     時間: 2020-10-7 15:53

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-10-7 03:44 PM 發表
同中國鬥, 阿差攞嚟賤.
當年既中印戰爭打下既邊境是對中國最有利
印度要系山腳向上補給,中國是平原補給~~

所以印度咁多年都想改變現在格局,也是當年為什麼沒有佔領藏南
作者: stormy10     時間: 2020-10-7 16:09

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-10-7 03:36 PM 發表

可以除埋。
作者: 秋風秋雨     時間: 2020-10-7 19:33

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-10-7 03:36 PM 發表

日印剛簽了
糧食互補 及 後勤支援 協議

印度唔夠糧食
問日本攞吧
作者: ilovenikita     時間: 2020-10-8 12:42

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-10-7 07:33 PM 發表

日印剛簽了
糧食互補 及 後勤支援 協議

印度唔夠糧食
問日本攞吧
邊境戰爭,系外國搵補給,真系阿三唔輸都難
作者: stormy10     時間: 2020-10-8 12:52

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-10-8 12:42 PM 發表

邊境戰爭,系外國搵補給,真系阿三唔輸都難
印度人會話係神安排既大晒。
作者: Peter_H

作者: kit365     時間: 2020-10-8 19:56

印度話飲尿幾咁閒,無問題
作者: Henry1268     時間: 2020-10-8 22:40

https://www.youtube.com/watch?v=l72LZ2oSGug
作者: Henry1268     時間: 2020-10-8 22:50

https://www.youtube.com/watch?v=Fm61tOniWrY