標題: [國際新聞評論] 【特朗普確診】倘特朗普病逝怎辦?歷史上有無總統候選人身故? - 香港經濟日報 - 即時新聞頻道 - 國際形勢 - 環球社會熱點 ... [打印本頁]

作者: yiveland     時間: 2020-10-2 08:03 PM

新冠病毒疫情殺入美國政治頂層,美國總統特朗普亦確診感染新冠肺炎。特朗普雖一向身體健康,但年紀不輕,已74歲,美國總統大選在即,特朗普在為總統候選人一旦身故或喪失工作能力,事情將如何發展? 【特朗普確診

禾於2020-6-2正式在香土隆重宣布侵侵連任...................................

必定失敗!

各位睇下到時, 禾是否又成功預言大選結果啦!
詳情>>#2

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2767799/【特朗普確診】倘特朗普病逝怎辦?歷史上有無總統候選人身故?
作者: yiveland     時間: 2020-10-2 08:05 PM

詳情>>​【非裔男之死】全美70城暴動中國官媒跳針問:蔡英文人呢?

早前巳成功預言, HSBC由$40喪跌至$28!
詳情>>【滙豐28 不是夢】光頭BOB林盛斌衰「衝動」有份築40蚊血肉長城:後悔咗兩日

作者: 冰風蓋天     時間: 2020-10-2 08:07 PM

羥氯喹唔係話可以防止新冠肺炎咩?
作者: wilsonwatch     時間: 2020-10-2 08:07 PM

引用:
原帖由 yiveland 於 2020-10-2 08:03 PM 發表

新冠病毒疫情殺入美國政治頂層,美國總統特朗普亦確診感染新冠肺炎。特朗普雖一向身體健康,但年紀不輕,已74歲,美國總統大選在即,特朗普在為總統候選人一旦身故或喪失工作能力,事情將如何發展? 【特朗普確診

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2765000/2767799/1002_11_1024.jpg

禾於2020-6-2正 ...
身體唔能夠應付選舉, 應該退選
作者: BritHK1842     時間: 2020-10-2 08:08 PM

中國人用中國武漢肺炎病毒生物武器謀殺美國總統,Trump有咩冬瓜豆腐,中國唔使旨意有好日子過
作者: BritHK1842     時間: 2020-10-2 08:10 PM

中國人用武漢肺炎病毒生物武器謀殺美國總統好大鑊,樓主諗下呢劑嘢點拆好過啦
作者: 坐六年     時間: 2020-10-2 08:20 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-10-2 08:10 PM 發表

中國人用武漢肺炎病毒生物武器謀殺美國總統好大鑊,樓主諗下呢劑嘢點拆好過啦
係又點呀,吹呀,仲要係我喺今年年頭親自去尾蟈放毒添,搞到700幾萬確診,20萬件打柴,柒兩舖仲要係我派帽比佢,由佢老婆再傳染比佢,叫你老細郁我丫,笨。
作者: josonlai     時間: 2020-10-2 08:22 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-10-2 08:10 PM 發表

美狗投降又真係幾大鑊。成班癲狗好大洗㗎。。
作者: 廿蚊水     時間: 2020-10-2 08:28 PM

雷劈美國旗,自由神像,已有預兆
作者: 冰風蓋天     時間: 2020-10-2 08:33 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-10-2 08:08 PM 發表

中國人用中國武漢肺炎病毒生物武器謀殺美國總統,Trump有咩冬瓜豆腐,中國唔使旨意有好日子過
佢自己造成,與人無尤。我估美國有六七成民眾望佢快D死🤣🤣🤣🤣
作者: 幸福財星     時間: 2020-10-2 08:44 PM

你唔知仆街D人會長命D
作者: 狂战メ剑魂

作者: 夏已苍凉     時間: 2020-10-2 08:49 PM

特朗普病逝全國人民肯定大事慶祝
作者: kw_lam     時間: 2020-10-2 08:51 PM

What Happens if a Presidential Candidate Dies?
https://people.howstuffworks.com ... -candidate-dies.htm
作者: mancheonghoho     時間: 2020-10-2 08:51 PM

引用:

正呀,原來中國都有斬首行動,成功斬死美國首腦就震驚世界了!
作者: 韓風黃色神童     時間: 2020-10-2 09:01 PM

老人家中肺炎死亡率好高架
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-10-2 09:10 PM

彭斯已經磨拳擦掌,暗暗做好了接替特朗普的準備。
作者: man152     時間: 2020-10-2 09:33 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-10-2 08:08 PM 發表

做美狗真可憐,唔使咁傷心既
你前面有塊骨頭,慢慢享受啦
作者: wawai     時間: 2020-10-2 09:40 PM

假如侵真係中招身亡,
睇返美國曆史極可能即刻開戰
加上接任佢既係鷹派彭斯
笑得出既人好無知 
作者: 強仔316     時間: 2020-10-2 09:43 PM

引用:

送塊花牌,寫住:革命烈士,浩氣長存。習主席哀啟。
話晒侵侵成日話佢地係老友,一場朋友算係咁啦!
作者: bronze18man     時間: 2020-10-2 09:46 PM

美國特總肺炎確實好野!
叫左唔好攪選舉架啦!
又一次證明民主自由只會天地不容比大自然滅絕!

作者: hamsomeking     時間: 2020-10-2 09:47 PM

衰鹹濕

圖片附件: Screenshot_20201002_214518.jpg (2020-10-2 09:47 PM, 105.47 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: Screenshot_20201002_213807.jpg (2020-10-2 09:47 PM, 142.71 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 清風水靜     時間: 2020-10-2 09:50 PM

引用:
原帖由 wawai 於 2020-10-2 09:40 PM 發表

假如侵真係中招身亡,
加上接任佢既係鷹派彭斯
笑得出既人好無知 
反為會和平很多..........特朗普不是政治世家.........只是商家出身的人.......政治力量不夠....!!
彭斯更不如特朗普.......當初選彭斯就是因為看他沒什麼政治力量才選他....!!
沒政治力量會有什麼情況........你起動不了黨員支持你的政策........洲長跟你對着幹...!!
最大問題是聯邦大法官不給你面子........所以彭斯上場會更平和.....!!
作者: niceowlowl     時間: 2020-10-2 09:53 PM

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2020-10-2 09:47 PM 發表

衰鹹濕
正過華大媽
作者: 素食小魔女     時間: 2020-10-2 09:53 PM

通常禍害千年, TRUMP 應該頂得住...
作者: niceowlowl     時間: 2020-10-2 09:54 PM

彭斯或貝貝做更好
作者: walkera2006     時間: 2020-10-2 09:57 PM

今次中國內地空襲警報響起時,係堅料嚟
作者: imkmleung     時間: 2020-10-2 09:57 PM

可否交税後先至死
作者: fanla22fanla     時間: 2020-10-2 09:58 PM

如果佢真係死咗,叫國傷定國慶?
作者: laws168168     時間: 2020-10-2 10:02 PM

川建國同志,浩氣長存!
作者: langke666666     時間: 2020-10-2 10:03 PM

引用:
原帖由 fanla22fanla 於 2020-10-2 09:58 PM 發表

小黃人話係國傷,真係比佢地講中佢大佬瀨佐嘢,呢鍋真係黃人國傷
作者: woken     時間: 2020-10-2 10:06 PM

Pence Pelosi Pompeo仲狠d喎
作者: townace177     時間: 2020-10-2 10:08 PM

千奇唔好死

咁快,慢慢嚟
作者: andy94     時間: 2020-10-2 10:09 PM

或者兩件都瓜又點 呢
作者: 清風水靜     時間: 2020-10-2 10:13 PM

引用:
原帖由 fanla22fanla 於 2020-10-2 09:58 PM 發表

對國家無大貢獻.............基本當死隻貓算了.........!!
一場法事及儀式辦完之後..........繼續總統的選舉........簡單來說影響有限....!!
最多推遲一星期左右.......只要兩黨協商好即可....!!
作者: Cavallo     時間: 2020-10-2 10:13 PM

笑九死
作者: 大林林     時間: 2020-10-2 10:16 PM

引用:
原帖由 yiveland 於 2020-10-2 08:03 PM 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2765000/2767799/1002_11_1024.jpg

操控選舉,制裁你
作者: ttkwan     時間: 2020-10-2 10:16 PM

引用:

甘迺迪
作者: 大林林     時間: 2020-10-2 10:18 PM

引用:

戇能柒鳩,最大利益係陰性彭屍,,只有佢才有利益謀朝篡位
作者: 公園冰凍的核心     時間: 2020-10-2 10:21 PM

引用:

狗奴才護主好驚驚
作者: 寒冬巨大的牛     時間: 2020-10-2 10:21 PM

引用:

你會唔會喊到收唔到聲呀?
作者: 689倒轉又係689     時間: 2020-10-2 10:23 PM

放心啦!特先生褔大命大,冇事嘅
作者: burgeon     時間: 2020-10-2 10:24 PM

咁鵬絲咪史上在任時間最短嘅美國總統
作者: 流晶花園     時間: 2020-10-2 10:25 PM

引用:

哂氣啦,上次大便論出哂醜,late 埋姐,總統要點做都得啦
作者: (ツ)     時間: 2020-10-2 10:28 PM

要搵人接手佢老婆同阿女
作者: free33sky     時間: 2020-10-2 10:28 PM

可能佢會成為第一人。在位染病死亡。
作者: ctchan20f     時間: 2020-10-2 10:28 PM

引用:

好戲在後頭
作者: 瑪卡     時間: 2020-10-2 10:28 PM

沒事的,漂白水有 檸檬味🤔🤔
作者: 雞扒丁面     時間: 2020-10-2 10:29 PM

就算救番冇事,已經證明佢冇能力抗疫,勝負已分
作者: burgeon     時間: 2020-10-2 10:30 PM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-10-2 09:50 PM 發表

反為會和平很多..........特朗普不是政治世家.........只是商家出身的人.......政治力量不夠....!!
彭斯更不如特朗普.......當初選彭斯就是因為看他沒什麼政治力量才選他....!!
沒政治力量會有什麼情況........你起動不了黨員支持你的政策........洲長跟你對着幹...!!
最大問題是聯邦大法官不給你面子........所以彭斯上場會更平和... ...
臨時臨急共和黨派邊個參選?報名期已過,會特別通道嗎?拜登唱獨角戲?
作者: bronze18man     時間: 2020-10-2 10:33 PM

引用:

為己為人,我地中國人直接用氫彈幫你宗主國埋單消毒咪得囉!廢事你喲美國特總肺炎周圍野人啦!
作者: 清風水靜     時間: 2020-10-2 10:33 PM

引用:
原帖由 burgeon 於 2020-10-2 10:30 PM 發表

臨時臨急共和黨派邊個參選?報名期已過,會特別通道嗎?拜登唱獨角戲?
基本由副手轉正..........再由副手選出另外一位副手......!!
副總統的作用就是當總統死了......或者出現不能工作的情況下.......取而代之.....!!
不過都要兩大黨協商好比較合理........但基本大家在這情況不是推遲就是繼續進行....!!
作者: burgeon     時間: 2020-10-2 10:36 PM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-10-2 10:33 PM 發表

基本由副手轉正..........再由副手選出另外一位副手......!!
副總統的作用就是當總統死了......或者出現不能工作的情況下.......取而代之.....!!
不過都要兩大黨協商好比較合理........但基本大家在這情況不是推遲就是繼續進行....!! ...
副總統轉正係任期內啫,依家我係問嚟緊下屆選舉
作者: 有知慧不如乘勢     時間: 2020-10-2 10:36 PM

引用:

柒朗普:「沒有人比我更懂美國肺炎」
作者: 真。變態的主題     時間: 2020-10-2 10:37 PM

好似話有人講飲漂白水定滳路可以醫到
作者: TibetChina     時間: 2020-10-2 10:37 PM

二战罗斯福就是病故的
作者: 炎小子     時間: 2020-10-2 10:37 PM

引用:

果然係狗奴才,主人未死就在哭喪🦴🦴🦴
作者: 炎小子     時間: 2020-10-2 10:40 PM

引用:
原帖由 夏已苍凉 於 2020-10-2 08:49 PM 發表

特朗普病逝全國人民肯定大事慶祝
相信至少有一半美國人在慶祝
作者: hungth1028     時間: 2020-10-2 10:44 PM

柒兩舖飲左滴露未
作者: cck27     時間: 2020-10-2 10:45 PM

引用:

各州揭杆起義宣布獨立。
作者: 暴徒黑衣人     時間: 2020-10-2 10:46 PM

引用:

根本10.1 就係我哋嘅國慶,美國+台灣嘅國殤
作者: ookkman     時間: 2020-10-2 10:48 PM

引用:

抵能死 抵能死
作者: ookkman     時間: 2020-10-2 10:49 PM

引用:
原帖由 暴徒黑衣人 於 2020-10-2 10:46 PM 發表

根本10.1 就係我哋嘅國慶,美國+台灣嘅國殤
熱烈慶祝中華人民共和國71週年 老尾送上賀禮 7普中老尾肺炎吾生吾死
作者: 希夷     時間: 2020-10-2 10:49 PM

如果死咗就低死,
美佬用疫情清洗20萬人生命,
係要還。
作者: 573857     時間: 2020-10-2 10:50 PM

引用:

你係咪好警再存冇狗糧食呀唔怕我養你
作者: ioriyagami0442     時間: 2020-10-2 10:50 PM

引用:

你主子咁撚垃圾比幾粒病毒就搞掂
睇下你做走狗都係做垃圾既走狗
你老母生撚左你真係死10次都唔夠
作者: 週五寧靜

作者: unoteseven     時間: 2020-10-2 10:53 PM

到時黠辦?
唔知。
現時就飲緊红酒,
食緊五成熟牛扒。
興祝!
作者: janjanjanus     時間: 2020-10-2 10:53 PM

引用:
原帖由 wilsonwatch 於 2020-10-2 08:07 PM 發表

身體唔能夠應付選舉, 應該退選
用呢個理由落台好過敗選
作者: 阿妮呢     時間: 2020-10-2 10:53 PM

頂住呀建國

圖片附件: 1601650435283.jpg (2020-10-2 10:53 PM, 182.94 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: Samam     時間: 2020-10-2 10:59 PM

引用:

侵侵話d老嘢醫返嘥藥費,所以佢都唔駛醫,等釘釘啦😄
作者: forevermore     時間: 2020-10-2 10:59 PM

引用:

不如諗下美國打柴, 班走狗漢奸點算好
作者: lpj88     時間: 2020-10-2 11:00 PM

白鱔上沙灘唔死一身潺|
作者: forevermore     時間: 2020-10-2 11:02 PM

傳來劇本:

如無意外 Trump 已篤定當選 劇本如下:

1.他未來三個星期 將會努力地帶病隔離繼續堅持履行總統職務

2. 由於確疹 剩餘的兩場辯論取消 他不愁會再受到佢無可辯駁的攻擊 亦不會再有失言失分嘅機會

3. 民意支持度大幅上升 因民眾認為總統有美國英雄嘅艱苦奮鬥精神

4. 由於確診 只會集中抗疫及工作 對所有負面新聞及指控毋須回應

5. 今後三個星期所有傳媒都會每日報導佢投疫嘅進度 冇人會再理會拜登

6. 在投票日前數天 正式公佈戰勝疫症 全面復元 隨即進行多場分享會 宣傳佢係靠美國精神戰勝病魔 絕對值得民眾支持多做四年

7. 至於拜登? 未來佢做乜講乜都冇人理會 有咩攻擊Trump嘅大計都只會失分 因為俾選民嘅印象係落井下石及冷血

總的來說 此絕招一出 天下無敵 拜登實際上已經玩完。

此劇本精妙之處 係仲可以有後着 假設做足全套都輸 大家唔好以為拜登就安車平五路拜相登基 到時 Trump 就會入禀最高法院 要求頒佈選舉無效 理由係佢因確診而未能公平地與拜登競選 整個選舉違反咗 natural justice. 咁都得? 點解唔得 因為事前已經伏兵在最高法院嘞 明未?
作者: betterbetter     時間: 2020-10-2 11:02 PM

現在是時候用特朗普創立的消毒水注射療法了,注射之後一旦成功康復,特朗普將會獲得諾貝爾醫學獎及化學獎
作者: kwaileung2012     時間: 2020-10-2 11:03 PM

引用:

咁你仲去唔去尾國投誠呀?
作者: 人之初大大     時間: 2020-10-2 11:05 PM

Trump當選同日死又點呢?
作者: jfave1971     時間: 2020-10-2 11:06 PM

成日吾L帶口罩,害人又害己,抵L死!
作者: 阿聞     時間: 2020-10-2 11:12 PM

未試過,就要試下了!
作者: sowina     時間: 2020-10-2 11:13 PM

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2020-10-2 08:07 PM 發表

叫佢隊成枝漂白水落肚咪得囉
作者: 好逸惡勞     時間: 2020-10-2 11:18 PM

如果佢病逝,肯定中國上下歡呼
作者: 晚膳行動10     時間: 2020-10-2 11:18 PM

係香港人先咁驚青嘅啫!死亡率根本好低,响美國,咁多人死係因為根本無同你醫,生定死,視乎有冇幫你醫既啫!
作者: 一個中國人!     時間: 2020-10-2 11:19 PM

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2020-10-2 08:07 PM 發表

滴露最有效,傻侵話可以殺死99.99%新冠病毒
作者: stocky1010     時間: 2020-10-2 11:19 PM

TRUMP TRUMP 咁多嘴,周圍咀靚女!!完全當病毒無到!!!
作者: Michael007189     時間: 2020-10-2 11:20 PM

仆街破產狗死咗就唔洗坐監!死好命!
作者: wingwing1234566     時間: 2020-10-2 11:21 PM

引用:
原帖由 sowina 於 2020-10-2 11:13 PM 發表

叫佢隊成枝漂白水落肚咪得囉
係唔係咁樣😂

圖片附件: 1601652066798.jpg (2020-10-2 11:21 PM, 122.69 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: williamsze31     時間: 2020-10-2 11:21 PM

早死早著喇!
正杏加橙!
😠
作者: 一個中國人!     時間: 2020-10-2 11:21 PM

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-10-2 09:10 PM 發表

彭斯已經磨拳擦掌,暗暗做好了接替特朗普的準備。
原來彭屍喺最大贏家,唔通喺佢安排帶毒助理傳染傻侵?
作者: 1333333     時間: 2020-10-2 11:22 PM

真正on79 弱智bk18死2 自動出來比人屌
作者: 一個中國人!     時間: 2020-10-2 11:22 PM

引用:
原帖由 wawai 於 2020-10-2 09:40 PM 發表

假如侵真係中招身亡,
加上接任佢既係鷹派彭斯
笑得出既人好無知 
彭屍喺鷹派?曱甴廢青思維真喺搞笑
作者: AomoriSnow     時間: 2020-10-2 11:23 PM

引用:

有病及早求依啦。
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-10-2 11:24 PM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-10-2 11:21 PM 發表

原來彭屍喺最大贏家,唔通喺佢安排帶毒助理傳染傻侵?
有機會呀,唔好被你講中。
作者: fox007     時間: 2020-10-2 11:26 PM

引用:

你仲唔快D去見你尾爹最後一面?遲啲趕唔切喇,仆街。
作者: 清風水靜     時間: 2020-10-2 11:26 PM

引用:
原帖由 burgeon 於 2020-10-2 10:36 PM 發表

副總統轉正係任期內啫,依家我係問嚟緊下屆選舉
只要兩黨同意........基本就沒有問題..........!!
因為正副總統是一體..........你選擇是一個配搭........並不是單單一個人...!!
如果要從新來過........兩黨的財政也未必可以承受.........推遲更不可能.......國不能一日無君....!!
假如彭斯做過渡期總統........民主黨都未必可以接受.......最理想是由副轉正繼續選下去...!!
作者: kw_lam     時間: 2020-10-2 11:31 PM

候選人死亡找一個代替便可以,反正總統只是一個傀儡
What happens if a US presidential candidate dies or falls ill before the election, as Donald Trump tests positive for Covid
https://inews.co.uk/us-election- ... est-positive-674661

The answer to this one is fairly simple. If a candidate dies (or becomes incapacitated) before election day – which is 3 November this year – their party picks a replacement to be on the ballot.

This does not have to be the vice presidential candidate on the ticket.

Both the Democrats and the Republicans have rules for how this candidate should be chosen.
作者: 哪singh     時間: 2020-10-2 11:36 PM

引用:

仲要兩个侯選人都
作者: wawai     時間: 2020-10-2 11:37 PM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-10-2 11:22 PM 發表

彭屍喺鷹派?曱甴廢青思維真喺搞笑
死廢老 又亂噴人
作者: wingleung0406+     時間: 2020-10-2 11:38 PM

引用:

排爐燒囉!
作者: 一個中國人!     時間: 2020-10-2 11:43 PM

引用:
原帖由 wawai 於 2020-10-2 11:37 PM 發表

死廢老 又亂噴人
🐶主人瀨咗嘢,走狗仲唔飛去吸毒?
作者: 我係Miss大佬     時間: 2020-10-2 11:43 PM

圖片附件: 1601653413331.jpg (2020-10-2 11:43 PM, 216.21 KB) / 該附件被下載次數 2