標題: [本港新聞評論] 陳同佳料本月內赴台自首稱感謝潘媽媽願意為其求情 [打印本頁]

作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:06 AM     標題: 陳同佳料本月內赴台自首稱感謝潘媽媽願意為其求情

觸發港府修訂《逃犯條例》、一度引起香港與台灣政治風波的台灣殺人案疑犯陳同佳,於去年10月23日在香港涉洗黑錢案刑滿出獄後

轉載~觸發港府修訂《逃犯條例》、一度引起香港與台灣政治風波的台灣殺人案疑犯陳同佳,於去年10月23日在香港涉洗黑錢案刑滿出獄後,曾表示會赴台自首,但時隔近1年仍未前赴台灣,期間女死者潘曉穎的母親更多次促請陳,在下月23日、即出獄滿一周年前盡快赴台自首。今日(2日)陳同佳透過聖公會教省秘書長管浩鳴發放錄音表示,將於本月內前往台灣自首,並再次向潘爸爸和媽媽致最大的歉意。

陳同佳感謝潘媽媽願意為他求情,給他一個改過自身的機會,目前已通知台灣代表律師聯絡相關部門處理他回台自首的安排,期望在10月份內成行,並指自己到台灣的想法一直無改變,請潘曉穎父母放心。

陳同佳到台灣的想法一直無改變,請潘曉穎父母放心。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201002/bkn-20201002094444479-1002_00822_001.html
作者: banjo.    時間: 2020-10-2 10:08 AM

欠人嘅, 一定要還.
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-10-2 10:11 AM

其實香港政府做左也啦。如果唔系困佢系安全屋,佢都無咁大勇氣去自首。。困住你都唔知幾多年,又無走動,慘過坐監
作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-10-2 10:11 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:06 AM 發表

觸發港府修訂《逃犯條例》、一度引起香港與台灣政治風波的台灣殺人案疑犯陳同佳,於去年10月23日在香港涉洗黑錢案刑滿出獄後

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201002/photo/bkn-20201002094444479-1002_00822_001_01b.jpg?20201002100241

轉載~觸發港府修訂《逃犯條例》、一度引起香港與台灣政治風波 ...
做戲啫,到時就話台灣地區唔批准入境,佢又自首唔到……
一日復一日;明日何其多~
明日復明日;此事何時了?
作者: billy80    時間: 2020-10-2 10:12 AM

犯狗會出盡全力阻止殺人犯返台,因為班賤種犯民要食“爭取逃犯修訂條例”呢條水!
作者: 中頑童    時間: 2020-10-2 10:13 AM

引用:
原帖由 夢醒一切成空 於 2020-10-2 10:11 AM 發表

上星期台灣已經講左等佢黎喇啵
作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-10-2 10:15 AM

引用:
原帖由 中頑童 於 2020-10-2 10:13 AM 發表

咁就等佢動身行嗰一下先啦,拭目以待
作者: 689倒轉又係689    時間: 2020-10-2 10:16 AM

一日未去台灣,一仲有變數
作者: 中頑童    時間: 2020-10-2 10:18 AM

引用:
原帖由 夢醒一切成空 於 2020-10-2 10:15 AM 發表

我都係咁話可能係被迫呢因為呢條友搞出成件事

正常人無人會保掛
作者: 冷麵笑匠    時間: 2020-10-2 10:20 AM

大粒墨唔去都吹佢唔脹
作者: 青瓜俠    時間: 2020-10-2 10:21 AM

殺自己女仲要分C仲要回港後㩒錢,
我就老H唔原諒...
作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-10-2 10:24 AM

引用:
原帖由 中頑童 於 2020-10-2 10:18 AM 發表

我都係咁話可能係被迫呢因為呢條友搞出成件事

正常人無人會保掛
你諗下,10月10號係台灣地區嘅所謂雙十節,最快佢都係喺10月10號後,台灣地區先會收人……咁就睇下剩番嗰廿零日了……
作者: aasddfgg    時間: 2020-10-2 10:27 AM

一失足成千古恨
年青人應引以為鑑
作者: esprithk    時間: 2020-10-2 10:29 AM

引用:
原帖由 夢醒一切成空 於 2020/10/2 10:11 發表

你的理解是錯誤。

從來, 台灣是否批出“入台簽證”不是重點。

因為
(1)這裡是香港。 我們只需要理會陳同佳是否有權去離開香港。
(2)台灣是否發台證從來是別個地區的事。 等於一個香港人飛去美國。 到步後發現簽證有問題。 被拒絕入境。 再會被安排飛回香港。 也有可能因為費用問題或當事人國籍的國家手續問題,他會被迫住在機場離境區一段時間一樣。
(3)所以我們身為在香港, 我們只需要焦點是陳同佳本身會因為有香港永久居民身份可以經各香港口岸離開香港就得。他最終在某個國家(包括中國台灣)到步是否能順利入境或被捕, 這不屬於香港特區政府權力和管轄之內。

我們只需要看到陳同佳已經離開香港就可以。 他本人最終是以合法口岸途徑離開或是犯法的其他方式離開香港就是他的個人決定。

作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:32 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-10-2 10:08 發表

欠人嘅, 一定要還.
最主要佢肯返臺灣。
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:33 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-10-2 10:11 發表

其實香港政府做左也啦。如果唔系困佢系安全屋,佢都無咁大勇氣去自首。。困住你都唔知幾多年,又無走動,慘過坐監
冇錯!香港政府已經做咗嘢,只喺臺灣玩嘢,唔肯接收佢返去。
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:34 AM

引用:
原帖由 夢醒一切成空 於 2020-10-2 10:11 發表

請你睇返事件嘅前因後果,正正就係臺灣玩嘢!唔肯接收佢,所以佢返唔到臺灣自首。你可以自行上網睇返啲報紙,就知道成個內容。
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:36 AM

引用:
原帖由 billy80 於 2020-10-2 10:12 發表

犯狗會出盡全力阻止殺人犯返台,因為班賤種犯民要食“爭取逃犯修訂條例”呢條水!
你就心水清喇!上面嗰位網友,可能唔知道個前因後果。所以犯民狗,就借啲意出嚟搞事。搵到個弱點,雞蛋裏挑骨頭,搞咗舊年6月嘅暴動事件。
作者: wilsonkf    時間: 2020-10-2 10:36 AM

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-10-2 10:29 AM 發表

你的理解是錯誤。

因為
(1)這裡是香港。 我們只需要理會陳同佳是否有權去離開香港。
(2)台灣是否發台證從來是別個地區的事。 等於一個香港人飛去美國。 到步後發現簽證有問題。 被拒絕入境。 再會被安排飛回香港。 也有可能因為費用問題或當事人國籍的國家手續問題,他會被迫住在機場離境區一段時間一樣。
(3)所以我們身為在香 ...
無入台證等於無法登機. 無一間航空公司願意得罪政府, 唔查你既入台證就比你上機, 為你一個人比台灣報復.

點走? 洗頭艇? 咁都要大陸放佢出去先得.

作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:37 AM

引用:
原帖由 中頑童 於 2020-10-2 10:13 發表

佢都唔知前因後果,只係發表自己嘅睇法。噉!梗係誤導別人啦!
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:37 AM

引用:
原帖由 夢醒一切成空 於 2020-10-2 10:15 發表

佢都未起腳,使乜咁快定奪呢?
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:38 AM

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-10-2 10:16 發表

一日未去台灣,一日仲有變數
正如你成日發表的歪理一樣。
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:38 AM

引用:
原帖由 冷麵笑匠 於 2020-10-2 10:20 發表

大粒墨唔去都吹佢唔脹
呢樣嘢又冇計噃!
作者: bigmouth2006    時間: 2020-10-2 10:39 AM

殺人填命
欠債還錢
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-10-2 10:39 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:33 AM 發表

其實就系軟禁佢。話就話保護,其實防佢走佬。。
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-10-2 10:40 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:33 AM 發表

作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:42 AM

引用:
原帖由 aasddfgg 於 2020-10-2 10:27 發表

一失足成千古恨
年青人應引以為鑑
冇錯喇!唔好俾人利用,洗咗個腦做啲違法達義嘅事件。就好似昨日銅鑼灣百德新街一樣,我喺電視機同埋網上嘅片段,見到啲人出嚟搞事起閧。畀警察拉咗幾十人,到我夜晚食完飯返屋企,我見到渣華道北角差館外面,有幾十人,(可能係佢地啲屋企人,喺度排隊探望被捕者,本來中秋節大家一家人可以團年食飯,點知去咗差館做節,噉又何必呢?)
作者: wingaman    時間: 2020-10-2 10:43 AM

陳同佳小弟弟,如果你今鋪嘗試去自首而畀台灣以各種理由拒絕入境,請改去深圳自首,方法唔同,但都係贖罪,差異只在可以激死台灣班冚家剷
作者: 返工會暈    時間: 2020-10-2 10:45 AM

去咗先講
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:45 AM

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-10-2 10:29 發表

你的理解是錯誤。

因為
呢個問題,佢唔係好明啊。
作者: Joeycky    時間: 2020-10-2 10:46 AM

教會痴鳩線,咁樣幫殺人犯,上帝公義去左邊。
作者: esprithk    時間: 2020-10-2 10:48 AM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020/10/2 10:36 發表

無入台證等於無法登機. 無一間航空公司願意得罪政府, 唔查你既入台證就比你上機, 為你一個人比台灣報復.

點走? 洗頭艇? 咁都要大陸放佢出去先得. ...
這是討論區。 有些情況不可能講到咁白。 畫公仔畫出腸。

重點是
(1)香港永久居民身份是否合法可以出入香港?
(2)政治上,陳同佳的價值。 是否值得養他養到幾時?
(3)政治上,對方台灣覺得是否要接收這棋子?(不代表接受“自首”字眼)
(4)從新講一次,這裡是香港。 香港入境處是管轄進出香港的人的事情。 不是去理外國是否批准入境。 這也不是有權力去做。

香港人可能真的未教育過先有國才有家的想法。

這不是一般警方層面的處理事情。

你只需要明白,
政治 > 國防(軍人) > 治安(警察)
階級權力的分配就可以。

講權力就是一層壓一層。

作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:49 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-10-2 10:39 發表

又唔好噉講,因為始終而家環境有變,香港舊年6月開始,就俾啲犯民狗搞咗鑊傑撻撻,佢一出去都可能有問題。
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:50 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-10-2 10:40 發表

如果畀佢通街走,你覺得會安全嗎?
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:51 AM

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-2 10:43 發表

陳同佳小弟弟,如果你今鋪嘗試去自首而畀台灣以各種理由拒絕入境,請改去深圳自首,方法唔同,但都係贖罪,差異只在可以激死台灣班冚家剷
請問你呢個理念,係點解呀?
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:51 AM

引用:
原帖由 返工會暈 於 2020-10-2 10:45 發表

去咗先講
大膽一句,衹要有航班,佢一定過到臺灣。只係臺灣肯唔肯接收佢嗻?
作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-10-2 10:52 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:37 AM 發表

佢都未起腳,使乜咁快定奪呢?
我冇準則㗎,估下咋喎~
我又冇“民意調查中心”嘅數據……
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:52 AM

引用:
原帖由 Joeycky 於 2020-10-2 10:46 發表

教會痴鳩線,咁樣幫殺人犯,上帝公義去左邊。
噉又未必,可能裏邊有啲嘢,我哋外人唔清楚呢!
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:53 AM

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-10-2 10:48 發表

重點是
(3)政治上,對方台灣覺得是否要接收這棋子?(不代表接受“自首”字眼)
(4)從新講一次,這裡是香港。 香港入境處是管轄進出香港的人的事情。 不是去理外國是否批准入境。 這也不是有權力去做。

香港人可能 ...
大家可以等一下,睇下佢嘅進展囉!
作者: wilsonkf    時間: 2020-10-2 10:55 AM

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-10-2 10:48 AM 發表

重點是

香港人可能 ...
就算陳同佳可以入到機場禁區, 上唔到機, 有用咩?
作者: 無盡白滑的蛋    時間: 2020-10-2 10:56 AM

哎,唔該管政棍和陳扑街,不要再消費港人善心。一個殺人後泠靜棄屍,回港後,再用死者💰,享樂過日子的魔鬼,會忽然覺悟前非、良心發現,咪搞笑啦。你呃人!
作者: 中頑童    時間: 2020-10-2 10:57 AM

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-2 10:43 AM 發表

佢去深圳告佢咩罪
作者: esprithk    時間: 2020-10-2 10:57 AM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020/10/2 10:55 發表

請你細味階級權利的意思。
作者: ngmanlok    時間: 2020-10-2 10:58 AM

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-10-2 10:29 發表

你的理解是錯誤。

因為
無台證航空公司點會比你上機?
作者: 張寶成打老虎    時間: 2020-10-2 10:58 AM

去左先講

唔好再做戲
作者: A1000    時間: 2020-10-2 10:59 AM

引用:
原帖由 夢醒一切成空 於 2020-10-2 10:52 發表

我冇準則㗎,估下咋喎~
我又冇“民意調查中心”嘅數據……
大家等一下,睇下個事情進展如何?我自己覺得,佢真係想過去,睇下臺灣肯唔肯收?
作者: esprithk    時間: 2020-10-2 10:59 AM

引用:
原帖由 ngmanlok 於 2020/10/2 10:58 發表

請你細味階級權力的意思。

如果你思維仍然框框內,很難令你腦洞大開。
作者: 午後微風    時間: 2020-10-2 11:00 AM

有d同情陳同佳,俾條渣女害左一世,雖然佢殺左人但係,都係俾渣女一家害
作者: DZDD    時間: 2020-10-2 11:00 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:06 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201002/photo/bkn-20201002094444479-1002_00822_001_01b.jpg?20201002100241

轉載~觸發港府修訂《逃犯條例》、一度引起香港與台灣政治風波 ...
呆娃唔會俾佢入境.
作者: 好逸惡勞    時間: 2020-10-2 11:00 AM

諗清楚啦,為隻咁樣的雞去送死,值唔值得呀
作者: 專浦常平    時間: 2020-10-2 11:02 AM

如果仲有半點良知,唔該你唔好再比假希望潘家,根本就唔會去自首,不如干脆d講你一世都唔會去台灣,咁樣就大家清楚。
殺自己條女果陣可以咁狠,點解而家狠d話唔會去都講唔到。
作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-10-2 11:04 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:59 AM 發表

大家等一下,睇下個事情進展如何?我自己覺得,佢真係想過去,睇下臺灣肯唔肯收?
我都係會估:
佢會想搭飛機去台灣地區,但台灣地區方面因為“手續”、“文件”……還未辦理完成,所以都係未能成行……
作者: 真灰大樹    時間: 2020-10-2 11:04 AM

引用:

買定花生, 睇你去唔去得成要去老早去左, 又派演技
作者: 農場深情的烈女    時間: 2020-10-2 11:04 AM

引用:
原帖由 aasddfgg 於 2020-10-2 10:27 AM 發表

一失足成千古恨
年青人應引以為鑑
係咪講馬鞍山燒人重犯??重未拉到,又唔自首??學乜鳩人講公義,支持優秀陳小朋友唔閪自首
作者: ngmanlok    時間: 2020-10-2 11:04 AM

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-10-2 10:59 發表

請你細味階級權力的意思。

如果你思維仍然框框內,很難令你腦洞大開。
你自己唔識就唔識啦,係度亂講,無台證check in時已經唔會出登機證比佢,學個十二個比隻船自己揸去台灣?
作者: workdboy169    時間: 2020-10-2 11:04 AM

如果佢判死刑,相信陳同徍母親又會呐喊
作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-10-2 11:05 AM

引用:
原帖由 午後微風 於 2020-10-2 11:00 AM 發表

有d同情陳同佳,俾條渣女害左一世,雖然佢殺左人但係,都係俾渣女一家害
同情殺人犯?
作者: johnny2greentea    時間: 2020-10-2 11:05 AM

殺人犯
作者: wingaman    時間: 2020-10-2 11:06 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:51 AM 發表

請問你呢個理念,係點解呀?
台灣係中國一部分,既無一國兩制,咁響台灣殺人就應全中國都有司法管轄權
作者: sharpx    時間: 2020-10-2 11:06 AM

引用:

等睇英文菜又用乜理由玩嘢
作者: A1000    時間: 2020-10-2 11:06 AM

引用:
原帖由 夢醒一切成空 於 2020-10-2 10:11 發表

係臺灣唔俾入境嗻!
作者: golfboy    時間: 2020-10-2 11:07 AM

引用:
原帖由 billy80 於 2020-10-2 10:12 AM 發表

E樣野会係淋病同建製想做,佢肯去台灣自首,送中一早就吾應該攪
作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-10-2 11:07 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 11:06 AM 發表

係臺灣唔俾入境嗻!
咪講咗台灣地區,唔畀佢入境囉
作者: sharpx    時間: 2020-10-2 11:07 AM

引用:
原帖由 中頑童 於 2020-10-2 10:13 AM 發表

真係入倒境先講都未遲
作者: workdboy169    時間: 2020-10-2 11:07 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-10-2 10:39 AM 發表

佢可以自由出街,之前報導過同父母外出食飯
作者: A1000    時間: 2020-10-2 11:08 AM

引用:
原帖由 billy80 於 2020-10-2 10:12 發表

我亦都覺得會係,因為衹要佢一日喺度,仍然有大把理由出嚟搞事。係啲儍仔出去搞事,佢地就有飯食。好似嗰條基佬咁樣!吹完雞之後,你哋上街衝,佢就返屋企歎冷氣。仲可以一路做節食飯,一路喺電視機旁邊飲紅酒。啲傻仔比警察拉左之後,屋企人就係差館出邊等保釋。
作者: 689倒轉又係689    時間: 2020-10-2 11:10 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:38 AM 發表

正如你成日發表的歪理一樣。
言論自由呀嘛!期待你講嘅真理
作者: workdboy169    時間: 2020-10-2 11:10 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:51 AM 發表

大膽一句,衹要有航班,佢一定過到臺灣。只係臺灣肯唔肯接收佢嗻?
台湾曰曰都有航班,佢只係冇入台証
作者: A1000    時間: 2020-10-2 11:10 AM

引用:
原帖由 ngmanlok 於 2020-10-2 10:58 發表

佢係咪諗住去過一次臺灣,往後有落地簽證呀?
作者: Michael007189    時間: 2020-10-2 11:11 AM

台灣有死刑,返台灣受死啦陳仆佳
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-10-2 11:11 AM

當真?
作者: 高達0.1    時間: 2020-10-2 11:11 AM

殺人填命!欠債還錢!天經地義!
作者: 明日野性的老闆    時間: 2020-10-2 11:12 AM

陳同佳因自首,即是去寶島,都受到一定減刑求情。香港12犯人因保釋逃亡,很難減刑連特區馬道立先生和戴其c大律師無辦法
作者: A1000    時間: 2020-10-2 11:12 AM

引用:
原帖由 workdboy169 於 2020-10-2 11:10 發表

台湾曰曰都有航班,佢只係冇入台証
呢個就係問題嘅癥統。
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-10-2 11:12 AM

引用:
原帖由 workdboy169 於 2020-10-2 11:07 AM 發表

佢可以自由出街,之前報導過同父母外出食飯
乜無記者影到佢系街?
作者: wilsonkf    時間: 2020-10-2 11:15 AM

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-2 11:06 AM 發表

台灣係中國一部分,既無一國兩制,咁響台灣殺人就應全中國都有司法管轄權
係大陸, 可以判死既殺人罪係必須要有其他人證物證呈堂, 不能單靠疑犯自白, 不會為一單案而改變.

問題係所有證據都係台灣手上.

台灣亦不可能合作, 變相承認大陸司法權.

作者: andyyyy    時間: 2020-10-2 11:16 AM

引用:

台灣肯收人先講,佢到時真係肯去先講!
作者: wayne138    時間: 2020-10-2 11:17 AM

希望所謂蔡總統不要政治上腦
作者: 福建一幫    時間: 2020-10-2 11:17 AM

引用:

經上空轉飛广州机場, 国安辦立案調查
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-10-2 11:18 AM

引用:

比所有嘅曱甴都高尚
作者: abcdef8888    時間: 2020-10-2 11:18 AM

好淒涼啊
作者: 明日野性的老闆    時間: 2020-10-2 11:19 AM

潘母求助本土旺師媒體,懷疑綠cat是否同本土旺師飯民勾結和為本土旺師飯民不斷營造聲勢。在國安法下本土旺師飯民重創,綠姐是否出手助戰
作者: ngmanlok    時間: 2020-10-2 11:19 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 11:10 發表

佢係咪諗住去過一次臺灣,往後有落地簽證呀?
相信佢個名+出生年月日 已經會比台灣block左
作者: ctchan20f    時間: 2020-10-2 11:20 AM

引用:

呢個修例風波的始作俑者返台後,得到應得嘅判罪,件事應該告一段落。至於事件引發香港嘅風波,真的不知道何時完結!

作者: 福建一幫    時間: 2020-10-2 11:20 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:36 AM 發表

你就心水清喇!上面嗰位網友,可能唔知道個前因後果。所以犯民狗,就借啲意出嚟搞事。搵到個弱點,雞蛋裏挑骨頭,搞咗舊年6月嘅暴動事件。
佢一出境=入內地境, 那就請內地立即拉人調查
作者: wingaman    時間: 2020-10-2 11:22 AM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-2 11:15 AM 發表

係大陸, 可以判死既殺人罪係必須要有其他人證物證呈堂, 不能單靠疑犯自白, 不會為一單案而改變.

台灣亦不可能合作, 變相承認大陸司法權. ...
如果有此規定,陳同佳有無能力出示證據就等佢自己諗了,亦要睇下公安同司法當局對呢宗政治敏感案件嘅態度,感覺唔係完全無可能
作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-10-2 11:23 AM

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:34 AM 發表

請你睇返事件嘅前因後果,正正就係臺灣玩嘢!唔肯接收佢,所以佢返唔到臺灣自首。你可以自行上網睇返啲報紙,就知道成個內容。
咪講咗台灣地區唔畀佢入境囉
作者: 福建一幫    時間: 2020-10-2 11:24 AM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-2 10:55 AM 發表

放佢上机一進入內地空域就馬上捉佢返內地受審
作者: wingaman    時間: 2020-10-2 11:25 AM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-2 11:15 AM 發表

台灣亦不可能合作, 變相承認大陸司法權. ...
而且,佢殺人後盜用ATM卡案件證據在香港手中,且已完成審理,呢個事實亦可能對所謂證據要求有幫助
作者: L010986    時間: 2020-10-2 11:25 AM

留名等睇呢條仆街又走數
作者: happy_gunner    時間: 2020-10-2 11:25 AM

台灣真肯收先算
等睇台灣做小丑,畀世人知台灣有幾荒謬
作者: 莫小問    時間: 2020-10-2 11:26 AM

放心啦,佳哥,台灣唔會收你。由你在香港取得既政治利益更大
作者: wilsonkf    時間: 2020-10-2 11:28 AM

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-2 11:25 AM 發表

而且,佢殺人後盜用ATM卡案件證據在香港手中,且已完成審理,呢個事實亦可能對所謂證據要求有幫助
宜家全案所有關鍵物證都係台灣手上

盜用ATM 卡無法證明殺人, 必須有其他證據建立證據鏈
告返同一條罪又係一罪二罰, 不可行
作者: ansonkpl    時間: 2020-10-2 11:28 AM

住安全屋,等於軟禁,但比坐牢舒服
作者: wingaman    時間: 2020-10-2 11:31 AM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-2 11:28 AM 發表

宜家全案所有關鍵物證都係台灣手上

盜用ATM 卡無法證明殺人, 必須有其他證據建立證據鏈
告返同一條罪又係一罪二罰, 不可行
刑偵工作應留畀公安機關去做,陳同佳實際上要做嘅只係自守同配合偵辦工作,至於證據是否充足應由司法機構決定,但唔應該因為咁而唔自首
作者: Samam    時間: 2020-10-2 11:32 AM

引用:

就算去到呆灣,做場show,配合黃髮棺輕判,坐兩年監,咪解決成件政治事件囉!
作者: wilsonpooh    時間: 2020-10-2 11:32 AM

此人心術不正,唔好相信
作者: wilsonkf    時間: 2020-10-2 11:35 AM

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-2 11:31 AM 發表

刑偵工作應留畀公安機關去做,陳同佳實際上要做嘅只係自守同配合偵辦工作,至於證據是否充足應由司法機構決定,但唔應該因為咁而唔自首
咁你有無諗過,佢向大陸自首,大陸因為證據不足無法起訴,政治影響係點?

只要對中國宜家司法制度有少少認識,都可以確定呢件案幾無可能單靠疑犯自白定罪。證據亦全部係台灣手上,台灣肯交出證據,再自首都未遲。

還不如台灣老老實實接個人返去審。唔好玩咁多政治。

作者: 褲浪白條    時間: 2020-10-2 11:36 AM

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-2 10:43 AM 發表

對,名為台灣都係中國一部份,等如廣州殺人,貴州投案一樣。到時玩到班政棍仆街,唔出聲比黃絲插,出聲即支持台獨,分裂祖國😁
作者: 漆哥    時間: 2020-10-2 11:36 AM

我係絕對唔會同情殺人犯