標題: 【大棋盤】警查12人潛逃案 投訴者「捉蟲」? [打印本頁]

作者: adolfchan-417     時間: 2020-9-28 12:17

十二名涉嫌觸犯「港區國安法」或製造炸彈等嚴重罪行的反修例示威者,早前涉棄保潛逃偷渡往台灣,途中被內地水警截獲,並被內地公安以觸犯「偷越國境罪」遭到拘留。部分潛逃者家屬早前到灣仔警察總部投訴,要求警方就十二人失蹤案進行調查。有法律界資深大律師看到家屬到警察總部投訴,嘖嘖稱奇。事關十二人棄保潛逃本就是違法行為,家屬要求警方調查,警方自然就調查潛逃者的違法行為,潛逃者的家屬亦大有可能成為助查對象,以確定他們有沒有協助潛逃者潛逃。因此,家屬要求警方調查,豈非也調查自己?
果然,警方上周六發出新聞稿,指收到廣東公安廳回覆。透露廣東當局的調查發現,該十二人於八月二十三日早上約七時許在香港新界西貢布袋澳碼頭登上一艘由偷渡集團安排的快艇,並由其中一名疑犯負責開船,計畫經內地海域逃到台灣,以逃避在港涉案的刑責。他們登船前在港已向相關偷渡集團人員繳付一定資金,以作安排出逃費用。警方表明,「警方正循是否有人組織及策劃跨境犯罪的方向調查上述案件。」
究竟被內地拘留的十二人披露了多少潛逃內情及相關涉事人員,內地當局又向警方提供了多少情報,外界不得而知。但今次卻是警方首次公開表明會調查十二人潛逃案,相信曾協助十二人的幕後人士都會如坐針氈。
大律師陸偉雄指,雖然十二名潛逃港人被捕地點在內地水域,但他們均於香港布袋澳出發,因此犯罪地點不局限於內地,嚴格來說在香港亦有罪行。他認為,警方可根據香港法例第二百二十一章《刑事訴訟程序條例》內有關棄保潛逃的罪行展開調查,包括十二人的行為可涉及棄保潛逃;若有人向十二人提出潛逃建議,便算教唆棄保潛逃;若有其他人有份支付潛逃費用,是協助棄保潛逃;若有人有份組織及策劃這場「逃亡」行動,只要有相關協議及有人付諸實行,則可干犯串謀棄保潛逃。
陸偉雄認為,警方調查無可厚非,但要找出有關教唆、協助及串謀棄保潛逃等罪行的實際證據並不易,「其實不肯定十二人上船要否付費,有甚麼證據證明他們有付水腳費?其他人可選擇不作聲,保持緘默。」
今次十二人被內地拘留,亦引發反對派提出各種古怪陰謀論。協助十二人家屬的朱凱廸上周四以《12人被捕的三種可能,兼尋果洲群島目擊者》為題撰文,內容提到「長洲覆核王」郭卓堅曾引述「目擊者」指,十二人在事發當日早上八時許,於香港水域內果洲群島東南面的「一尺排」停船期間,被一艘高速駛至的白色中國海警船越境逮捕,要求海事處公開當日早上在相關地點的雷達紀錄,以引證相關說法的對錯。
警方翌日即就此去信朱凱廸,批評他在文章作出多項揣測,強調水警指揮及控制中心曾檢視八月二十三日事發上午的航行監察系統記綠,未有發現任何內地海警船進入或停留本港水域,而當天上午亦未有接獲任何上述報告或市民求助。警方又在信中要求,若朱凱廸就事件有進一步資料提供,包括「目擊者」的資料及聯絡方法,可與警方聯絡。
朱凱廸昨日在社交媒體公布上述信件,不滿警方不公開雷達紀錄等資料,反指自己的文章是「揣測」,又批評警方是包庇公安違法秘密拘留,揶揄寫文章要求交資料「就嚟尋釁滋事㗎啦」。

潛逃者家屬早前召開記者會,部分家屬其後到灣仔警察總部投訴,要求警方就十二人失蹤案進行調查。

必須查,一定查到底,把幕後黑手抽出嚟

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/politics/article/1383891/政治-時局解碼-大棋盤-警查12人潛逃案-投訴者-捉蟲
作者: Domson     時間: 2020-9-28 12:57

個個都知佢哋係鹽田,點叫失蹤者?
作者: scottie_csp     時間: 2020-9-28 12:58

引用:
原帖由 Domson 於 2020-9-28 12:57 PM 發表
個個都知佢哋係鹽田,點叫失蹤者?
台灣嗰五個手足就真係失蹤者喇!
作者: siutatbo     時間: 2020-9-28 12:59

被人話假家屬,不無道理
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2020-9-28 13:19

引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-9-28 12:59 PM 發表
被人話假家屬,不無道理
叫佢哋驗晒DNA先喇

圖片附件: 1601270359961.jpg (2020-9-28 13:19, 579.72 KB) / 該附件被下載次數 15

作者: 山上的天才     時間: 2020-9-28 13:21

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-9-28 12:17 PM 發表
十二名涉嫌觸犯「港區國安法」或製造炸彈等嚴重罪行的反修例示威者,早前涉棄保潛逃偷渡往台灣,途中被內地水警截獲,並被內地公安以觸犯「偷越國境罪」遭到拘留。部分潛逃者家屬早前到灣仔警察總部投訴,要求警方就十二人失蹤案進行調查。有法律界資深大律師看到家屬到警察總部投訴,嘖嘖稱奇。事關十二人棄保潛逃本就是違法行為,家屬要求警方調查,警方自然就調查潛逃者的違法行為,潛逃者的家屬亦大有可能成為助查對象,以確定 ...
嘈得最大聲果位豬西滴
協助手足着草
嫌疑最大!
作者: 出入夜婆仔     時間: 2020-9-28 13:21

好明顯朱西好清晰知道件事。 應該背後有幫手驚比人查!
作者: tony.hk     時間: 2020-9-28 13:22

如果家人有參與協助或預早知到有人棄保潛逃.....
作者: 東方純情的馬桶     時間: 2020-9-28 13:39

包括朱西在內等人on 9無極限
作者: Henrywu18     時間: 2020-9-28 13:43

呆灣5個又唔見你理

https://www.youtube.com/watch?v=E9Omh8WD_lE
作者: 007star     時間: 2020-9-28 13:47

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2020-9-28 01:43 PM 發表
呆灣5個又唔見你理
https://www.youtube.com/watch?v=E9Omh8WD_lE
do not receive big boss's order
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-28 13:47

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-9-28 12:17 PM 發表
十二名涉嫌觸犯「港區國安法」或製造炸彈等嚴重罪行的反修例示威者,早前涉棄保潛逃偷渡往台灣,途中被內地水警截獲,並被內地公安以觸犯「偷越國境罪」遭到拘留。部分潛逃者家屬早前到灣仔警察總部投訴,要求警方就十二人失蹤案進行調查。有法律界資深大律師看到家屬到警察總部投訴,嘖嘖稱奇。事關十二人棄保潛逃本就是違法行為,家屬要求警方調查,警方自然就調查潛逃者的違法行為,潛逃者的家屬亦大有可能成為助查對象,以確定 ...
文明社會國際都會亞洲之最世界優秀香港警隊有案唔查要投訴先做仲嘖嘖稱奇啦
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-28 13:49

引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-9-28 12:59 PM 發表
被人話假家屬,不無道理
通常唔公開資料話人揣測果啲都係心裏有鬼
作者: 理+誠     時間: 2020-9-28 13:50

12人集體偷渡,肯定係集團式安排,一定要抽出幕後黑手、資金鍊。
作者: 男E     時間: 2020-9-28 13:57

都話過背後策劃協助逃走個班人有得震冇得訓

圖片附件: afd371da.gif (2020-9-28 13:57, 3.17 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: discuss.woddboy     時間: 2020-9-28 13:58

合情合理
作者: tam_n     時間: 2020-9-28 13:59

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-9-28 01:50 PM 發表
12人集體偷渡,肯定係集團式安排,一定要抽出幕後黑手、資金鍊。
對於大陸:12人集體偷渡。
對於香港:12人集體棄保潛逃,一樣要查,查下係咪集團式安排,如果有,要抽出幕後黑手、資金鍊。
作者: 正人正貨     時間: 2020-9-28 14:06

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-28 01:49 PM 發表

関你撚事啊台湾狗,屌你老交代另外个五个人出来先講啦。
作者: kwokk2014     時間: 2020-9-28 14:09

12黄畜著草
警查12人潛逃案 投訴者「捉蟲」?
作者: 抽後算帳     時間: 2020-9-28 14:11

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-28 01:49 PM 發表

咁你公開你嘅身份啦。
作者: kwokk2014     時間: 2020-9-28 14:15

幕後黑手大L鑊喇,
12黃畜先在大陸審判,
庭上肯定其中有披露及篤灰,
資料正式通知香港後 ,
警方調查做嘢拉人!
作者: 百家樂研究生     時間: 2020-9-28 14:17

現在這樣的情況,
是否又強烈要求警方停止調查。

豬 Hi 敵:又立大功。

河童:為了讓我的成功,犧牲你地在所難免。

羊 On Q:拉埋暴徒家人,人生更更精彩。

作者: tongtong2047     時間: 2020-9-28 14:19

一定要切查啦!
唔係點抽出潛逃案背後黑手
作者: 阿努阿圖阿圖     時間: 2020-9-28 14:20

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-9-28 12:58 PM 發表

陰唇全毛.......可能已經死鳩晒...........
作者: 紅爆沙貝勒皇子     時間: 2020-9-28 14:28

暴徒本身已蒙面,其家人也蒙面,臭坑果然出臭草
作者: 真。理性的牛牛     時間: 2020-9-28 14:37

香港人的思維,凡人是不懂的
作者: hihi2046     時間: 2020-9-28 14:39

合理化棄保潛逃行為,一句不提。
作者: tomymt     時間: 2020-9-28 14:42

D家長真係 0n 9 到無朋友?香港警察方面仲要調查清楚佢家長、朋友有無份協助、出錢、包庇等!仲可能比資料國內海警再調査?比班犯狗累死!搞出個大頭佛!
作者: hihi2046     時間: 2020-9-28 14:42

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2020-9-28 02:15 PM 發表
幕後黑手大L鑊喇,
12黃畜先在大陸審判,
庭上肯定其中有披露及篤灰,
資料正式通知香港後 ,
警方調查做嘢拉人!
後面比錢,支援,
協助者一定死硬,
十二個有一兩個反骨就肯定有。
作者: kmh623000     時間: 2020-9-28 14:59

其實咩家屬,民主派話點想見佢地,要自己搵律師,其實目的就係想傳話,叫佢地唔好亂爆料,亂篤灰,搵大陸律師唔係佢地自己人唔敢傳話
作者: Jackishere     時間: 2020-9-28 15:18

一定要查。可能全家係黑暴分子
作者: tigerowl     時間: 2020-9-28 16:04

叫個目擊者出嚟啦!朱已完
作者: lilily97     時間: 2020-9-28 16:11

查, 慢慢查, 等果12隻垃圾慢慢坐
作者: AABB999     時間: 2020-9-28 16:14

引用:
非常好奇,以前的人偷渡系坐蛇頭安排人揸既船。今次報道話系其中一個逃犯負責揸船,乜佢有船牌和駕船經驗咩,吾系出离島咁近播,系去臺灣要出大海架播!

作者: MySamSam     時間: 2020-9-28 16:26

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-9-28 01:50 PM 發表
先查班家屬,可能有份安排潛逃!!
作者: ericlkyuen     時間: 2020-9-28 17:43

而家佢哋就係想賊喊捉賊,搶先報案,搞大件事。利用輿論壓力等警察唔敢拉家屬
作者: 果個變態的獅子     時間: 2020-9-28 18:50

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-28 01:47 PM 發表

文明社會國際都會亞洲之最世界優秀香港警隊有案唔查要投訴先做仲嘖嘖稱奇啦
你如果講大話必遭天譴 今生今世報應不絶 有報應架
作者: tipp-ex     時間: 2020-9-28 19:48

豬西敵應該好快就被捕
作者: bee173173173     時間: 2020-9-28 23:11

查就要深入調查,唔好放遢背𢓭黑手。繩之於法
作者: sos2288     時間: 2020-9-29 00:16

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-28 01:47 PM 發表

一早通緝已經係查緊啦!咪白撚癡
作者: krolik     時間: 2020-9-29 01:03

之前單女友幫刺警黃畜買機票著草比警察拉咗
作者: 咪搞我     時間: 2020-9-29 05:13

長洲性郭果條友都可能有幫手搭路,佢講到自己在現場一樣🤔
作者: ie7     時間: 2020-9-29 06:40

引用:
原帖由 hihi2046 於 2020-9-28 02:42 PM 發表

後面比錢,支援,
協助者一定死硬,
十二個有一兩個反骨就肯定有。
你真係傻得徹底,梗係搶住爆料啦,落左阿爺手仲妄想有人可以救到你咩
作者: ie7     時間: 2020-9-29 06:42

引用:
原帖由 AABB999 於 2020-9-28 04:14 PM 發表

非常好奇,以前的人偷渡系坐蛇頭安排人揸既船。今次報道話系其中一個逃犯負責揸船,乜佢有船牌和駕船經驗咩?,吾系出离島咁近播,系去臺灣要出大海架播! ...
世界上應該系香港人只會識一種技能,吾怪得換個燈膽都要A牌啦
作者: ie7     時間: 2020-9-29 06:43

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2020-9-28 05:43 PM 發表
而家佢哋就係想賊喊捉賊,搶先報案,搞大件事。利用輿論壓力等警察唔敢拉家屬
系香港地先可以玩呢招
作者: bensonchow     時間: 2020-9-29 07:33

引用:
原帖由 AABB999 於 2020-9-28 04:14 PM 發表

非常好奇,以前的人偷渡系坐蛇頭安排人揸既船。今次報道話系其中一個逃犯負責揸船,乜佢有船牌和駕船經驗咩?,吾系出离島咁近播,系去臺灣要出大海架播! ...
梗係話自己揸喇,唔係爆左邊個係蛇頭咪查到成個集團囉!
作者: 鬼屋肥肥富豪     時間: 2020-9-29 07:54

有消息話豬閪迪同基佬泉準備緊著草,你地信唔信?
作者: 今天熱情的壽包     時間: 2020-9-29 08:02

引用:

內地範圍捉到,叫香港警察去查,你嘅掉轉嚟講嘅思維已經去出神入化境界
作者: alvin0722     時間: 2020-9-29 08:18

多得豬西敵和圖緊身喪屍式抽水、潑火發酵。
作者: simon_mme     時間: 2020-9-29 08:31

應該盡快調查所謂「家屬」有無協助相關人仕潛逃,即時作出扣捕行動。
作者: simon_mme     時間: 2020-9-29 08:33

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2020-9-28 05:43 PM 發表
「家屬」犯法可以無事?
作者: 沉默的講師     時間: 2020-9-29 08:34

on9仔等攬抄
作者: Minion迷     時間: 2020-9-29 08:40

引用:
原帖由 tam_n 於 2020-9-28 01:59 PM 發表

對於大陸:12人集體偷渡。
對於香港:12人集體棄保潛逃,一樣要查,查下係咪集團式安排,如果有,要抽出幕後黑手、資金鍊。
由假髮保釋,勾結黑幫,串連台獨,一定要用國安法侍侯呢個犯罪集團
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-9-29 08:50

引用:
原帖由 ie7 於 2020-9-29 06:40 AM 發表

你真係傻得徹底,梗係搶住爆料啦,落左阿爺手仲妄想有人可以救到你咩
偷渡判一年,揸船判十年,爆料減三分一;如果堅持唔爆,就係揸船人
作者: simon_mme     時間: 2020-9-29 09:01

引用:
原帖由 沉默的講師 於 2020-9-29 08:34 AM 發表
on9仔等攬抄
扮家屬咁過癮,全部等拉
作者: miumiujorden     時間: 2020-9-29 09:39

一班傻人, 信錯神棍做大龍鳳,俾人擺上枱都唔知, 仲係度死撐.
作者: ATA6038     時間: 2020-9-29 09:43

你大鑊啦

圖片附件: 1601343858557.jpg (2020-9-29 09:44, 223.02 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 1601343858592.jpg (2020-9-29 09:44, 311.35 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: Perfect     時間: 2020-9-29 09:43

上大陸投訴啦
作者: 高高陳高高     時間: 2020-9-29 12:14

嚴拿輯兇
作者: mightykoala     時間: 2020-9-29 12:35

引用:

果十二位件案早已進入司法階段,本來已唔關警方事。

之後十二人非法越境,同時觸犯兩地法律,兩邊一齊查,心急什麼?
作者: carters     時間: 2020-9-29 15:02

引用:
原帖由 simon_mme 於 2020-9-29 09:01 AM 發表

扮家屬咁過癮,全部等拉
全部話唔知情, 但自己知自己事~人犯係大陸會爆幾多啊嘢
作者: 被遺忘的貓仔     時間: 2020-9-29 17:51

捉左未?
作者: wtf_name     時間: 2020-9-29 22:36

朱西咁清楚,有冇份
作者: king-man     時間: 2020-9-29 23:03

中國公安有冇咁笨入香港水域捉人,梗係等你入咗中國水域先郁手啦!屎咁蠢
作者: 古時忠心事

作者: 強仔316     時間: 2020-9-30 00:26

引用:
原帖由 男E 於 2020-9-28 01:57 PM 發表
都話過背後策劃協助逃走個班人有得震冇得訓
豬西滴咁緊張,咁落力,有古怪。
12人係大陸,策劃班人聯絡唔到佢地,點知12人會爆d咩出來。
果12個人,唔係咩特工,要套佢地資料,公安部門俾d壓力,佢地就好易爆出來。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-9-30 08:38

引用:
原帖由 king-man 於 2020-9-29 11:03 PM 發表
中國公安有冇咁笨入香港水域捉人,梗係等你入咗中國水域先郁手啦!屎咁蠢
Day 1我已經咁講啦

偷渡艇無論如何一定要經過幾十公里大陸海域,公安只需要在外面等,等偷渡艇進入大陸水域,公安前後包抄,一定捉到;根本無需要入香港水域捉人

除非偷渡艇快過公安快艇
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-9-30 08:47

引用:
原帖由 強仔316 於 2020-9-30 12:26 AM 發表

豬西滴咁緊張,咁落力,有古怪。
12人係大陸,策劃班人聯絡唔到佢地,點知12人會爆d咩出來。
果12個人,唔係咩特工,要套佢地資料,公安部門俾d壓力,佢地就好易爆出來。 ...
因為12人不是嘍囉,姓李既係黑暴中層成員(紙扇),其餘係行動組重要成員(紅棍);全部都有料可以爆,能追查到黑暴高層身份,或者指證黑暴高層

豬西咁出力,其實好明顯係老闆俾壓力佢,要用盡方法迫阿爺放人,連老美國務卿肥奧都出聲,可見黑暴勢力有幾大
作者: 有知慧不如乘勢     時間: 2020-9-30 09:05

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-9-28 12:58 PM 發表

呆彎果五隻手足曱甴, 是否已經死咗
作者: king-man     時間: 2020-9-30 12:01

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-9-30 08:38 AM 發表

Day 1我已經咁講啦

偷渡艇無論如何一定要經過幾十公里大陸海域,公安只需要在外面等,等偷渡艇進入大陸水域,公安前後包抄,一定捉到;根本無需要入香港水域捉人

除非偷渡艇快過公安快艇 ...
仲未出直昇機
作者: 9個硬硬的小腸     時間: 2020-9-30 12:33

朱西迪正西口,定食自己條油炸鬼多呀,你老幾呀,只不過係所謂議員,都未夠班講數,你講歪理咁唔直接上大陸嘈?咁撚勁就上大陸要大陸政府交比你啦,扮晒嘢,食西啦朱西迪!
作者: model2025     時間: 2020-10-1 08:36

明明是暴徒和賣國賊捉倒最好用來祭旗,中央點會放過這班鷄頭啊?