標題: [本港新聞評論] 港台重啟利君雅投訴調查 梁振英:若在英美一早已炒魷 - 香港文匯網 ... [打印本頁]

作者: adolfchan-417     時間: 2020-9-28 12:18 AM

大公文匯全媒體報道:去年修例風波期間,一向言行出位的港台記者利君雅在出席政府及警方記者會時,與煽暴派沆瀣一氣,聲大夾惡地質問特首及警方,企圖令記者會變「批鬥會」。今日(27日)有消息指,港台將重新啟動針對利君雅去年7月至11月期間表現和行為的相關投訴調查,並決定延長利君雅的試用期120日。
全國政協副主席梁振英在社交平台發文表示,利君雅的表現有違基本禮貌,如果是在英國或美國同類的記者招待會上發生,「老早已經炒了,不會延長試用期」。他又指出,BBC亦不會僱用這樣的記者。
據了解,利君雅於2017年10月3日入職港台,即將完成3年試用期。港台於上周三去信利君雅,決定延長其試用期120日,並稱會重新啟動有關投訴調查。據悉,利君雅需要在後日下午5時前回覆是否接受延長試用期,若她拒絕接受管方最新安排,將不獲續聘,需要離開港台。
港台機構傳訊組總監伍曼儀回應查詢時強調,政府有既定機制和程序處理公務員續聘事宜,港台不會評論個別個案。利君雅回應傳媒查詢時,僅稱不方便評論事件。

利君雅去年出席政府記者會時不斷質問特首,有違職業操守和基本禮貌。

其實唔使咁麻煩,執左香港賤台咪仲好

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202009/27/AP5f70b47ee4b0ac3aac4e9a36.html
作者: fufuck     時間: 2020-9-28 12:21 AM

賤台又做
作者: 殖民犬末日     時間: 2020-9-28 12:21 AM

看看 美國之音
FOX
炒了多少  川普認為 不為美國利益
不為川普利益  說話的
記者

既然港台是拿 政府補助
當然更應該 如此

黃色職員 可以去
其他 黃色媒體
政府資助的媒體 必須是政府 喉舌
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2020-9-28 12:52 AM

直接執咗港台佢喇政府每年投放10億但零收視養廢人咬心口
作者: beegeejk     時間: 2020-9-28 01:23 AM

利君雅囂張性格https://www.youtube.com/watch?v=UwZPp8IksgE&ab_channel=新潮民
作者: 好逸惡勞     時間: 2020-9-28 01:25 AM

支持梁振英
作者: paulchen     時間: 2020-9-28 01:26 AM

「講人話呀」
作者: andysan4     時間: 2020-9-28 01:41 AM

食屎啦印巴婆
作者: hatejap     時間: 2020-9-28 01:50 AM

「曱甴黑記」印喺呢條黑古勒挖嘅八婆面上,無恥人喺時候返早家巴基躝癱吧,唔好令香港人連其他巴藉人氏也憎恨埋。

一淫做事一淫當,走啦臭八
作者: JIMMY368     時間: 2020-9-28 02:34 AM

支持利君
作者: 宅男有野講     時間: 2020-9-28 03:16 AM

點解要浪費納稅人d錢
作者: ax7ax     時間: 2020-9-28 03:43 AM

o係老美侵侵實趕佢出門
作者: 徐庶     時間: 2020-9-28 03:51 AM

搞到我諗起卡舒吉😱
作者: 48429876     時間: 2020-9-28 04:11 AM

美國之音甘奶美爹都比爸爸整頓喔!!
作者: 62448958     時間: 2020-9-28 04:14 AM

當日寸到飛起,正常人都睇唔過眼,當自己係乜水,係香港咁寸。
作者: billyfung11     時間: 2020-9-28 04:16 AM

佢為香港人發聲
講出香港人想講既野
甘都有錯
作者: 袋中野性的牛     時間: 2020-9-28 04:26 AM

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-9-28 12:18 AM 發表

大公文匯全媒體報道:去年修例風波期間,一向言行出位的港台記者利君雅在出席政府及警方記者會時,與煽暴派沆瀣一氣,聲大夾惡地質問特首及警方,企圖令記者會變「批鬥會」。今日(27日)有消息指,港台將重新啟動針對利君雅去年7月至11月期間表現和行為的相關投訴調查,並決定延長利君雅的試用期120日。
全國政協副主席梁振英在社交平台發文表示,利君雅的表現有違基本禮貌,如果是在英國或美國同類的記者招待會上發生, ...
呢條差婆連最基本嘅采訪禮貌都冇,港府應用此理由拒絕佢嘅採訪許
作者: smallcannon2002     時間: 2020-9-28 04:36 AM

香港電台, 一早就應該執左佢啦。
作者: 何水     時間: 2020-9-28 04:38 AM

高層淫魔咪整色整水,根本就想拖過120日便放生呢個黑記。可恥!
作者: fai28     時間: 2020-9-28 04:40 AM

引用:
原帖由 何水 於 2020-9-28 04:38 AM 發表

高層淫魔咪整色整水,根本就想拖過120日便放生呢個黑記。可恥!
人渣榮
作者: wilkis333     時間: 2020-9-28 04:41 AM

(利君雅回應傳媒查詢時,僅稱不方便評論事件。)
為佐份工,變啞人一個.
作者: 庭園美     時間: 2020-9-28 04:44 AM

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-9-28 12:18 AM 發表

全國政協副主席梁振英在社交平台發文表示,利君雅的表現有違基本禮貌,如果是在英國或美國同類的記者招待會上發生, ...

圖片附件: maxresdefault.jpg (2020-9-28 04:44 AM, 78.02 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 飛天盒仔     時間: 2020-9-28 04:45 AM

咪就係,執咗港台好過啦,養埋啲無用嘅垃圾。
引用:

作者: 飛天盒仔     時間: 2020-9-28 04:46 AM

係咁㗎啦,「黃C9奴才」點會有骨氣。
引用:
原帖由 wilkis333 於 2020-9-28 04:41 AM 發表

為佐份工,變啞人一個.

作者: allgoals     時間: 2020-9-28 04:47 AM

班議員都係咁,咪學羅,點知出事
作者: 何水     時間: 2020-9-28 04:49 AM

引用:
原帖由 wilkis333 於 2020-9-28 04:41 AM 發表

為佐份工,變啞人一個.
唔係嘛,當日大大力插特首時好不威風唷!今天竟為5斗米而禁聲?垃圾!

祝 自炒成功
作者: wilkis333     時間: 2020-9-28 04:50 AM

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-9-28 04:46 AM 發表

係咁㗎啦,「黃C9奴才」點會有骨氣。

120日後,睇下仲吠吾吠
作者: 漆哥     時間: 2020-9-28 05:10 AM

好簡單啦,我提議,將港台上市,並改名,叫香港時代電台,所有員工將會重新簽約,新薪酬及人事架構將會參考東南亞同業,新電台是一個劃時代產業,在黃色經濟圈帶領下,相信非常大機會可立即有盈利,納稅人道義上將也會為新電台,提供不多於六個月內之人事及租金上支持,其營運頻道也會免費續五年,政府原則上傾向不持股,所以新電台將會脫離政府公務員及其約朿,其獨立營運之方式,跟現時新城及商業電台無異,遵守香港基本法及相關廣播條例

又或者,利誘商業或新城電台出資,用$1收購香港電台,新組合電台也會脫離政府公務員及其約朿,以頻道之廣及資產之巨,相信可令新電台一台獨大,香港電台裡也有很多有價值資產包括數千人才,我相信是一個頗吸引的交易。

作者: NitroChicken     時間: 2020-9-28 05:12 AM

睇見啲阿差都眼冤
作者: 一首歌一個故事     時間: 2020-9-28 05:13 AM

引用:

佢始終係阿差, 唔係華人, 非我族類。 根本應該將佢驅逐出境, 我都唔明佢諗乜, 有機會畀你生活喺香港你好好彩啦, 出少句聲 咁咪平安渡過囉, 係要講咁多嘢, 睇下你條八婆有咩收場。
作者: chimpanzee11     時間: 2020-9-28 05:13 AM

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2020-9-28 01:25 AM 發表

支持梁振英
x2..現政府無鬼用
作者: chimpanzee11     時間: 2020-9-28 05:14 AM

引用:
原帖由 何水 於 2020-9-28 04:49 AM 發表

唔係嘛,當日大大力插特首時好不威風唷!今天竟為5斗米而禁聲?垃圾!

祝 自炒成功
x2
作者: 威廉PO     時間: 2020-9-28 05:15 AM

叫佢返巴基斯坦,睇下到時佢仲夠唔夠膽咁惡咁大聲。。。
作者: 快活下半場     時間: 2020-9-28 05:31 AM

好簡單,兩個方案
1. 摺咗港台
2. 將所有南亞人趕離香港
🤫👊
作者: 商界長長主題     時間: 2020-9-28 05:32 AM

引用:

強烈要求香港政府關閉香港電台💪💪💪
作者: chimpanzee11     時間: 2020-9-28 05:33 AM

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-9-28 05:15 AM 發表

叫佢返巴基斯坦,睇下到時佢仲夠唔夠膽咁惡咁大聲。。。
政府真係要甘做了,点可以容忍甘嘅癫婆指住你个人黎闹架。。

作者: 食電子煙     時間: 2020-9-28 05:35 AM

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-9-28 04:16 AM 發表

佢為香港人發聲
講出香港人想講既野
甘都有錯
我都為香港人發聲~殲滅晒d曱甴
作者: Lorijin     時間: 2020-9-28 05:37 AM

引用:

執左港台
作者: 歡哥gogo     時間: 2020-9-28 05:40 AM

CY說得對
作者: mousehunter     時間: 2020-9-28 05:46 AM

在美國,一早被警察開鎗立法打死了
作者: 斷水流人間兇器

作者: Boris2600     時間: 2020-9-28 05:47 AM

伸有冇人記得,有個港台記者起警察記者會話係佢主場,果個女記者姓乜?
佢其實比利君雅更應該炒,一點專業同禮貌也沒有!
作者: haoaini     時間: 2020-9-28 05:53 AM

引用:
原帖由 何水 於 2020-9-28 04:38 AM 發表

YES!
200% cfmed BAR

Rubbish Point 14-27
作者: chimpanzee11     時間: 2020-9-28 05:54 AM

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2020-9-28 05:32 AM 發表

強烈要求香港政府關閉香港電台💪💪💪
x2
作者: kokuhaku     時間: 2020-9-28 06:04 AM

引用:
原帖由 fufuck 於 2020-9-28 12:21 AM 發表

賤台又做戲
支持
作者: annabb     時間: 2020-9-28 06:19 AM

引用:

有冇片睇
作者: 喜樂無窮     時間: 2020-9-28 06:21 AM

仲有120日試用, 咁咪仲益左佢, 送佢返印度算啦,印度民主大國啱佢呀 !
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2020-9-28 06:25 AM

利君雅呢隻畜牲狗都不如
作者: 海邊強勁的香蕉     時間: 2020-9-28 06:28 AM

返去吔蕉啦!!!!
作者: D74獨裹鑽帖猿     時間: 2020-9-28 06:32 AM

引用:
原帖由 62448958 於 2020-9-28 04:14 AM 發表

為了表現和博出位,做場好戲給香港電台的黃絲反中老細欣賞。
不過林鄭懦弱無能,被條差妹羞辱,仍然像鵪鶉一樣,不敢強硬回應!
作者: 飛天盒仔     時間: 2020-9-28 06:34 AM

呢條臭4仲有得撈就真係偷笑。
不過呢條臭4都跪係度奶住中共 Keep 住份工囉,咪俾個機會條臭4囉。
引用:

作者: 月球多     時間: 2020-9-28 06:34 AM

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-9-28 04:16 AM 發表

佢為香港人發聲
講出香港人想講既野
甘都有錯
不能知所謂
作者: daniel1985     時間: 2020-9-28 06:35 AM

喺美國唔係被炒,係會被槍殺
作者: sng850     時間: 2020-9-28 06:35 AM

天網恢恢 疏而不漏;曱甴找數啦!
作者: 泛民假仁假義     時間: 2020-9-28 06:37 AM

引用:
原帖由 JIMMY368 於 2020-9-28 02:34 AM 發表

支持利君雅
支持佢返印度為糧支搵食!
作者: sng850     時間: 2020-9-28 06:37 AM

https://std.stheadline.com/realtime/article/1383819

試用期延長 120日以作調查?!
作者: 泛民假仁假義     時間: 2020-9-28 06:37 AM

引用:
原帖由 徐庶 於 2020-9-28 03:51 AM 發表

搞到我諗起卡舒吉😱
唔好用佢去侮辱卡舒吉!
作者: az222     時間: 2020-9-28 06:40 AM

引用:

成果叛國賊電台,直接接咗去啦!
作者: 車站靚妹頭     時間: 2020-9-28 06:41 AM

引用:

佢為香港人發聲
講出香港人想講既野
甘都有錯
彈開啦 黃C 移民去洗大餅
作者: Tokyo2040     時間: 2020-9-28 06:42 AM

表現有違基本禮貌,但符合港台精神。
作者: ctchan20f     時間: 2020-9-28 06:43 AM

引用:

希望佢自己作出檢討
作者: kowloon3388

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 東方紅     時間: 2020-9-28 06:47 AM

引用:
原帖由 D74獨裹鑽帖猿 於 2020-9-28 06:32 AM 發表

為了表現和博出位,做場好戲給香港電台的黃絲反中老細欣賞。
不過林鄭懦弱無能,被條差妹羞辱,仍然像鵪鶉一樣,不敢強硬回應!
其實,全部都係廢,冇人敢郁呢啲山頭主義,講台呢啲情況都唔止一年兩年發生,發生咗成廿幾年,一直都冇人敢郁,結果搞到毒瘤越嚟越大,所有部門阿一,想郁都郁唔到,結果就避,真正作惡嘅並唔係啲阿一阿二,係啲阿三阿四,講台至黃的係條大肥婆黃金乜,呢啲毒瘤唔敢清除,一日都不得安靜。
作者: sam1682828     時間: 2020-9-28 06:53 AM

養狼狗,咬心口,執左佢啦!
作者: MarkIV     時間: 2020-9-28 06:55 AM

巴基燥狂閪根本精神病
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-9-28 06:56 AM

引用:
原帖由 JIMMY368 於 2020-9-28 02:34 AM 發表

支持利君雅

作者: 瑪卡     時間: 2020-9-28 06:56 AM

引用:
原帖由 62448958 於 2020-9-28 04:14 AM 發表

因為正苦官員無能🤔🤔
作者: rapbit     時間: 2020-9-28 06:57 AM

試用期完就cut啦,重喺度拖,過左試用期重得了?
作者: 紅爆沙貝勒皇子     時間: 2020-9-28 06:57 AM

沒收簽証,趕佢翻印度受把,咩身份?攪亂香港想出位,谂起悲哀!

作者: 睇天做人     時間: 2020-9-28 06:58 AM

甘能型咪唔好接受延長試用期
作者: 八寶雞     時間: 2020-9-28 06:59 AM

港台不清走垃圾,永遠沒清流。希望試用期滿後,踢走件垃圾。
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-9-28 06:59 AM

引用:
原帖由 泛民假仁假義 於 2020-9-28 06:37 AM 發表

支持佢返印度為糧支搵食!
印度佬強完佢,唔知會唔會更囂張呢?
作者: lclau2011     時間: 2020-9-28 06:59 AM

恭喜恭喜
作者: bb38     時間: 2020-9-28 07:02 AM

如果喺北韓已經罰被同鄉吊屎忽
作者: walkera2006     時間: 2020-9-28 07:02 AM

對敢言記者迫害,製造白色恐佈
作者: macaukit2014     時間: 2020-9-28 07:04 AM

點解政府吾同佢解除合約!仲比120日佢
作者: zxr234     時間: 2020-9-28 07:06 AM

引用:

佢為香港人發聲
講出香港人想講既野
甘都有錯
佢要講佢想講既野,應該去做一個時事評論員,而唔係做一個記者,記者應該係以中肯嘅角度去報到任何一件事,所以佢絕對唔係一個稱職嘅記者
作者: kingdolld     時間: 2020-9-28 07:08 AM

請問利君雅幾時死?
作者: alpha9373     時間: 2020-9-28 07:08 AM

條臭西,記乜 L野者,含 L
作者: sosadnice     時間: 2020-9-28 07:10 AM

炒曬班黃狗啦
作者: eos888

作者: bnqmaksir1     時間: 2020-9-28 07:15 AM

引用:

呢隻咖哩曱甴一早就要炒
作者: 62448958     時間: 2020-9-28 07:16 AM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 06:56 AM 發表

因為正苦官員無能🤔🤔
對住港台高層再型多次啦。
作者: qqing050904     時間: 2020-9-28 07:17 AM

我們偉大警方最怕傳媒告知真相,相信偉大警方已開啟打壓傳媒的機制,真的多謝我們偉大的香港警察,大大減少鏡頭,沒有人监視,我們籃絲终於可以做自己想做的事。多謝…………正
作者: 大擰樂     時間: 2020-9-28 07:19 AM

真正黑記,夠哂黑
作者: 異國王子     時間: 2020-9-28 07:19 AM

自門
犬西
作者: qqing050904     時間: 2020-9-28 07:20 AM

引用:
原帖由 bnqmaksir1 於 2020-9-28 07:15 AM 發表

呢隻咖哩曱甴一早就要炒
記者講真相,您們就怕到扎扎跳,真的好能笑…………
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-28 07:21 AM

引用:
原帖由 qqing050904 於 2020-9-28 07:17 AM 發表

我們偉大警方最怕傳媒告知真相,相信偉大警方已開啟打壓傳媒的機制,真的多謝我們偉大的香港警察,大大減少鏡頭,沒有人监視,我們籃絲终於可以做自己想做的事。多謝…………正 ...
金世界都要受 監管,點解記者&暴徒罪犯可以例外?🤔🤔
作者: 冬寒富有隊長     時間: 2020-9-28 07:21 AM

趕快印度妖人!!!!
作者: 冬寒富有隊長     時間: 2020-9-28 07:23 AM

引用:
原帖由 beegeejk 於 2020-9-28 01:23 AM 發表

利君雅囂張性格https://www.youtube.com/watch?v=UwZPp8IksgE&ab_channel=%E6%96%B0%E6%BD%AE%E6%B0%91
叫的印度妖人離開香港!!!
作者: 子靈     時間: 2020-9-28 07:25 AM

引用:
原帖由 qqing050904 於 2020-9-28 07:17 AM 發表

我們偉大警方最怕傳媒告知真相,相信偉大警方已開啟打壓傳媒的機制,真的多謝我們偉大的香港警察,大大減少鏡頭,沒有人监視,我們籃絲终於可以做自己想做的事。多謝…………正 ...
咪係, 我哋偉大警方幾時會列張真正831太子死者名單(係咪連死者家屬都被滅口)? 幾時公開單眼妹真相???幾時搵到吳傲雪講明被強姦真相??? 唔好又似釘書機咁做假CCTV老屈
作者: stevenhendry     時間: 2020-9-28 07:25 AM

引用:

在美國不一定會炒,更大機會係被警察槍殺
作者: 泛民假仁假義     時間: 2020-9-28 07:26 AM

引用:

佢為香港人發聲
講出香港人想講既野
甘都有錯
佢係為黑暴仆街曱甴發聲就真,如果佢真心為香港人發聲,就屌狗泛民、小曱甴,播黑暴點私了市民同破壞法治啦!
作者: xueshanfeihu     時間: 2020-9-28 07:27 AM

引用:
原帖由 漆哥 於 2020-9-28 05:10 AM 發表

好簡單啦,我提議,將港台上市,並改名,叫香港時代電台,所有員工將會重新簽約,新薪酬及人事架構將會參考東南亞同業,新電台是一個劃時代產業,在黃色經濟圈帶領下,相信非常大機會可立即有盈利,納稅人道義上將也會為新電台,提供不多於六個月內之人事及租金上支持,其營運頻道也會免費續五年,政府原則上傾向不持股,所以新電台將會脫離政府公務員及其約朿,其獨立營運之方式,跟現時新城及商業電台無異,遵守香港基本法及相關 ...
可行。
作者: RPATPAT     時間: 2020-9-28 07:27 AM

引用:

條印度婆有幸係香港工
仲係印度屎窟窿都比同鄉屌到失禁啦
作者: billyfung11     時間: 2020-9-28 07:28 AM

引用:
原帖由 zxr234 於 2020-9-28 07:06 AM 發表

佢要講佢想講既野,應該去做一個時事評論員,而唔係做一個記者,記者應該係以中肯嘅角度去報到任何一件事,所以佢絕對唔係一個稱職嘅記者
你知唔知發生咩事架
佢係係發問時間問問題wor
作者: vinsze_hk     時間: 2020-9-28 07:31 AM

引用:
原帖由 徐庶 於 2020-9-28 03:51 AM 發表

搞到我諗起卡舒吉😱
搞到我諗起你老母
作者: beelzebub     時間: 2020-9-28 07:32 AM

佢當自己係乜?
作者: 泛民假仁假義     時間: 2020-9-28 07:32 AM

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-9-28 06:59 AM 發表

印度佬強完佢,唔知會唔會更囂張呢?
到時佢出到聲先啦,印度男女歧視咁嚴重,加埋貧富懸殊兼嚴重階級觀念,佢真係有良知就應該為印度同鄉嘅貧民發聲,而唔係掩飾泛民同黑暴曱甴啲罪行!
作者: AomoriSnow     時間: 2020-9-28 07:32 AM

引用:

支持利君雅 被炒