標題: [本港新聞評論] 12港人送中︱朱凱廸質疑港警早知情 事件描述有誤 斥兩地推向非法越境長期拘留 ... [打印本頁]

作者: 生果轉貼員     時間: 2020-9-27 01:24 AM

警方高調公佈12名涉偷渡港人被捕當日的快艇航行詳情,曾於案發地點實地考察的立法會議員朱凱廸表示,警方難以單靠雷達追蹤及識別,質疑描述可能有誤。他認為兩地警方希望將事件進一步推向「非法越境」,合理化長期拘留,現階段須依靠海上目擊事件的船隻或雷達紀錄,才能水落石出。

立法會議員朱凱廸曾與船家去過果洲群島「一尺排」考察。他指,若以時速25海浬(約46公里)航行,確實有機會在半小時內抵達香港東南水域邊界,但時間十分緊張,「慢少少都唔得」。加上當日乘坐的快艇嘗試模擬事發時的情況,安排約12人同船,以如此高速行駛會令快艇十分顛簸,形容「震到飛起」,船家認為必須為熟手才能掌握。

中共喉舌《文匯報》於上月28日曾引述消息,稱12港人快艇於晚上出發,並為免「驚動香港水警」,只以時速20公里(約11海浬)航行,「劇本」與警方所言有明顯差別。朱凱廸指,若只低速航行,難以符合廣東海警及香港水警所描述的案發時間。他估計,由於當日廣東海警公佈的案發時間為「9時」,並無提及上午或下午,有人便「想當然」地認為案發時間是晚上,但他指,當日連兩地警方均無公佈詳細案情,質疑《文匯報》當時根本無法得知詳情,笑言「知就仲搞笑」。

[h2]懷疑港警早有通報內地海警[/h2]

朱凱廸表示,其實快艇在雷達系統上只會顯示為一個點,若船上沒有安裝船隻識別系統,香港水警根本無從辨認。但警方公佈的案情「實牙實齒」,仔細描述快艇的出發時間及地點,他直言覺得古怪,質疑警方可能事前已知情,才能準確辨認及追蹤快艇。他懷疑警方甚至可能早有通報內地海警,讓對方早有部署,事發當日兩地警方「一邊放、一邊捉」,「咁咪送中囉」。
對於香港警方高調公佈案情,朱認為警方希望藉此合理化12港人被拘留,將事件進一步推向「非法越境」,甚至暗示12人「有組織及策劃跨境犯罪」,以求加重眾人所涉及的罪名。他預料,兩地警方未必會進一步公佈事件詳情,要靠當日在附近海域目擊事件的船家,或船隻雷達系統紀錄,才能讓真相水落石出。

大家都知發生緊咩事,佢哋又點會認!

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/local/ ... m_content=link_post

圖片附件: 1601141073711.jpg (2020-9-27 01:24 AM, 532.58 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 好逸惡勞     時間: 2020-9-27 01:32 AM

當然係早知啦,否則內地怎會只派一隻船去捉他們呀
作者: 蟑螂媽媽係天使

作者: 蟑螂媽媽係天使

作者: 香港地盤佬     時間: 2020-9-27 01:48 AM

明放你地走,吹咩,係估唔到你手足竟然蠢到送中姐,一出香港海域就要用傳送門傳送去台灣啦
作者: josonlai     時間: 2020-9-27 01:49 AM

將嗰個點倒後咪知幾點走囉,唔係人人似佢咁蠢㗎。。
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2020-9-27 01:53 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-27 01:24 AM 發表

警方高調公佈12名涉偷渡港人被捕當日的快艇航行詳情,曾於案發地點實地考察的立法會議員朱凱廸表示,警方難以單靠雷達追蹤及識別,質疑描述可能有誤。他認為兩地警方希望將事件進一步推向「非法越境」,合理化長期拘留,現階段須依靠海上目擊事件的船隻或雷達紀錄,才能水落石出。

https://hk.appledaily.com/resize ... akc4ddVCRgKiEE=/195 ...
依家講咩都無用
怪就怪手足偷渡前無通知海事處,要求24小時追蹤隻船既位置吧!
下次醒目d囉唯有~
作者: 山上的天才     時間: 2020-9-27 01:54 AM

犯民逃犯想變原告
作者: 魚仔曲其     時間: 2020-9-27 01:58 AM

天知地知你知我知,偏偏12條友唔知。咁系死得咯。下系走佬前上網收下風
作者: SOMA1963     時間: 2020-9-27 02:01 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-27 01:24 AM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/s_MDh1GyuGfa_akc4ddVCRgKiEE=/195 ...
朱生, 香港咁恐怖, 你仲唔走,
作者: celica9204     時間: 2020-9-27 02:04 AM

傻既,你屋企見到隻曱甴跑緊入去來來曱甴屋,你會唔會仲多事用隻拖鞋去打佢呀? 打到就污糟邋遢,打唔到就卑佢走甩。所以早知又如何?関你何事?
作者: manyau622     時間: 2020-9-27 02:04 AM

引用:

https://hk.appledaily.com/resize ... akc4ddVCRgKiEE=/195 ...
一定有 二五仔 啦!  咁大個海?
到咗台灣又點?  一樣人間蒸發?
作者: Money7     時間: 2020-9-27 02:05 AM

不如🐷西自己親自試一轉去台灣,最好直播添,等大家可以一清二楚
作者: guydan     時間: 2020-9-27 02:08 AM

又通知又幾奇
甚至係正常程序
港警只知有大飛出港
邊知有咩人或貨
以中港合作打走私一定會通報大陸方面協助
大飛起步先~港警在後追到已過港水域冇奇怪
大陸那邊我估也沒想到居然係12逃犯
事關國安自然要睇緊唔放走
作者: sclee1209     時間: 2020-9-27 02:09 AM

抵死
唔著草咪冇事
講咁多廢話有L用?
阿爺懶得理你班垃圾
越嘈就慢慢拖
一兩年都仲未查完,未開得庭住,吹咩
作者: manyau622     時間: 2020-9-27 02:09 AM

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2020-9-27 01:53 AM 發表

依家講咩都無用
怪就怪手足偷渡前無通知海事處,要求24小時追蹤隻船既位置吧!
下次醒目d囉唯有~
點解唔叫?  水警保護出公海呢?
恐怖分子,大晒嗎?
作者: manhong1128     時間: 2020-9-27 02:09 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 27-9-2020 01:24 AM 發表

大家學識咩叫搬龍門任佢擺
講咩都係唔岩佢心意
咁不如放棄同佢解釋咁多啦
日日咁多幻想同質疑
作者: 今天熱情的壽包     時間: 2020-9-27 02:16 AM

引用:

https://hk.appledaily.com/resizer/s_MDh1GyuGfa_akc4ddVCRgKiEE=/195 ...
咁發生乜野事? 咪就係偷渡失敗囉
作者: applebbkk1982     時間: 2020-9-27 02:17 AM

引用:

早D 用潛艇 咪無事囉!
1係比多D錢,唔夠錢,咪只可以 請咗個 唔識路,亂揸船嘅七頭皮,宜家衰咗,又瀬9人!
作者: Pom_Pom_Bo_Bo     時間: 2020-9-27 02:17 AM

香港究竟有幾能多on 9 嘅已完。咁能樣嘅嘢都真係講得出。當初係邊班能樣推班傻仔出嚟犯法。跟住又邊七個幫佢地搭路偷渡呀。好大機會就係你群犯民杏加橙七碌已完呀。用納稅人 d 錢養你班廢能。日日講能埋 d 廢噏同on 9 嘢。真係受夠啦。全部犯民幾時杏加橙呀。
作者: wezard20xx     時間: 2020-9-27 02:19 AM

有家屬又話當時去南丫島釣魚?
依家冇藉口作了
作者: resort2     時間: 2020-9-27 02:22 AM

二字"質疑"可無限創作
作者: RockMe     時間: 2020-9-27 02:25 AM

朱西又玩轉移焦点,
又玩被告变原告。
然後将十二门徒变烈士icon, 成为另一個爆眼女。
作者: 武德鼎     時間: 2020-9-27 02:27 AM

又想顛倒黑白 
作者: 蘇屈     時間: 2020-9-27 02:27 AM

牌面輸晒,點兜都冇用
作者: 戰鬥吧     時間: 2020-9-27 02:30 AM

點解你哋唔去質疑係自己友篤灰?
睇清事實
而家泛民係咪大條理由留低議會內繼續為12瞞逃跟大陸斡旋啊!
作者: csl225     時間: 2020-9-27 02:31 AM

朱生, 台灣嗰5個, 你幾時先肯關心一下, 嗰幾個都係手足嚟㗎!
作者: RockMe     時間: 2020-9-27 02:34 AM

朱西咁緊張。
可能是逃亡策劃者之一。
去年朱西在九月初去过台湾。
作者: 林燊     時間: 2020-9-27 02:36 AM

咁揮屍北上,一決痴紅囉,唔好坐喺鄉講齋鳩up!
作者: bambi1     時間: 2020-9-27 02:36 AM

豬西廸搞咁多嘢究竟想表達咩嘢啫?班暴徒著草,自己蠢咗一出咗香港水域就俾公安拉,係因為海警放走佢地等佢地自投羅網?咁,最好辦法就係叫班暴徒唔好著草,咁咪唔會中招囉! 吊,我明喇,豬西廸係想叫蛇頭回水,因為不成功不收費吖嘛?

作者: sam1682828     時間: 2020-9-27 02:38 AM

其實政府唔使理豬西,政府越理佢,佢就越吠多啲,由牠自己對空氣吠啦,香港政府沒需要保護一班逃犯,事實亦管不了,家有家規,國有國法,犯法就要承担法律責任。
作者: edbe     時間: 2020-9-27 02:40 AM

朱西迪而家12暪逃比你搞死左
到底要食幾多人血饅頭先夠??
人在做
天在看
手足泉下有知一定搵你報仇
作者: Jackishere     時間: 2020-9-27 02:41 AM

朱西迪收皮啦!淨係啲傻仔黃屍腦殘先同你有同一想法!成班L樣!
作者: bambi1     時間: 2020-9-27 02:43 AM

陰謀論呢啲嘢呢,係可以無限幻想嘅。例如美國上月球,到今時今日都有好多柒頭話係假啦。咁你豬西廸可以慢慢幻想,玩四、五十年,到時班暴徒放出嚟咪真相大白囉。
作者: 你做乜咁曳     時間: 2020-9-27 02:44 AM

屎窟窿生咗係個咀度🤭
作者: kwan1516     時間: 2020-9-27 02:49 AM

左兜右兜.....12瞞徒棄保潛逃要著草偷渡斷正都講到理直氣壯
作者: 羊谷c叔     時間: 2020-9-27 02:54 AM

朱西敵,作到天花龍鳳都冇用。怪就怪12門徒自己戇鳩黑仔。
作者: 羊谷c叔     時間: 2020-9-27 02:57 AM

呢條豬西講多錯多。激嬲左大陸,嗰12門徒真係唔撚得佢死。
作者: 4300dtns     時間: 2020-9-27 03:00 AM

D仆街吾偷渡未吾会提到啰,調番转質疑E样果样,港警必须抽出主謀蛇头嚴懲!
作者: 胃胃愛涼涼     時間: 2020-9-27 03:12 AM

2地警方合作捉人蛇有咩問題?

擺明捉9你又點, 吹咩

作者: 江湖地產佬     時間: 2020-9-27 03:16 AM

玩gta玩多左?
作者: richard1022     時間: 2020-9-27 03:17 AM

朱議員應該質疑批保釋的人才
作者: jetgun     時間: 2020-9-27 03:20 AM

懷疑係無用的!攞證據出嚟先講!成日吹嘴砲。
夠可以話懷疑豬海滴篤灰,收689錢喇!
作者: 宅男有野講     時間: 2020-9-27 03:25 AM

以豬海迪邏輯
自己走去犯法
最錯,其實係阿爸阿媽生佢哋出嚟
作者: 食電子煙     時間: 2020-9-27 03:27 AM

我贊成豬西繼續吹,咪撚阻佢
作者: mtchan     時間: 2020-9-27 03:41 AM

香港勝在有豬西迪
仆街吾好問點解
作者: fiogermi     時間: 2020-9-27 03:42 AM

我都質疑豬生你有份安排人蛇走佬
作者: ttkwan     時間: 2020-9-27 03:44 AM

引用:

朱篩好似愈來愈瘦……人道主義發言。
作者: 活潑朱古力     時間: 2020-9-27 03:54 AM

去問吓挪威呢隻先進國家,最長無理拘留日期係幾多,而且係警員單方面選擇性汁髮,聽完係可能擘大個口得個窿
作者: 甩轆     時間: 2020-9-27 04:07 AM

朱西滴是隻科幻狗
作者: man152     時間: 2020-9-27 04:17 AM

每隻船都有登記,船主是否被殺  ?
點解冇人朝呢個方向想 ?
作者: alex33hewlett

作者: man152     時間: 2020-9-27 05:05 AM

點解呢班人會在船上  ?
係咪有人殺了船主,搶左隻船 ?
作者: 猩猩老闆     時間: 2020-9-27 05:33 AM

引用:
原帖由 羊谷c叔 於 2020-9-27 02:57 AM 發表

呢條豬西講多錯多。激嬲左大陸,嗰12門徒真係唔撚得佢死。
可能呢個就係豬西想要嘅結果呢。可能驚人爆係佢搭路。
作者: upcupcupc     時間: 2020-9-27 06:13 AM

台灣果五個點去架?
作者: 清晨純情的賤嘴     時間: 2020-9-27 06:29 AM

條仆街豬西廸好撚煩,日日出嚟公開食人血饅頭
作者: gakoduck     時間: 2020-9-27 06:42 AM

犯民想借機炒作,可惜今次對手唔係港府,累死十二暪逃,犯民功不可没
作者: my-melody     時間: 2020-9-27 06:44 AM

呢一年幾以來,最開心的新聞,就係捉左12隻偷渡龜
槍斃喇!
作者: 老马识途     時間: 2020-9-27 07:17 AM

引用:
原帖由 gakoduck 於 2020-9-27 06:42 AM 發表

犯民想借機炒作,可惜今次對手唔係港府,累死十二暪逃,犯民功不可没
救人两种方法:一系抢犯:话者哀乞人。大陆警察唔知几失望,日日睇猪生搵香港政府嘈,就系唔上大陆要人,都冇机会戏弄一番猪生。
作者: goaheadman2300     時間: 2020-9-27 07:17 AM

引用:

大把人都質疑你點解要咁能多事幹
咁想知點解唔返內地鹽田問過清楚明白????
作者: ctchan20f     時間: 2020-9-27 07:23 AM

引用:

依家已經正式立案拘留
作者: Homoerectus     時間: 2020-9-27 07:23 AM

朱凱迪唔需要講得咁含蓄,知情不報=有份策劃
作者: 中午古白襪     時間: 2020-9-27 07:23 AM

烂果
作者: goaheadman2300     時間: 2020-9-27 07:24 AM

引用:
原帖由 Pom_Pom_Bo_Bo 於 2020-9-27 02:17 AM 發表

香港究竟有幾能多on 9 嘅已完。咁能樣嘅嘢都真係講得出。當初係邊班能樣推班傻仔出嚟犯法。跟住又邊七個幫佢地搭路偷渡呀。好大機會就係你群犯民杏加橙七碌已完呀。用納稅人 d 錢養你班廢能。日日講能埋 d 廢噏同on 9 嘢。真係受夠啦。全部犯民幾時杏加橙呀。 ...
屌得好 , 呢伙福街真係好能煩氣, 日日判官上身,真係好能乞人憎, 呢伙含家剷做盡傷害香港既事, 天理難容,實有不好既結果現眼報
作者: Samthegreat999     時間: 2020-9-27 07:24 AM

其實佢應該係想害個12條友,日日咁高調叫放人,大陸只會困佢地耐d,大陸係受軟唔受硬
作者: onloktsuen     時間: 2020-9-27 07:25 AM

其實朱凱迪現在這樣高調罵,只會更加把這12人推去死,食人血叉燒包,現在中方有晒料話他們是偷渡客,你越罵我做得要更加正規,這12条要座得更耐,朱生要犧牲這12條,而拿政治着數,唉,看了就不是未兒。
作者: goaheadman2300     時間: 2020-9-27 07:26 AM

引用:
原帖由 wezard20xx 於 2020-9-27 02:19 AM 發表

有家屬又話當時去南丫島釣魚?
依家冇藉口作了
架艇自動向左呆灣方向走, 唔關我事架,我想去釣魚架佢老尾用藉口都用過好啦, 痴撚線
作者: fba71a8c9b5eda     時間: 2020-9-27 07:27 AM

引用:

🐷西迪講嘢連common sense都冇,12個逃犯坐一條船唔係著草係乜?警方公報唔得,唔公報都唔得,走得甩就老馮,走唔甩就要攞人,聲大夾惡真係大L晒啊?
作者: fba71a8c9b5eda     時間: 2020-9-27 07:28 AM

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-9-27 02:01 AM 發表

朱生, 香港咁恐怖, 你仲唔走,
條友據聞一直有d癡綫,宜家上晒腦以為自己一定啱,聲大夾惡就得,因為自己有民意支持
作者: 小志仔     時間: 2020-9-27 07:41 AM

點都好啦比邊度捉都好啦,而家喺有罪犯被捕,除左親人一定會好擔心外,其他與涉案人冇關係的話,正常應該係不會反對緝拿罪犯吧!
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-9-27 07:42 AM

我質疑朱西早知12條撚樣要偷渡台灣,甚至懷疑朱西逃狗就是組織者和策劃人,港警要嚴查。
作者: tommywsc     時間: 2020-9-27 07:43 AM

個12手足起碼都知係邊 台灣個幾件就真係人間蒸發 分分鐘可能已經比人做瓜左 唔係無理由唔公佈lo 又唔係咩大件事
作者: lamlampeter1     時間: 2020-9-27 07:46 AM

毒果+豬西又老作!一字排係邊個講隻船係嗰度出發?長州條傻佬?
你安排12人坐大飛試行?你老点呀?你識D蛇頭肯咁玩?
作者: 摘星之光     時間: 2020-9-27 07:47 AM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-27 02:09 AM 發表

抵死
唔著草咪冇事
講咁多廢話有L用?
阿爺懶得理你班垃圾
越嘈就慢慢拖
一兩年都仲未查完,未開得庭住,吹咩
一兩年都唔開庭??
咁犯民咪開心死
食12傻仔條水可以食到出年選立法會
犯民WIN
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-9-27 07:47 AM

引用:
原帖由 bambi1 於 2020-9-27 02:36 AM 發表

豬西廸搞咁多嘢究竟想表達咩嘢啫?班暴徒著草,自己蠢咗一出咗香港水域就俾公安拉,係因為海警放走佢地等佢地自投羅網?咁,最好辦法就係叫班暴徒唔好著草,咁咪唔會中招囉! 吊,我明喇,豬西廸係想叫蛇頭回水,因為不成功不收費吖嘛? ...
係呀,故意搞大件事讓天下人都知道呢12個人真係走唔到,讓公眾輿論壓力迫蛇頭回水,真係叻呀。
作者: 飛天盒仔     時間: 2020-9-27 07:50 AM

「Eddie 豬」果然係日日都要俾人 Bin 過先開心
引用:

作者: aryung9828     時間: 2020-9-27 07:50 AM

多謝朱議員幫手,令十二人蛇正式被起訴。😂
作者: dunbinexy     時間: 2020-9-27 07:50 AM

有晒片公安拘捕班契弟證據確鑿
乜犯狗都可以另作故仔打飛機?
其實真係有人咁弱智信佢地d 所謂推理?
作者: 金山銀水     時間: 2020-9-27 07:52 AM

12叛逃背叛了香港而偷渡離開,跟本就唔需要為叛逃浪費香港的資源。
作者: 1MH1     時間: 2020-9-27 07:53 AM

自己行錯步棋被人將軍, 無話可說, 只希望佢地平安
作者: maskman2020     時間: 2020-9-27 07:55 AM

引用:

豬西滴好似係環保能,管能埋其他是否伸手太長

成了豬智障嗎?
作者: lclau2011     時間: 2020-9-27 07:56 AM

DLLM白痴仔朱閪迪,又係到自己推測就話係事實。DLLM白痴仔
作者: maskman2020     時間: 2020-9-27 07:56 AM

引用:
原帖由 1MH1 於 2020-9-27 07:53 AM 發表

自己行錯步棋被人將軍, 無話可說, 只希望佢地平安
呢啲人破壞香港的生存法則,死能左都 與人無尤 死不足惜
作者: todayhomenet     時間: 2020-9-27 07:58 AM

引用:

如果我係差佬,梗係放軟手腳唔追你,等你比公安拉。。
作者: samsam2222     時間: 2020-9-27 08:00 AM

朱西迪,你返青山呢,想到冇野想到, 不如諗下你係咪石頭爆咗你,黄人諗到就當真,地球好危險快D返火
作者: moonbeen     時間: 2020-9-27 08:00 AM

漢奸走狗
作者: chriswong1010     時間: 2020-9-27 08:02 AM

引用:

寫清楚d啦死毒果,係12曱甴自己送中
作者: 異國王子     時間: 2020-9-27 08:04 AM

引用:

係又點呢12件逃犯死不足惜
作者: montejo     時間: 2020-9-27 08:06 AM

引用:

其實你想表達乜?警方安排佢哋偷渡?
作者: tak6     時間: 2020-9-27 08:07 AM

係香港畏罪潛逃到台灣,水路走係必然經中國水域,十幾個保釋犯夾埋去釣魚真係當人係傻先會用嘅理由。
作者: montejo     時間: 2020-9-27 08:09 AM

點解而家講到非法偷渡棄保潛逃,走到係應該,走唔到係政府責任?
作者: SOMA1963     時間: 2020-9-27 08:10 AM

引用:
原帖由 tommywsc 於 2020-9-27 07:43 AM 發表

個12手足起碼都知係邊 台灣個幾件就真係人間蒸發 分分鐘可能已經比人做瓜左 唔係無理由唔公佈lo 又唔係咩大件事
做瓜咗就未必, 報咗平安啦, 唔係又有人出嚟瓜瓜嘈.
作者: montejo     時間: 2020-9-27 08:10 AM

引用:
原帖由 guydan 於 2020-9-27 02:08 AM 發表

又通知又幾奇
甚至係正常程序
港警只知有大飛出港
邊知有咩人或貨
以中港合作打走私一定會通報大陸方面協助
大飛起步先~港警在後追到已過港水域冇奇怪
大陸那邊我估也沒想到居然係12逃犯
事關國安自然要睇緊唔放走 ...

作者: B2C     時間: 2020-9-27 08:12 AM

“滿口陰謀論,咁點解唔拉埋你返大陸勞改再教育?
作者: sleepyowls     時間: 2020-9-27 08:13 AM

除咗睇隻船有幾快,都要睇風向、水流,朱生又繼續消費12瞞徒,佢哋點會冇事
作者: 神殿老子     時間: 2020-9-27 08:13 AM

引用:

根本冇需要向佢解釋
作者: 東方紅     時間: 2020-9-27 08:15 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-27 01:45 AM 發表

呢D咪契弟種囉
公報又唔啱
唔公報都係唔啱
係社會失敗者先會信泛民賤種啫
佢地全部都係黐膠線的,瞞逃幾點鐘上船,阿差知咩?都係靠佢地自己講,由疑犯自己提供,又唔係有臥底跟住,資料有問題,都係佢地自己講,仲有,而家就當傳媒講嘅嘢係官方正式公布,使唔使咁L急呀?睇晒第日啲資料先質疑啦,豬滴學人做柯南,柯拔甩就有得過佢做。
作者: 東方紅     時間: 2020-9-27 08:16 AM

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-9-27 08:13 AM 發表

根本冇需要向佢解釋
所以話,唔使理佢地,越理佢地越得戚。
作者: sleepyowls     時間: 2020-9-27 08:16 AM

朱生轉移視線,莫非唔想查到幕後組織?
作者: SOMA1963     時間: 2020-9-27 08:18 AM

引用:

乜香港揾唔到有船長經驗嘅人支持豬生講法, 定係有專業知識都唔同意豬生九唔搭八嘅講法, 豬生講嘅法會唔會豬up.