標題: [本港新聞評論] 消息指半世紀珠海學院新聞學本學年零新生分析三大原因造成 ... [打印本頁]

作者: 愛1c蛋     時間: 2020-9-26 05:56 PM

適齡中六人口持續下跌,加上新冠肺炎疫情來襲,令自資院校收生惡化。《香港01》獲悉,有52年歷史的珠海學院新聞及傳播學系,新學年收生人數急跌,三個課程合計新生人數僅錄得單位數,當中新聞及傳播、廣告及企業兩個課程更罕有錄得「零收生」。據悉,在本地生源大減下,院校新傳系課程近年有不少內地生報讀,但礙於疫情「封關」,新學年未有內地生來港入讀新傳系課程。教協會長馮偉華分析,中學畢業生連年下降,導致自資學位供過於求;另自資院校樹仁大學及恒生大學也有同類新聞及傳播課程,仍未升格的珠海學院相對輸蝕。《香港01》已向珠海學院查詢,正等候回覆。

12歲就攞到記者證做記者! 仲讀乜撚嘢新聞系呀? 無人讀係正常過正常啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/528568/消息指半世紀珠海學院新聞學本學年零新生-分析三大原因造成?
作者: 愛1c蛋     時間: 2020-9-26 06:01 PM

阿貓阿狗幾草嘢同妓協攞張嘢又可以做妓者, 讀新聞系把托咩?
作者: 太空

作者: 愛1c蛋     時間: 2020-9-26 06:04 PM

引用:
原帖由 太空 於 2020-9-26 06:02 PM 發表

果啲係妓者
妓協話都係一樣
作者: fiogermi     時間: 2020-9-26 06:04 PM

香港做妓者駛撚讀書咩,識用部相機電話影住差佬做野就得。
作者: 愛1c蛋     時間: 2020-9-26 06:07 PM

引用:
原帖由 fiogermi 於 2020-9-26 06:04 PM 發表

今次一哥就真係幫咗新正嘅記者
作者: 殖民犬末日     時間: 2020-9-26 06:11 PM

香港記者是 一種蔑稱
作者: goaheadman2300     時間: 2020-9-26 06:18 PM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-26 05:56 PM 發表

適齡中六人口持續下跌,加上新冠肺炎疫情來襲,令自資院校收生惡化。《香港01》獲悉,有52年歷史的珠海學院新聞及傳播學系,新學年收生人數急跌,三個課程合計新生人數僅錄得單位數,當中新聞及傳播、廣告及企業兩個課程更罕有錄得「零收生」。據悉,在本地生源大減下,院校新傳系課程近年有不少內地生報讀,但礙於疫情「封關」,新學年未有內地生來港入讀新傳系課程。教協會長馮偉華分析,中學畢業生連年下降,導致自資學位供 ...
學生無心向學, 只投入黑暴攪對抗, 有能人讀書咩,摺膠左去啦, 開咁多大學同專上學院把九咩
作者: larry64     時間: 2020-9-26 06:18 PM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-26 06:01 PM 發表

因住政府又有藉口殺校
作者: 柒柒柒個陸     時間: 2020-9-26 06:25 PM

引用:
原帖由 larry64 於 2020-9-26 06:18 PM 發表

因住政府又有藉口殺校
私立院校政府殺咩校?
作者: 光棍man     時間: 2020-9-26 06:28 PM

$120已經可以係記者,仲讀嚟做乜😪😪😪
作者: skng2011     時間: 2020-9-26 06:28 PM

記你老母,  人見人憎......     去食屎,   一味老作,  唔識字唔讀書,  都可以做記你老母.......
作者: 返工會暈

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: mm170240279     時間: 2020-9-26 06:31 PM

個名唔係好老利 Chu Hai ....
作者: ansonkpl     時間: 2020-9-26 06:34 PM

做記者要讀大學嘅咩,成街都係啦,摺埋個新聞系把啦
作者: 林燊     時間: 2020-9-26 06:35 PM

假記者搖籃……
作者: alex33hewlett

作者: robocophk     時間: 2020-9-26 06:37 PM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-26 05:56 PM 發表

適齡中六人口持續下跌,加上新冠肺炎疫情來襲,令自資院校收生惡化。《香港01》獲悉,有52年歷史的珠海學院新聞及傳播學系,新學年收生人數急跌,三個課程合計新生人數僅錄得單位數,當中新聞及傳播、廣告及企業兩個課程更罕有錄得「零收生」。據悉,在本地生源大減下,院校新傳系課程近年有不少內地生報讀,但礙於疫情「封關」,新學年未有內地生來港入讀新傳系課程。教協會長馮偉華分析,中學畢業生連年下降,導致自資學位供 ...
有副學士 後, 珠海冇人讀喇
作者: alvinm     時間: 2020-9-26 06:38 PM

想入呢行,家下使乜讀咁多書
作者: bonod     時間: 2020-9-26 06:38 PM

黑記話俾我地知, 乜記者要讀既咩? 幾十蚊入會再幾十蚊就有一張記者證啦
作者: 香港偽民為患     時間: 2020-9-26 06:39 PM

新聞及傳播學系都唔知讀嚟為乜?呢行根本無須認證,只憑記協加持就可以
作者: 輪大碩士仔

作者: 一昔如環     時間: 2020-9-26 06:40 PM

一入去就係黑妓曱甴,揾X去讀啦。🤪
作者: dtw     時間: 2020-9-26 06:40 PM

邊使讀㗎!
作者: waltzno2     時間: 2020-9-26 06:42 PM

係香港做記者係唔需要專業,咁仲要呢啲學系嚟做乜?讀完出嚟俾人笑架,接咗佢啦
作者: rschk     時間: 2020-9-26 06:42 PM

引用:

摺埋佢啦,自己話係記者就係記者勒,又不受任何人監管,讀嚟托咩?
作者: alex33hewlett

作者: wildcat2006     時間: 2020-9-26 06:43 PM

12歲記者黑暴記者,自己搞爛自己新聞系求仁得仁可以怪邊個.
作者: foxhode     時間: 2020-9-26 06:43 PM

自愛的學生吾同黑記為伍
作者: 义電機     時間: 2020-9-26 06:45 PM

以前喺專業的
喺以前
作者: percyfor     時間: 2020-9-26 06:45 PM

新聞系臭晒喇,大陸人都唔讀,香港新移民二代無腦又無錢,一定著件黃衫自拍棍,電話(iPhone) 就當自己專業。執左佢喇
作者: disclaimer18     時間: 2020-9-26 06:46 PM

引用:

新聞邊使讀

全民記者。

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
作者: hihizaza     時間: 2020-9-26 06:46 PM

其實以前㘟有記者讀過啲乜架,原來做記者咁易做,做毒果果啲仲要識作故仔就得
作者: 河原町     時間: 2020-9-26 06:46 PM

引用:
原帖由 mm170240279 於 2020-9-26 06:31 PM 發表

個名唔係好老利 Chu Hai ....
叫Real Gay會唔會老利d
作者: 城市民工     時間: 2020-9-26 06:46 PM

樓主講得岩,洗乜讀,呀貓呀狗都做得記者
作者: hkufo哥     時間: 2020-9-26 06:47 PM

做香港記者係唔使讀書㗎,求其 鏡頭唔開蓋又得  男扮女又得 擋警察又得 用粗口閙人又得 撩女仔又得, 總之就係點都得,讀書黎做甚麼, 以前 話做記者,別人會尊敬的,而家話係記者,只係被人覺得係流氓,暴徒 古惑仔 變態佬🤧🤧🤧
作者: 香港內戰火焚城     時間: 2020-9-26 06:47 PM

新聞學害人不淺
作者: ni_kon     時間: 2020-9-26 06:50 PM

識個黃屍就係讀珠海新聞系
仲要走去01到做 骨氣去左邊?
作者: sowina     時間: 2020-9-26 06:53 PM

引用:
原帖由 fiogermi 於 2020-9-26 06:04 PM 發表

見到香港d妓者都嚇能死啦,我係老母一定唔俾個仔讀新聞系,記者又低人工又辛苦仲要佔染埋d死黃屍思想。
作者: 好逸惡勞     時間: 2020-9-26 06:54 PM

消失啦!冇人再會去垃圾大學求學
作者: 師奶最愛     時間: 2020-9-26 06:55 PM

引用:

珠海新聞以前好出名 但係攪到咁 無言 不過依家香港記者唔駛嘥錢讀 買件螢光衣 …………遲些可能有得租 畫張記者証 咁就三歲都可以係記者
作者: SamuraiBlack     時間: 2020-9-26 06:55 PM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-26 17:56 發表

妓協之
作者: 那些年     時間: 2020-9-26 06:55 PM

阿🐷阿🐶都可以係記者,都可以報新聞,而記協及大學教新聞既又承認呢班🐷🐶時,記者已冇任何專業性可言,仲想人比錢學做🐷🐶?

記者比看更,洗碗,更加低賤冇任何專業可言
作者: 晚間藍色腳毛     時間: 2020-9-26 06:56 PM

引用:

我都係記者

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-9-26 06:56 PM, 116.81 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 阿火~~     時間: 2020-9-26 06:57 PM

引用:
原帖由 殖民犬末日 於 2020-9-26 06:11 PM 發表

香港記者是 一種蔑稱
香港某些人,將記者呢種職業,由良知打造成賤過泥!蘋果係表表者,記者衰過乞兒
作者: kingkong_hk     時間: 2020-9-26 06:59 PM

自稱就得邊洗讀
作者: 股場小呻仙     時間: 2020-9-26 07:01 PM

引用:

記者証$50,讀就on 9.。
作者: 怒風     時間: 2020-9-26 07:02 PM

乜做記者要讀新聞系架咩??幾廿蚊就買到記者證,一部手機就有第四權啦,讀屁咩。
作者: dhammika2     時間: 2020-9-26 07:03 PM

引用:

珠海係國民黨在香港的殘餘份子。。。。兩面不討好

作者: yifeifei2     時間: 2020-9-26 07:03 PM

屌!
呢個都係記者,你仲走去讀。咪即係話你都係同佢係行家

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-9-26 07:03 PM, 154.11 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: ufo2018     時間: 2020-9-26 07:03 PM

黃洋達又話妓者真係笑到合唔到嘴
作者: kw_lam     時間: 2020-9-26 07:03 PM

大學應該取消呻吟系,做妓者完全不需要專業資格,一件黃背心加一張妓脅證件便可以
作者: wk221ab     時間: 2020-9-26 07:06 PM

引用:

去鴨寮街買記者反光衣
去什麼乜柒妓協交費申請個證件
就係老記了
仲要花四年時間讀書
邊個咁蠢呀
作者: lpj88     時間: 2020-9-26 07:07 PM

乜台灣大學唔系好受香港學生歡迎架咩? 有得去台灣工作機會.
作者: 樓上橙色馬桶     時間: 2020-9-26 07:09 PM

讀來托撚咩,過往一年來大家見到嘅記者係乜,咪就係"仆街" 囉,係人都可以做記者,只要埋沒良心跟黑暴一齊破壞香港就可以。
作者: 秋落     時間: 2020-9-26 07:10 PM

引用:
原帖由 larry64 於 2020-9-26 06:18 PM 發表

因住政府又有藉口殺校
係大部分港人想殺校。
作者: CarrieLi     時間: 2020-9-26 07:11 PM

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2020-9-26 06:25 PM 發表

私立院校政府殺咩校?
證明曱甴冇接受過高等教育
作者: 輪大碩士仔

作者: CarrieLi     時間: 2020-9-26 07:13 PM

引用:
原帖由 robocophk 於 2020-9-26 06:37 PM 發表

有副學士 後, 珠海冇人讀喇
有唔少人係asso升珠海degree
作者: big3624     時間: 2020-9-26 07:13 PM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-26 06:01 PM 發表

13歲可以做記者啦
作者: dannyocean     時間: 2020-9-26 07:14 PM

引用:

12歲可以做戰地記者,使撚讀咩😂😂
作者: CarrieLi     時間: 2020-9-26 07:14 PM

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-9-26 06:40 PM 發表

建築師學會应唔承認!点会俾d野雞大專畢業生做到建築師
唔少人係grad 之後再讀master 去洗底
作者: koux     時間: 2020-9-26 07:14 PM

著件黃背心就變身做記者,做記者洗鬼讀書咩。
作者: 理+誠     時間: 2020-9-26 07:16 PM

仲使L讀咩!𠵱家著件黃背心就可以係妓者。
作者: CarrieLi     時間: 2020-9-26 07:16 PM

引用:
原帖由 師奶最愛 於 2020-9-26 06:55 PM 發表

珠海新聞以前好出名 但係攪到咁 無言 不過依家香港記者唔駛嘥錢讀 買件螢光衣 …………遲些可能有得租 畫張記者証 咁就三歲都可以係記者 ...
珠海係第一間有新聞傳理科讀嘅大專院校
作者: alexpkmkg     時間: 2020-9-26 07:17 PM

我朋友個仔,話怕香港d大學讀左冇人請,自己選擇報讀內地大學。香港d大學真係玩L完

最近先至喺深圳隔離完14日,酒店300蚊1日,50蚊1餐。

作者: 台風變態的樓盤     時間: 2020-9-26 07:17 PM

香港洗撚咁多昂九學院咩,變撚晒暴力學店,執撚晒佢啦
作者: 偷渡的港佬     時間: 2020-9-26 07:17 PM

想讀書正常大學生上晒大6讀
作者: 乾坤360     時間: 2020-9-26 07:20 PM

Chu hi 妓者
作者: videowatcher3     時間: 2020-9-26 07:22 PM

攞住部手機,鍾意影乜就影乜。

番到去發揮一下「想像力」,鍾意寫乜就寫乜,識字就得。

何須甚麼大學砂紙、「專業訓練」,

十歲、八歲都隨時勝任有餘啦!

自己整死自己,抵死!

作者: 海灣捉高峰     時間: 2020-9-26 07:22 PM

洗鬼讀咩!識pk同作文就可以做!弱智同殘廢既就最好!
作者: 黑色勇士     時間: 2020-9-26 07:22 PM

5條嘢鴨記買件反光衣就話自己係記者!洗撚比錢讀
作者: 侵侵侵     時間: 2020-9-26 07:22 PM

記者唔夠做黑暴人工高
作者: bisi1     時間: 2020-9-26 07:24 PM

十三歲就可做記者以了,仲開咁多新聞傳播學位把托呀?
作者: insertmen     時間: 2020-9-26 07:24 PM

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-9-26 06:28 PM 發表

$120已經可以係記者,仲讀嚟做乜😪😪😪
有眾籌的.
連$120都不用俾
作者: 樓上進擊的羔羊     時間: 2020-9-26 07:25 PM

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2020-9-26 06:25 PM 發表

私立院校政府殺咩校?
你唔好出聲吖嘛,你又教精D  on9仔。
作者: 樓上進擊的羔羊     時間: 2020-9-26 07:26 PM

好人好姐
咪做記者
作者: edbe     時間: 2020-9-26 07:27 PM

做記者=全世界最低賤職業
作者: 想出聲     時間: 2020-9-26 07:27 PM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-26 06:07 PM 發表

今次一哥就真係幫咗新正嘅記者
一哥幫手又点? 乜七大院校新聞系自甘墜落,出嚟反對....
作者: 半紅不黑tt     時間: 2020-9-26 07:28 PM

屌!妓者要讀㗎咩?!穿件黃背心就係啦!專業?笑大人個口咩?入行易過做乞兒啦~屌!!
作者: chowcn     時間: 2020-9-26 07:28 PM

做記者唔洗讀新聞系,去記協攞張證就得。
作者: 想出聲     時間: 2020-9-26 07:29 PM

引用:
原帖由 殖民犬末日 於 2020-9-26 06:11 PM 發表

香港記者是 一種蔑稱
而家話人係香港妓者係一種侮辱....
作者: x201191

作者: Joeycky     時間: 2020-9-26 07:31 PM

各大專院校教出黑記來,無私報都好正常。
作者: jipyrbo     時間: 2020-9-26 07:32 PM

引用:

咪係,12歲都可以有記者證做記者,駛能嘥錢嘥時間讀書咩? 直接返工啦。
作者: briancccc     時間: 2020-9-26 07:35 PM

已經被記者協會玩死成個記者業啦。
作者: ronnietsang     時間: 2020-9-26 07:37 PM

引用:

良知,一言堂,冇前景正常
作者: 愛1c蛋     時間: 2020-9-26 07:40 PM

你啱! 香港妓協證嘅妓者絕對係狗真係無晒良知, 只會幫暴徒
引用:
原帖由 ronnietsang 於 2020-9-26 07:37 PM 發表

良知,一言堂,冇前景正常

作者: 二叔公     時間: 2020-9-26 07:40 PM

引用:

分析精準,仲浪費金錢去讀大學把撚咩!12歲就可以攞到記者證去示威現場搵食!仲有記協呢個大靠山!其他國家地區我就唔知,但香港就一定得!

作者: workdboy169     時間: 2020-9-26 07:50 PM

香港妓者最緊要"天馬行空"
作者: 師奶最愛     時間: 2020-9-26 07:52 PM

引用:
原帖由 videowatcher3 於 2020-9-26 07:22 PM 發表

攞住部手機,鍾意影乜就影乜。

番到去發揮一下「想像力」,鍾意寫乜就寫乜,識字就得。

何須甚麼大學砂紙、「專業訓練」,

十歲、八歲都隨時勝任有餘啦!

自己整死自己,抵死!

...
唔駛咁大 兩三歲得啦 …………叫做幼稚園 關注組
作者: 愛1c蛋     時間: 2020-9-26 07:57 PM

引用:
原帖由 師奶最愛 於 2020-9-26 07:52 PM 發表

兩個小妓者

作者: johntt     時間: 2020-9-26 07:57 PM

咬住個奶嘴嘅小孩係記者🤣揸住枝拐仗洞吓洞吓行都行唔郁嘅又記者🤣使尻畀錢人賺🤑
作者: @賓尼兔@     時間: 2020-9-26 07:57 PM

即時諗起12歲妓者
作者: 愛1c蛋     時間: 2020-9-26 07:58 PM

引用:
原帖由 johntt 於 2020-9-26 07:57 PM 發表

咬住個奶嘴嘅小孩係記者🤣揸住枝拐仗洞吓洞吓行都行唔郁嘅又記者🤣使尻畀錢人賺🤑
盲都可以做觀察員啦
作者: 智若愚     時間: 2020-9-26 07:58 PM

新聞系都唔維護記者既利益。任由阿豬阿狗都可以做黑記,仲邊有人想正正經經做記者,視為神聖職業。
作者: videowatcher3     時間: 2020-9-26 07:59 PM

引用:
原帖由 師奶最愛 於 2020-9-26 19:52 發表

也是。說真的,要做「專業記者」,

其實唔駛識字,

用表情包就得。

作者: 阿柒回歸     時間: 2020-9-26 08:01 PM

就嚟全港各大學各學科都學額過剩, 準備執三分一所大學都得啦~