標題: 川普是可以連任!就算全國人民反對 [打印本頁]

作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-9-25 15:46

有美國報道指出,美國的总统選舉,其實不是民主制度。市民雖然有权投票,但現政府有权不相信投票結果,而且可以向聯邦政府提出他們相信的結果。如果swing state是有共和黨控制,就算他們一票也沒有,理論上共和黨仍然可以說川普勝出。

這就是公平選擇!
作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-9-25 15:46

https://www.washingtonpost.com/o ... s://t.co/e4P2w2YXPa
作者: vvoy     時間: 2020-9-25 15:57

小布殊vs戈爾
都搞左幾個月
最後戈爾以大局為重
主動放棄
作者: sclee1209     時間: 2020-9-25 16:47

美國總統競選連任
唔理輸贏,選前為左鼓舞士氣,一定會講自己贏硬
根本就唔會有唔接受結果呢個問題

還是第一次遇到選前會公開願賭不服輸
侵侵係當權者,以美國之偉大選前發現不公
完全冇辦法防堵?
從來都係在野擔心執政黨作弊
執政懷疑在野作弊,真是天下奇聞
而且仲係完全冇計應付?
即係話侵侵贏左就係公平,輸左就係在野作弊
姑且勿論,邊個做總統好
美國人的普世價值,居然會認同侵侵? 可以認同佢如此肆無忌憚?
更離譜,可以咁講野? 話自己防疫成就,如果唔係佢,會死二百五十萬人
如果呢個論點講得通
世衛都可以話,如果唔係世衛領導有方,全球早就死上億人
用呢種算命佬話術黎為自己防疫無能辯護? 美國人會BUY?
如果侵侵能夠連任,表示美國民主普值徹底被摧毀
玩民主宗教式洗腦原係WORK,只要信不要問,也不要懷疑

大家推測,侵侵急住提名新一位大法官,就係為左唔認輸打憲法官司做準備
只要佢輸左,就話通信投票有問題,向法院提拜登當選無效
其實通信投票,只要係人為一定會搵到瑕疵
作者: maldini1967     時間: 2020-9-25 20:41

淨係選舉人票制度,已經有問題啦
作者: ntworks     時間: 2020-9-28 09:02

特朗普已經成功將美國保守派同開明派分裂。
今次美國大選就係保守派同開明派嘅對決。
不過,無論結果係點,美國打壓中國嘅意念係唔會變。會變嘅,只係打壓方法。
作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-9-28 13:41

美國未來四年可能沒有总统!
作者: WILSON-QE999     時間: 2020-9-28 14:17

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-28 01:41 PM 發表
美國未來四年可能沒有总统!
會唔會有兩個,或者更多呢?