標題: [兩岸新聞評論] 內地教科書指耶穌掟死淫婦 神學教授:篡改《聖經》錯到離晒譜 ... [打印本頁]

作者: 生果轉貼員    時間: 2020-9-25 10:27 AM     標題: 內地教科書指耶穌掟死淫婦 神學教授:篡改《聖經》錯到離晒譜 ...

內地打壓、踐踏基督教,已上升至公然篡改《聖經》的地步?由中國官方教育部門審定的職業教育學校教科書,在課文中引用《新約聖經》約翰福音第八章中耶穌赦免淫婦的故事,卻把整個故事扭曲成耶穌用石頭掟死淫婦,事件引起內地及香港不少教徒強烈不滿。專門專研究內地宗教的香港中文大學崇基神學院教...

專門專研究內地宗教的香港中文大學崇基神學院教授邢福增對《蘋果》表示,內地對涉及有關宗教內容的書籍審查一向十分嚴格,以避免引發教徒集體反彈,但該教科書將《聖經》故事改到「錯得離晒譜」,不排除或是與作者及出版社編輯的素質有問題,事件或反映內地教育出版界良莠不齊,但未必與近日中共加強打壓宗教有直接關係。有指,該書已被出版社下架。

涉事的教科書《職業道德與法律》,由潘中梅、李剛、胥寶宇主編,2018年經中國官方教育部門編輯審核委員會審定。書中引用了《新約聖經》約翰福音第八章中的故事,卻篡改了故事中的情節,並且與故事原意完全相反。
聖經的原文是:「耶穌就直起腰來,對他們說,你們中間誰是沒有罪的,誰就可以先拿石頭打他。……他們聽見這話,就從老到少一個一個都出去了;只剩下耶穌一人,還有那婦人仍然站在當中。耶穌就直起腰來,對她說:婦人,那些人在哪裏呢?沒有人定你的罪麼?她說:主啊,沒有。耶穌說:我也不定你的罪;去吧;從此不要再犯罪了!」

該教科書卻將這段經文篡改為:「耶穌曾對群情激憤要打死一個犯了罪的婦女的眾人說:『你們誰要是自己沒有犯罪過錯,就上前來打死他。』聽了這話,大家都不再向前了。當眾人都退去時,耶穌拿起石頭打死了這個婦女,並說道:『我也同樣是個罪人。但如果法律只能由毫無瑕疵的人執行的話,法律就只會死亡。』」還到:「通過這個小故事,你是怎樣看待法律的?」
致力推動中國宗教自由與法治的美國「對華援助協會」(China Aid Association)批評,這是明顯是惡意扭曲《聖經》,與《約翰福音》第八章的陳述完全不符,並對耶穌的形象構成嚴重的歪曲和褻瀆。「在聖經故事中,耶穌是救了這個女人的生命,而不是自己動手打死了這個婦女。耶穌從來沒有宣稱自己是有罪的,但這本教科書杜撰造假,說我『也同樣是個罪人』。」

天主教媒體「天亞社」則報道,內地有教友將該書這一頁內容上載到自己的微信公眾號,並指出該書雖然沒有大規模被使用,但依然在內地一些中等專業學校中成為教材,形容這是對教會的一種侮辱。
該名教友強調:「我要曝出來,就是想讓大家知道,中共一直都想試圖篡改教會歷史,污衊我們教會,借此讓人們憎惡我們教會。我們基督徒一定要抵制中共的這種行為。」不過,該公眾號顯示,有關內容現已被發佈者刪除。
香港中文大學崇基神學院教授邢福增表示,從該書如此篡改《聖經》故事一事來看,可見作者的編輯工作毫不認真,甚至質素奇差,完全不可以接受。他指,內地對涉及宗教內容的書籍把關十分嚴格,必須先送宗教局審查。出版社都擔心一旦引用錯誤,會激起信徒的反感,引起涉及宗教的抗議示威活動,就會被中共當局追究責任。事實上,內地過去就曾發生過因錯引伊斯蘭教教義或醜化有關習俗,而引起穆斯林不滿的社會事件。
至於像今次肆意篡改《聖經》故事的例子,邢福增則表示,過去並不多見。他指,除宗教性質等較為敏感的書籍外,內地一般書籍的審查其實相對比較寬鬆,在文中偶然引用一些宗教故事,也不足為奇。他推測,今次事件應是該書作者及出版社編輯的問題,並沒有對課文中的內容作出認真的編審所致,未必與內地近日加強打壓宗教直接有關。
根據該書的內容簡介,《職業道德與法律》是力求貫徹中共十八大精神和《國家中長期教育改革和發展規劃綱要(2010-2020年)》等黨精神而編寫,內容包括習禮儀,講文明;知榮辱,有道德;弘揚法治精神,當好國家公民;自覺依法律己,避免違法犯罪;依法從事民事經濟活動,維護公平正義。最諷刺的是,該書被踢爆在課文中造假,根本就是違法職業的道德和倫理。
不過,有內地自媒體表示,自內地教徒作出強烈反應後,涉事出版社網站已將該書撤下,在淘寶、孔夫子二手書網站、當當網等平台亦已下架,絕大部份學校圖書館已沒有收藏該書,但仍有部份學校使用該書作教科書。
。。。。。。。。。
中共做到了,什麼佛經,聖經,都能隨意修改。
前無古人 後無來者 !

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/china/ ... m_content=link_post

圖片附件: 1601000951643.jpg (2020-9-25 10:29 AM, 668.54 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-25 10:29 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-25 10:27 AM 發表

內地打壓、踐踏基督教,已上升至公然篡改《聖經》的地步?由中國官方教育部門審定的職業教育學校教科書,在課文中引用《新約聖經》約翰福音第八章中耶穌赦免淫婦的故事,卻把整個故事扭曲成耶穌用石頭掟死淫婦,事件引起內地及香港不少教徒強烈不滿。專門專研究內地宗教的香港中文大學崇基神學院教...

https://hk.appledaily.com/resizer/UjQBBsvn96e7ttd1HoWe2- ...
天文學家發現冥王星時,夠過後無來者啦。但被現今天文學家推翻了。
原來後無來者係尻噏解
作者: Newpopcorn    時間: 2020-9-25 10:32 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-25 10:27 AM 發表

11644314 內地打壓、踐踏基督教,已上升至公然篡改《聖經》的地步?由中國官方教育部門審定的職業教育學校教科書,在課文中引用《新約聖經》約翰福音第八章中耶穌赦免淫婦的故事,卻把整個故事扭曲成耶穌用石頭掟死淫婦,事件引起內地及香港不少教徒強烈不滿。專門專研究內地宗教的香港中文大學崇基神學院教...

https://hk.appledaily.com/resizer/UjQBBsvn96e7tt ...
但仍難望港甴項背, 爆眼女新屋嶺831爆眼女新屋嶺831爆眼女新屋嶺831爆眼女新屋嶺831爆眼女新屋嶺831 柒人柒事必須日日提
作者: 版煮報夢.    時間: 2020-9-25 10:37 AM

聖母瑪利亞15歲就懷孕
作者: fake_west    時間: 2020-9-25 10:42 AM

咁性經其實都係故事,之前啲金庸名著一樣改到七彩
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-25 10:45 AM

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-9-25 10:37 AM 發表

聖母瑪利亞15歲就懷孕
邊個經手呢?
無記錄過
作者: 武川耐富    時間: 2020-9-25 10:50 AM

耶穌唔遵守十誡,咁究竟係十誡錯定係耶穌錯?性經真係好撚混亂!
作者: 高大冰凍的世界    時間: 2020-9-25 10:50 AM

引用:

https://hk.appledaily.com/resizer/UjQBBsvn96e7ttd1HoWe2- ...
西方用草藥治病時期
有多少人死在宗教面前呢
還俾他們加上惡毒之名
而且人不少
所以宗教加上政治害人不淺

作者: 版煮報夢.    時間: 2020-9-25 10:51 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-25 10:45 AM 發表

邊個經手呢?
無記錄過
馬道立
作者: estateman    時間: 2020-9-25 10:52 AM

引用:

毒果除咗日期糸真
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-25 10:52 AM

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-9-25 10:51 AM 發表

馬道立
我估搞大瑪利亞的馬道立都係一隻混種
作者: mancheonghoho    時間: 2020-9-25 10:52 AM

改編神話故事,在中國是合法的!
作者: 小稀    時間: 2020-9-25 10:54 AM

性經都當真?
椰蘇係野種,
唔扑野都生到仔,
民智未開
作者: longlong7    時間: 2020-9-25 10:54 AM

新約 舊約定係黑聖經
聖經原本內容
作者: songsong17    時間: 2020-9-25 10:55 AM

毒媒都成日惡意扭曲中國情況...
作者: iceivan    時間: 2020-9-25 10:56 AM

https://posts.careerengine.us/p/5f64e04330920c0eaf01863c 

雖然唔係一d官方既說法, 但都起碼有人跟進下
作者: Vanillaq_L    時間: 2020-9-25 10:56 AM

香港黃師都唔差啊,英國賣鴉片俾清朝,清朝禁煙,之後英國入侵,黃師居然話係因為貿易!!!!
作者: tomlee021239    時間: 2020-9-25 11:00 AM

連登仔成日串9 耶撚。 基督教個人認為邪邪地, 一神論 驅逐其他宗教, 話其他宗教係假神根本係on9。 有咩証明 耶和華係真神? 上帝係保守以色列人, 關其他人差事? 十戒,我無異議, 起碼冇教人作奸犯科, 但本身回教 同 基督教根本係仆街宗教, 好撚霸道 又虛偽, 聖經故事係d牧師夾硬吹到好有道理咁, 成日唱歌讚美上帝真係on9.
作者: hundredhundred    時間: 2020-9-25 11:01 AM

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2020-9-25 10:56 AM 發表

香港黃師都唔差啊,英國賣鴉片俾清朝,清朝禁煙,之後英國入侵,黃師居然話係因為貿易!!!!
黃師話英國為幫中國禁煙先有鴉片戰爭
作者: lubet    時間: 2020-9-25 11:01 AM

聖經是口耳相傳再紀錄,耶穌掟死淫婦未必不是事實。
作者: 旺季失控的科技    時間: 2020-9-25 11:01 AM

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-9-25 10:37 AM 發表

聖母瑪利亞15歲就懷孕
而且未結婚
作者: kwokk2014    時間: 2020-9-25 11:04 AM

聖經的原文是:「耶穌就直起腰來,對他們說,你們中間誰是沒有罪的,誰就可以先拿石頭打他.

很明顯就是誤導!
作者: doublebird2014    時間: 2020-9-25 11:04 AM

引用:

11644314 內地打壓、踐踏基督教,已上升至公然篡改《聖經》的地步?由中國官方教育部門審定的職業教育學校教科書,在課文中引用《新約聖經》約翰福音第八章中耶穌赦免淫婦的故事,卻把整個故事扭曲成耶穌用石頭掟死淫婦,事件引起內地及香港不少教徒強烈不滿。專門專研究內地宗教的香港中文大學崇基神學院教...

https://hk.appledaily.com/resizer/UjQBBsvn96e7tt ...
大陸有啲乜嘢做唔出.
作者: 車頭燈大師    時間: 2020-9-25 11:04 AM

咩要篡改?喺黨領導下, 喺中國土地上, 任何宗教典藉都可以任改, 耶蘇嘅神力係習主席所賜嘅都得呀!
作者: 秋落    時間: 2020-9-25 11:07 AM

香港聖經教徒們違反聖經教條走齣來破壞社會安寧怎解釋?
作者: richardli008    時間: 2020-9-25 11:07 AM

又唔係聖經,同名同姓人物帶出一個道德既故仔有乜問題?如有類同實屬巧合。唔俾討論禁人學術自由?
作者: 33Chris    時間: 2020-9-25 11:08 AM

唔講唔知,原來毒果咁唔鍾意啲偏頗教材, 但係又唔見佢哋對啲洗腦通識科教材出下聲。
作者: lung_block    時間: 2020-9-25 11:08 AM

約書亞記
10:12 當耶和華將亞摩利人交付以色列人的日子、約書亞就禱告耶和華、在以色列人眼前說、日頭阿、你要停在基遍.月亮阿、你要止在亞雅崙谷。

10:13 於是日頭停留、月亮止住、直等國民向敵人報仇.這事豈不是寫在雅煞珥書上麼.日頭在天當中停住、不急速下落、約有一日之久。

日和月都可停止,現今科學,天文學等教科書全部都有違聖經.應該像中世紀哥白尼等提倡日心說既人全部要燒死或軟禁...
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-9-25 11:08 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-25 10:45 AM 發表

邊個經手呢?
無記錄過
處女生仔

埃及果陣行帝制..........安排耶穌做太子咪得lor 做左皇帝, 佢話放晒奴隸有自由.......比埋地立國都得啦

作者: ROYHIHI    時間: 2020-9-25 11:09 AM

講篡改邊夠香港d黃師勁?之前鴉片戰爭都改成英國佬想幫中國人啦
作者: tomlee021239    時間: 2020-9-25 11:10 AM

引用:
原帖由 車頭燈大師 於 2020-9-25 11:04 AM 發表

咩要篡改?喺黨領導下, 喺中國土地上, 任何宗教典藉都可以任改, 耶蘇嘅神力係習主席所賜嘅都得呀! ...
咁順便改埋12暪逃罪名分裂國家罪, 無需審判即時槍決😂😂
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-25 11:10 AM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-9-25 11:08 AM 發表

處女生仔
所以咪話性經係尻噏故事囉
作者: unsx    時間: 2020-9-25 11:11 AM

篡改聖經

https://www.youtube.com/watch?v=luPIS7D2FhU
作者: yeungph    時間: 2020-9-25 11:12 AM

點篡改都唔夠你毒果勁。
作者: lung_block    時間: 2020-9-25 11:13 AM

日德蘭郵報穆罕默德漫畫事件丹麥語Muhammed-tegningerne)是2005年至2006年間由諷刺伊斯蘭教先知穆罕默德的12幅漫畫引起的系列新聞政治事件。這些漫畫最初於2005年9月30日在丹麥銷量最大的日報日德蘭郵報》上刊出,引起伊斯蘭世界的強烈不滿。在伊斯蘭世界,刊登穆罕默德的圖像被認為是褻瀆的行為;因此《日德蘭郵報》此描繪穆罕默德的12幅漫畫,導致穆斯林民眾的抗議,也帶來部分極端主義分子的恐怖威脅。
丹麥政府儘管譴責刊登這類漫畫的行為,但也指出丹麥民族的詼諧特質,並強調捍衛民主言論自由。隨後,丹麥、德國瑞典挪威比利時冰島及其他部分歐洲國家及美國的報紙也陸續刊登這些漫畫,立場同樣是捍衛言論自由。伊斯蘭世界的牴牾情緒與動作亦逐步升溫,該事件成為國際矚目的新聞及政治事件

__________________________________________________________________________________________________

中國政府可以譴責教科書用耶穌故事作例子..
但也指出中華民族既二次創作特質,並強調捍衛創作及言論自由...
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-9-25 11:13 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-25 11:10 AM 發表

所以咪話性經係尻噏故事囉
埃及果陣行帝制..........上帝安排耶穌做太子咪得lor
耶穌做左皇帝, 話放晒d奴隸.......比埋地+錢班奴隸立國都得啦

簡單複雜化
作者: sim008    時間: 2020-9-25 11:14 AM

要機機真易
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-25 11:15 AM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-9-25 11:13 AM 發表

埃及果陣行帝制..........上帝安排耶穌做太子咪得lor
耶穌做左皇帝, 話放晒d奴隸.......比埋地+錢班奴隸立國都得啦

簡單複雜化
無錯
作者: 土瓜灣雙刀    時間: 2020-9-25 11:15 AM

我覺得我地應該關心香港既通識科教材好啲,屬神級惡搞

毒果報大陸既野,你叫我信幾多成好?

作者: 高佬中坑    時間: 2020-9-25 11:15 AM

引用:

刀唔够啲黃屍曱甴教畜西利,真真正正嘅歷史刀可以改!話英國佬係幫滿清禁鴉片!禁毒喎!睇見刀毛管戙啊!難道滿清感思送咗香港比英國?改神話同改歷史,邊個勁啲呢?
作者: 歡哥gogo    時間: 2020-9-25 11:16 AM

咁叻,叫耶穌落來見我啦
作者: 暴徒黑衣人    時間: 2020-9-25 11:17 AM

引用:

邊個經手呢?
無記錄過
天使自由閪???
作者: wilsonabcd    時間: 2020-9-25 11:19 AM

篡改聖經夠黃屍勁?連<耶穌>都被佢地改到是同性戀的!
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-9-25 11:19 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-25 11:15 AM 發表

無錯
全能既上帝, 有和平處理方法唔揀........係要打打殺殺
作者: Newpopcorn    時間: 2020-9-25 11:21 AM

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-25 10:55 AM 發表

毒媒都成日惡意扭曲中國情況...
唔係成日, 係日日.
作者: 車頭燈大師    時間: 2020-9-25 11:21 AM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2020-9-25 11:10 AM 發表

咁順便改埋12暪逃罪名分裂國家罪, 無需審判即時槍決😂😂
只要我哋領導有咁意思, 絕對可以, 叫所有教徒喺禱告前都要大叫習主席萬歲三聲都得呀
總之, 唔聽上帝旨意唔緊要, 但唔聽領導旨意, 無論在生或死後都要喺地獄度過

作者: captkkk    時間: 2020-9-25 11:24 AM

超, 五十步笑人哋百步, 民主邪教教黨響佔領期間夠扭曲聖經, 講到耶穌會撐你哋暴力推翻政權啦, 你唔講下, 耶穌有叫你俾人打左邊面, 就連右邊面都轉過黎俾因打?
無論講咩, 民主邪教黨嘅套路都係一樣.

圖片附件: Democrazy rules 2.png (2020-9-25 11:24 AM, 144.77 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: tam_n    時間: 2020-9-25 11:27 AM

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-9-25 11:21 AM 發表

唔係成日, 係日日.
毒媒隨時隨地,分分秒秒,無孔不入咁洗腦。
作者: 桃花賭主    時間: 2020-9-25 11:28 AM

以子之茅,攻子之盾,你改聖經ok,我篡改毛語錄和習近平文選,話習近平支持人獸交,ok?
我諗中共立刻縮晒
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-25 11:28 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-25 11:29 AM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-9-25 11:19 AM 發表

全能既上帝, 有和平處理方法唔揀........係要打打殺殺
宣揚和平,
殺戮為實。
作者: cannabisbaby    時間: 2020-9-25 11:29 AM

引用:

林則徐都可以係毒品拆家啦……so???
作者: Newpopcorn    時間: 2020-9-25 11:29 AM

引用:
原帖由 桃花賭主 於 2020-9-25 11:28 AM 發表

以子之茅,攻子之盾,你改聖經ok,我篡改毛語錄和習近平文選,話習近平支持人獸交,ok?
我諗中共立刻縮晒
係咪呀? 由你做起囉. 睇下邊個縮
作者: captkkk    時間: 2020-9-25 11:29 AM

仲有, "專門專研究內地宗教的" 果件, 寧願花啲無謂時間去儲彈藥俾壹全霉, 自己屋企就闊佬懶理, 咩都卸哂俾太太, 兩件有問題嘅仔又係不聞不問, 成日就哩埋響教會度.
要佢睇下兩隻仔, 仲慘過叫佢坐洗頭艇自我送中咁, 呢啲人, 咪同壹全霉一樣囉.

圖片附件: DontAskJustBelieve.png (2020-9-25 11:29 AM, 149.63 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-9-25 11:29 AM

又玩宗教界的造謠、扭曲、抹黑的妓倆,內地教科書係唔會將聖經納入教學大綱的,難道有關人等不知道嗎?
作者: 農場深情的烈女    時間: 2020-9-25 11:29 AM

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2020-9-25 10:56 AM 發表

咁係酒吧賣可卡因,賣冰都係正常貿易啫!
作者: laws168168    時間: 2020-9-25 11:30 AM

椰教是全球最血腥,殺死最多人的邪教。
也是最騙財騙女人最惡劣的邪教。
當椰教去到新地區,如非洲,當地人信教後,
非洲人民已經失去他們的土地,人也被當豬賣。
在南美,當有人問你,你信椰教嗎?不信立即被殺。
作者: Moo~    時間: 2020-9-25 11:30 AM

毒果說, 內地要篡改《聖經》, 《聖經》就被內地篡改了. 
作者: 暴徒黑衣人    時間: 2020-9-25 11:30 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-25 11:28 AM 發表

性母螞狸丫
作者: mikis    時間: 2020-9-25 11:31 AM

教會本身就係合法的傳銷組織,專呃ON9仔捐錢比佢哋使,吹L到神咁巴閉,唔見神比錢佢哋使.
作者: skirt333    時間: 2020-9-25 11:31 AM

香港唔係叫呢d做二次創作?
作者: 前後抽插    時間: 2020-9-25 11:32 AM

ON9先信性經  
耶L咁L勁, 而家救左肺炎未
作者: 武川耐富    時間: 2020-9-25 11:32 AM

引用:

邊個經手呢?
無記錄過
耶穌係天主個仔,即係天主做嘅,咁耶穌又係同天主聖神三為一體,即係耶穌同自己老母.......!真係好撚混亂!
作者: 1223456    時間: 2020-9-25 11:33 AM

聖經一早已經比人改到9彩
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-25 11:33 AM

引用:
原帖由 暴徒黑衣人 於 2020-9-25 11:30 AM 發表

性母螞狸丫
搵到啦
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-25 11:34 AM

引用:
原帖由 武川耐富 於 2020-9-25 11:32 AM 發表

耶穌係天主個仔,即係天主做嘅,咁耶穌又係同天主聖神三為一體,即係耶穌同自己老母.......!真係好撚混亂!
同現今曱甴思維差不多。
自已死唔自己做緊咩

作者: kangzhenkun    時間: 2020-9-25 11:35 AM

聖經裡面的東西基本是假的,何來的對錯
作者: tomlee021239    時間: 2020-9-25 11:35 AM

引用:
原帖由 車頭燈大師 於 2020-9-25 11:21 AM 發表

只要我哋領導有咁意思, 絕對可以, 叫所有教徒喺禱告前都要大叫習主席萬歲三聲都得呀
總之, 唔聽上帝旨意唔緊要, 但唔聽領導旨意, 無論在生或死後都要喺地獄度過 ...
Any 願主降罪給黑暴, 讓更多曱甴入冊人生更精彩, 願12+5香港門逃早日打把上天堂 誠心所願 阿暪😂 賣下廣告先, 每月助養黃之瘋1000美金, 享有渣瘋丼優惠
作者: cu3128    時間: 2020-9-25 11:35 AM

由毒果報導,真係信佢一成,雙目失明!
作者: opclk99    時間: 2020-9-25 11:35 AM

我净係記得utube有收屍臣负,
老屈差人放光燒理大,
依d叫乜譜呀?
作者: alipaopao    時間: 2020-9-25 11:35 AM

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-9-25 10:51 AM 發表

馬道立
佢退休個日就真係"馬,太福音" !
作者: 車仔面大王    時間: 2020-9-25 11:36 AM

你改中國歷史又五出聲?
作者: arrow1234    時間: 2020-9-25 11:36 AM

引用:

中共話我話耶穌有罪就有罪
作者: 米當股神係廢人    時間: 2020-9-25 11:36 AM

基督徒成日講大話先真,要列入教科書
作者: fcw99    時間: 2020-9-25 11:36 AM

本書代表中共嗎? 毒果代表香港嗎?

作者: tongtong2047    時間: 2020-9-25 11:37 AM

椰教係班神棍創造出喱古惑人心洗腦工具!
乜都係佢啱, 只有佢才是對, 人地永遠是錯的!
作者: captkkk    時間: 2020-9-25 11:37 AM

當中最關鍵嘅問題似乎永遠被遺忘:
成日報導中國嘅呢樣果樣果班人, 有幾多個係第一身返去睇到遇到?
好多時都係二手, 甚至只係人哋唔知第幾水嘅口水尾.  
"專門專研究內地宗教的" 果位, 大家知唔知佢有幾耐冇返過大陸?
作者: chilawytk    時間: 2020-9-25 11:37 AM

引用:

聖母瑪利亞15歲就懷孕
現在有一個新名詞,叫做意外懷孕
用意何在?
是他搞成我這樣的,不是我自己想懷孕。

作者: 必佬    時間: 2020-9-25 11:37 AM

引用:

聖母瑪利亞15歲就懷孕
請唔好再懷疑阿god講嘅嘢!阿god話係就係!
作者: 車仔面大王    時間: 2020-9-25 11:38 AM

你改中國歷史又五出聲?
作者: 人一王老變殘    時間: 2020-9-25 11:38 AM

引用:
原帖由 前後抽插 於 2020-9-25 11:32 AM 發表

ON9先信性經  
耶L咁L勁, 而家救左肺炎未
对,我只知相信党相信政府
作者: alipaopao    時間: 2020-9-25 11:38 AM

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2020-9-25 11:04 AM 發表

大陸有啲乜嘢做唔出.
主動通報十二瞞逃位置,反而聞煑呆灣,真係乜嘢都唔做!
作者: lttsang888    時間: 2020-9-25 11:38 AM

內地教科書有無寫乜乜樞機搞男童?
作者: hermanherman    時間: 2020-9-25 11:40 AM

千年既古仔,都改佐好多次小節, 後教條式人云亦云。。。取其教義導人向善,有會費,有物業捐出就算啦。
作者: 明亮的晨星二    時間: 2020-9-25 11:40 AM

引用:
原帖由 iceivan 於 2020-9-25 10:56 AM 發表

https://posts.careerengine.us/p/5f64e04330920c0eaf01863c 

雖然唔係一d官方既說法, 但都起碼有人跟進下
內地已經有人跟進,相關書本已下架

以事論事,內地好多人不大認識基督教,無讀過耶經,所以對網上或坊間有關耶教文章未能分析真偽

今次問題始於書本作者,寫書時隨手抄寫某博客文章,所以引用錯誤資料,屬於寫作不嚴謹的問題;而且這本並非宗教書籍,亦無官方背景

西媒小題大做,借故抹黑中國政府
作者: cck27    時間: 2020-9-25 11:40 AM

引用:

毒果唔死香港冇平靜。
作者: xxcxxc    時間: 2020-9-25 11:41 AM

同香港某黃出版商相比, 簡直小巫見大巫.
作者: alipaopao    時間: 2020-9-25 11:41 AM

引用:
原帖由 captkkk 於 2020-9-25 11:29 AM 發表

仲有, "專門專研究內地宗教的" 果件, 寧願花啲無謂時間去儲彈藥俾壹全霉, 自己屋企就闊佬懶理, 咩都卸哂俾太太, 兩件有問題嘅仔又係不聞不問, 成日就哩埋響教會度.
要佢睇下兩隻仔, 仲慘過叫佢坐洗頭艇自我送中咁, 呢啲人, 咪同壹全霉一樣囉. ...
呢句勁啊!所有嘢都被KO!
作者: uu808808    時間: 2020-9-25 11:41 AM

蘋果假新聞代名詞
作者: caihk    時間: 2020-9-25 11:42 AM

上星期電視重播達文西密碼

耶穌只不過係個普通人
作者: Heha_ChRis    時間: 2020-9-25 11:43 AM

我相信係文字上搞錯啫, 聖經作為一本長篇小說,
同三國一樣嘅, 有時會誇張D去凸顯主角, 而唔理現實
例如無三英戰呂布, 更無激死周瑜嘅情節啦
而聖經呢本小說, 可能係網上嘅流傳錯, 或者現實真係咁, Who Know!?
應該以下咁嘅, 但問題係, 姦淫係罪, 耶穌私下放走個女人,
算唔算係赦免咗佢嘅罪呢? 真係要學WIKI WONG一句
究竟係特首大定係法庭大, 而且, D街坊又幾聽話喎

那時,耶穌上了橄欖山。第二天一早,祂回到聖殿,眾人來到祂那裡,祂便坐下,開始教導他們。這時,法學士和法利塞人帶來一個犯姦淫時被抓住的婦人。他們使她站在人群中央,然後問耶穌說:「老師,這個婦人與人姦淫,當場被抓住。依照梅瑟法律,該用石頭砸死這樣的婦人。現在,祢有什麼話要說?」他們這樣說是為試探耶穌,找理由控告祂。

耶穌卻彎下身,用指頭在地上寫。他們繼續追問,耶穌才直起身來,回答說:「你們當中誰沒有罪,誰就先拿石頭砸她。」接著,祂又彎下身,在地上寫。他們聽了這話,便從年老的開始,一個一個地散去,只剩下耶穌和站在那裡的婦人。耶穌就站起身,對她說:「婦人,他們到那裡去了?沒有人定你的罪嗎?」

她回答:「主!沒有!」

耶穌說:「我也不定你的罪。去吧!從今以後,不要再犯罪了。」

作者: peter925    時間: 2020-9-25 11:43 AM

人地二次創作唔得咩,佢又唔咪引述聖經,你又要對號入座以為人地講你個耶穌,這只是通識思考課題啫。
作者: Brian668    時間: 2020-9-25 11:44 AM

引用:

聖母瑪利亞15歲就懷孕
性母
作者: chilawytk    時間: 2020-9-25 11:44 AM

引用:
原帖由 暴徒黑衣人 於 2020-9-25 11:30 AM 發表

性母螞狸丫

Notre-Dame。
我們的女士(聖母瑪利亞)。

作者: Brian668    時間: 2020-9-25 11:46 AM

性工會和性母的關系劣多於弊嗎
作者: caihk    時間: 2020-9-25 11:46 AM

現代科學對唯心論既宗教有好大既衝擊
作者: 暴徒黑衣人    時間: 2020-9-25 11:47 AM

引用:
原帖由 chilawytk 於 2020-9-25 11:44 AM 發表

Notre-Dame。
我們的女士(聖母瑪利亞)。
呃9人,所以個仔咪死得咁囉
作者: martin101    時間: 2020-9-25 11:48 AM

手改劇本 立即變黑 亦得 得左
作者: az222    時間: 2020-9-25 11:49 AM

引用:
原帖由 estateman 於 2020-9-25 10:52 AM 發表

毒果除咗日期糸真
Ching一針見血
作者: 惡魔9394    時間: 2020-9-25 11:49 AM

黃屍文宣咪又係篡改爆眼女, 831等等事件
自己友射爆又屈警察, 如果831死左人, 泛民仲唔拉大隊叫家屬出黎咩, 你睇叫12潛逃家屬就知啦