標題: 美國制裁變謀利 [打印本頁]

作者: starr     時間: 2020-9-23 21:50

美國制裁華為,但amd、intel相繼獲批供貨

即係日韓等企業唔准賣,但美國企業就可以...
結果係搶生意,事實上制裁日韓嗎?

作者: FX2036     時間: 2020-9-23 22:04

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-23 09:50 PM 發表

不能明言的秘密。
作者: WILSON-QE999     時間: 2020-9-23 22:39

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-23 09:50 PM 發表

台積電又幫AMD代工喎!咁即係又可以出貨!
如果高通又准賣 俾華為,真係頭痕....
中國研製成高階晶片,美國又可以同你競爭中國市場!
玩死!
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-23 23:11

引用:

想辦法解決競爭對手🤔🤔
作者: 054D     時間: 2020-9-24 11:57

我一早就睇到, 新一輪美國制裁的目的, 係美國資本家同美國政府聯手,通過阻止非美廠商進入中國, 而美國不斷供的方式, 防止美國高科技公司被列入不可靠實體清單之餘重要搵大錢

再而迫台灣站隊, 中斷台灣同大陸的直接往來

所以近日台海局勢急速升溫, 同台積電為首的關鍵台灣科技公司, 倒向美國有直接關係

美國根本而家係賭緊大陸唔敢郁台灣, 而即使發生武統, 美國變相可以搵借口消滅台灣科技公司, 對美國立場係理得你

現時局面主要係蔡蔡子當日不擇手段, 以無底線無下限的方式去選總統, 導致島內統派消失, 從而唔係好似陳水扁年代咁, 以島內矛盾方式化解美國壓力

現時台灣總統的貪污傳聞, 其實正正係同陳水肩貪污一場, 美國放出離, 推得你上台同樣可以推你下台, 唔該叫你班狗同美國同一陣線

台灣長年睇唔起大陸, 島內政客過於自大, 以為世界跟著台灣, 實際美國而家要攞佢命都無得還手
作者: ilovenikita     時間: 2020-9-24 12:12

華為一直都有無AMD,Intel,高通無頭唔頭痕
而現在國產CPU (e.g 龍芯),主要都系比Sever,國家體系用

現在中國CPU 在設計是無問題都好先進,只是在專利(如x86)被卡而入唔到消費市場,及制造問題追唔上
引用:
原帖由 WILSON-QE999 於 2020-9-23 10:39 PM 發表

台積電又幫AMD代工喎!咁即係又可以出貨!
如果高通又准賣 俾華為,真係頭痕....
中國研製成高階晶片,美國又可以同你競爭中國市場!
玩死!
作者: 054D     時間: 2020-9-24 12:47

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-9-24 12:12 PM 發表
華為一直都有無AMD,Intel,高通無頭唔頭痕
而現在國產CPU (e.g 龍芯),主要都系比Sever,國家體系用

現在中國CPU 在設計是無問題都好先進,只是在專利(如x86)被卡而入唔到消費市場,及制造問題追唔上

...
其實美國今次制裁下,起碼關鍵核心領域,要迫中國起碼可以完全自主下做到28nm

從而永遠擺脫美國控制。

而華為可唔可以上探5nm,就好睇好多方面。據說中芯的高通單會轉去台積電,變相迫中芯選邊站。

而中芯可能都接唔到華為單,可能有D野要華為自己名義去開料做。

當然,以上前題係台海無戰事。
作者: kk2964     時間: 2020-11-10 08:31

中國從來冇做錯,係從來沒有,美國欺壓中國人,簡直欺人太甚,貿易逆差係美國執太多平貨,知識產權奸商獨賺,唔比其他人做,話中國偷先進科技,中國留學生要比錢讀書,駭客入侵完全冇正據,西方污染咗百幾年叫中國成受,美國有人權就冇種族歧視,美國人個個都係軍人,有槍有先進武器,美國軍費幾多大家都知,軍國主義拳頭大就惡撚哂,美國滾開