標題: 【等爆煲】美國經濟有幾「驚恐」?8張圖睇清實況... [打印本頁]

作者: mickyhon     時間: 2020-9-21 13:14

美國聯儲局於上周舉行大選前最後一次會議後,一如預期保持利率不變,暗示2023年前不會加息,但大幅上調了經濟預測。聯儲局主

美元/債即將崩潰,現行世界金融秩序即將改寫,豐因以叛逆手法經濟股價大瀉。。。
香港金融勢將必受嚴重衝擊,若美元太瀉至1美元;1人民幣,那港元就可以收皮了。。。
在疫情經濟下,環球經濟放緩或下調本無可厚非的,有很多人覺得只要疫情過後便可經濟復甦。。。
但可惜的是香港就算疫情過後,仍然有黑暴攬炒份子破壞香港,使香港不再是安全營商的好地方。。。

黑暴攬炒份子是一班收錢作怪的妖魔,一班破瓌店舖、公眾設施、搗亂商場的畜奴,是以香港為家的所有人士的公敵。。。

試想想有一班四處搗亂的人在,又有什麼人夠胆在港投資!?

一日不除黑暴攬炒份子,無論你是任何政見人士都無法在港生存!!!

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200921/bkn-20200921111422599-0921_00842_001.html
作者: Domson     時間: 2020-9-21 14:15

0利率,無限QE,美匯跌撲街
作者: 香港內戰火焚城     時間: 2020-9-21 14:18

支持港尾元攬炒
作者: 前往可愛的菠菜     時間: 2020-9-21 14:21

🤔所以想推台灣11月去送死?
想同中國打仗?
作者: 香港內戰火焚城     時間: 2020-9-21 14:22

破瓌店舖、公眾設施、搗亂商場的暴行係鬼島教授黑3人既煽動內戰陰謀
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2020-9-21 14:24

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2020-9-21 02:22 PM 發表
破瓌店舖、公眾設施、搗亂商場的暴行係鬼島教授黑3人既煽動內戰陰謀
現在美國外銷轉內銷
作者: waltzno2     時間: 2020-9-21 14:24

港元隨時可以掛人仔,點會咁易收?
作者: lung_block     時間: 2020-9-21 14:25

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2020-9-21 02:18 PM 發表
支持港尾元攬炒
港元快些和美元脫鈎,和一籃子貨幣掛鈎...
作者: 香港內戰火焚城     時間: 2020-9-21 14:26

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-9-21 02:24 PM 發表

現在美國外銷轉內銷
尾國自以為安穩
作者: mickyhon     時間: 2020-9-21 14:28

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-21 02:25 PM 發表

是的,基制是可以隨時咁做,但香港班官。。。。
作者: 香港內戰火焚城     時間: 2020-9-21 14:31

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-21 02:25 PM 發表

港元同尾鈔變廢紙,轉用人仔
作者: cm1001hk     時間: 2020-9-21 14:32

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-9-21 02:28 PM 發表

個人覺得喺阿爺意思,始終多個外滙對換渠道一定好過單一央行!!
作者: mickyhon     時間: 2020-9-21 14:35

引用:
原帖由 cm1001hk 於 2020-9-21 02:32 PM 發表

個人覺得喺阿爺意思,始終多個外滙對換渠道一定好過單一央行!!
係,百份百準確。
但這要睇埋,美爆情況及速度,若美發生內戰,美元就會即時急瀉如盧布。。。😱
作者: estateman     時間: 2020-9-21 14:41

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-9-21 01:14 PM 發表
美國聯儲局於上周舉行大選前最後一次會議後,一如預期保持利率不變,暗示2023年前不會加息,但大幅上調了經濟預測。聯儲局主

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200921/photo/bkn-20200921111422599-0921_00842_001_01b.jpg?20200921121948

美元/債即將崩潰,現行世界金融秩序即將改寫, ...
切底消滅黑犯民政棍耳完
毒果⋯⋯
其他自然消失⋯⋯
作者: funsun13     時間: 2020-9-21 14:44

尾國攬炒吧
作者: dzdz     時間: 2020-9-21 14:44

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-9-21 01:14 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200921/photo/bkn-20200921111422599-0921_00842_001_01b.jpg?20200921121948

已撤一半🇺🇸資金去英國🇬🇧 👍🏻
作者: 虎門叮噹     時間: 2020-9-21 15:05

以前澳門酒店都收港幣,依家都要求人民幣,因為長揸人民幣會升值銀行利息又高過港元
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2020-9-21 15:09

引用:

?20200921121948

爆就一定, 係時間問題
美國政府只識不停印錢, 掉落股市度, 製造歌舞昇平既假像, 引致股市跟現實經濟完全背馳
上次兩房爆煲引致既股災, 都重有間屋仔係實體野, 值丁丁咁多錢
依家炒既係新經濟, 科技科網, 爆咗之後剩低d咩?
數據可以當飯食?
作者: democrazyboy     時間: 2020-9-21 15:10

港元千祈唔好同美元脫勾,我等住一百港元兌六十元人仔,依家揸人仔真係日日賺,早幾月前我已經在香討咁講,曱甴仲笑九我。
作者: 隔夜巨額留言     時間: 2020-9-21 15:21

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-9-21 02:21 PM 發表
想同中國打仗?
我點解我覺得妳將人哋美國嘅真實意圖講出嚟,
作者: andonlyu     時間: 2020-9-21 15:24

引用:
港元係建基於美元既外匯儲蓄.
如果改一籃子貨幣掛鈎, 要將部份外匯儲蓄轉做其他貨幣
作者: 隔夜巨額留言     時間: 2020-9-21 15:24

其實呢種都唔好,美國資金系國籍錢,唔同國家有美元嘅外匯,如果,美國噉做,系成個世界嘅損失
作者: andonlyu     時間: 2020-9-21 15:32

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-9-21 02:28 PM 發表
咁大改動,我相信香港班官無咁既承擔去改革.
當然我地呢啲市民,講就易.
作者: andonlyu     時間: 2020-9-21 15:34

引用:
原帖由 dzdz 於 2020-9-21 02:44 PM 發表
已撤一半🇺🇸資金去英國🇬🇧 👍🏻
英國黎梗脫歐唔知搞成點, 然後蘇格蘭又想留歐, 英國局勢唔知會點.
GB 都未必穩陣.
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-9-21 15:35

當務之急是清除黑暴。
作者: 冷漠的香港人     時間: 2020-9-21 15:36

現在一美元兌6.75人民幣,市場預期明年一美元只能兌換6元人仔!
作者: andonlyu     時間: 2020-9-21 15:36

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-9-21 03:10 PM 發表
港元千祈唔好同美元脫勾,我等住一百港元兌六十元人仔,依家揸人仔真係日日賺,早幾月前我已經在香討咁講,曱甴仲笑九我。
上年港匯弱個時(7.85), 曱甴叫人換美元.
之前美匯指數近100個時, 曱甴又叫人轉去美元.
282上$1, 又叫人支持毒果, 買282.
文宣叫人衝, 曱甴又真係去衝.

作者: rambotam2008     時間: 2020-9-21 15:39

引用:

呢個唔係官員嘅問題 係金管局的資產 有幾多係美元資產 如果美元貶值 金管局資產同樣貶值 貶值咗之後 有冇能力同美元脫勾 如果揸住2000億係美元資產 貶值咗兩倍 咁仲可唔可以同歐元 人民幣呢啲貨幣掛鉤 呢一個先係最重要 如果中央支持 係冇問題嘅 中央唔支持 死梗
作者: 必佬     時間: 2020-9-21 15:42

引用:

講咗支爆幾十年都未爆,今次想睇美爆
作者: siuchungyu     時間: 2020-9-21 15:55

美國打腫臉充胖子
作者: 井底遠方的貓奴

作者: leslielo     時間: 2020-9-21 16:00

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-9-21 02:21 PM 發表
想同中國打仗?
中國軍事實力雖不及美國,但係自己家門口打點會輸。以前裝備落後都打贏越戰韓戰,更何況而家裝備好過以前好多。
美國打輸唔單只會輸場仗,仲會輸埋世界領導地位。一日唔開戰美國仍是大哥。
到最後打唔贏用核武互對,成個世界都玩完。
幣多於利之下,美國唔會同中國打,只會繼續攪小動作。
作者: palive     時間: 2020-9-21 16:00

希望香港有日可以即場射殺黑暴賤畜。
作者: ballpro     時間: 2020-9-21 16:01

天滅老美
作者: dzdz     時間: 2020-9-21 16:06

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-9-21 03:34 PM 發表

英國黎梗脫歐唔知搞成點, 然後蘇格蘭又想留歐, 英國局勢唔知會點.
GB 都未必穩陣.
對 👍🏻

但也不知道💰該往哪裡走了
作者: 韓風黃色神童     時間: 2020-9-21 16:11

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-9-21 03:24 PM 發表

香港外匯基金揸到成手美元, 如果轉做其他一籃子貨幣, 應該可以打殘美匯個價, 阿爺就係等緊呢個時機, 到就order香港做野, 一棍扑死美國佬
作者: 信就贏     時間: 2020-9-21 16:14

等爆呀
作者: 香港神仙     時間: 2020-9-21 16:16

咁香港人一齊食大鑊飯。
作者: ABCPerson     時間: 2020-9-21 16:24

等睇美國準備收皮 祖國正式做一哥
作者: andonlyu     時間: 2020-9-21 16:38

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2020-9-21 04:11 PM 發表
香港外匯基金揸到成手美元, 如果轉做其他一籃子貨幣, 應該可以打殘美匯個價, 阿爺就係等緊呢個時機, 到就order香港做野, 一棍扑死美國佬
香港成手美元, 阿爺又大量美債, 打殘美匯個價, 自己都重傷.
作者: lung_block     時間: 2020-9-21 16:54

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-9-21 03:24 PM 發表

係大手沽美元,入其他外匯...

香港M2供應14萬億港元,和整個南韓其實相差不遠..

可以見到香港在貨幣上實力其實很強...
作者: 前往可愛的菠菜     時間: 2020-9-21 17:04

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-9-21 03:34 PM 發表

GB 都未必穩陣.
😂買非洲法朗好嗎?
我唔信有人同非洲打仗。

多數世界預言都話非洲沒有亡到。
作者: djimavic     時間: 2020-9-21 17:13

文宣一味靠嚇!有本事咪去晒美國做奴,使乜理香港變成怎樣?香港這肥肉,美國虎視眈眈,咪當阿爺唔知?睇下最後資金去向先啦!
作者: 韓風黃色神童     時間: 2020-9-21 17:31

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-9-21 04:38 PM 發表

香港成手美元, 阿爺又大量美債, 打殘美匯個價, 自己都重傷.
唔早放, 個價越跌越有
作者: jaccjacc     時間: 2020-9-21 17:33

引用:
原帖由 Domson 於 2020-9-21 14:15 發表
0利率,無限QE,美匯跌撲街
美國還是無盡的欠債。
作者: 明日紅色世界     時間: 2020-9-21 17:46

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2020-9-21 03:09 PM 發表

爆就一定, 係時間問題
美國政府只識不停印錢, 掉落股市度, 製造歌舞昇平既假像, 引致股市跟現實經濟完全背馳
上次兩房爆煲引致既股災, 都重有間屋仔係實體野, 值丁丁咁多錢
依家炒既係新經濟, 科技科網, 爆咗之後剩低d咩?
數據可以當飯食? ...
美國個制度出現結構問題,按正常情況下佢係慢慢死亡,佢係好想支解中國掠奪中國肥豬肉,佢朝思夢想都要軍事打敗中國,但佢發覺力不從心,大陸海空軍近五年大幅進步,美國要响大陸打贏係冇可能,依家美國只剩番攪顏色革命既棋可行
作者: 一個中國人!

作者: ray99hk     時間: 2020-9-21 19:14

引用:

最近中國不斷大手買入資源,如銅和谷物,因美元會貶,天然資源會升。
作者: 隔夜中心的核心     時間: 2020-9-21 20:02

只可以咁講百年老大,千年老三。
作者: 咕喱之王     時間: 2020-9-27 12:21

一堆可憐嘅垃圾白痴在圍圈互含
作者: mickyhon     時間: 2020-9-27 12:55

引用:
原帖由 咕喱之王 於 2020-9-27 12:21 PM 發表
一堆可憐嘅垃圾白痴在圍圈互含
是嗎?現匯豐股價巳跌至30以下了!
作者: Oceanwind169     時間: 2020-9-27 17:47

无限QE,美股爆升
作者: tinlong     時間: 2020-9-28 13:51

引用:

咁多人係街行都唔帶口𦋐, 咪廾幾萬死囉! 棺材舖疫情中一支獨秀.
号稱世界大國, 對疫情一籌莫展, 束手無策, 仲牙乜刷吖!?

作者: daiichi     時間: 2020-9-28 15:13

好多人等咗十幾年,都係等呢日嚟
作者: 123solar     時間: 2020-10-7 13:28

班甴曱話人民幤冇人要!