標題: [本港新聞評論] 調查︰逾九成民主派支持者支持內地移交12港人 [打印本頁]

作者: adolfchan-417     時間: 2020-9-18 04:09 PM

香港民意研究所今日(18日)公布「你是否支持或反對要求從速移交早前被廣東省海警截獲的十二名港人」意見組群調查。在民主派支持者中,超過九成人表示支持,反對佔百分之五,不知道及很難說佔百分之二。協助十二名港人家屬、民主黨立法會議員涂謹申認為,民調反映受訪者看重十二人是香港人身份,認為偷越國(邊)境罪並非嚴重罪行,同時對於內地的司法制度有質疑。

涂謹申指,據他最新了解,暫時有四至五位獲家屬授權內地律師被拒進行探訪,另外亦有一位律師今日早上到相關辦事處交托文件,要求與當事人進行探訪。他亦提到早前收到入境處通知,可代家屬將信件以處方頭銜寄往當地,本週亦已有家屬將信件交到入境處。

他提到,家屬現時最擔心是內地會以偷越國(邊)境罪以外的其他罪名起訴當事人。他強調香港政府有責任發信予內地,提出將他們遣返香港,質疑是否「政治高於一切」。

香港民意研究所公布「你是否支持或反對要求從速移交早前被廣東省海警截獲的十二名港人」意見調查。

乜今次唔係「講大話」民調,自己人問自己人,人唔笑狗都吠

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1376637/即時-港聞-調查-逾九成民主派支持者支持內地移交12港人
作者: vanga     時間: 2020-9-18 04:11 PM

有無問呢 12 人想點 ?
作者: 大腳傳中     時間: 2020-9-18 04:12 PM

唔係二百幻人反對條例咩?當日唔係講到自己幾公義咩?燒到自己就轉晒軚?
作者: ngblowwater-a1     時間: 2020-9-18 04:13 PM

支持都冇用...........

都冇引導條例.......重要泛人自己反對
作者: 魚仔曲其     時間: 2020-9-18 04:13 PM

全港七成市民支持平分四大家族財產先。。咁又點?法律有得移交?有就唔會有送中條例
作者: 錢太多4     時間: 2020-9-18 04:14 PM

受訪12人中九成支持
作者: KATSU29     時間: 2020-9-18 04:14 PM

200幻+1呢,唔吹啦?? 10個9成都有9個架政棍就係政棍,死性不改!!
作者: 笨豬傻咪     時間: 2020-9-18 04:14 PM

真係痴線
12瞞徒犯左中國既罪行
點解要移交返香港
如果咁做
呢班民主派人士係唔係確保以後有香港人係中國犯事就可以移交返香港
作者: ballking13     時間: 2020-9-18 04:15 PM

100%民主派反對者反對移交喎
作者: lrr174     時間: 2020-9-18 04:15 PM

個頭否決逃犯修例
呢頭又要求大陸交人
真係雙標無極限
一句"民主"係咪就可以打橫行
作者: wilsonts     時間: 2020-9-18 04:16 PM

感謝提供笑話
作者: 守法者     時間: 2020-9-18 04:17 PM

嘜唔係100%?
中庭要的民調,算吧啦。
作者: 喜樂無窮     時間: 2020-9-18 04:18 PM

乜都話九成, 你食左屎未呀? 係香討你一成都未有啦 !!!
作者: ntworks     時間: 2020-9-18 04:18 PM

坐完非法移民監咪移交囉。內地幾時有話過唔移交?
逃緊生又扭曲事實,移花接目,轉移視線,將非法越境罪講成喺內地唔使坐監咁。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-9-18 04:19 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-18 04:13 PM 發表

全港七成市民支持平分四大家族財產先。。咁又點?法律有得移交?有就唔會有送中條例
啱呀,我提議抄黃瓜家產,平分全香港市民

當年香港市民輸好多錢俾七號仔

痴九線,鍾氏民調一向白痴,唔合法既事民乜野調呀

幾年前問香港人支唔支持台獨疆獨
作者: 喜樂無窮     時間: 2020-9-18 04:19 PM

我支持永遠唔好比呢12人返香港 !!!!! 
作者: soilvvang     時間: 2020-9-18 04:19 PM

泛暴派問自己友
作者: lostofbubble     時間: 2020-9-18 04:20 PM

笑死, 世界是你們的嗎, 話交就交到?
何況十二隻係偷渡俾人捉, 香港人有特權唔洗罰?

沒有條例用引用 政府根本出師無名, 點交?
作者: Thank_777     時間: 2020-9-18 04:21 PM

引用:
原帖由 vanga 於 2020-9-18 04:11 PM 發表

他們不信香港司法而逃走
作者: ansonkpl     時間: 2020-9-18 04:21 PM

民主派9成支持對中央有乜作用,建制派百分百反對移交喎,點搞
作者: 阿乜水     時間: 2020-9-18 04:21 PM

點解直到今日, 仍然冇任何漢奸曱甴稍為提下響台灣兩個月全無音訊既 5隻曱甴既?
作者: 愛1c蛋     時間: 2020-9-18 04:22 PM

犯咗法可以投票放人?
引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-9-18 04:09 PM 發表

香港民意研究所今日(18日)公布「你是否支持或反對要求從速移交早前被廣東省海警截獲的十二名港人」意見組群調查。在民主派支持者中,超過九成人表示支持,反對佔百分之五,不知道及很難說佔百分之二。協助十二名港人家屬、民主黨立法會議員涂謹申認為,民調反映受訪者看重十二人是香港人身份,認為偷越國(邊)境罪並非嚴重罪行,同時對於內地的司法制度有質疑。

涂謹申指,據他最新了解,暫時有四至五位獲家屬授權內地律師 ...
作者: 4仔太郎     時間: 2020-9-18 04:22 PM

你問建制支持者100%贊成國内審判
作者: captkkk

作者: 魚仔曲其     時間: 2020-9-18 04:22 PM

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-9-18 04:19 PM 發表

啱呀,我提議抄黃瓜家產,平分全香港市民

當年香港市民輸好多錢俾七號仔

痴九線,鍾氏民調一向白痴,唔合法既事民乜野調呀

幾年前問香港人支唔支持台獨疆獨 ...
我覺得哩班友中超一半人要坐幾年啦。。阿爺肯放,中國十四億人都唔肯。如果強行咁放,國內都會有暗湧。阿爺會好無面
作者: tomymt     時間: 2020-9-18 04:23 PM

支持又點?又係班犯狗話要撤回修訂逃犯條例嘅!依家喺國内海域捉到,咁梗係國內審理啦!合情!合理!合法!有無問過非民主派支持者?

作者: wow...     時間: 2020-9-18 04:23 PM

偽民主派,過左逃犯條例先講啦
作者: fun_pig     時間: 2020-9-18 04:24 PM

9成民主派,此標題已完!
作者: 匯豐銀行     時間: 2020-9-18 04:24 PM

點解淨系問民主派支持者?系你地眼中,唔支持民主派無系香港人
作者: 睇天做人     時間: 2020-9-18 04:26 PM

移交?! 坐完監咪移交
作者: 小窮鬼     時間: 2020-9-18 04:26 PM

睇嚟民主派搞咁多嘢,真係唔想依十二瞞徒早啲返嚟喎🤭
作者: 日落的漁港     時間: 2020-9-18 04:26 PM

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-9-18 04:09 PM 發表

涂謹申指,據他最新了解,暫時有四至五位獲家屬授權內地律師 ...
胡痴偉話民調可操控,唔可信
作者: 19010101     時間: 2020-9-18 04:26 PM

但有九成九香港人反對喎😂
作者: 12345六     時間: 2020-9-18 04:27 PM

其實大陸冇講過好似台灣咁唔交人,
依家係要果十二瞞逃坐完監(佢地冇好似張子強咁要打靶),
就會放佢地返香港架啦。
作者: wk221ab     時間: 2020-9-18 04:28 PM

引用:

咁多人支持
逃犯條例㗎
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-9-18 04:29 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-18 04:22 PM 發表

我覺得哩班友中超一半人要坐幾年啦。。阿爺肯放,中國十四億人都唔肯。如果強行咁放,國內都會有暗湧。阿爺會好無面
以前,阿爺俾面你香港,而且希望民心回歸,香港人親近中央,所以好多事都就晒你香港

呢兩年發生乜事,大家都知;班泛民已同中央反晒面,美國亦攪冷戰圍堵中國;仲有班人大聲叫港獨(泛民背後支持)

阿爺仲駛俾面你香港?
作者: Domson     時間: 2020-9-18 04:29 PM

果5%係米假支持者。點解唔去大陸做民調
作者: Newpopcorn     時間: 2020-9-18 04:31 PM

引用:
原帖由 vanga 於 2020-9-18 04:11 PM 發表

Exact7ly, 我收到風佢地想係鹽田落地生根囉

圖片附件: WechatIMG108.jpeg (2020-9-18 04:31 PM, 141.51 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 我要真發達復活     時間: 2020-9-18 04:33 PM

14憶人反對送港 wo. 
作者: EggEggWhite     時間: 2020-9-18 04:33 PM

重啟逃犯移交條例啦,呀笨!
作者: 股壇垃圾佬     時間: 2020-9-18 04:33 PM

引用:

咁係咪即時係支持盡快通過逃犯移交條例?

作者: 大寶二寶     時間: 2020-9-18 04:33 PM

引用:

点解唔係十成?果一成作反了
作者: bnqmaksir1     時間: 2020-9-18 04:34 PM

引用:

呢班黃畜曱甴咁善忘!自己反對罪犯移交條例,現在打鑼打鼓要求移交,人唔笑,狗都吠
作者: 波濤性感的羊     時間: 2020-9-18 04:34 PM

垃圾政棍黃狗立刻殺過深圳叫大陸交人啦!重講!唔係又想叫眾籌呀?
作者: kayakfans     時間: 2020-9-18 04:37 PM

佢意思係狗成嘛!
作者: 東山老爺     時間: 2020-9-18 04:37 PM

九成港人支持重啟送中條例,支持送中!!!
作者: millxp     時間: 2020-9-18 04:37 PM

200幻人轉軚支持逃犯條例? 
作者: seven3137     時間: 2020-9-18 04:38 PM

我支持移交12條屍
作者: 天邊海角     時間: 2020-9-18 04:38 PM

引用:

12人全部好想移民大陸
作者: funsun13     時間: 2020-9-18 04:39 PM

民調飯民都唔理啦 何況政府
作者: 星升升     時間: 2020-9-18 04:39 PM

屌,當日又係邊d人出黎反逃犯條例,成班思覺失調
作者: 冷漠的香港人     時間: 2020-9-18 04:40 PM

縱然偷渡不是嚴重罪行,一樣係犯法,一樣要懲罰,罰完之後,一定會送回來香港的。
作者: 小豬真我     時間: 2020-9-18 04:40 PM

日曰係到做小丑戲

作者: charlir2005     時間: 2020-9-18 04:40 PM

點解唔問: 依家無法律處理, 你們是否支持定立"移交逃犯條例"?

作者: 台灣小榴槤     時間: 2020-9-18 04:41 PM

吾該打到佢地半死!
作者: kelvin180     時間: 2020-9-18 04:41 PM

黃人思想真係奇特! 個頭反完呢頭又支持...
我都支持, 不過要立番<<移交逃犯條例>>先有法可依!
作者: 鐵路嘅牛油果     時間: 2020-9-18 04:42 PM

咁,不如直接取消法庭啦
作者: 隔離博學的傅達     時間: 2020-9-18 04:42 PM

唔知大陆人怎样想呢
作者: foxhode     時間: 2020-9-18 04:42 PM

引用:

又開始支持送中送港?個200幻出來,支持下
作者: 焦急熱情的主席     時間: 2020-9-18 04:42 PM

一日未無供出蛇頭,只會行政拘留🙄
作者: 無盡白滑的蛋     時間: 2020-9-18 04:43 PM

168萬個賤人,想嗆心,你們集體做空中飛人,也懶得理。日日發夢。💩遠些。
作者: japan2064     時間: 2020-9-18 04:43 PM

都唔支係乜水成班懷腦垃圾
作者: scottie_csp     時間: 2020-9-18 04:43 PM

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2020-9-18 04:12 PM 發表

唔係二百幻人反對條例咩?當日唔係講到自己幾公義咩?燒到自己就轉晒軚?
係囉,泛民都唔係第一日“打倒昨天的我”
作者: st105     時間: 2020-9-18 04:43 PM

....捆綁埋支持延任。 😆

「.....所以我地犯民決定延任」 😆
作者: 沙漠默默的幻象     時間: 2020-9-18 04:45 PM

笑😄
作者: Boomber123     時間: 2020-9-18 04:45 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-9-18 04:13 PM 發表

支持都冇用...........

都冇引導條例.......重要泛人自己反對
X2
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-18 04:46 PM

引用:

當然支持移交啦,偷渡,大陸坐完監咪移交返來law,難道還幫你養?
作者: 你封我唔到     時間: 2020-9-18 04:47 PM

犯民狗反對逃犯引渡條例架!
作者: Lobo1717     時間: 2020-9-18 04:47 PM

引用:

diu la sing. 你問過我未?
作者: 正在始動真陰公     時間: 2020-9-18 04:47 PM

又吾見犯民根據民調辭職DLLM
作者: 西九真空的甩毛     時間: 2020-9-18 04:47 PM

睇來呢12個人 知道d內情
作者: 日照雷門     時間: 2020-9-18 04:47 PM

真係好岸九,在大陸犯法,在大陸審合法合理。做乜要移交香港,柒上腦
作者: 抄股仔     時間: 2020-9-18 04:48 PM

又話反對逃犯條例, 而家又話要移交逃犯, 什麼邏輯, 你班仆*泛民係咪short撚咗
作者: tmchu007     時間: 2020-9-18 04:48 PM

引用:

我反而有興趣知泛民裡點解有5%反對🤣
作者: law31     時間: 2020-9-18 04:48 PM

同人不同命,,

圖片附件: bandicam 2020-09-18 16-46-45-831.jpg (2020-9-18 04:48 PM, 46.42 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: kayakfans     時間: 2020-9-18 04:48 PM

吠喇吠喇狗議員你地要再吠大聲D喇,深圳咁遠十二笨徒點聽到呢?
作者: skng2011     時間: 2020-9-18 04:48 PM

12暴民,  抵L死  多行不義  無法無天  法治精神  齋講唔做, 龍門亂搬  老作老屈 又要追究  又要特赦   著數攞盡  所為光復  實則打劫  渲洩私慾   排斥異見  自宮攬炒,  打砸掠奪  火燒店舖  百業結束  人人失業  港人埋單 呢鋪點計    暴民法治  原來係咁  以怨報德   以戈為武   一鑊熟透  叫人去衝  然後鬆人    天網恢恢  天公開眼  善惡到頭  終有一報  時辰到已  殺人填命  欠債還錢  天公地道  斗轉星移  以彼之道  還施彼身 種瓜得瓜 青山依舊  綠水長流  暴民自首  唯一出路,
作者: jaffewong911     時間: 2020-9-18 04:49 PM

high L 大咗?淨係會生活喺自己嘅思想世界入面,既然你班曱甴覺得冇錯,應該繼續出嚟抗爭,使乜做縮頭龜?
作者: tipp-ex     時間: 2020-9-18 04:49 PM

開遮衝去大陸搶呀嘛,犯民暴徒最熟嘅啦
作者: Boomber123     時間: 2020-9-18 04:49 PM

如果唔想12條暴徒逃犯加監,班民主派最好收聲,中央政府唔受呢套。
喜見泛暴政棍狂吠,即是正中牠們要害。😁
作者: KATSU29     時間: 2020-9-18 04:49 PM

引用:
原帖由 lrr174 於 2020-9-18 04:15 PM 發表

個頭否決逃犯修例
呢頭又要求大陸交人
真係雙標無極限
一句"民主"係咪就可以打橫行
民煮政棍已經惡左10幾年,點只打橫行,抺黑逃犯修例,仲要縱容黑暴攬炒,成年無出黎譴責過,而加突然又講民生,繼續作假民調,
好似佢地先係中國最話得事咁,曱甴犯完事自己著草送中,上深圳叫內地交人麻!!唔見佢地齊上齊落既??
10九幾萬一個月養呢D杏+橙政棍!!我地就工都無得開!!
作者: lpj88     時間: 2020-9-18 04:49 PM

乜呢D野系跟民意, 唔系跟法律架咩?
作者: chimingchan2014     時間: 2020-9-18 04:49 PM

引用:

咁嘅民調有用嗎?
點解唔係問佢地支唔支持修訂逃犯條例,讓在中國犯咗法嘅人可以引渡返大陸受審呢?
呢啲咁嘅調查根本就係有利益就支持,無利益就反對一樣,即使所有人支持又有乜嘢意義呀。
係問就應該雙向,即係大陸可以遣返香港嘅逃犯,咁香港亦同樣要遣返中國嘅逃犯,問佢地係咪支持先?
還有,去年他們反對嘅修訂逃犯條例,都已經表明係唔想互相遣返逃犯啦,咁你今次民調幾多支持根本就唔合理。既然這班人之前支持反對修例,即係支持唔互相遣返逃犯,咁今次就因為要俾啲人返嚟就支持,真係公我嬴字你輸嘅思維。
作者: f1kon     時間: 2020-9-18 04:50 PM

香港民意研究所 ..... 唔該收檔啦!
作者: 投訴仁     時間: 2020-9-18 04:50 PM

點解唔叫台灣交五個偷渡犯俾香港? 又點解唔叫陳同佳上機去台灣?
作者: 旺季失控的科技     時間: 2020-9-18 04:50 PM

做幾多馬騮戲都無用,你話200幻人希望內地放人都係多餘,你班垃圾有咩資格對中國內地依法處置非法入境者指指點點
作者: 寒冬長長工人     時間: 2020-9-18 04:51 PM

據中國民意調查,十成人要求黎智英,逃緊生等人引渡回國受國安法調查
作者: 樓上進擊的羔羊     時間: 2020-9-18 04:52 PM

我都非常支持佢哋返嚟香港,不過唔該喺大陸坐撚完先。

作者: Kickbutt     時間: 2020-9-18 04:52 PM

"民主派支持者"? 不如直接話曱甴支持者較貼切
作者: 泛民假仁假義     時間: 2020-9-18 04:52 PM

引用:

咁呢班畜生快啲叫泛民議員立刻支持三讀通過逃犯條例先啦!
作者: ing.baring     時間: 2020-9-18 04:52 PM

聞調顯示,九成九港人支持用十二件犯聞政棍來交換該十二暪逃回港
作者: eddych     時間: 2020-9-18 04:53 PM

所謂國有國法,家有家規,現在十二瞞徒在國內犯了法,當然係以國內法判。至於移交一早己被犯民否決了。
作者: jaffewong911     時間: 2020-9-18 04:53 PM

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-18 04:46 PM 發表

當然支持移交啦,偷渡,大陸坐完監咪移交返來law,難道還幫你養?
冇L錯喇,受完上面十碌,撕裂國家罪,再移交返嚟香港執多劑,真係精彩美滿人生,咁就爽YY喇😚
作者: Dani123     時間: 2020-9-18 04:54 PM

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-9-18 04:14 PM 發表

真係痴線
12瞞徒犯左中國既罪行
點解要移交返香港
如果咁做
呢班民主派人士係唔係確保以後有香港人係中國犯事就可以移交返香港
佢地都On99 .大陸一樣可以問香港咁樣攞人
作者: songsong17     時間: 2020-9-18 04:54 PM

不如直接民調英美直接收左你地仲實際...
真係on99...
作者: 樓上進擊的羔羊     時間: 2020-9-18 04:54 PM

吊你老母你班死黃屍日日9叫五大訴求其一不可,而家你同我哋講要移交,移你老味。
作者: yeungph     時間: 2020-9-18 04:54 PM

俾個皇帝你做好冇。

作者: 魔間行者     時間: 2020-9-18 04:54 PM

引用:

咁要修定相關法例喎
作者: peter148     時間: 2020-9-18 04:54 PM

好心啦!呢啲調查咪再獻世嘞。
作者: 東方紅     時間: 2020-9-18 04:54 PM

引用:

問煙民支唔支持禁煙,真係笑大人個口。