標題: [本港新聞評論] 失業率維持6.1% 就業不足17年新高 零售餐飲旅遊重災 學者︰年底或達7% [打印本頁]

作者: JoeSenior123     時間: 2020-9-18 03:18 PM

政府昨公布最新6至8月的失業數字,失業率維持6.1%,惟就業不足率升至3.8%,是沙士後、即17年以來高位。餐飲服務業的失業率高達14.4%,地產業失業率亦升0.5個百分點至3.7%。有學者估計,失業

政府昨公布最新6至8月的失業數字,失業率維持6.1%,惟就業不足率升至3.8%,是沙士後、即17年以來高位。餐飲服務業的失業率高達14.4%,地產業失業率亦升0.5個百分點至3.7%。有學者估計,失業率至年底才見頂達7%,加上「保就業計劃」實際只將失業問題變為就業不足問題。另有調查顯示,74%打工仔過去1個月工作受疫情影響,當中4成人無工開或被迫放無薪假。

政府統計處數字顯示,今年6到8月經季節調整失業率,維持在今年5至7月期間的6.1%,惟期內就業及總勞動人口上升,失業人數亦增約5,800人,至24.8萬人;就業不足率則增加0.3個百分點至3.8%。以行業計,餐飲服務活動業有14.4%,近3.4萬人失業,但情況略改善,而地產業失業率由3.2%增至3.7%,即多約800人丟飯碗。

勞福局局長羅致光稱,期內第3波疫情廣泛干擾經濟活動,保就業計劃有支援作用,儘管本月疫情逐步緩和,但全球疫情仍反覆上升,整體經濟狀況依然疲弱,料勞工市場在短期內仍將面對壓力。

疫情影響未反映 企業裁員恐續來

中大商學院高級講師李兆波認為,保就業計劃發揮作用,但第3波疫情影響仍未完全浮現,失業率在年底或升至7%,料屆時不少企業都要裁員「做靚盤數」。他稱,失業率不會高於沙士時的8.5%,但實際上保就業未能針對各行各業設彈性資助額,且僱主已了解「遊戲規則」,以扣薪等方法避過計劃的限制,實際只將失業問題,變為就業不足問題。

飲食業依然是失業重災區。香港餐飲聯業協會會長黃家和表示,上月逾8,000間食肆只能營業半日甚至停業,因此減少人手,部分食肆要員工放無薪假或裁員,以廚師最受影響,但相信在放寬防疫措施下,食肆生意有起色,或會增聘人手,失業情況將有改善。

疫情下物業交投量跌,美聯住宅部行政總裁布少明表示,留意到近期已有小型地產代理行結業,但大行卻有機會吸納精英,反而新人因疫情影響未能考牌入行,相信失業數字滯後,惟交投減少,同事收入難免受影響。香港置業行政總裁李志成相信,實際失業情況要到年底,地產代理不續牌或保就業計劃完結後才反映。

調查稱 4成打工仔 停工或放無薪假

李兆波稱,經濟長遠要陸路邊境重開才有改善,而政府可減差餉以鼓勵業主減租,更極端或要考慮立法暫時禁止追租,留待疫情後補交。

另工聯會本月中訪問近1,500名市民,當中74%受訪者表示工作受影響,當中4成人要停工或放無薪假,另整體有逾3成人完全無收入。社署數字顯示,8月份領取失業綜援按月多2.1個百分點,整體有近1.9萬宗。

記者︰李卓謙

編輯:梁偉澄

美術:陳超雄

痴Q線!真係人都癲阿搞錯

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2756012/失業率維持6.1 就業不足17年新高 零售餐飲旅遊重災 學者︰年底或達7
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-9-18 03:19 PM

曱甴爭取攬炒成功了
作者: 66infinity     時間: 2020-9-20 12:25 AM

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2020-9-18 03:18 PM 發表

政府昨公布最新6至8月的失業數字,失業率維持6.1%,惟就業不足率升至3.8%,是沙士後、即17年以來高位。餐飲服務業的失業率高達14.4%,地產業失業率亦升0.5個百分點至3.7%。有學者估計,失業

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2755000/2756012/fb_20200918_1_20 ...
年底 8-10%
作者: 33444433     時間: 2020-9-20 12:35 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-9-18 03:19 PM 發表

曱甴爭取攬炒成功了
失業5使罷工了
作者: 睇天做人     時間: 2020-9-20 12:35 AM

希望黃絲佔大多數
作者: martinipsir     時間: 2020-9-20 12:49 AM

10% go go go
作者: johnny2greentea     時間: 2020-9-20 02:56 AM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-9-20 12:35 AM 發表

希望黃絲佔大多數
咁就慘,佢地多左時間出黎搞亂香港
作者: shiftx     時間: 2020-9-20 03:26 AM

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2020-9-18 03:18 PM 發表

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2755000/2756012/fb_20200918_1_20 ...
小農黃絲 鬥 地主藍絲

但今日的地主 有晒法律保護資產
小農黃絲 只有不斷犯法 在法不責眾情況下 推翻地主階級 共地主的產。

歷史不斷重演 黃衛兵 你準備好了嗎?
作者: 假如白滑的獅子     時間: 2020-9-20 03:54 AM

引用:
原帖由 johnny2greentea 於 2020-9-20 02:56 AM 發表

咁就慘,佢地多左時間出黎搞亂香港
好囉,咁就多咗機會拉佢地去坐監。😂😂
作者: Video     時間: 2020-9-20 04:37 AM

出街消費無跌,講乜都係假😎
作者: falconV8     時間: 2020-9-20 04:48 AM

隨著疫情慢慢緩和, 限聚令放寬, 市民消費增加, 相信情況遂歩改善。
作者: wilkis333     時間: 2020-9-20 05:13 AM

引用:

https://resource01-proxy.ulifest ... 12/fb_20200918_1_20 ...
但係而家都仲有豆丁勇士出黎攪攪震
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2020-9-20 05:19 AM

引用:

https://resource01-proxy.ulifest ... 12/fb_20200918_1_20 ...
一個地方賺唔到外來錢 . 經濟只會越來越差 .
作者: 如果我變成回憶     時間: 2020-9-20 06:40 AM

圖片附件: 1600555213112.jpg (2020-9-20 06:40 AM, 346.53 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: workdboy169     時間: 2020-9-20 07:03 AM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-9-20 12:35 AM 發表

希望黃絲佔大多數
好多都攞緊傷津,公援
作者: eclipseone     時間: 2020-9-20 07:14 AM

保就業最失敗
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2020-9-20 07:21 AM

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-9-20 04:48 AM 發表

隨著疫情慢慢緩和, 限聚令放寬, 市民消費增加, 相信情況遂歩改善。
限聚放寬就會疫情反彈 ..

香港人既態度 ..

只會沒完沒了 ..

就算唔疫情反彈 ..

一個冇得賺外來錢既地方 ..

經濟只會越來越差 ..

尤其係香港係一個甘細既地方 ..
作者: 631250312     時間: 2020-9-20 07:36 AM

機場一日唔通返嘅話,都好難起死回生
作者: 220     時間: 2020-9-20 08:05 AM

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-9-20 04:48 發表

不要心存幻想,事實是放寬限聚令後就會出現類似今年第三波疫情爆發的原因非法七一集結或非法初選的事件出現,香港人不會醒的一定會歷史重演。
作者: 709394959818     時間: 2020-9-20 08:06 AM

失業係個人問題,
我覺得今年經濟好好,
資產值7位數HKD增幅。
作者: falconV8     時間: 2020-9-20 08:10 AM

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 20/9/2020 07:21 發表

香港人既態度 ..

只會沒完沒了 ..

就算唔疫情反彈 ..

經濟只會越來越差 ..

尤其係香港係一個甘細既地方 .. ...
經濟會慢慢復甦起來。
作者: falconV8     時間: 2020-9-20 08:13 AM

引用:
原帖由 220 於 20/9/2020 08:05 發表

不要心存幻想,事實是放寬限聚令後就會出現類似今年第三波疫情爆發的原因非法七一集結或非法初選的事件出現,香港人不會醒的一定會歷史重演。 ...
你好想第四波來臨?
作者: 220     時間: 2020-9-20 08:19 AM

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-9-20 08:13 發表

你好想第四波來臨?
乞求不出來無用嫁,香港是人禍,非法七一集結或初選就是第三波,九月六日他們又想出來攪事九月中就出現雙位數,總之他們就是想香港死,你們就同情佢。
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2020-9-20 08:22 AM

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-9-20 08:10 AM 發表

經濟會慢慢復甦起來。
等於一個家庭 . 冇收入 .

亞爸俾錢亞媽 . 亞媽俾錢亞仔 . 亞仔俾錢亞爸 .

甘既情況 . 唔通呢個家庭會越來越有錢 ??
作者: falconV8     時間: 2020-9-20 08:26 AM

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 20/9/2020 08:22 發表

等於一個家庭 . 冇收入 .

亞爸俾錢亞媽 . 亞媽俾錢亞仔 . 亞仔俾錢亞爸 .

甘既情況 . 唔通呢個家庭會越來越有錢 ??
唔使驚,有阿爺睇住這個家庭。
作者: KATSU29     時間: 2020-9-20 08:27 AM

多謝個D自私自利既政棍黃屍曱甴!! 
作者: 睇天做人     時間: 2020-9-20 09:01 AM

引用:
原帖由 workdboy169 於 2020-9-20 07:03 AM 發表

好多都攞緊傷津,公援
白卡黨 弱智派
作者: 心中有真善美     時間: 2020-9-20 09:04 AM

引用:

其實真系唔系壞事!點解?打工皇帝系香港已成為全球領先惡名,好多香港打工仔太依賴政府,而家真系要馬死落地行心態,積極去做先揾到工,放下身價值觀先去返以前獅子山精神,依賴政府不如面對困難去克服佢,加油吧!香港人…!
作者: chusteve     時間: 2020-9-20 09:20 AM

假的。 人山人海,不知幾旺個市。
作者: 220     時間: 2020-9-20 09:33 AM

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2020-9-20 09:04 發表

其實真系唔系壞事!點解?打工皇帝系香港已成為全球領先惡名,好多香港打工仔太依賴政府,而家真系要馬死落地行心態,積極去做先揾到工,放下身價值觀先去返以前獅子山精神,依賴政府不如面對困難去克服佢,加油吧!香港人…! ...
以前獅子山精神是因為一班大陸捱慣苦的逃難大陸落到香港發奮圖強,才帶動香港,現在只剩下一班要求多多好食懶飛的年青人,可睇黑暴剛平靜下來,只見黑暴信徒行乞,曱甴各頭目全都是用偷呃拐騙賺錢,最少香港沉淪多五至十年,這代年青人大了要經歷過男盜女娼墮落過後,他們下一代才有機會醒。
作者: nudelife0     時間: 2020-9-20 09:36 AM

大把基層工作請唔夠人,算擺啦。
作者: 農場深情的烈女     時間: 2020-9-20 09:45 AM

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-9-20 05:19 AM 發表

一個地方賺唔到外來錢 . 經濟只會越來越差 .
又唔覺喎,泊到通街車消費好強勁
作者: martin101     時間: 2020-9-20 09:54 AM

抵死
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2020-9-20 10:01 AM

引用:
原帖由 農場深情的烈女 於 2020-9-20 09:45 AM 發表

又唔覺喎,泊到通街車消費好強勁
你可能只係活在富人既圈子 .
作者: 631250312     時間: 2020-9-20 10:13 AM

引用:
原帖由 220 於 2020-9-20 09:33 AM 發表

以前獅子山精神是因為一班大陸捱慣苦的逃難大陸落到香港發奮圖強,才帶動香港,現在只剩下一班要求多多好食懶飛的年青人,可睇黑暴剛平靜下來,只見黑暴信徒行乞,曱甴各頭目全都是用偷呃拐騙賺錢,最少香港沉淪多五至十年,這代年青人大了要經歷過男盜女娼墮落過後,他們下一代才有機會醒。 ...
係,而家啲人真係非常懶,但能力又低,唔同以前個輩
作者: 跛喬峰     時間: 2020-9-20 10:35 AM

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-9-20 07:21 AM 發表

香港人既態度 ..

只會沒完沒了 ..

就算唔疫情反彈 ..

經濟只會越來越差 ..

清醒既人...就會明白你講既說話....!
但可惜...香港就係有好多頭腦唔清醒既人....!
作者: 今天小馬     時間: 2020-9-20 10:49 AM

黃人做乞丐
作者: okla3     時間: 2020-9-20 10:50 AM

引用:

政府做嘢差唔多啦,估計失業率6.1%但實際情況有40%失業或就業不足,正所謂斷撚估無辛苦dklm
作者: kelvin180     時間: 2020-9-20 10:54 AM

班黃屍一向想攬炒,如願得償啦,
作者: estateman     時間: 2020-9-20 10:55 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-9-18 03:19 PM 發表

曱甴爭取攬炒成功了
我唔係蟑螂
加上美國肺炎
卻被攬炒了

作者: stevenhendry     時間: 2020-9-20 10:58 AM

引用:

希望手足們辭職抗爭,你地返工係背棄其他攬炒手足既理念
作者: 有危就有機     時間: 2020-9-20 11:07 AM

其實第三波疫情係因為放寬海員換更所造成,政府也都承認,餐飲零售重災都源自於此,疫情下仲分乜黃藍,新冠會識分黃藍的?
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-9-20 11:13 AM

引用:
原帖由 estateman 於 2020-9-20 10:55 AM 發表

我唔係蟑螂
加上美國肺炎
卻被攬炒了
c hing 加油
作者: 精明投資者     時間: 2020-9-20 11:19 AM

之前保就業保住 d 失業率啫,唔係點止6.1, x 2 啦
作者: 精明投資者     時間: 2020-9-20 11:20 AM

香港人既態度 ..

只會沒完沒了 ..

就算唔疫情反彈 ..

經濟只會越來越差 ..

尤其係香港係一個甘細既地方 ..
作者: 精明投資者     時間: 2020-9-20 11:21 AM

不要心存幻想,事實是放寬限聚令後就會出現類似今年第三波疫情爆發的原因非法七一集結或非法初選的事件出現,香港人不會醒的一定會歷史重演。
作者: CarrieLi     時間: 2020-9-20 11:25 AM

引用:
原帖由 66infinity 於 2020-9-20 12:25 AM 發表

年底 8-10%
就業不足更高
作者: fb2e7b6e2a4872     時間: 2020-9-20 11:42 AM

林太一步一步帶香港落深淵
作者: 我愛akb58     時間: 2020-9-20 12:06 PM

6.1%
香港以前不嬲都係3%左右
不過暫時既失業率唔可以作準
一定要等疫苗出左過一排先知今次經濟有幾傷
作者: 深港

作者: 香港12     時間: 2020-9-20 12:57 PM

這是樂觀的數字,真實数据应更严重,可能超越15%或更多,因很多情况都沒有計算入内,
1) 在疫症前己失業不計.
2) 刚畢業找不到工又不計.
3) 没有登記失業又不計.
4) 一個月上班不足7天又不計
5) 從國外回港找不到工又不計
6) 更不原因了沒有申報又不計.....

原因是稳惡揚善港式的美德. 盡量向好的一面. 值得给個Like
作者: 屙唔出屎     時間: 2020-9-20 01:01 PM

引用:
原帖由 okla3 於 2020-9-20 10:50 AM 發表

政府做嘢差唔多啦,估計失業率6.1%但實際情況有40%失業或就業不足,正所謂斷撚估無辛苦dklm
呢個數字只係有申報既人

好多出現金果啲冇得計
作者: coppersmith     時間: 2020-9-20 01:10 PM

第一波,第二波,第三波
全部都係境外傳入
就係唔封關先搞成咁
隔離澳門封咗一陣關就杜絕晒
而家已經開放全國自由行
頭淡湯被澳門搶咗
呢邊仲每日爆緊源頭不明案例
香港呢舖真係玩完
作者: Corinthians1914     時間: 2020-9-20 01:24 PM

港特只顧住開關同健康碼,淨係識講會爆第4波,唔封關係造成第1波第2波第3波嘅元兇,繼續唔封就第4波,根本港特同北京攬炒緊成個香港,唔做防疫只做抗疫,寧願繼續爆疫情都要壓住香港民情
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2020-9-20 01:33 PM

引用:

曱甴爭取攬炒成功了
曱甴係坑渠揾屎食就得
作者: kkeerrr     時間: 2020-9-20 01:37 PM

對不同意見既人私了,淋易燃液體燒,用磚頭掟死,又用渠蓋碇頭要攞命,機埸禁錮圍毆、脫褲羞辱,天有眼終於有報應,所以那12個黃屍曱甴暴徒係抵L死嘅,不值得憐憫 ...
作者: 蟑螂媽媽係天使

作者: 海灣捉高峰     時間: 2020-9-20 02:31 PM

手足對失業率咁低好失望
作者: 藍路     時間: 2020-9-20 02:36 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-9-20 04:48 AM 發表

你覺得會緩和?我看來有排都未緩和到,政府抗疫措施咁唔果斷
作者: 富加美     時間: 2020-9-20 02:40 PM

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2020-9-20 03:54 AM 發表

好囉,咁就多咗機會拉佢地去坐監。😂😂
咁浪費社會資源,應槍斃死黃屍火化做肥料。
作者: falconV8     時間: 2020-9-20 02:51 PM

引用:
原帖由 藍路 於 20/9/2020 14:36 發表

你覺得會緩和?我看來有排都未緩和到,政府抗疫措施咁唔果斷
總好過每日百幾宗,不過仍需努力。
作者: bonod     時間: 2020-9-20 03:00 PM

失業數字提醒所有人, 包括政府議員政客同市民, 係時候將焦點同精力, 放返去經濟同民生方面, 激進強爭民主只會越爭越少, 民主亦唔可以當飯食, 假如過去的富足俾左空間市民不顧民生, 咁現在香港人已經無條件再為無形理念去磋跎, 否則將來會變成民主民生乜都無連退路都無
作者: kwoklso6     時間: 2020-9-20 03:04 PM

好嚴重咁
作者: cebe658     時間: 2020-9-20 03:05 PM

手足要求繼續升
作者: kwoklso6     時間: 2020-9-20 03:05 PM

引用:

曱甴爭取攬炒成功了
唔好全部賴哂甲由
作者: kwoklso6     時間: 2020-9-20 03:06 PM

引用:

失業率無咁快跌
作者: kkeerrr     時間: 2020-9-20 03:11 PM

對不同意見嘅人私了,淋易燃液體燒,用磚頭掟死,又用渠蓋碇頭要攞命,機埸禁錮圍毆、脫褲羞辱,天有眼終於有報應,所以那12個黃屍曱甴暴徒係抵L死嘅,不值得憐憫 ...
作者: sowina     時間: 2020-9-20 03:26 PM

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2020-9-20 03:04 PM 發表

好嚴重咁
點止6.1%
作者: 小魔怪     時間: 2020-9-20 03:43 PM

引用:

希望黃絲佔大多數
好多黃C坐喺屋企等老豆老母養
作者: ET0804     時間: 2020-9-20 05:02 PM

正苦都唔使裁员减薪,重有人工加。
作者: 馬爺     時間: 2020-9-20 05:37 PM

引用:
原帖由 ET0804 於 2020-9-20 05:02 PM 發表

飲食和零售業的打工仔最慘。
作者: lauyin6     時間: 2020-9-20 05:53 PM

政府行錯路,黃絲又搞到亂晒龍。
如只得疫情影響,香港人都唔會咁慘!加埋垃圾政府放啲免檢疫,普通香港人比黃、藍搞到就死!
作者: lauyin6     時間: 2020-9-20 05:54 PM

引用:
原帖由 sowina 於 2020-9-20 03:26 PM 發表

點止6.1%
一定唔止!
作者: trumbb     時間: 2020-9-20 06:01 PM

引用:

曱甴爭取攬炒成功了
一個社會制度,必須有應對經濟上落週期的能力。
香港社會,連一個失業援助金政策也沒有,
這個香港制度,有必要被「攬炒」,直至 社會制度有改革
作者: 睇天做人     時間: 2020-9-20 06:22 PM

引用:
原帖由 小魔怪 於 2020-9-20 03:43 PM 發表

好多黃C坐喺屋企等老豆老母養
父母養廢物去破壞自己飯碗,抵死啦
作者: kkeerrr     時間: 2020-9-20 06:31 PM

對不同意見嘅人私了,淋易燃液體燒,用磚頭掟死,又用渠蓋碇頭要攞命,機埸禁錮圍毆、脫褲羞辱,天有眼終於有報應,所以那12個黃屍曱甴暴徒係抵L死嘅,不值得憐憫 ...
作者: Algebra_01     時間: 2020-9-20 07:15 PM

引用:
原帖由 66infinity 於 20-9-2020 12:25 AM 發表

年底 8-10%
可能作數,應該已經6.5%
作者: ahfung2991     時間: 2020-9-20 07:56 PM

引用:

希望黃絲佔大多數
後生搵工唔難,老野就慘
作者: ahfung2991     時間: 2020-9-20 07:57 PM

引用:
原帖由 ET0804 於 2020-9-20 05:02 PM 發表

政府今年無人工加,你有無睇新聞?
作者: ballking13     時間: 2020-9-20 07:59 PM

得6%

100人有94個有野做

其實是高就業率
作者: mo5k5     時間: 2020-9-20 08:04 PM

引用:
原帖由 trumbb 於 2020-9-20 06:01 PM 發表

一個社會制度,必須有應對經濟上落週期的能力。
香港社會,連一個失業援助金政策也沒有,
這個香港制度,有必要被「攬炒」,直至 社會制度有改革 ...
社會對你不平你就破壞社會達到自己目的?呢d叫反社會人格呀!有病就睇醫生啦!唔係日日係網上出飛機文你個現況會改變架
作者: 睇天做人     時間: 2020-9-20 08:31 PM

引用:
原帖由 ahfung2991 於 2020-9-20 07:56 PM 發表

後生搵工唔難,老野就慘
黄絲去黃店反工圍爐啦
作者: hermen123     時間: 2020-9-20 08:35 PM

引用:

没用的,香港人有事发生就只會投诉,加上泛民那些牆头草,人说派錢就支持派錢……成班正廢物,对经济完全没贡献
作者: hermen123     時間: 2020-9-20 08:38 PM

引用:
原帖由 220 於 2020-9-20 09:33 AM 發表

以前獅子山精神是因為一班大陸捱慣苦的逃難大陸落到香港發奮圖強,才帶動香港,現在只剩下一班要求多多好食懶飛的年青人,可睇黑暴剛平靜下來,只見黑暴信徒行乞,曱甴各頭目全都是用偷呃拐騙賺錢,最少香港沉淪多五至十年,這代年青人大了要經歷過男盜女娼墮落過後,他們下一代才有機會醒。 ...
认同。以前大家默默耕云,而家d扑鸡曱甴只会享楽
作者: kaleong1981     時間: 2020-9-20 09:10 PM

失業率6.1?事實根本唔止咁少,吹細咗好多!
作者: SFormula     時間: 2020-9-20 09:25 PM

玩數字游戲。。。好多人一個月開工只有一半
作者: 黃金馬3     時間: 2020-9-20 09:42 PM

一日疫情唔解決,香港人有排衰!
作者: kkeerrr     時間: 2020-9-20 09:49 PM

作者: fb2f8099d435b1     時間: 2020-9-20 09:56 PM

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-9-20 07:21 AM 發表

香港人既態度 ..

只會沒完沒了 ..

就算唔疫情反彈 ..

經濟只會越來越差 ..

香港政府攻守政策上也兩難。。政府才公佈一年前有萬多億儲備,現淨八千億,燒錢快過火箭,未計往後路怎走下去
作者: fb2f8099d435b1     時間: 2020-9-20 09:59 PM

引用:
原帖由 kkeerrr 於 2020-9-20 09:49 PM 發表

對不同意見嘅人私了,淋易燃液體燒,用磚頭掟死,又用渠蓋碇頭要攞命,機埸禁錮圍毆、脫褲羞辱,天有眼終於有報應,所以那12個黃屍曱甴暴徒係抵L死嘅,不值得憐憫 ... ...
自己身為香港人一份子,萬猜不到香港壞到這個地步,變了中東恐怖地方
作者: kathyelvis     時間: 2020-9-20 10:29 PM

80、90、00後黃人好食懶飛,貪威識食。日日瞓醒就話要攬炒攬住死。不知所謂
作者: 井底遠方的貓奴

作者: smallkenken     時間: 2020-9-20 11:12 PM

AA 話
作者: ahfung2991     時間: 2020-9-20 11:13 PM

引用:
原帖由 kathyelvis 於 2020-9-20 10:29 PM 發表

80、90、00後黃人好食懶飛,貪威識食。日日瞓醒就話要攬炒攬住死。不知所謂
而家成功左 拍手支持
作者: ballking13     時間: 2020-9-20 11:18 PM

講到失业率高?

其實你身邊有沒有失業的人

94%就業喎

我身邊親戚朋友,無聽到邊個近來失業,亦反映94%高就業率發生在我身邊的人
作者: 66infinity     時間: 2020-9-20 11:45 PM

引用:
原帖由 Algebra_01 於 2020-9-20 07:15 PM 發表

可能作數,應該已經6.5%
我就緊係唔信,邊可能只有6.1%咁少,現時有政府防疫基金資助嘛,所以咪反映唔到來真實數字囉
作者: niceowlowl     時間: 2020-9-21 12:05 AM

希望升穿10%
作者: 爛地一堆     時間: 2020-9-21 12:27 AM

引用:

唔好傻啦!自80年代開始,幾乎所有夫婦都只是生一至兩個小朋友,個個都變得身嬌玉貴,大部份都有父幹,佢地使乜驚吖!

利申: 識朋友連個孫都要佢負責湊負責養
作者: highwiseman     時間: 2020-9-21 01:10 AM

大家記住仲有五千億擔沙填海工程!
香港到時庫房空哂!
大陸佬又唔買香港樓!
香港全民失業!
大陸公司又唔請香港人!
咁咪完成咗泛民黃絲的千秋大業!
攬住死囉!
作者: 709394959818     時間: 2020-9-21 06:44 AM

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-9-20 11:18 PM 發表

講到失业率高?

其實你身邊有沒有失業的人

94%就業喎

我身邊親戚朋友,無聽到邊個近來失業,亦反映94%高就業率發生在我身邊的人
無聽過失業x2,
反而投資表現幾好,
今年普遍賺到7位數HKD。