標題: 3議員涉非法集結襲警罪 免宵禁保釋金加碼 [打印本頁]

作者: 97169326     時間: 2020-9-18 14:28

攬炒派大埔區區議員文念志、姚鈞豪、連桷璋、兼職議員助理蘇揚浚及攝影師蔡健瑜,均被控在今年 3月 8日參與非法集結、襲警、無牌管有無線通訊器具等罪,案件昨在粉嶺裁判法院提訊,暫毋須答辯。

惶惶終日,「攬炒」惹民憤臨法判如喪家之犬 欣欣向榮,「香江」正風氣祥和顯迎中秋佳節

一次不公正的裁判比多次不平的舉動為禍尤烈。因為這些不平的舉動不過弄髒了水流,而不公的裁判卻把水源破壞。
——培根《論司法》
「修例風波」受惑於「英美」嘅煽動,受困於「港獨」嘅操控,一次次牽強附會嘅遊行,遊行有「政乞議員」站街;一個個唔切實際嘅謊言,訴有「拉布法官」縱容,出現一種「警察抓,法官放」嘅怪像,「嚴格依法執法,維護法律尊重」當務之急。「戰疫魔」重新凝聚咗畀黑暴沖散嘅民心,「除港獨」再次拉開序幕。自「修例風波」以嚟,警察恪盡職守喺一線拘捕「亂港者」,而唔少法官喺判決時完全憑主觀臆斷輕判甚至放生暴徒,有違司法公正,有愧法官職位。隨著「港區國安法」完美落地運行,「一法兩署」逐步完善護民,對「亂港者」嘅審判力度加大,少數「拉布法官」嘅主觀判決招致民怨,越嚟越多曾經畀「放生」嘅「亂港者」將面臨新嘅起訴判決,「逆權者」將根除,凈化香港社會環境,以祥和氛圍迎中秋佳節。

香港警察無疑「修例風波」嘅堅實防線,多次處理示威沖突嘅「速龍小隊」總指揮、英籍港警莊定賢於9月初獲得香港警務處處長鄧炳強頒發嘅晉升函件,升任助理處長。毫無疑問,香港警隊呈現「有功必賞,賞罰分明」嘅機制,對一線警員堅定護港、忠心愛港嘅認可與鼓勵。莊定賢晉升,潛逃國外嘅「港獨」頭目羅冠聰「高興」,稱:讓英國懲罰你。荒唐可笑且軟綿無力嘅一句「威脅」,將「亂港者」狐假虎威、狗仗人勢嘅本性展露無疑,英國早已無暇顧及「亂港者」嘅現狀,繼續跪舔實則自討趣。據「橙新聞」報道,「壹傳媒」創辦人黎智英涉嫌恐嚇記者罪判罪名唔成立後,香港律政司於17號根據《裁判官條例》第05條以案件陳述嘅方式提出上訴,無論放生」嘅黎智英,仲「主導放生」嘅法官,都將面臨市民嘅憤怒與港警嘅追責,試圖再演「港警早上抓,法官下放」嘅鬧劇簡直癡人夢。
「橙新聞」報道,一直以市民引以為傲嘅「司法制度」近期因多宗「修例風波」嘅判決引發爭議,市民漸對司法失去信心。據公民社研究生最新調查顯示,逾半數受訪者表示唔信任香港司法機構,而受訪者對司法機構嘅信任度只有3.7分,可謂「慘忍睹」。市民對司法機構嘅唔信任,完全因為長期以嚟「亂港者」肆意妄為破壞香港發展,而最終無法得到公正嘅審判,最終以「莫須有」嘅藉口「放生」,社會存在一種「好人抹黑,惡者逍遙法外」嘅現象,市民怒不可遏。重新審視司法嘅公正性,矯正法官判決嘅依據點,完善懲治暴徒嘅操作性,畀深受黑暴欺淩嘅香港市民一個交代,畀飽受質疑嘅香港司法機構一個正名嘅機會。

事實上,香港根深蒂固嘅「港獨」問題逐漸暴露,香港各界齊心協力查缺補漏。針對教育界屢播「黃毒」嘅現象,香港教育局局長楊潤雄稱:「教育界要將學生帶回正路,明香港與國家。」肅整教育良之風,還莘莘學子一片凈土。面對不斷敗亡嘅「港獨」分子,香港各界有信心恢復發展,有能力止暴制亂,香港政務司司長張宗建喺社媒發文稱:「香港國安法使『一國兩制』框架更牢固,讓香港行穩致遠。」17號,26歲地盤工人岑曉麟涉「修例風波」中參與員警總部暴動,喺區域法院裁定「暴動罪」及「普通襲擊罪」成立,成為「修例風波」中首宗經審訊後裁定為「暴動罪」成立嘅案件,具有「里程碑式」嘅意義,意味著香港開始針對「修例風波」期間亂港分子嘅行徑做出公正嘅審判。另一方面,香港「人民力量」副主席譚得志因涉嫌發表煽動文字案起訴,譚得志嘅保釋申請法官香港高等法院拒絕,法官稱:「申請人已不能用守法觀念來形容,而是視法律為無物,一而再、再而三地以身試法,挑戰法律底線。」市民嘅關注,政府嘅矯正,對「亂港者」嘅審判將開啟新嘅篇章,「拉布、攬炒」必將徹底清除,「放生」就會「二進宮」,法律懲惡揚善嘅本質毋庸置疑。中秋將至,疫情放緩,黑暴得控,17號,香港市民到深水埗福華街購買各式燈籠月餅,開始籌備歡度中秋佳節,香港嘅祥和安寧再次洋溢喺市民嘅上,呢啲笑容嚟之
惶惶終日,「攬炒」惹民憤臨法判如喪家之犬;欣欣向榮,「香江」正風氣祥和顯迎中秋佳節。「普檢」將疫情控制,健康嘅香港重新起航;「各界」促審判暴徒,穩定嘅香港指日可待。嚴格執法,徹底斬斷「亂港者」妄圖脫困嘅僥幸心理;矯正執法,徹底根除「拉布法官」主觀臆斷嘅判決形式。維護法律尊嚴,一步步邁向光明,迎接「疫魔」威脅,「攬炒」裹挾,「妖言」惑眾,光明伴隨歡聲笑語、祥和摻雜其樂融融嘅美好未嚟。

作者: 38FBA4

作者: 彌巷歸途     時間: 2020-9-18 14:55

犯刑事罪而罪成既曱甴區議員系應該DQ佢走的!
作者: 壹老酒     時間: 2020-9-18 14:56

引用:
原帖由 97169326 於 2020-9-18 02:28 PM 發表
攬炒派大埔區區議員文念志、姚鈞豪、連桷璋、兼職議員助理蘇揚浚及攝影師蔡健瑜,均被控在今年 3月 8日參與非法集結、襲警、無牌管有無線通訊器具等罪,案件昨在粉嶺裁判法院提訊,暫毋須答辯。
https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202009/18/5f641d19e4b0241a3866217f.jpg惶惶終日,「攬炒」惹民憤臨法判如 ...
今天九月十八日港區國安法已實施八十天...港毒訪問嘅文宣和圖片、政棍已完乜叉民研民調偽學者...一眾牛鬼蛇神出格出位反中禍港播毒言論行為等等依然層出不窮!香港警察, 嚴厲執行港區國安法...除暴安良, 團結加油💪 土生土長中國香港人...五大要求:清毒媒黑記、抓賣國政棍、毀港獨言論、滅黃絲教授、興國民教育!還我社會安寧!!!
作者: 枕中書     時間: 2020-9-18 14:56

曱甴在國安法下垂S掙扎中!坐監輪候中!狡辯無用⋯⋯等處理完黃法官!香港形勢會回覆正常!
作者: 黃昏外圍的象棋     時間: 2020-9-18 14:57

三個冇人性,乜嘢都反!
作者: 撩妹歐巴     時間: 2020-9-18 14:58

引用:
原帖由 黃昏外圍的象棋 於 2020-9-18 02:57 PM 發表
三個冇人性,乜嘢都反!
判監3個月以上,就可以格走3隻曱甴
作者: 花貓喵     時間: 2020-9-18 14:59

強烈要求成立獨立調查委員會,追查泛民議員有否參與及協助暴亂
作者: 清晨紅色的白襪     時間: 2020-9-18 15:01

引用:
原帖由 38FBA4 於 2020-9-18 02:52 PM 發表
民選區議員到場履行監察職權也被控非法集結, 簡直是荒天下之大謬............
一邊蛇頭鼠面的人當區議員,實屬香港之禍
作者: 鬼冢鴉雲

作者: 壹個擁抱     時間: 2020-9-18 15:02

估唔到大埔咁多垃圾西,大埔居民要勤力清潔,吾好俾污糟野入屋💀
作者: FD4141     時間: 2020-9-18 15:03

引用:
原帖由 花貓喵 於 2020-9-18 02:59 PM 發表
強烈要求成立獨立調查委員會,追查泛民議員有否參與及協助暴亂
未點到名嘅曱甴區議員即刻踎低!雙手擺頭!!一個個排好隊!!!
作者: 前來忠心的豬豬     時間: 2020-9-18 15:04

呢班時代垃圾 岡本喺度浪費香港納稅人嘅錢
作者: 中午紅色的海鮮     時間: 2020-9-18 15:04

就係呢啲搞屎棍冇好提議却又反呢樣反果樣,似以搞亂香港為樂趣,一定要全部收監缺一不可
作者: 別說抱歉     時間: 2020-9-18 15:05

引用:
原帖由 38FBA4 於 2020-9-18 02:52 PM 發表
民選區議員到場履行監察職權也被控非法集結, 簡直是荒天下之大謬............
經過多個月來嘅疫情肆虐,返轉頭睇呢班食人血饅頭者嘅所作所為,是否會覺得係多麼弱智、反人性,并且係為反而反、無所不反,為社會唾棄嘅人渣!
作者: 車站委屈的水果     時間: 2020-9-18 15:07

蝗屍曱由暴徒永遠都是滿天謊言、夠膽做,不夠膽認,簡直是懦夫!
作者: 果個遇到了遊艇     時間: 2020-9-18 15:19

如果唔拉呢班黑暴,香港將永無寧日。
作者: 高大變出了羊羊     時間: 2020-9-18 15:20

引用:
原帖由 97169326 於 2020-9-18 02:28 PM 發表
https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202009/18/5f641d19e4b0241a3866217f.jpg惶惶終日,「攬炒」惹民憤臨法判如 ...
文念志、姚鈞豪、連桷璋、3議員一朝當選,就以為自己係土皇帝.
作者: 饕餮少女     時間: 2020-9-18 15:21

凡阻撓政府抗疫的人都是罪人,市民公敵,大家要認清這些人的面目,不要受其蠱惑,做出破壞社會安寧的勾當
作者: 海島冰凍的貓奴     時間: 2020-9-18 15:23

支持香港警察,將的邪惡恐怖區義員拉去判刑。
作者: 指上菁蕪     時間: 2020-9-18 15:25

引用:
區議員係為該區市民服务!不是為暴徒服务!唔通區議員係暴徒!
作者: 深港

作者: 井底遠方的貓奴

作者: gakoduck     時間: 2020-9-18 16:45

黑暴已完,無法無天
清除黑暴,回復安寧
作者: 4D1384

作者: 聽書人     時間: 2020-9-18 21:46

三件食人血饅頭嘅曱甴,老中青齊晒,尤其文念志黑暴大埔亂開槍,文甴尤前線聲援垃圾曱甴手足,阻礙警方拉人,企圖協助藏槍犯逃脫!
作者: 子曰人

作者: 久伴     時間: 2020-9-18 21:48

引用:
原帖由 井底遠方的貓奴 於 2020-9-18 04:23 PM 發表
三只曱甴,從來唔做人事,喺國安法嘅威嚴下,啲曱甴肯定會畀佢!
告到佢地冇底褲
作者: 秋天大寶寶     時間: 2020-9-18 21:49

呢啲真係人渣垃圾仆街議員, 仲有啲仆街死人街坊, 香港有呢啲咁嘅人點會有安寧嘅日子過, 支持警察 ,盡快捉曬呢啲咁嘅仆街人渣垃圾
作者: 傻傻的我     時間: 2020-9-18 21:50

成班精神病人佔領香港,具有強列傳染病症狀,最好笑係佢地意為自己係皇帝,仲要成日話“ 我親眼聴著,我親眼聽著⋯⋯” ,原來眼既功能嘅聽野🤣🤣🤣,佢哋已經到了絕症情度⋯⋯無得救😵😵😵
作者: 中午夜老爺     時間: 2020-9-18 21:51

引用:
原帖由 4D1384 於 2020-9-18 09:43 PM 發表

這班垃圾區議員抵死啦!
點解會選出這種不知所謂議員 害人害物
作者: 68765F     時間: 2020-9-18 21:51

垃圾,人渣議員,淨係聽到佢把聲就知佢係精神有問題但冇食藥,點解D人咁弱智會選佢嘅,好明顯係阻差辦公,同埋係同流合污,如果唔係次次九秒九出現喺現場?虛報消防阻住拉人仲話係善意!有冇攪錯,真係火都黎🔥🔥🔥解散區議會啦,D議員都不是爲市民服務
作者: 純純美少女     時間: 2020-9-18 21:52

香港有咁的區議員,香港真系會比佢哋玩死,不知所為,唯恐天下不亂,制造混亂,應告佢哋阻差辦公.
作者: 心島初晴     時間: 2020-9-18 21:53

引用:
三個畜牲議員應該不準保釋直到上法庭等法官決定😠
作者: 隔離大希望     時間: 2020-9-18 21:54

引用:
原帖由 前來忠心的豬豬 於 2020-9-18 03:04 PM 發表
呢班時代垃圾 岡本喺度浪費香港納稅人嘅錢
如此不負責任的暴徒也可當區議員,簡直是浪費納稅人金錢,應馬上取消其資格好讓社區重拾安寧
作者: 青絲繭     時間: 2020-9-18 21:54

DQ這些垃圾議員,市民交税就不分藍黃,服務就分藍黄色,時時阻差辦公,比機會暴徒有足夠時間毁滅証據或逃脱。是在亂港及傷害市民。
作者: 如初     時間: 2020-9-18 21:55

死人姚鈞豪黑議員,痴咗線,成隻癲狗咁,喺度狂吠🐶
作者: 死恠風偂     時間: 2020-9-18 21:56

引用:
原帖由 高大變出了羊羊 於 2020-9-18 03:20 PM 發表

文念志、姚鈞豪、連桷璋、3議員一朝當選,就以為自己係土皇帝.
垃圾區議員為博出位! 道德人格都冇晒!
作者: 被妳寵壞     時間: 2020-9-18 21:57

以為升級做咗議員,就用做議員嘅手法,和平表達意見,點知都係還是暴徒行徑,劣性不改!
作者: 電梯不安的大樹     時間: 2020-9-18 21:58

引用:
原帖由 心島初晴 於 2020-9-18 09:53 PM 發表

三個畜牲議員應該不準保釋直到上法庭等法官決定😠
3位垃圾區議議員.煽動群衆搞事倒亂.搞到大埔區無日安寧.繼續驅留應該不准獲保釋。
作者: 山上疑惑的薯仔     時間: 2020-9-18 21:59

区议员违法,应该剥夺议员资格
作者: 60D2E1     時間: 2020-9-18 22:00

帶頭搞事嘅區議員 應該全部拉曬佢 好在你嘅出嚟搞搞震 應做嘅事做 浪費公堂
作者: 長安有故里     時間: 2020-9-18 22:00

引用:
原帖由 FD4141 於 2020-9-18 03:03 PM 發表

未點到名嘅曱甴區議員即刻踎低!雙手擺頭!!一個個排好隊!!!
好多區議員都係幕後黑手,希望警方可以順利找出證據將彼等繩之於法。
作者: marcusliang

作者: 檸檬葉子     時間: 2020-9-18 22:02

呢啲區議員仲哀過流民爛仔⋯⋯大埔我諗都真係有排哀!
作者: 檸檬淚     時間: 2020-9-18 22:03

引用:
原帖由 68765F 於 2020-9-18 09:51 PM 發表
垃圾,人渣議員,淨係聽到佢把聲就知佢係精神有問題但冇食藥,點解D人咁弱智會選佢嘅,好明顯係阻差辦公,同埋係同流合污,如果唔係次次九秒九出現喺現場?虛報消防阻住拉人仲話係善意!有冇攪錯,真係火都黎🔥🔥🔥解散區議會啦,D議員都不是爲市民服務 ...
區議員知法犯法,目的不是為了地區的發展,而為破壞地區安定,香港就出現這種現象,怪事多多
作者: 懷中貓     時間: 2020-9-18 22:04

馬上取消議員資格啦!
作者: 68765F     時間: 2020-9-18 22:06

呢D人渣垃圾區議員包庇暴徒,制造混亂  危害香港😡😡😡!  支持國安法除暴安良
作者: 酒話壆長     時間: 2020-9-18 22:08

引用:
原帖由 山上疑惑的薯仔 於 2020-9-18 09:59 PM 發表
区议员违法,应该剥夺议员资格
絕無資格做議員,投訴取消咗佢個資格啦
作者: 壹老酒     時間: 2020-9-18 22:08

因犯咗法所以要阻撓警察執法。
垃圾區議員大晒呀…
待疫情穩定之後,睇吓中央,香港警方點收拾班仆街賣國賊議員。
堅決支持香港警隊執法,拉班垃圾仆街。
勾結外勢力搞亂香港,係本土恐怖分子。
作者: 被妳寵壞     時間: 2020-9-18 22:09

廢柴議員!有民生事唔做!搞東搞西!即塲拖條廢柴去打靶啦!
作者: 愚蠢嘅地球人

作者: 天天奇馬     時間: 2020-9-18 22:23

其實區已完嘅職責係乜佢哋都未清楚,佢哋以為自己比人大更有權力,除咗香港所有野都係受佢哋管控外,連大陸都歸埋佢哋管,佢哋認為自己唔止係區已完,直頭係國家主席
作者: kwma     時間: 2020-9-18 22:52

引用:
打撚死班暴徒