標題: [本港新聞評論] 社工被指拒出示身分證阻差罪脫獲訟費官:穿制服非不出示委任證理由 (15:30) - 20200917 - 港聞 ... [打印本頁]

作者: SandyBB1995_2    時間: 2020-9-18 05:06 AM     標題: 社工被指拒出示身分證阻差罪脫獲訟費官:穿制服非不出示委任證理由 (15:30) - 20200917 - 港聞 ...

22歲女社工去年8月要求一名女督察出示委任證不果,並遭對方指稱拒絕出示身分證,被控阻差辦公,受審後今(17日)在西九龍裁判法院獲判無罪,兼得訟費。裁判官重申,除非有特殊情況,警員單是穿著制服,並非不出示委任證的理由,裁定被告要求合理,亦沒有對警方造成阻礙。

黃官禍港!

片断清楚顯示,曱甴"大聲"要求,警方出示證件,然後再出示自己身份證,目的明顯是要阻慢警方執行行動。

黃官偏幫甴曱,是明顯不過。但是,警方亦要好好利用上訴机制,把案件拉長,一年兩年,甚至十年,把"自作聰明,自找麻煩"的所謂社工, 繩之於法。

新聞來源連結:

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20200917/s00001/1600326656585/社工被指拒出示身分證阻差罪脫獲訟費-官-穿制服非不出示委任證理由
作者: SandyBB1995_2    時間: 2020-9-18 05:09 AM

同時,社工禍港是明顯不過!受政府資助,但不受規管!有案底亦可以註册做社工。基本上是獨立王國,濫用社會資源,公器私用。
作者: 啱啱好    時間: 2020-9-18 05:34 AM

幾時先清算黃棺!?
作者: ellentomhk    時間: 2020-9-18 06:00 AM

律政司要上訴, 否則以後的問題大。
作者: 老納    時間: 2020-9-18 06:02 AM

如果警察穿上制服都要出示委任證,咁不如以後所有警察都不用穿制服,全部便裝就可以了!行駛警權時先出示委任證囉!個法官啲思維好有問題!
作者: sang38    時間: 2020-9-18 06:04 AM

委任證唔可以假嘅咩?
出示委任證嘅重要性係邊?
作者: hamsomeking    時間: 2020-9-18 06:17 AM

吊你個狗官!
作者: 人一王老變殘    時間: 2020-9-18 06:23 AM

引用:
原帖由 老納 於 2020-9-18 06:02 AM 發表

如果警察穿上制服都要出示委任證,咁不如以後所有警察都不用穿制服,全部便裝就可以了!行駛警權時先出示委任證囉!個法官啲思維好有問題! ...
支持警队不用穿制服,不用展示委任證,支持取消司法制度,所有案件全由警队或国安部審判,这才公平公正
作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-9-18 06:26 AM

嗰十二個偷渡客有無叫中國海警出示委任證先可作出詢問或拘捕呢?
作者: 老納    時間: 2020-9-18 06:26 AM

引用:
原帖由 人一王老變殘 於 2020-9-18 06:23 AM 發表

支持警队不用穿制服,不用展示委任證,支持取消司法制度,所有案件全由警队或国安部審判,这才公平公正
咁我又唔支持取消司法制度,不過司法制度應該要有重大改格!
作者: 62448958    時間: 2020-9-18 06:26 AM

着制服,陀槍都證明唔到係警察。
一張紙反而證明到係警察。
咁法官開庭前有無親自遞委任證俾每一個到庭人士核對,因為要對你個樣。
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-9-18 06:27 AM

警察是有權查閱佢嘅身份證的,難道黃官不知這是警察的職權嗎?點做法官呀?怪不得香港咁亂了。
作者: chimpanzee11    時間: 2020-9-18 06:27 AM

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-18 05:09 AM 發表

同時,社工禍港是明顯不過!受政府資助,但不受規管!有案底亦可以註册做社工。基本上是獨立王國,濫用社會資源,公器私用。
x2
作者: 九叔2005    時間: 2020-9-18 06:28 AM

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-18 05:06 AM 發表

22歲女社工去年8月要求一名女督察出示委任證不果,並遭對方指稱拒絕出示身分證,被控阻差辦公,受審後今(17日)在西九龍裁判法院獲判無罪,兼得訟費。裁判官重申,除非有特殊情況,警員單是穿著制服,並非不出示委任證的理由,裁定被告要求合理,亦沒有對警方造成阻礙。

https://fs.mingpao.com/ins/20200 ... b82c28e7d33d16717b0 ...
禍港狗棺
作者: cwilson1    時間: 2020-9-18 06:31 AM

司法禍港這隻大boss終於現身, 而家仲群魔亂舞來搗亂放生黑暴, 仲任由黑法官為所欲為而不加制裁, 香港冇囉
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-9-18 06:32 AM

引用:
原帖由 sang38 於 2020-9-18 06:04 AM 發表

委任證唔可以假嘅咩?
現在是警察執法,現場所有警察都是穿著警察制服,查閱身份證是警察的職權,被查閱者必須配合,否則會構成阻差辦公。明白嗎?
作者: cwilson1    時間: 2020-9-18 06:34 AM

明明在咁多場暴動都未出現過有假警察在執法, 但竟然就用呢招來讓黑暴來阻及羞辱警方的影片極多, 這法官竟可滿口歪理到咁.

中央仲唔出手拘捕佢, 香港的司法何存???

而家的黑法官根本在破壞司法
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-9-18 06:37 AM

引用:
原帖由 夢醒一切成空 於 2020-9-18 06:26 AM 發表

嗰十二個偷渡客有無叫中國海警出示委任證先可作出詢問或拘捕呢?
佢哋夠膽咩?自己都感覺有罪仲點敢面對如此強大的正能量呀。
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-9-18 06:40 AM

林鄭有無睇到,法官禍港已出曬面了,再如此下去,香港永無寧日。
作者: falconV8    時間: 2020-9-18 06:41 AM

官判得好, 抵L死。 
作者: 刺客禁言    時間: 2020-9-18 06:41 AM

非常公正
有警例唔跟仲好意思去告人襲擊你
鬼知你乜水
作者: sam1682828    時間: 2020-9-18 06:43 AM

原來不向警察出示身份証係無罪架?
作者: 東方紅    時間: 2020-9-18 06:43 AM

如果著制服都要出示委任證,咁不如個個以後執勤牛記笠記踢拖鞋都得啦,使鬼著制服咩?
作者: 人一王老變殘    時間: 2020-9-18 06:46 AM

引用:
原帖由 老納 於 2020-9-18 06:26 AM 發表

咁我又唔支持取消司法制度,不過司法制度應該要有重大改格!
不取消司法制度也可,但一定要把那些对政府对警队不利的黃官全抽調,只留下跟從政府和警队判罪的便可以
作者: terada    時間: 2020-9-18 06:46 AM

從今開始,對付泛民陣營暴徒,要就地正法,即埸打靶
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-9-18 06:48 AM

唔感意外
作者: az222    時間: 2020-9-18 06:49 AM

做狗官係必定有報應的。
人收唔到,天收;
天收唔到,就自己收。
作者: illm8888    時間: 2020-9-18 06:50 AM

又出一個坐長曱甴氣燄的黃官
作者: HKPOPO    時間: 2020-9-18 06:52 AM

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-18 05:06 AM 發表

https://fs.mingpao.com/ins/20200917/s00001/0cd159eab82c28e7d33d16717b0 ...
公義法官作出公正裁決,唔好再俾黑警禍港毒害港人!
作者: 大頭獅子    時間: 2020-9-18 06:52 AM

引用:
原帖由 老納 於 2020-9-18 06:02 AM 發表

如果警察穿上制服都要出示委任證,咁不如以後所有警察都不用穿制服,全部便裝就可以了!行駛警權時先出示委任證囉!個法官啲思維好有問題! ...
即係有事報警或者係街搵警察幫手,問左軍裝出示委任證先,
警察就遇到事故先查清楚身分證明文件毀處理人命
作者: 天邊海角    時間: 2020-9-18 06:54 AM

引用:

https://fs.mingpao.com/ins/20200917/s00001/0cd159eab82c28e7d33d16717b0 ...
要成立獨立調查委員會調查法官
作者: 大頭獅子    時間: 2020-9-18 06:54 AM

引用:
原帖由 東方紅 於 2020-9-18 06:43 AM 發表

如果著制服都要出示委任證,咁不如個個以後執勤牛記笠記踢拖鞋都得啦,使鬼著制服咩?
又可以慳錢
作者: 87er    時間: 2020-9-18 06:56 AM

引用:
原帖由 62448958 於 2020-9-18 06:26 AM 發表

着制服,陀槍都證明唔到係警察。
一張紙反而證明到係警察。
咁法官開庭前有無親自遞委任證俾每一個到庭人士核對,因為要對你個樣。
係囉,
法官點證明佢係法官?

咁多警察著制服仲要委任證,
呢個法官好有問題。
作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-9-18 06:56 AM

作者: A1000    時間: 2020-9-18 06:57 AM

冇言!
作者: 夢醒一切成空    時間: 2020-9-18 06:57 AM

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-9-18 06:37 AM 發表

佢哋夠膽咩?自己都感覺有罪仲點敢面對如此強大的正能量呀。
其實中國海警救咗佢哋十二個偷渡客一命㗎喇, 須知道台灣地區啲導彈打漁船就最叻,會自動擊沉漁船,某程度上嚟講, 國家已經挽救咗十二條人命……
作者: sunsun3808    時間: 2020-9-18 06:58 AM

而家出街都吾知邊個查邊個身份證先。
作者: HKFabio    時間: 2020-9-18 06:58 AM

社會反智,831唔洗任何證據就咁多人信,警察有槍有制服都要委任證去證明系真。擺明系阻差人做野都要呦
作者: palacemusic    時間: 2020-9-18 06:58 AM

屌佢老味!
真係黃官當道,究竟香港政府幾時先至出手整肅一下司法界?
再係咁樣攪落去,香港真係連丁點價值都無埋。
作者: tiger115    時間: 2020-9-18 07:00 AM

引用:

https://fs.mingpao.com/ins/20200 ... b82c28e7d33d16717b0 ...
躝癱垃圾曱甴
作者: MarkIV    時間: 2020-9-18 07:01 AM

香港狗官被追斬時,巡邏中警員記得要先出示委任證畀位刀手睇清楚才可行使警權
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-9-18 07:01 AM

引用:
原帖由 夢醒一切成空 於 2020-9-18 06:57 AM 發表

其實中國海警救咗佢哋十二個偷渡客一命㗎喇, 須知道台灣地區啲導彈打漁船就最叻,會自動擊沉漁船,某程度上嚟講, 國家已經挽救咗十二條人命…… ...
同意
作者: edmondlulu    時間: 2020-9-18 07:03 AM

咁以後上庭唔該法官都帶番個委任證
作者: lclau2011    時間: 2020-9-18 07:04 AM

香港狗官當道,DLLM狗官死全家
作者: hoofk    時間: 2020-9-18 07:05 AM

簡單啲,問個社工係咪有方法證明委任證係真定假,否則,佢睇黎托7?
再講,依家係告唔出示身分證而阻差辦公,要求出示委任證又係另一件事,總之事實就係冇出示過身分證,理佢其他咁多野做乜?
作者: edmondlulu    時間: 2020-9-18 07:05 AM

好多時著住件袍戴住假髮啲唔係人, 現時香港好多狗隻都會咁著!
作者: 城市民工    時間: 2020-9-18 07:06 AM

咁多年警察行必係咁查身分證,拉左很多潛在犯罪分子,佢咁判叫警察以後點執法,這也太過了吧
作者: yctbmcl    時間: 2020-9-18 07:06 AM

狗官禍港又一實例
作者: 老納    時間: 2020-9-18 07:07 AM

引用:
原帖由 大頭獅子 於 2020-9-18 06:52 AM 發表

即係有事報警或者係街搵警察幫手,問左軍裝出示委任證先,
警察就遇到事故先查清楚身分證明文件毀處理人命
其實我一直都唔鼓勵喺街搵警察幫手,我會先call 999,因為你唔會知道當時的警察有冇其他任務在身!
作者: siuchungyu    時間: 2020-9-18 07:07 AM

啲毒招相信係法律界犯氓政棍攻民黨垃圾會議員提供嘅
作者: 寒冬粗俗的主席    時間: 2020-9-18 07:11 AM

以後上法庭嘅律師識do 啦~

呢D係咪叫有案例?

帶假髮唔代表係法官? 有冇出示委任証/文書先? 冇出示嘅話你憑咩審判。

穿著法官衣服唔一定係法官? 有冇出示委任証/文書先? 冇出示嘅話你憑咩審判。
作者: 基艾沙    時間: 2020-9-18 07:13 AM

狗倌咁你張證呢?
作者: euyhk    時間: 2020-9-18 07:14 AM

引用:

個法官也要出示委任證,在法庭不代表一定是法官
作者: yat69    時間: 2020-9-18 07:15 AM

呢個法官已經犯左防礙司法公正
作者: 瑪卡    時間: 2020-9-18 07:15 AM

個個反正苦又喺度扮無辜🤔🤔
作者: 異國王子    時間: 2020-9-18 07:16 AM

髮官明顯仇警
作者: 公園紫色的西瓜    時間: 2020-9-18 07:18 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-9-18 06:34 AM 發表

明明在咁多場暴動都未出現過有假警察在執法, 但竟然就用呢招來讓黑暴來阻及羞辱警方的影片極多, 這法官竟可滿口歪理到咁.

中央仲唔出手拘捕佢, 香港的司法何存???

而家的黑法官根本在破壞司法 ...
咩無呀,按黃c邏輯,警察中混入左內地公安,所以個d警察係假扮既,連我身邊d黃c都係咁講,佢地幻想力豐富,你估唔到佢地諗緊咩架
作者: 大腳傳中    時間: 2020-9-18 07:18 AM

咁槍戰中又係咪要出示委任證先?踩線跟犯果時又係咪要向個犯出示委任證先跟得?警車又係咪車上所有警員高舉委任證,其他司機先會讓?
作者: 晚膳行動10    時間: 2020-9-18 07:18 AM

林鄭默許!
作者: 鮮鳳哥    時間: 2020-9-18 07:19 AM

香港養住呢班官,法院前面個蒙眼持秤像請拆左佢

係權力上如果警察同平民一樣又何需要有職業
同樣如果唔尊重警權市民又何需尊重法官判斷

作者: 寒冬粗俗的主席    時間: 2020-9-18 07:19 AM

好似電視劇同電影咁。

判案之後辯護律師大叫審理法官冇出示委任証,屬程序錯誤,所以判令不能生效,要重審
作者: zplusr    時間: 2020-9-18 07:19 AM

現在是告佢阻差辧工, 唔係警察不出示委任證. 出唔出示委任證冇關吧, 遲早自己毀左香港司法, 大陸遲早會整頓, 到時又叫司法己死.
作者: chinaboyboy    時間: 2020-9-18 07:21 AM

其實法官又點證明佢自己係法官? 如果佢地黃人咁既思維, 既係法官都可以係假, 法庭都可以係假, 以後都可以唔守法
作者: mo5k5    時間: 2020-9-18 07:21 AM

港英法律只係為有錢人服務!黑金完勝私法制度,任由班高高在上既狗官亂判
作者: 1MH1    時間: 2020-9-18 07:21 AM

個官判得好啱!
作者: speaker    時間: 2020-9-18 07:21 AM

引用:

Li條豬西個樣好撚衰!
作者: sing189819    時間: 2020-9-18 07:21 AM

根本法官既理論
著住法官袍 都唔代表係法官
何等歪理
作者: 寒冬粗俗的主席    時間: 2020-9-18 07:22 AM

警察以後可能...

拒絕出示身份證就拉咗返去先,有咩到時再講。
作者: ken61680    時間: 2020-9-18 07:22 AM

法律嘅本質係公義,但裁決嘅重點不在於被告人有否犯法,而在於程序上有無出錯,文件上有無錯漏,控罪是否恰當......等等
作者: 面交player    時間: 2020-9-18 07:22 AM

黃雅茵成日咁,死全家!

我實叫阿黎搵人攪9佢。

證人口供有混淆, 但唔會影響證物片段既可信性,d狗口口成日用呢個點唔接納證據都夾硬來
作者: dtw    時間: 2020-9-18 07:26 AM

尼個宮乜嘢標準?
我從未見過任何國家任何片任何執法人員暴徒現場會出示委任證!
裁判官上庭時又會否身掛工作證呢?
作者: mike240681    時間: 2020-9-18 07:27 AM

唔知做審果日,黃官又有無自動出示委任証??

如果有,佢咁判可以理解。
如果無,即係又一單雙重標準。
作者: 炎夏怪更新    時間: 2020-9-18 07:28 AM

食政府反政府嘅黃狗官,仆你個街!律政司上诉啦!
作者: billyfung11    時間: 2020-9-18 07:28 AM

引用:

好彩香港仲有良心公義法官!

作者: 116M    時間: 2020-9-18 07:29 AM

黃官個個食狗屎長大
作者: ufo2018    時間: 2020-9-18 07:31 AM

仆你個街,狗官審案時有冇出示委任證
作者: 面交player    時間: 2020-9-18 07:32 AM

社工多人渣 , 呢到有個網友 "絕世長x" 係明愛社工成日上大陸攪細路, 劉馬車d friend。

你諗下有案底都做得, 戀童做社工, 日日掂細路。

香港有無數變態社工, 比如少數族裔權益組織負責人龍緯汶
作者: MarkIV    時間: 2020-9-18 07:32 AM

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-9-18 07:28 AM 發表

好彩香港仲有良心公義法官!
曱甴嘅公義就係=搬龍門+夾硬嚟!
作者: medp111    時間: 2020-9-18 07:32 AM

黃禍黑官不斷為害香港,香港沒有好日子了。
作者: 寒冬粗俗的主席    時間: 2020-9-18 07:32 AM

引用:
原帖由 1MH1 於 2020-9-18 07:21 AM 發表

個官判得好啱!
我又覺得個法官對警方嗰部份講得啱,但對市民嗰部份就...

我亦有個疑問,制服(警方,消防,入境,懲教等)在執勤時應該代表了某D嘢,庭上又有冇交待呢?
作者: billyfung11    時間: 2020-9-18 07:33 AM

引用:
原帖由 MarkIV 於 2020-9-18 07:32 AM 發表

曱甴嘅公義就係=搬龍門+夾硬嚟!
你講得o岩!

圖片附件: 1600385637427.jpg (2020-9-18 07:33 AM, 172.65 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 海邊強勁的香蕉    時間: 2020-9-18 07:34 AM

社工=垃圾
佢地軍裝有槍有小露寶都要睇証??DLLM佢地唔係便衣喎,唔係玩嘢阻礙係乜??
比妳睇妳都可以話係假証啦,DLLM社工!!黃狗宮!!
作者: Jackishere    時間: 2020-9-18 07:34 AM

垃圾黃官
作者: thunderpig    時間: 2020-9-18 07:34 AM

精彩🤣

暴動其間,軍裝警察要出示委任證先可以執行職務🤣🤣🤣
作者: 面交player    時間: 2020-9-18 07:37 AM

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2020-9-18 07:22 AM 發表

警察以後可能...

拒絕出示身份證就拉咗返去先,有咩到時再講。
拒絕出示身份證直接當非法入境,  送翻深圳河
作者: MySamSam    時間: 2020-9-18 07:37 AM

引用:

以後在法庭上可以叫法官出示委任證先開審?
作者: Silver-Lion    時間: 2020-9-18 07:37 AM

社曱甴玩嘢
狗棺又幫拖
法律不存在
生活無保障
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-9-18 07:38 AM

引用:
原帖由 啱啱好 於 2020-9-18 05:34 AM 發表

幾時先清算黃棺!?
甚麼叫清算?
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-9-18 07:38 AM

引用:
原帖由 sang38 於 2020-9-18 06:04 AM 發表

委任證唔可以假嘅咩?
問番警方

真的嗎??
作者: 面交player    時間: 2020-9-18 07:39 AM

引用:
原帖由 炎夏怪更新 於 2020-9-18 07:28 AM 發表

食政府反政府嘅黃狗官,仆你個街!律政司上诉啦!
放心!  好快有弱智人士醉酒駕駛撞死佢地, 醉駕輕罪, 弱智又可以大大減刑
作者: Lorijin    時間: 2020-9-18 07:39 AM

引用:

黃官禍港
作者: cebe658    時間: 2020-9-18 07:39 AM

尾國標準?
作者: 急焦正金童    時間: 2020-9-18 07:41 AM

引用:

尾國啲警察吾使出示委任證個官又吾講。警察要開槍的話要吾要出示埋槍牌先可以開槍。以後啲教師上課時吾該出示牌照。法官審案時吾該出示官牌。
作者: 寒冬巨大的牛    時間: 2020-9-18 07:42 AM

引用:

律政司上唔上訴?有黃畜髮棺禍港,制唔制止?
作者: thunderpig    時間: 2020-9-18 07:42 AM

警署要證明它係警署先
作者: Lorijin    時間: 2020-9-18 07:42 AM

引用:
原帖由 面交player 於 2020-9-18 07:37 AM 發表

拒絕出示身份證直接當非法入境,  送翻深圳河
Agree
作者: bonod    時間: 2020-9-18 07:43 AM

引用:
原帖由 老納 於 2020-9-18 06:02 發表

咁法官律師檢控官等出庭亦要出示委任證啦? 醫生護士只係掛一個名牌又無相片印鑑都可能係假醫護
作者: 168    時間: 2020-9-18 07:43 AM

社工多黃怪 諗起七警案一夜成名嗰隻曾健超
作者: 急焦正金童    時間: 2020-9-18 07:44 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-9-18 06:31 AM 發表

司法禍港這隻大boss終於現身, 而家仲群魔亂舞來搗亂放生黑暴, 仲任由黑法官為所欲為而不加制裁, 香港冇囉
呢啲就系所謂民主嘅黑暗。