標題: [本港新聞評論] 老師港式英文開Zoom教書 港媽驚嘆「What room」都講得出 - Yahoo 新聞 ... [打印本頁]

作者: Acctmad    時間: 2020-9-17 12:41 PM     標題: 老師港式英文開Zoom教書 港媽驚嘆「What room」都講得出 - Yahoo 新聞 ...

疫情下學生用Zoom上堂,相變家長可「旁聽」,有港媽就驚覺兒子的老師英文水平低⋯⋯
有港媽在討論區發文,指讀中學一年級的兒子用Zoom上英文課時,她聽到兒子老師的英文,竟是港式英文。於是她在討論區寫道「個老師全港式英文,機關槍咁一輪咀咁講,無聲調,無高低音,無尾音」,她更批評「d師資咁差」。
她形容該名教師約30歲,並非年紀大,又指聽到課堂裡介紹學校其他班房時,老師竟講出「What room」,令她更加質疑該名老師的專業,認為同學們「仲講得好聽過個老師」!
許多網友都留言指不出奇,認為「好多人係讀唔成書先去做老師」,批評本港教師的水平,「一句入面有中有英」,又指很多英文老師都沒有外國留學經驗,講港式英文、甚至錯文法也不足為奇,亦有人指不少名校的老師也如此。

新聞內容有需要提供證據。所有香港英文老師都須要通過英語基準考試,點解仲會有英文水平咁差嘅教師教英文?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/老師港式英文開zoom教書-港媽驚嘆-room-都講得出-161649221.html
作者: funsun13    時間: 2020-9-17 12:44 PM

黃老師係咁上下質素
作者: 睇天做人    時間: 2020-9-17 12:47 PM

進修化學(氣油 火器) 體育(掟 跑) 緊要過英文 最重要識返緊工叫人三罷 鐵飯碗出糧大叫攬炒
作者: banjo.    時間: 2020-9-17 12:47 PM

教大專出垃圾教師.
作者: kwokk2014    時間: 2020-9-17 12:48 PM

為什麼講英文一定要有鬼佬的口音?
作者: 得棚牙    時間: 2020-9-17 12:50 PM

传:what the fuck?
作者: 中國香港001    時間: 2020-9-17 12:51 PM

So What!投訴接受,態度依舊。
作者: dtw    時間: 2020-9-17 12:53 PM

人哋同手足what鴨完。
英文梗係咁啦!唔係點溝通呀
作者: launch_date    時間: 2020-9-17 12:53 PM

what room 有乜問題?? 

What room is it 唔得??
作者: 虎影俠    時間: 2020-9-17 12:55 PM

what room?  意思係點??? 唔係直接釋咁得意呀
作者: 飛魚菲比斯    時間: 2020-9-17 01:01 PM

媽打忽,忽京必廚港式英乳
作者: 海灣捉高峰    時間: 2020-9-17 01:04 PM

唔加人工係咁嫁喇,比幾錢咪做幾多野!教協唔覺有問題!加左人工再講
作者: 理+誠    時間: 2020-9-17 01:08 PM

唔係新冠肺炎搞到要網上教學,都唔知香港呢班教學工人原來屎到咁嘅地埗!
作者: 2013gundam    時間: 2020-9-17 01:08 PM

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2020-9-17 12:48 PM 發表

早1-2年 突然就掀起"口音"呢個話題
好多人話講英文有某些口音 係會高等D
當時仲有KOL走出黎話自己係講乜野口音既英文
仲沾沾自喜
仲講到留學唔學當地口音 去黎做乜

我真係笑左
其實好多外國人 都已經講左
口音 真係唔重要
夾硬要令到自己英文有口音 佢地仲講得噁心

而另一個話題 就係文法
你睇YT上 有唔少人 都係度笑人講英文文法唔啱
當然 糾正係無問題 但睇得出佢地個出發點係立心不良
老實 外國用英文做母語既 都唔見得講既英文 文法係無問題

其實 語言本來就係為左溝通 交流之用
當然 我唔係話正確發音 以及文法唔重要
但係真係無需要放到咁大
而且口音唔同發音
口音 好多時係當地既習慣

早年 的士陳用英文拍個品牌廣告
俾人笑到癲 老實 我真係唔知有乜野咁好笑
再早之前 my飛佛 又係笑到痴線

總之 香港係一個好古怪既地方
喜歡恥笑 貶低其他人 用以抬高自己
來為自己獲得一點點優越感
作者: launch_date    時間: 2020-9-17 01:09 PM

港媽對外語既標準,就係有無口音

無「外國口音」所以 .................「屎」
作者: ROYHIHI    時間: 2020-9-17 01:14 PM

黃人話佢地母語就係港式英語,你地香港人點可以唔學香港母語
作者: barcam002    時間: 2020-9-17 01:16 PM

記得暴亂期間,有記者叫外國人 " bring your mask first ",真係笑到唔識收聲。
作者: chingty    時間: 2020-9-17 01:17 PM

其實都好平常,唔係講到好似鬼仔鬼妹咁代表英文好囉,語言係用嚟溝通,你唔可能要求香港人講到好似外國人咁架嘛
作者: chriswong1010    時間: 2020-9-17 01:19 PM

又一條死教畜
作者: 小豬真我    時間: 2020-9-17 01:19 PM

即時諗起 return home card
都可以話去做律師

作者: guydan    時間: 2020-9-17 01:22 PM

個港媽搞錯一樣野
正是因為這些老師後生
大把不學無術先去教書
早20既老一輩老師好多先係以教書育人為己任
佢地會注意自已的知識點是否足夠也會注重教學方式和效果
作者: SandyBB1995_2    時間: 2020-9-17 01:22 PM

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-9-17 12:41 PM 發表

疫情下學生用Zoom上堂,相變家長可「旁聽」,有港媽就驚覺兒子的老師英文水平低⋯⋯
有港媽在討論區發文,指讀中學一年級的兒子用Zoom上英文課時,她聽到兒子老師的英文,竟是港式英文。於是她在討論區寫道「個老師全港式英文,機關槍咁一輪咀咁講,無聲調,無高低音,無尾音」,她更批評「d師資咁差」。
她形容該名教師約30歲,並非年紀大,又指聽到課堂裡介紹學校其他班房時,老師竟講出「What room」,令 ...
不要驚訝!如果是香港學生,成绩好,都会讀神科。成绩一般或本身有問題的才会做老師!

加上,有50%老師真係英文唔得!強行要佢地用英文,反轉害死子女!
作者: JamesJamesLau    時間: 2020-9-17 01:22 PM

Return home卡呀
大學生
其實教院係差既有乜奇
作者: SandyBB1995_2    時間: 2020-9-17 01:23 PM

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-9-17 12:41 PM 發表

她形容該名教師約30歲,並非年紀大,又指聽到課堂裡介紹學校其他班房時,老師竟講出「What room」,令 ...
很多基準肥佬!
作者: 旺季失控的科技    時間: 2020-9-17 01:23 PM

果時我哋讀唔到大學,先會考慮入教育學院,而家連教育學院都叫大學啦,係咁上下啦
作者: 東涌孫悟空    時間: 2020-9-17 01:25 PM

作者: 美麗誤會    時間: 2020-9-17 01:26 PM

真。。。。 我呢排都好驚喜。。 所謂名校。。 老師英文差到。。。 成日can can can need need need good good good 唔識講其他 should would Lets Great 唔識點解要教? 怕唔怕報應。。 為咗幾萬人工。。
作者: 台灣小榴槤    時間: 2020-9-17 01:26 PM

作者: qaz12345678    時間: 2020-9-17 01:27 PM

其實一直以來幾十年都係咁啦,點解會咁出奇?
作者: buddy-wah    時間: 2020-9-17 01:29 PM

What room 有什麼問題? Another Hong Kong Karen.
作者: hoanderson    時間: 2020-9-17 01:29 PM

唔係一定要鬼佬口音 但係咁簡單嘅邊間房which room 都唔識用 咁就死得啦
作者: babaero    時間: 2020-9-17 01:30 PM

引用:

如果你睇過施永青同那個沈教授對話,你就明點解啲人中+英文咁勁

https://youtu.be/nZMJ1vnPZy4
作者: ballsuperball    時間: 2020-9-17 01:30 PM

鴨脷洲話?
作者: 半夏喜歡了西瓜    時間: 2020-9-17 01:31 PM

港式英文冇罪
作者: iapple2    時間: 2020-9-17 01:31 PM

南亞人菲律賓人講英文有口音,快請佢地教
廣東偏遠地區講白話有口音,所以先叫純正
作者: mrredred    時間: 2020-9-17 01:31 PM

好正常啫
文法勁,讀寫勁,都唔一定講聽勁。。。
掉返轉亦一樣。。。。。
邊有咁多人慨外語可以全方位勁丫
周街都有頂級翻譯之類咩哈哈哈哈
作者: 半夏喜歡了西瓜    時間: 2020-9-17 01:32 PM

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2020-9-17 12:48 PM 發表

同意
作者: babaero    時間: 2020-9-17 01:32 PM

引用:
原帖由 chingty 於 2020-9-17 01:17 PM 發表

其實都好平常,唔係講到好似鬼仔鬼妹咁代表英文好囉,語言係用嚟溝通,你唔可能要求香港人講到好似外國人咁架嘛
你期望老師係咁?
作者: mrredred    時間: 2020-9-17 01:33 PM

引用:
原帖由 iapple2 於 2020-9-17 01:31 PM 發表

南亞人菲律賓人講英文有口音,快請佢地教
廣東偏遠地區講白話有口音,所以先叫純正
個D叫土白話ok哈哈哈哈
作者: 半夏喜歡了西瓜    時間: 2020-9-17 01:33 PM

引用:
原帖由 小豬真我 於 2020-9-17 01:19 PM 發表

都可以話去做律師
勁抽
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-9-17 01:33 PM

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-17 12:47 PM 發表

教大專出垃圾教師.
教大一班準教屍所為

圖片附件: 1600320806959.jpg (2020-9-17 01:33 PM, 654.93 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 乂大簡    時間: 2020-9-17 01:35 PM

作者: 美麗誤會    時間: 2020-9-17 01:35 PM

我見到佢老師就諗返我以前的老師。。。 唉。。 所以香港競爭力越來越低。。
作者: simonlam1987    時間: 2020-9-17 01:35 PM

引用:
原帖由 funsun13 於 2020-9-17 12:44 PM 發表

黃老師係咁上下質素
我都幾想知 你點定到咩老師哂質素

好明顯如果針對美文係成個社會問題la
正常最top讀書的讀教育相關太多同唔首讀
而且全界交外語都有相似問題
作者: 半夏喜歡了西瓜    時間: 2020-9-17 01:35 PM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-9-17 01:33 PM 發表

教大一班準教屍所為
正宗心腸惡毒
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-9-17 01:37 PM

宜家好多老師啲英文屎過賓賓
引用:

作者: 遊鯤    時間: 2020-9-17 01:37 PM

可能老師有意拋磚引玉,等學生講多啲英文。
作者: 追憶之詩    時間: 2020-9-17 01:39 PM

其實what room唔一定錯,無上文下理點知一定錯?
作者: 床上性感的腳毛    時間: 2020-9-17 01:39 PM

引用:
原帖由 funsun13 於 2020-9-17 12:44 PM 發表

黃老師係咁上下質素
好多藍老師質素更差,佢地好多都hea 做,等退休
作者: simonlam1987    時間: 2020-9-17 01:40 PM

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-9-17 01:08 PM 發表

仲沾沾自喜

我真係笑左
口音 真係唔重要

而另一個話題 就係文法
當然 糾正係無問題 ...
大致上啱,但覺得係亞洲好多地方對口音有e個睇法

btw 例子上話果兩個算有道理的,但唔應該笑人咁解,他們問題唔係口音 ,係唔準。發音上真係應該要準 唔係好易講錯左另一個字 對方唔明等等

反而支持香港要求發音同語法e part
雖然好多人覺得唔地道,但基本上人地點都會知下你講咩

反而太地道,真係聽唔明skip 太多尾音 語法上外人講野出錯好多tim
作者: pt1997    時間: 2020-9-17 01:40 PM

港式英文唔係問題,最緊要文法冇錯,how about singlish ?what wrong?最重要最重要就係唔係曱甴老師就得。

作者: 床上性感的腳毛    時間: 2020-9-17 01:40 PM

引用:
原帖由 虎影俠 於 2020-9-17 12:55 PM 發表

what room?  意思係點??? 唔係直接釋咁得意呀
外國人都係咁講,有咩問題?
作者: mimi_cc    時間: 2020-9-17 01:41 PM

個老師英文水皮
港媽又無本事的個仔入名校
或讀國際學校
如果你讀樓下屋村
定求其唔知band幾果d小學
其實想師資有幾好啫🤔🤔🤔
作者: andyyyy    時間: 2020-9-17 01:41 PM

呢啲老師你要珍惜啦,三十歲即係畢業左都七八年,如果係呢一兩年畢業果批,隨時會有returnhome card(港大學生會會長喎),又或者完全聽唔明要人幫佢翻譯先可以解答英文記者問題既老師呀!(浸大學生會會長喎!)
作者: legend_dreamer    時間: 2020-9-17 01:42 PM

引用:

個港媽知唔知老師係咩學歷架
高分一早考左醫生律師啦
做得老師都係低分架啦,想英文幾好
作者: kw_lam    時間: 2020-9-17 01:42 PM

It is not a question of accent.  The teacher doesn't know the difference between what and which
作者: BritHK1842    時間: 2020-9-17 01:42 PM

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-9-17 01:08 PM 發表

仲沾沾自喜

我真係笑左
口音 真係唔重要

而另一個話題 就係文法
鬼佬口音聽落舒服啲
作者: edbe    時間: 2020-9-17 01:44 PM

教畜跟本係人之患
作者: jipyrbo    時間: 2020-9-17 01:45 PM

引用:

香港教師黃人執教,只為利益不為授學,香港今日今時咁差,因為回歸前英國刻意留下禍根亂港。
作者: redinduck1111    時間: 2020-9-17 01:45 PM

見到咁多藍人笑人地老師的英文差又話針對黃老師咁
真係忍唔住想聽下佢地英文有幾勁

人格有幾差先會笑人地有口音問題
每個接受教育的環境都唔同, 唔明白有咩好笑
作者: 公你贏,字我輸    時間: 2020-9-17 01:45 PM

其實有咩問題,唔好錯grammer就得
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-17 01:46 PM

引用:

點解補習社成日會貼到公開試試題呢?
當你明白後,
便知點解有基準試都會出現呢D垃圾老屍
作者: yyk562    時間: 2020-9-17 01:46 PM

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-9-17 12:53 PM 發表

最大問題係唔知個問題係乜。
查吓字典 which點解
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-17 01:47 PM

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-17 12:47 PM 發表

教大專出垃圾教師.
有好過咩?
最叻咪做中大條靚囉
作者: 無聊傻佬    時間: 2020-9-17 01:47 PM

引用:

仲沾沾自喜

我真係笑左
口音 真係唔重要

而另一個話題 就係文法
港女去星巴克扮外國口音係咁卷舌頭講野,真係聽一次笑一次,我試過企在後便忍唔住笑比人係咁望,難得服務員咁忍得笑
作者: banjo.    時間: 2020-9-17 01:47 PM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-9-17 13:33 發表

11621542 教大一班準教屍所為
林鄭唔L理, 楊潤雄扮睇唔到, 離譜.
作者: 宇宙秘密    時間: 2020-9-17 01:47 PM

引用:
原帖由 小豬真我 於 2020-9-17 01:19 PM 發表

都可以話去做律師
教協有心放黃人老師資,唔係點搵人洗學生腦,真係有唔少教師上堂玩洗腦,2015年開始就係咁。
作者: wang8699    時間: 2020-9-17 01:48 PM

菲律賓英文唔卷脷冇尾音 學得多好難改 好多家庭菲庸教細路英文要小心

作者: 落漠忽然羊羊    時間: 2020-9-17 01:49 PM

俾幾錢有咩老師
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-17 01:49 PM

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2020-9-17 01:14 PM 發表

黃人話佢地母語就係港式英語,你地香港人點可以唔學香港母語
但12瞞逃的家人,
大把份都係有國內某省份口音。
作者: 隔夜巨額留言    時間: 2020-9-17 01:51 PM

港式英文都系一種特色,只系唔系個個人都有聽懂,呢都系一種要保護
作者: newboy606    時間: 2020-9-17 01:51 PM

個阿媽係唔係ABC?
你讀書個陣老師都有教口音 還是你出去進修先教口音!?
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-17 01:51 PM

引用:
原帖由 barcam002 於 2020-9-17 01:16 PM 發表

記得暴亂期間,有記者叫外國人 " bring your mask first ",真係笑到唔識收聲。
係唔係你想表達呢班人英文唔叻呢?
但佢地唔係教師喎。
不如調轉一日工作試試,呢群所謂老師又會做到D咩出嚟?
作者: 馬毛主席    時間: 2020-9-17 01:51 PM

香港人講英文發錯音是非常正常, 聽下教育局長或保安局長D 英文, 都係好差的樣板........
作者: chimingchan2014    時間: 2020-9-17 01:52 PM

引用:

仲沾沾自喜

我真係笑左
口音 真係唔重要

而另一個話題 就係文法
呢啲就係自卑感作祟。
作者: akara    時間: 2020-9-17 01:53 PM

引用:

仲沾沾自喜

我真係笑左
口音 真係唔重要

而另一個話題 就係文法
老師講都有問題/有錯,學生點可以學得好
作者: 斷水流人間兇器    時間: 2020-9-17 01:54 PM

作者: C語言    時間: 2020-9-17 01:55 PM

回覆1#

我覺得what room 無問題架,只不過係口語化英文者。真心覺得個d港媽麻煩,成日挑剔人地英文,你要求咁高,必於移民外國住啦。橫掂個d港媽都唔鍾意做中國人架啦,去外國物野都用英文,咁咪唔駛咁辛苦係香港做中國人。

我周不時去親子王國,睇到d港媽成日開帖話香港大陸化,問人移民邊到好,睇到d港媽真係唔知講物好。最弊佢地港媽同佢地老公唔咪專業人士,加上唔夠錢移民,可能係香港英文係比其他人好少少,就係到認叻,移民個度,又想移民個度。大佬俾著我係移民官我都唔會收lee d 人啦,你估英文好就移到民架啦,動要你有專門技能先至得架。
作者: disclaimer18    時間: 2020-9-17 01:55 PM

引用:

唉,

中、英兩唔通。

😓
作者: fb8658efe4d22c    時間: 2020-9-17 01:55 PM

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-9-17 12:53 PM 發表

報導無講前文後理,單憑What room兩個字就話老師英文有問題! 報導無講什麼情況下用了這兩個字更有問題! 真係一頭霧水
作者: msc07    時間: 2020-9-17 01:55 PM

引用:

有乜咁奇,後知後覺, 教院學生的英語水平是九大院校中成績最差的。
作者: 死蠢無罪    時間: 2020-9-17 01:56 PM

正所謂:細時唔讀書,大時做教書

教大係邊啲人讀的?
作者: 運動鞋    時間: 2020-9-17 01:57 PM

鴨脷洲人有口音好出奇?
作者: zhangan    時間: 2020-9-17 01:57 PM

引用:

而家好多老師,技能並不是在課室内,而是在課外,例如製作弓弩、掟汽油彈、封路等等
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-9-17 01:57 PM

引用:

黃老師係咁上下質素
只要反正苦,幾黃都有人請
作者: launch_date    時間: 2020-9-17 01:57 PM

學校好多function room,
如果想問人「呢間係乜野房」,

港媽點問??
作者: pp49pp    時間: 2020-9-17 01:57 PM

引用:

我估係應該係講邊間房。
而唔係甚麼房。
作者: fb8658efe4d22c    時間: 2020-9-17 01:58 PM

引用:

仲沾沾自喜

我真係笑左
口音 真係唔重要

而另一個話題 就係文法
最奇怪係佢哋唔會笑西方人士講廣東話有鬼佬口音,覺得佢哋講得唔正好正常!
作者: Vanillaq_L    時間: 2020-9-17 01:59 PM

引用:
原帖由 babaero 於 2020-9-17 01:30 PM 發表

如果你睇過施永青同那個沈教授對話,你就明點解啲人中+英文咁勁

https://youtu.be/nZMJ1vnPZy4
中美關係越差,泛民死得越快!!!
作者: tam_n    時間: 2020-9-17 02:00 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-9-17 12:47 PM 發表

進修化學(氣油 火器) 體育(掟 跑) 緊要過英文 最重要識返緊工叫人三罷 鐵飯碗出糧大叫攬炒
還有進修:

作者: hatejap    時間: 2020-9-17 02:01 PM

我哋唔好再批評啲老師啦, 佢哋已經受好大壓力㗎喇, 分分鐘又話要生要死。

英文老師講英文唔好天公地道啦, 歷史老師講歷史都 一塌糊塗嘞。

是咁的 ,時代革命嗎, 即係求戀期 是是但但!
作者: markodick    時間: 2020-9-17 02:01 PM

引用:
原帖由 funsun13 於 2020-9-17 12:44 發表

黃老師係咁上下質素
藍老師不知所謂!
作者: chimingchan2014    時間: 2020-9-17 02:03 PM

引用:

點解"What room is it"係得呢?
如果要問唔係應該用"Which room is it"或者係"What a room is it"咩?
又或者作為感嘆句,就應該寫"What a room it is!",但這就不是疑問句了。
如果睇番新聞講嘅嘢
引用:
又指聽到課堂裡介紹學校其他班房時,老師竟講出「What room」
以我理解,係咪應該用"Which room"先至正確呢?

作者: ckwarthur    時間: 2020-9-17 02:03 PM

讀書唔成先教書!
作者: 東方忍    時間: 2020-9-17 02:04 PM

What room ok ah lah ma.   No wrong wo.
作者: LEMON3    時間: 2020-9-17 02:04 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-9-17 12:47 PM 發表

我反而覺得黃絲老師都好應該
進修歷史.

始終,黃絲老師係歷史方面經常
修改課文內容去誤導學生呀!
作者: LEMON3    時間: 2020-9-17 02:06 PM

引用:
原帖由 斷水流人間兇器 於 2020-9-17 01:54 PM 發表

你不知道香港地,讀唔成書至會做老師
唔怪之得香港有咁多誤人子弟既教師.
作者: workdboy169    時間: 2020-9-17 02:07 PM

港式英語其實也要保育
作者: mm170240279    時間: 2020-9-17 02:07 PM

個個人講笑文都可以錯, 可以講得唔正,
惟獨是黃絲講錯講得唔正就應該死全家,
佢地係咁睇中國來香港先剛學廣東話的新移民的,
所以係黃絲唔得, 其他人點講都無問題
作者: chingty    時間: 2020-9-17 02:08 PM

引用:
原帖由 babaero 於 2020-9-17 01:32 PM 發表

你期望老師係咁?
應該話唔好期望中學老師個個都可以一口流利英語。學英文聽力,口語呢啲都係要靠學生自己睇多啲英文新聞,上網睇吓片,以前Miss 都係咁教我地