標題: [其 他 討 論] 全民檢測|花5.3億找出42患者林鄭反問:搵到成千上萬就成功? [打印本頁]

作者: 9個哈石頭    時間: 2020-9-16 05:22 PM     標題: 全民檢測|花5.3億找出42患者林鄭反問:搵到成千上萬就成功?

全民檢測「普及社區檢測計劃」歷時14天,於14日落幕,累計有約178.3 萬人在全港各社區檢測中心採樣。公務員事務局局長聶德權今日(15日)表示,全民檢測的開支約為5.3億元,當中約3.7億是支付本地採樣員及支援人員的薪金。他指整個計劃的過程順暢,亦已經達到政策目的,包括隔離醫治患者、切斷社區傳播鏈及檢視社區感染情況。食物及衞生局局長陳肇始稱,整個普及計劃直接及間接共識別至少42名病人,當中有13宗個案無病徵,20宗個案源頭不明,證明計劃有效找出隱形患者及截斷傳播鏈。
特首林鄭月娥指「唔少人士一直對(全民檢測)計劃潑冷水,甚至極端一啲,話要杯葛計劃」,在這形勢下仍有178萬人願意接受檢測,已值得表揚及感到欣慰,「難以運用開支計算全民檢測的效益,搵到成千上萬(患者)係咪就好成功呢?」
特首林鄭月娥形容,全民檢測計劃是「前所未有、非常艱鉅的項目」,她感謝所有接受檢測的市民、檢測中心工作人員,並代表特區政府感謝由國家衞健委籌組的內地核酸檢測支援隊。支援隊分別來自廣東、福建和廣西,共涉及579人。

https://www.facebook.com/HKCloudsVision/videos/318437165927046

作者: 半頁巧天才    時間: 2020-9-16 05:27 PM

香港政府嘅「多勞少得」實在係真心愛港、珍惜港民嘅寫照,而美國「少勞多得」正係假意愛國,無視民眾嘅證據。
作者: 核心扁扁的榴槤    時間: 2020-9-16 05:32 PM

我觉得呢178万人才是真正爱香港同为香港好既人
作者: 電風扇吹吹涼快    時間: 2020-9-16 05:33 PM

作者: 黃昏強勁的海鮮    時間: 2020-9-16 05:33 PM

作者: 無盡喜歡了天才    時間: 2020-9-16 05:34 PM

作者: 萬家難吃的旅程    時間: 2020-9-16 05:35 PM

作者: 江子娴    時間: 2020-9-16 05:35 PM

我發現好多人都被類似蕭若元之流的電台洗壞腦,完全冇著判斷能力,逢中必反。話大陸造假,大陸抗疫成功,全部經濟都重啟。這幾個月裡由大陸輸入香港的個案有一個嗎?大陸零輸入香港,證明大陸本土零個案是真的,反觀美國英國印度菲律賓這個月輸入了多少到香港?
作者: 沙文德    時間: 2020-9-16 05:36 PM

作者: 樹下默默的薯仔    時間: 2020-9-16 05:37 PM

作者: 旺季善良的盒子    時間: 2020-9-16 05:37 PM

全民檢測計劃有大家支持真好
作者: 雪見2020    時間: 2020-9-16 05:37 PM

可見提出這種問題的人有多涼薄,照佢嘅邏輯,如果佢家人可能或者患病,需要一大筆錢才能確診或者治療,佢係唔係咁樣計算得失?!
作者: 望見遇科技    時間: 2020-9-16 05:37 PM

作者: 核心綠色的富豪    時間: 2020-9-16 05:38 PM

真心愛港、珍惜港民!
作者: 一頁橙色的科技    時間: 2020-9-16 05:38 PM

作者: 安迪馬露    時間: 2020-9-16 05:38 PM

用钱衡量人命?
作者: 9個哈石頭    時間: 2020-9-16 05:39 PM

引用:
原帖由 核心扁扁的榴槤 於 2020-9-16 05:32 PM 發表

沒錯,咱都是愛港的好人。。。
作者: 半夏小樹枝    時間: 2020-9-16 05:40 PM

作者: 冬寒遇綿羊    時間: 2020-9-16 05:41 PM

做到斷絕病毒傳播嘅源頭,徹底消除病毒隱患
作者: 紀賀美    時間: 2020-9-16 05:41 PM

檢測只有42人染病就係檢測嘅失敗,一萬幾千人染病就係政府防疫失敗。所以 ,勝利永遠只屬於淫民!
作者: 樹下珍惜獅子    時間: 2020-9-16 05:42 PM

作者: 床下巨額獅子    時間: 2020-9-16 05:42 PM

政府為香港市民身體健康、推出全民檢測做對了!
作者: 半空活潑的綿羊    時間: 2020-9-16 05:43 PM

最終一定可以斷絕病毒源頭,徹底打贏哩一場「戰疫」
作者: 李鵬濤    時間: 2020-9-16 05:43 PM

衷心 感謝所有醫護人員 及支援我哋香港 檢測嘅所有國內 檢測人員, 現實粉碎了所有黃C及黑醫護 嘅陰謀論, 178萬人檢測沒有出現交叉感染, 香港正義嘅人都有一雙雪亮嘅眼睛!
作者: 夜勁師姐    時間: 2020-9-16 05:44 PM

作者: 李文倩    時間: 2020-9-16 05:44 PM

最緊要落格成功,袋袋平安
作者: 江南珍惜手袋    時間: 2020-9-16 05:44 PM

「攬炒派」各種禍港殃民慨「攬炒」謠言終將徹底成為泡影。
作者: 七個忽然現實    時間: 2020-9-16 05:45 PM

全民檢測計劃是「前所未有、非常艱鉅的項目」!
作者: 高達珍惜魚蝦    時間: 2020-9-16 05:45 PM

作者: 劉尚達    時間: 2020-9-16 05:45 PM

一傳十十傳百,42個如果不找出來,就意味著可能有420或者4200個!
作者: 半夏紅色的隊長    時間: 2020-9-16 05:45 PM

團結一致守護香港,香港一定會恢復和平繁榮,共同抗疫!
作者: 王雨嘉    時間: 2020-9-16 05:46 PM

都係5.3億姐,之前曱甴阻礙及破壞香港運作,相比只是少數目,香港人加油,消滅害蟲。
作者: 海灘落漠留言    時間: 2020-9-16 05:46 PM

引用:
原帖由 核心扁扁的榴槤 於 2020-9-16 05:32 PM 發表

其實我也係!
作者: 中秋存在了樹枝    時間: 2020-9-16 05:47 PM

引用:
原帖由 半頁巧天才 於 2020-9-16 05:27 PM 發表

香港政府嘅「多勞少得」實在係真心愛港、珍惜港民嘅寫照,而美國「少勞多得」正係假意愛國,無視民眾嘅證據。

作者: 文傑1982    時間: 2020-9-16 05:47 PM

當然驗出人數越少越好喇,就好似去做身體檢查,唔通想驗出五臟六腑全是癌細胞嗎?
作者: 江湖一羊羊    時間: 2020-9-16 05:48 PM

好人壞人有時候就是很簡單的一件事情呢。
作者: 海灘大盒子    時間: 2020-9-16 05:48 PM

儘快阻止疫情蔓延,讓大家嘅生活早日回歸正軌
作者: 山下靚湯圓    時間: 2020-9-16 05:49 PM

難以運用開支計算全民檢測的效益,搵到成千上萬(患者)係咪就好成功呢?
作者: 仲夏怪牛    時間: 2020-9-16 05:49 PM

疫情,恢復昔日嘅健康和繁榮
作者: 冬寒變出了結他    時間: 2020-9-16 05:50 PM

相信喺黨中央嘅支持下,港府帶領全體市民共克時艱、眾志抗疫,一定能夠早日戰勝
作者: 楼上嘅浪漫    時間: 2020-9-16 05:51 PM

為保障香港市民生命安全,恢復正常生活,特區和中央政府採取嚴格嘅防疫抗疫措施。
作者: 巴士明鳳凰    時間: 2020-9-16 05:51 PM

全力抗擊疫情。共克疫情,香港加油!
作者: 巴士異花貓    時間: 2020-9-16 05:52 PM

無論香港遇到任何困難,中央和祖國人民始終是香港最堅強的後盾
作者: 美妹你睇过嚟    時間: 2020-9-16 05:52 PM

相信在中央和港府的持續努力之下,香港繁榮穩定的步調定有條不紊。
作者: 明日難吃的綿羊    時間: 2020-9-16 05:53 PM

全港上下齊心抗疫,讓香港早日戰勝疫情
作者: 风林火山    時間: 2020-9-16 05:53 PM

感謝中央和香港政府,為市民做實事
作者: 哥哥我很帅    時間: 2020-9-16 05:53 PM

香港只有渡過呢個艱難嘅時刻,才會迎嚟下一個春天。
作者: 樓下宇宙的鞋抽    時間: 2020-9-16 05:53 PM

支持香港特區政府開展全民檢測「普及社區檢測計劃」,這是對我們全體香港市民的負責的行為!
作者: 海島回收的名錶    時間: 2020-9-16 05:54 PM

作者: 車站勁美人    時間: 2020-9-16 05:55 PM

香港系我哋共同嘅家園,守護香港安寧也系我哋嘅責任
作者: 旺季巧牛    時間: 2020-9-16 05:55 PM

我哋港人更應團結一心,擁護港府各項抗疫舉措!
作者: 半空污濁的雞翼    時間: 2020-9-16 05:55 PM

大家共同做好抗疫,就係恢復香港最快方法。
作者: 廚房老結他    時間: 2020-9-16 05:55 PM

相信只要一路風雨兼程、攜手並進,香港重啟啟航已喺咫尺之遙
作者: 春天不安的留言    時間: 2020-9-16 05:56 PM

群策群力『戰疫魔』,『普檢』建功迎香江曙光再現。
作者: 真難吃的天才    時間: 2020-9-16 05:57 PM

香港疫情宜家已經攞咗基本控制,而家最關鍵嘅就系全民檢測,將所有可能嘅擴散源都篩查出嚟,集中診治,相信喺內地同香港兩岸醫護人員嘅共同努力下,我哋嘅香港一定會更加嘅靚麗璀璨!
作者: 超級肥羊    時間: 2020-9-16 05:57 PM

香港是塊福地,香港人應好好珍惜,幸福不是必然,要全社會持份者共同維護
作者: 江湖達人    時間: 2020-9-16 05:58 PM

一方有難八方支援,呢兩支隊伍喺抗疫方面都有充足嘅經驗,相信有了呢兩支支援隊嘅加持,再可驚嘅疫情都會迎刃而解。
作者: 雨中不見了    時間: 2020-9-16 05:58 PM

眾人拾柴火焰高,正係需要全港市民共同參與才能體現出佢嘅意義和價值
作者: 夜靚高峰    時間: 2020-9-16 05:58 PM

時啟動全民核酸檢測嘅抗疫舉措,切實從根源上切斷潛在或隱形嘅傳播源
作者: yoyoyotpan    時間: 2020-9-17 08:00 AM

全民檢測對香港只有好處,應該學習大陸的抗疫經驗。
作者: yebranch81    時間: 2020-9-17 08:23 AM

全民檢測對香港只有好處。
作者: sables1    時間: 2020-9-17 06:12 PM

引用:
原帖由 無盡喜歡了天才 於 2020-9-16 05:34 PM 發表

怎麼都覺得這個算法有問題,難道檢測出來大家身體健康不好嗎?
所以香港人性幾可怕 做又吵 結果少 又話曬錢 結果多 又話假陽性
作者: 123solar    時間: 2020-9-21 06:58 PM

若大家都做檢測,這幾天就唔會有社區個案,政府可以發行健康碼,大家可以解除朿縛,工人重返工作崗位。