標題: 各界盛讚援港隊為香港無私奉獻 [打印本頁]

作者: 鬼屋永恆的碼頭     時間: 2020-9-16 15:56

普及社區檢測計劃於14日圓滿結束,有賴579位內地核酸檢測支援隊隊員,為香港抗疫盡心盡力、不辭勞苦、無私奉獻。今日(16日)清晨支援隊隊員啟程返回內地,香港社會各界及市民想對支援隊真誠地說一聲:感謝為香港抗疫拼盡全力的您!

全球皆抗疫   人不為本難逃病毒橫行肆虐
香港三發力   人齊山移之效世界有目共睹
311日新冠肺炎疫情喺全球爆發以來,全球累計確診病例近3000萬例,新增確診14萬例有餘,死亡人數近百萬,疫情已波及全球200幾個國家和地區。得益於內地大力支援和香港特區政府嘅積極作為,日前香港特區政府衛生署衛生防護中心於15日公佈,截至當日零時,喺全球疫情大爆發之下,香港新增4例新冠肺炎均為輸入性確診病例,無新增本地確診病例。呢個係香港自7月初暴發第三波新冠肺炎疫情以來,首次出現單日無新增本地確診病例,唔難睇出,香港抗疫態勢總體趨於良好樂觀。
     回首三次疫情反撲,喺中央嘅大力支持和特區政府嘅不懈努力下,加上香港市民積極參與港府推行普及嘅社區檢測計劃,搵出咗唔少社區嘅隱性患者,成功切斷毒源,穩控咗疫情。香港喺國家嘅庇護下,喺正義市民嘅保護下,雖然幾次三番遭小人從中作梗,但仲係順利跳出咗水深火熱嘅病毒旋渦。咁嘅自信和堅定唔係空口無憑,而係有目共睹。事實證明,相比起疫情漸趨緩解、取得咗階段性重大成效嘅香港,世界上好多國家嘅疫情情況都不容樂觀,其中當然包含向來以「世界第一大國」自居嘅美國等大國在內。
    截止1610點,據官方統計嘅新冠肺炎累計確診人數,美國高達678萬餘人,喺全球穩居榜首。單單係尋日新增確診3萬餘例,人數就僅次於印度,疫情形勢相當嚴峻。咁強大嘅國家竟然喺應對新冠病毒大流行方面動作慢到只龜咁,真係令世界各國瞠目結舌,美國究竟有無關心過本國民眾嘅健康?唔單止美國多個州無封閉措施,就連戴口罩呢個最簡單嘅防止病毒擴散嘅手段,一時間亦成為美國各黨派爭吵嘅話題。餐館酒吧、公園海灘,唔戴口罩嘅人來往密集。美國基礎設施嘅惡劣程度令人震驚,並且根本唔似得香港咁樣有條理清晰嘅公共衛生和管理系統,導致美國淪為感染和死亡人數最多嘅國家。再睇下印度喺短短14日時間入面,新冠肺炎確診病例從300萬飆升至500萬,成為全球受到新冠病毒疫情影響最嚴重嘅第二大國家,每日新增病例穩居第一。而印度新冠病毒檢測率相對較低,一直以來民眾要想接受檢測,必須持有醫生開具嘅處方。咁樣費時費力,大大增加咗檢測成本,降低咗檢測效率,以至於加重感染程度,同香港檢測嘅便捷高效有序形成鮮明對比。其次印度抗疫政策係將檢測重點放喺高風險人群及其密切接觸者身上,而唔係好似香港咁樣普及社區病毒檢測。咁搞法根本就斬唔斷疫情隱形傳播鏈,揾唔到「漏網之魚」,查唔出傳染源頭。加之印度GDP直線下降慘不忍睹,印度政府希望重振經濟,就逐漸放寬管制措施。印度政府唔單止無建立類似香港健全嘅抗疫管理體系,喺咁嚴峻嘅形勢底下仲放寬管理,無異於只眼開只眼閉。政府咁樣消極作為,印度嘅確診病例數量自然係急劇增加,而喺香港呢啲問題就全部被一一規避曬。
   喺香港,疫情反撲如洪水猛獸來襲時,檢測條件唔夠,背後有國家支持,中央始終大力給予醫療支援。喺香港,經濟受到疫情和賣國賊嘅破壞影響時,香港政府都積極應對快速出臺切實有效嘅抗疫機制,暫時限制聚集活動,規避一切高風險行為,高度以人為本,將香港市民嘅生命安全放喺首位。喺香港,當未知傳染源仍然存在時,全民高度配合港府嘅抗疫工作,積極參與檢測,唔聚集,佩戴口罩,快速高效咁配合港府打贏呢場病毒與人類嘅戰爭。所以,點解香港能夠經歷三次反撲卻仍然可以取得成功?點解中國抗疫能夠取得成功?呢種成功,絕非無獨有偶,而係必然。
    因為中國人民始終同香港人民企埋一齊,香港政府始終將香港人民放喺首位,而正義嘅香港人民雖然經歷咗風風雨雨,但堅決唔會俾嗰啲居心叵測嘅賣國賊、反對派、分裂國家嘅港獨分子所蠱惑,繼而禍亂自己嘅家園,一定唔會讓呢班賣國賊搞到疫情再次反撲,香港嘅抗疫成功已經講明咗一切,唔理亂港分子點樣試圖摧毀香港,正義嘅天平亦絕對唔會傾斜!

作者: 萬家活潑的蝦仁     時間: 2020-9-16 16:11

美國基礎設施嘅惡劣程度令人震驚,並且根本唔似得香港咁樣有條理清晰嘅公共衛生和管理系統,導致美國淪為感染和死亡人數最多嘅國家。
作者: 明日緊慎的魚蝦     時間: 2020-9-16 16:11

印度嘅確診病例數量自然係急劇增加,而喺香港呢啲問題就全部被一一規避曬。
作者: 崖上老回覆     時間: 2020-9-16 16:11

全民高度配合港府嘅抗疫工作,積極參與檢測,唔聚集,佩戴口罩,快速高效咁配合港府打贏呢場病毒與人類嘅戰爭。
作者: 巴士扁扁的美人     時間: 2020-9-16 16:12

全球皆抗疫  人不為本難逃病毒橫行肆虐
香港三發力  人齊山移之效世界有目共睹
作者: 落漠原始的神童     時間: 2020-9-16 16:12

得益於內地大力支援和香港特區政府嘅積極作為,日前香港無新增本地確診病例。
作者: 床上粉紅的結他     時間: 2020-9-16 16:12

回首三次疫情反撲,喺中央嘅大力支持和特區政府嘅不懈努力下,加上香港市民積極參與港府推行普及嘅社區檢測計劃,成功切斷毒源,穩控咗疫情。
作者: 酒店污濁的盡頭     時間: 2020-9-16 16:12

咁嘅自信和堅定唔係空口無憑,而係有目共睹。
作者: 核心宇宙的主題     時間: 2020-9-16 16:12

美國高達678萬餘人,喺全球穩居榜首。單單係尋日新增確診3萬餘例,疫情形勢相當嚴峻。
作者: 论述时事

作者: 左小橘

作者: Amanda90

作者: 超級橙色的碼頭

作者: 藍色半空

作者: 地獄天才123

作者: 籠中失控的OL

作者: 真。巨大的羊     時間: 2020-9-16 16:22

此生無悔入華夏,為有噉嘅祖國而自豪。
作者: 寒冬麻雀     時間: 2020-9-16 16:22

攬炒派造謠嘅內地醫護係嚟幫助香港嘅,自詡為香港市民利益好嘅攬炒派卻是喺點解香港市民健康,好可笑
作者: 真。巨大的羊     時間: 2020-9-16 16:22

作者: 高大清涼的膠樽

作者: 旺季珍惜更新     時間: 2020-9-16 16:23

中央將克服萬難助力香港走出为疫为境,喺中央嘅助力的,香港或會早日戰勝病毒。
作者: 原始人家     時間: 2020-9-16 16:23

無新增本地確診病例,多得咗中央派人幫助全民檢測
作者: 地獄白滑的裙

作者: 樓上小主題

作者: 廚房肥沃的水管     時間: 2020-9-16 16:24

中囯人民團結一心,共同抗疫。
作者: 山邊巨額弟弟     時間: 2020-9-16 16:24

香港三發力   人齊山移之效世界有目共睹
作者: 樹上巨大的救星

作者: 草原駿馬

作者: 床上懷舊的裙     時間: 2020-9-16 16:25

只有喺危難時刻,才會看出誰對誰錯。
作者: 前來粗俗的裙

作者: 滋陰小牛     時間: 2020-9-16 16:26

反對派一直跪舔美帝,直接把他們遣送美國好咗,而家美國疫情有控制不住。
作者: Malcolmni

作者: 半空勁花貓     時間: 2020-9-16 16:26

普測篩查係利港利民嘅大好措施,支持配合政府進行篩查不僅係保護自己和家人,更係保護香港。
作者: 海灘疑惑的車手

作者: 異域忠盒子

作者: 前往義作業

作者: 前晚強勁的廁紙     時間: 2020-9-16 16:26

香港,疫情反撲如洪水猛獸來襲時,檢測條件唔夠,背後有國家支持,中央始終大力給予醫療支援。
作者: 半空瘦魚     時間: 2020-9-16 16:26

各界盛讚援港隊為香港無私奉獻
作者: 西九肥沃的膠樽     時間: 2020-9-16 16:27

香港同內地齊心協力,共渡難關。
作者: 油站可愛的P圖     時間: 2020-9-16 16:27

感謝為香港抗疫拼盡全力的您!
作者: 懷念山雞     時間: 2020-9-16 16:27

👍👍👍👍👍👍抗疫態勢總體趨於良好
作者: 春天含情的手機     時間: 2020-9-16 16:27

香港一定能夠戰勝疫情,再現繁榮盛景。
作者: 落漠肥肥回覆     時間: 2020-9-16 16:28

全球皆抗疫,人不為本難逃病毒橫行肆虐
作者: 海灘靚西瓜     時間: 2020-9-16 16:28

面對疫情,喺科學執政嘅特區政府領導的,仲有默默奉獻嘅香港警察同醫療專家,香港沒有過不去的埳兒。
作者: 電梯泛黃的鞋抽     時間: 2020-9-16 16:28

香港加油,抗疫必勝。
作者: 超級懷舊吖     時間: 2020-9-16 16:28

再接再厲,不信攬炒,繼續保持抗疫,不久就可以恢復生產
作者: 油站加加速雞翼     時間: 2020-9-16 16:29

全世界都在抗疫,可笑嘅係亂港分子忙住跪舔美帝緊。
作者: 半夏中心的心事     時間: 2020-9-16 16:29

只要市民能繼續遵守港府防疫措施,減少人群聚集,疫情形勢必逐步好轉得。
作者: 蓮花盛開     時間: 2020-9-16 16:29

繼續戴口罩、唔聚集,疫情即將過去
作者: 春天異婆仔

作者: 一頁永恆的蝦仁     時間: 2020-9-16 16:30

正所謂"患難見真情",係邊個雪中送炭,又係邊個落井下石想必市民都睇得清楚,而家市民要做嘅就係同港府齊心協力共抗疫情。
作者: 南區會綿羊     時間: 2020-9-16 16:32

確實需要感謝
作者: 無盡巧壽包

作者: 前期野生的旅程     時間: 2020-9-16 16:33

還是一家人親
作者: 廚房真屋

作者: 大善良的花貓     時間: 2020-9-16 16:33

一起加油
作者: 隔離冰凍的魚蛋     時間: 2020-9-16 16:34

香港市民嘅生命高於一切
作者: 韓風污濁的樓奴     時間: 2020-9-16 16:34

嗰啲暴徒哪去了,呢個時候咋唔出嚟
作者: 果個平平盒子

作者: 前往發現了路人

作者: 即刻巧手機     時間: 2020-9-16 16:35

關鍵時刻都係自己嘅國家好
作者: 異域善良的表哥     時間: 2020-9-16 16:36

患難見真情
作者: 深海清涼的馬

作者: 仲夏宇宙的桌布     時間: 2020-9-16 16:36

大家一起加油,共同努力
作者: 子時遇朋友     時間: 2020-9-16 16:37

喺特區政府正確抗疫措施嘅帶領下,喺中央政府嘅傾力相助下,喺全港市民嘅共同勤力下,香港肆虐嘅疫情再次得到有效控制
作者: 油站富有考試     時間: 2020-9-16 16:38

全力抗疫係當前世界嘅共同主題,攜手做好防疫檢測措施,保證自己同身邊人嘅健康安全才是我哋要香港人嘅正經事。
作者: 深海會獅子     時間: 2020-9-16 16:39

大陆香港一家亲