標題: 斧底抽薪 [打印本頁]

作者: 神經箭     時間: 2020-9-16 11:25

眾所周知;香港两座大山,阻挡了回归。要解决不难;

法律中文,此後法庭用普通话对答。免费提供翻译。一切法律文件必须使用简体中文。
三年时间免费让法官及律师進修中文,三年之後仍未及格即丧失资格,直到補考及格。
考试当然不易,其中一題;试举出回归後十个離谱案例,指出判决錯误之处及应该如果作判。
教育也一样;校長与教师必须通过简体中文考试,不同的是;举出回归後十个教育失误亊件,解释理由及应该如何作教。
其难度就像大陆医生考香港医生资格试。
人才不夠怎么办?从大陆优才引进好了。

最大的难題是;中央政府願意做吗?

回归魂未归
腦袋未开扉
教化从根拔
留強汰是非
作者: GPR     時間: 2020-9-16 18:59

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-16 11:25 AM 發表

法律中文,此後法庭用普通话对答。免费提供翻译。一切法律文件必须使用简体中文。
三年时间免费让法官及律师進修中文,三年之後仍未及格即丧失资格,直到補考及格。
考试当然不易,其中一題;试举出回归後十个離谱案例,指出判决錯误之处及应该如果作判。
教育也一样;校長与教师必须通过简体中文考试,不同的是;举出回归後十个教育失误亊件,解释理由及应该如 ...
由於而家D特首係小圈子協調出嚟的 所以佢要照顧小圈子的利益 而泛民呢啲共慘黨 只係識殘民自肥

治亂世用重典 槍打出頭鳥
架空鄭若驊 港版國安法檢控權在中央  話道明拉返深圳檢控 冇得保釋 入到差館告完 就上豬籠車 相信鄧sir可以咁癲的 喺大陸慢慢審
作者: GPR     時間: 2020-9-16 19:02

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-16 11:25 AM 發表

教育也一样;校長与教师必须通过简体中文考试,不同的是;举出回归後十个教育失误亊件,解释理由及应该如 ...
識中文係冇用嘅 大部分和里脪 都識得中文 所以呢兩行 職業 要擁有三年國內經驗 先可以做
作者: 神經箭     時間: 2020-9-16 19:29

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 19:02 發表

識中文係冇用嘅 大部分和里脪 都識得中文 所以呢兩行 職業 要擁有三年國內經驗 先可以做
但系果十條点答好?
答案冇人知。随得阅卷者噏。觉得佢黃就考到死都未得掂。

作者: GPR     時間: 2020-9-16 19:37

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-16 07:29 PM 發表

但系果十條点答好?
答案冇人知。随得阔卷者噏。觉得佢黃就考到死都未得掂。
嗰班仆街 老作完過咗海係神仙 因為條例有漏洞 佢哋咁鍾意玩司法覆核 就即係可以被覆核

仲有已經有師兄講過 屌法官唔屬於藐視法庭
作者: 神經箭     時間: 2020-9-16 19:48

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 19:37 發表

嗰班仆街 老作完過咗海係神仙 因為條例有漏洞 佢哋咁鍾意玩司法覆核 就即係可以被覆核

香港屌边个都得,屌法官就系犯法。因為有法可依;藐视法庭。
作者: GPR     時間: 2020-9-16 20:13

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-16 07:48 PM 發表

香港屌边个都得,屌法官就系犯法。因為有法可依;藐视法庭。
冇 喺法庭喧譁或者唔跟法庭規矩 先係藐視法庭 你喺街邊屌佢冇例跟 如果有 畀啲資料出嚟
作者: GPR     時間: 2020-9-16 20:14

最多搵差佬 話我滋擾公眾 喺街我識你係黑暴咋
作者: 神經箭     時間: 2020-9-16 23:11

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 19:37 發表

千祈唔好信。香港法例,冇讲就唔犯法。例如法律冇话唔畀屌自己老豆,咁就屌得,完全冇得告。但系屌法官会觸犯渺视法庭罪。
作者: GPR     時間: 2020-9-17 06:32

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-16 11:11 PM 發表

千祈唔好信。香港法例,冇讲就唔犯法。例如法律冇话唔畀屌自己老豆,咁就屌得,完全冇得告。但系屌法官会觸犯渺视法庭罪。
冇錯 香港法例係 冇講唔做得做可以做 (普通法原則) 但真係冇講法官話唔屌得喎
只係講過話正在執行職務嘅法官唔可以屌咋喎
作者: ntworks     時間: 2020-9-17 07:50

引用:

腦閉塞嘅人,不論用乜話言同文字文同佢哋流都無法灌通,無法醫治。
作者: 神經箭     時間: 2020-9-17 08:28

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-17 07:50 發表

腦閉塞嘅人,不論用乜話言同文字文同佢哋流都無法灌通,無法醫治。
好简单,淘汰囉!
作者: 神經箭     時間: 2020-9-17 08:33

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 20:13 發表

冇 喺法庭喧譁或者唔跟法庭規矩 先係藐視法庭 你喺街邊屌佢冇例跟 如果有 畀啲資料出嚟
屌佢个人或者冇问题,但系评论佢果的“判决”就会有问题。
最大剂系有人要告你,捉咗上法庭,律政司话你在街头屌法官喎!咁系咪任七得个法官点噏?
作者: 神經箭     時間: 2020-9-17 08:36

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 18:59 發表

由於而家D特首係小圈子協調出嚟的 所以佢要照顧小圈子的利益 而泛民呢啲共慘黨 只係識殘民自肥

治亂世用重典 槍打出頭鳥
架空鄭若驊 港版國安法檢控權在中央  話道明拉返深圳檢控 冇得保釋 入到差館告完 就上豬籠車 相信鄧sir可以咁癲的 喺大陸慢慢審 ...
其实国安法一定要在大陆審,香港法官根本上冇知识,冇意识,亦冇资格審。
作者: GPR     時間: 2020-9-17 11:04

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-17 08:33 AM 發表

屌佢个人或者冇问题,但系评论佢果的“判决”就会有问题。
最大剂系有人要告你,捉咗上法庭,律政司话你在街头屌法官喎!咁系咪任七得个法官点噏? ...
唔可以評論判決有問題??? 要好好想一想
作者: GPR     時間: 2020-9-17 11:05

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-17 08:36 AM 發表

其实国安法一定要在大陆審,香港法官根本上冇知识,冇意识,亦冇资格審。
認同
作者: 神經箭     時間: 2020-9-17 11:32

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-17 11:04 發表

唔可以評論判決有問題??? 要好好想一想
只要有人告,当亊人就得上庭等待法官審判。法官乱七个判,当亊人可以点?

边度可以制衡司法独大?
作者: GPR     時間: 2020-9-17 12:01

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-17 11:32 AM 發表

只要有人告,当亊人就得上庭等待法官審判。法官乱七个判,当亊人可以点?

边度可以制衡司法独大?
重點係"只要有人告"呢五個字 法庭唔可以告人 要警察拉 由律政司告 而且如果識玩 冇刑事成分 幾千蚊當畀乞兒
作者: GPR     時間: 2020-9-17 12:04

我曾經喺某個師兄個貼裏面貼過 就算佔旺單嘢 擺明貌視法庭 都係由律政司告 如果律政司唔提證據 法庭都吹佢唔脹
作者: GPR     時間: 2020-9-17 12:05

兩單唔記得邊間

圖片附件: Screenshot_20200911_195615_com.android.chrome.jpg (2020-9-17 12:05, 201.47 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: Screenshot_20200911_195104_com.android.chrome.jpg (2020-9-17 12:05, 262.02 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 神經箭     時間: 2020-9-17 15:41

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-17 12:01 發表

重點係"只要有人告"呢五個字 法庭唔可以告人 要警察拉 由律政司告 而且如果識玩 冇刑事成分 幾千蚊當畀乞兒
警察都有黃警,点黄警去做嘢咪得囉。