標題: 從《求和》的處理, 看國民黨的未來 [打印本頁]

作者: michaelsh     時間: 2020-9-15 14:39

大陸李紅的節目中的求和之說, 引起了台灣的一陣風, 看來台灣人要面對首戰即終戰的结局。

不過作為國民黨人明知對手在打恐中反中牌, 有點智慧的話, 應該順水推舟, 在求和之聲下真的表達求和, 和中!同時靠美, 不是台灣人需要面對的現實?!
只有這樣才可以取回政權, 維持中華民國政府。

但是從國民黨處理求和事件, 下界可以勝出的機會很微。
作者: vvoy     時間: 2020-9-15 15:32

王金平
不是被馬英九
開除了黨籍麼 ?
作者: 直線國國王     時間: 2020-9-15 15:36

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-9-15 03:32 PM 發表
王金平
不是被馬英九
開除了黨籍麼 ?
法院指開除黨籍未經過XXX程序無效。

這帖有個根本問題,還用下一屆選「台灣總統」嗎?
作者: sclee1209     時間: 2020-9-15 16:10

此事應該有陰謀論
民進黨去年選前強行通過反滲透法
國民黨人要去對岸做任何事,都有機會入罪或被起訴
所以黨主席不適親自參加,以免賣台之名又被扣上
派個王金平去是政治考量,他並非黨高層,也沒有公職只是前院長
問題係,呢個人藍皮綠骨,早就吃裡扒外
出發前去見蔡嬸,見面消息被公開,私下傾什麼?
中方認為佢變成蔡英文傳話人,並非國民黨代表
當然唔會有好面色,既然代表蔡英文就直接話佢黎"求和"
求和之說一出,以民進黨之奸詐,知道可以操作
直接否認同王金平有任何密議,冇任何事要傳話
整件事反過來,國民黨被擺上枱,始終王金平係國民黨人
求和說法係台灣發酵,1450出動講到國民黨去中國跪低
國民黨最後進退兩難,只好取消行程

王金平根本就係綠臥底,過去馬英九時代同綠親近
擋左馬英九好多想要通過法案,搞到一時無成
成功拆解國民黨
去年大選,王金平堅持參選攪局
本來國民黨想睇定啲不辦初選,拖到對手人選全出列
用徵召方法提候選人
王金平一定要辦初選,後來初選前夕,條友又宣布退出初選
分明玩野
可惜佢係國民黨內太多人脈,太多人欠佢人情
中生代唔老黎佢,想趕佢走都趕唔到

作者: 絕世小魚     時間: 2020-9-15 18:14

要求別人道歉
我想他們是瘋了
他們常常在電視這種公開頻度
說共產黨做共匪
也沒聽他們道歉過
人家主播說他們是求和
就要求人道歉

又是港台式民主
我欐樣說你侮辱你是言論自由
但你還口就要道歉 
不然就是打壓言論
傷害2地感情
作者: michaelsh     時間: 2020-9-15 18:15

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-15 03:36 PM 發表

法院指開除黨籍未經過XXX程序無效。

這帖有個根本問題,還用下一屆選「台灣總統」嗎?
除非民進黨人瘋了, 能夠管控自己而保持現狀, 看不到中共中央有什麼理由用武力即時解放台灣。
蔡英文是現實主義者, 反對卑躬屈膝但係自己就對老美不旦卑躬屈膝, 簡直到了冇尊嚴階段

作者: caorenjie

作者: 054D     時間: 2020-9-15 21:08

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 08:16 PM 發表

师兄认为ECFA会终止吗?
感觉好难取消
華為好有可能係美國時間今日完結後斷供,ECFA意義減少左好多。

作者: 054D     時間: 2020-9-15 21:13

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 09:12 PM 發表

有消息?
無消息。只係我基於台灣過去不統不獨的角色判斷。

明日中午後,台灣都無咩角色了。
作者: michaelsh     時間: 2020-9-15 21:20

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-15 04:10 PM 發表
此事應該有陰謀論
當然唔會有好面色,既然代表蔡英文就直接話佢黎"求和" ...
炒作是不可避免的, 此帖主要是指出國民黨人冇智慧, 冇能力去打敗民進黨而重新執政。
講親美又沒有民進黨人那種孝順, 講反中一様沒有民進黨籍那種忘祖。 兩條戰線都不及, 不敗有鬼!
作者: michaelsh     時間: 2020-9-15 21:27

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-15 09:13 PM 發表

無消息。只係我基於台灣過去不統不獨的角色判斷。

明日中午後,台灣都無咩角色了。
👍

在中華民族的復興路上, 台灣會缺席, 至於會否消失, 要看台灣政府會否靠向美國太近, 或中國政府是否為面子而一戰。
個人認為台灣一個小小島, 根本不值得用戰爭去收回那片土地。

作者: nigel212

作者: 054D     時間: 2020-9-15 21:47

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 09:36 PM 發表

抱歉,实在没看懂華為好有可能係美國時間今日完結後斷供,ECFA意義減少左好多。
这句话的意思
是说断了贸易协议 华为有可能面临断货的危机吗
还有请问下为什么是明天?重要日子还是什么? ...
以我對ECFA的了解,大陸同台灣係逆差,而台灣出要向大陸最有價值的產品就係高科技產品。

而台灣其實據我了解,限制左二千幾種產品由大陸進口,多為民用工業品。

ECFA存在意義本來係各取所需,大陸得到高科技,而明天後ECFA已經無意義。

作者: michaelsh     時間: 2020-9-15 21:52

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 09:39 PM 發表

我始终认为蔡英文和民进党至少在选举之后已经完全没有了自主性
现在所做的一切只是迫于无赖配合美国的表演。
反而民进党是最担心美国突然暴走,把台湾推到战争边缘 ...
無耐配合? 不會吧。
一個不耻卑躬屈膝的人連尊嚴都無了, 仍然去做....

或者說她是有權力欲而無智之人, 仍然用舊時啲方法去測試中共中央的最大底線⋯⋯
台灣沒有討價還價的本錢, 沒有自己的兵工廠, 靠高科技是不會打勝仗的, 更何況科技比台灣更好呢。

如果揸正來, 台灣所謂總統應該好像東歐小國見川普時一樣, 那裏有國共兩黨的兄弟平起平坐⋯⋯

作者: 054D     時間: 2020-9-15 21:53

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 09:39 PM 發表

民進黨要完全推倒韓國瑜係一步臭棋,因為島內再無目標。

而王金平其實好多人想佢政治生涯完結。

作者: 054D     時間: 2020-9-15 22:06

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 09:59 PM 發表

民进党也是需要国民党当刹车皮的
不然很多事做了找不到台阶下
但現在國民黨,當不了這個角色。
作者: sclee1209     時間: 2020-9-15 22:11

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 08:16 PM 發表

师兄认为ECFA会终止吗?
感觉好难取消
好大機會終止
ECFA只係一個自貿大架構
其實內容從來未傾惦
即係當年太陽花佔立法院時阻擋馬英九要通過服貿和貨貿協議
先簽ECFA時,中國先俾一份早收清單,先列出一啲貨物免關稅或低關稅
而約滿到期要重新再簽,如果唔再簽,ECFA會自動失效
目前睇黎,民進黨唔會認衰仔,話承認九二共識去跪求繼約
而中國又冇可能當冇件事,俾ECFA繼續無了期RUN落去
作者: sclee1209     時間: 2020-9-15 22:17

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 09:59 PM 發表

時代唔同
過去陳水扁執政時代,立法院泛藍佔多數
仲可以阻擋民進黨表面上要通過,私下不想通過法案
而家民進黨佔多數,全面執政,無需理會國民黨
鐘意點都得
差別在於民進黨想唔想做,同埋是否玩真

作者: sclee1209     時間: 2020-9-15 23:51

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-9-15 09:52 PM 發表

無耐配合? 不會吧。
一個不耻卑躬屈膝的人連尊嚴都無了, 仍然去做....

或者說她是有權力欲而無智之人, 仍然用舊時啲方法去測試中共中央的最大底線⋯⋯
台灣沒有討價還價的本錢, 沒有自己的兵工廠, 靠高科技是不會打勝仗的, 更何況科技比台灣更好呢。

如果揸正來, 台灣所謂總統應該好像東歐小國見川普時一樣, 那裏有國共兩黨的兄弟平起平坐⋯⋯ ...
菜嬸本來就係一個騙子
假學歷呃左幾十年
英國讀博士班,碩士升等論文冇通過,退學返台灣搵到份大學教職
哪些年,有關係就可以用把口講,然後買張假證書就過到關
佢老豆當年黨國人脈關係良好,根本係一個書讀唔成靠老豆做靠山扶搖直上
最好笑係,台灣當年冇人研究自由貿易另個領域
以為佢係專家,加入WTO搵佢地做談判"顧問"
李登輝以為執到寶請佢做國安顧問,據講由蔡英文帶一TEAM人起草寫兩國論
其實所謂兩國論內容,求奇搵個大學生都寫得出黎
點解佢會有個稱號空心菜,因為好多人都睇得出佢冇料到
講野淨係識西遊,冇預先寫好稿俾佢讀,就完全唔識回答記者提問

有幾個反蔡嬸獨派人士,一直努力追論文學位真假
據佢地講英國校方似乎有外部勢力壓迫
倫敦政經學院連一個傑出校友,到底有冇畢業官方都不願正式背書
肯定有鬼
有咁大把柄,美國佬要出手好易,如果由美國人去證實佢學位造假
佢政治生命馬上玩完,所有公職學歷登記都係博士畢業
偽造文書使公務員登載不實就足以彈劾要佢落台

大家覺唔覺得好笑
哪些年留學英國得到博士學位,光宗耀祖
蔡嬸居然會講搬屋時,博士證書同論文都唔見左
所以後來有人質疑,佢至去補發一張(都唔知真定假)
博士論文仲離奇,一本原始文本論文都冇留底
拎一疊草稿出黎就話,呢堆野就係佢當年博士論文
而英國母校同英國總圖書館通通搵唔到,只有目錄冇文本
居然又話遺失左
校方負責蒐集論文部門人員,唔小心講左,從來沒有紀錄收過蔡本論文
係因為電腦化後,校友自己上校方圖書館網站登錄資料,唔代表館內有呢本藏書
真係有讀博士,一下就證明到
就係冇先至會搞到今時今日都冇法澄清

作者: alipaopao     時間: 2020-9-16 00:25

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-15 11:51 PM 發表

菜嬸本來就係一個騙子
假學歷呃左幾十年
英國讀博士班,碩士升等論文冇通過,退學返台灣搵到份大學教職
哪些年,有關係就可以用把口講,然後買張假證書就過到關
佢老豆當年黨國人脈關係良好,根本係一個書讀唔成靠老豆做靠山扶搖直上
最好笑係,台灣當年冇人研究自由貿易另個領域
以為佢係專家,加入WTO搵佢地做談判"顧問"
李登輝以為執到寶請佢做國安顧問,據講由蔡英文帶一TEAM人起草寫兩國論 ...
師兄博學多材,小弟有一事不明,點解老共唔踢爆佢?
作者: sclee1209     時間: 2020-9-16 00:48

引用:
原帖由 alipaopao 於 2020-9-16 12:25 AM 發表

師兄博學多材,小弟有一事不明,點解老共唔踢爆佢?
中國早就被全世界妖魔化
老共踢爆冇人會信
現今除左英國倫敦政經學院校方正式說明或美國官方證實
其他人講,蔡嬸有一招就夠"大家要陷害佢,一切都是老共陰謀"就可以甩身
我懷疑就算倫敦政經學院出黎證明,蔡嬸一樣可以講學校俾中國收買左
最後又變成羅生門,信者恆信不信者恆不信
所以美國官方講出黎,台灣絕對唔敢否認

陳水扁當年貪污案點解會衰?
國際防洗錢組織查到扁家有人洗錢情資
將資料SEND去台灣,當時陳水扁仲未落台,任期最後一年
調查局長收到料去通風報信,陳水扁將單野隱瞞左
大家都知呢類國際犯罪組織,美國佬主導
嘩? 陳水扁你條仆街咁大膽?
等佢落左台後,馬英九上台,洗錢情資再SEND一次
呢次陳水扁知道美國人玩真,只有低頭認有洗錢
如果唔係美國,馬英九邊有本事搵到陳水扁犯罪證據?
據講美國時任總統小布殊,發生九一一後要反恐
需要中國幫忙,陳水扁條粉腸為左自己選情不斷玩野
布殊WARN左佢都唔聽,直接鬧陳水扁係麻煩製造者
得罪美國人,仲敢洗黑錢洗到美國,唔教訓條契弟
美國以後點做大佬
作者: GPR     時間: 2020-9-16 05:51

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-9-15 09:27 PM 發表

👍

在中華民族的復興路上, 台灣會缺席, 至於會否消失, 要看台灣政府會否靠向美國太近, 或中國政府是否為面子而一戰。
個人認為台灣一個小小島, 根本不值得用戰爭去收回那片土地。 ...
台灣一直被美國稱為係佢哋不沉嘅航空母艦 喺中華民族立場 冇理由門口一直有外國嘅航空母艦 而统一台灣亦係歷史遺留落嚟嘅一個要求
作者: naly     時間: 2020-9-16 07:14

有講到維持ECFA其中一個最主要的目的就係要入口台積電的晶片, 但依家全國封殺底下, ECFA已經變得無作用, 另外就係ECFA有助台灣農產品出口至大陸, 而台灣人口多的西南部係最綠, 而且農民都唔少, 被人評為最需要出口大陸, 但最反中。 而高科技個批靠大陸無咁勁, 但無咁反中。 
  另一個講法就係消滅國民黨, 無左國民黨, 民進黨就一黨獨大, 唔需要再搞選舉工程, 尊搞小動作激大陸, 反而有助關係改善。 另外, 民進黨失去一個轉移視線的目標, 令民進黨受壓同民望減低。
作者: 巴巴先生     時間: 2020-9-16 07:28

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-15 04:10 PM 發表
此事應該有陰謀論
當然唔會有好面色,既然代表蔡英文就直接話佢黎"求和" ...
割民黨依家變左"泛綠"了,中新代連黨名都要"去中國化..."
王金平都係大臥底黎架啦...當年空心蔡同佢咁熟.......
唔好對割民黨有期望啦,割民黨無得救......
作者: 巴巴先生     時間: 2020-9-16 07:38

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-16 12:48 AM 發表

中國早就被全世界妖魔化
老共踢爆冇人會信
其他人講,蔡嬸有一招就夠"大家要陷害佢,一切都是老共陰謀"就可以甩身
我懷疑就算倫敦政經學院出黎證明,蔡嬸一樣可以講學校俾中國收買左

將資 ...
美國在台協會之前都警告過呆灣唔好搞獨...嚇到空心蔡出黎話"無無無.....無咁既事..."
美國佬本身都唔想呆獨到,因為一獨就等同將呆灣奉送俾大陸......
佢地寧願呆灣選個無能既人去搞亂呆灣,呆灣繼續大打意識形勢去宣傳"維持現狀"都唔想連呢個"半殖地"失去埋....
所以美國寧願賣爛銅爛鐵都唔會軍事助呆......
作者: 巴巴先生     時間: 2020-9-16 07:41

引用:

綠營依家統一了當地媒體,就算做衰野都當無事發生(專機走私香煙案,跟本就係貪腐行為,如果發生響內地,個領導一早被雙規),仲需要割民黨?
作者: naly     時間: 2020-9-16 07:43

國民黨如果全力協助洪秀柱同韓國瑜同民進黨硬幹或耆仲有得救, 但依家係吳敦義同王金平呢類李登輝二世持旗, 可以話係死硬。
作者: alipaopao     時間: 2020-9-16 08:16

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-16 12:48 AM 發表

中國早就被全世界妖魔化
老共踢爆冇人會信

將資 ...
師兄利害,又知多D!
作者: alipaopao     時間: 2020-9-16 08:20

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-16 07:38 AM 發表

美國在台協會之前都警告過呆灣唔好搞獨...嚇到空心蔡出黎話"無無無.....無咁既事..."
美國佬本身都唔想呆獨到,因為一獨就等同將呆灣奉送俾大陸......
佢地寧願呆灣選個無能既人去搞亂呆灣,呆灣繼續大打意識形勢去宣傳"維持現狀"都唔想連呢個"半殖地"失去埋....
所以美國寧願賣爛銅爛鐵都唔會軍事助呆...... ...
睇見香港班黄絲對菜腫桶嘅崇拜,真係笑咗出嚟。

作者: GPR     時間: 2020-9-16 09:23

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-16 09:06 AM 發表

不仅仅是航空母舰,关键是出海口
所以一定要收回
作者: sclee1209     時間: 2020-9-16 10:01

引用:
原帖由 alipaopao 於 2020-9-16 08:20 AM 發表

睇見香港班黄絲對菜腫桶嘅崇拜,真係笑咗出嚟。
下面呢段片可以流芳百世
留美碩士,留英博士
連中學生都唔應該犯既簡單英文文法錯誤
睇佢講到亂七八糟
再睇下坐姿,個美國佬只不過係前商務官員,好低級
去總統府見到蔡嬸,邊個似主人?
見到主人嚇到口齒不清?

https://www.youtube.com/watch?v=ip3fX8TQkk4
作者: mickyhon     時間: 2020-9-16 10:45

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-9-15 02:39 PM 發表
大陸李紅的節目中的求和之說, 引起了台灣的一陣風, 看來台灣人要面對首戰即終戰的结局。

不過作為國民黨人明知對手在打恐中反中牌, 有點智慧的話, 應該順水推舟, 在求和之聲下真的表達求和, 和中!同時靠美, 不是台灣人需要面對的現實?!

但是從國民黨處理求和事件, 下界可以勝出的機會很微。 ...
下届?台灣還有下次選總機會嗎?
作者: zamora     時間: 2020-9-16 18:53

割民黨就係一陀屎, 一劈難泥; 氓峻黨更係人渣垃圾雜種持政嘅賣國組識, 一班呆蛙冇腦受其擺佈, 成個島只有認自己係中國人嘅台胞才可以救, 其他送走, 去佢哋向往嘅地獄氓主鬼國, 或AV國, 一個都不能留......菜ENGLISH同氓峻黨好快灰飛煙滅, 不能再遺禍人間.......
作者: 巴巴先生     時間: 2020-9-16 20:51

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-9-16 10:45 AM 發表

下屆相信有,但一定係蘇貞昌赢了...
柯P黨响高雄市長選舉惨敗,證明了呆灣南部無咁受歡迎甚至零人氣
作者: michaelsh     時間: 2020-9-16 21:40

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 05:51 AM 發表

台灣一直被美國稱為係佢哋不沉嘅航空母艦 喺中華民族立場 冇理由門口一直有外國嘅航空母艦 而统一台灣亦係歷史遺留落嚟嘅一個要求
中國不缺出海口, 近日幾十架飛機不是照様出門口啦。

中國人經常犯了一個毛病 - 容不下自己身邊的小麻煩,要學學美國佬的氣度, 古巴不是在它身邊, 大家相安無事。

吸取毛澤東的錯誤,文化大革命是教訓,只要自己的實力夠, 那些在身邊的眼中刺有何害呢?!
作者: michaelsh     時間: 2020-9-16 21:46

引用:
原帖由 naly 於 2020-9-16 07:14 AM 發表
 有講到維持ECFA其中一個最主要的目的就係要入口台積電的晶片, 但依家全國封殺底下, ECFA已經變得無作用, 另外就係ECFA有助台灣農產品出口至大陸, 而台灣人口多的西南部係最綠, 而且農民都唔少, 被人評為最需要出口大陸, 但最反中。 而高科技個批靠大陸無咁勁, 但無咁反中。 
  另一個講法就係消滅國民黨, 無左國民黨, 民進黨就一黨獨大, 唔需要再搞選舉 ...
你們攪混了戰略和戰術的問題。

在中美之爭中, 未到核爆前, 應該係毀掉對手的經濟命脈, 美國高科技產業在台灣, 爭鬥中有機會毀掉台灣, 但係不是因為它是台灣。

在台灣自身問題下, 只要不做出損害超大利益的事, 真的沒有需要為了統一而戰爭。
作者: michaelsh     時間: 2020-9-16 21:52

引用:
原帖由 naly 於 2020-9-16 07:43 AM 發表
國民黨如果全力協助洪秀柱同韓國瑜同民進黨硬幹或耆仲有得救, 但依家係吳敦義同王金平呢類李登輝二世持旗, 可以話係死硬。
國民黨是沒有治理台灣的靈魂, 更加沒有爭羸民進黨的戰略, 有啲只係個別事件的戰術, 這是改變不了社會而贏得政權的。

洪/韓其實與某他差不多, 唯一不同只是較多利用大陸而已。
作者: michaelsh     時間: 2020-9-16 21:58

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-9-16 10:45 AM 發表

除非尋死, 不是為何沒有下界?
作者: michaelsh     時間: 2020-9-16 22:03

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-16 08:51 PM 發表

下屆相信有,但一定係蘇貞昌赢了...
柯P黨响高雄市長選舉惨敗,證明了呆灣南部無咁受歡迎甚至零人氣
民進黨主政者手段夠。

國民黨仍不行的話, 可能是末代台灣總統賴, 現在已經開始互鬥了, 國民黨人仍然得不到利, 那就是耻辱。
作者: 巴巴先生     時間: 2020-9-16 22:16

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-9-16 10:03 PM 發表

民進黨主政者手段夠。

國民黨仍不行的話, 可能是末代台灣總統賴, 現在已經開始互鬥了, 國民黨人仍然得不到利, 那就是耻辱。
就算民賤黨有內鬥,都一樣照贏......
刮民黨永遠做少數黨架啦....鬼叫馬英九唔收編媒體,結果俾綠營食晒......
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-16 22:44

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-9-15 02:39 PM 發表

但是從國民黨處理求和事件, 下界可以勝出的機會很微。 ...
江山靠人材,看各文黨沒有能人,沒有財力,只能苟延殘喘等統一🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-16 22:44

引用:

江山靠人材,看各文黨沒有能人,沒有財力,只能苟延殘喘等統一🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-16 22:50

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 08:13 PM 發表
https://youtu.be/jbVt7ggqADg
这是唯一可以找到的原视频
講起主播,国內真是 人才輩出🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-16 22:56

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-9-15 09:20 PM 發表

炒作是不可避免的, 此帖主要是指出國民黨人冇智慧, 冇能力去打敗民進黨而重新執政。
講親美又沒有民進黨人那種孝順, 講反中一様沒有民進黨籍那種忘祖。 兩條戰線都不及, 不敗有鬼! ...
還有文進擋執政已洗晒啲錢(入自己袋),下一屈比你上,到時綠綠個個星期去海格蘭玩野,因為經濟一差民怨起,邊個執政邊個屎🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-16 23:00

引用:

個劇本都無得比佢睇, 契爺要佢點演佢就點演,菜菜除褲被操還得付款扮高潮😱😱
作者: michaelsh     時間: 2020-9-16 23:33

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-16 10:56 PM 發表

還有文進擋執政已洗晒啲錢(入自己袋),下一屈比你上,到時綠綠個個星期去海格蘭玩野,因為經濟一差民怨起,邊個執政邊個屎🤔🤔
有點陰謀論。

執政者要有解決問題的能力, 而不是享受前人留下的利。
就好像國民黨一些費物認為, 沒有國民黨當剎車皮, 民進黨幹不了事 —-講這些話的人仍未夠格去執政。
執政就是在現在狀況下去將自己的想法實現出來。
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-16 23:37

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-9-16 11:33 PM 發表

有點陰謀論。

執政者要有解決問題的能力, 而不是享受前人留下的利。
就好像國民黨一些費物認為, 沒有國民黨當剎車皮, 民進黨幹不了事 —-講這些話的人仍未夠格去執政。
執政就是在現在狀況下去將自己的想法實現出來。 ...
正棍理想。。。。。錢/權/色,跟民生沒有關係🤔🤔
作者: ginppl     時間: 2020-9-17 00:01

國民黨是要討飯, 不是求和呀.
作者: ginppl     時間: 2020-9-17 00:03

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-16 10:16 PM 發表

就算民賤黨有內鬥,都一樣照贏......
刮民黨永遠做少數黨架啦....鬼叫馬英九唔收編媒體,結果俾綠營食晒......
馬+扁=騙
作者: 巴巴先生     時間: 2020-9-17 06:19

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-16 10:44 PM 發表

刮民黨本身班貴公司個個都貪錢貪位,完全唔會為個黨去打敗民賤黨......
蔣萬安呢D富四代人,擺明係淺綠架啦...佢既行為相信激到佢太爺彈番起身......
高層都係垃圾一堆,畏首畏尾,連媒體都拎唔到話語權,民賤黨永遠長期執政架啦.....
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-17 07:05

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-17 06:19 AM 發表

刮民黨本身班貴公司個個都貪錢貪位,完全唔會為個黨去打敗民賤黨......
蔣萬安呢D富四代人,擺明係淺綠架啦...佢既行為相信激到佢太爺彈番起身......
高層都係垃圾一堆,畏首畏尾,連媒體都拎唔到話語權,民賤黨永遠長期執政架啦..... ...
所以呆灣只會爛落去🤔🤔
作者: michaelsh     時間: 2020-10-4 21:42

今日看了10月4日bit king 的一個年青人訪問, 真正認同民進黨主張的只有不到百分之二十, 其他其實國民黨應該可以爭取到支持, 雖然不一定會爭取到絕大多數, 但是超過一半不是太難。

當然國民黨人不知是各自為自己利益, 還是呆灣人(有中華民族的血統不應該是呆嘅)?!往往在分寸之間拿掐之間有偏差, 最終令件有利的事件失焦,反而成為‘罪人’。 有點可惜。
以美豬事件, 暫時好像得到多數人的認同, 可惜的是為了討好美國, 國民黨主張嚴格標示, 這是策略錯誤, 現今民進黨是美國支持的, 唯一令美國放棄支持民進黨, 就係令美豬不入口, 強者才會得到美國認同和支持。
作者: sclee1209     時間: 2020-10-4 23:47

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-17 06:19 AM 發表

高層都係垃圾一堆,畏首畏尾,連媒體都拎唔到話語權,民賤黨永遠長期執政架啦..... ...
蔣萬安開始熱身為兩年後台北市長做準備
仲早民進黨未出手去對付佢
佢最大危險係蔣家第四代身分
蔣經國日記今年初公開
日記清楚講,蔣萬安老豆唔係佢親生仔
係蔣經國一個下屬兼好友生兩個仔(雙胞胎)
因為好友病死,佢身為上司兼朋友,幫忙照顧,至被誤會
國民黨人要出黎解釋
話蔣經國要維護自己愛妻愛家型象,所以講大話
日記講大話? 有冇搞錯? 明知自己日記留俾子孫
講咁大既大話,要兩個親生骨肉同佢地後代,以後被質疑都好難做人?
等同蔣萬安亂認阿爺,由佢本人日記證實,你唔係姓蔣
蔣萬安仲要唔要掛蔣家招牌從政?
佢到而家都低調唔回應日記
時間差唔多,對手一定係拎黎攻擊
係就係,唔係就唔係,始終都有個交代
唯一方法係驗DNA,兩蔣都未落葬
驗左唔係,反正自己係第四代,唔係就趁機擺脫蔣家包袱
到時扭扭捏捏,一定俾對手玩死

作者: michaelsh     時間: 2020-10-5 08:18

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-5 01:51 AM 發表

美🐷国民党鬼打墙,演演戏骗选票啊
米国爸爸得罪不起啦
但係如果國民黨人顯示不到力量, 米國爸爸亦不會看得起他們, 只會越來越支持民進黨。
這亦是為何有民進黨長期執政之說 - 本身民進黨力量 + 美國媒體力量。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-10-5 09:18

引用:

其實李登輝早就察覺班KMT二代已經喪失了「反攻復國」的理想,只靠著執政黨地位刮錢

可惜李登輝上位時,KMT第一代+1.5代(例如郝柏村)仍在,李仍然要扮忠心;但李深知過多二三十年,綠營就可以控制台灣政壇;只要再控制軍隊,就可能實現台獨(李真正願望是台灣回歸日本)

現在KMT已到第四代,我相信大部份淺綠(或綠心)
作者: sclee1209     時間: 2020-10-5 11:42

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-5 02:03 AM 發表

蒋家蒋友柏其实蛮不错
说话很直接
唔知师兄看过《我的时代和我》其中一集关于蒋友柏的吗
蒋经国都有遗言要蒋家后人不要从政
政治現實,因為佢冇興趣從政
講野比較直,甚至批評祖先蔣介石
所以連民進黨人都唔係咁討厭佢
但係,只要佢發神經要出黎參選,一定死得好慘
包括之前婚外情.....通通會被人挖晒出黎攻擊

蔣經國並唔係未卜先知,要蔣家後人不要從政
而係佢既下一代幾個仔都唔爭氣
成不了大器,國家交俾啲敗家仔,不如交俾其他人好過

作者: cathayan     時間: 2020-10-5 15:38

引用:

KMT在大陸輸畀中共, 在台灣輸畀民進, 被人牽住鼻行. 只識黨內山頭主義, 世上最廢的政黨, 冇乜好討論.
作者: michaelsh     時間: 2020-10-7 16:21

引用:
原帖由 cathayan 於 2020-10-5 03:38 PM 發表

KMT在大陸輸畀中共, 在台灣輸畀民進, 被人牽住鼻行. 只識黨內山頭主義, 世上最廢的政黨, 冇乜好討論.
照看, 你對。
作者: wantfunming     時間: 2020-10-7 19:48

台灣只剩下暗獨和明獨的政黨,不要有幻想。總之搞掂美國就会連日本都爭住做中國殖民地,要認清鬥争大方向

作者: michaelsh     時間: 2020-10-8 08:27

引用:
原帖由 wantfunming 於 2020-10-7 07:48 PM 發表
台灣只剩下暗獨和明獨的政黨,不要有幻想。總之搞掂美國就会連日本都爭住做中國殖民地,要認清鬥争大方向
有啲自信過頭了吧!

如果強大過美國後, 不用武統亦可以順利統一, 但是這是否比武統更加難呢?!

急如統一, 武統是唯一辦法, 除非有奇蹟!

不過話又說回來, 國民黨好似在突變中, 戦鬥力越來越強,民進黨人有關不知所措。 應該繼續, 民進黨的那套主張自相矛盾, 自欺欺人, 要擊敗他們不是不可能。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2020-10-8 08:42

引用:
原帖由 cathayan 於 2020-10-5 03:38 PM 發表

×2

本來韓國瑜出現,KMT迎來一線曙光;可惜KMT山頭主義嚴重,未能全力保佢

KMT直到今日,仍然被李登輝契仔王金平佔有其中一個山頭,點可能唔俾民進黨食住上?綠營暴民能成功佔據立法院,立法院長王金平出力不少(講開又講,香港暴民嘗試佔據立法會,應該係翻炒台灣,不過香港暴民太無膽);KMT內部根本唔齊心清內鬼,點可能釋翻身丫?大部分只想刮錢,完全可被民進黨收買

作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-10-8 16:24

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-10-8 08:42 AM 發表

×2

本來韓國瑜出現,KMT迎來一線曙光;可惜KMT山頭主義嚴重,未能全力保佢

KMT直到今日,仍然被李登輝契仔王金平佔有其中一個山頭,點可能唔俾民進黨食住上?綠營暴民能成功佔據立法院,立法院長王金平出力不少(講開又講,香港暴民嘗試佔據立法會,應該係翻炒台灣,不過香港暴民太無膽);KMT內部根本唔齊心清內鬼,點可能釋翻身丫?大部分只想刮錢,完全可被民進黨收買 ...
太高估韓國瑜,跟本個黨實在太爛,馬英九執政八年又做過乜喎?一咪内鬥之嘛。
作者: sclee1209     時間: 2020-10-8 20:38

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-10-8 04:24 PM 發表

太高估韓國瑜,跟本個黨實在太爛,馬英九執政八年又做過乜喎?一咪内鬥之嘛。
韓國瑜點樣唔同,仍然係傳統國民黨外省人第二代
過去做過立法委員,做左幾屆後初選輸左退出江湖
因為得到中部藍營地方派系大佬推薦
呢個家族係台北市農會大股東之一佔幾席董士
所以在前朝時代做北農總經理
柯文哲上台,改朝換代民進黨人想趕佢走
議會唇槍舌劍,韓國瑜一舉成名
莫名其妙上左位,成全國知名度政治人物
北農下台後,被國民黨下放到高雄黨部
因為搵唔到合適人選,推佢出黎做炮灰選高雄市長,反正必然輸硬
點知俾佢走好運,誤打誤撞選上,仲拉抬國民黨氣勢
成個黨好似著左魔,以為佢係救世主,一年唔到又拱佢選總統
條友自己貪心,有機會做總統,何樂而不為?
心態係選唔上,仲有市長可以做,冇蝕底
佢發夢都冇想到會罷免成功
一個小丑層次政治人物,靠一年運氣大紅
好運一下走完,打會原形
國民黨咁多人,冇人睇到會有咁樣結果,靠韓國瑜會輸到仆街

當時郭台銘早就預言,推韓國瑜選總統,國民黨會三輸
輸總統,輸立委,連高雄市長都會輸埋
有人講就算郭台銘代表選好大機會仍然輸蔡英文
但係,郭台銘冇政治外溢效應,唔會拖累埋立委選情,也不會有高雄市長罷免
韓國瑜如果唔貪心,讓郭台銘選,佢現家仲係最大山頭高雄市市長
如果做得好,有機會去挑戰2024大選

國民黨明明有盤好棋,領導階層見到2018大勝,個個以為兩年後大選贏硬
個個出黎爭選,貪勝不知輸,至會落得如此田地

呢個黨想救,就應該引入新血,非傳統國民黨人黎領導
其實郭台銘做黨主席,或者仲有得救,可惜國民黨同佢反晒面
佢最早參加初選時,第一次接觸黨系統運作
郭老闆感慨做左多年國民黨黨員,第一次同黨務系統打交道
佢講如果佢選上總統,第一件事就要改革國民黨,要打掉重練
佢認為國民黨太迂腐,唔怪得吸引唔到年青人

有評論認為郭台銘被排除在外,主要係國民黨內部鬥爭
大家擔心郭台銘選上入主國民黨,國民黨好多老鬼失業或被掃地出門

所以馮淬帆講得岩,國民黨冇得救
作者: nikonlee     時間: 2020-10-8 21:15

引用:
此事應該有陰謀論
国民党叛徒一直不少,李登辉就是
作者: michaelsh     時間: 2020-10-9 20:44

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-8 08:38 PM 發表

因為搵唔到合適人選,推佢出黎做炮灰選高雄 ...
據知, 韓國瑜未表態參選前(仍在美國訪問時)已經有人指出三輸的局面, 顯然國民黨人不清楚自己的處境和困局。

近日國民黨人在美豬議題上, 有不錯的表現但系論述上仍欠不足, 估計美國摸下頭/負責主委下台(與國民黨的命運關係不大), 件事就沒有了。
爭取到了什麼?! 下次選舉時什麼影響都沒有, 你說是不是呆得很可愛!

作者: sclee1209     時間: 2020-10-9 21:59

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-10-9 08:44 PM 發表

據知, 韓國瑜未表態參選前(仍在美國訪問時)已經有人指出三輸的局面, 顯然國民黨人不清楚自己的處境和困局。

近日國民黨人在美豬議題上, 有不錯的表現但系論述上仍欠不足, 估計美國摸下頭, 件事就沒有了。
爭取到了什麼?! 下次選舉時什麼影響都沒有, 你說是不是呆得很可愛! ...
韓國瑜剛上位,大家對佢了解唔多

做左市長後,民進黨努力挖佢過去黑料資

加上佢做市長表現,對手越來越摸清楚佢性格

過去係國民黨邊緣人,從未得到國民黨高層重視

而且,馬英九做黨主席時,因為韓國瑜立委初選用黑函攻擊同黨人

俾馬英九取消初選資格,佢一直懷恨在心,多次公開批評馬英九

馬英九都不計前嫌,為左大局對批評唔回應,仲走去幫手站台

韓國瑜就係自卑心作崇,上左位變得自大,任何人講野唔岩聽

就馬上回嘴串返轉頭,連自己黨內同志一樣係咁反應

民進黨多做一件事,不斷挑撥離間,等佢地自己鬼打鬼就夠

而家仲有好戲,就睇下韓國瑜對政治係唔係死心

只要佢唔放棄,民進黨會再創造假象同假民調,

俾個希望佢有機會再戰下屆總統選舉

到時國民黨又再分裂

其實已經開始有人玩野,拱佢出黎話佢會選台北市長

挑動佢同蔣萬安之間矛盾

台灣島內政治,國民黨玩唔過民進黨

作者: michaelsh     時間: 2020-10-15 19:59

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-9 09:59 PM 發表

韓國瑜剛上位,大家對佢了解唔多

做左市長後,民進黨努力挖佢過去黑料資

加上佢做市長表現,對手越來越摸清楚佢性格

過去係國民黨邊緣人,從未得到國民黨高層重視

而且,馬英九做黨主席時,因為韓國瑜立委初選用黑函攻擊同黨人

俾馬英九取消初選資格,佢一直懷恨在心,多次公開批評馬英九

馬英九都不計前嫌,為左大局對批評唔回應,仲走去幫手站台

韓國瑜就係自卑心作崇,上 ...
國民黨欠缺組織力, 欠缺戰略方針。
在處理事件中失去判斷力, 好像不知自己應該的位置, 即進退失據, 一事無成。亦是為何近幾十年來, 兵敗如山倒, 一個拿了大陸近半財富而退到台灣, 今日敗到一貧如洗, 且失去左政權, 有點掉了中華子孫的架!

至於蔣萬安這個人, 個人覺得冇政治才能, 難成大器。

作者: michaelsh     時間: 2020-10-15 20:14

近日, 央視連續三晚播放了三個台蝶案, 背後透露了中共中央情報部門的工作細節是認真的不馬虎。 不計量只計質, 將台灣完完全全比下去了, 更何況量亦是台灣的幾倍, 在軍事上註定被武統, 所以和平是台灣唯一好嘅方案。

三個台蝶案, 第一名是香港反送中的台灣參與者, 策劃者就拉不了, 未有國安法前香港很多人與台灣當局合法參與其中。
第二名, 應該與捷克議長訪台有關吧。
第三/四名, 應該真正嘅台灣間諜, 什麼藍營人士? 其實國民黨在台灣亦面對敵對黨人士的滲透, 在緊要關頭往往內部出現矛盾, 結果國民黨變得一無是處, 節節敗退。
作者: sclee1209     時間: 2020-10-15 21:07

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-10-15 08:14 PM 發表
近日, 央視連續三晚播放了三個台蝶案, 背後透露了中共中央情報部門的工作細節是認真的不馬虎。 不計量只計質, 將台灣完完全全比下去了, 更何況量亦是台灣的幾倍, 在軍事上註定被武統, 所以和平是台灣唯一好嘅方案。

三個台蝶案, 第一名是香港反送中的台灣參與者, 策劃者就拉不了, 未有國安法前香港很多人與台灣當局合法參與其中。
第二名, 應該與捷克議長訪台有關吧。
第三/四名, 應該真正嘅台灣間諜 ...
另外兩個學者,被指稱間諜
據台灣親藍評論員講
佢地背景係紅統派身兼國民黨黨員
猜測有國民黨背景同大陸打交道
順便蒐集情報,過去一直都有
並非台灣政府國安單位或情報單位正式編組的間諜
呢類國民黨人也不會為蔡英文做事
民進黨政府也不敢吸收,會擔心佢地做雙面間諜
因為台灣人經常往返大陸,免不了酒色財氣
一個唔小心就有把柄俾對方捉到,到時就會被策反
以前同國民黨仲有交情,有啲事就睜一隻睛閉一隻眼
如今,國民黨要附和民進黨
居然國會主動提案同美國復交,以及要求美國協防台灣
更有國民黨立委主張改名,刪除中國國民黨中國兩個字
或更改為台灣國民黨
相信大陸故意捉國民黨人係警告國民黨,你地要玩野?玩唔玩得起?
作者: michaelsh     時間: 2020-10-15 21:45

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-15 09:07 PM 發表

另外兩個學者,被指稱間諜
據台灣親藍評論員講
佢地背景係紅統派身兼國民黨黨員
猜測有國民黨背景同大陸打交道
順便蒐集情報,過去一直都有
並非台灣政府國安單位或情報單位正式編組的間諜
呢類國民黨人也不會為蔡英文做事
民進黨政府也不敢吸收,會擔心佢地做雙面間諜
因為台灣人經常往返大陸,免不了酒色財氣
一個唔小心就有把柄俾對方捉到,到時就會被策反
以前同國民黨仲有交情,有啲事就睜 ...
我不認同你的看法 - 另外兩位是紅統藍營人士。

真正要成為真間諜, 必須要有人脈, 能夠接觸高層才能算間諜。
國民黨內部沒有替民進黨做事的人? 個人感覺一定有, 只是不知誰(不接觸不可能知)。
反送中那位只是參與者。
捷克那位是連絡者。
第三/四者才能稱為間諜。 (看台灣政論節目中的程述, 更加印正是間諜)。

作者: sclee1209     時間: 2020-10-15 22:20

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-10-15 09:45 PM 發表

我不認同你的看法 - 另外兩位是紅統藍營人士。

真正要成為真間諜, 必須要有人脈, 能夠接觸高層才能算間諜。
國民黨內部沒有替民進黨做事的人? 個人感覺一定有, 只是不知誰(不接觸不可能知)。
反送中那位只是參與者。
捷克那位是連絡者。
第三/四者才能稱為間諜。 (看台灣政論節目中的程述, 更加印正是間諜)。 ...
你沒看懂,真正的間諜是指政府國安單位正式編制工作
這些人根本沒到間諜的程度
是大陸捉人故意講佢地係間諜
真正間諜捉左都唔公開講你知,因為怕打草驚蛇
要一網打盡個情報網
就如同一年前台灣報稱捉到個共諜
條友只不過係台灣讀研究所
識到啲人,透過關係,介紹認識政府外交人員,仲係好低級
咁就話佢偷情報,話佢係共諜判左監
台灣以前就有退休情報單位人員現身說法
兩岸真正間諜捉到都唔會公布身分
消息曝光,頂多講涉及國安不方便透露
會公開對方身分,基本上就係政治操作
台灣好多學者專家同大陸智庫或涉台學者有交流
有時經過介紹認識到啲高幹
有可能套下交情問多啲內幕消息,如此而已
如果涉及敏感,就要小心,中共要唔要干預

作者: sclee1209     時間: 2020-10-15 22:33

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 10:09 PM 發表

要做间谍必须得到对方信任
连让对方信任都没有怎么做间谍?
国民党才是真正骨子里反共的人骂你的不一定是敵人,天天说你好的不一定系你朋友
而且真正間諜派得出去就預左可能會被捉
捉到之後要殺要坐監都預左
間諜絕對唔會做到咁衰仔,係鏡頭前公開認錯
如果受唔住要爆料,會講條件,保護當事人身分
更加唔會公開
真係政府間諜,放返去台灣,分分叛國罪
反過黎都一樣,共諜係台灣認錯
一係一世留係台灣,或去其他國家尋求政治庇護
否則返去自己國家仲有命?

作者: michaelsh     時間: 2020-10-15 22:53

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 10:09 PM 發表

要做间谍必须得到对方信任
连让对方信任都没有怎么做间谍?
国民党才是真正骨子里反共的人骂你的不一定是敵人,天天说你好的不一定系你朋友
👍

但係走過必留下痕跡, 演技再好都有其不完美。
作者: michaelsh     時間: 2020-10-15 22:59

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-15 10:33 PM 發表

而且真正間諜派得出去就預左可能會被捉
捉到之後要殺要坐監都預左
間諜絕對唔會做到咁衰仔,係鏡頭前公開認錯
如果受唔住要爆料,會講條件,保護當事人身分
更加唔會公開
真係政府間諜,放返去台灣,分分叛國罪
反過黎都一樣,共諜係台灣認錯
一係一世留係台灣,或去其他國家尋求政治庇護
否則返去自己國家仲有命? ...
有點誇大間諜的操手。

初級間諜不會賣命的, 他們只是想賺多啲錢。

那些生死間的間諜, 層次不同, 背後沒有信仰是不會做到野。
作者: sclee1209     時間: 2020-10-15 23:16

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-10-15 10:59 PM 發表

有點誇大間諜的操手。

初級間諜不會賣命的, 他們只是想賺多啲錢。

那些生死間的間諜, 層次不同, 背後沒有信仰是不會做到野。
我都講左
佢地唔係政府情報局單位,正式編制間諜
冇所謂初級同高級
央視公開幾個,只能講佢地係廣義上從事間諜工作
實質上,只不過係類似線民等級

冇誇大間諜操手,正式情報局間諜國家有法律規犯
一係就唔好做,做左就冇得後悔
所以我至會講,係鏡頭前公開認錯,百分百唔係情報局編制間諜

作者: hk_mask     時間: 2020-10-16 00:10

引用:
原帖由 naly 於 2020-9-16 07:43 AM 發表
相信國民黨都已被滲透綠化到無得救!😔
作者: hk_mask     時間: 2020-10-16 00:24

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-8 08:38 PM 發表

🙇‍♂️講得好,韓貪勝不知輸,連同國民黨一齊一鋪清袋!😖
作者: 巴巴先生     時間: 2020-10-16 06:31

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-10-8 08:27 AM 發表

有啲自信過頭了吧!

如果強大過美國後, 不用武統亦可以順利統一, 但是這是否比武統更加難呢?!

急如統一, 武統是唯一辦法, 除非有奇蹟!

不過話又說回來, 國民黨好似在突變中, 戦鬥力越來越強,民進黨人有關不知所措。 應該繼續, 民進黨的那套主張自相矛盾, 自欺欺人, 要擊敗他們不是不可能。 ...
唔好玩啦,民賤黨依家就俾晒大省佢地管,其他地方就納晒....利用"鄉村包圍城市"去令佢地唔可以壯大,而刮民黨本身都甘於現狀,唔想同民賤黨鬥,咁垃圾既黨點可能有運行?
作者: 巴巴先生     時間: 2020-10-16 06:32

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-10-8 08:42 AM 發表

×2

KMT直到今日,仍然被李登輝契仔王金平佔有其中一個山頭,點可能唔俾民進黨食住上?綠營暴民能成功佔據立法院,立法院長王金平出力不少(講開又講,香港暴民嘗試佔據立法會,應該係翻炒台灣,不過香港暴民太無膽);KMT內部根本唔齊心清內鬼,點可能釋翻身丫?大部分只想刮錢,完全可被民進黨收買 ...
當日攻立法院,有堆王金平派系既刮民黨議員有背書既,而且佢地背後有民賤黨既人教佢地拎光環......

香港堆垃圾,有勇無謀,淨係識得破壞......
作者: 巴巴先生     時間: 2020-10-16 06:40

引用:

韓魚當選果陣,震驚了好多刮民黨高層.....
所以佢地要諗下點樣打壓佢去維持自己既利益.....所以就黎一招"捧殺"去收佢皮.....
寧願"三輸"都要保住自己黨內既利益.....

事實上,郭董+連戰就算輸左,反而真係會賺到選民既同情票......
依家郭董想拍柯P去參加2024大選,相信也是雙輸局面...從賤眾黨響上次高雄補選得票低到連保証金都拎唔番,就知道呢個黨只係可以做烏蠅而不能造王.....無南部選票,賤眾黨相信到時也輸到PK,到時柯P可以收皮.....

民賤黨原則上已經操縱晒選票,唔會俾賤眾黨拎到台北以外的任何市長位....
當民賤黨可以將自己捧出黎既時力收皮,民賤黨點會俾柯P去影響呆灣?
作者: 巴巴先生     時間: 2020-10-16 06:41

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-10-16 12:24 AM 發表

🙇‍♂️講得好,韓貪勝不知輸,連同國民黨一齊一鋪清袋!😖
韓魚自己俾人捧殺係自找,但刮民黨班高層為了自己利益去捧殺一個帶來希望既人也是賤格.....