標題: [本港新聞評論] 【極醜惡Staycation】酒店員工見盡港人「黑暗面」 廿人屈蛇細房開P 飲醉周圍劏紅酒倒落床 ... [打印本頁]

作者: 生果轉貼員    時間: 2020-9-15 01:26 AM     標題: 【極醜惡Staycation】酒店員工見盡港人「黑暗面」 廿人屈蛇細房開P 飲醉周圍劏紅酒倒落床 ...

每逢長假期港人都愛外遊,但在疫情下不少市民選擇租住酒店,體驗本地「小旅遊」。有酒店業界及旅遊業界透露,近月的確多了本地市民預訂酒店房間度假,除了個別酒店房間出現混亂如「亂葬崗」情況,投訴或要求提供免費食物或服務的情況亦增加。 酒店工會透露,有客人當酒店如同麻雀館及派對房間,更有人懷疑吸毒;亦有旅遊達人指不少客人會要求提供免費蛋糕及佈置,「甚至餐廳太多人、食早餐太多人都會投訴」。

[h2]客人遺情趣用品 清潔工人誤當「叉電器」[/h2]

香港酒店工會主席徐考禮稱,綜合業界意見,近月客人使用酒店較以往有不同,如多了客人將酒店當成麻雀房,自攜麻雀打牌;亦有不少清潔工人發現酒店房內遺下情趣用品,更有工人誤將情趣用品當成充電器,「有姐姐話執到個粉紅色叉電器,其實係情趣用品嚟」。

他亦聽聞有20多人會逼在面積較細的酒店房開派對,更有人懷疑在房內吸毒,亦有不少客人會要求酒店提供免費生日蛋糕及房間佈置等。
另外,工會日前亦在Facebook專頁「Hotel Secret」留言,指明白香港人不能去旅行很慘,「但住酒店可否表現出人格,屈蛇買外賣不緊要,但請保持房間設施清潔!」
該貼文提到有人「飲醉嘔到成間房,紅酒倒落張床、被、枕頭,外賣打瀉成地又踩到周圍」,又稱客人會為「拎着數」而投訴,如為取免費飲品,冤枉職員沒有補充迷你吧內的飲品,最後只為「攞免費酒或者早餐」,令不少員工怨聲載道。
「旅遊達人」小斯亦透露,他聽聞有酒店業界表示,近月做本地客人的生意較以往辛苦,因為他們均會要求免費佈置房間或要求酒店送蛋糕,一般酒店均會提供此類服務;他亦有聽聞早前有酒店因入住率低,故免費延遲退房時間至下午,「但而家入住率升返,客人如果無得遲check out(退房)就會投訴」。他又指,投訴亦較以往頻密,「甚至餐廳太多人、食早餐太多人都會投訴」。

[h2]貴價酒店優惠吸客 半島推2千元住豪華客房[/h2]

近月不少以往鮮有減價的四、五星酒店均會推出住房優惠。以半島酒店為例,該酒店正推廣多項優惠,包括名為「你生.我賞」的生辰住宿禮遇,讓客人於生辰當天、之前或之後一天入住房間,可以每房每晚優惠價2,333元入住豪華客房,更可延遲退房至下午2時;客人更可以低價享用半島酒店勞斯萊斯服務或多用途休旅車服務,優惠有效期至今年12月20日。
該酒店亦推出「流金歲月」周年紀念禮遇,客人可以每房每晚2,880元入住豪華客房連二人半島大堂茶座早餐,更獲周年紀念入住禮及禮品。
此外,其他本地酒店亦推出推廣優惠,如有旅遊網站顯示,同樣屬五星級酒店的中環奕居酒店(The Upper House),推出以優惠價2,992元入住730平方呎山景豪華房,包雙人早餐連服務費。
另外,尖沙嘴香港瑰麗酒店亦推出優惠,入住山景客房一晚只需2,950元起,並包雙人早餐,以及雙人午餐或下午茶,500元迷你酒吧消費額,以及免費KLUB 11金卡會籍一位,和500元K11 Musea禮品券,有效期至本月30日。
-----------------------------
香港local西客見慣不怪,
成日以為自己比其他人高尚,
從來都係自私撚!

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/local/20200914/BD26QJI3XVC4ZPR2ZYTXPINGKQ/?utm_campaign=hkad_social_hk.nextmedia&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=link_post
作者: 完美傻仔2011    時間: 2020-9-15 01:32 AM

中國人未常出國前 香港人根本就係最差既遊客
以為自己高高在上 睇唔起人
作者: workdboy169    時間: 2020-9-15 05:16 AM

廿人屈蛇?
作者: zamora    時間: 2020-9-15 07:16 AM

呢班仆街絕對係影衰"香港人"呢個名詞.......
作者: 炭屎郎    時間: 2020-9-15 07:44 AM

香港人不嬲都係咁cheap
作者: martin101    時間: 2020-9-15 07:49 AM

香港人真羞恥
作者: 幪面超人    時間: 2020-9-15 07:54 AM

大把人渣
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-9-15 07:54 AM

引用:
原帖由 workdboy169 於 2020-9-15 05:16 AM 發表

廿人屈蛇?
有幾奇
當年日韓世界杯有fds (HK人組團去睇) 就係1x個屈1間房
作者: ac-angel    時間: 2020-9-15 07:59 AM

引用:
原帖由 完美傻仔2011 於 2020-9-15 01:32 AM 發表

唔駛出國, 我朋友係澳門酒店做, 最多港人就係到要求蛋糕同late check out, 根本係香港人自以為高尚, 但其實令人討厭非常.
作者: 出入肉肉高潮    時間: 2020-9-15 08:00 AM

成日笑人地大陸人水平,香港人又咪係甘x衰
作者: 小港人    時間: 2020-9-15 08:08 AM

引用:
原帖由 出入肉肉高潮 於 15/9/2020 08:00 發表

大陸人衰得嚟會比錢消費,香港人窮到燶仲要攞著數
作者: difa    時間: 2020-9-15 08:13 AM

只要做服務業
接待過港人
都有個共同點
招待港人好易被投訴
如果係自己公司
我一定不會招待港人
寧願賺少啲
講句公道說話
不是個個港人都係咁
但十個中有七八個係咁
你做服務行業都幾難頂
作者: cvcv105    時間: 2020-9-15 08:13 AM

引用:
原帖由 小港人 於 2020-9-15 08:08 AM 發表

妙句👍
作者: 59804774    時間: 2020-9-15 08:14 AM

爛果轉帖猿鬧曱甴,爛果報無怕裝修???
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-15 08:16 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-15 01:26 AM 發表

每逢長假期港人都愛外遊,但在疫情下不少市民選擇租住酒店,體驗本地「小旅遊」。有酒店業界及旅遊業界透露,近月的確多了本地市民預訂酒店房間度假,除了個別酒店房間出現混亂如「亂葬崗」情況,投訴或要求提供免費食物或服務的情況亦增加。 酒店工會透露,有客人當酒店如同麻雀館及派對房間,更有人懷疑吸毒;亦有旅遊達人指不少客人會要求提供免費蛋糕及佈置,「甚至餐廳太多人、食早餐太多人都會投訴」。

https:// ...
未開開
無得瀨大陸人
作者: simpson777    時間: 2020-9-15 08:17 AM

這不是新聞啦
以前都有唔少
渡假屋試得多
作者: triumphal_ark    時間: 2020-9-15 08:20 AM

等睇高尚港人話果班人係新香港人或者係新香港人第二三四代,等高尚港人繼續高尚
作者: 暖笠笠小露筍    時間: 2020-9-15 08:21 AM

所以舊年聽埋啲乜嘢港人高學歷高質素真係想嘔。根本港人出名西,黃絲更加係西中之霸。
作者: 夜古代救星    時間: 2020-9-15 08:21 AM

港人出外旅遊出曬名,依家連本地酒店都頂唔緊
作者: 侵侵侵    時間: 2020-9-15 08:25 AM

收清潔費啦,呢間酒店經理,炒得
作者: 天天奇馬    時間: 2020-9-15 08:39 AM

毒果報,乜今次唔係話大陸人落嚟香港扮香港人,搞到酒店咁咩
作者: 唔岩就要鬧    時間: 2020-9-15 08:39 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-15 01:26 AM 發表

乜毒果都會報高尚香港人的醜事嗎?

睇標題仲以為係大公文匯添!
作者: okla3    時間: 2020-9-15 08:44 AM

引用:

惡名昭彰
作者: 夜來人    時間: 2020-9-15 08:47 AM

呢啲事實黎,香港醜態全球都知
作者: 倉鷹    時間: 2020-9-15 08:53 AM

引用:
原帖由 出入肉肉高潮 於 2020-9-15 08:00 AM 發表

係衰𨶙過大陸人!
作者: 必佬    時間: 2020-9-15 08:55 AM

引用:
原帖由 完美傻仔2011 於 2020-9-15 01:32 AM 發表

高尚高學歷高質素
作者: chriswong1010    時間: 2020-9-15 08:57 AM

一定又係死曱甴做
作者: xxcougarxx    時間: 2020-9-15 08:57 AM

自我利益同權利放到最大
去到邊都甘L乞人憎
作者: banjo.    時間: 2020-9-15 09:00 AM

黃屍曱甴盡顯港人「黑暗面」.
作者: 兩生花    時間: 2020-9-15 09:01 AM

引用:
原帖由 59804774 於 2020-9-15 08:14 AM 發表

爛果轉帖猿鬧曱甴,爛果報無怕裝修???
師兄,有所不知,毒果幫緊酒店曱甴工會賣廣告,呢個工會不斷想招收會員,壯大工會個"朵",上次半佬酒店,今次upperhouse ,即係話佢地有"手足"響呢兩間酒足潛伏,其實酒店要查點解D相會外涉比曱甴工會。
作者: 007star    時間: 2020-9-15 09:02 AM

引用:
原帖由 夜古代救星 於 2020-9-15 08:21 AM 發表

famous
作者: martin101    時間: 2020-9-15 09:08 AM

影衰晒
作者: 我係掟磚廢青1號    時間: 2020-9-15 09:10 AM

錯,毒果一定錯!一定係大媽偷渡去香港玩staycation,點會係優秀的香港人
作者: 機械佬    時間: 2020-9-15 09:10 AM

賴唔到去大陸人,今次仲可以點高尚?
作者: miumiujorden    時間: 2020-9-15 09:11 AM

呢D咪就係優良的香港人囉.
作者: 返工會暈    時間: 2020-9-15 09:11 AM

引用:

自從毒果造市呃手足錢後
酒店嘅員工真係受氣左好多
作者: 睇天做人    時間: 2020-9-15 09:12 AM

引用:
原帖由 小港人 於 2020-9-15 08:08 AM 發表

搲唔到著數重要投訴
作者: fcw99    時間: 2020-9-15 09:15 AM

黃狗收手啦,影衰晒香港呀
作者: researcherleo    時間: 2020-9-15 09:17 AM

香港人: 挑剔, 小氣, 麻煩, 計較, 互不相讓, 喜貼人小便宜........
作者: kyochan888    時間: 2020-9-15 09:17 AM

高尚港人。。一定話大陸人做
作者: o_0    時間: 2020-9-15 09:18 AM

香港多黃人,黃人係衰格d.
作者: 丁叔    時間: 2020-9-15 09:18 AM

引用:

不能同意更多,中晒point
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-9-15 09:18 AM

引用:

毒果同黃屍割蓆。。。
作者: LEE1989    時間: 2020-9-15 09:20 AM

蘋果
作者: pp49pp    時間: 2020-9-15 09:20 AM

引用:

頭位係美國人啦!
作者: BALLSON    時間: 2020-9-15 09:21 AM

曱甴有咩做唔出
作者: 小窮鬼    時間: 2020-9-15 09:21 AM

引用:

難得樓主出帖屌鳩班黃絲垃圾🤭
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-9-15 09:24 AM

引用:

X2 記得三十幾年前自己出埠去日本玩,在東京lunch shibushibu,遇一個香港旅行團,班真香港人好似餓狗搶C咁搶食,又嘈又煩又孤寒,嗰刻真係唔想同人講我來自香港。。。
作者: pig00083    時間: 2020-9-15 09:24 AM

引用:

U2!曱甴
作者: pc238    時間: 2020-9-15 09:25 AM

講人衰過國内人,攞盡著數
作者: chargeurs    時間: 2020-9-15 09:27 AM

1990 去歐洲時, 有不少酒店及渡假村, 指明不歡迎香港人
作者: zhangan    時間: 2020-9-15 09:27 AM

引用:

大陸人個個都有手機,俾人網上批評得多,出外旅遊已經開始識得留意自己言行,免得影响大陸人形像
反而係香港人,尤其是嗰班有唯我獨尊心態,鍾意爭取呢樣爭取嗰樣,又成日諗住靠惡靠大聲去兇人就搞得掂,唔識尊重人只係想攞著數,真係影衰哂
咦,講講吓望落去呢班香港人中哂黃絲曱甴嘅特質喎
作者: 非誠勿妖    時間: 2020-9-15 09:28 AM

香港人不嬲都係垃圾咖啦,死cheap精!
作者: 場上靠隊友    時間: 2020-9-15 09:28 AM

港人不嬲西,尤其黃色思維嗰啲。
作者: 高達0.1    時間: 2020-9-15 09:30 AM

引用:

整爛嘢要賠
作者: pig00083    時間: 2020-9-15 09:31 AM

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2020-9-15 09:24 AM 發表

X2 記得三十幾年前自己出埠去日本玩,在東京lunch shibushibu,遇一個香港旅行團,班真香港人好似餓狗搶C咁搶食,又嘈又煩又孤寒,嗰刻真係唔想同人講我來自香港。。。 ...
絕對同意!唔好話30年前,依家都係!反而我早兩年喺俺之燒肉見D大陸客叫嘢時好好禮貌!佢哋叫咗好多嘢!上菜時問我哋要唔要D,因為佢哋食唔晒唔想浪費,請咗3份1盤高價牛肉畀我哋!我同我老婆都覺得驚奇!佢哋話想試試唔同部位嘅和牛,得依盤啱心水。
作者: @PICO@    時間: 2020-9-15 09:31 AM

引用:

比錢就大晒,多數出於果 D 揾唔得多或暴發戶身上。

高級酒店搞 staycation, 就預左會有這 D 人....
特別係大學生,book 房屈蛇係基本架,開酒群P 也是正常
作者: 機械佬    時間: 2020-9-15 09:33 AM

引用:
原帖由 difa 於 2020-9-15 08:13 AM 發表

只要做服務業
接待過港人
都有個共同點
招待港人好易被投訴
如果係自己公司
我一定不會招待港人
寧願賺少啲
講句公道說話
不是個個港人都係咁
但十個中有七八個係咁
你做服務行業都幾難頂 ...
準確d 講,不是{港人十之七八係西客} ,而是{西客十之七八係港人}

作者: hotsummer77    時間: 2020-9-15 09:33 AM

引用:

你好蘋果轉貼員,這些人就係你仰慕已久,每天在爭取自己口中所謂自私的高尚民主自由人士。比呢班人渣全權管治香港,相信離世界末日不遠而
作者: Mich281963    時間: 2020-9-15 09:33 AM

引用:

香港人臭名遠播,好意思話大陸人點點點,乜都中意投訴自以為是
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-9-15 09:33 AM

本土自私西 
見過有本土西客唔滿意去私了服務人員 
作者: samsampigpig    時間: 2020-9-15 09:34 AM

引用:
原帖由 workdboy169 於 2020-9-15 05:16 AM 發表

廿人屈蛇?
唔奇.
係澳門呢邊做咗接近廿年, 廿人屈蛇真係唔算多.
作者: wilsonts    時間: 2020-9-15 09:34 AM

都係某廣告累事
作者: 閒話一句    時間: 2020-9-15 09:35 AM

引用:

你貼咁多次文,呢篇最值得讚
作者: 機械佬    時間: 2020-9-15 09:35 AM

引用:
原帖由 zhangan 於 2020-9-15 09:27 AM 發表

大陸人個個都有手機,俾人網上批評得多,出外旅遊已經開始識得留意自己言行,免得影响大陸人形像
反而係香港人,尤其是嗰班有唯我獨尊心態,鍾意爭取呢樣爭取嗰樣,又成日諗住靠惡靠大聲去兇人就搞得掂,唔識尊重人只係想攞著數,真係影衰哂
咦,講講吓望落去呢班香港人中哂黃絲曱甴嘅特質喎 ...
大陸仲有社會信用制,不違法地缺德者會受到相應懲治
作者: 土瓜灣雙刀    時間: 2020-9-15 09:35 AM

真香港人咁多不知明祭禮,冇理由有心情去玩既
167又拜,169又拜咁
一定唔會認,呀唔係,一定唔會係真香港人
作者: 一個討論者3.0    時間: 2020-9-15 09:37 AM

引用:

醜陋的香港人
作者: 機械佬    時間: 2020-9-15 09:37 AM

引用:
原帖由 夜古代救星 於 2020-9-15 08:21 AM 發表

要不是疫情困住高尚港人,恐怕世界各地嘅酒店都要受高尚港人摧殘了
作者: vincent196901    時間: 2020-9-15 09:40 AM

引用:
原帖由 ac-angel 於 2020-9-15 07:59 AM 發表

唔駛出國, 我朋友係澳門酒店做, 最多港人就係到要求蛋糕同late check out, 根本係香港人自以為高尚, 但其實令人討厭非常.
Late check out 有問題?
作者: vincent196901    時間: 2020-9-15 09:41 AM

引用:
原帖由 出入肉肉高潮 於 2020-9-15 08:00 AM 發表

你睇香討就應該一早知
作者: samsampigpig    時間: 2020-9-15 09:45 AM

引用:
原帖由 ac-angel 於 2020-9-15 07:59 AM 發表

蛋糕+香檳 (話朋友生日, 但入住個兩位無一個係入住個月份生日), 有時仲要求埋花同生果.
肯要求 late check out 已經好好. 有啲係唔要求, 直接遲 check out (打電話上房又唔聽), 仲要話 check in 時無講過 check out 時間.

做呢行做咗N年, 係唔同國家都遇過麻煩既香港客.
西客, 咩國籍都有.
作者: zhangan    時間: 2020-9-15 09:46 AM

引用:
原帖由 土瓜灣雙刀 於 2020-9-15 09:35 AM 發表

真香港人咁多不知明祭禮,冇理由有心情去玩既
167又拜,169又拜咁
一定唔會認,呀唔係,一定唔會係真香港人 ...
唔係喎,見過太子站出面,有班人拜祭空氣,扮哂愁雲慘霧,話口未完,轉頭就開心切蛋糕同個自由閪天使慶祝生日喎
作者: siuhung    時間: 2020-9-15 09:47 AM

咩野屈蛇黑暗面呀,係一班「民主義士」在房間開會,陳師姑議員咪一樣拉住一大班人去酒吧「開會」,就連老美個蓬搏大霧卿都話 12個制造炸彈同藏有槍械既瞞逃係「民主義士」啦!
作者: 乾坤360    時間: 2020-9-15 09:48 AM

唔好成日笑國內人水平,香港人咪重L衰,已經成日柒到日韓😓
作者: 宣嘉華庭    時間: 2020-9-15 09:48 AM

引用:

廿人屈蛇?
Youtube 有片, 一班年輕人在房玩遊戲, 在床上跳來跳去....
作者: 新用户    時間: 2020-9-15 09:49 AM

訂房人唔賠償就入酒店業黑名單
拒絕入住
作者: zhangan    時間: 2020-9-15 09:51 AM

引用:
原帖由 閒話一句 於 2020-9-15 09:35 AM 發表

你貼咁多次文,呢篇最值得讚
仲好講,一時手多,返去要被扣人工了
作者: chowmama    時間: 2020-9-15 09:52 AM

引用:

極同意
作者: Watergor    時間: 2020-9-15 09:52 AM

我講過十萬次,根本全世界人品都係差,無乜一個世界上種特別好。
但近十年八年最衰係香港人,自以為是
作者: samsampigpig    時間: 2020-9-15 09:53 AM

引用:
原帖由 vincent196901 於 2020-9-15 09:40 AM 發表

Late check out 有問題?
當 late check out 既要求係要去到傍晩 (下午5點) 甚至係入夜 (夜晚8點), 你話有無問題?
入住率高時, 一個 late check out 就會令到一個新入住客人 late check in.
所以, late check out 係視乎情況, 唔一定能夠答應住客要求.
當唔得時, 好多都會發爛渣, 最經常聽到既 - 我朋友上次黎都得, 點解我今次黎唔得? 你咩名? 我會投訴你.
作者: 隔夜巨額留言    時間: 2020-9-15 09:55 AM

呢只系之前曱甴霍亂嘅結果,香港本身系旅遊業喺部分,因為曱甴嘅嘢,香港旅遊業唔知要幾時先可以恢復!
作者: 你好我好大家好    時間: 2020-9-15 09:55 AM

引用:

香港曱甴所為
作者: siutatbo    時間: 2020-9-15 09:55 AM

一定大陸人扮啦!
港人自稱膠尚,去到邊都、同做乜春衰嘢都咁受世人歡迎。

DKLMCFH,我自己噏完都想嘔!
作者: 土瓜灣雙刀    時間: 2020-9-15 09:56 AM

引用:
原帖由 zhangan 於 2020-9-15 09:46 AM 發表

唔係喎,見過太子站出面,有班人拜祭空氣,扮哂愁雲慘霧,話口未完,轉頭就開心切蛋糕同個自由閪天使慶祝生日喎
你呃人 我唔信
作者: 花生之友    時間: 2020-9-15 09:56 AM

引用:

錯啦!大陸佬差極都肯用錢撻你撻到你服為止,但香港人無本事比錢之餘仲要扮大爺只識R著數,仲衰過啲大陸佬。
作者: 黃昏進擊的香腸    時間: 2020-9-15 09:57 AM

香港人其實好L麻煩
只有香港人唔知道
作者: deep1024    時間: 2020-9-15 09:57 AM

垃圾香港人
作者: ricolau88    時間: 2020-9-15 09:57 AM

根本香港人嘅核心價值係搵jetso,游走係中美之間尋求最大利益,不過而家D後生以為自己讀過下大學,就以所謂歐美價值自稱,實質上都係以自利主義為上
作者: 君子小人    時間: 2020-9-15 09:58 AM

引用:

well said
講得好!
作者: KIDD00132    時間: 2020-9-15 09:58 AM

引用:

今次我好欣賞你嘅見解👍
作者: 19010101    時間: 2020-9-15 09:59 AM

呢種人通常都係黃屍
作者: lo.60s    時間: 2020-9-15 09:59 AM

呢間5星酒店。為做本地人生意。真系柒出國際
作者: can9394    時間: 2020-9-15 10:01 AM

以前有得瀨大陸,依家無喇
作者: kingkong_hk    時間: 2020-9-15 10:01 AM

引用:
原帖由 花生之友 於 15-9-2020 09:56 發表

錯啦!大陸佬差極都肯用錢撻你撻到你服為止,但香港人無本事比錢之餘仲要扮大爺只識R著數,仲衰過啲大陸佬。
人之常情,90年代香港人北上用錢達D女買服務1樣

風水輪流轉
作者: looplooplaw    時間: 2020-9-15 10:01 AM

引用:

四十幾五十年前,我佳寧娜年代做領隊帶團出外,已知道香港人這種醜陋 !
作者: @芝芝芒芒@    時間: 2020-9-15 10:03 AM

部份劣質香港人最中意投訴噶啦
作者: tongtong2047    時間: 2020-9-15 10:03 AM

多得毒果毒害! 
香港曱甴的惡行!
作者: kwk888-2    時間: 2020-9-15 10:03 AM

香港人成日笑大陸人 半斤八两啫
作者: KRAMHERO    時間: 2020-9-15 10:04 AM

一樣米養百樣人!最好租間房乜都唔郁,客人唔准有任何要求!我做酒店30年,底缐係污漬係可以好快清到,不可在非吸煙樓層吸煙,不能破壞房內設施及物品,否則賠錢!當然員工不可沒授權下拍照及絕對不能放在任何社交媒體!
作者: 艾斯    時間: 2020-9-15 10:05 AM

引用:

我係香討講過10次有多!早三四年前有份旅遊報告講亞洲最討厭客人10大排行榜!港客過去10年係頭三甲常客!從未跌出過三甲!而且係出名投訴多同消費能力低見稱!反而大家覺得最差既大陸客有好幾年榜上無名!而呢份報告係來自呆灣的😂