標題: 香港人不斷「被消費」,為何不醒? [打印本頁]

作者: Deus_le_volt     時間: 2020-9-14 23:18

反修例風波中的部份被起訴人士選擇外逃,有12人投奔怒海結果在大陸被扣押,想不到有5個人即使抵達台灣仍然被拘禁,在陸台兩地處境類同。

引用:
香港人不斷「被消費」,為何不醒?
2020年09月14日18:46 最後更新: 19:04
盧永雄

反修例風波中的部份被起訴人士選擇外逃,有12人投奔怒海結果在大陸被扣押,想不到有5個人即使抵達台灣仍然被拘禁,在陸台兩地處境類同。

台灣拘禁香港偷渡逃台的示威者消息,首先由台灣記者鍾聖雄引爆,他說曾經協助香港5個示威者偷渡到台灣,但偷渡者抵台之後被台灣當局拘捕,事隔兩個月5人「仍扣在陸委會手中,無法對外聯絡」。估不到香港示威者偷渡赴台有此下場。

至於12個偷渡越境被中國海警拘押的香港人,深圳市公安局證實他們涉嫌「偷越國家邊境罪」,正被刑事拘留。上周六這12個被拘留的香港人家屬和反對派議員涂謹申及朱凱廸開記者會,質疑內地的處理,要求讓有關人士回本港受審。朱凱廸多次提到「國際社會」這個字眼,令人覺得他們是向著外國講說話。

而在他們開記者會之前,美國國務卿蓬佩奧就發表聲明表示,深切關注12名參與香港民主運動人士的情況,質疑內地未提供他們的控罪以及進一步的資料。在阿爺的眼中,這個反對派議員導演下的記者會,很有和蓬佩奧互相配合的味道。

睇完台灣對5個被拘留的示威者的處理,再看香港這12個在內地被扣押示威者的家屬記者會,令人覺得不知何故香港人不斷在政治上「被消費」。

第一,台灣對香港示威者「用完即棄」。去年台灣的蔡英文在總統選舉中落後對手韓國瑜超過20個百分點,但是她藉著玩香港反修例事件,借恐共的議題,拉抬自己的民望,最後大幅反超韓國瑜獲勝。蔡英文的能夠連任總統,絕對是透過消費香港的政治事件而達成。不過她對香港示威者的態度,亦都相當殘酷。如今台灣扣押5個潛逃台灣的示威者,就是叫香港人不要再偷渡到台灣,台灣是不會接受。台灣很怕大批香港反叛者逃台,亦可見蔡英文支持「香港民主」有多大的誠意。

第二,美國同樣繼續消費香港的示威。蓬佩奧日理萬機,要關心到香港這12名潛逃者,自然是因為香港的反對派向他們申訴。香港反對派走上借美國向中國施壓的老路,結果肯定適得其反,中國內地對這12人不會更好,只會更壞。中國之前公布這12個人是涉及「偷越國家邊境罪」,但蓬佩奧講話之後,外交部發言人華春瑩就強硬回應,指這12人並非民主運動人士,而是企圖將香港從中國分裂出去。

反對派再這樣搞下去,這12個人在內地的處境會更差,因為他們可能不單被告偷越國家邊境罪,還可能會被控分裂國家罪,千萬不要以為即使他們是分裂國家,所有分裂行為都在香港發生,所以內地無權審理。香港是中國一部份,而按中國刑法第103條,無論是中國公民,還是外國公民、無國籍人,都可以成為內地分裂國安罪的犯罪主體,所以絕對可以在內地審理這12人的案件。

第三,12個人家屬完全用錯策略。這12個港人的家屬向涂謹申同朱凱廸求助,是完完全全的錯誤,他們應該向工聯會或者民建聯求助。這12個人想潛逃往台灣,在內地的水域被捕,偷越國家邊境罪的罪證確鑿,首先就可能為此在內地審判服刑。至於是否在內地起訴他們觸犯國內國安法的罪名,這個完全是在阿爺的一念之間。越是聯結外國向中國施壓,阿爺處理這個問題就會越強硬,最後就會逼使阿爺要將這12個人在內地審判,甚至控告他們,違反國安法的罪名。家屬這種施壓行為,會害死自己的屋企人。

總括而言,香港人不斷被美國以及台灣在政治上消費,但無論是示威者或者他們的家屬,仍然好像瞓未醒那樣,再搞下去,下場是會相當悲慘。

盧永雄
政棍不是不知道这个道理,只是要消费12瞒逃!
家属真的on9,没有教育好孩子,还在被政棍利用。
这些家长,如果要支持孩子反中,起码要先了解你的敌人。
历史上中共都是吃软不吃硬的。你越要落他的面子,越不会跟你妥协。
不是这样的政策,根本管理不了一个这么大这么复杂的国家。

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/7130271-香港人不斷「被消費」,為何不醒?
作者: 香港內戰火焚城     時間: 2020-9-14 23:20

政治紅利 害人不淺 
作者: 牛屎華     時間: 2020-9-14 23:23

有啲為咗反中反共有啲為咗個人利益食屎都得有咩唔得
作者: 寒冬小老闆

作者: healchu     時間: 2020-9-14 23:29

因為人一黃,腦即亡,有啲人甘心情願被人利用,明知係錯都中個頭埋去
作者: KATSU29     時間: 2020-9-14 23:29

香港人在台灣殺人,有無還那女仔家屬一個公道?犯人仲係香港有無人理??
成班政棍黃人反中反上腦!! 伸張正義既野唔做,一己政治私利仲要被老美利用!! 不停穩借口反反反,無借口就作故仔要還原真相拜空氣消費死人!死唔認錯又唔肯停止破壞香港!! 

點會醒呢?
作者: 人類仔     時間: 2020-9-14 23:48

強大由教育開始
作者: willy222     時間: 2020-9-14 23:55

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2020-9-14 23:18 發表

https://media.bastillepost.com/wp-content/uploads/blogger/2019/03/巴士的點評02A_B-size-e1593516842 ...
有黑煤助功、黃教洗腦,佢哋想點玩都得。
作者: terada     時間: 2020-9-14 23:58

大把白痴香港人
作者: siuhung     時間: 2020-9-15 00:00

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-9-14 11:48 PM 發表
強大由教育開始
所以要拉晒上新疆「再教育」!
作者: 坐六年     時間: 2020-9-15 00:05

冇辦法,人一生出來就有分蠢同精明,精明嗰班多數利用班死蠢,而蠢嗰班就命中注定比甘心比利用,冇咁蠢嗰d會識得回頭是岸,既然班死蠢心甘命抵用一生前途去幫人墊底做議員,由佢死算啦,我有我食花生。
作者: 人類仔     時間: 2020-9-15 00:07

引用:
原帖由 siuhung 於 2020-9-15 12:00 AM 發表

所以要拉晒上新疆「再教育」!
有新彊妹子同學仔嗎
作者: efighter     時間: 2020-9-15 00:15

泛民政客話你三唔識七,又唔係我個仔,我消費你又唔駛俾錢,何樂而不為
作者: kkeerrr     時間: 2020-9-15 00:18

對不同意見嘅人私了,淋易燃液體燒,用磚頭掟死,又用渠蓋打頭要攞命,機埸禁錮圍毆、脫褲羞辱,天有眼終於有報應,所以那12個黃屍曱甴暴徒係抵L死嘅,不值得憐憫
作者: max3350     時間: 2020-9-15 00:20

騎仕兄好野
作者: FX2036     時間: 2020-9-15 00:23

支持速審速判,立即執行死刑!
作者: Tokyo2040     時間: 2020-9-15 00:26

果啲唔係人,係曱甴。
作者: Ganngann     時間: 2020-9-15 00:29

應該問一問尊貴嘅立法會泛民議員,點解唔向台灣當局要求歸還5名在逃人士,但另一方面又叫內地送返那12人呢;如果台灣政府唔歸還,咁點解大陸政府又有需要咁做呢?
咁究竟佢哋係彰顯緊所謂嘅法治? 定係純粹支持黑暴呢?  
DQ 你們唔係真係冇理由㗎!
作者: ichthys2     時間: 2020-9-15 00:31

坊間云:「人一黃,腦死亡。」

果如人言。
作者: seed0659     時間: 2020-9-15 00:38

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2020-9-14 11:18 PM 發表

https://media.bastillepost.com/wp-content/uploads/blogger/2019/03/巴士的點評02A_B-size-e1593516842 ...
希望大家唔好再比班反中亂港人士消費!
救得一個得一個
作者: burgeon     時間: 2020-9-15 01:47

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2020-9-14 11:18 PM 發表

國安法係全球通用的,美國國安法都係咁。因此如果有人犯咗香港國安法必定等於同時犯咗內地國安法,就算犯案地點在香港都係,因為國安法全球適用。所以大陸完全可以以內地國安法控告佢並名正言順在內地審訊,至於犯咗其他刑事案的瞞徒同樣可能以內地國安法起訴,因為內地國安法不同港區國安法,沒有犯港區國安法並不等於不犯內地國安法。哈哈哈哈,吹啊!全部扣內地審
作者: beegeejk     時間: 2020-9-15 03:14

引用:
原帖由 efighter 於 2020-9-15 00:15 發表
泛民政客話你三唔識七,又唔係我個仔,我消費你又唔駛俾錢,何樂而不為
呢班犯民走狗唔反邊有黑金收呀
作者: bestsinger2     時間: 2020-9-15 03:17

毒媒犯民政棍不斷將每樣事政治化,制造更多反政府市民反政府而獲取紅利(選票),香港人冷靜思考下我們需要什麼?呢d政棍為社會民生又做過什麼?不要淪為犯民政棍利用嘅工具。
作者: 星風月霧     時間: 2020-9-15 04:34

人一生中總會遇到政治白痴,在香港的機會率特別高。
作者: caorenjie

作者: caorenjie

作者: Jackishere     時間: 2020-9-15 05:31

小黃人易被昆
作者: chinaboyboy     時間: 2020-9-15 06:04

引用:

我記得佔中既時侯, 呢度有人同佢地講, 中共係佢地玩得咁斯文, 唔會理佢地的....
作者: 車站雀躍的神童

作者: 炎小子     時間: 2020-9-15 06:11

香港班反對派政客邊會真心關心香港,有的只是個人利益,有事就潛逃,無錢就眾籌
作者: FASST     時間: 2020-9-15 06:23

馬上判死刑
作者: kenchan42015     時間: 2020-9-15 06:24

讀書就想人攬炒,畢業又問點解搵唔到工,香港太多智障!!
作者: bensonchow     時間: 2020-9-15 06:29

反對派就係想迫阿爺強硬先可以發起白痴YC上街囉政治籌碼,仲可以眾籌。
作者: keung1997     時間: 2020-9-15 06:30

因為曱甴反智
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2020-9-15 06:30

小黃人天生腦殘。哈哈
作者: manhong1128     時間: 2020-9-15 06:32

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 14-9-2020 11:18 PM 發表

https://media.bastillepost.com/w ... _B-size-e1593516842 ...
其實最大幫兇係班傳媒,日日係到宣傳宣揚,隔幾日就訪問化名呢個果個,一係就拎番出黎講,根本幫手撥火唔比佢停
作者: 江湖貴重的作業     時間: 2020-9-15 06:33

反中被大陸拉好L正常 台灣話撐曱甴都拉就真係講唔過去
作者: daniel1985     時間: 2020-9-15 06:34

引用:
原帖由 kkeerrr 於 2020-9-15 12:18 AM 發表
對不同意見嘅人私了,淋易燃液體燒,用磚頭掟死,又用渠蓋打頭要攞命,機埸禁錮圍毆、脫褲羞辱,天有眼終於有報應,所以那12個黃屍曱甴暴徒係抵L死嘅,不值得憐憫 ...
當然不值可憐,而是不夠可憐,下場要再慘 d
作者: kauser     時間: 2020-9-15 06:38

引用:
原帖由 kkeerrr 於 2020-9-15 12:18 AM 發表
對不同意見嘅人私了,淋易燃液體燒,用磚頭掟死,又用渠蓋打頭要攞命,機埸禁錮圍毆、脫褲羞辱,天有眼終於有報應,所以那12個黃屍曱甴暴徒係抵L死嘅,不值得憐憫 ...
自作孽不可活
作者: sony99hk     時間: 2020-9-15 06:42

食花生🥜!
作者: domug     時間: 2020-9-15 06:45

物競天擇,淘汰垃圾是發展的必經階段。
作者: fstephen     時間: 2020-9-15 06:58

非常同意
作者: green2016     時間: 2020-9-15 07:01

引用:

https://media.bastillepost.com/w ... _B-size-e1593516842 ...
人民只需要安居樂業,這一年幾香港真係俾 d 犯民港毒害到雞毛鴨血,再加上有外國勢力撑腰,更加變本加厲,阿爺一定要嚴懲這班曲街垃圾,還我安寧的香港 😷
作者: 大腳傳中     時間: 2020-9-15 07:07

引用:
原帖由 willy222 於 2020-9-14 11:55 PM 發表

有黑煤助功、黃教洗腦,佢哋想點玩都得。
唔好漏黃官,尾門好重要
作者: 生果轉貼員     時間: 2020-9-15 07:09

時事新聞?
作者: sleepyowls     時間: 2020-9-15 07:09

同意盧生講法
作者: cusooninhk     時間: 2020-9-15 07:21

消蘋果,滅泛民,殺曱甴,香港重新出發!
作者: carters     時間: 2020-9-15 07:24

一方面話要攬炒,一方面又話如何慘如何可憐。攬炒還怕犧牲?
引用:
原帖由 sleepyowls 於 2020-9-15 07:09 AM 發表
同意盧生講法

作者: 睇天做人     時間: 2020-9-15 07:26

岸鳩仔唔會醒,依烏 教屍 寫弓等薪高糧準 想入市執平貨,更加要推傻仔
作者: 貝才貝才     時間: 2020-9-15 07:36

明知犯民政棍害死人,但都繼續要信佢地,因為黃屍曱甴都是腦殘一族,無得醫。
作者: 股壇黃飛鴻     時間: 2020-9-15 07:39

因為仇中仇警仇政府上哂腦, 但又唔想面對現實, 佢地欺騙自己及破壞香港渡日
作者: 聖利aaron     時間: 2020-9-15 07:40

巴士報有無實體紙張報刊
想支持下
作者: touya08     時間: 2020-9-15 07:40

引用:

為何不醒???咁真係要問吓D黃人仲要訓要扮聾扮盲幾耐
作者: ar2man     時間: 2020-9-15 07:43

反對派最想12人死,如果唔係邊有祭壇
作者: poorman@LP     時間: 2020-9-15 07:48

人血饅頭,一屆立法會一千萬,邊度搵
作者: 少傑     時間: 2020-9-15 07:53

純本地出生土生土長愛港吾埠人相信絕少好似中討核心繁廣撚以及曱甴甘成鳩日一竹杆打一船人屈鳩香港人唔醒嘅!

得閒上下中討睇下成炸繁廣撚日日屌香港就知以反曱角度去睇其實大把香港人醒到無倫、你冇撚同我講果炸繁廣撚唔係香港人啊!? 係就改返正名 “中討鬥屌區” 甘先光明正大見得人吖
作者: R2T2D2D2     時間: 2020-9-15 07:53

曱甴通常是低等垃圾冇腦的廢柴,容易俾人洗腦,講咩都冇用。
作者: mymelody0505     時間: 2020-9-15 07:58

有啲人永遠都唔會醒, 被人利用及已用完即棄都唔知...
黑媒、黃官、政棍害死一班青年人, 絕對比新冠肺炎更毒!
作者: 大牛牛6     時間: 2020-9-15 07:59

引用:

當真家屬聽到,有人幫(垃圾耳完),,一定出做戲,,,,外人睇12隻曱甴話之佢拉去打靶啦,出得呢行,一定要還
作者: 夜來人     時間: 2020-9-15 08:01

台灣5條傻仔仲慘,泛民唔敢出聲,收得皮
作者: 萬家進擊的弟弟     時間: 2020-9-15 08:02

引用:
原帖由 KATSU29 於 2020-9-14 11:29 PM 發表
香港人在台灣殺人,有無還那女仔家屬一個公道?犯人仲係香港有無人理??
成班政棍黃人反中反上腦!! 伸張正義既野唔做,一己政治私利仲要被老美利用!! 不停穩借口反反反,無借口就作故仔要還原真相拜空氣消費死人!死唔認錯又唔肯停止破壞香港!! 

點會醒呢? ...
呢班畜生,由佢哋搞落去,等阿爺收捨佢哋!賤種人係受硬不受軟!好人受軟不受硬!
作者: Matt1221     時間: 2020-9-15 08:03

人一黃,腦即亡
作者: martin101     時間: 2020-9-15 08:04

On 9
作者: 萬家進擊的弟弟     時間: 2020-9-15 08:04

引用:
就算佢哋死,都還不到佢哋嘅罪
作者: gakoduck     時間: 2020-9-15 08:05

香港人不斷被泛民消費
作者: hk_fletcher     時間: 2020-9-15 08:06

曱甴自願當condom
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2020-9-15 08:08

曱甴家屬自願請食人血饅頭。。。
作者: 高達0.1     時間: 2020-9-15 08:09

https://youtu.be/lsZ3FcHuFzM
作者: ckl997     時間: 2020-9-15 08:11

引用:

佢哋到現在都未清醒
作者: dannyocean     時間: 2020-9-15 08:11

對於涂朱兩位議員,當然係盡力攪死呢十二件祭品,要佢地犧牲先會多選票🤫🤫🤫
作者: 烈火雄雄     時間: 2020-9-15 08:12

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2020-9-15 08:08 AM 發表
曱甴家屬自願請食人血饅頭。。。
家屬?都唔知真定假呢?
作者: 貝才貝才     時間: 2020-9-15 08:13

犯民政棍害死人。

圖片附件: FB_IMG_1600128747624.jpg (2020-9-15 08:13, 181.1 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 門外宇宙的手背

作者: 客觀港人     時間: 2020-9-15 08:15

引用:

完全同意。家屬應該向建制派求助,要懇求中央而非向中央或政府施壓!不過佢哋貴為曱甴父母, 自己都可能係黃屍,習慣咗鬧政府,便不屑求政府了。 自作孽!
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-9-15 08:16

因為有人賣港求榮,只要呢D人存在,香港就會不斷被消費
作者: 花生之友     時間: 2020-9-15 08:16

所以家屬唔用真面目見人,途緊生搞唔掂就用真面目搵工聯會
作者: 天生野生的妹頭     時間: 2020-9-15 08:17

引用:
原帖由 efighter 於 2020-9-15 12:15 AM 發表
又唔見隻死肥狗蓬佩奥出來叫台湾放班所謂民運人仕。
作者: arhon009     時間: 2020-9-15 08:18

引用:

YC無腦、智障是常識吧...
作者: lau116     時間: 2020-9-15 08:19

悲哀
作者: kavid0

作者: bonod     時間: 2020-9-15 08:19

香港人政治知慧同經驗都缺乏, 有自知之明就唔好玩政治, 仲偏要沈迷政治荒廢民生真係死路自己揀無人幫到你
作者: fallresoar     時間: 2020-9-15 08:21

民智不高。
作者: haoaini     時間: 2020-9-15 08:23

得178萬"人次"去檢測,就知呢個漁港,等死啦。

免費都唔去,反而自費才去。
作者: 前往幼稚的妹妹     時間: 2020-9-15 08:24

引用:
原帖由 坐六年 於 2020-9-15 12:05 AM 發表
冇辦法,人一生出來就有分蠢同精明,精明嗰班多數利用班死蠢,而蠢嗰班就命中注定比甘心比利用,冇咁蠢嗰d會識得回頭是岸,既然班死蠢心甘命抵用一生前途去幫人墊底做議員,由佢死算啦,我有我食花生。 ...
咁簡單道理佢地都唔明白,都冇辦法
作者: kwan1516     時間: 2020-9-15 08:24

推曱甴去死係犯民,搞到曱甴坐監係犯民,搞到「十二暪徒」棄保潛逃要著草都係犯民,依家犯民藉新鮮出爐「十二血饅頭」要在內地審判服刑就話幫人地家屬?真搞笑
作者: 邪惡死神     時間: 2020-9-15 08:25

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2020-9-14 23:18 發表

如灣灣人點解會選貪得肚滿腸的正苦!因為蠢人佔多數...!
作者: ifung5     時間: 2020-9-15 08:28

收錢果批唔會醒,無收錢果批係吓幾時做炮灰
作者: limax     時間: 2020-9-15 08:29

希望果12位手足 係內地亦不忘果八字真言 要日講夜講 先好
作者: 異國王子     時間: 2020-9-15 08:29

曱甴識醒就唔係曱甴啦
作者: KATSU29     時間: 2020-9-15 08:29

引用:
原帖由 萬家進擊的弟弟 於 2020-9-15 08:02 AM 發表

呢班畜生,由佢哋搞落去,等阿爺收捨佢哋!賤種人係受硬不受軟!好人受軟不受硬!
正是,可惜背後班搞屎政棍繼續袋袋平安!!呢D洗腦曱甴要死幾多有幾多!!
作者: scorertop     時間: 2020-9-15 08:34

作者: 神行客     時間: 2020-9-15 08:35

己經由上年講到今日
班曱甴只係一堆用完ge安全套
仲有乜撚利用價值?
老尾, 呆灣, 漢奸用完你班傻西
就當然會用完即棄

作者: kkeerrr     時間: 2020-9-15 08:35

對不同意見嘅人私了,淋易燃液體燒,用磚頭掟死,又用渠蓋打頭要攞命,機埸禁錮圍毆、脫褲羞辱,天有眼終於有報應,所以那12個黃屍曱甴暴徒係抵L死嘅,不值得憐憫
作者: KarinaLai     時間: 2020-9-15 08:35

引用:
原帖由 terada 於 2020-9-14 11:58 PM 發表
大把白痴香港人
200幻+1,咁多低智港人
作者: 土瓜灣雙刀     時間: 2020-9-15 08:39

政棍一直都係咁無恥架啦,一路作文話爆眼呀,警暴呀,太子站殺消失的巿民呀,停車場謀殺一個自己跌死既人呀,不斷侮辱一個死在海中既未成年少女同佢既家人,講到咁黑暗死咁多人咁危險,但就繼續推人地既細路去前線,政棍既細路就讀名校,得閒去放下狗狗,行下山又話比人跟踪,食X啦🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄
作者: chanrky2144     時間: 2020-9-15 08:47

犯民政棍玩殘攪死曱甴暴徒,利多於弊?!
作者: 我係掟磚廢青1號     時間: 2020-9-15 08:48

引用:
原帖由 seed0659 於 2020-9-15 12:38 AM 發表

希望大家唔好再比班反中亂港人士消費!
救得一個得一個
我接觸過不少黄人,佢地真係冇得救。就好似我教大朋友,佢話係和理非,不支持任何暴力行為。好啦,咪同佢講黑警,黑暴,黑醫護問題。一講黑警,佢馬上可以講死仆街。一講黑暴,黑醫護,就多多借口去替佢地洗白。我就話,當你可以講「黑警死仆街,暴徒死仆街,黑醫護死仆街」,你先至同我講係和理非啦!
作者: alankhyip     時間: 2020-9-15 08:49

不十分同意
這世上
所有領導都是吃軟的
你能硬
便會成了他的領導
作者: ac_cml     時間: 2020-9-15 08:51

引用:

我們香港人都很清楚敵人在哪裡
遠在天邊, 近在北邊
作者: ingredient     時間: 2020-9-15 08:52

引用:

香港係食兩邊茶禮嘅地方。
一定要有樓主你班人9共,另一班人9西。但兩邊人都係要有服務香港人為先嘅諗法,咁先有助香港發展。但依家已經無呢支歌仔唱啦~