標題: 為甚麼現在越來越多人反對/不相信統計和科學? [打印本頁]

作者: 財閥政治     時間: 2020-9-12 08:44

我不知道大家有沒有這種感覺,就現在越來越多人反對/不相信科學,其中中箭最多的可算是NBA球星凱利歐文(Kevin Irving)的「地平說」。或者小弟先自報立場吧..小弟其實明白一些「反對科學」的理由(不然我也不會寫這一篇吧),當然大體上我不會反對基本的科學理論,你們大可以稱我為「騎場派」。

對於人們越來越多人反對科學,甚至反對其他統計、研究的第一理由,小弟肯定最大原因是就是政治。就拿現時的美國為例,一方面是專家、精英口中,新冠病毒威脅極大、大家要戴口罩;另一方面是以總統為首,說新冠病毒大概就是比美國流感強那一丁點、基本不需要戴口罩(總統自己就沒戴了),你叫民眾該信那個?放在統計、調查上,這一類情況就更多,諸如現時的黑人民權運動,左派會說黑人的持械暴力案件,沒有比白人多;右派會說黑人整體犯罪率就是比白人高..而事實上,卻沒甚麼人看到,白人警察殺白人的比例,也沒低到那裡去;黑人殺黑人的比例更是遠高於兩者。

由於實驗、統計、調查都可以在樣本、不同局部結果中(如黑人持械暴力案件和整體犯罪率),作出幾乎完全相反的結論。所以現在很多人認為,有不同的結論,就是不同政派/陣營的研究機構做出來的結果,這叫人如何可以相信嗎?更實際的例子是特朗普,他防疫政策是否成功上,就分別有民調是近60%和約40%,不出意外,這都分別是共和黨陣營、民主黨陣營的研究機構..

或者有人會認為,這都是些公信力不足的研究機構,有公信力的就不同吧。對不起,至少在所謂「反科學主義者」心目中,其實再大、再有公信力的機構,他們也不太能相信..但這一樣不能完全怪他們。「蛋黃含高膽固醇,多吃對人體有害」的說法,我想大家都聽過吧,但大家知不知道這己經被證偽?而這又曾被世界衛生組織所「證實」過的呢!由被世界衛生組織向各國宣揚,到被證偽,中間恐怕不到20年。也就是說,曾經被「證實」的東西,隔個1、20年也挺有機會被推翻的,你覺得他們不敢相信現有的科學結論,真的是那麼不能理解嗎?

事實上,20年前左右小弟就看過有研究指出,運動能力強大的黑人,之所以當時一直在游泳、體操沒建樹,是因為黑人、白人的肌肉結構不同,黑人肌肉較重、也不利於柔性的動作..那結果呢?現在美國體操界,不是出了一位拿獎無數的黑美人嗎(雖然她有吸食哮喘藥的習慣)?這當然是一種先有結論,旨在「查出」原因的研究,出錯也顯得合情合理。但這也特出了一個「科學」的問題:怎樣決定因果的問題。

就如上述的20年前研究結果是:黑人肌肉不利於柔性的動作..但到底是因為黑人天生就這樣,還是因為多數黑人的生活環境、飲食習慣、勞動模式,都和大部份白人有所不同所至呢?小弟是個絕對的文科生,我絕不敢下定論,但按我理解在基本健身知識之中,由訓練爆發力、訓練耐力出來的肌肉,結構就己經不太一樣了..或者,我舉的這個例子未必是最好,但對於好多科學研究,是否有因果倒置的討論,其實有非常非常的多。

至於「地平說」小弟沒甚麼想平反,但在和「地平說」、「地方說」一樣,討論了幾百年的「日心說」、「地心說」,小弟就有少少東西想說。日心說/地心說討論的是,誰繞著誰轉的問題,但其實星體的運行軌跡是相對的,每個星體都可以,畫出一個圍著其他星體的公轉軌跡..也就是說,其實不只日心說和地心說,就算弄過「火心說」、「水心說」出來,一樣可以畫其他星體,圍著它們轉的公轉的軌跡圖!而「日心說」當初取代「地心說」的最大理由,是「日心說」的公轉的軌跡圖比較簡單易觀察;相反,「地心說」就出現太多奇奇怪怪的軌跡,平白為天文學的觀察創造了難度!

我說「地心說」的例子,是想說一些所謂「科學」知識或結論,本身就不大準確,甚至不太正確!有不少時候,反而是對簡單化「科學結論」不滿的人,很容易被扣上「反科學」的帽子..就像上段的資訊,很容易就可以被人曲解成「XXX反科學,否定日心說!」。

總結而言,大部份被扣以「反科學」的人士,其實並不反對科本身,而是不敢相信研究機構的立場、不肯定現有結論,在之後會不會被推翻、也不肯定對科學實驗結果,是否解釋得正確(如果完全肯定正確,就不會有「蛋黃對人體有害」和「黑人肌肉不利於柔性動作」兩個結論了)..當然也不排除,那些懷疑實驗造假的人士;但反過來說,科學造假其實並不是完全沒有,美國也時有不少,「所謂」經過臨床實證的藥品/醫用物品,不久出現根本性問題而回收呢,小弟記憶最深的就是「玻尿酸」。

(小弟快十年沒寫過網誌了,感覺得文章組織能力,都差不多全還給老師了..)
作者: vvoy     時間: 2020-9-12 08:56

拜讀了

作者: vvoy     時間: 2020-9-12 09:13

今天的新聞 :
這些調查
可信嗎 ?

調查:63%人反對「無三權分立」說法
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200912/00176_029.html
香港民意研究所於本周進行民意調查,訪問了一萬二千多人,
當中有一萬零六百多人為民主派支持者,
九百九十多人非民主派支持者。....
作者: 直線國國王     時間: 2020-9-12 09:33

【節錄:别想那支大象】

有統計及科學支持的真相必叫我們自由(瞭解事實真相後,不再受迷惑,我們便思想自由了),這是
迷思。

如果你希望人們接受真相,就必須讓真相吻合人們的思想框架。如果事實不符合框架,那麼留下來的是框架,真相卻彈開了。例如伊拉克戰爭,你說“總統發動這場戰爭時撒謊了”,這的確指出了真相,但許多人對它熟視無睹。全國仍有數量龐大的民衆相信,“9·11”事件的幕後主使者是薩達姆·侯賽因。人們相信它,是因爲這跟他們對世界的認識相吻合。
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-12 10:14

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-9-12 09:13 AM 發表
今天的新聞 :
這些調查
可信嗎 ?

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200912/00176_029.html
九百九十多人非民主派支持者。.... ...
就算有100%的淫反對就可以無视事實?🤔🤔
作者: vvoy     時間: 2020-9-12 10:18

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-12 10:14 AM 發表

就算有100%的淫反對就可以無视事實?🤔🤔
支持三權分立
與香港是否有三權分立
是兩個不同的問題
豈能混為一談 ?
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-12 10:22

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-9-12 10:18 AM 發表

支持三權分立
與香港是否有三權分立
是兩個不同的問題
豈能混為一談 ?
所以個啲民調出題本身就係有問題🤔🤔
作者: 直線國國王     時間: 2020-9-12 12:22

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-12 10:22 AM 發表

所以個啲民調出題本身就係有問題🤔🤔
事實有三種,
一是客觀事實,如地心吸力,你信與不信都不影響它的真實存在。
二是主觀認知的事實,如你認為你身體出毛病。就算你通過所有醫療檢查無礙,只要你仍認為你身體不適,「我身體出毛病」已是你主觀認知的事實。
三是互為主體的事實intersubjective ,如831太子站死人事件。有否死人發生不是重點,只要黃人間都相信它發生過,831事件便是黃人間互為主體的事實。

所以這個民調不是問「三權分立」是否客觀事實, 而是問你是否相信「三權分立」是事實。「三權分立」曾經是許多香港人互為主體的事實。

作者: 狂人甲     時間: 2020-9-12 13:45

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-12 12:22 PM 發表

事實有三種,
一是客觀事實,如地心吸力。
二是主觀認知的事實,如你認為你身體出毛病。就算你通過所有醫療檢查無礙,只要你仍認為你身體不適,「我身體出毛病」已是你主觀認知的事實。
三是互為主體的事實intersubjective ,如831太子站死人事件。有否死人發生不是重點,只要黃人間都相信它發生過,831事件便是黃人間互為主體的事實。

所以這個民調不是問「三權分立」是否客觀事實, 而是問你 ...
精彩!!
作者: kw_lam     時間: 2020-9-12 14:24

人們主觀相信的事實,是很難推翻,真相亦幫不了忙,反而人云亦云,社交媒體上多人說就能改變人們的看法,這是現今資訊時代的普遍現象,始終謊言講上千遍便成為真理,是恆久不變定律
作者: sclee1209     時間: 2020-9-12 15:13

不知討論區有多少人有宗教信仰?
N年前人類寫的聖經和佛經
現在還很多人深信不疑
香港因為受英國殖民,很多人信主
我從小學讀到中學畢業都係讀教會學校
每星期要上一堂聖經課
哪時候懵懵懂懂,還以為真
成年後回頭睇,創世紀完全違反基礎科學
我能理解,聖經的作者根本唔知咩野係科學
連地球宇宙觀念都唔知,才會以為身處地球就係核心
坐井觀天寫出黎
居然可以流傳至今
仲有咁多人相信
如果單純信仰宗教只是尋找心靈寄託,唔理科唔科學,也無所謂
如果真係相信聖經內容為真,咁就得罪講句"愚不可及"

既然如此,現在很多資訊只不過係用類似宗教手法,洗腦洗洗下就越多人信以為真
英國尼斯湖水怪,早就拆穿左係造假
咁多年仲係有人唔死心,認為真係有水怪

作者: wilsonkf     時間: 2020-9-12 15:44

唔係越黎越多人唔信
係唔信既人有得上網圍爐
之前班傻仔傻唔晒自己知衰, 宜家覺得自己好醒
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-12 16:32

科學:探索未知
統計:總結資訊
任何借以否定自由並推崇獨裁嘅論述本身就係1種偽科學1種誤導
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-12 16:40

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-12 04:32 PM 發表
科學:探索未知
統計:總結資訊
任何借以否定自由並推崇獨裁嘅論述本身就係1種偽科學1種誤導
你有擺脫重力既自由. 快D 從IFC 天台試下.

唔敢?
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-12 16:51

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-12 04:40 PM 發表

你有擺脫重力既自由. 快D 從IFC 天台試下.

唔敢?
你地啲胡亂比劃低級討論仲喺度獻醜

作者: wilsonkf     時間: 2020-9-12 17:07

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-12 04:51 PM 發表

你地啲胡亂比劃低級討論仲喺度獻醜

https://image.freepik.com/free-vector/yin-yang-ic ...
呢兩張圖完全顯示你係實際上乜撚都唔識既戇鳩仔。

唔順氣呀?寫條式出黎望下啦。

作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-12 18:13

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-12 05:07 PM 發表

呢兩張圖完全顯示你係實際上乜撚都唔識既戇鳩仔。

唔順氣呀?寫條式出黎望下啦。
睇唔明兩張圖以為望住條式嘅先係真on9
作者: 財閥政治     時間: 2020-9-12 20:16

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-9-12 09:13 AM 發表
今天的新聞 :
這些調查
可信嗎 ?

九百九十多人非民主派支持者。.... ...
=====================================
其實睇到個數據 , 都唔駛講野拉
作者: @海東青     時間: 2020-9-12 20:36

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-12 20:16 發表

=====================================
其實睇到個數據 , 都唔駛講野拉
數據顯示是客觀情況,如何判斷代表事實?統計學?
試下去賭場就知堅定流
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-12 20:42

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-12 06:13 PM 發表

睇唔明兩張圖以為望住條式嘅先係真on9
係你班茂利拿住兩張圖打晒飛機以為自己好醒
事實上門都未入,張圖講乜都唔知
不過都係黃撚通病
自然科學基於邏輯推導,無條式你推導條撚,寫唔出條式乜都係假
唔好話我批死你,就算有條式,求其抽個符號出黎你都唔識睇
無啦啦將太極圖同量子糾纏拉埋,量子係乜你都唔撚知啦

人地份paper 有條好基礎既公式,你不如解釋下啦,你用人地既實驗結果打飛機唔會唔識卦?

解釋唔到係乜野黎唔好出黎獻世

其實你搵第二樣打飛機我都唔熟,偏偏搵呢樣我真係識,以前叫做讀過下
根本無乜野好打飛機,學識左又唔係識飛
係你班茂利以為扮到識呢D好醒
話你地係井底之蛙一D都無錯

圖片附件: 擷取.JPG (2020-9-12 20:55, 116.69 KB) / 該附件被下載次數 20

作者: wilsonkf     時間: 2020-9-12 21:09

統計學唔信好過信
除非你真係入左門,當然,唔洗精通

中學課程既平均,中位數,眾數,就算真係學識左,都一樣會比人昆,何況一般人學三四成就算數。
起碼要學通埋分佈同相關性,先唔會比統計結果昆到
仲有一樣,統計學係唔會反映因果關係,有時都會比人倒果為因

作者: 虎榮     時間: 2020-9-12 22:15

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-9-12 02:24 PM 發表
人們主觀相信的事實,是很難推翻,真相亦幫不了忙,反而人云亦云,社交媒體上多人說就能改變人們的看法,這是現今資訊時代的普遍現象,始終謊言講上千遍便成為真理,是恆久不變定律 ...
黃人質素差劣所致!
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2020-9-12 22:16

因為有facebook
作者: goyoyogo     時間: 2020-9-12 22:58

群眾是可以接近100%反智的,正如呆蛙
作者: 財閥政治     時間: 2020-9-13 08:42

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-9-12 08:36 PM 發表

數據顯示是客觀情況,如何判斷代表事實?統計學?
試下去賭場就知堅定流
佢剩係個抽樣比例己經唔公平 , 咁結論又點可能公平???
作者: ivan00000     時間: 2020-9-13 10:27

我唔係科學家,但我對科學理解係大胆假設小心求證,就算過往一些大理論如「相對論」「進化論」到現在都在不斷求證,不斷受質疑,科學理論就要千錘百鍊,才可以越辯越明,當時代不斷進步,這些理論隨時被新理論推翻,科學就是不斷探索,不可固步自封停頓不前,所以不需驚訝舊理論推翻已不信科學,其實係科學一個過程,推翻舊有理論證明科學在進步當中,有新理論建立才能推翻舊有理論。
這是本人才疏學淺的理解
作者: 人類仔     時間: 2020-9-13 11:03

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-12 08:44 AM 發表
我不知道大家有沒有這種感覺,就現在越來越多人反對/不相信科學,其中中箭最多的可算是NBA球星凱利歐文(Kevin Irving)的「地平說」。或者小弟先自報立場吧..小弟其實明白一些「反對科學」的理由(不然我也不會寫這一篇吧),當然大體上我不會反對基本的科學理論,你們大可以稱我為「騎場派」。

對於人們越來越多人反對科學,甚至反對其他統計、研究的第一理由,小弟肯定最大原因是就是政治。就拿現時的 ...
你說的是Kyrie Irving吧,
基本上如果騙局可以賺到錢,
企業們甚至國家們都會把騙局包裝得很科學。

正如,冬蟲夏草軟黃金一樣吹很大吹得很科學,
只要這個騙局能產生利潤這些偽科學遊戲就一直存在
http://china.caixin.com/2016-04-12/100930939.html

在網路充滿屁民的時代,高層次的真相反而引來無數漫罵,
老實說他們根本就不懂什麼科不科學的,
你問他們有花過幾多時間搞研究知識呢

他們也只是朝9晚5的基層的屁民,時間只容許他們道聽途說跟隨主流聲音,
難聽點就是根本沒有科學頭腦卻要不懂裝懂,只敢做懦夫人云亦云就算,
反正就是屁民,根本就不是為了什麼真相/科學付出的人,一起攻擊非主流派獲得優越感就是了

作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-13 14:15

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-12 08:42 PM 發表

係你班茂利拿住兩張圖打晒飛機以為自己好醒
事實上門都未入,張圖講乜都唔知
不過都係黃撚通病
自然科學基於邏輯推導,無條式你推導條撚,寫唔出條式乜都係假
唔好話我批死你,就算有條式,求其抽個符號出黎你都唔識睇
無啦啦將太極圖同量子糾纏拉埋,量子係乜你都唔撚知啦

人地份paper 有條好基礎既公式,你不如解釋下啦,你用人地既實驗結果打飛機唔會唔識卦?

...
我樓上exactly就係講你呢啲行為
你根本唔會講得出貼版嘢出嚟有咩用
你甚至連“擺脫”“引力”係乜都未知
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-13 14:16

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-12 09:09 PM 發表
統計學唔信好過信
除非你真係入左門,當然,唔洗精通

中學課程既平均,中位數,眾數,就算真係學識左,都一樣會比人昆,何況一般人學三四成就算數。
起碼要學通埋分佈同相關性,先唔會比統計結果昆到
仲有一樣,統計學係唔會反映因果關係,有時都會比人倒果為因 ...
啲人歌頌赤共就係咁囉
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-13 14:20

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-13 02:15 PM 發表

我樓上exactly就係講你呢啲行為
你根本唔會講得出貼版嘢出嚟有咩用
你甚至連“擺脫”“引力”係乜都未知
咁你有無擺脫重力既自由呀?白痴仔?一開頭自己講乜記唔得呀?
知唔知乜野叫規律? 規律就係同你講, 你做乜野都有後果。科學正正係搵出自然既規矩,唔係你班黃撚想點就點
你係IFC 頂樓跳出去, 重力就會扯你落地, 有乜自由可言?
消除重力? 先唔好講得唔得, 一旦無左重力, 人類係幾個鐘內就會死絕. 短暫既自由,結果就係人類冚包散。

兩張圖唔係我貼,係你自己貼架
你唔係唔知你有張圖係一個量子糾纏實驗既結果掛?我同你搵埋來源份paper出黎叫你解釋,你反問我貼D 乜出黎?唔敢應呀?
你問過自己,貼兩張圖有乜用未呀戇鳩仔?一張太極圖拉埋一張量子糾纏既圖問人地識唔識,笑話
咪就係黃撚既通病,唔識又懶醒law
偏偏撞到個真係識既人
洗唔洗提下你,貝爾不等式呀,知唔知係乜?唔知就唔好出黎獻世。

下次記住,唔識既唔好亂咁吹呀,唔好以為呢度係登登咁低B。
唔好以為呢度D 人唔講自己有幾勁, 就等於真係乜都唔知先得架

作者: wilsonkf     時間: 2020-9-13 14:20

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-13 02:16 PM 發表

啲人歌頌赤共就係咁囉
係你班不學無術既黃撚,自己比人洗腦都唔知乜事。
你班戇鳩仔一向都立場決定結果,講乜野統計學呢。
正常既學者睇統計,首先睇樣本,跟住睇方法,再睇邏輯,然後先判斷結論有無問題
你班茂利不過係睇結果符唔符合自己立場,不符立場就老作D野去攻擊做統計既人
之前鐘庭耀統計七一遊行,咪有D黃撚嫌個數字唔夠民陣吹得咁大,話鐘庭耀乃共

作者: 財閥政治     時間: 2020-9-13 17:28

引用:
原帖由 ivan00000 於 2020-9-13 10:27 AM 發表
我唔係科學家,但我對科學理解係大胆假設小心求證,就算過往一些大理論如「相對論」「進化論」到現在都在不斷求證,不斷受質疑,科學理論就要千錘百鍊,才可以越辯越明,當時代不斷進步,這些理論隨時被新理論推翻,科學就是不斷探索,不可固步自封停頓不前,所以不需驚訝舊理論推翻已不信科學,其實係科學一個過程,推翻舊有理論證明科學在進步當中,有新理論建立才能推翻舊有理論。
這是本人才疏學淺的理解:lovelines ...
我覺得問題係,e+太多人係實驗結果既“可解釋空間”下功夫。。。
作者: ivan00000     時間: 2020-9-13 18:06

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-13 05:28 PM 發表

我覺得問題係,e+太多人係實驗結果既“可解釋空間”下功夫。。。
好多科學家為了自己立場利用科學
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-13 18:27

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-13 05:28 PM 發表

呢D 只係呃到外行人,內行既點會唔知果D 古惑。

問題就係點解呢D 外行人比人昆左都咁大聲。
作者: 財閥政治     時間: 2020-9-13 21:58

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-13 06:27 PM 發表

呢D 只係呃到外行人,內行既點會唔知果D 古惑。

問題就係點解呢D 外行人比人昆左都咁大聲。
咁百姓都係行外人姐,呃到行外人已經夠晒拉。。。😅
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-13 22:33

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-13 09:58 PM 發表

咁百姓都係行外人姐,呃到行外人已經夠晒拉。。。😅
無知同自大兩個都係比人呃既必要條件
無知係無法改變,一個人學到幾多門專業?
就算係一理通百理明,但真正入到專業門檻既人都係少數
差在點解宜家D人乜都唔識就懶醒
謬論經過一班傻仔圍爐就變成佢地幻想中既真理
以前無fb 呢D 圍爐地方,政府同學術精英掌握絕對既話語權,當然無問題,班傻仔無得圍爐,只能承認自己係傻仔
宜家完全唔同晒

教育根本無法扭轉呢個趨勢,正規知識體系教D野一板一眼,點及得fb 信人地鳩吹舒服?
呢個主題咪有條茂利將太極圖同一個物理實驗結果放埋一齊扮高深既
求其拉埋兩張圖鳩吹佢地之間既神秘聯繫容乜易
但係真正果個實驗,淨係要理解,起碼都要讀返兩三年基礎野,唔係根本唔知佢講乜
我搵返份實驗論文出黎,條茂利都唔知道係佢張圖既出處,死未?
聽人地鳩吹既速成謬論半個鐘就得咁舒服,班好逸惡勞既傻仔點會願意捱呢兩三年?

作者: sherming     時間: 2020-9-13 22:56

過份強調平等, 變成反科學/反專家!!!
美國是反疫苗/反科學大本營, 當然要付出代價, 有技術/資金/人才, 都要攪成咁, 上至總統下至平安猶如一頭豬, 活該!!!
作者: 財閥政治     時間: 2020-9-14 08:12

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-13 10:33 PM 發表

無知同自大兩個都係比人呃既必要條件
無知係無法改變,一個人學到幾多門專業?
就算係一理通百理明,但真正入到專業門檻既人都係少數
差在點解宜家D人乜都唔識就懶醒
謬論經過一班傻仔圍爐就變成佢地幻想中既真理
以前無fb 呢D 圍爐地方,政府同學術精英掌握絕對既話語權,當然無問題,班傻仔無得圍爐,只能承認自己係傻仔
宜家完全唔同晒

教育根本無法扭轉呢個趨勢,正規知識體系教D野一板一 ...
我明你講既野 , 但現實係咪只有你講既問題??? 唔係 ...

因為政治滲入學術太深 , E+講謬論既其實好多 , 係有正式職位既研究員 ...
特朗普政府就有一批 , 仲有香港果批 "案底會令你人生更精彩" 既律師 ,
問題唔係單單黃毛唔讀書 , 而係整個專業研究本身 , 都出現左立場化既問題

我都你所講果種問題 , 因為明顯仲有得救 , 但E+跟本變左成部野都立場化 ,
呢個世界就好難講到道理 ...
作者: 財閥政治     時間: 2020-9-14 10:18

引用:
原帖由 sherming 於 2020-9-13 10:56 PM 發表
美國是反疫苗/反科學大本營, 當然要付出代價, 有技術/資金/人才, 都要攪成咁, 上至總統下至平安猶如一頭豬, 活該!!! ...
我睇過幾個視頻都講過 , 美國既基礎教育其實做得好差 ...

係 , 美國係有到高中既強制教育 , 但基本上完全只係形式上既有
畢業出黎一樣可以唔識計數 ...
教學資源好大比重去左精英高中 , 以及大學教育 , 形成美國進一步兩極
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-14 10:33

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-13 02:20 PM 發表

咁你有無擺脫重力既自由呀?白痴仔?一開頭自己講乜記唔得呀?
知唔知乜野叫規律? 規律就係同你講, 你做乜野都有後果。科學正正係搵出自然既規矩,唔係你班黃撚想點就點
你係IFC 頂樓跳出去, 重力就會扯你落地, 有乜自由可言?
消除重力? 先唔好講得唔得, 一旦無左重力, 人類係幾個鐘內就會死絕. 短暫既自由,結果就係人類冚包散。

兩張圖唔係我貼,係你自己貼架
你唔係唔知你有 ...
樓上講擺脫重力咪白痴仔囉
我同意你呀
而家似係我批死你多啲喎
貼人篇嘢出嚟確係講唔出有咩用
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-14 10:40

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-13 02:20 PM 發表

係你班不學無術既黃撚,自己比人洗腦都唔知乜事。
你班戇鳩仔一向都立場決定結果,講乜野統計學呢。
正常既學者睇統計,首先睇樣本,跟住睇方法,再睇邏輯,然後先判斷結論有無問題
你班茂利不過係睇結果符唔符合自己立場,不符立場就老作D野去攻擊做統計既人
之前鐘庭耀統計七一遊行,咪有D黃撚嫌個數字唔夠民陣吹得咁大,話鐘庭耀乃共 ...
我第1帖已經批中你地
最好整個科學局,統計局
好似屈李文亮SRAS-Cov-2造謠咁
限制資訊意見只准背誦官方版本
你地都係想咁啫係咪?
作者: ilovenikita     時間: 2020-9-14 11:07

科學能證明事實,但科學大多人都不能理解,科學可以解釋地心吸引力,最後大家都是知道這個科學結果,但原理及背後理論大多數人都不知道,我們一般人也沒能力求證

所以不論是謊言或科學,對一般人來說也就是"資訊"! 可悲是人類需要被簡單誇張的"資訊"吸引,科學及證據是枯燥的

如你接受831有死人是很容易,因為只要有立場就可以831死幾十人更能刺激你的大腦
但不信者會思考,死的屍體去了那裡?怎樣運走,家人及朋友不知道嗎?等等,這些是對大腦來說是無聊的,比較枯燥的

作者: ilovenikita     時間: 2020-9-14 14:17

沒錯,民主/自由本身就會是反科學/反專業
引用:
原帖由 sherming 於 2020-9-13 10:56 PM 發表
美國是反疫苗/反科學大本營, 當然要付出代價, 有技術/資金/人才, 都要攪成咁, 上至總統下至平安猶如一頭豬, 活該!!! ...

作者: sherming     時間: 2020-9-14 14:52

除統計/科學, 對機會率有基本認識同樣重要!!!
如果懂機會率, 就不會說口罩無用/戒煙無用/檢測, 因為不是百分百保證!!!
過多資訊反而令人消化不良而無知, 正是[五色令人目盲], 幾千年前智者老子己經這麼!!!
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-14 18:14

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-14 10:40 AM 發表

我第1帖已經批中你地
最好整個科學局,統計局
好似屈李文亮SRAS-Cov-2造謠咁
限制資訊意見只准背誦官方版本
你地都係想咁啫係咪?
邊個講過你口中既野?
你自己幻想出黎?

你班茂利先係自設科學局而不自知
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-14 18:16

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-14 10:33 AM 發表

我同意你呀
而家似係我批死你多啲喎

我篇野係你上面張圖既出處,我貼埋出處問你有乜用,你唔敢答?
https://advances.sciencemag.org/content/5/7/eaaw2563
成篇係度,你唔係抄左人地張圖都唔知掛?
仲講乜野科學局,你呢D 七頭行為咪就係你口中既科學局,無視人地研究結果扭曲人地研究既原意為自己立場服務
戇鳩仔一世都係戇鳩仔,明明自己乜春都唔識,偏偏又懶醒,係都要貼張圖出黎扮野,比人篤爆左係度左閃右避

作者: wilsonkf     時間: 2020-9-14 18:25

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-14 08:12 AM 發表

我明你講既野 , 但現實係咪只有你講既問題??? 唔係 ...

因為政治滲入學術太深 , E+講謬論既其實好多 , 係有正式職位既研究員 ...
特朗普政府就有一批 , 仲有香港果批 "案底會令你人生更精彩" 既律師 ,
問題唔係單單黃毛唔讀書 , 而係整個專業研究本身 , 都出現左立場化既問題

我都你所講果種問題 , 因為明顯仲有得救 , 但E+跟本變左成部野都立場化 ,
...
特朗普政府D大話係非常低層次,佢係同所有學者唱反調
律師嘛,根本唔係學者,同埋真係熟行既,都知法庭上大狀吹乜都可以當佢無到,法庭要講既係證據鏈

專業研究有偏向唔出奇,但係一般都係講出事實既一部份,睇多幾篇咪全面
論文造假,好少會昆到真正既學者,真係有用既實驗論文好快就會有人重複,個個都做唔到仲唔知乜事咩
只要一般人承認自己無知,唔好諗住食快餐,唔可能比幾個假學者昆到,更加唔可能比傻侵之流昆到

作者: wilsonkf     時間: 2020-9-14 18:31

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-14 10:33 AM 發表

我同意你呀
而家似係我批死你多啲喎
係邊條茂利話科學唔會否定自由架?
你有無擺脫重力既自由呀?快D去IFC 天台試下啦。
唔試正衰仔。你明明相信科學無否定你擺脫重力既自由架,點解要縮沙呀?
你呢D 戇鳩仔拉科學黎做擋箭牌,懶係高深咁,偏偏邏輯狗屁不通,我用緊反證法呀你唔識呀?

作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-15 08:38

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-14 06:14 PM 發表

邊個講過你口中既野?
你自己幻想出黎?

你班茂利先係自設科學局而不自知
樓上開題以降就不斷講科學統計唔完整搵笨
說穿了就是叫蟻民只信官方版本
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-15 08:42

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-14 06:16 PM 發表

?width=800&height=600&carousel=1
我篇野係你上面張圖既出處,我貼埋出處問你有乜用,你唔敢答?
https://advances.sciencemag.org/content/5/7/eaaw2563
成篇係 ...
你嘅邏輯就係你信手拈來就係你識人地唔敢
事實係你自己都講唔出貼嚟想表達咩
俾我講中
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-15 08:46

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-14 06:31 PM 發表

係邊條茂利話科學唔會否定自由架?
你有無擺脫重力既自由呀?快D去IFC 天台試下啦。
唔試正衰仔。你明明相信科學無否定你擺脫重力既自由架,點解要縮沙呀?
你呢D 戇鳩仔拉科學黎做擋箭牌,懶係高深咁,偏偏邏輯狗屁不通,我用緊反證法呀你唔識呀? ...
係你自己連“擺脫”,“重力”,“量子”係乜都未講到喺度空叫大人地
仲話唔係想借此政治利用宣傳反自由?
作者: 虎榮     時間: 2020-9-15 17:02

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-12 12:22 PM 發表

事實有三種,
一是客觀事實,如地心吸力,你信與不信都不影響它的真實存在。

所以這個民調不是問「三 ...

作者: 虎榮     時間: 2020-9-15 17:03

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-9-12 02:24 PM 發表
人們主觀相信的事實,是很難推翻,真相亦幫不了忙,反而人云亦云,社交媒體上多人說就能改變人們的看法,這是現今資訊時代的普遍現象,始終謊言講上千遍便成為真理,是恆久不變定律 ...
good analysis
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-15 18:19

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-15 08:42 AM 發表

你嘅邏輯就係你信手拈來就係你識人地唔敢
事實係你自己都講唔出貼嚟想表達咩
俾我講中
我問你張圖想表達乜野,唔係我無啦啦拎出黎啦七頭。
你唔敢應你一開始就唔好貼,唔好貼左出黎扮係人地拎出黎。
扮晒野咁無用架

我同你講個實驗,你會明先奇啦七頭。
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-15 18:21

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-15 08:46 AM 發表

係你自己連“擺脫”,“重力”,“量子”係乜都未講到喺度空叫大人地
仲話唔係想借此政治利用宣傳反自由?
你既然智力有限的話
用個小學雞既講法,你話科學不會提出限制自由既理論?點解科學會講你會被重力強行拉落地架,自由呢?
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-15 18:23

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-15 08:38 AM 發表

樓上開題以降就不斷講科學統計唔完整搵笨
說穿了就是叫蟻民只信官方版本
信唔信官方版本係一回事
信你班戇鳩仔係另一回事
唔信政府不等於要出街搞搞震
你呢D 戇鳩仔信埋D 戇鳩理論先會
呀係,唔記得左你唔敢出去,只敢做冷氣軍師添,手足叫晒救命話全世界要去救,你都大條道理鳩縮
問題係你當手足係契弟,你手足會點報答你呢?

時間會證明一切,侵侵前兩日先話開槍射警察既契弟係畜牲,點呀,塊臉痛唔痛?

作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-16 11:18

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-15 06:19 PM 發表

我問你張圖想表達乜野,唔係我無啦啦拎出黎啦七頭。
你唔敢應你一開始就唔好貼,唔好貼左出黎扮係人地拎出黎。
扮晒野咁無用架

我同你講個實驗,你會明先奇啦七頭。 ...
首先你認咗你貼埋啲嘢冇用先啦
我拎出嚟,其實樓上都有人提過吓
近年科學自我推翻糾正
你地仲講呢地平論說事,其實人地更似只係1種文化
但例如西醫,宇宙/粒子
都越嚟越印證中國理論哲學
反而係你地而家想學以前教庭打壓伽利略哥伯尼
而自由美帝而家都容許地平L9up玩埋呢無聊嘢
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-16 11:21

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-15 06:21 PM 發表

你既然智力有限的話
用個小學雞既講法,你話科學不會提出限制自由既理論?點解科學會講你會被重力強行拉落地架,自由呢?
我幾時有話科學不會提出限制自由既理論?
我1直都係講政治
我係指出你地出帖嘅political overtone
係有半桶水老羞成怒走去叫人跳樓當拗贏人
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-16 11:24

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-15 06:23 PM 發表

信唔信官方版本係一回事
信你班戇鳩仔係另一回事
唔信政府不等於要出街搞搞震
你呢D 戇鳩仔信埋D 戇鳩理論先會
呀係,唔記得左你唔敢出去,只敢做冷氣軍師添,手足叫晒救命話全世界要去救,你都大條道理鳩縮
問題係你當手足係契弟,你手足會點報答你呢?

時間會證明一切,侵侵前兩日先話開槍射警察既契弟係畜牲,點呀,塊臉痛唔痛? ...
我不嬲都話美警年年百幾件殉職
邊個唔妥就去美帝當差試吓有命當更冇命落更
黑鬼射差佬係完全唔會警告
你睇得我啲帖少
作者: chimingchan2014     時間: 2020-9-16 13:50

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-12 09:33 AM 發表
【節錄:别想那支大象】

有統計及科學支持的真相必叫我們自由(瞭解事實真相後,不再受迷惑,我們便思想自由了),這是
迷思。

如果你希望人們接受真相,就必須讓真相吻合人們的思想框架。如果事實不符合框架,那麼留下來的是框架,真相卻彈開了。例如伊拉克戰爭,你說“總統發動這場戰爭時撒謊了”,這的確指出了真相,但許多人對它熟視無睹。全國仍有數量龐大的民衆相信,“9&mi ...
似乎你堅料過樓主喎。
作者: 直線國國王     時間: 2020-9-16 14:00

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-16 01:50 PM 發表

似乎你堅料過樓主喎。
不敢不敢,而且這是節錄一本書,那是專門針對美國兩黨黨鬥,如何構建思想框架争取話語權、争取人民支持,那可不是我原創的
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-16 18:23

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-16 11:21 AM 發表

我幾時有話科學不會提出限制自由既理論?
我1直都係講政治
我係指出你地出帖嘅political overtone
係有半桶水老羞成怒走去叫人跳樓當拗贏人 ...
七左就唔好扮啦。
你口中既科學根本就係隨你立場改變。
我係半桶水無錯,呢個世界邊個唔係? 你真係以為專家乜都識呀?
但我半桶水得黎真係識你唔識又要扮識既野,你一滴水都無
真正識得科學既人永遠都唔會扮晒野,拎張圖出黎大人,點知會唔會比內行人笑架?

對你班戇鳩仔,根本無道理好講
話乜野科學不會限制自由,挑,樓都唔敢跳,笑撚死
科學就係同你講,呢個世界無你幻想中咁美好咁簡單,你死蠢到根本唔知自己做既野等於跳緊樓
人地講科學,你講立場,你等住戇鳩死啦

作者: wilsonkf     時間: 2020-9-16 18:37

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-16 11:18 AM 發表

首先你認咗你貼埋啲嘢冇用先啦
我拎出嚟,其實樓上都有人提過吓
近年科學自我推翻糾正
你地仲講呢地平論說事,其實人地更似只係1種文化
但例如西醫,宇宙/粒子
都越嚟越印證中國理論哲學
反而係你地而家想學以前教庭打壓伽利略哥伯尼
...
中國理論哲學,最常用係科學既,就只有一句
知之為知之,不知為不知,是知也
你連張圖代表乜,實驗做緊乜都唔知,講乜野印證中國理論哲學?
科學同玄學完全無關係,點樣自我糾正,都唔可能咁樣放張大極圖出黎做對比。完全不符科學方法。
你等於話千年蟲可以靠食藥

你呢D戇鳩理論,正正係證明你係不學無術,但求速食,不肯下苦功既白痴仔
其實你速食左都算了,自己打下飛機無所謂,反正死蠢係你自由,想拎你套白痴理論出黎演野,人地就有自由恥笑你
你好意思講哥伯尼,知道哥伯尼挑戰既正正係你呢班唔用腦既仆街嗎?
怪唔之得係黃人,真係黃營通病
唔順氣呀,香港三四間大學都有物理系,咁多個講師教授,逐個send email 去問,睇下人地點覆你?

作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-16 20:33

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-16 06:23 PM 發表

七左就唔好扮啦。
你口中既科學根本就係隨你立場改變。
我係半桶水無錯,呢個世界邊個唔係? 你真係以為專家乜都識呀?
但我半桶水得黎真係識你唔識又要扮識既野,你一滴水都無
真正識得科學既人永遠都唔會扮晒野,拎張圖出黎大人,點知會唔會比內行人笑架?

對你班戇鳩仔,根本無道理好講
話乜野科學不會限制自由,挑,樓都唔敢跳,笑撚死
科學就係同你講,呢個世界無你幻想中咁美好咁簡單,你 ...
呢個根本係你自製嘅話題
所以你話自己就啱,根本係找碴
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-16 20:44

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-16 06:37 PM 發表

中國理論哲學,最常用係科學既,就只有一句
知之為知之,不知為不知,是知也
你連張圖代表乜,實驗做緊乜都唔知,講乜野印證中國理論哲學?
科學同玄學完全無關係,點樣自我糾正,都唔可能咁樣放張大極圖出黎做對比。完全不符科學方法。
你等於話千年蟲可以靠食藥

你呢D戇鳩理論,正正係證明你係不學無術,但求速食,不肯下苦功既白痴仔
其實你速食左都算了,自己打下飛機無所謂,反正死蠢係你 ...
你睇吓易經先啦GG為GG
咩係“擺脫”,“引力”,“量子”你都不甚了了
又點睇得到張圖嘅奧妙
1開口已知咩水平
都唔使再講西醫宇宙粒子果啲
你當鴛鴦炒飯算啦
作者: 寒冬小老闆

作者: wk221ab     時間: 2020-9-18 01:00

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-12 08:44 AM 發表

對於人們越來越多人反對科學,甚至反對其他統計、研究的第一理由,小弟肯定最大原因是就是政治。就拿現時的 ...
Lies
Lies
Statistics
作者: ntworks     時間: 2020-9-18 07:58

引用:

因為世界出現咗一個前所未有嘅反科學強人領導:特朗普。
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-18 13:41

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-9-17 10:49 PM 發表

奇怪🥺難得會正常討論,咁你認為自由同獨裁點分,否定自由係偽科學,推崇獨裁係誤導😎
獨裁梗係要否定自由唔係點箝制人
大家自由獲取資訊,各家各派自會平衡出大約數字意見互相質疑修正
由官方1言堂嘅話好似感冒咁死十9幾萬佢夠膽同你講死幾個only
真相係大家都自由去尋找守護,唔係由官方收埋嚟提供俾你1個版本說法
屌統計,屌科學家,屌法官,根本係陰謀
作者: naly     時間: 2020-9-18 13:52

獨裁係藍絲一言堂, 民主自由係黃絲一言堂

作者: wilsonkf     時間: 2020-9-18 19:06

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-9-18 06:26 PM 發表

淫生上致天文下至地理,無所不識😎
戇鳩仔係物以類聚. 佢返登登就掂晒.
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-18 19:09

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-16 08:44 PM 發表

你睇吓易經先啦GG為GG
咩係“擺脫”,“引力”,“量子”你都不甚了了
又點睇得到張圖嘅奧妙
1開口已知咩水平
都唔使再講西醫宇宙粒子果啲
你當鴛鴦炒飯算啦 : ...
你連自已用果張圖出處都唔知,講乜七,下次分分鐘人地用photoshop 執出黎你當係寶
完全唔講科學方法,唔該叫玄學
科學方法幾百年競爭下將玄學完全壓倒淘汰,主要原因都係玄學係吸引你呢D 又唔識又要扮野既戇鳩仔,旁門左道都嫌辛苦,作得就作,自然劣幣驅逐良幣

你呢D 戇鳩仔有種去各大學挑下機,睇死你唔敢,到死都係鍵盤戰士

作者: finalsm     時間: 2020-9-18 19:21

引用:

人們相信的永遠一切皆是“利益”,科學證實又如何?美國人無儲蓄,社會停罷,唔返工,手停即口停。印度巴西歐洲更不用講。
以上皆高度資本主義結構下社會,任何基層公民的生命永遠不及社會上流資本。
科學已經在這疫情下,沒有價值。
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-19 09:19

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-9-18 06:24 PM 發表

其實你禁多獨家消息,又一言堂,又死十9幾萬,又乜又乜,你呢哋人裁,係香討,真係可惜,係咪無人欣賞,唔怕😎老驥伏櫪,志在千理,總有日取代肥泥🤣加油💪💪💪💪💪 ...
新聞大家都可以睇

內地去年流感死亡人數僅得153人專家指數據被大大掩蓋|即時新聞 ...
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 1209_00952_001.html

中国每年8.8万人死于流感,超官方数据,建议支持老人接种疫苗
https://user.guancha.cn/main/content?id=229776
作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-19 09:38

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-18 07:09 PM 發表

你連自已用果張圖出處都唔知,講乜七,下次分分鐘人地用photoshop 執出黎你當係寶
完全唔講科學方法,唔該叫玄學
科學方法幾百年競爭下將玄學完全壓倒淘汰,主要原因都係玄學係吸引你呢D 又唔識又要扮野既戇鳩仔,旁門左道都嫌辛苦,作得就作,自然劣幣驅逐良幣

你呢D 戇鳩仔有種去各大學挑下機,睇死你唔敢,到死都係鍵盤戰士 ...
偏偏西醫,宇宙,粒子理論
高度發展後竟然趨近中国古代智慧
你點面對呢個事實?
spooky action,班愚蠢地球人仲喺度multiverse, 個rabbit hole係咩根本睇唔穿
本科生又點分科學玄學定係哲學?
作者: wilsonkf     時間: 2020-9-19 09:57

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-19 09:38 AM 發表

偏偏西醫,宇宙,粒子理論
高度發展後竟然趨近中国古代智慧
你點面對呢個事實?
spooky action,班愚蠢地球人仲喺度multiverse, 個rabbit hole係咩根本睇唔穿
本科生又點分科學玄學定係哲學? ...
科學一定係用科學方法
你所謂趨近,根本係搞笑
你果D 妄想,根本就係唔識唔肯學又要扮野既最佳證明

都係果句,你搵張圖出黎,連佢出處都唔知,你又知唔係PS做出黎?
果然黃人都係咁戇鳩

作者: .任展鑾.     時間: 2020-9-19 16:30

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-19 09:57 AM 發表

科學一定係用科學方法
你所謂趨近,根本係搞笑
你果D 妄想,根本就係唔識唔肯學又要扮野既最佳證明

都係果句,你搵張圖出黎,連佢出處都唔知,你又知唔係PS做出黎?
果然黃人都係咁戇鳩 ...
事實係咁你講聲搞笑便是?
搞笑得過multiverse?
人地貼得張相
你以你有限所知
講埋呢跳樓貼人篇嘢
唔識扮識,仲以為駕勢咪你自己囉
根本連本科生程度都不如
我都費事同你講量子引力時間軸果啲
副修上兩堂,覺得自己叫科學就好勁
同果班愚蠢地球人1樣愚不可及