標題: 【中芯國際】中芯啟B計劃40納米芯片年底去美國化 - 香港經濟日報 - 中國頻道 - 經濟脈搏 ... [打印本頁]

作者: ryderdralpha     時間: 2020-9-11 10:50

中美科技戰白勢化,美方擬封殺中國芯片(又稱晶片)業龍頭中芯(0981)。日經亞洲評論周三(9日)引述知情人士透露,中國芯片製造商擔心美方進一步升高制裁,正在加快去美化腳步,試圖降低對美國半導體設備的依

根據報道,中芯將嘗試年底之前在不使用美國設備的情況下,嘗試生產40納米芯片,三年後希望用同樣方式,生產出更多28納米芯片。

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2748274/【中芯國際】中芯啟B計劃 40納米芯片年底去美國化
作者: 2013gundam     時間: 2020-9-11 10:52

雖然同現今頂尖技術有距離
但方向無錯
只要開到個頭 之後既野 就會有辦法解決
作者: wilsonabcd     時間: 2020-9-11 11:03

很好!百分之二十五關税和百分之九十銷售税要開始向美國蕊片的產品徵收了!把向美國徵收了的税補貼中國蕊片行業,中國人民願支持!

作者: nel116     時間: 2020-9-11 11:14

而家台積電從18年的7納米,進化成現在的5納米
中芯40納米,預計3年後28納米
呢段距離不單遠,連幾架車的車尾燈都睇唔到
直頭用萬里長城頭和尾黎比喻,望唔到䀆頭
當你以後自已追貼左,但其實一路比人拋離幾十公里

以前就話改革開放,世界合作,取他人之長短
現在我地當然要用習近平思想的特式社會主義黎對抗外國勢力
作者: 崖上的地獄     時間: 2020-9-11 11:23

越做越大又赢
作者: 小魔怪     時間: 2020-9-11 11:29

自已攪係遲早既事,同衛星一樣,動手吧
作者: maoleitau

作者: montejo     時間: 2020-9-11 11:39

引用:
原帖由 nel116 於 2020-9-11 11:14 AM 發表

現在我地當然要用習近平思想的特式社會主義黎對抗外國勢力 ...
中國唔係一直做到28咩?
中芯之前唔係話可以量產14?
作者: songsong17     時間: 2020-9-11 11:39

引用:
原帖由 nel116 於 2020-9-11 11:14 AM 發表

現在我地當然要用習近平思想的特式社會主義黎對抗外國勢力 ...
好多科技都係大家以為中國追唔到下追過來甚至超越人...

總好過反中白痴十幾廿年來無野進步過...
作者: songsong17     時間: 2020-9-11 11:42

引用:
原帖由 montejo 於 2020-9-11 11:39 AM 發表

應該係40, 28雖然可以生產, 但仍然要進口, 而家目標係40完全自己生產, 之後到28...
作者: ibm1     時間: 2020-9-11 11:42

美國之所以對高科技領域如此保護, 
背後其實係要以此支持美元系統, 
隨著石油壟斷被打破, 
已經支撐唔住美元... 
如果高科技都無埋, 
美元就更加死路一條... 

所以就算做得幾核突, 
佢都要保住高科技壟斷地位... 
作者: mib04     時間: 2020-9-11 11:43

時光倒流十二年
說好的彎道超車

作者: 13個加速馬達     時間: 2020-9-11 11:47

中國技術落後,但有市場。美國技術先進但冇市場。

邊個先捱唔住呢?
作者: 清風水靜     時間: 2020-9-11 11:50

中國科學家又要被暗殺.............唉.............!!
作者: 清風水靜     時間: 2020-9-11 11:52

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-9-11 11:47 AM 發表

邊個先捱唔住呢?
你傻呢...........尾國偷不了搶不了..........就會開始毒殺人家的科學家及政客....!!
中國懦夫政客又會再次強大...........向尾國乞求.........!!
作者: yifeifei2     時間: 2020-9-11 11:53

引用:

其實中國都唔想行呢條路,好似以往咁,美國肯賣嘅,中國多多都同你買。

但係宜家係美國唔肯賣呀嘛,唔就算係落後幾多都要做架!
做唔到都要做架!

宜家係雞蛋與高牆呀!
做咩你又唔企係雞蛋嗰邊

作者: martin101     時間: 2020-9-11 11:53

去吧
作者: ray99hk     時間: 2020-9-11 11:54

引用:

世界合作梗係好,係美國斷供應,不是中國不想買。
作者: 13個加速馬達     時間: 2020-9-11 11:55

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-9-11 11:52 AM 發表

你傻呢...........尾國偷不了搶不了..........就會開始毒殺人家的科學家及政客....!!
中國懦夫政客又會再次強大...........向尾國乞求.........!!
你咁叻,重响香討留言做乜春呢?

大陸比美國遲二十年先有核彈,乞求咗美國乜野呢勁人!
作者: ray99hk     時間: 2020-9-11 11:56

引用:
原帖由 montejo 於 2020-9-11 11:39 AM 發表

用美國技術可生産14nm
作者: scorpio     時間: 2020-9-11 11:57

根本中國以後研發所有產品都會去美國化! 
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-9-11 11:58

中芯加油
作者: 清風水靜     時間: 2020-9-11 11:59

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-9-11 11:55 AM 發表

你咁叻,重响香討留言做乜春呢?
大陸比美國遲二十年先有核彈,乞求咗美國乜野呢勁人!
當年中國造核彈.........因為一次飛機失事........死了一批人.......拖累了發展時間...!!
你真認為尾國做不出...........除了好事........尾國什麼都幹得出....!!
作者: ray99hk     時間: 2020-9-11 11:59

引用:
原帖由 ryderdralpha 於 2020-9-11 10:50 AM 發表
中美科技戰白勢化,美方擬封殺中國芯片(又稱晶片)業龍頭中芯(0981)。日經亞洲評論周三(9日)引述知情人士透露,中國芯片製造商擔心美方進一步升高制裁,正在加快去美化腳步,試圖降低對美國半導體設備的依

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2745000/2748274/0909_1024.jpg
根據報道,中芯將嘗試年底 ...

中美技術相差10年,但中國投入的資源較多。

圖片附件: 1599796786423.jpg (2020-9-11 11:59, 167.69 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: 1599796786453.jpg (2020-9-11 11:59, 192.5 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: 1599796786478.jpg (2020-9-11 11:59, 199.97 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: 清風水靜     時間: 2020-9-11 12:02

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-9-11 11:58 AM 發表
中芯加油
想起中芯的股票市場行為...........個心即時離一離.........!!
真的是謹慎樂觀..........華為不是上市公司才可以這樣硬朗...!!

一間上市公司是玩不轉的..........畢竟人家在金融市場太多黑手可做.....!!
想要對抗尾國........你就千萬別上市...........否則很難發圍....!!
作者: 豬木屍吃河童     時間: 2020-9-11 12:05

引用:

咁你又唔好咁諗, 台積電是一家生產晶片公司, 因為佢可以買到最先進光刻機才可以超前別人, 大陸現在被卡因為光刻機, 以前因為買到晶片所以冇下決心去搆, 現在不同, 政府願意舉國之力去做, 我又唔信可以追上來, 另外依家現在的最新的研究都放左碳基芯片研究,哩樣大陸並不落後太多,一旦成功, 將可遶過光刻機,

到時就可自給自足
作者: Zzlaz     時間: 2020-9-11 12:05

FinFET本身都係美國技術
果時DARPA贊助胡正明造

咁計的話中芯直頭要自創技術 唔可以用到美國的任何技術授權
作者: 崖上的地獄     時間: 2020-9-11 12:06

引用:
原帖由 小魔怪 於 2020-9-11 11:29 AM 發表
自已攪係遲早既事,同衛星一樣,動手吧
係呀做衛星唔怕大架
作者: 13個加速馬達     時間: 2020-9-11 12:06

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-9-11 11:59 AM 發表

當年中國造核彈.........因為一次飛機失事........死了一批人.......拖累了發展時間...!!
你真認為尾國做不出...........除了好事........尾國什麼都幹得出....!! ...
做唔做得出,又如何!唔通要中國用美金,俾美國駐軍來換唔打壓?

你肯,我唔肯喎!
作者: soilvvang     時間: 2020-9-11 12:07

已經有網友講過,只有手機才要搞7nm,5nm,3nm,為的是省電,減熱量。牙膏廠都未造到10nm,一樣用到
作者: 愛心大使     時間: 2020-9-11 12:09

早餐都冇得食又話B計劃
作者: lung_block     時間: 2020-9-11 12:12

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-9-11 10:52 AM 發表
雖然同現今頂尖技術有距離
但方向無錯
只要開到個頭 之後既野 就會有辦法解決
其實中端內嵌芯片需求在未來5G物聯網需求很大..
現在每樣電器都會加入上網智能功能..
而路面,燈柱等加入傳感器,為發展未來無人駕駛作準備..

5G支援極大量機器連接,每個基站同時接上數以十萬計感應器,電器等.每個唔需要寬頻,只要窄頻但要低延時特性..
部份元件未必會連上電源,只以電池運作,要求芯片支援極低電量待機及運作..
中國已能夠用50納米,做出只耗700nA既NB-IOT芯片..一塊3000AH電池,已可足夠十年運作...
作者: 清風水靜     時間: 2020-9-11 12:12

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-9-11 12:06 PM 發表

做唔做得出,又如何!唔通要中國用美金,俾美國駐軍來換唔打壓?
你肯,我唔肯喎!
問題不是駐了軍換唔打壓你............同伊朗簽了合約都可以反口.......這樣沒有誠信的國家.....!!
真的搵鬼信.........這不是條件的問題.........是對象的問題.....!!

近期德國都比人打壓............德國都有美國駐軍........!!
因為一條天然氣的運輸管道........損害了美國的商業利益.........美國就大大力打壓德國....!!
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-9-11 12:12

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 11-9-2020 11:23 發表
越做越大又赢
I agree with you.
作者: ray99hk     時間: 2020-9-11 12:16

引用:
原帖由 scorpio 於 2020-9-11 11:57 AM 發表
根本中國以後研發所有產品都會去美國化! 
我諗全世界都會有不同程度去美國化,因為隨時下一個被制裁的國家就到佢地。
作者: kingkong_hk     時間: 2020-9-11 12:17

去美國化仲好,等西人唔知你點整,又冇後門
作者: ASU30329     時間: 2020-9-11 12:17

引用:

高鐵?GPS?航母?不記得了嗎?中國通通做出來了 哈哈 CPU給點時間一定會超車的
作者: arhon009     時間: 2020-9-11 12:20

雖然跟最尖端技術有超大距離, 但方向正確。中國應靠自己去制造芯片, 再找方法減少對高端芯片的依賴。

中國加油
作者: 新手助人協會     時間: 2020-9-11 12:21

大粒40納米的市場唔細的。
交通燈。音響。大型電器等等都不需要用到5nm吧。
作者: launch_date     時間: 2020-9-11 12:23

引用:
原帖由 nel116 於 2020-9-11 11:14 發表

你唔岩~~~~

大前提係要假設美國唔會進步,仲要中國繼續有得抄!!!
呢點中國式計算,一定要加入去,亦相當重要

抄功課比做功課快得多,而且快狠準,成本低,
人家做2小時,我2分鐘抄完,而且抄的比做的好

咁就十幾年後科技超越美國相當輕易

.

作者: 阿峰~     時間: 2020-9-11 12:24

引用:

28同14係有美國技術係度,40mm係純國產技術
作者: stanthony     時間: 2020-9-11 12:24

肯追就有進步,只要不放棄,遲早會追上。
反中份子香港發展被內地反超歷歷在目。
支持祖國。
作者: 我係掟磚廢青1號     時間: 2020-9-11 12:25

引用:

28nm生產過程其中之一嘅光刻機仲要靠外國。雖然大陸已經研發28nm光刻機,但係要真正量產要用多少少時間。
作者: leslielo     時間: 2020-9-11 12:25

引用:

講緊完全去美國化完全自主
作者: 阿峰~     時間: 2020-9-11 12:26

引用:
原帖由 新手助人協會 於 2020-9-11 12:21 PM 發表
40mm只係for家用電器芯片...
電話最低都14mm, 電訊基座最低28mm
作者: Kenny~     時間: 2020-9-11 12:28

引用:

中國好快可以自給自足,台灣造的冇人會買到時產能過剩。
作者: laws168168     時間: 2020-9-11 12:28

支持中芯自我制造,國內有足夠市場,
反正都不能用老尾芯,還是自家好,不用被斷供。
作者: 天生宇宙的結他     時間: 2020-9-11 12:28

人地做緊3納米啦  你做手提定水壺?
作者: 我係掟磚廢青1號     時間: 2020-9-11 12:29

引用:
原帖由 新手助人協會 於 2020-9-11 12:21 PM 發表
其實就算電腦市場都唔一定要用到5nm,反之手機咪U用5nm就應該好好多。
作者: 流晶花園     時間: 2020-9-11 12:30

引用:
原帖由 ryderdralpha 於 2020-9-11 10:50 AM 發表

美國攪咁多野,如中國最後攪掂
美狗自己損失
作者: songsong17     時間: 2020-9-11 12:30

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-9-11 12:23 PM 發表

你唔岩~~~~

. ...
講咁易又唔見反中白痴識炒...
又唔見其他東南亞國家識炒....
作者: raymond^!^     時間: 2020-9-11 12:31

2020年了,我地祖國終於追上了2007年既芯片技術
作者: Kenny~     時間: 2020-9-11 12:32

引用:
對。 電腦,數據中心,智能汽車,衛星設備已經夠用。
作者: 6seven     時間: 2020-9-11 12:32

引用:
原帖由 ibm1 於 2020-9-11 11:42 AM 發表
美國之所以對高科技領域如此保護,
背後其實係要以此支持美元系統,
隨著石油壟斷被打破,
已經支撐唔住美元...
如果高科技都無埋,
美元就更加死路一條...

所以就算做得幾核突,
佢都要保住高科技壟斷地位...  ...
問題係....為何要保美國地位?
人民幣VS美元不太流通, 不需保護之下, 他國又願意用人民幣交易?
作者: 新手助人協會     時間: 2020-9-11 12:35

引用:
原帖由 stanthony 於 2020-9-11 12:24 PM 發表
肯追就有進步,只要不放棄,遲早會追上。
反中份子香港發展被內地反超歷歷在目。
支持祖國。
支持祖國可嘉
但在事件上踩腥港一腳就不利於和諧!
作者: songsong17     時間: 2020-9-11 12:36

引用:
原帖由 6seven 於 2020-9-11 12:32 PM 發表

問題係....為何要保美國地位?
人民幣VS美元不太流通, 不需保護之下, 他國又願意用人民幣交易?
未必用人仔, 只係唔想依賴美元...
作者: robin09     時間: 2020-9-11 12:36

引用:
原帖由 arhon009 於 2020-9-11 12:20 PM 發表
雖然跟最尖端技術有超大距離, 但方向正確。中國應靠自己去制造芯片, 再找方法減少對高端芯片的依賴。

中國加油
中国大力在第三代半导体研发,这方面中国并没有落后,和世界最先进国家基本在同一起跑线。
第一第二代就是稳步推进,让市场主导。
作者: uncannyoracle     時間: 2020-9-11 12:37

引用:
原帖由 maoleitau 於 2020-9-11 11:34 AM 發表

台積電話要閞發3nm, 我一開始唔係咁睇好, 硅原子半徑0.1nm, 你計下造出尼可靠性可以有幾高.
用乜制程好睇用係乜設備上, 工場環境用14nm等同自殺, 就算係美軍用既晶片都只係65nm.
而且家陣大陸研發緊碳基晶片, 性能比硅高好多, 硅晶性能已經接近極限, 40nm碳基晶片性能根本不是14nm硅基晶片可比. ...
理論上愈大愈安全穩定,65/40/28 先係王道。再者而家d手機硬件比軟件行太快。
作者: pherrows     時間: 2020-9-11 12:39

引用:

why go USA?
作者: 6seven     時間: 2020-9-11 12:40

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-9-11 12:02 PM 發表

想起中芯的股票市場行為...........個心即時離一離.........!!
真的是謹慎樂觀..........華為不是上市公司才可以這樣硬朗...!!

一間上市公司是玩不轉的..........畢竟人家在金融市場太多黑手可做.....!!
想要對抗尾國........你就千萬別上市...........否則很難發圍....!! ...
啊爺一早睇穿, 所以不會開放國內金融市場比老美入去搞搞震.
極其量只係港交所keep住自由開放.
作者: lyretail1969     時間: 2020-9-11 12:41

可以用2N3904和2N3906擠出來,中國地方甘大完全冇問题。
作者: 6seven     時間: 2020-9-11 12:42

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-11 12:36 PM 發表

未必用人仔, 只係唔想依賴美元...
問題1, 點解保美元地位?
問題2, 點解去美元地位?
作者: ray99hk     時間: 2020-9-11 12:43

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-9-11 12:07 PM 發表
已經有網友講過,只有手機才要搞7nm,5nm,3nm,為的是省電,減熱量。牙膏廠都未造到10nm,一樣用到
而且手机以5吋半至6吋機最大路,不是越細部越好,CPU 7nm製程都很不錯。

當然越精細製程會有優勢,可以更省電。
作者: LL雲峰     時間: 2020-9-11 12:43

放心美國有頭冇尾只要有中國人支持保證一定可以變成美國
作者: zhangan     時間: 2020-9-11 12:45

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-9-11 12:16 PM 發表

我諗全世界都會有不同程度去美國化,因為隨時下一個被制裁的國家就到佢地。
歐盟都一定會,只係唔會明顯表現出嚟
只要去美國化,無論產品或技術,就半壟斷中國龐大市場
作者: 韓風黃色神童     時間: 2020-9-11 12:47

10年前中國開發高鐵話要快過日本子彈火車, 法國TGV火車, 比人話痴媽根, 狂妄自大, 但今時今日夢想已經實現, 所以凡事沒有不可能
作者: songsong17     時間: 2020-9-11 12:50

引用:
原帖由 6seven 於 2020-9-11 12:42 PM 發表

問題1, 點解保美元地位?
問題2, 點解去美元地位?
美國想保美元地位, 因為交易可以抽水 ,而國內問題可以利用美元系統分散到其他國家幫手埋單...

其他國家想去美元因為唔想受以上問題...
作者: ray99hk     時間: 2020-9-11 12:51

引用:
原帖由 zhangan 於 2020-9-11 12:45 PM 發表

歐盟都一定會,只係唔會明顯表現出嚟
只要去美國化,無論產品或技術,就半壟斷中國龐大市場
呢個就係原因,中國要求非美技術産品,指明吾要美國貨,自然有人去做。
作者: samuiwolf     時間: 2020-9-11 12:53

引用:
而家講來講去是手機晶片。就算desktop,intel  第九代都是用14nm。手机體績細,電池唔夠大,所以晶片越省電,越唔熱越好。
作者: ray99hk     時間: 2020-9-11 12:54

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-11 12:50 PM 發表

美國想保美元地位, 因為交易可以抽水 ,而國內問題可以利用美元系統分散到其他國家幫手埋單...

其他國家想去美元因為唔想受以上問題... ...
淨係成日驚美國制裁,一陣又話踢出 Swift,都已經有足夠理由脫離美元系統。
作者: jjjimmy59     時間: 2020-9-11 12:57

引用:

IOE 都被拔掉了,從電商到通訊到現在的銀行

有市場用的叫科技,没人用的是自嗨

5奈米的蘋果還是得掛尿袋,尾佬拿飯碗當武器,加油!
作者: songsong17     時間: 2020-9-11 12:59

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-9-11 12:54 PM 發表

淨係成日驚美國制裁,一陣又話踢出 Swift,都已經有足夠理由脫離美元系統。
無錯, 呢樣係近年更嚴重既問題, 自己要制裁其他國家, 就連盟友既公司交易都要脅埋...
作者: buomjwit     時間: 2020-9-11 12:59

引用:

自主研發原來只做到28nm40nm,笑死人。7nm咀炮唔到,就咀炮28nm夠用。咁咀炮都退左步,慘了。
作者: songsong17     時間: 2020-9-11 13:02

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2020-9-11 12:47 PM 發表
10年前中國開發高鐵話要快過日本子彈火車, 法國TGV火車, 比人話痴媽根, 狂妄自大, 但今時今日夢想已經實現, 所以凡事沒有不可能
太空站, 核融合新能源人地一開始唔受玩, 而家自己都追到世界前列位置了...
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-9-11 13:02

引用:
原帖由 songsong17 於 11-9-2020 11:39 發表

好多科技都係大家以為中國追唔到下追過來甚至超越人...

總好過反中白痴十幾廿年來無野進步過...
唔知唔知比中國超越,咁咪重好,毫無打壓添!
作者: edbe     時間: 2020-9-11 13:02

搞得成大把市場
台積電真可憐
作者: 老婆大大封了     時間: 2020-9-11 13:05

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-9-11 11:47 AM 發表

邊個先捱唔住呢?
你睇法最啱
作者: 大林林     時間: 2020-9-11 13:05

引用:

一於學曱甴坐係度等人施捨好無
作者: 小魔怪     時間: 2020-9-11 13:07

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-9-11 12:06 PM 發表

係呀做衛星唔怕大架
芯片鬼頭都係由大做到細,條路係咁行,你要自已識做,必經
作者: 幫你地改個名     時間: 2020-9-11 13:07

我國咁多錢直接收購台績電,唔比收購直接武統台灣接手台績電

作者: 出入夜婆仔     時間: 2020-9-11 13:08

其實好多基本控制的ic都不需要7納米。 好似控制電流或開關形ic。 40納米都係比較好。 因為頻率低電流高。 保護電壓高。  估計大陸想是基建再加強。
作者: ray99hk     時間: 2020-9-11 13:08

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-11 12:59 PM 發表

無錯, 呢樣係近年更嚴重既問題, 自己要制裁其他國家, 就連盟友既公司交易都要脅埋...
侵侵連盟友都搞埋,結果盟友都吾願支持美國,制裁伊朗一事可見。
作者: 殘廁奔放的牛牛     時間: 2020-9-11 13:09

引用:

你識條鐵咩,你部手機能用上百份之五十?咁快似你搞嘢時快而短
作者: lmichael     時間: 2020-9-11 13:10

引用:

係唔係打多左個0字?
作者: Y-hk     時間: 2020-9-11 13:11

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-9-11 12:23 PM 發表

你唔岩~~~~

. ...
差得太遠就抄都冇用.
任正非直情話將全套5G 技術讓俾美國.
唔好話抄, 係教埋佢. 等佢地可以同華為同一起點競爭.
但係美國都唔敢.
作者: 860     時間: 2020-9-11 13:11

班左仔係咪唔識字。。。。贏乜?
作者: Y-hk     時間: 2020-9-11 13:14

引用:
原帖由 raymond^!^ 於 2020-9-11 12:31 PM 發表
2020年了,我地祖國終於追上了2007年既芯片技術
你可以做邊一年既芯片?
作者: 睇天做人     時間: 2020-9-11 13:16

幾時先到 7 納米 加油呀
作者: samuiwolf     時間: 2020-9-11 13:16

引用:
原帖由 幫你地改個名 於 2020-9-11 01:07 PM 發表
我國咁多錢直接收購台績電,唔比收購直接武統台灣接手台績電
台積電也依賴外國技術。
作者: samuiwolf     時間: 2020-9-11 13:18

引用:
原帖由 出入夜婆仔 於 2020-9-11 01:08 PM 發表
其實好多基本控制的ic都不需要7納米。 好似控制電流或開關形ic。 40納米都係比較好。 因為頻率低電流高。 保護電壓高。  估計大陸想是基建再加強。
對呀,講來講去就是手機的cpu。
作者: democrazyboy     時間: 2020-9-11 13:19

掩眼法嚟,俾面子美國,唔再刺激佢,空天飛機中國都低調咗,蕊片二十八納米中國可以大量生產,正向七納米前進,希望五年以後可以進步到三納米,到時美國佬要求中國添,五納米美國不能生産,高通已經只能求台積電代生産。
作者: 6seven     時間: 2020-9-11 13:20

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-11 12:50 PM 發表

其他國家想去美元因為唔想受以上問題... ...
我淨係知美元任佢印, 就黎同冥通掛鉤.
作者: Y-hk     時間: 2020-9-11 13:21

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-9-11 12:51 PM 發表

呢個就係原因,中國要求非美技術産品,指明吾要美國貨,自然有人去做。
其實唔駛指明. 只要中國想買, 賣家就要想辦法去做.
如果美國禁止有美國科技既產品賣俾中國, 賣家自然就要避免用美國科技.
可以發展自己既技術代替. 歐盟國家都好大理由咁做. 用咗自己既技術就賣俾美國同中國都得.
咁樣發展落去就變成淘汰美國技術.
作者: damonling     時間: 2020-9-11 13:21

引用:

沒有了訂單,台積電有能錢去科研?中國市場能大,起步階段難,但係有市場支持,有錢科研一定成功!高鐡以前中國都無啦!現在?中國高鐵世界第一!!!...以你的思維,你做中國領導人咁就中國永遠無世界第一嘅高鐡!...望見困難就放棄?不思進取?這樣不會發生在現今的中國,所以美國沒有了自信,怕中國會取代美國,美國才會用國家力量去打壓中國
作者: HKusers     時間: 2020-9-11 13:21

乜原來美國只有晶片一招
作者: 出入夜婆仔     時間: 2020-9-11 13:23

引用:
原帖由 samuiwolf 於 2020-9-11 01:18 PM 發表

對呀,講來講去就是手機的cpu。
如果講加大sige的基礎。 再開發新ic,可能28nm都好勁。
作者: samuiwolf     時間: 2020-9-11 13:25

引用:
原帖由 HKusers 於 2020-9-11 01:21 PM 發表
乜原來美國只有晶片一招
美國要搞死中國,有兩招,一是晶片,二是禁止中國的銀行使用美國的美元結算系統
作者: 前期綠色的樹根     時間: 2020-9-11 13:25

美國高科技蕊片,被中國稀土控制;中國高科技產品,被美國蕊片控制;到底是誰輸?誰贏?
作者: c61     時間: 2020-9-11 13:26

跪低就輸一世,支持中國制造!
作者: 香港地盤佬     時間: 2020-9-11 13:26

中國芯片唔得係因為以前將所有資源放晒落軍事方面,依家北斗全面組網,精力可以轉移落其他地方