標題: 【華為禁令】手機用28納米芯片就夠華為根本不會斷芯? - 香港經濟日報 - 中國頻道 - 經濟脈搏 ... [打印本頁]

作者: win9876432     時間: 2020-9-10 21:25

中美科技戰白熱化,美國針對華為的最新禁令本月15日生效,華為的最主要芯片(晶片)供應源台積電,同日中止向華為供貨。但中國工程院院士倪光南推斷華為不會「斷芯」,關鍵之一是中國已實現28納米芯片光刻機「國產化」,意味將能不靠美國設備生產出28納米芯片。

現年81歲的倪光南是中國著名資訊科技專家,曾參與中國資訊大廠聯想早年的創辦,擔任過聯想的總工程師。

他以華為芯片遭封殺事件為例指出,雖然中國芯片產業在7納米技術上受到制約,但是依靠中國現有的技術,依然可以製作出14納米或28納米技術的芯片,這對華為來說是一條出路。

儘管中國短期內還做不到高端的7納米、5納米的先進製程芯片,但其實這也只能影響手機業務,因為目前大部分科技產品使用14納米、28納米芯片已經綽綽有餘。

值得注意是,不僅倪光南提出「28納米夠用論」,中芯國際網站在28納米芯片簡介中更進一步表示,28納米工藝製程可應用於智能手機、平板電腦、電視、機頂盒和互聯網等電子產品領域。

蘋果下一部手機如果冇7納米3納米,啲手機係咪就冇人要呢?
中國手機廠應真正建立好成個生態同品牌,優化手機。

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2749716/【華為禁令】手機用28納米芯片就夠 華為根本不會斷芯??mtc=20023
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2020-9-10 21:39

引用:
原帖由 win9876432 於 2020-9-10 09:25 PM 發表
中美科技戰白熱化,美國針對華為的最新禁令本月15日生效,華為的最主要芯片(晶片)供應源台積電,同日中止向華為供貨。但中國工程院院士倪光南推斷華為不會「斷芯」,關鍵之一是中國已實現28納米芯片光刻機「國產化」,意味將能不靠美國設備生產出28納米芯片。

https://static01-proxy.hket.com/ ... 45000/2749716/0910_ ...
等於現實生活 . 相機既像素 200 - 500 已經夠用 .

刻意追求過高像素其實係冇乜意義 .
作者: chantinlung     時間: 2020-9-10 21:46

我架車極速260KM,揸車咁耐,未試過行超過130kM。
作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-9-10 21:47

要在市場競爭
夠用,是不夠的
是要比對手更強
作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-9-10 21:48

引用:
原帖由 chantinlung 於 2020-9-10 09:46 PM 發表
問題是一架車sell 最高速260
一架130
你是消費者,你買邊架?
除非130 賣平好多
作者: chantinlung     時間: 2020-9-10 21:52

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-9-10 09:48 PM 發表

一架130
你是消費者,你買邊架?
除非130 賣平好多
我有另一架, 極速180km (抑或200km,忘了), 一樣好揸,對我來説沒分別,數字游戲。
作者: mib04     時間: 2020-9-10 22:01

從此,華為手機,中国專用
作者: yifeifei2     時間: 2020-9-10 22:03

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-9-10 09:48 PM 發表

一架130
你是消費者,你買邊架?
除非130 賣平好多
買車唔只睇速度。
行260嗰架坐幾多人?車尾箱有幾大?有無其他 options?

同樣手機除咗速度,仲有好多方面係用家會比較嘅。
最直接例子iPhone 一直比 an 機用家恥笑 iOS比 android 自閉,硬件比好多 an 旗艦落後。
但事實上,iPhone 好賣過好多 am 機旗艦。
你話 iPhone 平咩?我諗無人同意囉
作者: win9876432     時間: 2020-9-10 22:13

華為要突圍,就要賣大包
雲空間免費提供4TB以上,俾人儲多啲野,
手機加多幾塊國產導航晶片,導航更準
地圖要清楚,user friendly
提供翻譯功能,語言互相翻譯要精準
作者: 天邊海角     時間: 2020-9-10 22:33

引用:
原帖由 win9876432 於 2020-9-10 09:25 PM 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2745000/2749716/0910_ ...
納米細代表越慳電 同體績比做更快速度
作者: LUNDO     時間: 2020-9-11 07:10

引用:

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2745000/2749716/0910_ ...
全世界都準備勒緊肚皮,推多D大眾化手機,益吓消費者啦。🤔🤔
作者: 廚房粗俗的留言     時間: 2020-9-11 07:37

其他芯片公司也可以死得了,
作者: 前期綠色的樹根     時間: 2020-9-11 07:59

華為想突破,必需自製蕊片,不要妄想其他中國公司有蕊片提供,因利潤少
作者: jimmyho2006     時間: 2020-9-11 09:06

又係飛機文?

而家老尾點名提中芯呀... 28納米的供應好快也變得困難。

同埋,老尾一招接一招。而家係唔止芯片要搞你,係成個半導體行業都搞。

你地查下,咩叫 dram 先。連上遊製造芯片,或其相關軟硬件,材料等也會作出限制。
作者: jimmyho2006     時間: 2020-9-11 09:12

https://money.udn.com/money/story/5612/4848286

所有手機製造,都需要dram...

全球最大3間dram... 分別3星,sk海力士,美光,佔左96% dram 供應,而家全部禁同華為做生意。

這只是其中1些例子。記住,開弓無回頭箭。
作者: ray99hk     時間: 2020-9-11 10:44

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-9-11 09:06 AM 發表
又係飛機文?

而家老尾點名提中芯呀... 28納米的供應好快也變得困難。

同埋,老尾一招接一招。而家係唔止芯片要搞你,係成個半導體行業都搞。

你地查下,咩叫 dram 先。連上遊製造芯片,或其相關軟硬件,材料等也會作出限制。 ...

中國生産緊 ram, 技術應還落後過對手,是以德國奇夢達的科技為基礎。

圖片附件: 1599792262481.jpg (2020-9-11 10:44, 280.53 KB) / 該附件被下載次數 10

圖片附件: 1599792262517.jpg (2020-9-11 10:44, 267.03 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: 1599792262545.jpg (2020-9-11 10:44, 280.35 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 1599792262573.jpg (2020-9-11 10:44, 214.64 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: 40342     時間: 2020-9-11 12:55

引用:
原帖由 天邊海角 於 2020-9-10 10:33 PM 發表

納米細代表越慳電 同體績比做更快速度
納米細不代表一定慳電,要視乎實際所含元件而定。速度確是快些,但實際應用上分別不到。

作者: 習總囊囊     時間: 2020-9-11 12:59

引用:

?
光刻機「國產化」?之前就試過買啲芯片返嚟換個logo當自家製,唔知家陣會唔會係買部2手機返嚟改改電壓叫國產化呢??
作者: 一一一木木木     時間: 2020-9-11 14:26

所以HW短期內會放棄高端手機市場。專心做5G基站同新技術應用。
作者: 電梯真空的筍盤     時間: 2020-9-11 15:57

引用:
原帖由 chantinlung 於 2020-9-10 09:46 PM 發表
但在有得比较下,消費者总是会揀高一些的货品的。
作者: 生果轉貼員     時間: 2020-9-11 18:07

支持倒退
作者: 星風月霧     時間: 2020-9-11 21:48

納米的其實只有幾個原子的大小,總不能無限小。無論工藝幾進步,極限都在這裏。你無得再向前,中國就可以追上來。
作者: 三万光年     時間: 2020-9-12 01:14

28納米個晶片大舊D,食電D
作者: 台風變態的樓盤     時間: 2020-9-12 11:10

問題係同胞會用落後野?唔信囉,成日高大上掛嘴邊,死要面
作者: ming@1980     時間: 2020-9-12 12:41

晶片技術唔係細就得,如何計算先係重點,即係1+1+1定1x3分別
作者: Zzlaz     時間: 2020-9-12 16:14

中芯都唔想做28納米。。。。做係蝕本
業績會上幾次強調28納米產能過多
d 單比台積電同聯電食左
相關產能調左做45納米同55納米

本身28納米係講成性格比最高的製程 唔用FinFET 下效能最佳的製程
所以大家爭住擴產 攬炒左

有錢的大公司繼續愈做愈細 無錢的繼續用住90納米先
作者: haogaoye     時間: 2020-9-12 17:20

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-11 06:07 PM 發表
支持倒退
好呀,咁就同你個腦袋一樣了。
作者: 生果轉貼員     時間: 2020-9-12 22:25

引用:
原帖由 haogaoye 於 2020-9-12 05:20 PM 發表

好呀,咁就同你個腦袋一樣了。
28 nm唔啱我
作者: 一個中國人!

作者: herick     時間: 2020-9-14 12:32

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-9-10 09:47 PM 發表
要在市場競爭
夠用,是不夠的
是要比對手更強
說得也對,如果中國的龐大市場支持華為也夠,5納米的技術產品如果沒有足夠的市場也有點浪費,隨後也可能會因市場縮小而研發動力降低。
作者: 習總囊囊     時間: 2020-9-14 13:10

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-9-11 09:12 AM 發表
https://money.udn.com/money/story/5612/4848286

全球最大3間dram... 分別3星,sk海力士,美光,佔左96% dram 供應,而家全部禁同華為做生意。

這只是其中1些例子。記住,開弓無回頭箭。 ...
電話既野,通到話就夠架啦.對於某啲獨裁專制國家嚟講,啲人溝通唔到仲好啲添.話事人個位夠穩就得,其他野話9之佢啦
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2020-9-14 13:30

玩大佢,華為三拆賣高配機,頂冧市
作者: macsunny     時間: 2020-9-14 14:05

28nm 是夠用的 只要部手機夠大部
作者: Y-hk     時間: 2020-9-14 16:07

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-9-11 09:12 AM 發表

這只是其中1些例子。記住,開弓無回頭箭。 ...
咁即係美國可以禁全中國用dram?
記住, 問題不只是華為的問題. 現在美國是擺明要對付全中國.
身為中國人應該點做?
作者: discusskok     時間: 2020-9-14 16:50

我夠知用部i3電腦一樣做到文書嘢,但係喺2020年你會唔會買部i3電腦?
作者: jimmyho2006     時間: 2020-9-14 17:38

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-9-14 04:07 PM 發表

咁即係美國可以禁全中國用dram?
記住, 問題不只是華為的問題. 現在美國是擺明要對付全中國.
身為中國人應該點做?
有咩點做?

呢d係國家層面既事,個人能做的實在不多。
作者: Y-hk     時間: 2020-9-14 17:57

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-9-14 05:38 PM 發表

有咩點做?

呢d係國家層面既事,個人能做的實在不多。
如果好似你講咁慘, 全中國好多野都唔俾用. 你既生活都會受好大影響.
DRAM全部冇得用就好多電子產品都冇得用.
而你自己就乜都唔想做去支持國家, 可以冇影響繼續笑下國家既新發展, 話佢只係打飛機?
你覺得你可以獨善其身? 定你係覺得自己國家任人魚辱係好開心既事?
作者: Puke007     時間: 2020-9-14 18:07

前兩日先攞部中古機 Samsung note 2 , 32納,粒 U 冇問題,只係去電快啲,其實如果Rom 再優化好少少,都值得一用。
作者: Zzlaz     時間: 2020-9-14 19:38

引用:
原帖由 Puke007 於 2020-9-14 06:07 PM 發表
前兩日先攞部中古機 Samsung note 2 , 32納,粒 U 冇問題,只係去電快啲,其實如果Rom 再優化好少少,都值得一用。
samsung note 2 係2012年出,已經唔係中古機
賣都無人要
作者: Puke007     時間: 2020-9-14 19:49

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-9-14 19:38 發表

samsung note 2 係2012年出,已經唔係中古機
賣都無人要
可以自刷去到 Android 9, 有 NFC, 其實都Ok架,我覺得最嘥電糸個 屏,如果可以DIY 個 E-ink 應該都可以玩兩三日。
作者: Zzlaz     時間: 2020-9-14 23:08

引用:
原帖由 Puke007 於 2020-9-14 07:49 PM 發表

可以自刷去到 Android 9, 有 NFC, 其實都Ok架,我覺得最嘥電糸個 屏,如果可以DIY 個 E-ink 應該都可以玩兩三日。
我幾年前就係用note2
呢家note s8+都開始覺得部機慢 ,塊芯片係高通10納米晶片。。。

note2係用高通32納米晶片
作者: Puke007     時間: 2020-9-16 09:57

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-9-14 23:08 發表

我幾年前就係用note2
呢家note s8+都開始覺得部機慢 ,塊芯片係高通10納米晶片。。。

note2係用高通32納米晶片
Clean cache memory, 再開development mode, 把動畫設定 x0.5 睇吓好唔好少少,如果電話日常應用應該冇問題。呢兩樣都唔駛root
作者: jktf     時間: 2020-9-17 11:35

我信華為有後著,但28nm真係唔夠做。依家手機又2k 4k mon, 又幾千萬像素鏡頭, 我唸舊電要過萬先撐得住。
作者: rayrayccw     時間: 2020-9-17 16:55

華為唔係出雲手機咩? 運算交由雲端搞掂
作者: Duncan_Nadal     時間: 2020-9-17 17:41

Good News
作者: slk2xx     時間: 2020-9-17 18:19

仲講芯片而家玩雲手機啦
作者: 彈吓彈吓跳彈床

作者: slk2xx     時間: 2020-9-17 19:31

軟件和硬件根本串通好,
軟件不斷蠶食硬件資源
硬件不斷推出及加價
一個更新就把你速度下降25%
雲手機是可行的解決辦法