標題: 中國003型航母最新航拍照曝光軍迷熱議殲-31會否上艦 [打印本頁]

作者: catcloud     時間: 2020-9-10 18:01

https://www.hk01.com/議事廳/521709/中國003型航母最新航拍照曝光-軍迷熱議殲-31會否上艦

綜合9月9日消息,中國社交媒體流傳出一組網友在飛機上拍攝的003型航母照片。照片中,003型航母船體模塊整齊排列在乾船塢內,艦艏、艦舯與艦艉三個結構體清晰可見,部分分段已合攏。
根據中國海軍大校此前透露的消息,003型航母將是具有電磁彈射器、排水量78,000噸和第四代隱形戰鬥機的常規動力航空母艦。
由於003型航母規模及排量較大,它將搭載60架至80架戰鬥機。就艦載機而言,它可以搭載的機型包括殲-15彈射型艦載戰鬥機、殲-15D電子戰飛機、空警-600艦載預警機、直-18反潛直升機等。
另有分析稱,中國為003型航母配備的最新艦載機是FC-31鶻鷹。近日亦有消息稱,FC-31鶻鷹3.0驗證機正在試飛。

希望係最新型號,可以隱形
作者: 棧道     時間: 2020-9-10 18:05

呢隻才是中國幾十年來工業結晶
作者: pooh24680     時間: 2020-9-10 18:45

31會唔會上戶口就唔知
就算係,003服役時都唔會係佢
3號機都唔係艦載型,邊有可能咁快

個人從不睇好31,越多新聞越唔可靠,老解一慣作風
作者: 色香的龜頭     時間: 2020-9-10 18:47

追趕美軍軍力,加油呀解放軍
作者: 機龍     時間: 2020-9-10 19:20

引用:
原帖由 pooh24680 於 2020-9-10 18:45 發表
31會唔會上戶口就唔知
就算係,003服役時都唔會係佢
3號機都唔係艦載型,邊有可能咁快

個人從不睇好31,越多新聞越唔可靠,老解一慣作風
按某篇雙過半八股,可能明年先飛
作者: pooh24680     時間: 2020-9-10 19:26

引用:
原帖由 機龍 於 2020-9-10 07:20 PM 發表

按某篇雙過半八股,可能明年先飛
係有咁傳過
就算係真,由首飛到服役點都要3/5年,004都下左水 lu
作者: INVOY

作者: momo481716

作者: 機龍     時間: 2020-9-11 00:02

引用:
原帖由 momo481716 於 2020-9-10 23:32 發表

FC-31由2012一直試飛緊,你估仲係新機咩
塗層都上左幾年啦,幾年前已可宣佈服役
一日未上八一軍徽就唔會接收入列,而且艦載化部機差唔多係設計兩次

如果21年首飛同時003下水,過幾年同003一齊接收入列都係有可能
作者: stormy10     時間: 2020-9-11 00:38

引用:
原帖由 機龍 於 2020-9-11 12:02 AM 發表

一日未上八一軍徽就唔會接收入列,而且艦載化部機差唔多係設計兩次

如果21年首飛同時003下水,過幾年同003一齊接收入列都係有可能
fc-31係外貿機不會變,以航母步伐21年首飛雙ws19 艦載戰機,會以35001出現不會設計兩次,會比較現實。
作者: pooh24680     時間: 2020-9-11 00:48

引用:
原帖由 momo481716 於 2020-9-10 11:32 PM 發表

FC-31由2012一直試飛緊,你估仲係新機咩
塗層都上左幾年啦,幾年前已可宣佈服役
冇老解立項泵錢開波
試飛多10年都冇意義
一間公司,仲要係601嘅「良好記錄」,可以自資做倒5代機,全世界都有啦

老解立項,上戶口,吹左幾多年?

同20高低配吹過,邊個國家落實投資又吹過
除左海4外佢仲有乜嘢好吹
以佢同海軍嘅關係,我從來唔排除佢有機會吹倒個戶口
不過一日未見八一 logo , 我都係繼續聽下就算

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-9-11 00:48, 136.7 KB) / 該附件被下載次數 13

作者: stormy10     時間: 2020-9-11 00:57

還有重型雙坐艦載戰機會相繼出現。

作者: Peter_H

作者: pooh24680     時間: 2020-9-11 10:33

引用:
原帖由 momo481716 於 2020-9-11 10:06 AM 發表

1."由首飛到服役點都要3/5年"
一直試飛既FC31究竟係技術層面上洗唔洗再等3/5年
2.老解淨係證實會出口,你用D流言蜚語加自己拼湊就解釋到軍隊內部延宕FC31原因,真心陰莖 ...
3號係艦載機咩?
你又有乜野唔係斐短流長 31上左戶口?

作者: pooh24680     時間: 2020-9-11 11:41

引用:
原帖由 momo481716 於 2020-9-11 11:24 AM 發表

殲-20第一次曝光個陣有冇人貼中仲有FC31先
SpaceX夠自資,NASA用唔用先
FC 就係外貿型號
咁中國軍方幾時比個殲字31?
就算上面講過嘅傳文都係殲35
殲31一直都只係坊間說法,你要信冇人阻你

SpaceX有乜嘢新技術出過?全部都係現有,佢主打係平,平就得
隱身機會平?發夢就得
作者: stormy10     時間: 2020-9-11 11:53

引用:
原帖由 pooh24680 於 2020-9-11 11:41 AM 發表

FC 就係外貿型號
咁中國軍方幾時比個殲字31?
就算上面講過嘅傳文都係殲35
殲31一直都只係坊間說法,你要信冇人阻你

SpaceX有乜嘢新技術出過?全部都係現有,佢主打係平,平就得
隱身機會平?發夢就得 ...
SpaceX回收個爛火水罐返呢,又如何。
作者: pooh24680     時間: 2020-9-11 13:05

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-11 11:53 AM 發表

SpaceX回收個爛火水罐返呢,又如何。
就係回收再用一樣,做倒就大減成本
依家佢成功,全世界學佢添

以前大把錢燒嘅年代,邊個咁得閒諗回收,開過個新project 好過啦
作者: pooh24680     時間: 2020-9-11 13:12

如果佢真係可以冇軍方戶口都可以成功造出5代機,絕對係一件可喜可讚一件大事

可惜佢嘅歷史比唔倒我信心

到軍方真正立項,我又唔會睇死佢,話晒可以正式攞20啲料用,咁都唔得叫佢執左佢
作者: stormy10     時間: 2020-9-11 13:19

引用:
原帖由 pooh24680 於 2020-9-11 01:05 PM 發表

就係回收再用一樣,做倒就大減成本
依家佢成功,全世界學佢添

以前大把錢燒嘅年代,邊個咁得閒諗回收,開過個新project 好過啦
成熟到飛機可以加油再飛就話姐,咩x咪當材料回收。
作者: onepunchman101     時間: 2020-9-11 13:25

引用:
原帖由 棧道 於 2020-9-10 06:05 PM 發表
呢隻才是中國幾十年來工業結晶
u aint seen full story yet.
78000 tonnes is not the end of the story. wait till u see 004 n 005.
作者: pooh24680     時間: 2020-9-11 13:25

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-11 01:19 PM 發表

成熟到飛機可以加油再飛就話姐,咩x咪當材料回收。
知唔知架同溫層飛機有乜進展?
最近好似冇晒聲氣
作者: stormy10     時間: 2020-9-11 13:32

引用:
原帖由 pooh24680 於 2020-9-11 01:25 PM 發表

最近好似冇晒聲氣
不如用電磁砲將衛星射入太空。
作者: 棧道     時間: 2020-9-11 15:01

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2020-9-11 01:25 PM 發表

u aint seen full story yet.
78000 tonnes is not the end of the story. wait till u see 004 n 005.
U believe 78k T is real?? Max 80 pax fighter,,,,
作者: 劍城京介     時間: 2020-9-11 15:06

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-9-11 10:26 AM 發表
美國的秘密核武已嚇到老解和普丁鼻哥窿冇肉 😹😹😿只25分鐘完成戦爭
10億陸軍都冇1用!
專針對陸軍
你係咪搞笑?中俄會呆等廿幾分鐘比老美射彈?
作者: Visita     時間: 2020-9-11 15:15

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-11 01:32 PM 發表
不如用電磁砲將衛星射入太空。
環型粒子加速器。
作者: stormy10     時間: 2020-9-11 15:24

引用:
原帖由 Visita 於 2020-9-11 03:15 PM 發表

環型粒子加速器。
用火水都上到太空,用電更可行。
作者: 機龍     時間: 2020-9-11 19:13

引用:
原帖由 pooh24680 於 2020-9-11 13:25 發表

最近好似冇晒聲氣
母公司同溫層發射老闆轉左做博龍資產管理,轉型做實驗飛行業務

22~23年會發射火神航太Talon-A高音速載具,兩家公司都係保羅艾倫生前創立
作者: forevermore     時間: 2020-9-11 21:56

中國加油
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-9-11 22:35

最好改裝J20為艦載機,咁戰力會大增。
作者: stormy10     時間: 2020-9-11 22:36

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-9-11 10:35 PM 發表
最好改裝J20為艦載機,咁戰力會大增。
都有的。
作者: 人類仔     時間: 2020-9-12 14:52

引用:
原帖由 catcloud 於 2020-9-10 06:01 PM 發表
https://www.hk01.com/議事廳/521709/中國003型航母最新航拍照曝光-軍迷熱議殲-31會否上艦

綜合9月9日消息,中國社交媒體流傳出一組網友在飛機上拍攝的003型航母照片。照片中,003型航母船體模塊整齊排列在乾船塢內,艦艏、艦舯與艦艉三個結構體清晰可見,部分分段已合攏。
根據中國海軍大校此前透露的消息,003型航母將是具有電磁彈射器、排水量78,000噸和第四代 ...
射了