標題: [本港新聞評論] 全民檢測|逾136萬人測試僅找出19宗確診個案張竹君:是好現象 ... [打印本頁]

作者: 笙果轉貼員     時間: 2020-9-9 06:03 PM

本港新冠肺炎疫情有所緩和,衞生防護中心今日(9日)公布新增6宗確診個案,有4宗與早前個案相關,1宗經全民檢測發現,1宗為印度輸入個案,另外有10多宗初步陽性個案。衞生防護中心傳染病處主任張竹君指,要視乎整體數字、本地個案數字、不明源頭數字等,才可得知疫情的發展趨勢。她又認為,至今檢測了逾100萬人,但發現的確診個案數字不多,是一個好現象。

揾到隱藏的帶菌者出來多少都是有成績,即係檢測係有作用啦,你班黑心政棍區議員,黑心醫管局員工,只係反對而反對

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/521558/全民檢測-逾136萬人測試僅找出19宗確診個案-張竹君-是好現象
作者: 綠腳趾     時間: 2020-9-9 06:06 PM

全靠國家支持港人先可以過上飯來張口既生活
作者: thinkingfact     時間: 2020-9-9 06:09 PM

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2020-9-9 06:03 PM 發表

本港新冠肺炎疫情有所緩和,衞生防護中心今日(9日)公布新增6宗確診個案,有4宗與早前個案相關,1宗經全民檢測發現,1宗為印度輸入個案,另外有10多宗初步陽性個案。衞生防護中心傳染病處主任張竹君指,要視乎整體數字、本地個案數字、不明源頭數字等,才可得知疫情的發展趨勢。她又認為,至今檢測了逾100萬人,但發現的確診個案數字不多,是一個好現象。

https://cdn.hk01.com/di/medi ...
起碼知道有100萬人係無感染 唔係好事咩?
作者: banjo.     時間: 2020-9-9 06:09 PM

可惜有600萬人冇做檢測, 比例計仲有百零個隱形人周圍走.
作者: 無極獅子座     時間: 2020-9-9 06:16 PM

冇檢測嗰班先會帶來隱憂
作者: lostofbubble     時間: 2020-9-9 06:36 PM

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2020-9-9 18:03 發表

https://cdn.hk01.com/di/medi ...
這班出來測除左係公民責任, 亦應該非常擔心這個病毒才會出來,
所以平時一定都係會小心保護自己!!

反而唔出來測, 唔擔心自己中招, 四周咁走, 又笑人地檢測 那班先最危險!
作者: 香港內戰火焚城     時間: 2020-9-9 06:42 PM

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-9 06:09 PM 發表

估計有28萬隱藏
作者: banjo.     時間: 2020-9-9 06:44 PM

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2020-9-9 18:42 發表

估計有28萬隱藏
唔L係啩? 你點計出嚟㗎?
作者: 青瓜俠     時間: 2020-9-9 06:46 PM

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2020-9-9 06:42 PM 發表

估計有28萬隱藏
我估100左右
作者: sanna817     時間: 2020-9-9 06:49 PM

當然係好事
唔通學美國, 要全民感染先叫好咩
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2020-9-9 06:58 PM

當然係好現象,唔通有十萬八萬先係好現象
証明香港人普通防疫意識相當高
只係點樣可以延續尼個警惕性與防疫好習慣
亦証明專家們講嘅第三波吹大哂,根本無點存在
防疫意識絕對重要,不可鬆懈
因為大家都唔知曱甴驚驗出唔敢去驗
其中有幾多隱性帶毒者
作者: Peter_H     時間: 2020-9-9 07:00 PM

600萬人夢⋯灰飞煙滅~噢noooo📣
作者: RockMe     時間: 2020-9-9 07:13 PM

得五分一人去驗,
按比例即尚有80個隱形患者, 在社會上走來走去.

下週開學了, 新一波大爆發即將在十月來臨.
作者: markodick     時間: 2020-9-9 07:16 PM

引用:
原帖由 無極獅子座 於 2020-9-9 18:16 發表

冇檢測嗰班先會帶來隱憂
點解?
作者: kingkong_hk     時間: 2020-9-9 07:18 PM

就算搵到1個都好,如果冇搵都係照4圍去人傳人啦
作者: chimingchan2014     時間: 2020-9-9 07:36 PM

引用:
原帖由 青瓜俠 於 2020-9-9 06:46 PM 發表

我估100左右
如果以統計學嘅統計結果,以現在136萬人找出19個來計算,假設香港有750萬人,那應該有的隱形患者就差不多係104人左右,所以你估100應該是對的。而且,因為檢測量有成136萬人,基本上這個統計樣本已經是十分之多了,所以其可信度亦十分之高。
作者: B29     時間: 2020-9-9 07:47 PM

因為一家人二至三四人一間屋
136萬人係已經代表左家庭136萬x2/3/4
作者: 阿卡斯     時間: 2020-9-9 11:24 PM

同我預計的一樣......................最終....檢驗人數係唔會超過200萬......即係差不多20%全港人口.... 
作者: 12345六     時間: 2020-9-9 11:34 PM

當然係好現象,
唔通學黃屍黑暴望檢測數字高香港衰咩。
作者: 單嫖獨賭kaka     時間: 2020-9-9 11:48 PM

要班小黃人很合作香港先可折斷傳播鏈,不過都好難囉
作者: 0803     時間: 2020-9-10 12:00 AM

加呀, 香港康復靠你地
作者: ep905     時間: 2020-9-10 12:08 AM

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2020-9-9 06:58 PM 發表

當然係好現象,唔通有十萬八萬先係好現象
証明香港人普通防疫意識相當高
只係點樣可以延續尼個警惕性與防疫好習慣
亦証明專家們講嘅第三波吹大哂,根本無點存在
防疫意識絕對重要,不可鬆懈
因為大家都唔知曱甴驚驗出唔敢去驗
其中有幾多隱性帶毒者 ...
又唔可以話班專家吹大左,咁小心為上都係好的,我地一般市民點都會聽下專家的意見嘅,除咗果個所謂專家之外
作者: ep905     時間: 2020-9-10 12:11 AM

得136萬人檢測,就算延長多幾曰最多160~180萬左右,比例不算高,如果有500萬做檢測就最好啦
作者: martin101     時間: 2020-9-10 12:13 AM

嘩 好有效呀
作者: bbq323     時間: 2020-9-10 12:43 AM

引用:
原帖由 B29 於 2020-9-9 07:47 PM 發表

因為一家人二至三四人一間屋
136萬人係已經代表左家庭136萬x2/3/4
是的,我一家四口,一個代表去檢驗就夠,今日去無需排隊,五分鐘取樣完畢
我當日網上預約,下午就可去檢測,現場見有些沒有預約,一樣可按排檢測,服務一流和專業
回想尾國要一千蚊美金,民主自由真偉大唔怪得死廿萬人都解決唔到
作者: 香港內戰火焚城     時間: 2020-9-10 12:51 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-9 06:44 PM 發表

唔L係啩? 你點計出嚟㗎?
200萬1/7群組
6/9又多一群組
作者: atkatk002     時間: 2020-9-10 11:18 AM

黃黑泛暴習慣左,每次身體檢查,都會發現惡疾纏身;
所以檢測完無事,覺得好奇怪好浪費。
作者: 新手助人協會     時間: 2020-9-10 11:29 AM

全靠香港人努力不懈咋。
希望這個有關方面要全面檢討。
不要再有漏洞出來。
作者: Hotdrink829     時間: 2020-9-10 01:13 PM

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2020-9-9 18:03 發表

的確比發現大量人有陽性較好。仲可能可以提早解封??
作者: 光棍man     時間: 2020-9-10 01:39 PM

緊係好現象啦,唔通去做全身檢查,醫生話搵到多處有問題,先係好事咩!
作者: judylam651     時間: 2020-9-10 01:46 PM

全民檢測|逾136萬人測試僅找出19宗確診個案張竹君:是好現象 ...

"僅" 你仆街喇..毒媒體就係慣用負面字眼 !
能夠找出9宗隱性確診者,即係制止到無數被傳染的人 ! 已經係非常好 !
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2020-9-10 01:48 PM

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2020-9-9 06:03 PM 發表

按人口比例即係還有接近100名隱形帶菌者係社區之中, 可能就係你或我, 更可能就在身邊

不過專家話無用, 只要唔懷疑自己係就唔洗去做檢測, 好有道理
作者: judylam651     時間: 2020-9-10 01:49 PM

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-9 06:09 PM 發表

唔做檢測的自私精,唔關政府事..
作者: 馬大少     時間: 2020-9-10 03:16 PM

引用:
原帖由 atkatk002 於 2020-9-10 11:18 AM 發表

黃黑泛暴習慣左,每次身體檢查,都會發現惡疾纏身;
所以檢測完無事,覺得好奇怪好浪費。
仲有,買保險(醫療、危疾、第三者、汽車、人壽),一定要每次都有得claim。
作者: richandhealthy     時間: 2020-9-10 03:30 PM

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-9-9 06:09 PM 發表

起碼知道有100萬人係無感染 唔係好事咩?
無用,而家唔感染唔代表第二時唔會,有病徵發病個d基本上之前已可驗,政府整呢d都半桶水乜都係做一半,根本無plan去諗夠竟想點,想學澳門咁同大陸通番關,就唔該強制檢疫,再搵間酒店,入境好似大陸咁強制隔離,免佢外逃,再出健康碼俾需要出境大陸既,而家兩頭唔到岸,又變左政治表態工具

作者: thinkingfact     時間: 2020-9-10 03:39 PM

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2020-9-10 03:30 PM 發表

無用,而家唔感染唔代表第二時唔會,有病徵發病個d基本上之前已可驗,政府整呢d都半桶水乜都係做一半,根本無plan去諗夠竟想點,想學澳門咁同大陸通番關,就唔該強制檢疫,再搵間酒店,好似大陸咁入境強制隔離,再出健康碼俾需要出境大陸既,而家兩頭唔到岸,又變左政治表態工具 ...
3隻字 無膽識