標題: [國際新聞評論] 拜登民調領先特朗普10個百分點1940年以來最穩定選情 [打印本頁]

作者: mboii    時間: 2020-9-7 03:09 PM     標題: 拜登民調領先特朗普10個百分點1940年以來最穩定選情

美國總統選舉選戰激烈,周日(6日)最新民調顯示民主黨總統候選人拜登的支持度為52%,領先總統特朗普的42%,差距達10個

特朗普同肥蓬生涯最後倒數六十日

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200907/bkn-20200907130200830-0907_00972_001.html
作者: 香港偽民為患    時間: 2020-9-7 03:13 PM

但重點係選舉人票
作者: 冷漠的香港人    時間: 2020-9-7 03:15 PM

全國平均贏10個百分點,最多能贏選票,未必能贏選舉人票的。
真矛盾,我是希望侵侵連任,拖死老美的,但係見到佢個衰樣,卻渴望能見到他認輸的醜態!
作者: charlir2005    時間: 2020-9-7 03:15 PM

侵侵希望更多抗議活動, 咁對佢選情大大有利

作者: st105    時間: 2020-9-7 03:15 PM

盤口仲系侵爺領先。
作者: krolik    時間: 2020-9-7 03:15 PM

上次夠話希特拉婆贏啦
作者: alex33hewlett    時間: 2020-9-7 03:17 PM

我的嘔像侵侵撐住, 唔好瞓, 白車好快到. 豬持侵侵.
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-9-7 03:21 PM

侵侵仲未發力
作者: 74x    時間: 2020-9-7 03:22 PM

引用:
原帖由 mboii 於 2020-9-7 03:09 PM 發表

美國總統選舉選戰激烈,周日(6日)最新民調顯示民主黨總統候選人拜登的支持度為52%,領先總統特朗普的42%,差距達10個

?20200907134047

新聞來源連結:
h ...
最後都係特win
作者: ron11    時間: 2020-9-7 03:25 PM

侵侵話十月經期,整死多2億尾角人
作者: martin101    時間: 2020-9-7 03:26 PM

信者得膠
作者: paulchen    時間: 2020-9-7 03:27 PM

真係好矛盾
想傻侵輸
但又想佢繼續帶領老尾沉淪
作者: robin09    時間: 2020-9-7 04:03 PM

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2020-9-7 03:15 PM 發表

真矛盾,我是希望侵侵連任,拖死老美的,但係見到佢個衰樣,卻渴望能見到他認輸的醜態! ...
最好结果是两人非常接近,在几个摇摆州差距非常小,拜登在某个州赢一点点,凭此在账面上赢得多数。
然而,川王不接受结果,自行宣布获得连任,发动支持者暴动。   

作者: ballking13    時間: 2020-9-7 04:10 PM

贏一人一票無用

輸選舉人票就輸,你過半數也無用

這就是所謂 “民主”
作者: 國有國法    時間: 2020-9-7 04:11 PM

兩個七十幾歲選
其實幾可悲
作者: Peter_H    時間: 2020-9-7 04:14 PM

右媒做果D 
同韓國魚一直領先有乜分別
作者: 兩生花    時間: 2020-9-7 04:20 PM

引用:
原帖由 國有國法 於 2020-9-7 04:11 PM 發表

兩個七十幾歲選
其實幾可悲
兩個都聞到棺材陣香味。
作者: wingaman    時間: 2020-9-7 04:20 PM

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2020-9-7 03:15 PM 發表

真矛盾,我是希望侵侵連任,拖死老美的,但係見到佢個衰樣,卻渴望能見到他認輸的醜態! ...
雖然侵侵係會拖冧美國,但我總係覺得佢會做啲超乎常理嘅事,包括開戰。而且對我地平民黎講,兩國關係改善(即使係表面)始終有利,所以我都會寧願佢輸鬼左佢算數
作者: 33Chris    時間: 2020-9-7 04:22 PM

老燒有冇估邊個贏? 佢出句聲穩陣啲。
作者: Peter_H    時間: 2020-9-7 04:24 PM

其實靠呃最後得到了什麼 😂🤣😂🤣睇台選就知!結果令更多票更大勝出現
作者: 阿乜水    時間: 2020-9-7 04:24 PM

依家美國佬最驚係, 如果侵侵輸左, 佢會好似希特拉臨尾果陣話德國人民背叛佢, 響德國搞焦土政策...... 侵侵仲有好大極右白人至上實力, 如果響美國玩焦土, 都會幾大劑.

作者: 阿爾拔    時間: 2020-9-7 04:29 PM

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-9-7 04:10 PM 發表

贏一人一票無用

輸選舉人票就輸,你過半數也無用

這就是所謂 “民主”
我要一人一票選腫桶!
作者: 初級投資者    時間: 2020-9-7 04:33 PM

之前話領先5%,民調不能盡信
作者: lpj88    時間: 2020-9-7 04:34 PM

引用:
原帖由 mboii 於 2020-9-7 03:09 PM 發表

新聞來源連結:
h ...
輸左都要出年二月先走, 又可能佢唔肯走, 咁就好睇了.
作者: nobody2014    時間: 2020-9-7 04:36 PM

柒朗普加油,美國衰落靠晒你嗱!
serious no kidding
Be the next and the last president of the USA.
作者: hkfoot520    時間: 2020-9-7 04:47 PM

民主國家嘅民情好容易被挑動,特朗普係在位總統,可以用好多手段去攞民意,我睇呢次都係連任成功多
作者: lung_block    時間: 2020-9-7 04:52 PM

引用:

侵建國令中國人團結一致,
又分化美國至極點

侵侵玩多四年,美國必定沉淪..

最好又好似次差唔多選票,選舉人票和普選票相反..仲有唔少州份點票出問題..

加州,紐約州唔認選舉結果,選擇自治及獨立...
作者: 豆芽生    時間: 2020-9-7 04:53 PM

都係果句最重要係搖擺州
作者: ~JustinBeaver~    時間: 2020-9-7 04:56 PM

普普會反敗為勝
作者: chan198999    時間: 2020-9-7 04:57 PM

引用:
原帖由 krolik 於 2020-9-7 03:15 PM 發表

上次夠話希特拉婆贏啦
非主流發現現情況和希拉里是一模一樣。。。所以特朗普還是有機會。
作者: 丁常唔多旺    時間: 2020-9-7 05:00 PM

引用:
原帖由 paulchen 於 2020-9-7 03:27 PM 發表

真係好矛盾
想傻侵輸
但又想佢繼續帶領老尾沉淪
放心啦,拜登上台都救唔到美國。
作者: 香江人    時間: 2020-9-7 05:01 PM

引用:
原帖由 國有國法 於 2020-9-7 04:11 PM 發表

兩個七十幾歲選
其實幾可悲
習大大67歲,你估好後生咩。
作者: 邪惡死神    時間: 2020-9-7 05:01 PM

引用:
原帖由 mboii 於 2020-9-7 15:09 發表

新聞來源連結:
h ...
突屎普去到選情接近時,必定玩大佢!
作者: ctchan20f    時間: 2020-9-7 05:01 PM

引用:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200907/photo/bkn-20200907130200830-0907_00972_001_01b.jpg?20200907134047

新聞來源連結:
h ...
仲有60日,浸浸有能力喺呢個時間將民意逆轉。
作者: 奧林巴斯    時間: 2020-9-7 05:05 PM

特朗普是輸20萬普選票登上總統寶座的...
作者: 韓風哈考試    時間: 2020-9-7 05:06 PM

隻雞蟲贏硬㗎,雖然我好撚憎佢,但係擺燈個樣真係唔撚掂啦,希望擺燈贏啦,祝隻雞蟲去坐監啦因為通俄們
作者: 胡姬爸爸    時間: 2020-9-7 05:07 PM

川建國同志必勝。
作者: ansonkpl    時間: 2020-9-7 05:07 PM

民調不可盡信,睇結果啦
作者: lung_block    時間: 2020-9-7 05:08 PM

引用:
原帖由 香江人 於 2020-9-7 05:01 PM 發表

習大大67歲,你估好後生咩。
7字中至尾頭和6字中尾頭,差好遠..

好多老人家,一過73,74就會衰老得很快..尤其係判斷能力...
作者: lung_block    時間: 2020-9-7 05:09 PM

引用:
原帖由 ctchan20f 於 2020-9-7 05:01 PM 發表

仲有60日,浸浸有能力喺呢個時間將民意逆轉。
侵侵唔會認輸,可能玩鋪大大博番身...
作者: LT311    時間: 2020-9-7 05:12 PM

民調做假係人都知,侵侵sure win
作者: 六合狂中    時間: 2020-9-7 05:13 PM

引用:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200907/photo/bkn-20200907130200830-0907_00972_001_01b.jpg?20200907134047

新聞來源連結:
h ...
完了吧,如冇意外🤣😂👍
作者: terrywong25    時間: 2020-9-7 05:13 PM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-9-7 03:13 PM 發表

但重點係選舉人票
呢個先係問題,特朗普專登放個人係郵政局,減散人手,擺明做手腳,呢條友為達到目的,不擇手段。
作者: thunderpig    時間: 2020-9-7 05:24 PM

預言話,特朗普係美國最後一任總統,我相信佢會連任😆
作者: 瑪卡    時間: 2020-9-7 05:25 PM

過左第一埸 辯論再講🤔🤔
作者: paul-lo    時間: 2020-9-7 05:25 PM

揾人話比傻普知,搗中國呢條蹻唔work呀!
叫佢睇下佢老友大大都冇佢咁好氣,由得佢兩碌葛一唱一和都費事理佢.
作者: michael    時間: 2020-9-7 05:28 PM

大腫捅同癲奥等死
作者: 普通話太難學    時間: 2020-9-7 05:28 PM

不是拜登領前,只是傻侵落後。
作者: Newpopcorn    時間: 2020-9-7 05:29 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-9-7 04:14 PM 發表

右媒做果D
同韓國魚一直領先有乜分別
請先搞清楚孰左孰右, 七唔切

作者: 小窮鬼    時間: 2020-9-7 05:30 PM

唔好呀😂諗住佢柒多四年㗎🤭
作者: Zzlaz    時間: 2020-9-7 05:30 PM

陶傑話特朗普WIN 硬.
作者: sng850    時間: 2020-9-7 05:31 PM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-9-7 03:13 PM 發表

但重點係選舉人票
美國最高法院頒下判令,每州代表必須依從每州選舉投票意向投選舉人票,否則犯法。
作者: Peter_H    時間: 2020-9-7 05:31 PM

發少D夢⋯唔洗像韓國魚的人輸到跳樓
大局由我們美共定😇
作者: estateman    時間: 2020-9-7 05:32 PM

引用:

但重點係選舉人票
黑人左右今次了
作者: mrredred    時間: 2020-9-7 05:32 PM

引用:

新聞來源連結:
h ...
通常美國有各大事發生時期現行總統大多數會連任
作者: lung_block    時間: 2020-9-7 05:33 PM

引用:
原帖由 sng850 於 2020-9-7 05:31 PM 發表

美國最高法院頒下判令,每州代表必須依從每州選舉投票意向投選舉人票,否則犯法。
犯法咪由總統特赦....侵侵絕對會識做...
作者: lung_block    時間: 2020-9-7 05:34 PM

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-9-7 05:30 PM 發表

陶傑話特朗普WIN 硬.
義烏小商品指數顯示侵侵WIN硬...
作者: money@wing    時間: 2020-9-7 05:34 PM

搵d後生小小60歲左右做啦
作者: caorenjie    時間: 2020-9-7 05:34 PM

引用:

新聞來源連結:
h ...
当初香港普选系唔系和美国选举制度一样?结果被畜生们否定啦?
民主党想把香港区议会选举之前的招数,用在美国大选上
现在的美国和香港区议会选举十分相似
肯定判定香港之前系民主党搞的鬼

作者: tam_n    時間: 2020-9-7 05:38 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-7 05:08 PM 發表

7字中至尾頭和6字中尾頭,差好遠..

好多老人家,一過73,74就會衰老得很快..尤其係判斷能力...
特朗普:74歲。
拜登:77歲。
作者: hwwong    時間: 2020-9-7 05:38 PM

民調領先也未必穩勝啊... 多人州份未必多選舉人票, 人數少州份又未必少選舉人票, 所以每個州份選舉人票玩法才是重點...
作者: sosoluck    時間: 2020-9-7 05:38 PM

侵侵仲有個最好幫手都未出場,等睇普京大帝點助佢一把
作者: ray99hk    時間: 2020-9-7 05:39 PM

引用:

新聞來源連結:
h ...
最緊要係搖擺州份選成點
作者: lung_block    時間: 2020-9-7 05:40 PM

引用:
原帖由 tam_n 於 2020-9-7 05:38 PM 發表

特朗普:74歲。
拜登:77歲。
特朗普近兩年好似認過兩三次差點兒失足仆街..

拜登更加係侵形容為SLEEPY
JOE...
作者: Duncan_Nadal    時間: 2020-9-7 05:41 PM

特朗普

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-9-7 05:41 PM, 162.07 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: 大腳傳中    時間: 2020-9-7 05:43 PM

引用:

兩個七十幾歲選
其實幾可悲
以前仲笑中國老人政治
作者: bebebigbig    時間: 2020-9-7 05:44 PM

選完2個黨可能都要屎~

作者: fcw99    時間: 2020-9-7 05:44 PM

當年希拉里票夠多過侵侵啦,咪又係俾侵侵贏
作者: 乂大簡    時間: 2020-9-7 05:44 PM

作者: 快活下半場    時間: 2020-9-7 05:45 PM

柒普最後皇牌
美肺疫苗!
🤫
作者: 艾斯    時間: 2020-9-7 05:46 PM

引用:

但重點係選舉人票
無錯!聞煮大角都唔係一人一票!
作者: kaman2020    時間: 2020-9-7 05:46 PM

如果trump過多一個月仲落後緊, 佢分分鐘會炸南海. 
作者: tiger115    時間: 2020-9-7 05:46 PM

引用:

新聞來源連結:
h ...
躝癱兩名
作者: 香江人    時間: 2020-9-7 05:47 PM

希拉莉民調大勝特朗普。
睇個民調邊個做嘅先。
作者: 明日紅色世界    時間: 2020-9-7 05:48 PM

如果係拜登少勝,特朗普不認輸,發動侵迷上街反選舉結果,特朗普已經得罪很多人,包括背後影子政府,美國內部的分裂是真的,有人認為不應極限打壓中國,寧願轉部分資本去中國賺錢,美國資本家兩面賺兩面贏沒必要對賭,但特朗普派系是要美國第一,不給活路中國,美國是真實的分裂中,背後影子政府分裂也控制不了特朗普,選後美國街頭會更加混亂,包括黑白人更大規模互打及槍戰,特朗普知道他落選必定冇好下場,他只能駁一駁,小心美股再次暴跌,隨非特朗普大敗,按足規矩交出權力自己受晒,咁樣美國仲可以穩定到
作者: 忠國鬧交部    時間: 2020-9-7 05:48 PM

吊, 點解唔學我國呀! 選乜鬼, 就算選都可以準確預知結果!一係好似比香港人選咁, 你要選既都我國filter 佐先。 麻鬼煩。 好多地方都方都冇得選架啦, 如北韓 咪同我國一樣, 武漢肺炎死幾少人!
作者: lrr174    時間: 2020-9-7 05:48 PM

現世代 傳媒 同 所謂民調 都不可盡信
作者: 匯豐銀行    時間: 2020-9-7 05:49 PM

外星人打算侵占地球,所以大總統你一定要連任,保護地球銀河系
作者: tam_n    時間: 2020-9-7 05:49 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-7 05:40 PM 發表

特朗普近兩年好似認過兩三次差點兒失足仆街..

拜登更加係侵形容為SLEEPY
JOE...
8月,特朗普幾乎失足跌落講台,有片為證:
https://www.youtube.com/watch?v=vCIQQ2C9YmI

6月在西點軍校的「英姿」:
https://www.youtube.com/watch?v=2tszIXno2Q8
作者: dragon1976    時間: 2020-9-7 05:50 PM

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-9-7 04:20 PM 發表

雖然侵侵係會拖冧美國,但我總係覺得佢會做啲超乎常理嘅事,包括開戰。而且對我地平民黎講,兩國關係改善(即使係表面)始終有利,所以我都會寧願佢輸鬼左佢算數 ...
我相信除咗呆灣同以色列,應該無乜國家嘅領導人想侵侵連任;的確,侵侵嘅美國優先嘅政策好吸引美國選民,因為打擊其他國家而令美國人自己好有優越感,但同時亦得罪好多盟友。美國响國際嘅影響力已逐漸減少,如果依家美國吹雞要打伊朗,北韓,俄佬同中國,我肯定無一個國家會幫拖…曱甴唔好以為真係天下圍中,其他國家只係敢怒不敢言咋。我真係好期望十一月睇到侵侵敗選嘅樣…唉,點解民主黨岀唔到個似樣d嘅候選人?如果有黑馬咁好口才嘅人,侵侵依家應該搵緊地方搬離白宮啦😣
作者: lrr174    時間: 2020-9-7 05:50 PM

引用:
原帖由 忠國鬧交部 於 2020-9-7 05:48 PM 發表

吊, 點解唔學我國呀! 選乜鬼, 就算選都可以準確預知結果!一係好似比香港人選咁, 你要選既都我國filter 佐先。 麻鬼煩。 好多地方都方都冇得選架啦, 如北韓 咪同我國一樣, 武漢肺炎死幾少人! ...
咦, 是否又有人 以為 尾角係 一人一票 真普選 總統 ?
作者: eliskw2000    時間: 2020-9-7 05:51 PM

咪傻啦,只要用反中做宣傳口號,狂人連任無難度。其實邊個當選大陸都係要自強,唔好再幻想美國會放棄整死大陸。
作者: ctchan20f    時間: 2020-9-7 05:52 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-7 05:09 PM 發表

侵侵唔會認輸,可能玩鋪大大博番身...
呢個機會頗大
作者: lrr174    時間: 2020-9-7 05:53 PM

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2020-9-7 05:51 PM 發表

咪傻啦,只要用反中做宣傳口號,狂人連任無難度。其實邊個當選大陸都係要自強,唔好再幻想美國會放棄整死大陸。
全中, 只是方式唔同 ..... 一邊真小人, 另一邊偽君子
作者: 忠國鬧交部    時間: 2020-9-7 05:54 PM

引用:
原帖由 lrr174 於 2020-9-7 05:50 PM 發表

咦, 是否又有人 以為 尾角係 一人一票 真普選 總統 ?
學我國, 假都可以變真
作者: productdesigner    時間: 2020-9-7 05:56 PM

傳共濟會有元老肺炎釘咗,狂人侵應該被飛
引用:

作者: 還原事實    時間: 2020-9-7 05:56 PM

引用:
原帖由 robin09 於 2020-9-7 04:03 PM 發表

最好结果是两人非常接近,在几个摇摆州差距非常小,拜登在某个州赢一点点,凭此在账面上赢得多数。
然而,川王不接受结果,自行宣布获得连任,发动支持者暴动。    ...
好提議
作者: 黄金工程    時間: 2020-9-7 05:56 PM

引用:

新聞來源連結:
h ...
10個百分點是不是實際的得票數?
作者: ufo2018    時間: 2020-9-7 05:57 PM

儍浸話有疫苗,特佢死咗先有
作者: team123456    時間: 2020-9-7 05:57 PM

侵侵一定要連任
作者: 仲夏少希望    時間: 2020-9-7 05:57 PM

侵侵可能冇得連任🙋‍♂️
作者: 仲夏少希望    時間: 2020-9-7 05:57 PM

作者: lrr174    時間: 2020-9-7 05:57 PM

引用:
原帖由 忠國鬧交部 於 2020-9-7 05:54 PM 發表

學我國, 假都可以變真
尾角使乜學我國?  佢係世界之霸 ,  佢話係真  邊個敢話假
作者: 美斯之王    時間: 2020-9-7 05:57 PM

引用:

講出好多人心聲
作者: Hugo238    時間: 2020-9-7 05:59 PM

照你哋嘅解讀、呢種選舉唔係真普選嚟 
是由小圈子預先指定選手的
作者: 忠國鬧交部    時間: 2020-9-7 06:00 PM

引用:
原帖由 lrr174 於 2020-9-7 05:57 PM 發表

尾角使乜學我國?  佢係世界之霸 ,  佢話係真  邊個敢話假
尾國都係抄我國, 我國三千年已有window 啦
作者: 方外野士    時間: 2020-9-7 06:00 PM

引用:

如果投票人數拜登贏,但選舉人票浸浸贏,應該會有示威活動。

如果投票人數拜登以較大比率取勝,加埋目前黑人被警員殺害,又加埋控制唔到疫情,經濟又未有好轉,美國人應該會暴動都似。

出現暴動,用軍隊震壓,只要搞到死人,一定會再加大暴動反政府情緒。
就好似香港1年前的反送中運動咁樣操作,死得人多了。

🙉🙉🙉
作者: jlam829    時間: 2020-9-7 06:02 PM

引用:

我都希望侵侵輸, 因為誰上也是針對中國, 只是方法不同; 侵侵加上他的反華班底, 現在是完全行癲狗模式, 全無任何底線可言, 手段那渣到比3年無沖涼還污糟邋遢, 担心最極端情況他們會揾藉口真的同中國硬脱, 沒收及封殺中國所有資產, 之前就是扣起委內瑞拉的黃金及在美國的資產, 又向歐洲銀行施壓想轉移伊朗的17億美金存款這些陰招。

現屆美國政府的處事方法已走極端主義, 睇睇佢將伊朗一個國家的衛隊列為恐怖組織, 再利用伊拉克設局暗殺伊朗將領便知, 事後仲洋洋得意高調宣傳, 之後還有更多不同的暗殺事件, 現在就只差局部開戰。

但話說回來, 作為美國人的選民, 想法可能又有不同, 美國優先, 美國再次偉大的口號绝對吸引, 有人幫你去打刧, 回來向美國人分利, 再加上西方统一口徑洗腦抹黑中國, 更自然會盲目偏向支持侵侵。
作者: 一一一木木木    時間: 2020-9-7 06:02 PM

美國大選民調信唔過架,選舉人票制度好難預測。而且民調呢家野,絕對受操控嘅。