標題: 中華文化愛好和平,所以就失去發展科技的野心? [打印本頁]

作者: rtrtrt2006     時間: 2020-9-7 10:08

如題討論!
作者: 三級警司     時間: 2020-9-7 10:23

預科程度的中國語言及文化題目😒
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-9-7 10:33

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-7 10:08 AM 發表
如題討論!
中國歷年來侵略過幾多國家

甚麼南征北討

甚麼開發版圖

愛好和平?唔好講笑了

自己侵略別國,就話豐功偉績

別國侵略自己,就話國仇家恨
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-9-7 10:34

引用:
原帖由 三級警司 於 7-9-2020 10:23 發表
預科程度的中國語言及文化題目😒
Good!
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-9-7 11:06

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 7-9-2020 10:33 發表

中國歷年來侵略過幾多國家

甚麼南征北討

甚麼開發版圖

愛好和平?唔好講笑了

自己侵略別國,就話豐功偉績

別國侵略自己,就話國仇家恨 ...
東西方接觸的必經階段,用以互相了解。

作者: ilovenikita     時間: 2020-9-7 11:24

自給自足,生存壓力細,浸略別國幾會不多, 科技自己發展慢
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-9-7 12:16

引用:
原帖由 ilovenikita 於 7-9-2020 11:24 發表
自給自足,生存壓力細,浸略別國幾會不多, 科技自己發展慢
接受挑戰,才會進步。
作者: WILSON-QE999     時間: 2020-9-7 12:59

全世界的人都熱愛和平,但是為了和平必須戰爭。
作者: 出入野性的P圖     時間: 2020-9-7 13:15

科技範疇很大以前電腦未普及科研很多是軍用過期轉民用,而家民企開發能力變強產品多元化,細藝周邊都可以好勁。
作者: 狂人甲     時間: 2020-9-7 13:43

我同你講一個非主流觀點!!

中國好容易變成行政官員主政!搞管理嘅,最好一萬年都係冇變,佢咪容易啲管。新事物,破壞咗個系統,佢咪要重新學習,搞咁多嘢,做咩呢?耕田嘅繼續耕田!有錢嘅繼續有錢,做官繼續做官,皇族永遠係愛新覺羅!!

你走去間大公司度,同啲搞管理嘅高層傾吓計你就知㗎啦,唔好搞咁多嘢,個系統繼續Run,Run到我退休, OK啦!!

引入新科技,我個部門咪全部要搞過晒,你即係玩9我姐,我都係打份工咋!

作者: 狂人甲     時間: 2020-9-7 13:48

西方文明,真正嘅權力其實係生意佬手上,會用錢開疆辟土,所以佢需要新嘅技術,發展新嘅產品,促進消費,同時促進社會進步!!

中國開國皇帝,好多都係依靠武力,為國家開疆辟土,為民族爭取利益,打仗,梗係會諗吓新科技啦!!

行政官員,管治國家,係最冇野心,特別係學儒家思想嗰班!!

你睇吓英國佬早期來清朝,係想做生意嘅,佢哋帶咗好多佢哋新鮮玩意,走去見乾隆皇,可惜無知乾隆皇,發緊夢,仲未知將來會發生咩事。

英國佬,就係資本控制軍隊開疆辟土!!
當然你亦都可以好似希特拉咁樣,單純以武力,開疆辟土!!

其實係人類社會根本就冇分咩西方東方!!你冇軍事實力,你都係唔掂㗎啦!!

宋徽宗寫得一手好字,自創瘦金書,有冇保住北宋啊?

明朝皇帝,知道自己唔掂,做吓木工,將權力交俾一個宦官,都好過交俾一班東林黨嘅讀書人啦!!

崇禎皇帝,同班九唔撚搭八嘅讀書人,成日搞鳩啲將軍,自己幾咁努力,結果咪亡國之君囉!!

作者: vanga     時間: 2020-9-7 13:50

引用:
原帖由 WILSON-QE999 於 2020-9-7 12:59 PM 發表
全世界的人都熱愛和平,但是為了和平必須戰爭。
因为珍爱和平,所以回首战争
作者: Loki_Lily     時間: 2020-9-7 14:02

中國歷代都係以南征北討為政績,幾時愛好和平過
作者: 狂人甲     時間: 2020-9-7 14:07

引用:
原帖由 Loki_Lily 於 2020-9-7 02:02 PM 發表
大部份開國都係咁,因為開國皇帝大部份都係軍佬!!

搞下搞下,權力慢慢慢慢變成行政官員手上,自然就乜都唔想變㗎啦!!

文人政權,最鍾意玩內部權力鬥爭㗎啦!呢樣嘢,有機會你同啲國企管理層傾吓計你就知㗎啦。
作者: 黃昏死神     時間: 2020-9-7 14:08

引用:
原帖由 Loki_Lily 於 2020-9-7 14:02 發表
咁…請問世界上有邊個國家無南征北討開拓邊界
作者: Loki_Lily     時間: 2020-9-7 16:30

引用:
原帖由 黃昏死神 於 2020-9-7 02:08 PM 發表

咁…請問世界上有邊個國家無南征北討開拓邊界
樓主個標題本身就不對了
作者: Loki_Lily     時間: 2020-9-7 16:38

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-7 02:07 PM 發表

大部份開國都係咁,因為開國皇帝大部份都係軍佬!!

搞下搞下,權力慢慢慢慢變成行政官員手上,自然就乜都唔想變㗎啦!!

文人政權,最鍾意玩內部權力鬥爭㗎啦!呢樣嘢,有機會你同啲國企管理層傾吓計你就知㗎啦。 ...
我只係想指出,樓主題目講錯
就算睇返近代,內戰,權鬥,其實有幾和平,而家仲諗武統…