標題: 8.31 再見了,我夢中的民主 [打印本頁]

作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-2 15:01

曾經的夢,響往民主世界的大同

由占中事件,到近年黑暴的反政府暴動,亦未平息我對和平,民主的響往

但近日的臺灣,印度,親美同盟向中國施壓,終令到我民主的心寒了

所謂的民主選中的各國領袖,不就是美國手下的一條咬人狗,美國一聲令下,大家一齊樸向中國,盡管你知道是蹚渾水,做做樣,只吠不咬

美國肺炎一直以來,一直不服從美國向中國施壓的日本首相,也得黯然下臺,這是民主?日本誰個公民要求首相離任了?

你搞民主,你不服從美國命令,人家玩爛了的選舉游戲,用文宣假消息引導你選民投票,威脅做就給你對家勝出,你敢不敢不服從?

到今年香港的831太子,黑暴弱智拜鬼都算了,居然又炒作孕婦

孕婦啊,坐地下了啊,天跌下來了

整整一年的暴動,上水被黑暴掟磚枉死的,被暴徒刻意燒傷的,被黑暴群拉群摸的平民婦女,831在車廂被黑暴噴滅火泡沫的老人

上述這些暴行,黑暴敢提嗎?

這樣污嘈的所謂民主,多謝了,我不要

作者: 狂人甲     時間: 2020-9-2 15:17

香港呢隻民主白老鼠玩得差唔多啦,如果再玩落去真係死㗎啦!

年青嘅時候我都認為一個地方有民主選舉制度,會令到人嘅思想更加多元化,喺實用科技上都會有更大嘅突破!!

事實唔係咁,香港20幾年,乜嘢產業都衰退,淨係政治選舉產業發展,呢個咁嘅產業,越發展香港越仆街!!

真係鄧小平啱,真係乜都可以開放,只有政治權力,軍隊,不能開放!!
政治權力不開放,社會保持穩定,各行各業,百花齊放!!

事實上英國佬嗰陣時都係咁姐,麥理浩都係咁做,一個好政府,公平嘅政府,比民主制度更實際,更好!!

作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-2 15:48

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-2 03:17 PM 發表

年青嘅時候我都認為一個地方有民主選舉制度,會令到人嘅思想更加多元化,喺實用科技上都會有更大嘅突破!!

事實唔係咁,香港20幾年,乜嘢產業都衰退,淨係政治選舉產業發展,呢個咁嘅產業,越發展香港越仆街!!

真係鄧小平啱,真係乜都可以開放,只有政治權力,軍隊,不能開放!!

事實上英國佬 ...
香港以前99.9%市民反共,但依家好多香港人開始醒,所以黑暴勢力去開展年青新力軍
作者: 萬家怪異OL     時間: 2020-9-2 17:00

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 03:01 PM 發表

由占中事件,到近年黑暴的反政府暴動,亦未平息我對和平,民主的響往

但近日的臺灣,印度,親美同盟向中國施壓,終令到我民主的心寒了

所謂的民主選中的各國領袖,不就是美國手下的一條咬人狗,美國一聲令下,大家一齊樸向中國,盡管你知道是蹚渾水,做做樣,只吠不咬

美國肺炎一直以來,一直不服從美國向中國施壓的日本首相,也得黯然下臺,這是民主?日本誰個公民要求 ...
十分贊同!你嘅原創嗎?我可以轉載到其他平台嗎?

作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-2 17:05

引用:
原帖由 萬家怪異OL 於 2020-9-2 05:00 PM 發表

十分贊同!你嘅原創嗎?我可以轉載到其他平台嗎?
絕對原創,歡迎轉載

多謝師兄捧場
作者: 萬家怪異OL     時間: 2020-9-2 17:11

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 05:05 PM 發表

絕對原創,歡迎轉載

多謝師兄捧場
應該多謝你,傳播正能量義不容辭!
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-2 17:18

引用:
原帖由 萬家怪異OL 於 2020-9-2 05:11 PM 發表

應該多謝你,傳播正能量義不容辭!

作者: captkkk

作者: 煩Q死     時間: 2020-9-2 18:11

除咗投票個吓叫民主有幾時民主過.當特道選舉超過半數市民認為可接受時.假民主派反對.超過半數人認為假民主派不應延任.假民主派又諸多推擋民主禾凸
作者: 正字     時間: 2020-9-2 20:09

吓, 爭取民主你估真係為咗爭取民主? 作反係中國人嘅文化. "爭取民主"只係一個理念, 實際想要嘅其實係反政府運動.
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-2 20:18

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 03:01 PM 發表

美國肺炎一直以來,一直不服從美國向中國施壓的日本首相,也得黯然下臺,這是民主?日本誰個公民要求 ...
不要就對了,別人的垃圾我們要來。。。。。。😅
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-2 20:21

識玩的人當一盤生意來做🤔🤔
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-2 23:22

引用:
原帖由 captkkk 於 2020-9-2 05:20 PM 發表
所謂自由民主, 只係邪教.
呢D十戒,黃癡瘋都無可能做得到

瞞徒偷渡首船都是大陸做的
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-2 23:28

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-9-2 06:11 PM 發表
除咗投票個吓叫民主有幾時民主過.當特道選舉超過半數市民認為可接受時.假民主派反對.超過半數人認為假民主派不應延任.假民主派又諸多推擋民主禾凸 ...
所謂的民主選舉,其實就是小數服從多數,同民主個名根本不卦勾

真正民主應該以民為本,滿足所有民眾

亦因為無辦法達到,所以政客一直文宣小數服從多數就是民主

有無民主政府夠膽俾民眾投票要不要交稅?我肯定多數支持不交,邊個政府敢搞呢類投票丫?

民主.....
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-2 23:38

引用:
原帖由 正字 於 2020-9-2 08:09 PM 發表
吓, 爭取民主你估真係為咗爭取民主? 作反係中國人嘅文化. "爭取民主"只係一個理念, 實際想要嘅其實係反政府運動.
尤其可以乃英,美,香港人更加喜歡
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-2 23:44

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-2 08:18 PM 發表

不要就對了,別人的垃圾我們要來。。。。。。😅
我反而想外國收香港D黑暴垃圾
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-2 23:48

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-2 08:21 PM 發表
識玩的人當一盤生意來做🤔🤔
做生意回籠慢,黑暴流行眾籌
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-3 00:22

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 11:44 PM 發表

我反而想外國收香港D黑暴垃圾
外國人不傻,他們給少許錢把傷講搞爛,他們的競爭力就上去了,可憐我們的孩子不明白,人家也不會要垃圾🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-3 00:23

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 11:48 PM 發表

做生意回籠慢,黑暴流行眾籌
衆籌也是生意🤔🤔
作者: 殖民犬末日     時間: 2020-9-3 00:56

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-2 03:17 PM 發表

事實上英國佬 ...

圖片附件: HK不是三权分立.jpg (2020-9-3 00:56, 107.27 KB) / 該附件被下載次數 17

作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-3 01:58

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 12:22 AM 發表

外國人不傻,他們給少許錢把傷講搞爛,他們的競爭力就上去了,可憐我們的孩子不明白,人家也不會要垃圾🤔🤔
好在臺灣陪我地一齊爛
作者: Sqdai2014     時間: 2020-9-3 02:23

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 11:28 PM 發表

有無民主政府夠膽俾民眾投票要不要交稅?我肯定多數支持不交,邊個政府敢搞呢類投票丫?

民主..... ...
師兄中了掩眼法啦,台灣人口多少?蔡英文得票多少?美國人口多少?特朗普得票多少?民主,實際上是多數服從少數呀!
作者: DocHolliday     時間: 2020-9-3 03:25

以前西方國家就係信奉天主教,以宗教之名發動十字軍,侵略,殖民。 而家就信奉民主自由,一樣用呢個名目四圍害人,同十字軍時代一樣。
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-3 07:35

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 01:58 AM 發表

好在臺灣陪我地一齊爛
英文賺個 盆滿缽滿,反正呆灣 輸 關仁隱事🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-3 07:56

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 02:23 AM 發表

師兄中了掩眼法啦,台灣人口多少?蔡英文得票多少?美國人口多少?特朗普得票多少?民主,實際上是多數服從少數呀!
尾各投票率一直在五十幾,而勝出腫桶也是五十幾,實際支持票不到30巴仙,有幾文煮?🤔🤔
作者: Chris.yukman     時間: 2020-9-3 10:17

我以前也曾經嚮往民主。
但到現在,有一些還未明白的地方。
據我所知,美國係好民主嘅地方,佢哋選出嚟嘅總統一定有人支持,特朗普亦不例外,佢有好多支持者。但另一方面,亦有好多反對佢嘅人,我哥哥移民咗美國,近呢幾年佢極不開心,因為佢好憎恨特朗普,佢而家喺美國其中一個肺炎爆得好勁嘅州,幾個月來好似軟禁左自己係屋企,兩個禮拜先去一次超級市場買食物。
佢認為特朗普失職,只顧經濟政治,抹黑異己,又鼓勵槍械,將和平示判斷為恐怖活動,又唔聽其他人意見....
相信美國亦有好多人支持特朗普,近乎一半。
咁樣來講,咁美好嘅民主大國,下一屆如果特朗普又勝出,又會有一半美國市民,有幾年很不快樂,有口難言。而且民主政客,只會照顧支持者,所以喺民主政制之下,並唔係每個人利益得到照顧。
如果我係台灣國民,我唔鍾意民進黨,但偏偏民進黨又大勝⋯⋯我相信台灣亦有唔少人很不快樂,不滿蔡英文,但係奈何唔夠別人咁多,自己喜愛嘅候選人得唔到足夠票數。所以相信台灣亦有兩三成嘅人唔會好快樂。亦唔會受到人嘅照顧同重視。民主就係幾乎有一半人快樂一半就得快樂。
作者: Sqdai2014     時間: 2020-9-3 11:24

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 07:56 AM 發表

尾各投票率一直在五十幾,而勝出腫桶也是五十幾,實際支持票不到30巴仙,有幾文煮?🤔🤔
唔好忘記,民主選舉,有冇投票都好,都是要"服從"選舉結果
作者: Sqdai2014     時間: 2020-9-3 11:31

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-9-3 10:17 AM 發表
我以前也曾經嚮往民主。
據我所知,美國係好民主嘅地方,佢哋選出嚟嘅總統一定有人支持,特朗普亦不例外,佢有好多支持者。但另一方面,亦有好多反對佢嘅人,我哥哥移民咗美國,近呢幾年佢極不開心,因為佢好憎恨特朗普,佢而家喺美國其中一個肺炎爆得好勁嘅州,幾個月來好似軟禁左自己係屋企,兩個禮拜先去一次超級市場買食物。
佢認為特朗普失職,只顧經濟政治,抹黑異己,又鼓勵槍械,將和 ...
多數票不等於多數人,西方民主選舉方式只需要取悅一定數量懵炳就可當選,好L兒戲
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-3 11:35

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 11:24 AM 發表

唔好忘記,民主選舉,有冇投票都好,都是要"服從"選舉結果
所以文煮的代表性其實。。。。。🤔🤔
作者: 明日平平美人     時間: 2020-9-3 11:38

舉望全球民主衹是個笑話。所有社會制度都是統治者啲工具罷了。。。
作者: Chris.yukman     時間: 2020-9-3 13:17

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 11:31 AM 發表

多數票不等於多數人,西方民主選舉方式只需要取悅一定數量懵炳就可當選,好L兒戲
社會精英只是少衆,所以政客只需大眾欺騙到愚昧嘅大眾,便能勝出
作者: 神經箭     時間: 2020-9-3 21:35

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 15:01 發表

民主政治的配菜。
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-3 23:23

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 02:23 AM 發表

師兄,以參加者計

當然,呢D都是掌權者設計出來的手段

你不來就當你默默承認結果
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-3 23:24

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 07:35 AM 發表

英文賺個 盆滿缽滿,反正呆灣 輸 關仁隱事🤔🤔
但如果引發中臺內戰,苦了臺灣老百姓
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-3 23:26

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 11:24 PM 發表

但如果引發中臺內戰,苦了臺灣老百姓
文煮選舉,邊個投票,邊個負責🤔🤔
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-3 23:32

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 11:26 PM 發表

國際小看了解放軍的耐磨力

上世紀美軍就是俾越共在越南磨死的
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-3 23:35

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 11:32 PM 發表

國際小看了解放軍的耐磨力

上世紀美軍就是俾越共在越南磨死的
軍方明白,因為最叻在軍,次之華已街,春虫才做正客🤔🤔
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-3 23:38

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2020-9-3 03:25 AM 發表
以前西方國家就係信奉天主教,以宗教之名發動十字軍,侵略,殖民。 而家就信奉民主自由,一樣用呢個名目四圍害人,同十字軍時代一樣。
以民主選舉游戲,美國可以操控一班外國元首做打手
作者: Sqdai2014     時間: 2020-9-3 23:39

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 11:26 PM 發表

講就好聽,一個平民如何有能力負責?出事咪又係果句,我點知 jet其實,佢真係唔知㗎,選民只係透過傳媒認識候選人,同隔山買牛沒分別
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-3 23:39

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 11:35 PM 發表

軍方明白,因為最叻在軍,次之華已街,春虫才做正客🤔🤔
解放軍動一下手是好事,無實戰永遠無軍威
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-3 23:42

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 11:39 PM 發表

講就好聽,一個平民如何有能力負責?出事咪又係果句,我點知 jet其實,佢真係唔知㗎,選民只係透過傳媒認識候選人,同隔山買牛沒分別
負責意思係承擔亂子,呆人選了芵文咪自願承受惡果🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-3 23:44

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 11:39 PM 發表

解放軍動一下手是好事,無實戰永遠無軍威
個算盤好難打 我哋一般人亦都好難明白阿爺 戰略意圖戰略部署 🤔🤔
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-3 23:45

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-9-3 10:17 AM 發表
我以前也曾經嚮往民主。
佢認為特朗普失職,只顧經濟政治,抹黑異己,又鼓勵槍械,將和 ...
所以政客最成功就是把民主解釋為小數服從多數

真民主應該是以民為本,民是所有的民
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-3 23:48

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 11:44 PM 發表

個算盤好難打 我哋一般人亦都好難明白阿爺 戰略意圖戰略部署 🤔🤔
中國政府是搞經濟的政府,關心經濟發展,所以不輕言動手

而中國的一帶一路,亦需要很多國家的支持
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-3 23:49

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 11:48 PM 發表

中國政府是搞經濟的政府,關心經濟發展,所以不輕言動手

而中國的一帶一路,亦需要很多國家的支持
一盤大棋🤔🤔
作者: Sqdai2014     時間: 2020-9-3 23:53

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 11:23 PM 發表

師兄,以參加者計

當然,呢D都是掌權者設計出來的手段

你不來就當你默默承認結果
埋單的可是全國人民呀!
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-3 23:55

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-3 11:39 PM 發表

所以美國要操控文宣
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-4 00:03

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 11:49 PM 發表

一盤大棋🤔🤔
中國有13億張口食飯

外國例如印度政府根本不管老百姓有無飯食
作者: Sqdai2014     時間: 2020-9-4 00:03

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-3 11:55 PM 發表

所以美國要操控文宣

一句change, 一句make America great again,就可呼風喚雨,現在還有人提嗎?可見所謂民主,係幾可笑
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-4 00:07

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-9-4 12:03 AM 發表

一句change, 一句make America great again,就可呼風喚雨,現在還有人提嗎?可見所謂民主,係幾可笑
以美國人計,還好,如果是日本人,臺灣人,印度人,澳洲人,選中的元首是美國的狗,老百姓就是俾狗操的
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-4 00:17

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-4 12:03 AM 發表

中國有13億張口食飯

外國例如印度政府根本不管老百姓有無飯食
三哥從未成 統一過, 佢亦冇能力統一,到今日還是到處大解的根本唔明咩叫亂🤔🤔
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-4 00:21

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-4 12:17 AM 發表

三哥從未成 統一過, 佢亦冇能力統一,到今日還是到處大解的根本唔明咩叫亂🤔🤔
靠同巴基搞對抗,同大陸搞邊境矛盾,轉移老百姓視線
作者: 瑪卡     時間: 2020-9-4 00:23

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-4 12:21 AM 發表

靠同巴基搞對抗,同大陸搞邊境矛盾,轉移老百姓視線
正字就係咁🤔🤔
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-4 01:04

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-4 12:23 AM 發表

正字就係咁🤔🤔
點威點勁都是美國手下一條狗
作者: zhangan     時間: 2020-9-4 12:57

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 11:28 PM 發表

民主..... ...
非常同意!
西方所謂第一民主大國,民主咗咁多年,都可以令黑人受到强大壓制,亞洲人基本上聲都唔敢聲,這些不公平現象,在民主制度下根本不能解决,因為權力一直把持在佔大多數的白人手裡,而民主選舉已變成愚民政策,有任何不滿,可以在下一届重新選另一個領導人,但如果係work嘅,就唔會爆發咁大規模暴亂
另一方面,反而所謂欠缺民主選舉制度的中國,人民滿意度超過9成,真不明白,西方的民主國家,點解想要改變一個人民滿意度超過9成國家的制度?
作者: 沙頭角原住民     時間: 2020-9-4 14:06

引用:
原帖由 zhangan 於 2020-9-4 12:57 PM 發表

非常同意!
西方所謂第一民主大國,民主咗咁多年,都可以令黑人受到强大壓制,亞洲人基本上聲都唔敢聲,這些不公平現象,在民主制度下根本不能解决,因為權力一直把持在佔大多數的白人手裡,而民主選舉已變成愚民政策,有任何不滿,可以在下一届重新選另一個領導人,但如果係work嘅,就唔會爆發咁大規模暴亂
另一方面,反而所謂欠缺民主選舉制度的中國,人民滿意度超過9成,真不明白,西方的民主國家,點解想要 ...
以我對中國的認識,中國人是萬萬不能玩民主選舉,如果勉強搞,只可以由挑選好的名單去選一,香港人情況都一樣

點解,因為中國人太迷信神秘學,到時候傳流言話邊個候選人利國,邊個神的代言人話神指示選邊個,民主選舉變成神喻指定元首

你見輪仔功,全L神呢D邪教一樣遍地開花,達賴喇嘛統治的西藏,喇嘛居然合法去淫辱12歲藏女孩,但一樣被大把支持者追捧,你就明白中國人民智到乜水平