標題: [兩岸新聞評論] 【習權統治】內蒙古戒備森嚴!大批學生抗議 保護母語運動蔓延 ... [打印本頁]

作者: 生果轉貼員    時間: 2020-9-1 09:06 PM     標題: 【習權統治】內蒙古戒備森嚴!大批學生抗議 保護母語運動蔓延 ...

(更新:內容)內蒙古當局要求當地小學今日,除蒙語課以外,其他所有以往用蒙語授課的課程,都要改成漢語授課,引發當地民眾上街抗議。南蒙古人權訊息中心指出,多間學校都有學生示威,反對當局新政,要求繼續用他們的母語學習。有指,在內蒙的朋友已失聯,日本的蒙古人話今日各市戒備森嚴,特警一早已在各市廣場佈防。

該中心指出,數百名穿着校服的蒙古族學生,在通遼市奈曼旗蒙古族中學門前,高呼「蒙古族人爭取維護我們的蒙古文化」。而在市內的多間曾經爆發示威的蒙古族中學,數百學生衝破校門及警方的路障,離開學校。

該中心指出,在昨日凌晨3時許,數百名因為寄宿、被校方鎖在校內的中學生,破壞校方沒收他們手機的儲物櫃,並且陸續與家長聯絡,至清晨5時,學生則全部離開學校。當地民眾稱,通遼市魯北鎮昨日一度實施宵禁,所有車輛不得進出當地,整個鎮都被封鎖。

原本反對「漢授」的蒙古族人打算在昨日於內蒙各主要城市集會抗議,旅居日本的蒙族人忽必斯昨對《蘋果》表示,呼和浩特的新華廣場一早已有大批特警駐守,蒙人難以聚集,早前向本報表示會上街的新娜在昨日也失聯。不過,忽必斯也指,雖然當局用盡方法威迫行誘要家長送孩子上學,但是蒙族人現在立場堅定,不會接受漢授方案。
內蒙古錫林郭勒盟一名姓胡的民眾對法新社指出,幾乎所有內蒙古的學校都反對當局的政策,擔心母語會消息,如果當局實施這個政策數十年,所有少數民族的方言都會被消失。興安盟的一名蒙古族民眾稱,數以萬計的蒙古人參與示威,範圍遍佈整個治區,除了學生,家長亦在學校外示威,普通民眾則在街上抗議。

在開學日前夕,內蒙古各地民眾都以不同方式表達反對中共新政,有錫林郭勒盟的士司機,則在車廂外唱着蒙古的傳統歌曲,歌詞則稱「只要我們有語言、生命及牲畜,邊界無法分開我們」。通遼市、赤峰市運送食物的工人則在送貨箱及電動單車上寫上「拯救我們的母語」標語。
當地不少區縣的蒙古族人大代表,亦紛紛聯署要求當局改變計劃,聲稱當局的做法是違反憲法、破壞民族間和諧,及製造國家分裂。已經獨立的蒙古國政府組織都紛紛關注在內蒙古的同族人情況,要求當局透過外交渠道,向北京當局施壓。
蒙古國前總統額勒貝格道爾吉(Elbegdorj Tsakhia)拍攝短片,要求北京當局尊重蒙古族人使用母語的權利,同時要求在全各地的蒙古族人,支持內蒙古的同族人,去護母語及文化。
南蒙古人權訊息中心
-----------------------------
扮退讓,當事情平靜後秋後算賬,這招已用到爛,但中國人還是繼續每次也中這招!

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/china/20200901/44ZFO7QYABHD7GMKBDX2GCO3CE/?utm_campaign=hkad_social_hk.nextmedia&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=link_post

圖片附件: 1598965601274.jpg (2020-9-1 09:06 PM, 591.2 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-1 09:07 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-1 09:06 PM 發表

(更新:內容)內蒙古當局要求當地小學今日,除蒙語課以外,其他所有以往用蒙語授課的課程,都要改成漢語授課,引發當地民眾上街抗議。南蒙古人權訊息中心指出,多間學校都有學生示威,反對當局新政,要求繼續用他們的母語學習。有指,在內蒙的朋友已失聯,日本的蒙古人話今日各市戒備森嚴,特警一早已在各市廣場佈防。

https://hk.appledaily.com/resizer/FtL9lHHpXhVia35e ...
你係中國人咩?🤣
作者: banjo.    時間: 2020-9-1 09:17 PM

毒果創作組又一力作.
作者: 高大冰凍的世界    時間: 2020-9-1 09:25 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-1 09:06 PM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/FtL9lHHpXhVia35e ...
其實內蒙古有80%是漢族人
毒果最攪笑
就是有80%漢族人放棄普通話反而叫自己的小朋友去學蒙古話

毒果是否轉去報道攪笑新聞
作者: team123456    時間: 2020-9-1 09:26 PM

引用:

中國人既事關你乜事?
作者: 睇天做人    時間: 2020-9-1 09:28 PM

引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2020-9-1 09:25 PM 發表

毒果最攪笑

因為以前為英國人服務時 科科英文 睇法咪同大眾有落差
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-9-1 09:28 PM

毒果記者去內蒙古實地採訪??
作者: 英超之星    時間: 2020-9-1 09:30 PM

引用:

幸好內蒙無跟隨外蒙獨立,否則現在的內蒙……
作者: 英超之星    時間: 2020-9-1 09:31 PM

引用:

你忽然關心內蒙把L,內蒙人有關心你咩!

作者: ansonkpl    時間: 2020-9-1 09:32 PM

學多一種語言唔好咩,睇番新聞內容,唔係話全部課程都唔可以蒙古語授課喎,有一科叫蒙古語,即係仍然可以保留蒙古母語啦。香港都實行兩文三語啦,我就唔係好信有學生會為此抗議嘞

作者: 陳晴    時間: 2020-9-1 09:36 PM

引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2020-9-1 09:25 PM 發表

毒果最攪笑

漢族人系返漢語學校,
蒙古人系返蒙語學校,蒙語學校亦要䢱漢語
兩者無衝突.所有內蒙古人都懂漢語
不過現要迫蒙古人放棄蒙語,滅人語言.全中國只得漢語
作者: 2282008    時間: 2020-9-1 09:37 PM

又聞又傳毒果妓者有毛親身進入內蒙古核實資料來源真確性🤔我有合理杯疑妓者道聽途說揑造新聞🧐
作者: 無盡真空的結他    時間: 2020-9-1 10:11 PM

蘋果係內地咩都知,禁叻,點解唔去救12位偷渡客
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-9-1 10:16 PM

中國國家語言係中文、普通話,學蒙古語⋯⋯做乜?
作者: 8d    時間: 2020-9-1 10:23 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 一頁有理想    時間: 2020-9-1 10:27 PM

作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-1 10:31 PM

引用:
原帖由 8d 於 2020-9-1 10:23 PM 發表

佢只不過是一個賤貼員
多謝指教,
又學識多樣野
作者: 帶刺的橄欖枝    時間: 2020-9-1 10:31 PM

最可笑是蒙古國,被蘇聯强行同化,講俄文,蒙古三技無人識。內蒙才是蒙古風俗文化保存地,蒙古國還要在內蒙請喇嘛過去。
話說回來,蛇果的報道越來越似大妓院風格……
作者: 六嬸嬸    時間: 2020-9-1 10:43 PM

毒果又作文
作者: kof2002um    時間: 2020-9-1 10:50 PM

香討可唔可以禁晒毒果新聞? 明知係作文播毒貼文毫無意義!
作者: 棧道    時間: 2020-9-1 10:53 PM

當中國發生任何示威,衝突。香港既黃人會立刻變身中國人反中國。
作者: Duncan_Nadal    時間: 2020-9-1 11:07 PM

垃圾傳霉
作者: 食屎不忘屙屎人    時間: 2020-9-1 11:26 PM

作者: 食屎不忘屙屎人    時間: 2020-9-1 11:28 PM

作者: pqmboss    時間: 2020-9-1 11:31 PM

毒果又作文比曱甴打飛機
作者: lavender18    時間: 2020-9-1 11:32 PM

蒙古人好多都全國各地做生意,所以他們都學漢語嘅,作者有冇到過當地睇下再作呢!
作者: faip    時間: 2020-9-1 11:36 PM

美國又俾錢蒙古人搞中國,咁鍾意玩顏色革命

我希望有一日見到美國內亂,黑人組織游擊隊,維護黑人尊嚴和權利
作者: 豬木屍吃河童    時間: 2020-9-1 11:44 PM

引用:
原帖由 陳晴 於 2020-9-1 09:36 PM 發表

漢族人系返漢語學校,
不過現要迫蒙古人放棄蒙語,滅人語言.全中國只得漢語 ...
你都好笑, 上海d學校都係用國語教, 唔通又消滅上海話?
作者: 坐六年    時間: 2020-9-1 11:51 PM

垃圾蘋果又作文
作者: kowaichun    時間: 2020-9-1 11:52 PM

蘋果新聞,一見就唔想睇
作者: roy731    時間: 2020-9-2 12:17 AM

中國憲法很明確,各民族語言文字平等,有學習權力,其實各個民族的現狀是大家都努力學習漢語,因為為了以後就業,老共根本沒必要改變什麼,自然老百姓會選擇。
作者: martin101    時間: 2020-9-2 12:22 AM

又盧改
作者: airair08    時間: 2020-9-2 12:26 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-1 09:17 PM 發表

毒果創作組又一力作.
咁愛國仲咩唔睇豆音呀....大把片睇喎~~
作者: 車站雀躍的神童    時間: 2020-9-2 02:36 AM

又作文當新聞
作者: 殖民犬末日    時間: 2020-9-2 02:51 AM

別造謠了

輪媒 除了 搞這種 智障 謠言

什麼都做不了
作者: 羅尼激光劍    時間: 2020-9-2 03:20 AM

蒙語 😊
https://youtu.be/Cg11a84c_K0
作者: 羅尼激光劍    時間: 2020-9-2 03:27 AM

五箭訓子

兄弟相殘
喪失牲畜和部下的鐵木真,與母親、兄弟一起過著狩獵和採集野菜的艱辛生活。一天,爭強好勝的鐵木真與異母兄弟別克帖兒發生爭執,並與弟弟合撒兒一起射殺了別克帖兒。

母親的教誨
鐵木真兄弟回家後,遭到母親嚴厲訓斥,指責他們是除了自己的影子之外,就沒有朋友了。她又以一支箭容易折斷,五支箭合成一束卻不易折斷的道理,教誨鐵木真兄弟要團結。母親的訓誨令鐵木真感到無比慚愧,自此以後,他學會了團結的重要性,於是厚待兄弟、部屬,使大批將領和人才都願意投向他,忠心為他效力。
作者: wincan459    時間: 2020-9-2 03:33 AM

蒙古族基本汉化了,中国朝鲜族去韩国打工都相互讲汉语。
作者: ono119394    時間: 2020-9-2 03:53 AM

引用:

笑话一则
作者: lo.60s    時間: 2020-9-2 03:59 AM

毒果文.......
作者: annabb    時間: 2020-9-2 03:59 AM

引用:

漢族人系返漢語學校,
咁香港應該用圍頭話教書啦。
作者: Hung196108    時間: 2020-9-2 04:11 AM

引用:

美國就唔同,夏威夷的學校一定係母語教學!
作者: WongManTak    時間: 2020-9-2 04:38 AM

內蒙人反中共.
作者: Barocc0122073    時間: 2020-9-2 04:46 AM

波特蘭黑暴3個幾月,,毒果唔報,,威斯康新,全城著火打到飛起又唔報...老美報615萬中19..裝袋近19萬又唔報...走去報個濕鳩內蒙學外語~~~毒果淪落到如此田地
作者: 揸波龍爪手    時間: 2020-9-2 05:15 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-1 09:07 PM 發表

你係中國人咩?🤣
嚴格嚟講佢只不過係一個為咗¢50出賣靈魂同尊嚴嘅魔鬼代言人
作者: 俊楠    時間: 2020-9-2 05:37 AM

毒果作文呃唔到香討正常香港人
去連登呃黃屍曱甴啦
佢地最易受騙
作者: longlong7    時間: 2020-9-2 06:37 AM

外部勢力攪吾成 內部攪分化
作者: sony99hk    時間: 2020-9-2 06:43 AM

毒果?信一成雙目即失明
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-9-2 06:56 AM

引用:

如果改用既係英語 . 而唔係漢語 . 相信就冇人會返對 ...
作者: 垃圾連登    時間: 2020-9-2 07:19 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 星升升    時間: 2020-9-2 07:56 AM

你老細肥佬都就快要打鈀,跟住就到你地呢班仆街員工,你仲有心情係度作故仔
作者: himboy    時間: 2020-9-2 08:04 AM

有話唔准再用蒙語?咁潮州話果D點解仲有?廣州仲有用緊廣東話....
作者: kenkenwah    時間: 2020-9-2 08:12 AM

關心你老闆好過啦!
作者: Frank1997    時間: 2020-9-2 08:17 AM

問題係蒙古話有幾多工種可以選擇, 呢段新聞可信性好低, 你話唔畀蒙古人學英文, 而家好多學生出嚟暴動反對 可信性還高
作者: okla3    時間: 2020-9-2 08:20 AM

引用:

下個到廣東話
作者: MICMIC_2ND    時間: 2020-9-2 08:20 AM

我識一個馬拉人識五種語言(馬泰普英粵),佢次次反咪好唔得閒!?
作者: 肥仔xxx    時間: 2020-9-2 08:28 AM

其實乜語乜語廣東話上海話潮州話客家話都係文化,應該保留
作者: 前往可愛的菠菜    時間: 2020-9-2 08:28 AM

引用:
原帖由 食屎不忘屙屎人 於 2020-9-1 11:28 PM 發表

喺大陸,會少數民族語言高考可以加分嘅,仲可以報考民族大學……
🤔咁大學的老師講咩語言多,美國用英文教還是印第安人原住民語言?

少數民族讀大學,就要學英文?
作者: 前往可愛的菠菜    時間: 2020-9-2 08:30 AM

引用:
原帖由 okla3 於 2020-9-2 08:20 AM 發表

下個到廣東話
🤔一早都是了,大學不是要用英文?
用港式英文作答,寫文章,實比啊sir串爆。
作者: ingredient    時間: 2020-9-2 08:31 AM

引用:
原帖由 himboy 於 2020-9-2 08:04 AM 發表

有話唔准再用蒙語?咁潮州話果D點解仲有?廣州仲有用緊廣東話....
廣東話潮州話,係用中文字的。
蒙古有蒙古人先睇得明嘅蒙古字。
作者: 前往可愛的菠菜    時間: 2020-9-2 08:32 AM

引用:

🤔其實基督教同天主教信徒點睇語言統一?

好定唔好?
作者: onepunchman101    時間: 2020-9-2 08:33 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-9-1 09:28 PM 發表

毒果記者去內蒙古實地採訪??
啲相係唔係在蒙古映都唔知?
相內啲人集會係参予抗議活動定係運動會或環保集會或歌星演場會都唔定?
作者: martin101    時間: 2020-9-2 08:35 AM

又一大獲
作者: 農場深情的烈女    時間: 2020-9-2 08:36 AM

引用:

中國人嘅事關狗撚事咩
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-2 08:36 AM

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2020-9-2 05:15 AM 發表

嚴格嚟講佢只不過係一個為咗¢50出賣靈魂同尊嚴嘅魔鬼代言人
魔鬼咁高級?
作者: 食屎不忘屙屎人    時間: 2020-9-2 08:37 AM

作者: fb2c58a7db60a9    時間: 2020-9-2 08:37 AM

引用:

這是中國事,關走狗咩事呢?
作者: 青瓜俠    時間: 2020-9-2 08:41 AM

內蒙人條氣唔順可以走去蒙古嗎?😌
作者: singsing510    時間: 2020-9-2 08:41 AM

引用:

唔好買大陸車!有北斗彗星追蹤好危險又冇晒私隱
作者: 羅尼激光劍    時間: 2020-9-2 08:42 AM

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2020-9-2 04:46 AM 發表

波特蘭黑暴3個幾月,,毒果唔報,,威斯康新,全城著火打到飛起又唔報...老美報615萬中19..裝袋近19萬又唔報...走去報個濕鳩內蒙學外語~~~毒果淪落到如此田地 ...
做人公道啲

圖片附件: 未命名-1.jpg (2020-9-2 08:42 AM, 113.58 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2020-9-2 08:47 AM

引用:
原帖由 kof2002um 於 2020-9-1 10:50 PM 發表

香討可唔可以禁晒毒果新聞? 明知係作文播毒貼文毫無意義!
香土班卜街一定系比毒果收买左
作者: anson-qt    時間: 2020-9-2 08:48 AM

睇標題就知道係毒果,但毒果記者返到大陸?
作者: 比錢    時間: 2020-9-2 08:49 AM

每日睇蘋果,毒你吾死來問我
作者: kangzhenkun    時間: 2020-9-2 08:49 AM

引用:
原帖由 陳晴 於 2020-9-1 21:36 發表

漢族人系返漢語學校,
內地幾時要逼蒙古人放棄蒙語?內蒙、新疆、西藏都是雙語教學。
請問英國、美國有所謂的雙語教學嗎?
別把毒果新聞當真了。
作者: 西門町    時間: 2020-9-2 08:49 AM

廣東話咪涷過水
作者: 廚房粗俗的留言    時間: 2020-9-2 08:50 AM

外蒙想回歸中國,但中國唔想
作者: frankielam88    時間: 2020-9-2 08:51 AM

毒果越來越似大妓院,攞少量資料後,然後自己作晒成篇文出黎。
作者: ingredient    時間: 2020-9-2 08:51 AM

引用:
原帖由 食屎不忘屙屎人 於 2020-9-2 08:37 AM 發表

印第安人都被美國佬殺完
蒙古人知道可能有類似結果在自己身上,所以要反抗。
作者: arhon009    時間: 2020-9-2 08:52 AM

毒果又看圖作文....
作者: cusooninhk    時間: 2020-9-2 08:53 AM

消蘋果,滅泛民,殺曱甴,香港重新出發!
作者: ivan00000    時間: 2020-9-2 08:53 AM

美國有無「印弟安」語學校
作者: 用過嘅廁紙    時間: 2020-9-2 08:53 AM

作者: andyyyy    時間: 2020-9-2 08:54 AM

呢排肯定有外在勢力喺背後發功,係邊個大家都估到!
作者: 香港宇宙的馬桶    時間: 2020-9-2 08:54 AM

生果轉貼員死全家
作者: 香江人    時間: 2020-9-2 08:54 AM

引用:
原帖由 team123456 於 2020-9-1 09:26 PM 發表

中國人既事關你乜事?
你想講,香港人不是中國人?干涉中國內政。
作者: edenfovwin    時間: 2020-9-2 08:54 AM

毒果新聞
病毒新聞
咁9假信一成都死

作者: ivan00000    時間: 2020-9-2 08:54 AM

香港學校點解唔教「圍頭話」
作者: 香江人    時間: 2020-9-2 08:55 AM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-9-1 09:28 PM 發表

因為以前為英國人服務時 科科英文 睇法咪同大眾有落差
你有權讀中中,唔讀英中。
作者: songsong17    時間: 2020-9-2 08:55 AM

引用:
原帖由 ingredient 於 2020-9-2 08:51 AM 發表

蒙古人知道可能有類似結果在自己身上,所以要反抗。
中央都怕佢地變成恐怖份子所以要管得嚴d...
作者: 用過嘅廁紙    時間: 2020-9-2 08:55 AM

作者: pulpman    時間: 2020-9-2 08:56 AM

引用:

你快 d 去爭取你地族群嘅曱甴語, cocroachese 成為正式語言啦。。。
作者: 前來滴滴羊羊    時間: 2020-9-2 08:57 AM

假新聞 大紀元法輪功
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-9-2 08:57 AM

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2020-9-2 08:33 AM 發表

啲相係唔係在蒙古映都唔知?
相內啲人集會係参予抗議活動定係運動會或環保集會或歌星演場會都唔定?
毒果新聞,只要信,不要問
作者: 焦急的等待    時間: 2020-9-2 09:00 AM

本身唔想谷毒聞,但又忍唔住想多d世人知佢幾無恥

毒果唔知外蒙d蒙古人係用俄文字母取代傳統蒙文,佢哋教育都係用俄文字母,反而內蒙嘅蒙古人仲有用及有教傳統蒙文

就係因為中國好刻意去保護蒙文,如果有去內外蒙旅遊,就見到外蒙好多招牌都係俄文字母,反而內蒙都有用蒙文

中國無特登保護蒙文嘅話,蒙文可能仲更加式微
作者: 運動鞋    時間: 2020-9-2 09:01 AM

係咪抗議蒙古國以英語援課破壞傳統?
作者: 艾斯    時間: 2020-9-2 09:02 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-9-1 09:07 PM 發表

你係中國人咩?🤣
佢只係曱甴
作者: s2004m0034    時間: 2020-9-2 09:02 AM

引用:

漢族人系返漢語學校,
咁香港都有用英文敎physical chem bio math 啦唔見你走出黎抗議
作者: 高大冰凍的碼頭    時間: 2020-9-2 09:03 AM

中國人中國事,,關你咩 事呢?

作者: dunbinexy    時間: 2020-9-2 09:05 AM

引用:

你係中國人咩?🤣
毒果狗唔係人,係走狗,狗奴才。
作者: 光棍man    時間: 2020-9-2 09:05 AM

引用:

你係中國人咩?🤣
唐狗一隻