標題: 【國金奇觀】互鬥半世紀!印度夥美可撼贏中國? [打印本頁]

作者: ngcaddy     時間: 2020-8-29 21:10

長久以來,中國和印度在經濟和亞洲戰略方面互相比拚,雖然印度經濟發展迅速,可是多年仍未能超越中國。中美關係日趨緊張,加上爆

長久以來,中國和印度在經濟和亞洲戰略方面互相比拚,雖然印度經濟發展迅速,可是多年仍未能超越中國。中美關係日趨緊張,加上爆發新冠肺炎疫情,不少企業思考甚至已採取行動撤出中國。中國正面臨多種不利因素之際,或為印度帶來一次千載難逢的「翻身」機會!

自1962年中印戰爭之後,兩國一直維持和平狀態,不過月前中印邊境爆發衝突,令關係再度惡化。隨着中國與美國關係日趨緊張,為了對抗中國,迫使美國加速與印度合作,深化經濟整合。然而,印度得到美國的協助,是否輕易便可取代中國地位?印度欠缺的又是甚麼?

●疫情動搖中國地位
疫情衝擊全球經濟,亦讓全球供應鏈經歷嚴峻考驗,交通阻斷、工人無法回到工廠開工,成本不再是企業唯一的考量,必須分散風險。各國開始思考應否減少對中國的依賴,並呼籲企業回歸本土。

向來都鼓勵企業回流的美國總統特朗普,為大選造勢時揚言要在10個月內創造1,000萬個就業機會,將為把就業崗位從中國帶回美國的企業提供稅務優惠。日本早前亦宣布資助87家企業撤出中國,遷回日本或到東南亞地區的國家。

另外,去全球化趨勢正進一步削弱中國「製造業大國」的地位,毗鄰的印度有望從中受惠。有見及此,印度莫迪政府已於3月期間公布針對電子製造業進行投資優惠措施,宣布未來5年內對在印度提升產能之企業提供4至6%獎勵措施,總規模達66.5億美元。

●美擴投資助谷經濟
印度半個世紀以來經濟保持增長,但在工業、經濟和科技領域在上個世紀被日本、南韓、新加坡和台灣等超越。至於中國於80年代開始改革開放後,經濟加速增長更全面超越印度,致使中國成為世界第二大經濟體。

中國過去藉着吸引外資直接投資(FDI)刺激經濟增長,印度在這方面顯然落後。去全球化的大勢下,預期中國在國際間愈趨孤立,假若美國能擴大對於印度直接投資規模,促進雙邊投資,可望達成「雙贏」局面。

事實上,隨着中美關係急轉直下,美國扶植印度之勢愈益明顯!彭博億萬富豪指數中,來自印度的首富安巴尼(Mukesh Ambani)於上月一度躍升至第五位,一反過往首五位「非美即歐」的景象,主因是其電商平台Jio Platforms接連獲Facebook、高通及英特爾等美國巨企注資,零售業務又傳獲亞馬遜垂青。據最新數據,安巴尼目前以782億美元身家排名回落至第七位,但財富於過去一年錄得196億美元的增幅。

●政府鼓勵拓自家App
印度政府以國家安全為由,禁用59項中國應用軟件,包括了社交軟件TikTok和微信等。最新消息指,印度政府有意排除中國科技巨企華為參加5G基礎建設。印度科技業領袖亦趁勢敦促政府採取措施,限制中國進入印度市場,制定規則奪回對用戶數據的控制權,並資助本地初創企業,以抵禦外國競爭對手。

在這個背景下,印度政府開始重新着眼於自家企業發展,推出「App Innovation Challenge」計劃,旨在讓印度國內開發的應用程式可以滿足其市場,並挑戰國際的競爭對手。此舉或進一步推動「印度製造」的發展,與中國的競爭對手較勁。

●印度人口結構佔優
另方面,印度在人口構成上佔有優勢。印度人口的平均年齡比中國年輕,意味着當地勞動力人口要比中國多。而且印度的老齡人口也比中國少,需要在養老方面耗費的資金也相對較少。印度經濟增長或有望趕上中國。

中美貿易爭端和疫情,為全球帶來了翻天覆地的改變。昔日製造業轉移到中國花了數十年的時間,要離開也非短時間可以辦到。今日的印度與中國有一段距離,但是配合結構性改革,經過磨合,印度有潛力爭取更好的發展。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200829/bkn-20200829080050929-0829_00842_001.html
作者: ngcaddy     時間: 2020-8-29 21:10

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-29 09:10 PM 發表
長久以來,中國和印度在經濟和亞洲戰略方面互相比拚,雖然印度經濟發展迅速,可是多年仍未能超越中國。中美關係日趨緊張,加上爆

?20200829080414

長久以來,中國和印度在經濟和亞洲戰略方面互相比拚,雖 ...
真唔真,印度可以好過中國
作者: Peter_H

作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-8-29 21:13

中國根本不是同印度一個檔次
9唔撚答8
中國人幾時衰到要同印度競爭?
作者: ansonkpl     時間: 2020-8-29 21:14

面對印度的競爭,中國應思考如何有效應對,另謀出路,不應原地踏步,正所謂居安思危,方為上策
作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-8-29 21:19

還講勞動力
印度一年出生人口,比日本總人口還要多
又怎樣?
作者: snoopy_fa     時間: 2020-8-29 21:23

印度成日揾中國做比較, 你有幾何見中國用印度做比較 Modi 700萬個厠所目標起好未
作者: unsx     時間: 2020-8-29 21:25

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-29 09:13 PM 發表
9唔撚答8
少年!你太年輕了!
中共1949年上台時同印度不是一個檔次!!
1950年印度發展全方位大幅領先中國, 人均收入差唔多係中國人一倍!!
中國跟本連印度尾燈都見唔到, 西方國家一致深信中國冇可能追上印度.
印度經70民主後.....
作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-8-29 21:26

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-8-29 09:14 PM 發表
面對印度的競爭,中國應思考如何有效應對,另謀出路,不應原地踏步,正所謂居安思危,方為上策
一個國家的總國力
可以睇4大指標
財力
科技
工業
軍力

人口多是沒意義,除非人口多得來,總體經濟量好大,所以財力好大
中國就是總體經濟量大,而財力也大

印度? 只是中國1/5
作者: songsong17     時間: 2020-8-29 21:26

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-8-29 09:14 PM 發表
中央領導層一直都有諗點令中國再進步,而經過呢幾年美國打壓, 中國人都更團結,所以放心..

相反美國太講利益, 同盟友關係都不長遠不堅固, 不到幾年又會改變...
作者: 坐六年     時間: 2020-8-29 21:33

印度除咗強姦案勁過中國同法庭排期審案慢過中國10幾廿倍之外,我再數唔到有咩強過中國。
作者: songsong17     時間: 2020-8-29 21:36

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-29 09:10 PM 發表

長久以來,中國和印度在經濟和亞洲戰略方面互相比拚,雖 ...
肺炎人數不用聯合美印都已經完勝...
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2020-8-29 21:37

我好想研究咖喱粉架成份🧐 點解D阿差食極都唔會熱氣???😒
作者: 16610joey     時間: 2020-8-29 21:39

咁易嘅話,美狗就唔會咁驚,要動用全国资源去打擊中國嘅企業喇
作者: 一個中國人!

作者: kmh623000     時間: 2020-8-29 21:43

印度搞得掂個疫情先講,依家每日新增確診數已經過7萬人
作者: 相當熱情的樓主     時間: 2020-8-29 21:46

人口結構?🤭
後生冇用㗎,淨係講男女平等同埋氏族制度,印度已經無得玩
作者: ctchan20f     時間: 2020-8-29 21:49

引用:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200829/photo/bkn-20200829080050929-0829_00842_001_01b.jpg?20200829080414

國際間變化風雲變色,無人可以預計五年、十年後發生什麼事!
作者: 小西灣三少爺     時間: 2020-8-29 21:50

引用:
原帖由 unsx 於 2020-8-29 09:25 PM 發表

少年!你太年輕了!
1950年印度發展全方位大幅領先中國, 人均收入差唔多係中國人一倍!!
中國跟本連印度尾燈都見唔到, 西方國家一致深信中國冇可能追上印度.
印度經70民主後..... ...
少年,你太年輕了,印度深陷新自由主義所創造的糧食危機,國內兒童營養不良比率達百份之37,9.比第三世界的百份之25更高,而印度的糧食出口為主要外匯收入,西方國家深信中國不可能追上印度,只是政治上的欺騙.
作者: caorenjie

作者: snoopy_fa     時間: 2020-8-29 21:56

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-8-29 09:50 PM 發表

少年,你太年輕了,印度深陷新自由主義所創造的糧食危機,國內兒童營養不良比率達百份之37,9.比第三世界的百份之25更高,而印度的糧食出口為主要外匯收入,西方國家深信中國不可能追上印度,只是政治上的欺騙. ...
現實係 中國發展速度 歷史上史無前例 西方人嘅中國崩潰論呃咗好多西方人
作者: 香江人     時間: 2020-8-29 21:58

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-29 09:13 PM 發表
9唔撚答8
你懂後發優勢嗎?
比中國落後,只要改進一點,抄襲中國經驗,很快能追上中國。
作者: hwwong     時間: 2020-8-29 21:58

淫度想撼贏中國, 就應該同美國佬乞幾百億美金, 在淫度全國起好公廁同衛生設施, 否則... 艾瘋手機一開盒就一大陣屎尿味同咖哩味啊... 趕客蝕大本, 到時乜國都撼唔贏啊... 其他產品就更加不用講了...
作者: caorenjie

作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-8-29 21:59

引用:
原帖由 相當熱情的樓主 於 2020-8-29 09:46 PM 發表
人口結構?🤭
後生冇用㗎,淨係講男女平等同埋氏族制度,印度已經無得玩
基建落後
成日無水無電
日日強姦
仲有種姓奴隸制? 乜能野時代?

搞奴隸制的國家永遠發展不起來
因為特權階級甚麼也不用做,都幾代無憂
只靠壓榨奴隸
奴隸也世世永不出頭
不能受教育,去創造事業,帶動經濟
作者: jlam829     時間: 2020-8-29 21:59

睇印度今次處理疫情嘅表現, 搬過去除了人工平之外, 真係要諗清楚; 病毒無國界, 如果下次是在印度發病先, 佢真係有能力好似中國咁快復工復產?
作者: 香江人     時間: 2020-8-29 21:59

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-8-29 09:23 PM 發表
印度成日揾中國做比較, 你有幾何見中國用印度做比較 Modi 700萬個厠所目標起好未
你上大陸網站少,大陸網經常拿印度比。
作者: alex33hewlett

作者: 版煮報夢.     時間: 2020-8-29 22:01

又係呢啲自我分析嘅作家
作者: 明日紅色世界     時間: 2020-8-29 22:01

印度要理想發展先統一語言,李光耀講既
作者: snoopy_fa     時間: 2020-8-29 22:01

引用:
原帖由 香江人 於 2020-8-29 09:58 PM 發表

你懂後發優勢嗎?
後發唔一定有優勢, 好多主要位置比人佔領咗
作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-8-29 22:02

大家有無睇韓劇?
貴族就世世代代是貴族,甚麼也不用做,自然有奴隸幫你搵錢
奴隸就世世為奴
只能做下賤工作

即係話
上面不用發圍
下面想發圍也沒辦法
成個國家?咪9XX年無進步
咪被日本人打敗,要做殖民地

作者: snoopy_fa     時間: 2020-8-29 22:04

引用:
原帖由 明日紅色世界 於 2020-8-29 10:01 PM 發表
印度要理想發展先統一語言,李光耀講既
呢個真 , linux pre-install 九十幾萬種印度字體 條list長到
作者: 香江人     時間: 2020-8-29 22:05

引用:
原帖由 unsx 於 2020-8-29 09:25 PM 發表

少年!你太年輕了!
前70年輸俾中國,將來難講。印度都有年輕人,都有求變的年輕人。年輕人不怕窮,最怕沒進取心,求變心。
相反中國已經拉丁美洲化,利益集團強大,社會變革力量弱化。明知好多制度要改變,改革會損壞利益集團的利益,阻力極大。
作者: 前往可愛的菠菜     時間: 2020-8-29 22:05

引用:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200829/photo/bkn-20200829080050929-0829_00842_001_01b.jpg?20200829080414

🤔美國推印度,咁中國推非洲,
10年後再看印度同非洲邊個贏。
作者: lpj88     時間: 2020-8-29 22:08

印度只可同中國鬥平.
作者: ngcaddy     時間: 2020-8-29 22:08

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-8-29 10:05 PM 發表

🤔美國推印度,咁中國推非洲,
10年後再看印度同非洲邊個贏。
兩個都輸,中國做好自己就可以,而世界上白人快D去死
作者: buomjwit     時間: 2020-8-29 22:08

引用:
9唔撚答8
上次就連喺邊境阿叉都打不過,當然無同阿叉競爭的能耐。
作者: HKusers     時間: 2020-8-29 22:09

印度自己一定好快超美趕中
作者: Lobo1717     時間: 2020-8-29 22:10

印度乜春都分姓氏分階級. 係一個注定失敗國家. 唔使搞佢都彈唔起
作者: snoopy_fa     時間: 2020-8-29 22:10

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-8-29 10:03 PM 發表
印度呢個國家,65%人口喺赤貧,80%人口文盲,就算佢哋人口平均年齡喺31歲又如何?唔識字嘎大佬,印度高鐵時速喺100公里,印度人懶,印度人污遭,印度人~~~總之,搵唔到印度人任何優點,就算講英語發音同中國嘅中學生比都唔見得有優勢 ...
印度種性制度令印度人接受今世現况, 改善就等下一世輪迴
英語發音唔係太重要 英國有英國口音 美國有美國口音 星加坡有星加坡口音 英語掌握能力印度人係真係比較好
作者: 香江人     時間: 2020-8-29 22:11

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-8-29 10:01 PM 發表
後發唔一定有優勢, 好多主要位置比人佔領咗
主要位置經常變,沒永遠。
二戰後,美國車佔主要位置,
六、七十年代,日本車佔主要位置,
八,九十年代,韓國車一度追近日本車,
現在大陸平價國產車佔世界前列,主要位置。
將來中國車有沒永遠的霸權?沒後來者取代?
作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-8-29 22:11

引用:
原帖由 ctchan20f 於 2020-8-29 09:49 PM 發表

國際間變化風雲變色,無人可以預計五年、十年後發生什麼事!
中國就是坐個著
等10年
印度也還是追不上來
作者: 暴徒黑衣人     時間: 2020-8-29 22:12

引用:

印度人係咁認為
作者: 找不到用戶

作者: 東方紅     時間: 2020-8-29 22:12

引用:

基建都未搞得好,就想超越邊個邊個,發夢冇咁早。
要工業同生產追得上人,首要係基建要迎頭趕上。
作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-8-29 22:13

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-8-29 10:08 PM 發表
印度只可同中國鬥平.
如果中國只是靠平
美國也不用出力打壓華為
作者: wingleung0406+     時間: 2020-8-29 22:13

引用:

係有機會,但以三哥懶散心態處世,我諗要追到現今中國都要等幾代人囉!
仲要係中國完全停步等佢喎!🤭
作者: lostofbubble     時間: 2020-8-29 22:13

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-29 21:10 發表

咁即係要搞掂印度擁有共同文字語言先啦!! 一於強行獨專英語, 罷黜方言!!
作者: ngcaddy     時間: 2020-8-29 22:14

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-8-29 10:13 PM 發表

咁即係要搞掂印度擁有共同文字語言先啦!! 一於強行獨專英語, 罷黜方言!!
印度英文幾好
作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-8-29 22:14

引用:
原帖由 香江人 於 2020-8-29 09:58 PM 發表

你懂後發優勢嗎?
彎道超車?
發生過在中國身上
完全看不出會發生在印度身上
作者: 黃昏委屈的獅子     時間: 2020-8-29 22:14

引用:
9唔撚答8
x 2
作者: law31     時間: 2020-8-29 22:15

其實印度都有好多叻人...但係基於印度裏面冇發展所以全部去曬美國....so..
作者: chiangmaiwolf     時間: 2020-8-29 22:15

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-29 10:14 PM 發表

印度英文幾好
賓妹英文也不弱
還是來香港做女嫞
作者: snoopy_fa     時間: 2020-8-29 22:16

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-8-29 10:12 PM 發表

印度識英文只有高種姓嗰幾個巴先嘅人
本身印度就係印歐語系 呢個係天生優勢
作者: 果個宇宙的羔羊     時間: 2020-8-29 22:16

發緊夢,老美再幫20年都追唔到中國
作者: imad     時間: 2020-8-29 22:16

扶得起阿三先算,呢個民族係有d 問題,但唔知點形容
作者: ngcaddy     時間: 2020-8-29 22:16

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-29 10:15 PM 發表

賓妹英文也不弱
還是來香港做女嫞
系,所以教到香港年輕人,似第三國家.....亂
作者: 漆哥     時間: 2020-8-29 22:17

兩招搞店:
只要中國向印度加關稅,再停輸原材料到印度,美國THEN會點玩法
作者: 工廠男     時間: 2020-8-29 22:17

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-29 09:19 PM 發表
還講勞動力
印度一年出生人口,比日本總人口還要多
又怎樣?
即係印度已經超越日本。
中國第一,美國第二,印度第三。
作者: 摩根     時間: 2020-8-29 22:17

引用:

你咁講會嚴重傷害14億中國人民感情
作者: dhammika2     時間: 2020-8-29 22:18

引用:

憨鳩啦!印度疫情就真係勝中國勒!
作者: poorsa2     時間: 2020-8-29 22:18

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-29 09:26 PM 發表

一個國家的總國力
可以睇4大指標
財力
科技
工業
軍力

人口多是沒意義,除非人口多得來,總體經濟量好大,所以財力好大
中國就是總體經濟量大,而財力也大

印度? 只是中國1/5 ...
人口多同年輕冇用,大陸人勤力
作者: snoopy_fa     時間: 2020-8-29 22:18

引用:
原帖由 law31 於 2020-8-29 10:15 PM 發表
其實印度都有好多叻人...但係基於印度裏面冇發展所以全部去曬美國....so..
出國印度人識得吹水, 好多係美國做CEO
作者: 東方紅     時間: 2020-8-29 22:19

引用:

你懂後發優勢嗎?
後發唔一定有優勢的,否則香港後生嗰班就唔使日日嘆冇出路啦,
中國的經驗抄不來,1. 政治,2. 民族性,3. 幅員,基本上呢三樣嘢現今世界上冇邊個國家可以抄到。
有中國的幅員,如印度,但冇中國的政治特性,有中國的政治特性,如北韓,但冇中國的幅員,民族更加唔使講。
作者: kikola     時間: 2020-8-29 22:19

顆美?當老尾養肥你 佢地覺得你已威脅到佢時……
你睇路啦🤫 況且你人民有冇中國人咁愛國
好容易被策反㗎咋
自己諗清楚🤫
作者: lpj88     時間: 2020-8-29 22:19

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-29 10:13 PM 發表

如果中國只是靠平
美國也不用出力打壓華為
我就系想講以華為5G作例, 快/優/平.

前兩樣印度冇得比, 只有靠平.
作者: lostofbubble     時間: 2020-8-29 22:20

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-29 22:14 發表

印度英文幾好
同香港一樣 英語普及 但唔係人人應對自如
作者: law31     時間: 2020-8-29 22:21

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-8-29 10:18 PM 發表

出國印度人識得吹水, 好多係美國做CEO
吹水都係一個專長.....就你同我已經做唔到美國CEO...
作者: Ruylive     時間: 2020-8-29 22:21

好事嚟嘅,直頭係強強聯手,兩個肺炎肺都癡筋嘅國家互相傳染,佢嘅疫情應該搞到2049
作者: snoopy_fa     時間: 2020-8-29 22:22

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-8-29 10:17 PM 發表

即係印度已經超越日本。
印度其實都係做地方霸主 自已同自已玩 與世隔絕 一樣Made in India嘅野 我都未見過
作者: 七個野生的腋下     時間: 2020-8-29 22:23

中國點夠印美鬥? 只計CV 印度US都多你幾十倍喇。
作者: Video     時間: 2020-8-29 22:24

美國助阿三?抽佢資就真,不過阿三奴隸制度,唔會做到好嘢出來
作者: 生果金     時間: 2020-8-29 22:24

引用:
原帖由 坐六年 於 2020-8-29 09:33 PM 發表
印度除咗強姦案勁過中國同法庭排期審案慢過中國10幾廿倍之外,我再數唔到有咩強過中國。
有!
印度可以制裁好多中國大企業
但印度係無企業可以比中國制裁
印度完勝!🤣🤣🤣
作者: 莫小問     時間: 2020-8-29 22:24

印度擊倒中國下個咪輪到美國搞你囉,傻仔
作者: law31     時間: 2020-8-29 22:25

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-8-29 10:17 PM 發表

即係印度已經超越日本。
印度第三已經係全球公認.....永遠上唔到第一同第二....
如果唔係點解全球....叫印度做阿三....
作者: snoopy_fa     時間: 2020-8-29 22:25

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-8-29 10:20 PM 發表

同香港一樣 英語普及 但唔係人人應對自如
香港人英語學咗10幾年咪 Yes,No,OK
作者: 韓風黃色神童     時間: 2020-8-29 22:27

疫情令企業遷出中國搬去印度? 印度疫情勁好多喎

印度勞動力年輕過中國? 勞動力密集低技術工業你印度做晒佢囉
作者: jaccjacc     時間: 2020-8-29 22:27

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-29 21:13 發表
9唔撚答8
中國從來未將印度視作競爭對手,阿三諗多咗。編文作者似乎未去過印度,去過就知乜事。

作者: singsings     時間: 2020-8-29 22:28

發夢
作者: law31     時間: 2020-8-29 22:28

引用:

少年!你太年輕了!
印度經70民主後...你繼續講落去唔該....
作者: 17698lam     時間: 2020-8-29 22:30

印度,巴基,孟加拉再次合體成一國,真是超級勁。可惜英國巳分解,得三分一,自稱世界第三,笑話。
作者: 韓風黃色神童     時間: 2020-8-29 22:30

個個做完美國隻狗都無好收場, 印度都唔會例外
作者: 12058317     時間: 2020-8-29 22:30

佢永遠都唔會贏到中國 老美而家話幫你下次就要害返你
作者: 古堡鋒     時間: 2020-8-29 22:33

引用:

印度要超過中國?不是說不能,但要印度很大勇氣和毅力才能做到。
首先,硬件基建改善要做到像中國改革開放四十年持久而行。
另外,政府的官僚制度要改革。
還有,經濟和社會改革。
教育也不可以缺少。。。
想想真的道路慢長。
作者: hermen123     時間: 2020-8-29 22:33

没錯,印度夥拍美国一定赢中国,不过是确诊人数
作者: snoopy_fa     時間: 2020-8-29 22:33

印度上次世界第一GDP  已經係2000年前嘅事
作者: kitkityuan     時間: 2020-8-29 22:35

五胡
作者: JamesPong_007     時間: 2020-8-29 22:36

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-8-29 22:25 發表

香港人英語學咗10幾年咪 Yes,No,OK
仲有 Good

作者: 將軍大人888     時間: 2020-8-29 22:36

唔好話我睇死印度,減少左每年強姦案再講啦!
作者: iamsamuel     時間: 2020-8-29 22:36

引用:
原帖由 ngcaddy 於 29-8-2020 21:10 發表

美國個幾間大型超市敢唔敢去印度開舖

作者: 將軍大人888     時間: 2020-8-29 22:38

引用:
原帖由 古堡鋒 於 2020-8-29 10:33 PM 發表

印度要超過中國?不是說不能,但要印度很大勇氣和毅力才能做到。
首先,硬件基建改善要做到像中國改革開放四十年持久而行。
另外,政府的官僚制度要改革。
還有,經濟和社會改革。
教育也不可以缺少。。。
想想真的道路慢長。 ...
淨係諗到印度人普遍認為強姦是女人的錯,就知其教育水平普世價值都要幾百年先可以改善。
作者: chinaboyboy     時間: 2020-8-29 22:38

我唔信, 除非樓主搵自己老婆或者個女過去住返一頭半個月無事, 我就會考慮下相信
作者: 香江人     時間: 2020-8-29 22:39

引用:
原帖由 東方紅 於 2020-8-29 10:19 PM 發表

後發唔一定有優勢的,否則香港後生嗰班就唔使日日嘆冇出路啦,
中國的經驗抄不來,1. 政治,2. 民族性,3. 幅員,基本上呢三樣嘢現今世界上冇邊個國家可以抄到。
有中國的幅員,如印度,但冇中國的政治特性,有中國的政治特性,如北韓,但冇中國的幅員,民族更加唔使講。 ...
若要人似我,除非兩個我。

你能升讀大學,唔係你,就升讀唔到大學?
國國條件可能不相同,發展經驗可以借鑒。
作者: 奧雲二世     時間: 2020-8-29 22:40

引用:

印度就同美國都一樣咁勁, 美國暫時第一, 印尼第二..

講緊確中肺炎數字...