標題: Food panda及何栢良 [打印本頁]

作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-8-29 11:36

有外賣送貨員染肺炎,而且是一家四口全部中招!他們病情輕微,直至有家人去世才被發現!

事件證明全民檢測的重要性。

身為磚家的何栢良一直玩弄政治,阻止全民檢測!

市民認為何栢良罪毋所恕!他辭職都不能使人再相這班磚家。
作者: Gzman     時間: 2020-8-29 11:37

何栢良=可怕良
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-8-29 11:53

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-29 11:36 AM 發表
有外賣送貨員染肺炎,而且是一家四口全部中招!他們病情輕微,直至有家人去世才被發現!

事件證明全民檢測的重要性。

身為磚家的何栢良一直玩弄政治,阻止全民檢測!

市民認為何栢良罪毋所恕!他辭職都不能使人再相這班磚家。 ...
傻嘅先會俾政府驗

間中資公司本身無化驗牌

用啲唔合規格嘅中國試劑

由啲大陸落嚟免檢疫嘅淘寶醫護幫你探喉探鼻緊密接觸

無病驗完都變有病
作者: z1022     時間: 2020-8-29 12:25

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-29 11:53 AM 發表

傻嘅先會俾政府驗

間中資公司本身無化驗牌

用啲唔合規格嘅中國試劑

無病驗完都變有病 ...
你係山洞住呀,你係唔係求其寫幾句嘢就有錢收?
作者: mickyhon     時間: 2020-8-29 12:40

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-29 11:53 AM 發表

傻嘅先會俾政府驗

間中資公司本身無化驗牌

用啲唔合規格嘅中國試劑

你都噔噔地,全世界檢測及治療率最高就係中國,唔信中國唔通信你老美。。。🤣🤣🤣
作者: strawberry_c     時間: 2020-8-29 14:26

引用:
原帖由 Gzman 於 2020-8-29 11:37 AM 發表
何栢良=可怕良
可怕良, 多得呢類黑醫,屁股已經決定了佢哋立場
作者: 虎榮     時間: 2020-8-29 15:00

引用:

傻嘅先會俾政府驗

間中資公司本身無化驗牌

用啲唔合規格嘅中國試劑

你真係好可 怕
作者: 虎榮     時間: 2020-8-29 15:01

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-8-29 12:40 PM 發表

你都噔噔地,全世界檢測及治療率最高就係中國,唔信中國唔通信你老美。。。🤣🤣🤣
佢來自高燈,當然噔噔地
作者: haoaini     時間: 2020-8-29 15:15

8月11日左右,落到來香港。
9月1日開檢測。
費用都係中央出。

香港仍有168萬成人市民,偏執。
呢168萬,千萬別去測,早中招,減輕長期政府支出。
作者: haoaini     時間: 2020-8-29 15:16

引用:
原帖由 Gzman 於 2020-8-29 11:37 AM 發表
何栢良=可怕良
呢類英治時學院派,快回英國幫手
作者: 正恩fans     時間: 2020-8-29 15:44

引用:

傻嘅先會俾政府驗

間中資公司本身無化驗牌

用啲唔合規格嘅中國試劑

乜原來淘寶都可以有得驗!?咁就好,我唔想出去同人迫,我信淘寶,可唔可以俾條link我,有淘寶醫護幫我驗。 link please !
作者: 巴巴先生     時間: 2020-8-29 15:50

引用:
原帖由 haoaini 於 2020-8-29 03:15 PM 發表
8月11日左右,落到來香港。
9月1日開檢測。
費用都係中央出。

香港仍有168萬成人市民,偏執。
呢168萬,千萬別去測,早中招,減輕長期政府支出。 ...
叫佢地死番去佢地(以為)既"祖國"(英國)醫啦...
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-8-29 17:37

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-8-29 12:40 PM 發表

華大基因測試盒出問題 瑞典3700人誤判新冠肺炎陽性
https://china.hket.com/article/2735099/華大基因測試盒出問題 瑞典3700人誤判新冠肺炎陽性
作者: withorwithoutu     時間: 2020-8-29 19:56

佢老豆老母幫佢改錯名
沒良心之人怎可叫做良
作者: mickyhon     時間: 2020-8-29 21:08

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-29 05:37 PM 發表

https://china.hket.com/article/2735099/華大基因測試盒出問題 瑞典3700人誤判新冠肺炎陽性 ...
依,乜你無事仲係到嘅?
咁就好囉。。。

中央派咗幾多試盒出去?
出錯比率多少?
3700人當中有幾多人係自测而錯誤使用?
華大基因派出嘅試盒係數以億計,當中只有3700個出問題,到底係使用方式出錯,定刻意出错呢?
就算點計其出錯比率都係十分之低,更何況是免费的。。。

另,中央行得第一步作檢测,就一定有第二三步出台,到時往返國內或澳門,只可華大健康證明,無?咪困係香港囉!
而且歐洲多國及美國大部份地區亦在使用中。。。

好了,若推行香港本地所有公眾場所,沒有檢驗的不準進出咁又點算?

中央做野一定有所步署。。。
正如現時12名黑暴重犯被國內拉咗後,你仲聽唔聽到香港班泛民泛暴仲有聲出?

好自為之。。。

作者: ginppl     時間: 2020-8-29 21:16

對抗香港或內地政府,就係政治正確。以前都很多內地人來香港睇醫生,知道香港原來防疫咁馬虎,唔知將來仲會唔會咁多人落黎睇。
作者: 40342     時間: 2020-8-29 21:22

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-29 05:37 PM 發表

https://china.hket.com/article/2735099/華大基因測試盒出問題 瑞典3700人誤判新冠肺炎陽性 ...
「瑞典公共衛生局說,華大基因公司(BGI Genomics)生產並分銷全球的「抗原聚合酶連鎖反應(PCR)」檢測套裝,今年3月至8月用於瑞典民眾在家自我檢測,而出現「假陽性」結果的受測者多數是病徵輕微及沒有病徵的人。

瑞典方面稱,檢測套裝不能分辨出受測者究竟是病毒量極低,還是沒有感染病毒(陰性),並指華大必需要改善試劑表現。」

為什麼要在家自我檢測?
有沒有再檢測驗証是真陽性或假陽性?
看來又似是為推低確診量。
作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-8-29 21:26

引用:
原帖由 40342 於 2020-8-29 09:22 PM 發表

「瑞典公共衛生局說,華大基因公司(BGI Genomics)生產並分銷全球的「抗原聚合酶連鎖反應(PCR)」檢測套裝,今年3月至8月用於瑞典民眾在家自我檢測,而出現「假陽性」結果的受測者多數是病徵輕微及沒有病徵的人。

瑞典方面稱,檢測套裝不能分辨出受測者究竟是病毒量極低,還是沒有感染病毒(陰性),並指華大必需要改善試劑表現。」

為什麼要在家自我檢測?
有沒有再檢測驗証是真陽性或假陽性?
...
真on 9!
1. 要自己做!
2. 所謂假陽,即是太sensitive, 有殺錯冇放過!这不是測試目的嗎?
3.有positive result, 就可以做更準確的測試!
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-8-29 21:50

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-8-29 09:08 PM 發表

依,乜你無事仲係到嘅?
咁就好囉。。。

中央派咗幾多試盒出去?
出錯比率多少?
3700人當中有幾多人係自测而錯誤使用?
華大基因派出嘅試盒係數以億計,當中只有3700個出問題,到底係使用方式出錯,定刻意出错呢?
就算點計其出錯比率都係十分之低,更何況是免费的。。。

另,中央行得第一步作檢测,就一定有第二三步出台,到時往返國內或澳門,只可華大健康證明,無?咪困係香港囉!
而且歐洲多國及美 ...
自己睇#2

https://news.discuss.com.hk/view ... page=1#pid523854422
作者: mickyhon     時間: 2020-8-29 21:59

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-29 09:50 PM 發表

自己睇#2

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29338307&page=1#pid523854422
哈哈,在下以為睇乜。。🤣🤣
郭志聰咪又係泛暴派,吊
作者: Zzlaz     時間: 2020-8-29 23:43

之前有個阿嬸 係稻香群組 病左成個月先睇醫生
作者: 生果轉貼員     時間: 2020-8-30 00:35

講到防疫,當日市民戴口罩,你就霸道話官員戴咗都要除低;專家話應增檢測,你闊佬懶理;醫護罷工要封關,你反威脅炒佢哋,而海員傳入爆第三波!而家市民專家醫護世衛都話全民檢測冇用,你就一意孤行!
作者: wilsonkf     時間: 2020-8-30 01:59

引用:

傻嘅先會俾政府驗

間中資公司本身無化驗牌

用啲唔合規格嘅中國試劑

你可以自費千三蚊去驗.唔驗正仆街.
作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-8-30 09:31

記得當日,有隻生劉的議員,一個人獨力拉倒医改,不理会市民权益。今日有医学会会長,要求政府支助市民三千政做私家檢驗,但反對免費全民檢測!

医学界多pk!
作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-8-30 09:36

身為傳染病磚家,一直評擊香港檢測不及憐近地区,对於香港實驗室已經是全部24小時一星期七天工作的現實不顧。

在政府推出全民檢驗,則突然改变立場,認為全民檢沒有用。

在市民大力討伐下,只是以一切以科學方法決定!佢以為唔上鏡市民就會忘記嗎?
作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-8-30 09:40

老實!政府的防疫方針一直是小妹提出的一样,只足慢了一星期左右!

可惜,所論專家,他们的建議比小市民更差更慢。
作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-8-30 09:46

黑護害人!

當日疫病爆發,一衆黑護 非法離開岗位,使ICU內的重病人得不到照顧,有人因此失去生命!黑護是殺人兇手!

南韓医護罷工,总统文在寅判評他們是:戰時逃兵!
作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-8-30 09:51

黑護說反對政府入境政策,但对於大量港人由疫区,例如佢地的最愛英國,卻完全沒有反对!

到今日,有幾多印度人離港?黑護一句話也不多說!

他們的立場是,中國來的不可!英國,印度就歡迎!正pk!
作者: 香港終歸變漁港     時間: 2020-8-30 12:16

引用:

傻嘅先會俾政府驗

間中資公司本身無化驗牌

用啲唔合規格嘅中國試劑

重點係中國已經唔需要戴口罩,香港呢?