標題: [國際新聞評論] 黑人遭警轟多槍危殆 威州爆抗議全市宵禁 [打印本頁]

作者: boymeetsgirl     時間: 2020-8-25 03:51 AM

(星島日報報道)美國威斯康辛州基諾沙市一名二十九歲黑人男子,周日下午遭警察在一架汽車旁,近距離向其背後開了多槍。中槍男子緊急送院,情況危殆。一名民權律師表示中槍男子的三名兒子當時在汽車內目睹警察開槍,將終身留下陰影。事發後當地民眾上街抗議警察開槍,示威者在多處縱火,並向警察投擲汽油彈及磚塊,當局宣布在諾沙市實施宵禁。

當天下午五時左右,基諾沙警方回應一宗「家暴事件」時發生這宗槍擊事件。據基諾沙警局發布的聲明,事發後警察火速將傷者以直升機送院搶救。警方並未解釋開槍原由,但說威州司法部門會着手調查。社交媒體影片顯示,該名非裔男子當時走向一輛SUV休旅車,兩名警察舉槍跟在他後面,他準備打開車門坐進司機位時,其中一名警察抓着他的T恤,近距離從後向他連開多槍,至少響起七下槍聲。該男子似乎倒在司機位內,汽車喇叭聲響起。

民主黨籍的威州州長埃弗斯事發後不久發表聲明表示,傷者布萊克(Jacob Blake)已送院,情況危殆。

事發後,現場聚集了一批民眾抗議警察開槍,他們在多處地方縱火。社交網影片顯示,示威者在基諾沙街道遊行,向警察投擲汽油彈及磚塊。警方馬上宣布全市宵禁至早上七時。該市距芝加哥北部一百公里,人口約十萬人。

威州司法部周一凌晨表示,涉及這宗槍擊事件的警察已開始放行政假期。

民權律師克倫普表示,布萊克較早前制止兩名女子打鬥,警察開槍時他的三名兒子正在車內。克倫普推文稱,他們見到警察向父親開槍,將終身留下陰影。克倫普是五月在明尼蘇達州被白人警察壓頸致死的黑人弗洛伊德家人的代表律師。

州長埃弗斯其後推文說:「我們反對警察處理本州黑人事件時,使用過分武力及馬上將行動升級。」又說:「我們支持持續為我國黑人爭取公義、平等和生命責任的人。」他也提及弗洛伊德及其他警暴受害者。美國傳媒報道,威州刑事調查局表示會在三十天內向檢察官提交報告。

美國至今仍有抗議警察暴力和種族歧視的示威活動,抗議潮源於非裔男子弗洛伊德五月二十五日在明尼蘇達州明尼阿波利斯市,疑似用二十美元偽鈔購物,遭警察以膝壓頸近九分鐘致死。

什麼是警暴,看看美國就一清二楚了

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/daily/article/2269381/日報-國際-黑人遭警轟多槍危殆-威州爆抗議全市宵禁
作者: 蟑螂媽媽係天使

作者: --東方無敵--     時間: 2020-8-25 04:00 AM

反抗吧 黑人朋友們
作者: 娉婷女子     時間: 2020-8-25 04:08 AM

咦?咦?班黃色物體呢?!發表下好喎,嗰啲咩黑警呀,咩手無寸鐵呀,點嘅語氣甚麼聲調我哋仲言猶在耳㗎,點解唔見你哋仆出嚟吠嘅!?
作者: hwwong     時間: 2020-8-25 04:12 AM

美國現在仍然是處於警察向市民開槍狂轟的狀態, 還未出現市民向市民用槍互相轟擊, 還未出現市民與警察重火力互相轟擊, 即是... 仍然是和平狀態啊... 不過, 美國佬習慣冷血兇殘, 應該好快就忍不住, 會有好多冷槍轟殺的情況陸續出現啊... 避彈衣好快就賣斷市了...
作者: bronze18man     時間: 2020-8-25 04:26 AM

西方白皮奴隸岐視主義,自古以來就無藥可救!
作者: AresCapital     時間: 2020-8-25 04:29 AM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-8-25 03:51 AM 發表

(星島日報報道)美國威斯康辛州基諾沙市一名二十九歲黑人男子,周日下午遭警察在一架汽車旁,近距離向其背後開了多槍。中槍男子緊急送院,情況危殆。一名民權律師表示中槍男子的三名兒子當時在汽車內目睹警察開槍,將終身留下陰影。事發後當地民眾上街抗議警察開槍,示威者在多處縱火,並向警察投擲汽油彈及磚塊,當局宣布在諾沙市實施宵禁。

當天下午五時左右,基諾沙警方回應一宗「家暴事件」時發生這宗槍擊事件。據基諾 ...
快啲獨立啦! 快啲內戰!
作者: 勝利人生     時間: 2020-8-25 04:34 AM

痴哂線
作者: boymeetsgirl     時間: 2020-8-25 04:34 AM

向手無寸鐵的黑人連閞七槍
作者: 叫禾暴龍     時間: 2020-8-25 04:39 AM

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-8-25 04:39 AM, 211.8 KB) / 該附件被下載次數 19

圖片附件: mobile_2.jpg (2020-8-25 04:39 AM, 117.57 KB) / 該附件被下載次數 19

作者: bbq323     時間: 2020-8-25 04:49 AM

惡魔世界,打民主牌頭,殺人民為樂,黑人比蟻還踐,毒品,強姦,殺人,黑金就是民主世界特色
作者: 漆哥     時間: 2020-8-25 04:51 AM

美國連開七槍射犯 =》黑警,無天理
香港被犯利刀狂插 =》黑警,無天理
點解咁大分別既?
作者: 返工會暈     時間: 2020-8-25 05:03 AM

美麗的風景線
作者: cwbguy     時間: 2020-8-25 05:15 AM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 25-8-2020 03:51 AM 發表

當天下午五時左右,基諾沙警方回應一宗「家暴事件」時發生這宗槍擊事件。據基諾 ...
威斯康辛州基諾沙市(Kenosha County)發生暴亂,
就在富士康美國的新廠房所在的 Racine County 旁邊
距離只有幾公里,三分鐘車程

https://www.businesstoday.com.tw/article/category/80394/post/201911190008/鴻海威州最大廠房封頂影片曝光 面積相當於13座足球場!
作者: resort2     時間: 2020-8-25 05:16 AM

繼續殺繼續開槍美警不要停槍
作者: kwan1516     時間: 2020-8-25 05:17 AM

恭喜佩洛西「尾國有一道道最美麗的風景線」
作者: go2004     時間: 2020-8-25 05:17 AM

新聞自由?
美國示威Youtube 全部都見唔到
作者: rosemary1216     時間: 2020-8-25 05:27 AM

香港黃屍曱甴生在福中不知福,咩叫警暴根本就識條鐵,自以為是,痴鳩撚線。
作者: cwbguy     時間: 2020-8-25 05:37 AM

引用:
原帖由 娉婷女子 於 25-8-2020 04:08 AM 發表

咦?咦?班黃色物體呢?!發表下好喎,嗰啲咩黑警呀,咩手無寸鐵呀,點嘅語氣甚麼聲調我哋仲言猶在耳㗎,點解唔見你哋仆出嚟吠嘅!?
事主手上冇武器,美國黑警從佢背後開槍
https://www.youtube.com/watch?v=y89fAdjVEHE

作者: cwbguy     時間: 2020-8-25 05:39 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 25-8-2020 03:58 AM 發表

美國的風景線,
真美
https://www.youtube.com/watch?v=aZ-3DyMI3W0

https://www.youtube.com/watch?v=7feGk2_kWlE

https://www.youtube.com/watch?v=J-PK8t8vtSM
作者: ono119394     時間: 2020-8-25 05:40 AM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-8-25 03:51 AM 發表

冰山一角。见吾到影吾到被无故射殺嘅,多如天上行星。
作者: 原始世k     時間: 2020-8-25 05:42 AM

關人撚事咩
作者: keung1997     時間: 2020-8-25 05:43 AM

支持威州獨立!火燒白宮!殺傻特一家,填命!
作者: fb4a9287bf8ff2     時間: 2020-8-25 05:43 AM

一道美麗的風景線
作者: top11     時間: 2020-8-25 05:45 AM

又一單...

作者: 一眼關七     時間: 2020-8-25 05:51 AM

老美警察開槍,一向是數槍齊發,打死為止 ,甚少只傷不死的!
作者: BAN你媽媽     時間: 2020-8-25 05:51 AM

求其搵個人單膝下跪,班弱智黃狗就打晒飛機
作者: 北上趣味     時間: 2020-8-25 05:52 AM

有必要開9槍嗎?似恐嚇叫D小朋友唔好報仇
作者: 無愛     時間: 2020-8-25 05:59 AM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-8-25 03:51 發表

https://twitter.com/RichyLovesYou/status/1297953077815676928?s=20  呢單?
作者: Thank_777     時間: 2020-8-25 06:04 AM

引用:
原帖由 BAN你媽媽 於 2020-8-25 05:51 AM 發表

求其搵個人單膝下跪,班弱智黃狗就打晒飛機
下跪完都解決不了問題

但中國無論是六四, 及香港黑暴

決心平暴,.已成功解決暴亂
作者: cwbguy     時間: 2020-8-25 06:05 AM

引用:
原帖由 北上趣味 於 25-8-2020 05:52 AM 發表

有必要開9槍嗎?似恐嚇叫D小朋友唔好報仇
係七槍,七宗罪
作者: 花心大大大少     時間: 2020-8-25 06:07 AM

引用:
原帖由 AresCapital 於 2020-8-25 04:29 AM 發表

快啲獨立啦! 快啲內戰!
冇金主!
作者: DSOM     時間: 2020-8-25 06:10 AM

人權L死咗去邊?
作者: dtw     時間: 2020-8-25 06:12 AM

市民自己都有槍可以自衛啦!
作者: sam1682828     時間: 2020-8-25 06:14 AM

老尾眼中黑人只是工具,没有人權,這就是所謂的民煮大角。
作者: Duncan_Nadal     時間: 2020-8-25 06:23 AM

美麗的風景線
作者: 4player     時間: 2020-8-25 06:27 AM

姓許嗰果柒耳猿仲唔快啲飛去美國告警員開槍!
作者: RKKL     時間: 2020-8-25 06:27 AM

看了電視新聞﹐可以不必要地向市民連開數熗把市民擊斃﹐真係痴線!

班曱甴呢?仲唔快啲跑出來護主!仲講國際標準﹐冇腦!
作者: ootoot     時間: 2020-8-25 06:28 AM

BLM,無金主文宣搞唔起。
作者: HeiHeiClara     時間: 2020-8-25 06:29 AM

我果邊D親戚話,唔係弗洛伊德件事搞到咁大,差不多每天都有黑人比警察打死!屬於平常事!
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-8-25 06:30 AM

美國黑警
作者: 廿蚊水     時間: 2020-8-25 06:31 AM

沒有比較,就沒有傷害,美國既叫黑警,香港既叫克警
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-8-25 06:31 AM

威斯康辛州又有一道美麗風景線
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-8-25 06:34 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-8-25 03:58 AM 發表

美國的風景線,
真美
春瑩姐話希望呢 d 風景線係美國越多越好
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-8-25 06:36 AM

國際人權 L 仲唔出黎譴責
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-8-25 06:38 AM

引用:
原帖由 bronze18man 於 2020-8-25 04:26 AM 發表

西方白皮奴隸岐視主義,自古以來就無藥可救!
所謂民主,公平,自由都係呃 9 人
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-8-25 06:39 AM

解散尾國警隊,刻不容緩
作者: oxter2000     時間: 2020-8-25 06:44 AM

美國白人警察死全家!美國沒有暴徒,只有暴政!威州獨立,唯一出路!
作者: 宇宙熱情的香蕉     時間: 2020-8-25 06:45 AM

對黄屍暴徒,殺無赦
作者: modou     時間: 2020-8-25 06:47 AM

講個笑話俾大家聽:美國有民主,中國冇民主。
作者: 貴狂野的老爺     時間: 2020-8-25 06:47 AM

看了片,這個黑人被槍傷很無辜
作者: chanbun     時間: 2020-8-25 06:51 AM

民主大國人命賤過地底泥
作者: Video     時間: 2020-8-25 06:51 AM

美麗風景線不斷增加
作者: exe007007     時間: 2020-8-25 06:51 AM

引用:
原帖由 娉婷女子 於 2020-8-25 04:08 AM 發表

個班黃人係極之小氣 沒用加 講就為革命 轉個頭立左條例味又係淆底獸一名 正廢西
作者: ctchan20f     時間: 2020-8-25 06:53 AM

引用:

美國的種族歧視,沒完沒了,香港人想去移民,請諗清楚!
作者: denniscwip     時間: 2020-8-25 06:55 AM

黃絲同泛民去咗邊,仲唔去美國領事館示威反美國黑警?!
作者: 正在始動真陰公     時間: 2020-8-25 06:56 AM

國際標準
作者: 花生之友     時間: 2020-8-25 06:58 AM

50州獨立是唯一出路!
作者: Lori213     時間: 2020-8-25 06:59 AM

嘩!呢 d 先叫過份武力呀,望真d 啦
作者: lclau2011     時間: 2020-8-25 06:59 AM

美國美麗的風景線真美麗
作者: hk5234     時間: 2020-8-25 07:00 AM

層層皆有,好恐怖,實在要撥亂反正。
作者: 鮮鳳哥     時間: 2020-8-25 07:03 AM

開頭睇覺得好痴線,但之前發生過黑人埋車係攞槍射返警
太多因數要考慮,
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-8-25 07:03 AM

希望呢個黑人唔會死係民主的槍之下
作者: 嫖、賭、飲、吹

作者: 異域默默的車手     時間: 2020-8-25 07:05 AM

好恐怖
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-8-25 07:06 AM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-8-25 05:37 AM 發表

事主手上冇武器,美國黑警從佢背後開槍
https://www.youtube.com/watch?v=y89fAdjVEHE
根本就係謀殺
作者: 半夜綠色的象棋     時間: 2020-8-25 07:07 AM

引用:
原帖由 娉婷女子 於 2020-8-25 04:08 AM 發表

被妓者灭聲,封觜口,特别是香港妓者協會,賤民主黨
作者: maskman2020     時間: 2020-8-25 07:15 AM

尾國還有聞鼠豉油嗎?
作者: andyyyy     時間: 2020-8-25 07:17 AM

大家好似好同情個黑人,但只要身在美國,你就會知連呢個冇乜地位嘅黑人都會歧視你,你就知你地位有幾高!
作者: pqmboss     時間: 2020-8-25 07:17 AM

加油美麗風景線
作者: 大腳傳中     時間: 2020-8-25 07:17 AM

引用:

為咗條水喉,好多都唔夠膽屌9金主,唯有扮盲睇唔到啦,公義喎,哈!
作者: minchi1219     時間: 2020-8-25 07:18 AM

可能係拜登⼃⼁⼀⼁⼁
作者: chi513     時間: 2020-8-25 07:23 AM

呢啲咪叫民主國家
作者: mike240681     時間: 2020-8-25 07:23 AM

唔知毒果有無報導過關於美國嘅呢類新聞呢??
平時只報老尾班傻西高層支持暴徒
作者: bonod     時間: 2020-8-25 07:24 AM

白人DNA裡就係存在住想搵機會將其他有色人種滅絕的邪惡基因
作者: BritHK1842     時間: 2020-8-25 07:24 AM

引用:

黑人犯罪率高,你起下Floyd個底先
作者: DOT     時間: 2020-8-25 07:24 AM

明顯白人警察不想跟黑人有肢體接觸, 唯一辦法只有開槍。
作者: 驊騮     時間: 2020-8-25 07:25 AM

其中一名警察抓着他的T恤,近距離從後向他連開多槍,至少響起七下槍聲
一槍都死 使唔使開咁多
作者: ATA6038     時間: 2020-8-25 07:26 AM

你都有今日

圖片附件: 1598311714970.jpg (2020-8-25 07:28 AM, 240.76 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1598311715014.jpg (2020-8-25 07:28 AM, 135.09 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 1598311715035.jpg (2020-8-25 07:28 AM, 166.79 KB) / 該附件被下載次數 13

圖片附件: 1598311715055.jpg (2020-8-25 07:28 AM, 281.33 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 1598311715096.jpg (2020-8-25 07:28 AM, 126.72 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: monitor     時間: 2020-8-25 07:27 AM

美國唔禁槍,冇得救。

人人可能有槍,警察為保命,開咗槍先算。
作者: 半夜綠色的象棋     時間: 2020-8-25 07:32 AM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-25 07:24 AM 發表

你弱智架?犯法不用法庭審,警察可以随時槍殺其他人?
作者: acacac     時間: 2020-8-25 07:32 AM

美國手足加油
作者: cat.cathyho     時間: 2020-8-25 07:32 AM

黃屍出黎吠兩聲好喎~
作者: cat.cathyho     時間: 2020-8-25 07:38 AM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-25 07:24 AM 發表

求其答兩句[你起下 Floyd個底先。黑人犯罪率高,]好吾貼題喎。
你睇左呢單片未架?吠都吠得貼題d。有質素d啦吾該。
作者: 腸旦丁麵     時間: 2020-8-25 07:38 AM

全國黑人反抗警暴,建立一個只有黑人嘅國家!
作者: meilancoo     時間: 2020-8-25 07:42 AM

黃屍快啲出嚟嗌: 尾國黑警死全家
作者: stabber     時間: 2020-8-25 07:45 AM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-25 07:24 發表

傻西!黑人犯罪率高係因為生存空間小,就好似你老母係深水埗點生存?除咗一樓一重可以做乜?
作者: boymeetsgirl     時間: 2020-8-25 07:48 AM

黑人的命也是命
作者: Freely     時間: 2020-8-25 07:49 AM

期待更美麗嘅風景線
作者: caorenjie     時間: 2020-8-25 07:50 AM

引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2020-8-25 04:00 AM 發表

反抗吧 黑人朋友們
哈哈哈
作者: 公司小主席     時間: 2020-8-25 07:51 AM

引用:

狗改不了吃屎的習慣
作者: daniel47877     時間: 2020-8-25 07:53 AM

美麗風景線
作者: caorenjie     時間: 2020-8-25 07:55 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-8-25 07:03 AM 發表

希望呢個黑人唔會死係民主的槍之下
师兄,你好伤心
节哀呀
作者: Yuyuchai     時間: 2020-8-25 07:57 AM

黑警死全家
作者: 用過嘅廁紙

作者: 今天熱情的壽包     時間: 2020-8-25 07:59 AM

引用:
原帖由 原始世k 於 2020-8-25 05:42 AM 發表

關人撚事咩
係咪同某啲大國做嘅一樣
作者: 油站強勁的核心     時間: 2020-8-25 07:59 AM

活的自由  死的随机!!
作者: jerry884     時間: 2020-8-25 08:00 AM

支持美國美麗的風景線
作者: caorenjie     時間: 2020-8-25 08:00 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-8-25 06:38 AM 發表

所謂民主,公平,自由都係呃 9 人
https://youtu.be/bBcp_ljCBGU
你哭着对我说美国都系骗人的,
作者: jjcbx     時間: 2020-8-25 08:04 AM

美國黑警濫殺無辜
民主自由都係呃人