標題: [國際新聞評論] 【中美角力】馬來西亞罕就南海反對中國京曾批美國挑撥 - 香港經濟日報 - 中國頻道 - 國情動向 ... [打印本頁]

作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-16 11:24 AM     標題: 【中美角力】馬來西亞罕就南海反對中國京曾批美國挑撥 - 香港經濟日報 - 中國頻道 - 國情動向 ...

美國政府上月首次在南海領土爭議問題上表明立場,美國國務卿蓬佩奧公開否認中國在南海「九段線」主張後,彭博社報道,馬來西亞亦否定中國在南海的海上權利主張,罕見地公開批評其最大的貿易伙伴。 中方已多次重申中

先前只係害怕赤共
敢怒不敢言罷了

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2723764/【中美角力】馬來西亞罕就南海反對中國 京曾批美國挑撥
作者: martin101    時間: 2020-8-16 11:29 AM

重點係個曾 講左咁多嘢 要追溯 就真係你玩晒
作者: Newpopcorn    時間: 2020-8-16 11:30 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-16 11:24 AM 發表

美國政府上月首次在南海領土爭議問題上表明立場,美國國務卿蓬佩奧公開否認中國在南海「九段線」主張後,彭博社報道,馬來西亞亦否定中國在南海的海上權利主張,罕見地公開批評其最大的貿易伙伴。 中方已多次重申中

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2720000/2723764/2020_1024.png

先前只係害怕赤共
敢怒不敢 ...
對,經美國挑撥後依家又唔怕,好似香港d曱甴一樣囉,一路話中共可怕,經美國挑撥後就夠膽打砸燒,咁睇美國可怕好多囉
作者: 愛心大使    時間: 2020-8-16 11:32 AM

好多國家清醒了
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-8-16 11:45 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-16 11:24 AM 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2720000/2723764/2020_1024.png

先前只係害怕赤共
敢怒不敢 ...
老美行到中間了

江湖上惡名昭彰的【杜勒斯十條 】,你聽過嗎?

為何台灣、香港會向下沉淪?
為什麼修改課綱?
為什麼我們和子女們出現大鴻溝?
為什麼年輕一代追求享樂?
為何追求性解放與同婚?
為什麼會有1450網軍?

以下是美國ClA奉行【杜勒斯十條】,消滅中國與傳統思想的十大步驟。由當年超賤的「蘭德智庫」所做的報告,可茲為證!

本來是用來對付中國大陸,但先在香港及台灣試驗落實!

【美國中情局】關於中國的《 十條誡令 》曝光,全文轉述如下:

一、盡量用物質來引誘和敗壞他們的青年,鼓勵他們藐視、鄙視、進一步公開反對他們原來所受的思想教育,特別是共產主義教條。替他們製造對色情奔放的興趣和機會,進而鼓勵他們進行性的濫交。讓他們不以膚淺、虛榮為羞恥。一定要毀掉他們強調過的刻苦耐勞精神。

二、一定要盡一切可能,做好傳播工作,包括電影、書籍、電視、無線電波…和新式的宗教傳播。只要他們嚮往我們的衣、食、住、行、娛樂和教育的方式,就是成功的一半。

三、一定要把他們青年的注意力,從以政府為中心的傳統引開來。
讓他們的頭腦集中於:體育表演、色情書籍、享樂、遊戲、犯罪性的電影,以及宗教迷信。

四、時常製造一些無事之事,讓他們的人民公開討論。
這樣就在他們的潛意識中種下了分裂的種子。特別要在他們的少數民族裡找好機會,分裂他們地區,分裂他們的民族,分裂他們的感情,在他們之間製造新仇舊恨,這是完全不能忽視的策略。

五、要不斷製造假消息,以醜化他們的領導。
我們的記者應該找機會採訪他們,然後組織他們自己的言辭來攻擊他們自己。

六、在任何情況下都要宣揚民主。唯有民主才能滲透。
一有機會,不管是大型小型,有形無形,都要抓緊發動民主運動。無論在什麼場合,什麼情況下,我們都要不斷對他們(政府)要求民主和人權。
只要我們每一個人都不斷地說同樣的話,他們的人民就一定會相信我們所說的是真理。我們抓住一個人是一個人,我們佔住一個地盤是一個地盤。

七、要盡量鼓勵政府花費,鼓勵政府向我們借貸。這樣我們就有十足的把握來摧毀政府的信用,使他們的貨幣貶值,通貨膨脹。只要政府對物價失去了控制,政府在人民心目中就會完全垮台。

八、要以我們的經濟和技術優勢,有形無形地打擊其他國家的工業。
只要政府的工業在不知不覺中癱瘓下去,我們就可以鼓勵社會動亂。不過我們必須表面上非常慈愛地去幫助和援助他們政府,這樣他們(政府)就顯得疲軟。一個疲軟的政府,就會帶來更大的動亂。
九、要利用所有的資源,甚至舉手投足,一言一笑,都足以破壞他們的傳統價值。
我們要利用一切來毀滅他們的道德人心。摧毀他們的自尊自信的鑰匙,就是盡量打擊他們刻苦耐勞的精神。

十、暗地運送各種武器,裝備他們的一切敵人,以及可能成為他們敵人的人們。

———————
附註:

智庫「蘭德公司」於1999年6月份向美國政府提出的建議報告:

美國的對華戰略應該分三步走:
第一步是
西化、分化中國,使中國的意識形態西方化,從而失去與美國對抗的可能性;

第二步是
在第一步失效或成效不大時,對中國進行全面的遏制,並形成對中國戰略上的合圍;

第三步是
就在前兩招都不能得逞時,不惜與中國一戰。
當然作戰的最好形式不是美國的直接參戰,而是支持中國內部謀求獨立的地區或與中國有重大利益衝突的周邊國家。

———————

以上就是惡名昭彰的「【杜勒斯十條 】,現在正在荼毒我們中華民族的下一代。
作者: banjo.    時間: 2020-8-16 01:23 PM

老美一向都係咁無賴, 見怪不怪.
作者: 前往可愛的菠菜    時間: 2020-8-16 03:25 PM

🤔九段線的確係太遠,佔太多海洋,在其他國的海洋對外。
但的確有歷史說明中國有主權地位,
其他國家的歷史同世界歷史又不充足顯示他們有主權。

咁我可唔可以話非洲同俄羅斯土地太多?太大?大遠?遠到在其他國家的邊境上。

🤔土地可以,但海洋唔可以?
陸地用一種計分同分類,海洋又用其他方法分類,
看看大家對空間的觀點。

即是理俄羅斯首都太遠的土地,就不應該是俄羅斯的?
加上沒有俄羅斯人居住。
作者: 前往可愛的菠菜    時間: 2020-8-16 03:28 PM

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-8-16 03:25 PM 發表

咁我可唔可以話非洲同俄羅斯土地太多?太大?大遠?遠到在其他國家的邊境上。

看看大家對空間的觀點。

加上沒有俄羅斯人居住。 ...
🤔沙漠沒有人居住,火山沒有人居住,森林沒有人居住,
只有人路過或採集,
咁塊土地就不應該是這國家的,
要找人入去住才可以,
咁海洋都是同一道理?
要找人去住,不是只是只去捕下魚等活動。
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-16 07:38 PM

引用:
原帖由 martin101 於 2020-8-16 11:29 AM 發表

重點係個曾 講左咁多嘢 要追溯 就真係你玩晒
其實你發言重點在那裏?
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-16 07:40 PM

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-8-16 11:30 AM 發表

對,經美國挑撥後依家又唔怕,好似香港d曱甴一樣囉,一路話中共可怕,經美國挑撥後就夠膽打砸燒,咁睇美國可怕好多囉
美帝係正義力量
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-16 08:14 PM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-8-16 11:45 AM 發表

老美行到中間了

為什麼修改課綱?
為何追求性解放與同婚?

以下是美國ClA奉行【杜勒斯十條】,消滅中國與傳統思想的十大步驟。由當年超賤的「蘭德智庫」所做的報告,可茲為證!

本來是用來對付中國大陸,但先在香港及台灣試驗落實 ...
我多數買細盒裝,得3條
1:獨裁L必須壟斷軍隊公檢法等強力部門,任何人必須放棄對法治事非道德等一切判斷,盲目聽從指揮服務政權
2:獨裁L必須操控資源商機,錢權交易私相授受政治分贜撈粗,異見只能吔蕉,有本事自己擺攤賣鹹脆花生
3:獨裁L必須統一思想資訊,自細洗腦,自覺放棄並反對民主自由人權法治,甘心做9互相坑害,直至自己要維權才知錯
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-16 08:21 PM

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-8-16 03:25 PM 發表

看看大家對空間的觀點。

如果美帝劃個海劃到你門口
話幾百年前嚟過個島係佢
你會點?
人類傳統係陸地動物,大海係行船的
唔通飛上天又霸咗個天咩~
作者: Newpopcorn    時間: 2020-8-16 08:36 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-16 07:40 PM 發表

美帝係正義力量
好野好野,反正你都唔理事實,仲使乜咁辛苦同d網友辯論唧?你又永世拗唔贏嘅,每個留言都copy and paste美帝係正義力量咪得囉。你自我感覺良好就得啦
作者: Daydaygood88    時間: 2020-8-16 09:25 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-16 07:40 PM 發表

美帝係正義力量
樓主係洋奴加曱甴?同最愛打飛機的連登仔?
作者: 風中勁草    時間: 2020-8-16 09:31 PM

引用:

美帝係正義力量
你係咪睇得超人多呀?小朋友
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-8-16 09:33 PM

老尾挑撥全世界
作者: 陳晴    時間: 2020-8-16 09:43 PM

你絛線劃到人門口邊個會同意
之前唔反你系怕鳩你,現在有撐駛怕你
南海家全部都反你啦.
作者: mib04    時間: 2020-8-16 10:06 PM

馬拉佬敲竹槓
中国又要做冤大頭

作者: 棧道    時間: 2020-8-17 02:52 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-16 08:21 PM 發表

話幾百年前嚟過個島係佢
你會點?
英國就係咁,係阿根廷出面死霸
作者: 袋中野性的牛    時間: 2020-8-17 03:11 AM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-17 02:52 AM 發表

夏威夷?
作者: 袋中野性的牛    時間: 2020-8-17 03:12 AM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-17 02:52 AM 發表

美洲大陸?大洋洲?
作者: 加燦    時間: 2020-8-17 06:01 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-16 08:21 PM 發表

話幾百年前嚟過個島係佢
你會點?
你都識話"你門口". 你去到人地門口撩是鬥非做乜先? 但中國幾百年前,你主子還未立國時去的地方是無人住的, 不是任何人的門口,所以中國便可合法地在當地插旗,將該地合法地變成中國領土. 唔似得有些蠻夷, 去到北美便憑船堅炮利, 將已住在北美的土著殺得就殺,姦得就姦,霸咗人啲地. 後來發覺塊地太大, 唔夠人手種植, 於是去非洲搶啲人去北美洲做奴隸.
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-17 09:33 AM

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-8-16 08:36 PM 發表

好野好野,反正你都唔理事實,仲使乜咁辛苦同d網友辯論唧?你又永世拗唔贏嘅,每個留言都copy and paste美帝係正義力量咪得囉。你自我感覺良好就得啦 ...
事實美帝係正義力量
收服軸心國瓦解蘇俄
打救包括中國嘅歐亞各國
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-17 09:36 AM

引用:

你係咪想講福克蘭?
人地英國住緊人
唔係英國領土係咩?
作者: vanga    時間: 2020-8-17 09:39 AM

引用:

話幾百年前嚟過個島係佢
你會點?
falkland
作者: vanga    時間: 2020-8-17 09:40 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 09:36 AM 發表

你係咪想講福克蘭?
人地英國住緊人
唔係英國領土係咩?
WHY CAN 英國住緊人 ?

OK 我去你屋企住, 你屋企是我的
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-17 09:48 AM

引用:
原帖由 加燦 於 2020-8-17 06:01 AM 發表

你都識話"你門口". 你去到人地門口撩是鬥非做乜先? 但中國幾百年前,你主子還未立國時去的地方是無人住的, 不是任何人的門口,所以中國便可合法地在當地插旗,將該地合法地變成中國領土. 唔似得有些蠻夷, 去到北美便憑船堅炮利, 將已住在北美的土著殺得就殺,姦得就姦,霸咗人啲地. 後來發覺塊地太大, 唔夠人手種植, 於是去非洲搶啲人去北美洲做奴隸. ...
嗱,嘢就唔好夾硬撈埋甚至調轉講
首先南海咁大唔係你門口
你亦冇喺人領土插甚麽旗
有冇片?
人地千島之國,出面島礁有人插支旗就話係佢領土?
咁講係非法
美帝就唔同
依法移民美洲大陸同化印弟安人
你大6古時才是不斷侵略爭奪屠殺掠地
除非你退返疆藏出嚟
否則你有乜資格話人依法建國
呢啲嘢古代係咁做
問題係有人21世紀仲講埋啲咁嘅嘢
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-17 09:50 AM

引用:
原帖由 vanga 於 2020-8-17 09:40 AM 發表

咪講咗果啲係古代
就算而家亦有逆權侵佔
法庭判過好多,聽過未?
作者: Newpopcorn    時間: 2020-8-17 09:52 AM

引用:
原帖由 vanga 於 2020-8-17 09:40 AM 發表

No! 唔使住, 強盜邏輯係係你門口行過間屋就係佢嘅, 但你本人提出住左五代人都冇用.
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-8-17 09:53 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-16 08:14 PM 發表

我多數買細盒裝,得3條
1:獨裁L必須壟斷軍隊公檢法等強力部門,任何人必須放棄對法治事非道德等一切判斷,盲目聽從指揮服務政權
2:獨裁L必須操控資源商機,錢權交易私相授受政治分贜撈粗,異見只能吔蕉,有本事自己擺攤賣鹹脆花生
3:獨裁L必須統一思想資訊,自細洗腦,自覺放棄並反對民主自由人權法治,甘心做9互相坑害,直至自己要維權才知錯 ...
睇你咁多年,
無咩邊日做過人
你開始自己了
作者: dream_workshop    時間: 2020-8-17 09:55 AM

引用:
原帖由 陳晴 於 2020-8-16 09:43 PM 發表

你絛線劃到人門口邊個會同意
之前唔反你系怕鳩你,現在有撐駛怕你
南海家全部都反你啦.
希臘領土同樣劃到土耳其門口,你點睇?

圖片附件: 螢幕截圖 2020-08-17 09.54.22.png (2020-8-17 09:55 AM, 1.68 MB) / 該附件被下載次數 2

作者: democrazyboy    時間: 2020-8-17 10:02 AM

關島離美國唔遠咩?美國都佔咗大半個太平洋,日本人都因戰敗而忍氣吞聲。九段綫中國明朝已經有海圖注明中國嘅,南海所有小島淺灘中國明朝已有名稱,也有中國漁民去作業,當時美國都未出世,也未有聯合國,更加無國際海洋法,誰先佔有誰擁有係國際承認,無得嘈,要打破默規重新洗牌只能戰爭,馬拉佬想同中國開戰咩?
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-17 10:16 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-8-17 09:53 AM 發表

睇你咁多年,
無咩邊日做過人
你開始自己了
起碼我講果啲實在過你果10條
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-17 10:20 AM

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-8-17 10:02 AM 發表

關島離美國唔遠咩?美國都佔咗大半個太平洋,日本人都因戰敗而忍氣吞聲。九段綫中國明朝已經有海圖注明中國嘅,南海所有小島淺灘中國明朝已有名稱,也有中國漁民去作業,當時美國都未出世,也未有聯合國,更加無國際海洋法,誰先佔有誰擁有係國際承認,無得嘈,要打破默規重新洗牌只能戰爭,馬拉佬想同中國開戰咩? ...
你講句句都係流:
首先美帝冇霸咗個太平洋
你註明或改個名係唔構成佔有
否則西人一早佔咗太平洋大西洋各大洋好似你講咁
作者: ngcaddy    時間: 2020-8-17 10:28 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-8-16 11:45 AM 發表

老美行到中間了

為什麼修改課綱?
為何追求性解放與同婚?

本來是用來對付中國大陸,但先在香港及台灣試驗落實 ...
有冇link?
作者: democrazyboy    時間: 2020-8-17 10:28 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 10:20 AM 發表

你講句句都係流:
首先美帝冇霸咗個太平洋
讀多D歷史啦,儍仔,南海中國所有美國二戰後也承認,太平島就係由美軍及國軍在日軍手上接收交俾中國,聯合國成立時也承認中國擁有南海主權,中越西沙之戰美國當時也無反對,南海只是近幾年美國煽動,知無?
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-8-17 10:37 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 10:16 AM 發表

起碼我講果啲實在過你果10條
你9UP就係事實
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-8-17 10:37 AM

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-17 10:28 AM 發表

有冇link?
link
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-17 11:49 AM

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-8-17 10:28 AM 發表

讀多D歷史啦,儍仔,南海中國所有美國二戰後也承認,太平島就係由美軍及國軍在日軍手上接收交俾中國,聯合國成立時也承認中國擁有南海主權,中越西沙之戰美國當時也無反對,南海只是近幾年美國煽動,知無? ...
有料就貼出嚟
例如聯合國承認
因為硬膠部都冇料1路唔敢講
冇料靠鬧人只會顯得自己更冇料
我而家唔係同你講太平島
亦唔係評論性字眼屌美帝煽動便是
你即係話美帝霸主有權俾咗個海你係咪?
唔好唔記得係你求美帝唔好干涉領土爭議
咁你以大欺小又話和平協商又話唔存在領土爭議
人地小國唔妥你係正常
咁你仲要霸埋個公海,美帝干涉你係應該囉
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-17 11:51 AM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-8-17 10:37 AM 發表

你9UP就係事實
貼你果10條原link出嚟啦~
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-8-17 12:11 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 11:51 AM 發表

貼你果10條原link出嚟啦~
點解要聽你講?
你自己唔識揾

我叫你貼你張身份證出嚟好多次啦,你貼左未呀

作者: 崖上地獄    時間: 2020-8-17 12:19 PM

威脅生存就是共同敵人
作者: pong3900    時間: 2020-8-17 12:26 PM

馬來西亞會表明反對立場, 不單係中國因素, 同時都係暗地裏反對其他南海爭議相關國家(菲律賓,越南)的主張
作者: 小魔怪    時間: 2020-8-17 01:02 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 09:36 AM 發表

你係咪想講福克蘭?
人地英國住緊人
唔係英國領土係咩?
呢個世界講實力,福克蘭事件理論上可以話係英國有問題,現實嚟講問題在於阿根廷,你夠惡就唔會有福克蘭問題
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-17 01:08 PM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-8-17 12:11 PM 發表

點解要聽你講?
你自己唔識揾

我叫你貼你張身份證出嚟好多次啦,你貼左未呀
唔係淨係我叫你貼link
你啲抹黑人文章貼唔貼都罷
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-17 01:09 PM

引用:
原帖由 小魔怪 於 2020-8-17 01:02 PM 發表

呢個世界講實力,福克蘭事件理論上可以話係英國有問題,現實嚟講問題在於阿根廷,你夠惡就唔會有福克蘭問題
其實你地講嚟講去都冇道理可言
係咪?
作者: 小魔怪    時間: 2020-8-17 01:10 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 01:09 PM 發表

其實你地講嚟講去都冇道理可言
係咪?
道理講到最後都要有實力支持,呢個係現實問題
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-8-17 01:18 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 01:08 PM 發表

唔係淨係我叫你貼link
你啲抹黑人文章貼唔貼都罷
你就抹白
唔貼啦🤣
作者: kxkx    時間: 2020-8-17 01:21 PM

引用:

看看大家對空間的觀點。

你想講南海係俄仔既?
作者: kxkx    時間: 2020-8-17 01:26 PM

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-8-17 10:02 AM 發表

關島離美國唔遠咩?美國都佔咗大半個太平洋,日本人都因戰敗而忍氣吞聲。九段綫中國明朝已經有海圖注明中國嘅,南海所有小島淺灘中國明朝已有名稱,也有中國漁民去作業,當時美國都未出世,也未有聯合國,更加無國際海洋法,誰先佔有誰擁有係國際承認,無得嘈,要打破默規重新洗牌只能戰爭,馬拉佬想同中國開戰咩? ...
張圖仲劃左好多國家係度添
作者: ray99hk    時間: 2020-8-17 01:39 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 09:48 AM 發表

首先南海咁大唔係你門口
你亦冇喺人領土插甚麽旗
有冇片?
咁講係非法
美帝就唔同
除非你退返疆藏出嚟
呢啲嘢古代係咁做
問題係有人21世紀仲講埋啲咁嘅嘢 ...
美洲本來係屬於印弟安人,殺左好多印弟安人,吾係靠乜野同化。白人係由英國過去。

就算現時嘅加洲,原本係墨西哥土地,係戰敗割地的。夏威夷王國亦係美國商人連同美軍陸戰隊推翻後,才加入美國成為一個洲的。

美國立國其實就係奉行弱肉強食,勝者為王的原則。
作者: ray99hk    時間: 2020-8-17 01:53 PM

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-8-17 01:39 PM 發表

美洲本來係屬於印弟安人,殺左好多印弟安人,吾係靠乜野同化。白人係由英國過去。

就算現時嘅加洲,原本係墨西哥土地,係戰敗割地的。夏威夷王國亦係美國商人連同美軍陸戰隊推翻後,才加入美國成為一個洲的。

美國立國其實就係奉行弱肉強食,勝者為王的原則。 ...
如果中國要撒出新彊西藏,那麼同樣道理,澳洲、新西蘭、加拿大和美國的白人都要把領土歸還原住民,返回祖先的老家了。

如果我們接受先佔原則,接受弱肉強食原則,則中國在南海諸島應用此等原則為何不可呢?

中國聲稱11段線和9段線時,遠早於1982年通過的聯合國海洋公約。
作者: ryderdralpha    時間: 2020-8-17 01:54 PM

冇朋友
作者: ray99hk    時間: 2020-8-17 02:04 PM

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-8-17 01:53 PM 發表

如果中國要撒出新彊西藏,那麼同樣道理,澳洲、新西蘭、加拿大和美國的白人都要把領土歸還原住民,返回祖先的老家了。

如果我們接受先佔原則,接受弱肉強食原則,則中國在南海諸島應用此等原則為何不可呢?

中國聲稱11段線和9段線時,遠早於1982年通過的聯合國海洋公約。 ...
如果我們接受美國白人、澳洲白人幾百年前侵佔回來/霸回來的領土為固有領土,則同樣原則,南海諸島也可視為中國固有領土。
作者: 必佬    時間: 2020-8-17 02:09 PM

引用:

先前只係害怕赤共
敢怒不敢 ...
既然你老美系咁辛苦遠道而來咁都要係咁2出下聲附和下嘅
作者: 加燦    時間: 2020-8-17 03:53 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 09:48 AM 發表

首先南海咁大唔係你門口
你亦冇喺人領土插甚麽旗
有冇片?
咁講係非法
美帝就唔同
除非你退返疆藏出嚟
呢啲嘢古代係咁做
問題係有人21世紀仲講埋啲咁嘅嘢 ...
賤人見得多但有你咁賤都係第一次。白人合法移民北美並同化當地土著呢啲咁冇人性嘅嘢你都噏得出。鬼唔望第日有班人衝入你屋企強姦你老母然後話佢地係屋主跟住殺撚埋你霸埋你老婆。
作者: Peter_H    時間: 2020-8-17 03:55 PM

班友仔已開始選擇勝算高的一方⋯做同伴了 
作者: 棧道    時間: 2020-8-17 04:02 PM

引用:

你係咪想講福克蘭?
人地英國住緊人
唔係英國領土係咩?
咁中國都有漁船,軍艦係度
作者: 棧道    時間: 2020-8-17 04:04 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 10:20 AM 發表

你講句句都係流:
首先美帝冇霸咗個太平洋
西人真係霸左成個太平洋同大西洋
作者: 棧道    時間: 2020-8-17 04:05 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-17 11:49 AM 發表

有料就貼出嚟
例如聯合國承認
因為硬膠部都冇料1路唔敢講
冇料靠鬧人只會顯得自己更冇料
我而家唔係同你講太平島
亦唔係評論性字眼屌美帝煽動便是
你即係話美帝霸主有權俾咗個海你係咪?
唔好唔記得係你求美帝唔好干涉領土爭議
咁你以大欺小又話和平協商又話唔存在領土爭議
人地小國唔妥你係正常
咁你仲要霸埋個公海,美帝干涉你係應該囉 ...
二戰戰敗國交還所有戰爭霸既地地,南海就係啦
作者: 棧道    時間: 2020-8-17 04:07 PM

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-8-17 01:39 PM 發表

佢睇唔明架,總之美國霸既,南亞霸既就講規定,中國領土就係強盜
作者: democrazyboy    時間: 2020-8-17 05:49 PM

引用:
原帖由 小魔怪 於 2020-8-17 01:02 PM 發表

咪就係,呢個世界係講實力,香港都曾經有十幾萬正宗英國人居住,不計假洋鬼子。六四年中國原爆之後,六六年英國已經規劃撤出香港,英資部署撤退,賣俾本地華商。七二年英國首相希斯訪問北京,毛澤東話俾佢知中國會收回香港,英國八十年代咪又死死氣去北京談判,呢D就係實力話事,雖然當年中國仲好窮,但軍事實力在英國之上。阿根庭西班牙就係實力不及英國,國土被英國霸佔唯有屈服。
作者: 小魔怪    時間: 2020-8-17 06:39 PM

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-8-17 05:49 PM 發表

咪就係,呢個世界係講實力,香港都曾經有十幾萬正宗英國人居住,不計假洋鬼子。六四年中國原爆之後,六六年英國已經規劃撤出香港,英資部署撤退,賣俾本地華商。七二年英國首相希斯訪問北京,毛澤東話俾佢知中國會收回香港,英國八十年代咪又死死氣去北京談判,呢D就係實力話事,雖然當年中國仲好窮,但軍事實力在英國之上。阿根庭西班牙就係實力不及英國,國土被英國霸佔唯有屈服。 ...
其實鬼頭都係崇尚實力,佢只會同你講佢嗰套道理,中國心知發展增加自己實力至係硬道理,所以呢幾十年中國先要經濟再發展科技,有了科技,軍事亦水到渠成,我只想講你無實力,其實幾咁有你既道理都係同放屁一樣,好易比戈收你皮
作者: 令狐椒    時間: 2020-8-17 06:45 PM

引用:
原帖由 小魔怪 於 2020-8-17 06:39 PM 發表

其實鬼頭都係崇尚實力,佢只會同你講佢嗰套道理,中國心知發展增加自己實力至係硬道理,所以呢幾十年中國先要經濟再發展科技,有了科技,軍事亦水到渠成,我只想講你無實力,其實幾咁有你既道理都係同放屁一樣,好易比戈收你皮 ...
怎聽都是 - 崇尚賊力. 洋賊性.
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-20 10:42 AM

引用:
原帖由 小魔怪 於 2020-8-17 01:10 PM 發表

道理講到最後都要有實力支持,呢個係現實問題
呀媽係女人
唔代表所有女人係G
明白嗎
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-20 10:47 AM

引用:

係咪全部人唔睇我最尾果兩句?
咁你退返疆藏出嚟先講囉
作者: skwongskwong    時間: 2020-8-20 10:48 AM

又做show
作者: chaolininin    時間: 2020-8-20 10:49 AM

蘭德智庫幾時講的?我又唔信糜蟈夠膽向中國開戰。現在中國因你大選,暫時唔理你
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-20 10:54 AM

引用:
原帖由 加燦 於 2020-8-17 03:53 PM 發表

賤人見得多但有你咁賤都係第一次。白人合法移民北美並同化當地土著呢啲咁冇人性嘅嘢你都噏得出。鬼唔望第日有班人衝入你屋企強姦你老母然後話佢地係屋主跟住殺撚埋你霸埋你老婆。 ...
話成個美洲都係印弟安人果啲先係唔識歷史
成個地球都係非洲添
哥倫布,古埃及
阿拉伯西葡北歐佬
作者: eclipseone    時間: 2020-8-20 10:55 AM

露底
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-20 10:58 AM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-17 04:02 PM 發表

咁中國都有漁船,軍艦係度
你好明顯理虧
人地原本有人定居
同你而家開船去搶
得你有漁船人地冇?
你有人去打漁就=人地個島係你?
人地就冇打過漁?
人地打漁要問過你?
強權真係不可理喻
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-20 11:14 AM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-17 04:04 PM 發表

西人真係霸左成個太平洋同大西洋
願聞其詳
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-20 11:21 AM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-17 04:05 PM 發表

二戰戰敗國交還所有戰爭霸既地地,南海就係啦
請勿亂講
有冇link?
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-20 11:29 AM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-17 04:07 PM 發表

佢睇唔明架,總之美國霸既,南亞霸既就講規定,中國領土就係強盜
咁你赤共講清楚啲
而家弱肉強食
唔好咁虛偽講埋呢和平崛起
唔以大欺小協商
崛起了就用軍艦搶
求美帝唔好干涉領土爭議
然後又話唔存在爭議
美帝而家都未干涉你領土爭議
話你霸個南海
你仲反指美帝違返承諾
人地鐘唔鐘意干涉乜嘢幾時有向你承諾呢請問?
俾你遇著呢咁無賴你會咩感受呢請問?
作者: 棧道    時間: 2020-8-21 12:05 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-20 10:58 AM 發表

你好明顯理虧
人地原本有人定居
同你而家開船去搶
得你有漁船人地冇?
你有人去打漁就=人地個島係你?
人地就冇打過漁?
人地打漁要問過你?
強權真係不可理喻 ...
你冇講錯,果時佢地真係冇
作者: 棧道    時間: 2020-8-21 12:06 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-20 11:14 AM 發表

願聞其詳
要唔要教埋你性交?
作者: 棧道    時間: 2020-8-21 12:06 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-20 11:21 AM 發表

請勿亂講
有冇link?
要唔要教埋你性交?
作者: 棧道    時間: 2020-8-21 12:07 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-20 11:29 AM 發表

咁你赤共講清楚啲
而家弱肉強食
唔好咁虛偽講埋呢和平崛起
唔以大欺小協商
崛起了就用軍艦搶
求美帝唔好干涉領土爭議
然後又話唔存在爭議
美帝而家都未干涉你領土爭議
話你霸個南海
你仲反指美帝違返承諾
人地鐘唔鐘意干涉乜嘢幾時有向你承諾呢請問?
俾你遇著呢咁無賴你會咩感受呢請問? ...
你講得冇錯,主權在我,關你西事
作者: 得閒看看    時間: 2020-8-21 12:13 AM

海參崴自古已來都係中國㖭!
作者: topwai~威威    時間: 2020-8-21 12:48 AM

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-8-16 03:28 PM 發表

🤔沙漠沒有人居住,火山沒有人居住,森林沒有人居住,
只有人路過或採集,
咁塊土地就不應該是這國家的,
要找人入去住才可以,
咁海洋都是同一道理?
要找人去住,不是只是只去捕下魚等活動。 ...
夏威夷咁遠都屬於美国,九段綫屬於中国係冇問題的。
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-21 09:17 AM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-21 12:05 AM 發表

你冇講錯,果時佢地真係冇
人地自己領土打唔打漁關你咩事?
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-21 09:18 AM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-21 12:06 AM 發表

要唔要教埋你性交?
即係冇啦
唔好講第2樣
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-21 09:19 AM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-21 12:06 AM 發表

要唔要教埋你性交?
即係冇啦
唔好講第2樣
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-21 09:20 AM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-21 12:07 AM 發表

你講得冇錯,主權在我,關你西事
美帝真係干涉你領土爭議嘅話唔好喊
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-21 09:21 AM

引用:
原帖由 得閒看看 於 2020-8-21 12:13 AM 發表

海參崴自古已來都係中國㖭!
係俄佬自古不可分割領土!
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-21 09:23 AM

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2020-8-21 12:48 AM 發表

夏威夷咁遠都屬於美国,九段綫屬於中国係冇問題的。
唔好混淆視聽
夏威夷依法加入美帝
但美帝從來冇霸佔太平洋
作者: 棧道    時間: 2020-8-21 11:39 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-21 09:17 AM 發表

人地自己領土打唔打漁關你咩事?
你岩呀,領土係你既,但出面領海係我既
如你唔明可以睇下日本同希臘,一樣劃燃到去人地門口。美國就更加厲害,你的海也是我的海
作者: 棧道    時間: 2020-8-21 11:41 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-21 09:18 AM 發表

即係冇啦
唔好講第2樣
點解要解釋比你知,因為你井底蛙,我要教識你??
你明唔明點解要講教你性交?
串緊你on9呀
作者: 棧道    時間: 2020-8-21 11:42 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-21 09:19 AM 發表

即係冇啦
唔好講第2樣
串緊你on9呀
作者: 棧道    時間: 2020-8-21 11:43 AM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-21 09:20 AM 發表

美帝真係干涉你領土爭議嘅話唔好喊
夠膽就來,咩唔好喊??來了嗎?
你記得帶頭帶路,我會射準d
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-21 09:12 PM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-21 11:39 AM 發表

你岩呀,領土係你既,但出面領海係我既
如你唔明可以睇下日本同希臘,一樣劃燃到去人地門口。美國就更加厲害,你的海也是我的海
冇咁嘅事
請勿亂說
南海係公海
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-21 09:13 PM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-21 11:41 AM 發表

串緊你on9呀
你係串緊你自己
空口講白話
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-21 09:17 PM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-21 11:42 AM 發表

串緊你on9呀
因為你詞窮理屈囉
串嘴謾罵係冇用
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-21 09:18 PM

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-21 11:43 AM 發表

夠膽就來,咩唔好喊??來了嗎?
你記得帶頭帶路,我會射準d
美帝嚟完又嚟
連日艦都嚟過
你地叫囂1入就打
得個up
作者: 口腔花花留言    時間: 2020-8-21 09:40 PM

引用:

美帝係正義力量
…美帝是穿着民主大衣的海盗。
作者: 口腔花花留言    時間: 2020-8-21 09:43 PM

引用:
原帖由 愛心大使 於 2020-8-16 11:32 AM 發表

好多國家清醒了
系啊,美帝的关岛,日本的冲之岛啊,傻西。
作者: 口腔花花留言    時間: 2020-8-21 09:47 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-16 08:14 PM 發表

我多數買細盒裝,得3條
3:獨裁L必須統一思想資訊,自細洗腦,自覺放棄並反對民主自由人權法治,甘心做9互相坑害,直至自己要維權才知錯 ...
讲紧美帝啊,DLLm,金主比两个烂苹果比你选就唔系独裁L,最后统治的都系金主,穷L当猪养。只是投票机器。以为有得选,其实就是天仙局。
作者: 口腔花花留言    時間: 2020-8-21 09:50 PM

引用:

話幾百年前嚟過個島係佢
你會點?
DLLm,关岛呢?冲之岛呢?还有希腊的爱琴海就土耳其几公里。低能仔,用下脑。
反共都唔好出卖自己民族。DLLm。
作者: hksarceo    時間: 2020-8-21 09:53 PM

即係點?

係咪要在港招募
作者: 棧道    時間: 2020-8-21 09:58 PM

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-21 09:12 PM 發表

冇咁嘅事
請勿亂說
南海係公海
公海??你話呀?
呆灣人話???