標題: 淺談通識科 [打印本頁]

作者: derek2020     時間: 2020-8-15 01:03

今日, 為咗想瞭解一下, 黃暴之亂既起源, 就去睇咗本講通識科既書.

雖然, 本書既作者, 係一個黃人, 但撇除有關立場既內容, 通識科既原意, 其實係好有意義, 好有突破性的.

香港教育一直為人詬病的最核心問題, 就係填鴨式教育.  我地香港人咁多年來, 一直諗盡好多方法, 想去改變呢個文化(有句宣傳標語, 應該好多人都聽過, 就係求學不是求分數), 但奈何成效皆微.  通識科, 就係一個好新既嘗識.

當年推出通識科, 人們最大的疑問, 就係無答案!  慣了有marking scheme既香港學生, 家長, 書商, 忽然間發現, 竟然有一科學科, 是無答案可以死背, 亦無得操卷, 於是人人都呆了! 作為老師的就更加茫然, 一個好像是沒有範圍的科目, 要怎麼教?  但其實, 如作者所言, 如果大部份學科處理的是what, when, where, who, 通識處理的, 就是why和how.

如果其他學識要的是"結果", 通識要的, 就是"過程".  通識的目的, 就是強迫我們一班只懂死背marking scheme的學生, 去開始思考.  通識教的, 就是如何思考,如何判斷.  這正正就是填鴨式教育下, 學生最最最缺乏的東西.

就如作者所言, 通識, 是引導學生去找出一把尺, 帶著這把尺去量度每個議題 (或每個試題), 從不同角度去看同一件事, 找出佐證, 作出推論.  例如, 公共衛生的"尺",就是"醫療資源如何分配", 以及"大型傳染病控制"; 現代中國的"尺", 就是"大國崛起的威力", 和"經濟起飛帶來的問題"等等.  通識的本意, 是讓我們的下一代, 有一把好的尺傍身,讓他們日後出來社會, 遇到任何難題都有一套完備的思考方法去思考, 去理解, 去處理.

那麼, 為何通識科的出現, 最後會演變成過去一年的黃暴之亂呢?  其實, 這不是通識科的問題, 是設計通識科的人, 和通識科教師的問題.  通識, 就是引導學生去找出一把尺, 何謂一把尺?  "尺", 就是是非對錯的標準.  正如, 法律的限制是沒法判斷人內心的想法, 通識的限制, 就是是非對錯, 會受到很多因素的影響, 也因著人的角度, 價值觀, 和立場而有所不同.  而且, 對一班心智未開的中學生而言, 有些東西, 不是入世未深的他們能好好理解的, 例如政治 (而事實上, 就是連教育他們的老師, 也可能是一知半解).

作者舉了一個例子 (這本書已寫了在很年多前, 當年當然還未有國安法), 基本法中,怎樣才算是危害國家安全?  (這種題目竟要由升中不久的學生來研討, 實在真的是.....)  一班同學由一開始寫"遊行, 示威, 集會, 罵中央政府, 搞港獨燒國旗, 搞革命", 然後再演變成"要透過行動來推倒政權"才算, "即是只求政府改善制度, 民生之類, 就不算顛覆","只說不做, 沒有行動, 也不算叛亂", "所以, 發表意見不算犯法, 善意的上街, 而非惡意的攻擊, 也不犯法".  

然後, 老師問, "那麼, 如果我去調查豆腐渣工程, 有沒有問題?", 孩子回答,"沒有, 那只是求知, 而不是推翻國家".

老師再問,"那麼, 若我向外國傳媒"放料", 遊說外國藉此向中國施壓呢?", "豆腐渣工程, 你們認為不是國家機密, 但若中央政府不同意呢?"  老師說, "如果要到了"行刺領導人"的級數,才算犯法, 沒有多少人會入罪吧?  為甚麼香港人如斯恐慌?"

孩子們開始搖頭, 然後老師開始播放一個又一個的故事, 趙連海, 劉曉波, 豆腐渣工程.  最後, 在老師引導下, 學生作出這樣的結論, "入罪的定義, 不是做過甚麼, 而是有沒有引起關注".  "今天習以為常的表態, 明天便是坐牢的理由".

老師繼續播放七一的影片, 最後, 孩子的結論是, 23條難在不得不做, 郤又無從做起.  定義太寬, 與國家標準差距太大, 不會收貨.  定義太嚴, 會引起恐慌.  這不單是法律問題, 也是政治問題, 信心問題.

就這樣, 孩子們就把這樣的一把尺入了腦, 入了心, 多年後, 一次送中事件, 就演變成黃暴之亂, 再加上一個新冠肺炎, 最後成就了香港由盛轉衰的契機.

就當是我替小強講一次好說話吧!  他們其實也只是一群殖民文化下的可憐人. 他們, 其實也和我們一樣, 是在香港土生土長,甚至在學校裡, 是坐在我們隔鄰同學的子女, 是我們鄰居的子女, 甚至是我們的子女.  他們現在的行徑, 我們或多或少, 也有一些責任. 作為大人, 我們也不能儘是把責任推給他們.  要一群年紀這麼少的學生, 去學習政治, 會釀成大禍是很正常的. 就算是成年人, 要和他談論"民主和專政制度的優劣性", 怕且也沒有幾個人真的懂得談 (更別說能不帶立場, 能相對客觀地去談).

看完這本書, 我實在很感歎, 通識, 本來是一個劃時代的教育改革方案.  郤因為香港獨特的環境和生態, 而硬生生的將好事成了壞事, 我們也白白失去了一次, 把"思考", "過程", 帶入填鴨式教育的良機.

作者有句說話說得很好,做學問不是去找"答案", 而是去發崛"問題".  問題是, 我們怎樣判斷, 怎樣水平的問題, 才能匹配學生的程度?  要一個入世未深的孩子, 去瞭解世道的嚴苛, 人心的詭詐和險惡, 去分辨是, 非, 去發現甚麼是馬, 甚麼是鹿, 是不是有點強他們所難?  

他山之石, 可以攻玉, 將來某一天, 我們便會開展國民教育.  希望到時的官員能吸取教訓, 不要重蹈今次的覆轍 (也勿要過猶不及, 之後搞了一班紅衛兵出來)  人, 是國家最重要的資產, 而教育, 就是為了把人的能力好好培養出來, 為國家作出貢獻, 為自己爭取一個美好的將來.  

我們香港, 實在再折騰不起一代年青人了.

作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-8-15 01:20

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-15 01:03 AM 發表
今日, 為咗想瞭解一下, 黃暴之亂既起源, 就去睇咗本講通識科既書.

雖然, 本書既作者, 係一個黃人, 但撇除有關立場既內容, 通識科既原意, 其實係好有意義, 好有突破性的.

香港教育一直為人詬病的最核心問題, 就係填鴨式教育.  我地香港人咁多年來, 一直諗盡好多方法, 想去改變呢個文化(有句宣傳標語, 應該好多人都聽過, 就係求學不是求分數), 但奈何成效皆微.  通識科, 就 ...
如果有人經過獨立思考之後仍然好憎中國

你會怎樣評價他
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-15 01:52

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-15 01:03 AM 發表

香港教育一直為人詬病的最核心問題, 就係填鴨式教育.  我地香港人咁多年來, 一直諗盡好多方法, 想去改變呢個文化(有句宣傳標語, 應該好多人都聽過, 就係求學不是求分數), 但奈何成效皆微.  通識科, 就 ...
邊個話你知只有通識科先至會問why and how呀?理科就係要求呢啲啦,文科我就唔知。
根本成日話填鴨式教育,呢啲只係啲唔識教育嘅人,與及那些盲目追求成績嘅家長,及愚昧無知嘅人嘅想法。
就好似每年公開試放榜咁,啲人總係走去訪問有幾多幾多狀元,只係關注啲好成績嘅人,就足以見證普遍啲人都係睇分數。
根本通識科在內容上就唔乜特別,所有內容都係牽涉到不同科目的範疇,其實係可以在個別科目上調整教學方法就可以。
作者: ntworks     時間: 2020-8-15 07:54

通識,當一但變成課堂教學就會出問題。
對通識科理想嘅睇法係由學生獨立思考,論證。但常一成為課堂教學,就好似而家咁,先立論,然後用資料去支援自己立論。因為評分係睇學生引嘅論據同佢嘅立論關連性強唔強,而唔係睇學生有冇引用所有應有嘅理據。
換句話講,而家嘅通識科只係要學生立場先行,然後用一大堆理由去justify佢哋嘅立場。失出先找尋理據,再用獨立思考去找尋答案嘅意義。亦忽視咗找尋真理嘅重要性。就如辯論比賽中,正反雙方只會申怨述對自己有利嘅資料,並猛烈評擊對方,而唔係總合正反雙方理據而搵結論。間接導成而家啲人用歪理去justify自己錯誤嘅行為。

作者: breadstick     時間: 2020-8-15 08:11

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 01:20 AM 發表

你會怎樣評價他
太多282打手.
收到錢,就多咗人開工.
作者: starr     時間: 2020-8-15 08:18

引用:
雖然, 本書既作者, 係一個黃人...
黃書

圖片附件: 通識書1.jpg (2020-8-15 08:18, 71.35 KB) / 該附件被下載次數 20

圖片附件: 通識書2.jpg (2020-8-15 08:18, 122.53 KB) / 該附件被下載次數 21

圖片附件: 通識教材4.jpg (2020-8-15 08:18, 70.44 KB) / 該附件被下載次數 16

作者: starr     時間: 2020-8-15 08:19

黃教師

圖片附件: 通識黃老師.png (2020-8-15 08:19, 257.81 KB) / 該附件被下載次數 13

圖片附件: 通識科主席.jpg (2020-8-15 08:19, 61.13 KB) / 該附件被下載次數 14

作者: starr     時間: 2020-8-15 08:20

黃教材

圖片附件: 通識教材1.jpg (2020-8-15 08:20, 129.1 KB) / 該附件被下載次數 14

圖片附件: 通識教材2.jpg (2020-8-15 08:20, 113.53 KB) / 該附件被下載次數 15

作者: cortet     時間: 2020-8-15 09:10

問題是: 通識教育訓練學生思想方法,  這是應該肯定的教學方向.
奈何教師的水平和教材的編寫, 再加上大部份學生入世未深, 不懂複雜的政治(很多成年人也如此), 後果是災難性的.
作者: 雨點子     時間: 2020-8-15 09:32

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 01:20 發表

你會怎樣評價他
孩子當年父親對你不好是環境不好。你好憎中國只是你的執著,爹不應怪你。並不代表他人和你一樣。呵呵!
作者: ntworks     時間: 2020-8-15 09:40

引用:
原帖由 cortet 於 2020-8-15 09:10 AM 發表
問題是: 通識教育訓練學生思想方法,  這是應該肯定的教學方向.
奈何教師的水平和教材的編寫, 再加上大部份學生入世未深, 不懂複雜的政治(很多成年人也如此), 後果是災難性的. ...
要訓練學生獨立思考,唔雖要教通識。
通識嘅問題不單係教師及教材問題,通識科本身已係問題。
以最好嘅方向想,通識要求學生獨立思考、分析,然後作出結論。但並冇要求學生從全面資料中作出分析。學生亦冇咁嘅能力。學生就非常依靠教材及教師嘅引導。
要教導學生獨立分析能力並不需要通識科。只要學校透過學生做projects,引導佢哋搵資料,然後由學生自己分析作結就可以。咁做法,不需要課程就可以帶出學生要學習先搵全面性資料再作獨立思考分析嘅重點。當然,最後都係要睇教師嘅引導係公正定係有偏向性。
作者: derek2020     時間: 2020-8-15 09:43

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 01:20 AM 發表

你會怎樣評價他
我不是說了嗎?  他是一個在殖民文化影響下的可憐人.

住在一個地方, 郤又被教導要憎恨這個地方的政府
身為中國人, 身上有著中國人的DNA, 郤要仇視自己的祖國, 自己的民族
以為真有二百幻人, 以為真有731, 以為可以煲底相見, 但現實又不似預期
想攬炒, 但根本承受不起攬炒的後果
想離開, 但又俾人當羊祜 (正所謂, 人離鄉賤.  去到彼方, 也不過是個二等公民.  在別國人眼中, 他就如香港人眼中的蝗蟲)

最大的悲哀是, 以為自己是在獨立思考, 但其實只不過是個看著黃媒然後思考的人.

唉, 你認為對嗎?
作者: derek2020     時間: 2020-8-15 09:50

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-15 01:52 AM 發表

邊個話你知只有通識科先至會問why and how呀?理科就係要求呢啲啦,文科我就唔知。
根本成日話填鴨式教育,呢啲只係啲唔識教育嘅人,與及那些盲目追求成績嘅家長,及愚昧無知嘅人嘅想法。
就好似每年公開試放榜咁,啲人總係走去訪問有幾多幾多狀元,只係關注啲好成績嘅人,就足以見證普遍啲人都係睇分數。
根本通識科在內容上就唔乜特別,所有內容都係牽涉到不同科目的範疇,其實係可以在個別科目上調整教 ...
"理科就係要求呢啲啦, 文科我就唔知" - 即係理科係填鴨, 文科就唔知係咪填鴨, 但你又話唔係得通識唔係填鴨, 你想講乜?

你又話香港唔係填鴨式教育, 但見證普遍人都係睇分數, 咁即係點?

你又話調教下就得, 咁點調教你又唔識講.

其實你想講乜?
作者: derek2020     時間: 2020-8-15 09:57

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-8-15 07:54 AM 發表
換句話講,而家嘅通識科只係要學生立場先行,然後用一大堆理由去justify佢哋嘅立場。失出先找尋理據,再用獨立思考去找尋答案嘅意義。亦忽視咗找尋真理嘅重要性。就如辯論比賽中,正反雙方只會申怨述對自己有利嘅資料,並猛烈評擊對方,而唔係總合正反雙方理據而搵結論。間接導成而家啲人用歪理去justify自己錯誤嘅行為
如果照你咁講, 咁呢個就係填鴨文化, 教育局指引, 教學大網, 和教師培訓既問題.

其實, 講真, 只要有立場, 就唔會有獨立思考.  同埋, 唔係樣樣野都適合在中學階段教.

而且, 電視上的大人, 不是日日都在這樣做嗎?
作者: derek2020     時間: 2020-8-15 10:05

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-8-15 08:11 AM 發表

太多282打手.
收到錢,就多咗人開工.
朋友, 講下通識啫, 唔使下下都咁政治化.
一年之前, 跟本就無人講黃屍藍屍.  忽然間, 好多野就變成非藍即黃.
其實, 講到尾大家都只係想在香港安居樂業, 畢竟, 這是我們土生土長的地方, 認不認中國人都好, 至少, 我們都是香港人.

這個世界, 沒有人是永遠不會被人欺騙的.  如果連我們都失去理性, 失去思考的能力, 我們也不過是相反立場的黃屍而已.
作者: breadstick     時間: 2020-8-15 10:43

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-15 10:05 AM 發表

朋友, 講下通識啫, 唔使下下都咁政治化.
一年之前, 跟本就無人講黃屍藍屍.  忽然間, 好多野就變成非藍即黃.
其實, 講到尾大家都只係想在香港安居樂業, 畢竟, 這是我們土生土長的地方, 認不認中國人都好, 至少, 我們都是香港人.

這個世界, 沒有人是永遠不會被人欺騙的.  如果連我們都失去理性, 失去思考的能力, 我們也不過是相反立場的黃屍而已. ...
文宣並不是立場問題.
文宣是專職誤導,制造立場對立.

減少對立.
打擊文宣.

並不是你說,所謂政治化.

282也好
1450也好
5毛也好
存在目的,為何?
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-15 12:34

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-15 09:50 AM 發表

"理科就係要求呢啲啦, 文科我就唔知" - 即係理科係填鴨, 文科就唔知係咪填鴨, 但你又話唔係得通識唔係填鴨, 你想講乜?

你又話香港唔係填鴨式教育, 但見證普遍人都係睇分數, 咁即係點?

你又話調教下就得, 咁點調教你又唔識講.

其實你想講乜? ...
咁你即係話通識都係填鴨式教育,仲要多科通識嚟做乜呀?你其實即係想講乜?原來你講來講去都係得過講字,仲講到通識點樣點樣,原來通識咪又係同理科一樣係填鴨式教育,咁你出個帖嚟做乜,講埋啲廢話,浪費我時間回你。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-15 12:49

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-15 09:57 AM 發表

如果照你咁講, 咁呢個就係填鴨文化, 教育局指引, 教學大網, 和教師培訓既問題.

其實, 講真, 只要有立場, 就唔會有獨立思考.  同埋, 唔係樣樣野都適合在中學階段教.

而且, 電視上的大人, 不是日日都在這樣做嗎? ...
根本呢啲就係現在通識科嘅問題,立場就係在老師手上,所以學生就好容易被洗腦,而並不會好似你話咁係會懂得真正嘅思考。
而且,對於一個中學生而言,當內容牽涉到政治議題,教師嘅角色就變得十分重要,因為老師是可以因應個人立場來引導學生思考。例如討論政制,民主制度及中國特色社會主義制度,究竟如何比較呢?事實係連教師都未必有能力真正了解,這兩種制度嘅優缺點,反而教師自己對這兩種制度所持有嘅偏見卻會左右學生嘅獨立思考及批判。
唔好話我得罪講句,事實上通識根本不應牽涉任何政治議題,因為根本連教師自己本身都根本不懂政治,只能以自己個人嘅政治立場來去理解政治事件。教師自己本身都未能夠可以在這方面獨立思考,又如何可以客觀對待這種議題呢。
作者: derek2020     時間: 2020-8-15 12:59

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-8-15 10:43 AM 發表

文宣並不是立場問題.
文宣是專職誤導,制造立場對立.

減少對立.
打擊文宣.

並不是你說,所謂政治化.

282也好
1450也好
5毛也好
存在目的,為何? ...
文宣和通識有甚麼關係?
作者: breadstick     時間: 2020-8-15 13:02

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-15 12:59 PM 發表

文宣和通識有甚麼關係?

圖片附件: 1597467733602.jpg (2020-8-15 13:02, 192.54 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-15 13:07

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-8-15 09:40 AM 發表

要訓練學生獨立思考,唔雖要教通識。
通識嘅問題不單係教師及教材問題,通識科本身已係問題。
以最好嘅方向想,通識要求學生獨立思考、分析,然後作出結論。但並冇要求學生從全面資料中作出分析。學生亦冇咁嘅能力。學生就非常依靠教材及教師嘅引導。
要教導學生獨立分析能力並不需要通識科。只要學校透過學生做projects,引導佢哋搵資料,然後由學生自己分析作結就可以。咁做法,不需要課程就可以帶出學 ...
對,根本連初中嘅音樂科做個project,都一樣可以做得到,又何需通識科呢。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-15 13:13

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-15 08:18 AM 發表

黃書
呢啲教材本身就有問題,用呢啲教材教學生,咪又係填鴨式洗腦教育。
根本通識科就係方便用嚟政治洗腦,試問有這些教材,考試啲題目又如何設計呢?學生要應付考試,會如何對待這些教材?答題時可以做得到批判性思考嗎?老師在評分時,會否有政治立場嘅偏頗呢?
作者: 後不見來者

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 後不見來者

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 神經箭     時間: 2020-8-15 17:44

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-15 01:03 發表

通识是好学科,只是坏人骑劫了。香港教师同出一辙。
但样对付黃师才是关键。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-15 17:49

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-15 05:44 PM 發表

通识是好学科,只是坏人骑劫了。香港教师同出一辙。
但样对付黃师才是关键。
既然可以俾人騎劫,就證明唔係好學科啦。
作者: 神經箭     時間: 2020-8-15 18:15

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-15 17:49 發表

既然可以俾人騎劫,就證明唔係好學科啦。
任何学科都可以骑劫,不過通识科空间無限。
作者: 4300dtns     時間: 2020-8-15 19:05

課本係重要,但師資更重要,如何演譯教材,黄人最耍家的,段章取義,顛倒是非,这年还領教不夠多? 長远一定要嚴控教師質素,讀多幾年書的並不代表可以勝任人之患啊!家長们送子女入学不是提供材料给这班仆街任意洗腦的。
作者: maldini1967     時間: 2020-8-15 19:57

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-15 12:49 PM 發表

根本呢啲就係現在通識科嘅問題,立場就係在老師手上,所以學生就好容易被洗腦,而並不會好似你話咁係會懂得真正嘅思考。
而且,對於一個中學生而言,當內容牽涉到政治議題,教師嘅角色就變得十分重要,因為老師是可以因應個人立場來引導學生思考。例如討論政制,民主制度及中國特色社會主義制度,究竟如何比較呢?事實係連教師都未必有能力真正了解,這兩種制度嘅優缺點,反而教師自己對這兩種制度所持有嘅偏見卻會左右學生 ...
非常同意,太多教學人,連課題都未識,就去大肆宣揚自己個人政治意向,根本害死學生
作者: ffdsf     時間: 2020-8-15 20:25

引用:

反而想知道世界各地多唔多地方在中學階段推出類似通識科的科學。動機良好,但冇考慮實際可能遇到的問題?師資,教材是否完備是一個必需的元素。教育對一個國家民族是重要一環,影響深遠。
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-8-15 21:43

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-15 09:43 AM 發表

我不是說了嗎?  他是一個在殖民文化影響下的可憐人.

住在一個地方, 郤又被教導要憎恨這個地方的政府
身為中國人, 身上有著中國人的DNA, 郤要仇視自己的祖國, 自己的民族
以為真有二百幻人, 以為真有731, 以為可以煲底相見, 但現實又不似預期
想攬炒, 但根本承受不起攬炒的後果
想離開, 但又俾人當羊祜 (正所謂, 人離鄉賤.  去到彼方, 也不過是個二等公民.  在 ...
你覺得中國人有責任要鍾意中國
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-8-15 21:46

引用:
原帖由 maldini1967 於 2020-8-15 07:57 PM 發表

非常同意,太多教學人,連課題都未識,就去大肆宣揚自己個人政治意向,根本害死學生
如果宣揚親中的個人政治取向呢
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-8-15 22:06

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-8-15 01:02 PM 發表

咁根本已經有預設立場

總之凡憎中國嘅都係基於誤解

了解咗中國就一定會鍾意

無可能了解完都唔鍾意

係咪咁
作者: breadstick     時間: 2020-8-15 22:06

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 10:06 PM 發表

咁根本已經有預設立場

總之凡憎中國嘅都係基於誤解

了解咗中國就一定會鍾意

無可能了解完都唔鍾意

係咪咁
廢話.
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-8-15 22:49

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-8-15 10:06 PM 發表

廢話.
咁有無可能深入而正確地認識中國但仍然憎中國呢
作者: derek2020     時間: 2020-8-16 13:32

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 09:43 PM 發表

你覺得中國人有責任要鍾意中國
我沒有說過這是責任,你也沒有責任要鍾意自己的祖國。

但正如我所說,活在中國地方郤憎恨中國,身懷中國人DNA郤痛恨中國人,當自己是同胞的地方住不下去,最後郤要住在把自己當是二等公民的地方。幾經艱辛,終於捱過一百年被殖民的日子,自己郤寧願去移民。

這個人,很可憐。
作者: 瑪卡     時間: 2020-8-16 14:59

引用:

語重心長,可惜曱甴都係腦殘 咁多字佢哋係唔會睇嘅,更不懂得思考🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-8-16 15:00

引用:

你會怎樣評價他
用括約肌思考?🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-8-16 15:03

引用:
原帖由 cortet 於 2020-8-15 09:10 AM 發表
奈何教師的水平和教材的編寫, 再加上大部份學生入世未深, 不懂複雜的政治(很多成年人也如此), 後果是災難性的. ...
中,一代人已被洗至腦殘😅😅
作者: caorenjie

作者: gylau     時間: 2020-8-16 19:09

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 10:49 PM 發表

其實我好戥你可憐,香港係中國一部份,中共就係香港人老闆,佢一立國安法,無人可以say no,成堆黃絲排隊被拉!
你憎中國,但又活在中共管治下,除了可憐,還有甚麼?
作者: 一個中國人!

作者: 後不見來者     時間: 2020-10-30 13:57

引用:

你會怎樣評價他
说明你天生贱骨头,你骨子里流淌着汉奸的血脉,改变不了的,因为那是你的基因
作者: 後不見來者     時間: 2020-10-30 13:58

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 10:49 PM 發表

上次看到你在投訴版 哀嚎、下跪、求版主解禁,好卑賤的樣子啊