標題: [本港新聞評論] 經民聯倡入食肆商場需「港康碼」 何栢良憂對窮人不公 - 20200814 - 要聞 ... [打印本頁]

作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-8-14 09:56 AM

【明報專訊】本港新冠病毒疫情持續,經民聯主席盧偉國認為政府應設立「港康碼」,讓持有陰性檢測結果的人,可於14天內出入食肆、商場或公共地方等。港大感染及傳染病中心總監何栢良擔心會衍生不公平的情况,有錢人有能力做檢測可堂食,但窮人難以負擔。

為何窮人不可做檢測?這正正是成本過高,政府必須提供"全民"免費檢測,及提供証明書!

这一点黑護不為明白,今日还想5000蚊一測!

新聞來源連結:

https://m.mingpao.com/pns/要聞/article/20200814/s00001/1597342987861/經民聯倡入食肆商場需「港康碼」-何栢良憂對窮人不公
作者: chun4321     時間: 2020-8-14 10:06 AM

就算幾佰元一次,平民每14天去測一次?用下個腦都知吾可行
作者: 遊鯤     時間: 2020-8-14 10:16 AM

市民有出外用膳的需求,限制讓食肆經營時間損害市面消費。
要求飲食業承受過多抗疫成本對業者難言公平。
對任何能恢愎消費的提議應正面回應積極研究才對。
作者: 香江人

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: o_0     時間: 2020-8-14 10:18 AM

咁唔收錢咪得囉死黑醫.
作者: Domson     時間: 2020-8-14 10:25 AM

香港咪多嘚哩d鳩流流既濕鳩磚家咯,係又插唔係又插。澳門反應夠快,爆發初期就立即急停打斷傳染鏈。停30日換來經濟重啟

圖片附件: 1597371908961.jpg (2020-8-14 10:25 AM, 147.56 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 1597371908977.jpg (2020-8-14 10:25 AM, 265.35 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: lostofbubble     時間: 2020-8-14 10:28 AM

引用:
原帖由 香江人 於 2020-8-14 10:16 發表

5,000蚊檢測費唔係落護士袋,死藍絲!唔好成日屈護士。
醫院收費由醫院收費處收。

健康碼唔係檢測一次用十年,每三、五、七日要更新一次,檢測一次。今日檢測一次不代表明日出街唔會感染到。檢測費唔係十蚊次。 ...
你講得冇錯, 唔係入護士袋, 係入醫生袋  
作者: wilsonabcd     時間: 2020-8-14 10:32 AM

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-8-14 10:28 AM 發表

你講得冇錯, 唔係入護士袋, 係入醫生袋  
當然不會入仁醫,仁護身上!殺人謀財,政治上腦只有[黑醫護集團]才做的!
作者: tomymt     時間: 2020-8-14 10:34 AM

搞到香港今天咁!咪多得呢D濕鳩磚家囉!廢柴政府又鍾意聽!你看中國、澳門有呢D濕鳩咩?人地已通關了!

作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 10:36 AM

特區建設力量關心特區疫情。疫情管制嚴厲,但效果差。壞影響等同本土旺師飯民發動三罷破壞力。特區經濟金融專家關注特區本土抗疫官員是否能夠控制疫情
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 10:40 AM

根據新加坡經濟,外傭成為隱患者
作者: good103     時間: 2020-8-14 10:41 AM

無腦、豬腦 經民聯  全港市民每14天檢測一次? 你腦進水了嗎?
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 10:41 AM

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2020-8-14 10:40 AM 發表

根據新加坡經濟,外傭成為隱患者
根據新加坡經驗,
作者: cwbguy     時間: 2020-8-14 10:43 AM

私家醫生收咁貴都係對窮人不公,麻煩何栢良及蔡堅評論下啦
作者: cwbguy     時間: 2020-8-14 10:44 AM

引用:
原帖由 good103 於 14-8-2020 10:41 AM 發表

無腦、豬腦 經民聯  全港市民每14天檢測一次? 你腦進水了嗎?
幫醫療界搵生意,有錯嗎?
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 10:46 AM

特區本土抗疫官員有多少,特區全體本土抗疫官員和負責抗疫專家應全體露相,增加透明度
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 10:48 AM

菜堅是不是特區本土負責病毒專家
作者: 西部鬆弛的通道     時間: 2020-8-14 10:51 AM

香港就係咁岸尻
乜嘢都慢慢傾, 齋講唔做
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 10:53 AM

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2020-8-14 10:46 AM 發表

特區本土抗疫官員有多少,特區全體本土抗疫官員和負責抗疫專家應全體露相,增加透明度
警方一定明白找一哥,司法找律政司。現在特區本土抗疫官員和專家十分神秘,張女士可能代表發言
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 10:56 AM

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2020-8-14 10:53 AM 發表

警方一定明白找一哥,司法找律政司。現在特區本土抗疫官員和專家十分神秘,張女士可能代表發言
抗疫一時菜堅,本土馬女醫生,袁梁何教授發言
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:01 AM

抗疫十分重要,如果成效差,為廣東省,澳門和特區計時炸彈
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:09 AM

引用:
原帖由 good103 於 2020-8-14 10:41 AM 發表

解放軍和警方一次在十八區封城,管制和一次性檢查。對未來全球外來嚴厲
作者: apmichael     時間: 2020-8-14 11:10 AM

引用:
原帖由 香江人 於 2020-8-14 10:16 AM 發表

健康碼唔係檢測一次用十年,每三、五、七日要更新一次,檢測一次。今日檢測一次不代表明日出街唔會感染到。檢測費唔係十蚊次。 ...
健康碼最重要目的係方便追蹤密切接觸者
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:12 AM

十八區無未必人士,無跨區流動
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:13 AM

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2020-8-14 11:12 AM 發表

十八區無未必人士,無跨區流動
全民自願檢查有些用
作者: falconV8     時間: 2020-8-14 11:14 AM

無補於事。
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:15 AM

現在政府加大檢查是有一定成效
作者: 後天平平海鮮     時間: 2020-8-14 11:17 AM

呢啲所謂專家都有個特質,就係思覺失調,全部都係今天的我打倒昨天的我,全部講嘢都冇科學根據,咁洗乜你哋出黎講,茶餐廳阿姐都識講啦。
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:18 AM

特區是國際金融中心和貿易中心,有一定risk新加坡都有疫情反彈
作者: 新手助人協會     時間: 2020-8-14 11:19 AM

第三波邊個攪出來的?
作者: maygii     時間: 2020-8-14 11:20 AM

引用:
原帖由 Domson 於 2020-8-14 10:25 AM 發表

香港咪多嘚哩d鳩流流既濕鳩磚家咯,係又插唔係又插。澳門反應夠快,爆發初期就立即急停打斷傳染鏈。停30日換來經濟重啟
11497584 11497585
仲要次次鳩UP完唔認
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:23 AM

香港僱主對外傭有些公德心,負責檢查費和比較安全環境隔離。有些香港人正仆街引發疫情
作者: 新手助人協會     時間: 2020-8-14 11:24 AM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-8-14 10:43 AM 發表

是誰把公營保障漸漸淡化。然後政策傾斜去私營。
私營吃到飽飽後形成霸權!
條路同地產霸權一樣。
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:28 AM

根據西方國家經驗,病毒深入社區,數個月都有個案發生加上本土旺師播毒
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:31 AM

菜堅是不是負責特區本土抗疫專家
作者: 旺季失控的科技     時間: 2020-8-14 11:32 AM

政府免費幫你檢測,點對窮人不公呀?
作者: 雨中巨額鞋抽     時間: 2020-8-14 11:35 AM

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2020-8-14 10:32 AM 發表

當然不會入仁醫,仁護身上!殺人謀財,政治上腦只有[黑醫護集團]才做的!
👍
作者: 香港奶茶飄飄     時間: 2020-8-14 11:37 AM

日後
如果災情持續
就好像回鄉證甘
你喜歡的就拿健康碼才可以回內地
你唔喜歡的,就不拿
沒有人逼你
不過內地把關一定好過白癡政府把關
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:37 AM

何教授社會無可能完全復原,只即是能復原對消費强人士服務都好過完全停頓,最重要是安全,只有逐步提升服務經濟,無可能完全服務
作者: 魔童Gphone     時間: 2020-8-14 11:38 AM

ON9政府幾時先可以醒啲?
作者: 一個人2020

作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:39 AM

一小部分人士消費力强出來消費,可以減少太多人容易播毒危險
作者: cwbguy     時間: 2020-8-14 11:40 AM

引用:
原帖由 新手助人協會 於 14-8-2020 11:24 AM 發表

是誰把公營保障漸漸淡化。然後政策傾斜去私營。
私營吃到飽飽後形成霸權!
條路同地產霸權一樣。
有邊個特首個仔同新抱都係做醫生?
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:42 AM

李先一個人消費勁過一百人消費額
作者: 乂大簡

作者: caihk     時間: 2020-8-14 11:47 AM

搞港康碼

直頭唔去食肆幫襯添啦

都on居居
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:47 AM

早日港康碼和全民檢查,控制外國人入境可能有用,現在病毒深入社區,本土旺師跨區播毒,有用大減。 🤣🤣🤣
國家快狠準有系統復工系統✌✌✌
作者: 農場肥水管

作者: satien281     時間: 2020-8-14 11:52 AM

我是藍絲 也覺得香港政府好失望 不理人間疾苦
作者: chun4321     時間: 2020-8-14 11:53 AM

引用:
原帖由 旺季失控的科技 於 2020-8-14 11:32 AM 發表

政府免費幫你檢測,點對窮人不公呀?
每14曰8百萬人次?條數點計
作者: autobahn     時間: 2020-8-14 11:53 AM

呢條何伯成日9唔搭8,15蚊人仔測試劑,國家隊人員支援執行,就算窮人又有幾難?  真係要派,派代用券又得,唔使派幾千蚊去測一次㗎!
作者: Y-hk     時間: 2020-8-14 11:53 AM

引用:
原帖由 香江人 於 2020-8-14 10:16 AM 發表

入邊個袋都好, 費用太高都係對香港整體防疫不利.
咁都唔明?
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:53 AM

國家快狠準成功控制病毒,現在特區病毒深入社區,加上本土旺師跨區大量流動。問題更加大。國家派防疫專家配合特區防疫專家想方法。特區市民担心多,
作者: chun4321     時間: 2020-8-14 11:54 AM

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2020-8-14 11:37 AM 發表

日後
如果災情持續
就好像回鄉證甘
你喜歡的就拿健康碼才可以回內地
你唔喜歡的,就不拿
沒有人逼你
不過內地把關一定好過白癡政府把關
測一次永久保用?係要每14曰測
作者: Y-hk     時間: 2020-8-14 11:54 AM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-8-14 10:43 AM 發表

不能不讚!
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 11:56 AM

何教授應該話本土旺師大量跨區播毒,令病毒深入社區,現在即是封區,很難去到國家效益
作者: 人一王老變殘     時間: 2020-8-14 11:56 AM

死黃💩黑護発㽻情財
作者: FairyKingPrawn     時間: 2020-8-14 11:57 AM

建制派係咁上下質地啦
作者: 海邊遇到了黑頭     時間: 2020-8-14 11:58 AM

引用:
原帖由 tomymt 於 2020-8-14 10:34 AM 發表

搞到香港今天咁!咪多得呢D濕鳩磚家囉!廢柴政府又鍾意聽!你看中國、澳門有呢D濕鳩咩?人地已通關了!
無錯,澳門封左幾個月關口,終於可以開番
作者: chusteve     時間: 2020-8-14 11:59 AM

不如停嗮商場。 學校都可以停,商場不可以停?  做生意緊要過讀書嗎??
作者: 丁常唔多旺     時間: 2020-8-14 11:59 AM

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-14 09:56 AM 發表

【明報專訊】本港新冠病毒疫情持續,經民聯主席盧偉國認為政府應設立「港康碼」,讓持有陰性檢測結果的人,可於14天內出入食肆、商場或公共地方等。港大感染及傳染病中心總監何栢良擔心會衍生不公平的情况,有錢人有能力做檢測可堂食,但窮人難以負擔。

為何窮人不可做檢測?這正正是成本過高,政府必須提供"全民"免費檢測,及提供証明書!

新聞來源連結:

http ...
如果真係咁做,商場同食肆嘅cctv同防盜壞咗就無人整,實施一兩個月後大家可以放心入去爆格。
作者: 韓風黃色神童     時間: 2020-8-14 12:01 PM

呢條痾拍涼人地講乜都反對, 但自己又無好建議解決問題, 上次全日禁堂食都係佢提議, 但實施左一日民情凶湧就改口出嚟抽水插反政府
作者: yugo135     時間: 2020-8-14 12:02 PM

唯有唔去
作者: 樓上進擊的羔羊     時間: 2020-8-14 12:02 PM

仆街呢個何柏良神又係佢鬼又係佢
作者: h_a_n_g     時間: 2020-8-14 12:02 PM

根本全日禁堂食係一個好好既政策
雖然嚴苛, 但有用
每個政策總會有好壞
全日禁堂食起碼我放假唔會想約朋友出街
減少左好多放假會出街既人
大家諗下係唔係
作者: 樓上進擊的羔羊     時間: 2020-8-14 12:03 PM

引用:
原帖由 maygii 於 2020-8-14 11:20 AM 發表

仲要次次鳩UP完唔認
個撚樣以為啲香港人盲架
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 12:04 PM

美國現在都有强大檢查能力,但病毒深入社區,持續數月很難完全消滅病毒
作者: sunmaru     時間: 2020-8-14 12:04 PM

引用:
原帖由 海邊遇到了黑頭 於 2020-8-14 11:58 AM 發表

無錯,澳門封左幾個月關口,終於可以開番
香港政府封剩D, 攪到第三波大爆發
作者: satien281     時間: 2020-8-14 12:04 PM

引用:
原帖由 satien281 於 2020-8-14 11:52 AM 發表

我是藍絲 也覺得香港政府好失望 不理人間疾苦
跨境市民 學童和飲食行業人士 😔
作者: chun4321     時間: 2020-8-14 12:04 PM

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2020-8-14 12:01 PM 發表

呢條痾拍涼人地講乜都反對, 但自己又無好建議解決問題, 上次全日禁堂食都係佢提議, 但實施左一日民情凶湧就改口出嚟抽水插反政府
呢個見意一講出來都知大有問題?老實講何醫生無方法都好過D智障建制出埋D屎橋
作者: 門外宇宙的手背

作者: maldini1967     時間: 2020-8-14 12:05 PM

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2020-8-14 10:32 AM 發表

[菜堅black醫集團]?
作者: Ming917830     時間: 2020-8-14 12:06 PM

國內健康碼只係做量體溫及出入紀錄⋯⋯
其實駛乜全民檢測?
作者: Y-hk     時間: 2020-8-14 12:06 PM

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-14 09:56 AM 發表

新聞來源連結:

http ...
又係呢D只見樹木, 不見森林既專家意見.
首先, 好多事都冇絕對公平. 社會上好多資源分配同限制都有各自不同既原本.
以今次防疫既措施呢講, 點解確診既人要被隔離冇晒人身自由?
點解食店唔俾堂食? 點解唔可以聚會? 點解要封關?
有D理性都明白係要為大局而要作出某種犧牲啦.
如果大家都企硬保護自己所謂既權利不配合有關防疫措施, 防疫仲可以點做落去?

呢D專家真係太過"專". 係自己範疇之外既常識同人情世故都極之欠缺. 跟足佢地既意見就想唔死都幾難.
作者: bbc16M     時間: 2020-8-14 12:07 PM

引用:
原帖由 後天平平海鮮 於 2020-8-14 11:17 AM 發表

呢啲所謂專家都有個特質,就係思覺失調,全部都係今天的我打倒昨天的我,全部講嘢都冇科學根據,咁洗乜你哋出黎講,茶餐廳阿姐都識講啦。
無錯,次次去有疫情爆發地方,都用目測來做判斷,說了就是,完全無科學根據。
作者: FairyKingPrawn     時間: 2020-8-14 12:10 PM

私家醫生收咁貴都係對窮人不公 
仲有白癡拍手和應叫好 個下先係香討妄民大笑話

有啲人真係生活係另一個世界咁樣 食米唔知米貴 政府醫院收得咁平 係因為政府庫房錢去補貼97%以上醫生費 醫藥費 病床費及必要開支 

其實公營醫療收費一直同私院同步 你畀幾十蚊去睇街症 畀完錢睇完醫生食飽藥死唔去 又唔去考究點解收得咁平 

係啦喎 藥房啲藥係天上面跌落黎畀你食啦喎 政府個班醫生要去攞精神病白卡啦 幾十蚊同人睇個症 

檢討下你自己講過咩野啦 戇撚柒鳩

作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-8-14 12:10 PM

現在禁止堂食和嚴厲措施最少使病毒不惡化,等待國家投抗疫專家同特區抗疫專家用更多有效方法
作者: autobahn     時間: 2020-8-14 12:10 PM

引用:
原帖由 chun4321 於 2020-8-14 11:53 AM 發表

測咗,可以用健康碼睇到人嘅流動&傳播途徑,唔使全民每14日去測。

起碼我澳門及國內嘅親友,都可以周街去玩,去酒店泳池游水、自助餐。
作者: 71833     時間: 2020-8-14 12:11 PM

中國大陸都做到,有無了解過點解,其實成本係幾多(幾低)?  

何栢良教授即係話香港窮過大陸? 
作者: 太自我太不羈     時間: 2020-8-14 12:12 PM

唔撚派醫療券益鳩你啲黑醫, 用啲錢嚟派指定型號電話比冇智能電話/智能電話太舊款唔支援健康碼嘅低收入人士, 就係唔撚益你, 吹咩?
作者: 後天平平海鮮     時間: 2020-8-14 12:12 PM

引用:
原帖由 bbc16M 於 2020-8-14 12:07 PM 發表

無錯,次次去有疫情爆發地方,都用目測來做判斷,說了就是,完全無科學根據。
有個所謂專家仲要衰到話人清洗晒海鮮巿場同街市,冇晒證據,仲要陰謀論。我只係覺得,果啲係病毒,應盡早處理,唔通下下等你睇完先清理,你係邊位?你唔問下自己點解唔係人哋清洗前已去視察?仲話專家,清潔工人都快過你,自己檢討下啦
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2020-8-14 12:12 PM

何栢良尼啲
食開燕巢扮知冷飯點味道
只會睇表面,只會提無限限嘅可能性
只會提似是而非嘅問題,馬後炮
從來不會提供到切實嘅解決方法
今次疫情最大得着係睇清楚香港原來真係河中無魚
食老本嘅專家就係代表
作者: top11     時間: 2020-8-14 12:13 PM

今次磚家講得啱~
有健康碼先可以入食肆有啲太離地~

作者: 後天平平海鮮     時間: 2020-8-14 12:13 PM

引用:
原帖由 新手助人協會 於 2020-8-14 11:19 AM 發表

第三波邊個攪出來的?
果啲揸住香港身分證由英美等地回港的人
作者: 暴龍隊員     時間: 2020-8-14 12:13 PM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-8-14 10:44 AM 發表

幫醫療界搵生意,有錯嗎?
.

搵食啫,犯法呀,我想㗎.......

.
作者: 黃黃TSUI     時間: 2020-8-14 12:14 PM

引用:

叫啲高貴的護士唔好出糧囉! 死黃尸!
有本事叫班高貴的護士唔好做!
有本事就唔好出糧照返工!
唔好講到咁偉大.
作者: 後天平平海鮮     時間: 2020-8-14 12:14 PM

引用:
原帖由 魔童Gphone 於 2020-8-14 11:38 AM 發表

ON9政府幾時先可以醒啲?
係囉,唔好再用啲19所謂專家
作者: yourname     時間: 2020-8-14 12:14 PM

香港醫護 當錢搵果陣就人手不足。當有錢搵果陣就人手充足  
當有免費檢測果陣就出來反對
作者: whitepig88     時間: 2020-8-14 12:14 PM

唔好盲支持或盲反,純討論可行性:

搞清楚先,政府係免費檢測,但唔發健康碼,只會有sms通知檢測結果,用sms當通行證得唔得先?你估有幾多人會一個月用幾千去取健康碼

有健康碼嘅人只證明佢唔會傳人,但佢會接觸到無健康碼嘅人,一樣會俾人傳到,除非全民檢測,隔走帶病毒人士,如果社會上有健康碼嘅人佔少數,作用不大
作者: chun4321     時間: 2020-8-14 12:15 PM

引用:
原帖由 autobahn 於 2020-8-14 12:10 PM 發表

測咗,可以用健康碼睇到人嘅流動&傳播途徑,唔使全民每14日去測。

起碼我澳門及國內嘅親友,都可以周街去玩,去酒店泳池游水、自助餐。
問題係澳門全封關!香港每曰重有外面人進出,要返工搵食點保證吾受感染?
作者: 後天平平海鮮     時間: 2020-8-14 12:15 PM

引用:
原帖由 乂大簡 於 2020-8-14 11:46 AM 發表

冇用.....事實係有班仆街曱甴有心播毒,做乜春都唔會有用
係呀,「傳」話有病徵果啲即刻去警局播毒,衰到無輪
作者: sharpx     時間: 2020-8-14 12:15 PM

引用:

新聞來源連結:

http ...
政府唔係推全民檢疫咩?窮人唔包咩?
作者: diballin     時間: 2020-8-14 12:15 PM

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-14 09:56 發表

新聞來源連結:

http ...
開價幾千蚊根本係獅子開大口
作者: 後天平平海鮮     時間: 2020-8-14 12:16 PM

引用:
原帖由 chun4321 於 2020-8-14 11:53 AM 發表

沿專家果140幻人,又點計?
作者: 後天平平海鮮     時間: 2020-8-14 12:17 PM

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-8-14 11:57 AM 發表

建制派係咁上下質地啦
咁你出黎幫下手囉
作者: 流晶花園     時間: 2020-8-14 12:17 PM

引用:

新聞來源連結:

http ...
唔係唔明,佢地想揾錢
作者: yourname     時間: 2020-8-14 12:17 PM

引用:
原帖由 sharpx 於 2020-8-14 12:15 PM 發表

政府唔係推全民檢疫咩?窮人唔包咩?
所以醫護咪出來反對
作者: 新手助人協會     時間: 2020-8-14 12:17 PM

引用:
原帖由 後天平平海鮮 於 2020-8-14 12:13 PM 發表

果啲揸住香港身分證由英美等地回港的人
這個是第二波
作者: gboy02     時間: 2020-8-14 12:17 PM

引用:

所以檢黎無乜意思。
今日檢唔到. 其實聽日經已作用不大。

而且要全民做. 咁即係一大堆人要出街. 唔係明明話要留係家咩? 做乜又要全民出動. 重要14日又出一次?

咁係咪本未倒置?變相叫大家幫手播毒!

如果講到每個人都應該要驗. 證明沒帶毒咁重要. 點解重要有人咁多人可以括免? 個33類人係咪應該減一半截? 如大陸都禁船員換班時, 點解香港可以比人換重要唔洗隔!!點解呢?
作者: 一家團聚     時間: 2020-8-14 12:18 PM

引用:
原帖由 tomymt 於 2020-8-14 10:34 AM 發表

臺灣一樣靠專家陳時中,疫情情況跟中國和澳門平穩

根本就係政府問題,關乜專家事